Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.12.2004, 03:04   #1
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez anasiza
człowieku nic bez jaj jeżeli ja coś nagram teraz na dzien dzisiejszy to nie mam zamiaru tego powtarzać za rok , dwa czy więcej, dane zapisuję i je kasuje z dysku tworze sobie archiwum
A jak Ty myślisz że to będę trzymał na twardym i czekał na niebieski laser a potem na najbardziej optymalną nagrywarkę albo za rok dwa czy więcej kopiował to czy jak? Chyba zadając to pytanie nie jesteś po dwóch browarach? chociaż można przypuszczać że jesteś zbyt młody i nie przywiązujesz do tego większego znaczenia.
Powiem Ci jedno Sławek daje wam i tobie tyle doświadczenia i testów , że powinienieś sobie to wziąść dobrze do serca oczywiście jeżeli jesteś człowiekiem poważnym bo jeżeli Ci się śpieszy na piwo i inne przyjemności to sprzedaj kompa kup prezerwatywy i sobie dalej rób ruch , ruch albo brzuch Szkoda twojego czasu przy kompie

co dzień przybywa nam więcej danych, filmów, zdjęć
szanując swoją pracę i dane powinniśmy się głęboko zastanowić na dzień dzisiejszy jak to przechować i w jak najlepszej optymanej wersji ( mam na myśli nośniki )
Ludzie powinniście Sławka nosić na rękach
mało wam że dostarcza wam danych o testach oraz wskazówkach o nagrywaniu i nagrywarkach to jeszcze macie jakieś głupie prwtensje
Obserwuję ten temat od początku i co stwierdziłem
1 macie żle skonfigurowane kompy
2 Bałagany w rejestrze
3 zainstajucie sobie od nowa systemu i zróbcie obraz (Gosthem) ułatwi to wam życie
4 czytajcie więcej forum nie tylko to i wtenczaszabierzajcie głos
Pozdrawiam was wszystkich i nie gniwajcie się za te uwagi ale to jest dobra uwaga i dajcie Sawkowi spokój
A za to co dla Was On robi i Wam przekazuje to powinniście go po piętach i DUPIE CAŁOWć
Chlopaki chyba rzeczywiscie musimy byc wdzieczni ^_^
Tego goscia (laski) wogole nie bede komentowal bo szkoda mi czasu
Albo co bede sobie zalowal
Chyba nam sie jakis jasnowidz trafil - ja jestem pijakiem (a przynajmniej sobie popijam), nie znamy sie wogole na kompach ^_^ , mamy balagany w rejestrze itp.
Czyli generalnie ciency jestesmy

Tak smiesznego posta juz dawno nie czytalem
bez obrazy ale nawet Ty tak ciekawie nie piszesz

A do naszego proroka/wyznawcy (Slawka) mam jeszcze jedno pytanko - na jakiej podstawie wyciagnales takie daleko idace wnioski (na moj temat-ciekaw jestem)?

A tak na koniec to nie martw sie - ktos, gdzies na pewno Cie kocha ^_^

Edit: A co do wdziecznosci to chyba cos Ci sie pomylilo ^_^ Wyobraz sobie ze my tu testy robilismy i przecieralismy szlaki dvdr jak Slawek (zreszta Ty tez) nie wiedzial jeszcze ze to forum wogole istnieje.

Podsumowujac - gadasz od rzeczy ^_^

Ostatnio zmieniany przez Realok : 12.12.2004 o godz. 03:11
Boger jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.12.2004, 13:05   #2
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez anasiza
[...]
Ludzie powinniście Sławka nosić na rękach
mało wam że dostarcza wam danych o testach oraz wskazówkach o nagrywaniu i nagrywarkach to jeszcze macie jakieś głupie prwtensje
Obserwuję ten temat od początku i co stwierdziłem
1 macie żle skonfigurowane kompy
2 Bałagany w rejestrze
3 zainstajucie sobie od nowa systemu i zróbcie obraz (Gosthem) ułatwi to wam życie
4 czytajcie więcej forum nie tylko to i wtenczaszabierzajcie głos
Pozdrawiam was wszystkich i nie gniwajcie się za te uwagi ale to jest dobra uwaga i dajcie Sawkowi spokój
A za to co dla Was On robi i Wam przekazuje to powinniście go po piętach i DUPIE CAŁOWć
Jak na kobiete jestes wyszczekana (ale cala wypowiec w formie meskiej wiec z ta kobieta to jakas sciema ) moim zdanie wyciagasz wnioski troche za szybko jakbys znala lub znal slawka wypowiedzi to bys wiedziala lub wiedzial ze ma on tendencje do przesady.
Jak juz mowilem ze slawek robi dluzo testow ciekawych ale czasami brak mu zimnego podejscia(wystarczy poczytac jego posty o litku a teraz o beku) ale entuzjazmu to mu nie brak.
A co do trwalosci plytki to powiem ci ze to nie zalezy od nagrywarki tylko nosnika Qscan moze i pokazuje jej jakosc ale nigdy niemasz pewnosci czy wytrzyma caly rok plyta
Wiec po co mam go po dupie calowac
ale moze jako 3

Ostatnio zmieniany przez legion : 12.12.2004 o godz. 13:09
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2004, 21:04   #3
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
slawek ale jakby tak mieli wszyscy testowac plytki przed nagraniem to nagranie jednej plytki dvd zajmowaloby godzine - a plytka ma sie wypalic w chwile i ma chodzic
Jakość albo ilość. Wybór należy do Nas. Ja każdą płytkę testuję przed nagraniem. Już kilka na duże błędy TE wywaliłem do kosza.
I tak u mnie pozostanie. Nie wypalam dużo. Kilka tygodniowo. Testuje płytki jak komputer jest nieużywany. Opisuję je i póżniej nagrywam.
Przybywa doświadczenia i pewność co należy zrobić aby uzyskać wysoką końcową ocenę.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 11.12.2004 o godz. 21:07
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2004, 21:45   #4
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Jakość albo ilość. Wybór należy do Nas. Ja każdą płytkę testuję przed nagraniem. Już kilka na duże błędy TE wywaliłem do kosza.
I tak u mnie pozostanie. Nie wypalam dużo. Kilka tygodniowo. Testuje płytki jak komputer jest nieużywany. Opisuję je i póżniej nagrywam.
Przybywa doświadczenia i pewność co należy zrobić aby uzyskać wysoką końcową ocenę.

No czyli wszystko jasne ^_^ Jak Ty nam pokazujesz selekcjonowane plytki to nie mozna sie dziwic ze masz takie wyniki
Wiesz... jak kupuje cake 100 plyt, to nagrywam na nich jak leci, a nie ze sprawdzam, testuje i jak mi brzydko sie nagra to w kosz, a jak ladnie to na forum ^_^ Wybacz, nie nagrywam duzo, przez troche ponad rok wypalilem jakies 150-200 plyt i do dzisiaj nie chodza mi 2 - hawki na AN31 - jak dla mnie najgorszy syf. Reszta, czyli Platinum, Verbatimy, TDK, Esperanzy, MMore, Hawki, itd. chodza. Z tego te ostatnie nagrywalem najwczesniej czyli ponad rok temu.
Nie stac mnie na to zeby wyrzucac co 3-4 plytke

Fajnie ze jestes zadowolony z Benq. Powiem wiecej-gdybym dzisiaj kupowal naped to nie wiem czy z ciekawosci nie wzialbym wlasnie jego. Prawdopodobnie jest to dobry naped i z checia sam bym go potestowal

Boger jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2004, 22:07   #5
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Realok
No czyli wszystko jasne ^_^ Jak Ty nam pokazujesz selekcjonowane plytki to nie mozna sie dziwic ze masz takie wyniki
Fajnie ze jestes zadowolony z Benq. Powiem wiecej-gdybym dzisiaj kupowal naped to nie wiem czy z ciekawosci nie wzialbym wlasnie jego. Prawdopodobnie jest to dobry naped i z checia sam bym go potestowal
Sam widzisz. Nie można uzyskać wysokiej jakości bez selekcjonowania przed nagraniem.
A jak robią producenci płytek. Tak samo.
A póżniej to g...no trafia na rynek. I przybywa pytań dlaczego. Często odpowiedź jest jedna. Płytka ... Dlatego testy są tak ważne.
Nie muszą dla wszystkich. Dla mnie tak.
Myślę, że wkrótce wypalanie z wysoką jakością dla wielu będzie miało podobne znaczenia jak dla mnie.

Stary 12.12.2004, 00:04   #6
legion
XII

legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
dobra panowie to moze jakies minusy dla benq bo narazie same plusy widze

to znaczy ze teraz plytki dzieki benq przetrwaja ze 100lat

Ostatnio zmieniany przez legion : 12.12.2004 o godz. 00:06
Stary 12.12.2004, 00:31   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez legion
dobra panowie to moze jakies minusy dla benq bo narazie same plusy widze
No dobra!

Więc po pierwsze nazwa jest do dupy

Strasznie głupia

I bez sensu

Kto to widział, żeby nazwać napęd Benkiem?
VIZZARD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2004, 00:37   #8
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
No dobra!

Więc po pierwsze nazwa jest do dupy

Strasznie głupia

I bez sensu

Kto to widział, żeby nazwać napęd Benkiem?

Powiem krotko naped dobry

a ze nie dostaje rekomedacji do 12 x to znaczy ze moze ale nie musi

byc zaciekawie po wypalenu i sugeruje obnizenie predkosci.

a tak wogole to Platimum 8 x mozna palic z predkoscia 16 x

i beda test takiej plytki

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2004, 00:39   #9
legion
XII

to znaczy ze mamy jeden minus
Stary 12.12.2004, 02:26   #10
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ok wybieram reszke

a kto rzuci - nasza kolezanka

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2004, 19:07   #11
slawekj
Guru

Dla odmiany kompletny test TDK +R x16.
Test czystej płytki przed nagraniem programem QScan BenQ

Prędkość 16x

Prędkość 12x

Prędkość 8x

Prędkość 4x

Prędkość 2.4x

Testy pokazują niską jakość testowanej płytki.
Mimo certyfikatu 16x płytkę można wypalić z wysoką jakością tylko przy prędkości 2.4-4x.
W pozostałych prędkościach są zbyt duże błędy TE i FE.
Mieszczą się w dopuszczalnych granicach jednak wysoka wartość i nierównomierność błędów
wskazuje na nagrywanie z mniejszymi prędkościami.

C.d. testu poniżej.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57
Stary 12.12.2004, 19:27   #12
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez adax
Jeżeli będę chciał wgrać bios B7P9 to muszę zacząć od B7P7 cvt. czy mogę bezposrednio ten B7P9 ?
Od biosu B7P9 cvt. jak opisałem:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=14

C.d. testu TDK +R x16.

Smart Scan:

Testowana płytka nie otrzymała rekomendacji na nagrywanie z prędkością 16x.
Można porównać QScan z Smart Mode Raport.
Zbyt duże błędy TE/FE.

Postanowiłem jednak testowaną płytkę nagrać plikiem testowym Nero.

Widać dokładnie działanie metody zapisu WOPC + BLER OPC.
Wysokie błędy TE/FE powodowały częstą rekalibrację lasera i zmianę prędkości nagrywania
wydłużając czas zapisu do 6min 51sek ze śr. prędkością 11,32x.

Odczyt Nero

Widać zależność błędów TE/FE na końcowy wynik 88/100 punktów.
Mimo prędkośni 16x niskie Jitter i brak błędów PO.
Testowany nośnik TDK 003 jest niskiej jakości i nie polecam tych płytek do nagrywania z max prędkością 16x.

Stary 13.12.2004, 20:09   #13
slawekj
Guru

Kompletny test Verbatim +R x16
Test czystej płytki przed nagraniem programem QScan BenQ

Prędkość 16x

Prędkość 12x

Prędkość 8x

Prędkość 4x

Prędkość 2.4x

Najwyższą jakość testowanej płytki można uzyskać przy prędkości nagrywania 2,4-4x.
Najmniejsze błędy TE/FE.

Stary 13.12.2004, 20:31   #14
slawekj
Guru

C.d. testu Verbatim +R x16

Smart Scan:

Testowana płytka dostała rekomendację na zapis z max prędkością 16x.

Zapis plikiem testowym Nero

Odczyt Nero

Mniejsze błędy TE/FE wpłynęły znacząco na jakość zapisu.
Również czas zapisu w stosunku do testowanej płytki TDK x16 mniejszy o 58sek.
Testy pokazują jednoznacznie jak duże znaczenie ma wstępny test jakościowy czystej płytki a mniejsze błędy TE/FE na ostateczny wynik i czas zapisu.
Niskie Jitter i brak błędów PO. Wysoka ocena końcowa 92/100.

Jakość testowanej płytki na nośniku MCC 004 wyższa od nośnika TDK 003.

Stary 13.12.2004, 23:02   #15
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
a Platimum Q scan

Trzeba by wgrac Firmware_B7S9

For 8x DVD+R media which is able to write at 16x:
01. BenQ/ Daxon (DAXON AZ2)
02. LeadData (LD S03)
03. Ricoh (RICOHJPN R02)
04. SONY (SONY D11)
05. TDK (TDK 002)
06. TAIYO YUDEN (YUDEN000 T02)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1620-przechwycenie_16-x.jpg  

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: