Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BENQ 1650 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1650-a-61043/)

lukk21 28.02.2006 21:49

Cytat:

Napisany przez Ricki
Wyłacz SolidBurn i zrób test zapisu strategią zapisaną w biosie. Podziel się wynikami bo sam jestem ciekaw. :)

ale ja mam wyłaczony SolidBurn dla znanych nośników :taktak:

mam tylko właczony dla nieznanych, a mimo to MCC004 jest przydzielane właśnie jakby do nieznanych :ysz:

to co wyłaczyc dla nieznanych też i wykasować mu z eeproma to czego juz sie nauczył??

lukk21 01.03.2006 00:50

Ilość załączników: 1
a tu kolejny Pastel DVD-R Verbatima palony godzinke temu 4x..płytka wypchana po brzeg..i ta jakość :) mniam :)

mistrzu84 01.03.2006 23:28

nagrywałem dzisiaj filmy na płyte DVD + Verbatim x16 z prędkością x4, zajeło to 15 min,
- czy to zdrowe dla nagrywarki żeby pracowała za jednym zamachem 15 minut ?
- czy mam zwiększyć prędkość zapisu czy dalej mam nagrywać z prędkością x4 ?
- jaka jest pojemność płyty DVD ? ( 4,3 GB ) ?

ralph03 02.03.2006 09:32

Po lewej bocznej stronie nagrywarki sa dziurki. System chłodzenia wlasnie na takie dlugie nagrywanie.

luk-a-sz 02.03.2006 18:16

Witam

Mam takie szybkie pytanie,
Przy nagrywaniu co jakiś czas (w sumie dość często patrząc na ogół czasu nagrywania) skacze mi do 32% albo do 23% poziom bufora nagrywarki, podczas gdy spada nagrywarka zaczyna wydawać dziwny dzwięk, nie wiem do czego może być to podobne, ale taki dość piskliwy odgłos.

To jest normalne ?

tom-as 02.03.2006 20:08

Cytat:

Napisany przez luk-a-sz
Witam

Mam takie szybkie pytanie,
Przy nagrywaniu co jakiś czas (w sumie dość często patrząc na ogół czasu nagrywania) skacze mi do 32% albo do 23% poziom bufora nagrywarki, podczas gdy spada nagrywarka zaczyna wydawać dziwny dzwięk, nie wiem do czego może być to podobne, ale taki dość piskliwy odgłos.

To jest normalne ?

Raczej napewno normalne - u mnie jest tak samo :taktak:

luk-a-sz 02.03.2006 20:21

Cytat:

Napisany przez tom-as
Raczej napewno normalne - u mnie jest tak samo :taktak:

No może my mamy inne nagrywarki w sensie trefne... No ale jak patrzę na testy jakości innych to moje nawet się do nich nie umywają... dziś w połowie testu już było 85 przerwałem bo nie chciałem wiedzieć ile będzie finalnie :ysz: . Płyta wypalana x4 :ysz:

tom-as 02.03.2006 20:39

Cytat:

Napisany przez luk-a-sz
No może my mamy inne nagrywarki w sensie trefne... No ale jak patrzę na testy jakości innych to moje nawet się do nich nie umywają... dziś w połowie testu już było 85 przerwałem bo nie chciałem wiedzieć ile będzie finalnie :ysz: . Płyta wypalana x4 :ysz:

Nie wydaje mi się, że te nagrywarki są trefne. Jakość nagrania w ogromnym stopniu zależy od użytych nośników i prędkości z jaką te nośniki nagrywasz (na forum było wiele razy na temat, że nie zawsze im wolniej tym lepiej!) :)

luk-a-sz 02.03.2006 20:47

Ale jakby choć jeszcze jedna osoba się wypowiedziała na moje pytanie to byłbym spokojniejszy :) Mam wypalarkę od niedawna, przyzwyczajony do cd-rw co tam skok do 95 był nie dopuszczalny :) więc dziwią mnie te piski i spadki bufora....

mistrzu84 02.03.2006 23:09

nagrywałem dzisiaj filmy na płyte DVD + Verbatim x16 z prędkością x4, zajeło to 15 min,
- czy mam zwiększyć prędkość zapisu czy dalej mam nagrywać z prędkością x4 ?
- jaka jest pojemność płyty DVD ? ( 4,3 GB ) ?

lukk21 03.03.2006 01:27

Cytat:

Napisany przez luk-a-sz
Ale jakby choć jeszcze jedna osoba się wypowiedziała na moje pytanie to byłbym spokojniejszy :) Mam wypalarkę od niedawna, przyzwyczajony do cd-rw co tam skok do 95 był nie dopuszczalny :) więc dziwią mnie te piski i spadki bufora....

wyłącz WOPC to nie bedzie spadków do 30% i stukania..tylko pogorszy sie wtedy jakość zapisu..więc wybieraj..

raffal 03.03.2006 03:00

Cytat:

Napisany przez mistrzu84

wiesz mój Beneq 1640 :spoko: nagrywa nieraz nawet godzine jak przyniose dużo płytek do domu i jest naprawde gorący, ale nie przejmuje sie tym , bo jak zdechnie to mam gwaracje, a jak zdechnie po gwarancji to po prostu kupie nową nagrywarke. Jak chce się nagrywac po 10 płytek tygodniowo, to ja myśle że żaden naped tego nie wytrzyma w dłuższym okresie czasu i po 3 latach będzie do wymiany

John M. Kane 03.03.2006 13:32

Cytat:

Napisany przez ralph03
Po lewej bocznej stronie nagrywarki sa dziurki. System chłodzenia wlasnie na takie dlugie nagrywanie.
Takie pytanie mam - jeżeli te dziurki są zasłonięte to nagrywarce coś grozi? Nie mam fizycznie możliwości aby był luz, mam takie szyny, że akurat nie ma tam prześwitu, gdzie są te "wloty wentylacyjne" - coś się może stać?
Poza tym - witam po przerwie, długo tu nie zaglądałem, teraz jak mam BenQ to możecie liczyć, że od czasu do czasu parę testów wrzucę :-)

melag 03.03.2006 14:40

Cytat:

Napisany przez John M. Kane
Takie pytanie mam - jeżeli te dziurki są zasłonięte to nagrywarce coś grozi? Nie mam fizycznie możliwości aby był luz, mam takie szyny, że akurat nie ma tam prześwitu, gdzie są te "wloty wentylacyjne" - coś się może stać?
Poza tym - witam po przerwie, długo tu nie zaglądałem, teraz jak mam BenQ to możecie liczyć, że od czasu do czasu parę testów wrzucę :-)

Jest to wyjście systemu DCS jeśli nie używasz intensywnie napędu nie powinno się nic stać, natomiast jeśli używasz napędu intensywnie zasłonięcie wylotu DCS może wpłynąć na żywotność napędu.

Warto przeczytać :

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...85&postcount=2 :czytaj:

luk-a-sz 03.03.2006 18:33

http://img430.imageshack.us/img430/5...ytuu1yb.th.jpg

Nie powiem że mnie ten wynik zadowala....

TDK DVD+R

Może z moją wypalarką naprawdę coś jest nie tak ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:48.