![]() |
Tak się dzieje ,jak nikt nie chce człowiekowi pomóc,może nie wszyscy są takimi wybitnymi specjalistami,po próbie wygrania nowego Softu BSRB przy pomocy programu BQFlasher,dodam że wszystko przebiegło pomyślnie, zrestartowalem komputer,ale nie stety po tym zabiegu mój komputer już nie widzi mojej nagrywarki,nie mogę nawet otworzyć szufladki.Teraz to już mogę ja wyrzucić na śmietnik.Dziekuje wszystkim za ich pomocne rady 0-w rozwiązaniu mojego problemu.
|
Ilość załączników: 3
Pobralem kilka programów z forum,do testowania nagrywarek,ale niestety nie posiadam takiej wiedzy zeby je do konca wykorzystac.Np w QSuite nie udało mi się podglądać Solid Burn nacisnalem na check i nic.Chcialbym tylko stwierdzić czy będę mógł używać tej nagrywarki do dalszej pracy,czy mogę się rozglądać za nową. Za wszystkie opinie i podpowiedzi z góry dziękuję.
|
Rozebralem jeszcze raz nagrywarke,ściągnąłem pasek z silnika,poczestowalem go kąpielą w gotującej wodzie,tak jak jeden z kolegów proponuje na forum i bingo jedna usterka usunięta, szuflada wysówa sie i wsówa znowu bez problemu.Przy tej okazji wyczyscilem laser jeszcze raz przy użyciu wacikow do uszu i preparatu Kontakt Ipa Plus, ale niestety nie ma poprawy.Mam pytanie czy mogę przy użyciu jakiegoś programu przetestować tą nagrywarke? bo płyty Verbatin DVD+R DL są dość drogie.
|
BENQ DVD DD DW1650 BCDC
Witam jestem tutaj nowy i chcialbym zaczerpnąć opini kolegow w sprawiem mojej nagrywarki.Mam problem z moją nagrywarka BENQ DVD DD DW1650 BCDC,do tej pory spisywała się super,ale od jakiegoś czasu pod czas nagrywania wystepuje błąd jak na zdjęciu.
https://images92.fotosik.pl/81/bc7fa9d9a1c213bdgen.jpg dodam że bardzo mi zależy na tym żeby ja przywrócić z powrotem do stanu z przed wystąpienia błędu. Wczoraj rozebralem napęd wyczyscilem laser,ale niestety efekt jest jeszcze gorszy,pod czas nagrywania wyrzuca mnóstwo błędów, dodam jeszcze że ostatnio bardzo ciężko wysuwala się szuflada tak że pomagałem jej paznokcie z boku albo z góry.Prosze o poradę co mogę jeszcze zrobić? |
Ilość załączników: 4
|
Ilość załączników: 2
Maxell DVD+R Printable MID: RITEK F16 Ritek Tajwan
BenQ DW1650 fw BCIC NERO 2017 x8 Załącznik 111720 Załącznik 111721 |
Ilość załączników: 11
Dochodzę do wniosku, że mój napęd na mostkach chyba zachowuje się normalnie. Z tego co widzę u innych użytkowników ich egzemplarze 1650 też czasem zatrzymują się w trakcie skanów (widoczne szpilki na krzywej prędkości odczytu) a skanowanie CD-R przy prędkości 8xCLV daje zbliżone wyniki jak 1620 przy 40xCAV (jedynie jitter wychodzi mniej gładki, może laser od CD słabszy).
Kolejne wypały DVD wydają się być poprawne/dostateczne (jitter chyba jednak wyższy niż innych palników na tych samych nośnikach, RITEK F16 bardzo przeciętnie, widocznie nieco zmęczony egzemplarz). Verbatim DVD+R 16x MCC004 CMC Taiwan ImgBurn 8x Załącznik 111125Załącznik 111126Załącznik 111127 TDK DVD+R 16x RITEK F16 ImgBurn 8x, tuż po osiągnięciu prędkości 8x napęd zwolnił do 4x, ale wynik słaby Załącznik 111128Załącznik 111129 Imation DVD+R 16x MBIPG101 R05 ImgBurn 4x -> chciałem przetestować overburning :) Płytka działa bez problemu w PS3, większość napędów pod Win 7 protestuje przy robieniu obrazu oraz przy kopiowaniu dużego pliku o rozmiarze ponad 4482MB, także TRT na wielu napędach się wysypuje mimo odczytu disc quality do końca. Co ciekawe na płycie jest jeszcze 1 plik ok. 36MB i na niektórych napędach jest normalnie odczytywany, mimo, że nie są w stanie odczytać pierwszego lub zrobić obrazu :) Załącznik 111130Załącznik 111131Załącznik 111132Załącznik 111133Załącznik 111134Załącznik 111135 |
|
Ilość załączników: 1
Przetestowana kolejna alternatywa :)
5 - adapter IDE -> SATA, kabel SATA -> eSATA do laptopa Wynik - TRT DVD praktycznie gładki, CD idealny, przy próbie uruchomienia disc quality napęd się zawiesza. Tym sposobem daję sobie siana, z ciekawości wypalę na nim kilka płytek, może choć do tego się nadaje ;) Być może mój adapter IDE -> SATA ma inny chip niż te najbardziej kompatybilne. Z ciekawości podłączyłem tym kablem napęd przechrzczony na PX-LB950SA i PlexUTILITIES pięknie go rozpoznaje, więc wydaje się OK. EDIT: dołączam foto adaptera Załącznik 110583 |
Cytat:
|
Zdarza się że nawet SATA napędy na kontrolerach SATA w określonych konfiguracjach pracują z kłopotami i problemami ...( sam mam kilka takich problemów )
Boję się że jak zaczniemy tę wyliczankę ...to nigdy nie skończymy ... |
Leman39, chodziło mi o jakąś generalną formułkę, że napędy IDE/PATA to tylko na własną odpowiedzialność, bo znane są problemy z kompatybilnością ;) No ale ja już się przekonałem w praktyce, taka tylko luźna sugestia z mojej strony.
|
zenonz, nie ma najmniejszego sensu dodawać takowych informacji, dlatego, że dogadanie się poszczególnego napędu z danym kontrolerem pod USB czy nawet PCI/PCIe bywa wielce losowe. Poza drobnymi wyjątkami (wersje External, np. BENQ czy Liteon) nie były one w żaden sposób przewidziane do pracy z jakimkolwiek kontrolerem, zwłaszcza wyprodukowanym w obecnych czasach. Tak jak Czary2mary pisał, takie sprzęty najlepiej sprawdzać na Mobo z IDE, bądź sprawdzonych kontrolerach/kieszeniach.
Przykład z brzegu: Używam iHAP 122 W w obudowie od Plextor PX-755UF; wszystko działa wyśmienicie, testowanie, zapis, odczyt, natomiast podczas zapisu w ImgBurn licznik zapisów na każdą zapisaną płytę, zamiast jednej dodaje 5 z tego co pamiętam (w każdym razie liczbę większą niż 1). |
1 - zrobione - bez zmian,
2 - gdzieś posiałem przejściówkę przy porządkach, ale szanse małe, 1620 w takiej kombinacji miał problemy, 3 - jest jeszcze gorzej - TRT od razu się wysypuje zarówno w Nero jak i ODC, 4 - spróbuję zrobić parę wypałów, jak na razie DVD-RW bez problemu wypalił w Nero CD-DVD Speed. Mam nadzieję, że to już ostatni napęd PATA jaki mam (chyba że jakiś BD wpadnie zabytkowy ;) ). |
Cytat:
Spytam się chłopaków z "Ekipy" jak oni się na to zapatrują ;) 1- aktualizuj soft do najnowszego -nowsze softy lepiej pracują z USB 2- Tu raczej małe szanse na poprawną pracę -powinien być wykryty napęd i może działać w jakiś podstawowych funkcjach . 3- powinien działać 4. najpewniej napęd jest sprawny ale potrzebuje " muzealnego " sprzętu z kontrolerem ATA |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:00. |