Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BENQ 1650 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1650-a-61043/)

Arepo 11.02.2017 12:39

Zobacz tutaj.

Strusionek 11.02.2017 12:26

Jeszcze zastanawia mnie spora różnica w wynikach między BenQ a LiteOn. Dużo przeglądałem tych Waszych testów i w testach na BenQ liczba błędów jest znacznie wyższa od tych na LiteOn. Bardzo fajnie to widać w "STARCIU GIGANTÓW". Między Benkiem a Plexem nie ma takich różnic. Co sądzicie o tych bardzo optymistycznych wynikach na Litkach?

Leman39 10.02.2017 20:02

Strusionek, przeglądałem swoje testy, u mnie wybitnej rozbieżności nie widzę. "Wyskoczyć" w Nero wyskakuje w momencie kiedy napęd staje lub rozpędza się (w międzyczasie), widocznie komenda lub dane są przez program interpretowane inaczej (jako skok wartości jitter) względem ODC. Z drugiej strony, Nero miał swoje czasy świetności w okresie produkcji m. in. tych Benq, stąd też na Windows XP i chipach Intela nie ma takich anomalii, albo przynajmniej nie na dobrych nośnikach.
Kolejna rzecz, ODC u mnie ma problemy z testowaniem DVD na BENQ 1640/1650 i tu jestem skazany na Nero. CD idzie bez problemu. :)

Strusionek 10.02.2017 19:45

Pięknie dziękuję! :) Jak nasmaruję, to dam znać, czy już te dziwne odgłosy dochodzące z napędu podczas czytania niektórych płyt ustąpiły.

czary2mary 10.02.2017 19:44

Prowadnice czyścimy izopropanolem z pozostałości starego smaru i zanieczyszczeń .
Świetnie się sprawdza jako nowy środek smarny wazelina techniczna czy grafitowe smary czy w miarę gęsty olej maszynowy.

Co do jitter na NSD i ODC to rzeczywiście Nero Speed Disc pokazuje wyższe wyniki .
Trudno powiedzieć dlaczego \ albo jest inaczej liczony lub metoda pomiaru jest inna ..Również program jest bardzo stary i może tak być ze na nowszych systemach i interfejsach STPI działa inaczej .

Zdecydowanie bardziej zbieżny z wynikami jitera na napędach Plextor są testy w programie Opti Drive Control który jest dużo nowszy i bardziej zaawansowany.

Strusionek 10.02.2017 19:42

Też myślę, że napęd zdrów, ale już nie o to pytam. Pytam o te różnice w Jitterze zakładając 100% sprawny napęd. U czary2mary w testach też to zauważyłem. Może się czepiam, ale ciekawi mnie to i które wyniki według Was są bardziej wiarygodne. Tak jak pisałem w ODC Jitter prezentuje się lepiej, w NCDS zwłaszcza max Jitter potrafi wysoki wskoczyć. Aha i prowadnice mimo wszystko posmaruję, bo zgrzyty podczas czytania niektórych płyt mogą być właśnie tego efektem. Czekam więc na odpowiedź, czego użyć w tym celu.

Leman39 10.02.2017 19:37

Strusionek, moim zdaniem napęd zdrów, wiadomo, swoje lata ma, ale do testów i palenia posłuży. To na co Czary2mary zwraca uwagę przy tych konstrukcjach i co mogę potwierdzić, optyka się dość szybko grzeje ale jeśli będziesz go oszczędzał to posłuży jeszcze długo :)

Strusionek 10.02.2017 19:27

Właśnie o to też się miałem pytać, czy czasem tłoczonych płyt nie powinienem testować. Coś w tym jest, bo na CD-R takie cuda się nie dzieją. A co sądzisz o różnicach w Jitterze między NCDS a ODC?

Leman39 10.02.2017 19:22

Strusionek, na przyszłość: tłoczonych płyt nie testuj proszę, nie daje to żadnych miarodajnych wyników co do płyty oraz stanu Twojego napędu.
Przeglądając powyższe testy (zamieszczone przez Ciebie obrazki) na moje oko laser (przynajmniej CD) jest jak najbardziej sprawny. Skan jest poprawny. :)

Strusionek 10.02.2017 16:39

Nie mogę już edytować posta, więc w nowym dodaję załączniki z testami w NCDS oraz ODC wczoraj wypalanej płytki. Widać wyraźną różnicę w Jitterze.

Załącznik 86986

Załącznik 86987

Strusionek 10.02.2017 13:43

Spróbowałem przetestować problematyczną płytę prędkością 8 X CLV i poszło, nie było cyrków z lawinową ilością błędów i zapętlaniem się testu w nieskończoność. Muszę nasmarować te prowadnice, ale czego najlepiej użyć? Pewnie nic takiego nie posiadam i trzeba będzie zakupić. I drugie pytanie mam o różne wyniki Jitter w NCDS i ODC, nie tylko u mnie, ale u Ciebie. Zauważyłem, że średnie i maksymalne wartości Jittera są w ODC niższe od tych w NCDS. Dlaczego tak jest i które wartości są bardziej wiarygodne?

Strusionek 09.02.2017 19:54

To wyjaśnienie do mnie dociera, dzięki czary2mary! W ogóle wielki szacunek i podziw za to, co robisz. Przeglądam to forum od wielu lat i Twoje posty oraz kilku innych osób to kopalnia wiedzy. Ja płytami pasjonuję się od niedawna, ale nieźle wsiąkłem. Coś jest w tych plastikowych krążkach, że nie potrafię całkiem przestawić się na wirtualne pliki. Załącznika nie próbowałem, sprawdzę później. A jak się nie da też, to najwyżej zapostuję gdzieś jeszcze i po problemie.

czary2mary 09.02.2017 18:34

Ilość załączników: 4
Szkoda ze nie możesz dodać testów \ powinieneś móc chyba jednak dodać załącznik do postu w postaci screen testu. .

Nie chodzi mi o komunikację na poziomie połączenia taśma \kontroler .
Testy discquality są procesem bardzo zaawansowanym i nie zawsze na każdym kontrolerze IDE \ hardware wychodzą prawidłowo . Nie zawsze programy testowe prawidłowo działają w zaawansowanych testach.

Co do błędów C2 jest trochę inaczej jak myślisz \nie jest to czysto matematyczna suma :
BLER \ C1= E11+E21+E31
C2 = E12+E22+E32

Każdy poziom błędów ma swój limit występowania w ciągu sekundy .
W przypadku mojego testu i wspomnianego błędu E22 (6) to jest bardzo mało - średnia błędów dla całej płyty wynosi 0,00 .
Błędy E12\E22 są całkowicie korygowane i ich dopuszczalna ilość w przypadku składowej do C2 jest dużo większa jak E32.
Każdy błąd E32 nawet w wymiarze 1 będzie widoczny na teście w wyniku C2

Załącznik 86950

Tutaj komplet testów- odczytu i discquality na NeroSpeedDisc na BenQ DW1650
Działa u mnie wszystko prawidłowo i jak trzeba .

Załącznik 86951

Załącznik 86952

Załącznik 86953

Strusionek 09.02.2017 17:15

Nie mogę wrzucać żadnych linków nigdzie, dopóki nie będę miał przynajmniej 10 postów. Wykluczam problemy z komunikacją, bo sprawdzałem różne taśmy, kanały IDE, systemy. Gdyby to było coś z komunikacją, to problem byłby z każdą płytą. Jeśli masz na myśli test odczytu w zakładce ScanDisc, to tam wszystko na zielono, ale tam nawet biorąc całkowicie zjechaną płytkę mam wszystko na zielono, więc ta funkcja jest guzik warta. Kiedy już w ScanDisc zaznaczę drugą opcję, to wtedy dzieje się to, co w disc quality. Jeśli chodzi o te różnice w testach, to wziąłem świeżo nagraną płytkę, ustawiłem 8 X CLV i też w zwykłym teście 0 błędów C2, natomiast w zaawansowanym już ich troszkę było. Dla pewności zrobiłem testy kilka razy. Zresztą na Twoim screenie też widać, że zwykły test 0 C2, a zaawansowany 6 błędów E22, czyli dwuznakowe C2, które raczej w zwykłym teście też powinny wskoczyć.

Dodam jeszcze w osobnym poście, żeby być bliżej 10, że te problematyczne płyty zgrywają się na BenQ w EAC z poprawnymi sumami kontrolnymi, choć czasem też słychać jakieś odgłosy z napędu i widać falowanie prędkości. Jednak w EAC odczyt jest poprawny, a w takim NCDS czy ODC lawina błędów. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. Może kiedyś załatwię jakiś podobny model BenQ albo taki sam i sprawdzę.

czary2mary 09.02.2017 16:16

Ilość załączników: 2
Jeżeli bardzo długo napęd nie był używany to często smar przysycha na prowadnicach i sprawia podobne kłopoty jak u Ciebie .
Również problemem może być słabsze OPU czy też problemy na linii napęd -kontroler - program testowy .
Możesz wrzucić testy gdzieś na zewnętrzny serwer .
Jak przedstawiają się testy odczytu płyt z którymi BenQ ma problem przy discquality ?

Najlepszy i najbardziej miarodajny według mnie na BenQ jest test discquality CD przy stałej prędkości przekładni x8CLV . Tylko najdłużej trwa..

Załącznik 86948

Załącznik 86949

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30.