Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BENQ 1650 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1650-a-61043/)

punisher 19.01.2006 12:01

Mam wersję qsuite 2.1. W dalszym ciągu napęd uczy się suportowanych płytek np. Verbatim MCC004 lub Sony D11. Nie wiem co jest tego przyczyną, spróbuję w ogóle wyłączyć naukę i zobaczymy co będzie. Skany wrzucę jutro, dziś ciężko z czasem.

silent22 19.01.2006 15:01

A gdzie to sprawdzic czy on sie uczy czy sie nie uczy gdzie to jest? jestem calkiem niekumaty w nagrywaniu dvd, mi na przykład nagrywa dvd+r hawk x4 24minuty zdecydowanie za dlugo i nie wiem dlaczego
pozdro

panTOMas 19.01.2006 16:44

Cytat:

Napisany przez silent22
Witam
Nagrywam Nero 7, Na nośnikach nie najlepszych (Hawk DVD+R x4) Wczesniej na tych samych nosnikach nagrywalo normalnie czy ktos wie o co chodzi??
Pozdro

Chodzi o nośniki (przede wszystkim) i o Nero 7. Spróbuj nagrać MCC003 Decrypterem z prędkością x4 a zobaczysz różnicę.

parasite 19.01.2006 17:13

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez marcinez_mp
Mam wersję qsuite 2.1. W dalszym ciągu napęd uczy się suportowanych płytek np. Verbatim MCC004 lub Sony D11. Nie wiem co jest tego przyczyną, spróbuję w ogóle wyłączyć naukę i zobaczymy co będzie. Skany wrzucę jutro, dziś ciężko z czasem.

A masz włączony OverSpeed?? Zauważyłem, że po włączeniu tej funkcji BenQ tworzy strategią nawet dla znanych mu płytek. Nagrywałem wcześniej płytki Sony z wyłączonym OS i nie uczył się tych płytek, a po włączeniu OS zaczął tworzyć nową strategię.

Cytat:

Napisany przez silent22
A gdzie to sprawdzic czy on sie uczy czy sie nie uczy gdzie to jest? jestem calkiem niekumaty w nagrywaniu dvd, mi na przykład nagrywa dvd+r hawk x4 24minuty zdecydowanie za dlugo i nie wiem dlaczego
pozdro

Musisz zainstalować QSuite ver. 2.1, zakładka SolidBurn

Przy okazji:
Płytka SONY 8x palona 16x (OverSpeed=ON)

Wydaje mi się, że poprzednia płyta była trochę lepiej wypalona, a mimo to dostała niższą ocenę niż ta ???

mart!nek 19.01.2006 21:19

Ilość załączników: 2
Ayeee...!! mam 1650 ;] Przyszla z nienacka a że nie mogłem czekać to wygrzebałem gdzieś starą płytkę Bulkpaq 8x :D Taka pomarańczowa, dodawal ja jakis dystrybutor do cd-action. Screenow qscana nie zrobilem, ale dla 8x wyszedl beznadziejnie, dla 2.4x jeszcze gorzej, dla 4 najlepiej ale TE skakalo i w koncu przekroczone, FE w miare niskie z malymi skokami, więc palona 4x - pliki. Wynik skomentujcie sami ;]

=====

hm... DQ nie skonczyl roboty a scandisc przeszedl bez bledow... dziwne :bicz: korekcja bledow bylaby az tak dobra?

a i pasiam... jak sie wrzuca screeny do postu? nie moge znalezc zadnego faka na ten temat a jak wrzucam w znaczniki img to nic sie nie pojawia :/

punisher 20.01.2006 02:48

Cytat:

Napisany przez parasite
A masz włączony OverSpeed?? Zauważyłem, że po włączeniu tej funkcji BenQ tworzy strategią nawet dla znanych mu płytek. Nagrywałem wcześniej płytki Sony z wyłączonym OS i nie uczył się tych płytek, a po włączeniu OS zaczął tworzyć nową strategię.

Nie włączałem funkcji Overspeed. W dalszym ciągu problem nie jest rozwiązany. Czyżby dopiero nowe firmware pomogło??

zaodrze244 20.01.2006 07:23

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp
Nie włączałem funkcji Overspeed. W dalszym ciągu problem nie jest rozwiązany. Czyżby dopiero nowe firmware pomogło??

Chciałbym się zapytać wczym Ci to przyszkadza?? bo nie czaje zabardzo, moim zdaniem lepiej żeby tworzyła nowe strategie dla każdego nośnika, nośnik nośnikowi nie równy, a jak jeszcze kupisz płyty w media markt to już wogle. Ja ostatnio w jednym cakeu 25szt TDK 8X miałem sztuki które się paliły 8X i kilka sztuk 12x i to totalnie wymieszanych hehehehehe

mart!nek 20.01.2006 09:11

Dziwne... dzisiaj wsadzam tą płytkę bulkpaq a tu zonk - benek nie moze jej zczytac :/ wkladam do belwooda a ten bez problemu o0 pogrzebalem w qsuite i pomoglo wylaczenie overspeeda, ale nie zmienia to fucktu ze tak byc nie powinno :/

punisher 20.01.2006 10:08

Przeszkadza mi to w tym, że lubię rzeczy przewidywalne i mieć nad wszystkim kontrolę. Nagrywam przeważnie na verbatimach i ta opcja nie jest mi potrzebna i chyba do dobrych nośników, nie jest za bardzo potrzebna.

lefty 20.01.2006 12:02

Panowie, jest już pierwszy update firmware'u :) Dla tych co nie chcą czekać aż news pojawi się na stronie, podaję link ;)
http://tinyurl.com/775l3

ralph03 20.01.2006 12:53

Zapomniales dodac, ze jest to nieoficjalny firmware...BCDC
Firmware w wersji beta, pobierasz i instalujesz na własne ryzyko. - info z CDRLab.

lefty 20.01.2006 13:56

Cytat:

Dostałem pozwolenie na umieszczenie najnowszej wersji firmware'u na naszym Forum i udostępnienie naszym Uzytkownikom. Położono jednak mocny nacisk na to by firmware'u nie kopiować i nie rozpowszechniać dalej.
Jakby byl nieoficjalny to by go nie bylo na stronie benq.com do pobrania. Nigdzie tez na stronie, ktora podalem nie jest napisane, ze jest to wersja beta.

zaodrze244 20.01.2006 14:05

Dokładnie, nie wiem skąd tą bete wytrzasnełeś :P

xux84 20.01.2006 14:42

Wlasnie odebralem 1650. Narazie podłączyłem ją w robocie ale już widzę że ma dokładnie tą samą 'przypadłosc' co 1640. Przez idiotyczny wybor trybu udma2 nie jest w stanie z maksymalna szybkoscia zrucac danych na dysk. Co gorsza nie jest tez w stanie z maksymalna szybkoscia nagrywac plytek do konca. Maksymalny transfer wymagany dla szybkosci 16x to jakies 22MB/s. 1640 i 1650 dzieki UDMA2 sa w stanie wycisnac tylko jakies 19MB/s. Dzieki temu np. przy zgrywaniu obrazu na dysk decrypterem nie zobaczymy wyzszych predkosci niz jakies 14x. Z tego samego powodu zapis z predkoscia 16x pod koniec zaczyna 'wariowac' i predkosc skacze w okolicach 14x 13x, ale nigdy nie osiagnie 16x.
Wystarczy wrzucic do 1640 bios od 164b, tryb zmieni sie na UDMA4 i nagrywarka natchmiast nabiera wigoru i czyta, nagrywa z pelna szybkoscia... Inzynierowie z BenQ to *****e. Przeciez widac ze napedy obsluguja UDMA4 ale oni zdecydowali ustawic UDMA2 przy ktorym ich nagrywarka sie dlawi...

No chyba ze to przypadlosc chipsetow intela, ale nie wydaje mi sie...

ralph03 20.01.2006 15:14

Cytat:

Napisany przez lefty
Jakby byl nieoficjalny to by go nie bylo na stronie benq.com do pobrania. Nigdzie tez na stronie, ktora podalem nie jest napisane, ze jest to wersja beta.

Wlasnie sprawdzilem, lezy sobie tam nowy firmware i nigdzie wzmianki, ze to beta. No ale firmware jest swierzutki, bo z 20 stycznia :).
Ten tinyurl nie dziala :bicz:
Daje linka normalnego do strony z firmware:
|-->> CLICK <<--|

Ludzie testowac :pisze: i pisac, co poprawili :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:57.