![]() |
Soczewkę czyściłem izopropanolem i na sucho patyczkiem higienicznym, cały napęd przedmuchiwałem. Smaru nie nakładałem. Myślisz, że to może pomóc, skoro problem występuje tylko na niektórych płytach? Mi się szczerze mówiąc nie wydaje. Bardzo proszę odnieś się też do mojego ostatniego pytania o różnice w zwykłym i zaawansowanym teście, które również wystąpiły u Ciebie na podobnym modelu.
|
Zaczął bym od wyczyszczenia napędu i koniecznie nowy samar na prowadnice ..
Rozmontowywanie i czyszczenie napędu optycznego. |
W wątku o wyborze nagrywarki pisałem, że szukam dobrego napędu do testów, ale mam u siebie właśnie model BenQ 1650 z firmware BCIC. Miałem to szczęście, że w kompie, który dostałem kilka lat temu znajdował się ten właśnie Benek, choć wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to taki fajny sprzęt. Jednak zastanawiam się, czy aby na pewno jest z nim wszystko ok. Po pierwsze, to ma on problem z odczytem niektórych oryginalnych, tłoczonych płyt audio, które na pozostałych moich napędach działają prawidłowo. Po włożeniu jednej takiej płyty z napędu słychać jakieś zgrzyty. Gdy chcę ją przetestować w NCDS, to czasem test w ogóle nie chce ruszyć, natomiast jak już ruszy, to potem następuje dziwne zjawisko. Test dochodzi do 85% i potem leci od 78 do 85 i tak w kółko, a w tym czasie wskakuje lawinowa ilość błędów. Na innej płycie też miałem podobny problem. I tutaj pojawia się kolejna dziwna dla mnie sprawa. Na niektórych płytach w zaawansowanym teście pokazują się niekorygowalne błędy CU, ale zgrywając taką płytę np. w EAC (też na BenQ) wszystko jest w porządku, sumy kontrolne zgrań zawsze zgodne i nie ma mowy o jakichś błędach CU, które są widziane w NCDS lub ODC. Nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Czy według was z moim BenQ jest jakiś problem czy po prostu z niektórymi płytami się nie lubi, nawet tłoczonymi? Aha i na koniec jeszcze jedna kwestia. Czy w NCDS zwykły test jakości i ten zaawansowany działają jakoś inaczej? Dlaczego skanując płytę w zwykłym teście nie ma błędów C2, a już w tym zaawansowanym się one pojawiają? Wiem, że każdy test daje trochę inne wyniki, ale powtarzałem wielokrotnie zwykłe oraz zaawansowane testy i właśnie na zwykłym błędów C2 brak, a w zaawansowanym były. Przeglądałem wątek "STARCIE GIGANTÓW" i tam widać taki przypadek. Nie mogę jeszcze ze względu na ograniczenia forum wstawiać żadnych linków, więc napiszę, że chodzi o post #58 i pierwsze trzy screeny.
|
Ilość załączników: 8
Platinum CD-R Plasmon 97m27s18f
BenQ DW1650 fw BCIC Nero 2016 x12 Załącznik 78900 Załącznik 78901 Załącznik 78902 Załącznik 78903 Załącznik 78904 Załącznik 78905 Załącznik 78906 Załącznik 78907 |
BenQ nagrany na BenQ||
BenQ DVD+R MID : DAXON AZ3 Made in Malaysia BenQ DW1650 fw BCIC SolidBurn: On NERO 2015 x8 http://forum.cdrinfo.pl/f28/benq-dvd...5/#post1296192 :) |
m***243;j benq ***347;wiruje tak samo jak Tw***243;j plecak, ale niechce mi si***281; go oddawa***263; na gwarancji... nawet nie wiem czy jeszcze jest hehehe czasami musze w niego waln***261;***263; :P ***380;eby si***281; otworzy***322;, pozatym dzia***322;a bez zarzutu. :D
|
dzi***281;ki za info, przeczyta***322;em, i chyba jednak wy***347;le nap***281;d na wycieczk***281; zanim nie zacznie wi***281;kszych foch***243;w stroi***263;
|
Cytat:
Żeby oczernić wspaniałe napędy firmy BenQ Tego problemu nigdy nie było, nie ma i nie będzie :nie: To pomówienia wyssane z palca, świadczące tylko o tym Że użytkownik nie potrafi poradzić sobie z dobrym sprzętem :ysz: :czar: |
Cytat:
wyprostować spinacz i nie przejmować się ;) |
cholera od jaki***347; 3miesi***281;cy benq m***243;j ma problem z otwieraniem paszczy ot wci***347;nienie si***281; raz przycisk/kliknie na wysu***324; w moim komputerze, i s***322;ycha***263; tylko odg***322;o***347; jakby chcia***322; wysun***261;c tacke ale nie m***243;g***322; i tak z 2, 3 razy to si***281; powtarza (po 1 wci***347;ni***281;ciu), dopiero gdzie***347; po 2-3 wci***347;ni***281;ciach przycisku otwiera si***281; normalnie. No i nie wiem czy go wysy***322;a***263; do serwisu, bo gwarancja si***281; ko***324;czy za troche ponad miesi***261;c i jakby odes***322;ali mi gorszego albo zepsutego (jak niekt***243;rym pono***263; si***281; zdarzy***322;o) to by***322;aby lipa, bo aktualny egzemplarz w miare dobrze nagrywa a wci***347;ni***281;cie przycisku kilka razy mi nie przeszkadza zbytnio.. mia***322; kto***347; podobny problem?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Kurcze dopadłem takie dobre płytki RICOH JPNR03 ale test ja wiem t aki sobie
podzielcie się spostrzeżeniami ... http://img341.imageshack.us/img341/9...0071420qq4.jpg PS: Może opłaca się przejść na wyższy BIOS ? |
Zmiana taśmy, zmiana biosu na BCFC nic nie dała...
Mam takie wrażenie, że moja poprzednia płyta główna, która zaczynała świrować uszkodziła napęd. Jako że jest jeszcze na gwarancji uda się do Saturna gdzie została zakupiona i wymienią... chyba... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30. |