![]() |
Ilość załączników: 9
PlexDisc MEDICAL DISC DVD-R Printable OptoDisc Tajwan MID: OPTODISCR016
BenQ DW1650 fw BCIC ImgBurn 2.5.8.0 x8 Płyta dosyć mocno porysowana w transporcie. Załącznik 101581 Załącznik 101582 Załącznik 101583 Załącznik 101584 Załącznik 101585 Załącznik 101586 Załącznik 101587 Załącznik 101588 Załącznik 101589 |
Ilość załączników: 5
Dziś przyjechał mikołaj z BENQ 1650, cena 9 zł + 15 zł przesyłka :)
W napędzie fabryczny bios BCAC, na firmwarehq.com nie widzę tej wersji, ktoś umie/chce zgrać BCAC zanim go zaktualizuję? W QSuite wszystkie ustawienia są standardowe, Solid Burn czysty, czyli ktoś palił tylko "znane" nośniki? Załącznik 110350 Załącznik 110351Załącznik 110352 TRT dość słabo wygląda, dziewiczy skan: Załącznik 110354 po czyszczeniu lasera: Załącznik 110353 Nie mam nowego smaru, ale stary wydawał się dość rzadki, może się nieco rozrusza ;) |
Te modele BenQ DW1650\1655 dobrze jest sprawdzać na kontrolerze ATA .
Potrafią się na USB w testach odczytu "cuda wianki " wyprawiać . |
No to lipa. Skanowanie błędów DVD jakoś działa przy niskiej prędkości choć i wtedy napęd zwalnia punktówo do zera, za to o CD można zapomnieć, bo przy zatrzymaniu i rozpędzaniu sypie błędami. Teraz już wiem, dlaczego "wszyscy" preferują 1640.
|
Jak masz jakieś stare obudowy ATA\IDE - USB to możesz przetestować go na nich.
BenQ DW1640 to najwredniejszy napęd do adapterów\obudów USB jaki znam ...;) |
Może warto dodać ostrzeżenia w "stare ale jare" przy problematycznych napędach? :-)
W ODC TRT wygląda prawie dobrze, ale CD podobna kaszana. Jak czas pozwoli to podejmę następujące kroki: 1) najnowszy BIOS (bo nie widzę możliwości zrzutu oryginalnego), 2) adapter IDE->SATA+SATA->USB, 3) obudowa od GSA-5163D 4) śmietnik ;-) |
Cytat:
Spytam się chłopaków z "Ekipy" jak oni się na to zapatrują ;) 1- aktualizuj soft do najnowszego -nowsze softy lepiej pracują z USB 2- Tu raczej małe szanse na poprawną pracę -powinien być wykryty napęd i może działać w jakiś podstawowych funkcjach . 3- powinien działać 4. najpewniej napęd jest sprawny ale potrzebuje " muzealnego " sprzętu z kontrolerem ATA |
1 - zrobione - bez zmian,
2 - gdzieś posiałem przejściówkę przy porządkach, ale szanse małe, 1620 w takiej kombinacji miał problemy, 3 - jest jeszcze gorzej - TRT od razu się wysypuje zarówno w Nero jak i ODC, 4 - spróbuję zrobić parę wypałów, jak na razie DVD-RW bez problemu wypalił w Nero CD-DVD Speed. Mam nadzieję, że to już ostatni napęd PATA jaki mam (chyba że jakiś BD wpadnie zabytkowy ;) ). |
zenonz, nie ma najmniejszego sensu dodawać takowych informacji, dlatego, że dogadanie się poszczególnego napędu z danym kontrolerem pod USB czy nawet PCI/PCIe bywa wielce losowe. Poza drobnymi wyjątkami (wersje External, np. BENQ czy Liteon) nie były one w żaden sposób przewidziane do pracy z jakimkolwiek kontrolerem, zwłaszcza wyprodukowanym w obecnych czasach. Tak jak Czary2mary pisał, takie sprzęty najlepiej sprawdzać na Mobo z IDE, bądź sprawdzonych kontrolerach/kieszeniach.
Przykład z brzegu: Używam iHAP 122 W w obudowie od Plextor PX-755UF; wszystko działa wyśmienicie, testowanie, zapis, odczyt, natomiast podczas zapisu w ImgBurn licznik zapisów na każdą zapisaną płytę, zamiast jednej dodaje 5 z tego co pamiętam (w każdym razie liczbę większą niż 1). |
Leman39, chodziło mi o jakąś generalną formułkę, że napędy IDE/PATA to tylko na własną odpowiedzialność, bo znane są problemy z kompatybilnością ;) No ale ja już się przekonałem w praktyce, taka tylko luźna sugestia z mojej strony.
|
Zdarza się że nawet SATA napędy na kontrolerach SATA w określonych konfiguracjach pracują z kłopotami i problemami ...( sam mam kilka takich problemów )
Boję się że jak zaczniemy tę wyliczankę ...to nigdy nie skończymy ... |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Przetestowana kolejna alternatywa :)
5 - adapter IDE -> SATA, kabel SATA -> eSATA do laptopa Wynik - TRT DVD praktycznie gładki, CD idealny, przy próbie uruchomienia disc quality napęd się zawiesza. Tym sposobem daję sobie siana, z ciekawości wypalę na nim kilka płytek, może choć do tego się nadaje ;) Być może mój adapter IDE -> SATA ma inny chip niż te najbardziej kompatybilne. Z ciekawości podłączyłem tym kablem napęd przechrzczony na PX-LB950SA i PlexUTILITIES pięknie go rozpoznaje, więc wydaje się OK. EDIT: dołączam foto adaptera Załącznik 110583 |
|
Ilość załączników: 11
Dochodzę do wniosku, że mój napęd na mostkach chyba zachowuje się normalnie. Z tego co widzę u innych użytkowników ich egzemplarze 1650 też czasem zatrzymują się w trakcie skanów (widoczne szpilki na krzywej prędkości odczytu) a skanowanie CD-R przy prędkości 8xCLV daje zbliżone wyniki jak 1620 przy 40xCAV (jedynie jitter wychodzi mniej gładki, może laser od CD słabszy).
Kolejne wypały DVD wydają się być poprawne/dostateczne (jitter chyba jednak wyższy niż innych palników na tych samych nośnikach, RITEK F16 bardzo przeciętnie, widocznie nieco zmęczony egzemplarz). Verbatim DVD+R 16x MCC004 CMC Taiwan ImgBurn 8x Załącznik 111125Załącznik 111126Załącznik 111127 TDK DVD+R 16x RITEK F16 ImgBurn 8x, tuż po osiągnięciu prędkości 8x napęd zwolnił do 4x, ale wynik słaby Załącznik 111128Załącznik 111129 Imation DVD+R 16x MBIPG101 R05 ImgBurn 4x -> chciałem przetestować overburning :) Płytka działa bez problemu w PS3, większość napędów pod Win 7 protestuje przy robieniu obrazu oraz przy kopiowaniu dużego pliku o rozmiarze ponad 4482MB, także TRT na wielu napędach się wysypuje mimo odczytu disc quality do końca. Co ciekawe na płycie jest jeszcze 1 plik ok. 36MB i na niektórych napędach jest normalnie odczytywany, mimo, że nie są w stanie odczytać pierwszego lub zrobić obrazu :) Załącznik 111130Załącznik 111131Załącznik 111132Załącznik 111133Załącznik 111134Załącznik 111135 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13. |