Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Benq Dw-1655 Lightscribe (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-dw-1655-lightscribe-61110/)

andy 15.07.2006 12:26

Kolejny Verbatim x16 nagrywany z pr***281;dko***347;ci***261; 8x:
http://img224.imageshack.us/img224/1...0061222qs5.png

seku 17.07.2006 18:39

Ilość załączników: 1
Disc ID: MCC-004-00 (Verbatim ) 16x

Palony 8x

wie ktos dlaczego mi taka dziwna date pokazoje ?

Hebel 17.07.2006 19:11

Bo masz taką ustawioną w Windowsowym kalendażu... :taktak:

Przynajmniej u mnie też tak było... :ysz:

:D

seku 17.07.2006 19:16

wlasnie nie na zegarku w win mam OK to nie wiem co sie ******lo ?

mensir67pl 17.07.2006 19:25

Cytat:

Napisany przez seku
wlasnie nie na zegarku w win mam OK to nie wiem co sie ******lo ?

to byl obraz juz nagranej kiedys plyty ? = sie odpowiedz ;)

tomek.xp 17.07.2006 23:04

Ilość załączników: 2
Mam coś na potwierdzenie tego że w Verbatim'ach zdarzają się "słabsze" sztuki ale tragicznym spadkiem jakości bym tego nie nazwał, zwłaszcza że płyta była wypalana x16. Podczas palenia tej płyty miałem WOPC: ON i myśle że screen'y które zamieszczam potwierdzają że ten system to nie tylko chwyt marketingowy :)

Załącznik 32777

Załącznik 32778

andy 17.07.2006 23:08

@tomek.xp w te***347;cie na CDRinfo.pl te***380; wychodzi ***380;e ten system jednak bardzo wp***322;ywa na zwi***281;kszenie jako***347;ci wypalanych no***347;nik***243;w. Ja jeszcze nie wypala***322;em bez WOPC jak wr***243;ci***322;a z serwisu wi***281;c nie mog***281; por***243;wna***263; wynik***243;w.

tomek.xp 17.07.2006 23:30

@@ndy, powiem Ci ***380;e kiedy***347; wy***322;***261;czy***322;em tylko przy x8 w***322;a***347;nie na Verbatimie x16 i jako***347;***263; by***322;a ok'a tzn. p***322;yta wypalona dobrze, r***243;wnomiernie roz***322;o***380;one b***322;***281;dy.
Natomiast jak patrze na test x16 tej p***322;yty kt***243;ry powy***380;ej zamie***347;ci***322;em to dochodze do wniosku ***380;e lepiej nie wy***322;ancza***263; bo dzia***322;a, dzia***322;a... :)

Hebel 18.07.2006 13:58

Verbatim MCC 004

Coś mam złą serję Verbatimek... :( :taktak:

Kurczę co za zryta seria...

burn 8x

grz3si3k 19.07.2006 19:39

Platinum x4
nagrywarka benq-shit 1655 :rotfl:

tomek.xp 19.07.2006 22:49

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
Platinum x4

kupiłem kiedyś te płyty, totalna pomyłeczka te Platinum normalnie śmieci i szkoda gadać a kupiłem bo sie napaliłem jak gupi po obejżeniu testów Platinum z ID:CMC Magnetics Corporation tamte to paliły się świetnie i też były x8

Hebel 20.07.2006 00:03

Cytat:

Napisany przez Hebel
Coś mam złą serję Verbatimek... :( :taktak:

Kurczę co za zryta seria...

burn 8x

Popatrzcie na to.... To dopiero jest porażka :wow:

:taktak: :fiu:

Arepo 20.07.2006 00:08

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
Platinum x4

Muszę przyznać, że niesamowity z Ciebie gość, podsumujmy na chwilę Twoje doświadczenia :

post 266 - płyta RITEK03
post 273 - RITEK03
post 299 - RITEK03
post 364 - RITEK03
post 395 - RITEK03
post 434 - RITEK03
post 510 - bez niespodzianki - RITEK03

większość wypaliła się poniżej przeciętnej lub po prostu źle co widać zresztą po jakże błyskotliwych dopiskach typu "shit, fuck, nie ma ch***ja" itp.

Kolejny wykres RITEK03, jest łatwy do przewidzenia, więc daruj sobie jego zamieszczanie - nie sądzę abym był odosobniony w kwestii niechęci jego oglądania. Ponieważ jakbyś nie zauważył : NIE NAGRYWJĄ SIĘ ONE DOBRZE ! - przynajmniej te, które posiadasz, a pochodzące zapewne z jednego źródła.

Inną sprawą jest to, że normy w wielu przypadkach nie są przekroczone i płyty zapewne działają bezproblemowo, zresztą opieranie się tylko na wykresach zostało wielokrotnie ośmieszone, ale to inny temat rzeka.

Pomyśl przez chwilę jak Twoje wypowiedzi prezentują się w oczach innych forumowiczów i ile wniosłeś do tego tematu poza frustracją ?. Cóż, raczej niewiele ...

pozdrawiam

grz3si3k 20.07.2006 05:11

Cytat:

Napisany przez Arepo
..ciach..

Pomyśl przez chwilę jak Twoje wypowiedzi prezentują się w oczach innych forumowiczów i ile wniosłeś do tego tematu poza frustracją ?. Cóż, raczej niewiele ...

pozdrawiam

sorry ale nie wszystkie wykresy to te płyty były TDK, były Verbatim, były Esperanza i kilka innych...ale Arepo wie lepiej :rotfl:

grz3si3k 20.07.2006 07:45

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
kupiłem kiedyś te płyty, totalna pomyłeczka te Platinum normalnie śmieci i szkoda gadać a kupiłem bo sie napaliłem jak gupi po obejżeniu testów Platinum z ID:CMC Magnetics Corporation tamte to paliły się świetnie i też były x8

sorry za drugi post ale chybaza późno na edycje poprzedniego..

masz racje te płyty to pomyłka .. ale nadal mi w głowie siedzi NEC2500A dla "którego" płyta, była płytą kolejną ... wypaliłem na nim chyba wszystkie mozliwe płyty jakie mi ktos dawał łacznie z jakimis nazwami z kosmosu..i chodzą...

Przy tym napedzie niestety juz tak ładnie nie jest ... ok płyta ważna rzecz ..ale bez przesady ... za chwile sie dowiem ze powinienam plic tylko i wyłacznie na VERBATIM`ach bo nawet markowe TDK to kaszana ...

Przepraszam bardzo ale zdania na temat firmy B... nie zmienie .. to jest cienizna. No poza LS :-) :)

tomek.xp 20.07.2006 10:34

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
...
Przepraszam bardzo ale zdania na temat firmy B... nie zmienie .. to jest cienizna. No poza LS :-) :)....

no Twoje zdanie jest delikatnie mówiąc kontrowersyjne :D ale ja nikogo nie chce przekonywać "na siłe" do nagrywarki, poprostu lepiej będzie jak będziesz wypalał na NEC'u :>
Tylko chciałem zauważyć że jeśli chodzi o nagrywanie DVD to opowieści o nagrywarce która wypala z dobrą jakością na wszystkich nośnikach to można pomiędzy bajki wsadzić :)

Hebel 20.07.2006 10:38

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
no Twoje zdanie jest delikatnie mówiąc kontrowersyjne :D ale ja nikogo nie chce przekonywać "na siłe" do nagrywarki, poprostu lepiej będzie jak będziesz wypalał na NEC'u :>
Tylko chciałem zauważyć że jeśli chodzi o nagrywanie DVD to opowieści o nagrywarce która wypala z dobrą jakością na wszystkich nośnikach to można pomiędzy bajki wsadzić :)

Całkowicie się z Tobą zgadzam :taktak:

Ja tam jestem bardzo zadowolony ze swojego BenQ Dw1655 jedyne co mnie boli to szajska linia verbów którą mam :( Lipa do kwadratu!!

:wow:

andy 20.07.2006 10:45

To si***281; nazywa "uprzedzenie" ;)

Arepo 20.07.2006 18:35

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
sorry ale nie wszystkie wykresy to te płyty były TDK, były Verbatim, były Esperanza i kilka innych...ale Arepo wie lepiej :rotfl:

No oczywiście były i inne posty, głównie wprowadzające niepotrzebną nerwowość i zmuszające (poprzez powtarzanie w kółko swojego niezadowolenia) innych użytkowników np.: do takich odpowiedzi. Nie wspomnę już o wyssanych z palca teoriach odnośnie ilości wadliwych egzemplarzy w sprzedaży czy nie do zweryfikowania niby zasłyszanej złej opinii w serwisie. Myślę, że te kilka wykresów innych płyt (które standardowo poprzedza uprzedzony komentarz) z całego ogromu zero wnoszących, kolejnych i kolejnych Platinum, nie zmienia spojrzenia na Twój wkład w dyskusję. Każdy niech sam oceni, moje zdanie jest znane.

Nie wiem czy wyciągniesz jakieś wnioski z tego co piszę, spodziewam się raczej kolejnej wyśmiewającej odpowiedzi, ale wiedz, że nie zwracam Ci uwagi bez powodu. Nie chodzi o to przeciwko czemu prowadzisz tą krucjatę, ale sposób w jaki to robisz. Jeśli tego nie widzisz to jest to zwyczajnie przykre :ysz: .

melag 20.07.2006 21:27

Cytat:

Napisany przez Arepo
No oczywiście były i inne posty, głównie wprowadzające niepotrzebną nerwowość i zmuszające (poprzez powtarzanie w kółko swojego niezadowolenia) innych użytkowników np.: do takich odpowiedzi. Nie wspomnę już o wyssanych z palca teoriach odnośnie ilości wadliwych egzemplarzy w sprzedaży czy nie do zweryfikowania niby zasłyszanej złej opinii w serwisie. Myślę, że te kilka wykresów innych płyt (które standardowo poprzedza uprzedzony komentarz) z całego ogromu zero wnoszących, kolejnych i kolejnych Platinum, nie zmienia spojrzenia na Twój wkład w dyskusję. Każdy niech sam oceni, moje zdanie jest znane.

Nie wiem czy wyciągniesz jakieś wnioski z tego co piszę, spodziewam się raczej kolejnej wyśmiewającej odpowiedzi, ale wiedz, że nie zwracam Ci uwagi bez powodu. Nie chodzi o to przeciwko czemu prowadzisz tą krucjatę, ale sposób w jaki to robisz. Jeśli tego nie widzisz to jest to zwyczajnie przykre :ysz: .

Podpisuję się pod tym :taktak:

grz3si3k 21.07.2006 17:31

Nie bój sie @Arepo nie bede nikogo obrażał ...
ja nie zasłyszałem złej opinii o serwisie, ja wyrobiłem sobie w czasie usługi serwisowej...myslisz ze wpadłem na to bo tak mi było wygodnie..??
nie, w tym rzecz że rozmawiałem z serwisem wiele razy(codziennie raz) i wiem ze dostali tych napedów bardzo duzo..:taktak:

Wiesz dobrze ze były inne płyty i było jeszcze gorzej jak na Platinum które tak lubisz opisywac (powtarzam: TDK, VERBATIM, ESPERANZA, nawet firmowy BENQ ) ale co tam, ty wiesz lepiej jak było..wielu screenów po prostu nie wstawiłem ponieważ moje wqrwienie było takie ze szkoda słów...

NIe nie jestem pracownikiem konkurencji..stapam realnie po ziemi..||

ps.
pozdrawiam "baby" tego forum :spoko:

rcobex 21.07.2006 17:49

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
Nie bój sie @Arepo nie bede nikogo obrażał ...
ja nie zasłyszałem złej opinii o serwisie, ja wyrobiłem sobie w czasie usługi serwisowej...myslisz ze wpadłem na to bo tak mi było wygodnie..??
nie, w tym rzecz że rozmawiałem z serwisem wiele razy(codziennie raz) i wiem ze dostali tych napedów bardzo duzo..:taktak:

Wiesz dobrze ze były inne płyty i było jeszcze gorzej jak na Platinum które tak lubisz opisywac (powtarzam: TDK, VERBATIM, ESPERANZA, nawet firmowy BENQ ) ale co tam, ty wiesz lepiej jak było..wielu screenów po prostu nie wstawiłem ponieważ moje wqrwienie było takie ze szkoda słów...

ps.
pozdrawiam "baby" tego forum :spoko:

Szkoda że jest tak mało ludzi "realnie stąpających poz ziemi". :wow:

seku 21.07.2006 20:35

nie wiem jak wam ale ja z moich Platiniomow jestem zadowolony

Disc ID: CMC MAG-E01-00

Palona 8x bo na moim Benq moge palic tylko 2,4 albo 8

jak dla mnie wynik jest Dobry :spoko:

nie wiem dlaczego ale cos mam w systemie i pokazuje mi dziwna date :ysz:

a plytke wypalilem przed momentem BENQ____DVD_LS_DW1655_BCHB_21-July-2006_20_33

seku 21.07.2006 21:38

a to jusz kolejne palenie dzisiejszego wieczoru

tym razem Disc ID: SONY-D21-00 palone 8x

gdyby nie ten slupek na poczatku :ysz:

seku 22.07.2006 09:39

hm a to dzisiejszy wypal na

Disc ID: MCC-003-00 (Twister)

palona 8x

po wypale odrazu plytka laduje w koszu :sciana:

na etykiecie jest napisane ze predkosc 8x Gwarantowana :spoko:

Hebel 22.07.2006 15:33

Sony DVD+R 8x

burn 4x

http://img133.imageshack.us/img133/1...0061533fi8.png

Całkiem nieźle, przynajmniej lepiej niż ostatnio zakupione przezemnie Verbatimy... :rotfl:

||

Raus 22.07.2006 15:34

Verbatim palony x8

Dla porównania

Pioneer 111L - http://forum.cdrinfo.pl/665213-post502.html

BenQ 1640 - http://forum.cdrinfo.pl/665211-post3785.html

seku 22.07.2006 15:39

hm albo mi sie zdaje albo nalze do nielicznego grona co zakupilo b.dobre Verbatimy :D

seku 22.07.2006 15:49

Verbatim DVD+R DL 2,4x

Disc ID: MKM-001-00

palony max 2,4x :D

hm ale scan jakosci jak gdyby tylko jednej warstwy ciekawe

wie ktos dlaczego ?

Raus 22.07.2006 15:51

Cytat:

Napisany przez seku
hm albo mi sie zdaje albo nalze do nielicznego grona co zakupilo b.dobre Verbatimy :D

No nie powiem teraz nie najlepsza partia mi się trafiła:ysz:

Ale popatrz jakie miałem wcześniej:>

http://forum.cdrinfo.pl/656397-post379.html

http://forum.cdrinfo.pl/655352-post350.html

http://forum.cdrinfo.pl/655443-post358.html

seku 22.07.2006 16:36

przyznaje b.dobre wypały :spoko:

hm moze ktos zapoda jakis DL zaby zrobic porownanie ?

Raus 22.07.2006 17:06

Cytat:

Napisany przez seku
przyznaje b.dobre wypały :spoko:

hm moze ktos zapoda jakis DL zaby zrobic porownanie ?

Mam DLkę wypaloną na Pionku 111 wyszło tak http://forum.cdrinfo.pl/650024-post275.html

seku 22.07.2006 20:24

dalej mnie jednak zastanawia dlaczego moj scan jest nie kompletny tj. nie pszeszedl cale ponad 7gb tylko 5

nie pokazal sie zaden blad

hm moja DL troche starszej generacji byla i moze dlatego wynik masz lepszy moja byla firmowana 2,4x tylko

dalem za nia dzis cale 8,20PLN

Raus 22.07.2006 21:17

Cytat:

Napisany przez seku
dalej mnie jednak zastanawia dlaczego moj scan jest nie kompletny tj. nie pszeszedl cale ponad 7gb tylko 5

nie pokazal sie zaden blad

hm moja DL troche starszej generacji byla i moze dlatego wynik masz lepszy moja byla firmowana 2,4x tylko

dalem za nia dzis cale 8,20PLN

Te Verby x2.4 wcale nie są gorsze, a poztym wiele nagrywarek i tak zezwale na wypalenie ich x8;) Sam mam jeszcze taką jedną, ale nie mam co na nią wypalić.

No i przy okazji:>

Płytka BenQ palona x8

seku 22.07.2006 21:51

Cytat:

Napisany przez Raus
Te Verby x2.4 wcale nie są gorsze, a poztym wiele nagrywarek i tak zezwale na wypalenie ich x8;) Sam mam jeszcze taką jedną, ale nie mam co na nią wypalić.

No i przy okazji:>

Płytka BenQ palona x8

no nie wiem moje Benq 1655 jak i 1670 max moga tylko 2,4x

ale udalo sie jakims starszym Nero CD speed bez numerka zeskanowac cala plytke

Hebel 22.07.2006 23:54

Sony DVD+R 8x

BURN 8x

http://img97.imageshack.us/img97/676...0062353nb4.png

No jak na max prędkość to nawet nawet....

Niepokoi mnie tylko wysoka liczba błędów PIE... ???

Również PIF pod koniec płyty skoczył... :taktak:

:rotfl:

Arepo 24.07.2006 01:28

Cytat:

Napisany przez grz3si3k

Nie chodziło mi o zasłyszanej opinii "o serwisie" samym w sobie, tylko "w serwisie", od niejakiej miłej pani - na temat ogromu wracających modeli 1655.

Nawiązując jednak do Twojej myśli :
duża popularność napędu = większa sprzedaż = więcej urządzeń w serwisie = normalny stan rzeczy

Cytat:

Napisany przez grz3si3k

Skoro jest tak źle jak piszesz to może czas pogodzić się z tym, że wyrzuciłeś pieniądze w błoto. Zdarza się to nawet najlepszym. Wiem, szkoda wydanych pieniędzy, ale ile jeszcze masz zamiar się męczyć, skoro jak piszesz na niczym praktycznie nie nagrywa dobrze. Ile już płyt zniszczyłeś, czy te sto parę złotych jest tego warte ?. Tyle nerwów i czasu, telefonów do serwisu. Wybór wariantu destrukcyjnego, czyli zartuwanie sobie i innym życia nie jest cechą osoby realnie stąpającej po ziemi, a przecież za taką się uważasz.

Kończąc tą dyskusję powiem, że nie wiem dlaczego masz takie problemy z tą nagrywarką. Nie możliwe, że 2-krotnie dostałeś uszkodzony sprzęt. Wiem jednak, że ja jak i inne osoby nie mają takich przykrych doświadczeń. Zawsze zdarza się gorzej nagrana płyta, ale większość jest wypalana na prawdę rewelacyjnie. Jedyne rozwiązanie jakie dla Ciebie widzę to kupno czegoś innego, bo skoro o realizmie mówimy, to chyba nadzieji na poprawę już nie masz ...

pozdrawiam

grz3si3k 24.07.2006 07:36

Cytat:

Napisany przez Arepo
...ciach..all...

Jedyne rozwiązanie jakie dla Ciebie widzę to kupno czegoś innego

to własnie zrobiłem...
widze ze strasznie jesteś jakiś rozgoryczony i gadatliwy :haha: ale jak lubisz :taktak:

Arepo 24.07.2006 09:39

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
to własnie zrobiłem...

dobrze to słyszeć, życzę powodzenia z nowym sprzętem
Cytat:

Napisany przez grz3si3k
widze ze strasznie jesteś jakiś rozgoryczony i gadatliwy :haha: ale jak lubisz :taktak:

nie lubię, ale sam mnie do tego zmusiłeś, już tak mam, że zamiast pisać kilka wulgarnych słów, lubię konkretnie wyjaśnieć sprawę, a to wymaga zazwyczaj kilka linijek tekstu więcej

seku 24.07.2006 15:47

Cytat:

Napisany przez Arepo
Nie chodziło mi o zasłyszanej opinii "o serwisie" samym w sobie, tylko "w serwisie", od niejakiej miłej pani - na temat ogromu wracających modeli 1655.

Nawiązując jednak do Twojej myśli :
duża popularność napędu = większa sprzedaż = więcej urządzeń w serwisie = normalny stan rzeczy

Skoro jest tak źle jak piszesz to może czas pogodzić się z tym, że wyrzuciłeś pieniądze w błoto. Zdarza się to nawet najlepszym. Wiem, szkoda wydanych pieniędzy, ale ile jeszcze masz zamiar się męczyć, skoro jak piszesz na niczym praktycznie nie nagrywa dobrze. Ile już płyt zniszczyłeś, czy te sto parę złotych jest tego warte ?. Tyle nerwów i czasu, telefonów do serwisu. Wybór wariantu destrukcyjnego, czyli zartuwanie sobie i innym życia nie jest cechą osoby realnie stąpającej po ziemi, a przecież za taką się uważasz.

Kończąc tą dyskusję powiem, że nie wiem dlaczego masz takie problemy z tą nagrywarką. Nie możliwe, że 2-krotnie dostałeś uszkodzony sprzęt. Wiem jednak, że ja jak i inne osoby nie mają takich przykrych doświadczeń. Zawsze zdarza się gorzej nagrana płyta, ale większość jest wypalana na prawdę rewelacyjnie. Jedyne rozwiązanie jakie dla Ciebie widzę to kupno czegoś innego, bo skoro o realizmie mówimy, to chyba nadzieji na poprawę już nie masz ...

pozdrawiam

Podpisuje sie podtym :spoko:

bo na dzien dzisiejszy z palnikow w cenie do 150PLN(zalezy gdzie kupisz)

to wedlog mnie Benq 1655 jest najlepsza oferta na rynku najwiecej mozliwosci (lightscribe WOPC Solidburn) nawet Benq 1670 tego nie ma

jedyna wada to Benq 1655 nie pali DVD-RAM no ale uzywa ktos tego ?:>

andy 24.07.2006 22:08

Zakupi***322;em dzisiaj 10 Verbk***243;w DVD+R. Po wypaleniu po***322;owy no***347;nika jestem w szoku...!!!!!!
Palone x8.
http://img150.imageshack.us/img150/1...0062125yg7.png

joujoujou 24.07.2006 22:23

Cytat:

Napisany przez @ndy
[...] Po wypaleniu połowy nośnika jestem w szoku...!!!!!!
[...]

A po wypaleniu całego? :>

Bardzo ładny wypał BTW. :spoko:

andy 24.07.2006 22:37

Cytat:

Napisany przez joujoujou
A po wypaleniu ca***322;ego?

Niestety nie mam a***380; tyle danych aby nagra***263; ca***322;***261; DVD :(

Jednak jutro te***380; jest dzie***324; :D

seku 24.07.2006 22:57

to nie szok to tylko Benq 1655 :spoko:

tomek.xp 24.07.2006 23:02

@@ndy
zostaje tylko Ci pogratulować udanego zakupu, szkoda że tylko 10 sztuk, wracaj do tego sklepu :)

seku 25.07.2006 13:46

Verbatim 16x Lightscribe

palony 8x

http://img95.imageshack.us/img95/5149/image01qo9.jpg

no i scan

slawekj 25.07.2006 20:45

Koledzy seku, Hebel oraz @ndy prośba o zwrócenie uwagi na wykresy testów BenQ 1655 bios BCHB.
Bardzo często występują w testach uskoki na całej linii odczytu prędkości.
Podobnie jest u Kolegi tomek.xp.

Analizując testy w temacie:
http://club.cdfreaks.com/showthread....&page=63&pp=25
podobne ciągłe uskoki są rzadkością.

Wniosek:
słabo wypalone płytki lub partia uszkodzonych napędów.

Prośba o ponowne testy różnych płytek.

:)

seku 25.07.2006 21:37

@slawekj

czyli ta plytka jest zle wypalona ?:>

hm nie widzialem napedu ktory by palil bez zadnysch tzw. uskokow ?

z tego co widze na moim wykresie jest 1 na samym poczatku

u @@ndy jest na Verbatimach tak samo 1 uskok zaraz na poczatku

cos sie mi zdaje ze to od plytek zalezy

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...g?d=1151828612

slawekj 25.07.2006 21:47

Cytat:

Napisany przez seku
@slawekj

czyli ta plytka jest zle wypalona ?:>

płytka jest dobrze wypalona :spoko:

Ale tutaj już jest inaczej:
http://forum.cdrinfo.pl/665060-post524.html
http://forum.cdrinfo.pl/660516-post454.html
http://forum.cdrinfo.pl/656483-post409.html
http://forum.cdrinfo.pl/656505-post410.html

Powiem szczerze.... coś za dużo tych przypadków w jednym czasie.
Dotyczy to modelu 1655.

seku 25.07.2006 22:00

hm zgadza sie przytoczone przez ciebie przyklady moich wypalow to plytki za ok 1pln z najnirzszej polki

hm cos w tym jest ale przegladajac rozne wykresy to tylko na Verbatimch to nie ma miejsca np. 1 lub dwa uskoki

tak wiec nie wiem za bardzo czego dokonca to moze byc wina

mialem Benq1760 i do starszego brata Benq 1655 mu daleko pod wzgledem wypalania plytek jak i funkcji samego palnika

i na ten moment wole Samsunga SH-S182D jako drogi palnik

szybszy odczyt plytek lepsza korekcja bledow

po Plextorze jak nastepny teoretycznie pali 18x ale tylko w teorii :)

p.s.

@slawekj

jak dojdziesz dotego czego to wina ze sa te uskoki daj znac

tymczasem szukam jakies taniej plytki wypalonej na innym palniku coaby nie miala uskokow

slawekj 25.07.2006 22:07

Cytat:

Napisany przez seku
hm zgadza sie przytoczone przez ciebie przyklady moich wypalow to plytki za ok 1pln z najnirzszej polki

hm cos w tym jest ale przegladajac rozne wykresy to tylko na Verbatimch to nie ma miejsca np. 1 lub dwa uskoki

Tutaj podobnie na Verbatimie:
http://forum.cdrinfo.pl/662302-post496.html
Inny napęd, miejsce a podobne problemy.

To już nie przypadek a reguła. ???

seku 25.07.2006 22:22

hm no masz racje

hm dzis sie jusz mi niechce zadnych scanow robic ale zaglebie sie w tym temacie bo to ciekawe

ale z tego co widze to nie tylko Benq1655 ma z tym problemy

widze tesz ze wiele razy zaglebiales ten temat

chcialbym zboczyc kiepska(tj. za ok 1pln) plytke wypalona bez uskokow ?:>

slawekj 25.07.2006 22:42

Cytat:

Napisany przez seku

chcialbym zboczyc kiepska(tj. za ok 1pln) plytke wypalona bez uskokow ?:>

:spoko:
http://forum.cdrinfo.pl/652924-post96.html
http://forum.cdrinfo.pl/652937-post97.html
http://forum.cdrinfo.pl/597048-post119.html
http://forum.cdrinfo.pl/601968-post148.html
http://forum.cdrinfo.pl/606384-post184.html
itd...

tomek.xp 25.07.2006 22:46

No ja prubuje udowodnić że problem tych "spadków" leży po stronie BenQ i prędkości testowania x8, ponieważ:
- występuje na płytach jakie wypalałem różnymi napędami (LG GSA-4163B i Pioneer 111D@111L) i na tzw. markowych płytach

- występuje także na płytach tłoczonych, jak na załączonym obrazku

Załącznik 32869

Myśle że nie będzie uskoków po zmianie na mniejszą prędkość testowania x6 CLV, co Koledzy o tym sądzą?

//Edycja:
Na "obrazku" także widać że jest to niezależne od ver. firmware.

joujoujou 25.07.2006 23:01

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
[...]

Jaki ładny PIF! :spoko:

||

Arepo 25.07.2006 23:07

Jak chcecie sobie zobaczyć wykres bez skoków prędkości to proponuję użyć DVDInfoPro (zamieszczam przykład przed chwilą wykonany). To nie jest wina ani nośnika, ani napędu, stawiam na jakiś bug Nero CD-DVD Speed ;).

pozdrawiam

edit :
oczywiście to ta sama płyta :taktak:

tomek.xp 25.07.2006 23:26

Ta sama płyta (tłoczona) przy prędkości skanowania na x6 CLV

Załącznik 32874

Edycja//:
Uskoków brak, ale z drugiej strony "ładne" CLV... :)

tomek.xp 25.07.2006 23:29

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Jaki ładny PIF! :spoko:

||

PIF :rotfl: , no "ładnie" wyszedł...

Edycja:
Szkoda że drugim razem nie wyszło ale cóż dziś nie piątek 13-tego :>

mensir67pl 25.07.2006 23:38

co do skokow skoków prędkości

poszperaj cos na HDD w trakcie testow i juz widac - a jeszcze jak sa podpiete na tej samej tasmie

tomek.xp 25.07.2006 23:46

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
co do skokow skoków prędkości

poszperaj cos na HDD w trakcie testow i juz widac - a jeszcze jak sa podpiete na tej samej tasmie

Ja mam dysk na SATA a każda nagrywarka jest na kanale samotnie, pozatym to wygląda podejżenie "regularnie" także po dłuższym zastanowieniu bede się trzymał wersji Arepo że to bug'i w NERO!!

andy 26.07.2006 00:00

Verbek DVD+R palony x8 :D
http://img154.imageshack.us/img154/6...0062331ux0.png

tomek.xp 26.07.2006 00:01

@@ndy
prubujesz udowodni***263; ***380;e problem Cie nie dotyczy... :>

tomek.xp 26.07.2006 00:06

Czy tak by przeszła test na maksimum źle wypalona płyta?
I czy jest możliwa taka regularność w występowaniu tych błędów, bo jeśli to nie bug'i to muszą być błędy w źle wypalonych PIT'ach i LAND'ach w miejscach zwolnienia (kalibracji lasera)

Załącznik 32875

Edycja:

Ta sama płyta skanowana x6
Załącznik 32876

Widać już wyraźnie zanik "spadków" prędkości więc dla mnie nieprawdziwa jest teoria że te spadki wynikają z nierównomiernie wypalonych pit'ów zwłaszcza że test mogący to w miare profesjonalnie ocenić robi się na Plextor'ach przy prędkości x2!

andy 26.07.2006 00:32

Tym razem w palnik posz***322;a p***322;ytka Benq CDR x52 [Daxon], palona 32x. Skan jako***347;ci robiony na Litku SOHR-5238S 4S09

http://img97.imageshack.us/img97/1894/benqaj4.png

grz3si3k 26.07.2006 08:01

Przepraszam ze zabieram głos (szczególne przeprosiny dla @Arepo:rotfl: ) ale jakis czas temu pisałem o tym ze skanowanie płyt na nero speed a DVDInfoPro rózni sie znacznie, to doszliscie do wniosku ze nie powinienem wrzusac skanów z tego drugiego bo sa dla was niejednoznaczne..moje pytanie brzmi..
- czy wg Was program który jest za darmo (NeroSpeed) jest lepszy osd tego za kase(DVDInfoPro)? Abstrachuje tu od wszyskich innych czynników jak nosniki, napedy itp historie .

melag 26.07.2006 08:53

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
...Widać już wyraźnie zanik "spadków" prędkości więc dla mnie nieprawdziwa jest teoria że te spadki wynikają z nierównomiernie wypalonych pit'ów zwłaszcza że test mogący to w miare profesjonalnie ocenić robi się na Plextor'ach przy prędkości x2!

Prędkość skanowania - temat wielokrotnie poruszany i wyjaśniany na forum, ale wraca jak bumerang ???

Skoki prędkości jak poniżej mogą być spowodowane błędami na płytce i/lub pracą HDD podczas wykonywania testu.

Arepo 26.07.2006 14:03

Cytat:

Napisany przez melag
Skoki prędkości jak poniżej mogą być spowodowane błędami na płytce i/lub pracą HDD podczas wykonywania testu.

Jeśli chodzi o błędy na płycie, to robiąc test tego samego nośnika na innym napędzie nie ma żadnych spadków prędkości (sprawdziłem na Litku). Można by więc przyjąć, że BenQ ma jakieś problemy z odczytem, ale dlaczego wtedy w DVDInfoPro nic się nie dzieje ?. Wada nośnika musiałyby mieć dodatkowo odzwierciedlenie w ilości błędów, a przecież tak nie jest. Spadek na samym początku płyty (który występuje praktycznie u wszystkich), jest u mnie zawsze bez wyjątku przy prędkościach od x6 i więcej.

Co do działania dysku twardego. Większość osób ma już dyski SATA, a to eliminuje możliwość zakłócania urządzeń na IDE. Specjalnie sprawdziłem wykresy w momencie gdy nic kompletnie nie robiłem na komputerze, oraz gdy kopiowałem non stop duże i małe pliki, rezultat był taki, że przy obciążeniu kopiowaniem zakłóceń prędkości było trochę mniej :) - czyli związek z dyskiem żaden. Do tego równomierność występowania w niektórych przypadkach całkowicie eliminuje tą możliwość.

pozdrawiam

melag 26.07.2006 16:14

Cytat:

Napisany przez Arepo
Jeśli chodzi o błędy na płycie, to robiąc test tego samego nośnika na innym napędzie nie ma żadnych spadków prędkości (sprawdziłem na Litku). Można by więc przyjąć, że BenQ ma jakieś problemy z odczytem, ale dlaczego wtedy w DVDInfoPro nic się nie dzieje ?. Wada nośnika musiałyby mieć dodatkowo odzwierciedlenie w ilości błędów, a przecież tak nie jest. Spadek na samym początku płyty (który występuje praktycznie u wszystkich), jest u mnie zawsze bez wyjątku przy prędkościach od x6 i więcej.

Sugerujesz że CD/DVD Speed ma jakiegoś "buraka" ? Możliwe, no ale są przykłady, że płytki testują się bez żadnych skoków prędkości, czyli nadal tak naprawdę nie wiemy czym są one spowodowane.

Cytat:

Napisany przez Arepo
Co do działania dysku twardego. Większość osób ma już dyski SATA, a to eliminuje możliwość zakłócania urządzeń na IDE. Specjalnie sprawdziłem wykresy w momencie gdy nic kompletnie nie robiłem na komputerze, oraz gdy kopiowałem non stop duże i małe pliki, rezultat był taki, że przy obciążeniu kopiowaniem zakłóceń prędkości było trochę mniej :) - czyli związek z dyskiem żaden. Do tego równomierność występowania w niektórych przypadkach całkowicie eliminuje tą możliwość.

pozdrawiam

Nie generalizowałbym tak odważnie, jestem przekonany że większość osób nadal ma dyski PATA.

Arepo 26.07.2006 16:47

Cytat:

Napisany przez melag
Sugerujesz że CD/DVD Speed ma jakiegoś "buraka" ? Możliwe, no ale są przykłady, że płytki testują się bez żadnych skoków prędkości, czyli nadal tak naprawdę nie wiemy czym są one spowodowane.

Nie wiem co o tym myśleć, na prawdę nie wiem. U mnie testy z prędkościami od x6 w górę, zawsze kończą się przynajmniej tym jednym spadkiem prędkości na początku.

Cytat:

Napisany przez melag
Nie generalizowałbym tak odważnie, jestem przekonany że większość osób nadal ma dyski PATA.

Patrząc globalnie to bezsporna prawda, jednak nowe jednostki kupione w przeciągu powiedzmy 2 lat wstecz to już zdecydowana przewaga dysków SATA. Tak czy inaczej dysk nie jest źródłem problemu.

melag 26.07.2006 17:12

Cytat:

Napisany przez Arepo
Nie wiem co o tym myśleć, na prawdę nie wiem. U mnie testy z prędkościami od x6 w górę, zawsze kończą się przynajmniej tym jednym spadkiem prędkości na początku.

Ten skok na początku to norma, przynajmniej dla predkości jak mówisz 6x i więcej.
W którymś biosie dla DW-1640 tego skoku nie było (nie pamiętam już w którym), natomiast w kolejnych biosach przy testowaniu skok prędkości na początku, powrócił. Dlaczego ? Nie mam pojęcia.
Mnie jednak interesuje skąd biorą się te skoki przedstawione w tym poście :
http://forum.cdrinfo.pl/666575-post566.html

Cytat:

Napisany przez Arepo
Patrząc globalnie to bezsporna prawda, jednak nowe jednostki kupione w przeciągu powiedzmy 2 lat wstecz to już zdecydowana przewaga dysków SATA.

Tyż prawda.

8 )

andy 26.07.2006 17:21

Cytat:

Mnie jednak interesuje sk***261;d bior***261; si***281; te skoki przedstawione w tym po***347;cie :
Mo***380;e to b***322;***261;d chipsetu ?

slawekj 26.07.2006 18:28

Cytat:

Napisany przez melag
Mnie jednak interesuje skąd biorą się te skoki przedstawione w tym poście :

To jest normalne.
Występują podczas testowania i równocześnie korzystania z innych programów.
np. internet, skanowanie systemu, edytory, słowniki itd... :spoko:

Widzę, że zrobiłem zamieszanie. ???

Porównując jednak testy Kolegi wykonane prędkością 8x bez uskoków ( nie mylić z opisywanymi zakłóceniami wyżej) a testami Kolegów:
http://forum.cdrinfo.pl/666421-post547.html
uważam, że nie jest to przypadek a reguła.
Zakładając poprawną jakość wypalonych płytek test przy prędkości 8x powinien mieć linię ciągłą
( wyjątek stanowi uskok na początku - norma :spoko:) a nie jak na wskazanych wykresach.

Napęd wyraźnie ma problemy z odczytem dlatego dokonuje tak częstej rekalibracji.

Ten sam napęd raz odczytuje dobrze innym razem z uskokami.
Przy wadliwym napędzie zawsze będą występowały takie uskoki.
Raz dobrze innym razem z uskokami wskazuje jednak na płytkę.
Być może, że partia sprzedanych napędów jest wadliwa i odczyt przy testowaniu z prędkością powyżej 6x sprawia problemy.

- Deckard - 26.07.2006 18:40

może ktoś napisze książkę albo artykuł pt.
Cytat:

Jak? czym? na czym? i czy w ogóle testować płyty?
bo ja sie juz w tym wszystkim pogubiłem:wazuuup:

Arepo 26.07.2006 18:41

Cytat:

Napisany przez slawekj
Być może, że partia sprzedanych napędów jest wadliwa i odczyt przy testowaniu z prędkością powyżej 6x sprawia problemy.

Jak wtedy wytłumaczyć brak wszelkich kłopotów w DVDInfoPro ?

tomek.xp 26.07.2006 18:43

Cytat:

Napisany przez slawekj
To jest normalne.

Porównując jednak testy Kolegi wykonane prędkością 8x bez uskoków ( nie mylić z opisywanymi zakłóceniami wyżej) a testami Kolegów:
http://forum.cdrinfo.pl/666421-post547.html
uważam, że nie jest to przypadek a reguła.
Zakładając poprawną jakość wypalonych płytek test przy prędkości 8x powinien mieć linię ciągłą
( wyjątek stanowi uskok na początku - norma :spoko:) a nie jak na wskazanych wykresach.

Napęd wyraźnie ma problemy z odczytem dlatego dokonuje tak częstej rekalibracji.

Ten sam napęd raz odczytuje dobrze innym razem z uskokami.
Przy wadliwym napędzie zawsze będą występowały takie uskoki.
Raz dobrze innym razem z uskokami wskazuje jednak na płytkę.
Być może, że partia sprzedanych napędów jest wadliwa i odczyt z prędkością powyżej 6x jest kłopotem.

Czemu tak regularnie występują te "uskoki" jeśli to błędy nagrania je powodują? To wydaje mi się dziwne, tak jak to że ten sam napęd tę samą płyte w Nero na zakładce benchmark odczyta "gładko" dochodząc do pełnej prędkości x16! Więc o jakich problemach z odczytem my mówimy? Występują tylko przy testowaniu jakości nośnika na dużych prędkościach nie przy zwykłym odczycie płyty.

Arepo 26.07.2006 18:45

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
Występują tylko przy testowaniu jakości nośnika na dużych prędkościach nie przy zwykłym odczycie płyty.

dokładnie :taktak:

slawekj 26.07.2006 19:01

Uskoki nie powinny wyst***281;powa***263; a wyst***281;puj***261;.
Opisywane konkretne nap***281;dy Koleg***243;w ( uwaga nie dotyczy innych - nie wyst***281;puj***261; uskoki podobnie jak w pozosta***322;ych modelach BenQ) maj***261; wadliwy odczyt przy testowaniu pr***281;dko***347;ci***261; 8x.

Mo***380;na z tym ***380;y***263;, ja jednak taki nap***281;d uwa***380;am za wadliwy.

melag 26.07.2006 19:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
To jest normalne.

Tak też sugerowałem w poście :

Pozostaje natomiast nierozwiązana kwestia cyklicznych, w mniej więcej równych odstępach pojawiających się skoków prędkości podczas skanowania w disc quality.
Przyznam że takich skoków nie miałem podczas skanowania płyt DVD, co innego podczas skanowania płyt CD gdzie prędkość ustawiona jest na MAX.

EDIT

Prędkość skanowania 8x - skoki, 6x - gładko :
http://forum.cdrinfo.pl/666625-post526.html :czytaj:

tomek.xp 26.07.2006 19:19

Cytat:

Napisany przez slawekj
Uskoki nie powinny występować a występują.
Opisywane konkretne napędy Kolegów ( uwaga nie dotyczy innych - nie występują uskoki podobnie jak w pozostałych modelach BenQ) mają wadliwy odczyt przy testowaniu prędkością 8x.

Można z tym żyć, ja jednak taki napęd uważam za wadliwy.

Ale w czym według Ciebie ta "wada" ogranicza te napędy, bo nikt nie napisał żeby miał problemy z nagrywaniem czy z odczytem, dziwnych przekłamań w skanowanych błędach także nie wykazałeś.
Jeśli mój napęd dobrze nagrywa, odczytuje i skanuje błędy a dziwne zwolnienia występują przy skanowaniu x8 to dla mnie to wada nie jest, jak bym coś takiego reklamował to chyba w servisie by mieli niezłą zabawe, obciążając mnie kosztami wysyłki w obie strony...

@melag
ja to cały czas analizuje te "cykliczne" :)
to o te "cykliczne" chodziło Sławkowi, przynajmniej tak mi się wydaje.
edycja:
no właśnie dałeś linke do mojego testu, ja cały czas pisze o tych błędach

slawekj 26.07.2006 19:30

Cytat:

Napisany przez tomek.xp
Ale w czym według Ciebie ta "wada" ogranicza te napędy, bo nikt nie napisał żeb miał problemy z nagrywaniem czy z odczytem, dziwnych przekłamań w skanowanych błędach także nie wykazałeś.

to o te "cykliczne" chodziło Sławkowi, przynajmniej tak mi się wydaje.

Cykliczne uskoki powodują "poszarpany" w tych miejscach Jitter. co przekłada się na zwiększoną śr. wartość tych błędów.
Po co więc takie testy.
Dotychczas występowały nieliczne podobne przypadki, jednak dziwnie w krótkim czasie pojawiły się nowe BenQ 1655, które tak testują.

Moim zdaniem to nie przypadek.

tomek.xp 26.07.2006 19:35

no tutaj masz racje ***380;e na Jitter wida***263; r***243;***380;nice, ale jak patrze na skany to jest tak ok. 1% r***243;***380;nicy mi***281;dzy pr***281;dko***347;ciami x8 i x6 ale czy na nap***281;dach bez tych dziwnych skok***243;w nie b***281;dzie r***243;***380;nicy mi***281;dzy skanowaniem x8 a x6?

slawekj 26.07.2006 19:40

Nap***281;d BenQ 1655 ma testowa***263; bez uskok***243;w pr***281;dko***347;ci***261; 8x tak jak pozosta***322;e modele 16xx. :spoko:
Ka***380;dy nap***281;d, kt***243;ry testuje z uskokami jest wadliwy.
Wyj***261;tek stanowi ***378;le wypalona p***322;ytka. W***243;wczas takie uskoki s***261; normalne.

tomek.xp 26.07.2006 19:43

mo***380;e te pierwsze mia***322;y wade bo skanowa***322;y bez uskok***243;w?
jak to jest S***322;awek kto ustala te "regu***322;y" ? :)

slawekj 26.07.2006 19:48

Nikt regu***322; nie ustala.
Dot***261;d nap***281;dy BenQ skanowa***322;y pr***281;dko***347;ci***261; 8x bez takich problem***243;w.
Skoro nap***281;d dokonuje pomiar***243;w b***322;***281;d***243;w Jitter a te skacz***261; w miejscach uskok***243;w to wnioskowa***263; nale***380;y, ***380;e jest to wada a nie norma.

Wniosek mo***380;e by***263; tylko jeden. Partia wadliwych nap***281;d***243;w.

tomek.xp 26.07.2006 19:55

No ja proponuje wniosek taki: Je***347;li komu***347; na testach przy x8 Jitter przekroczy norme to niech si***281; nie za***322;amuje tylko niech zrobi skan x6 gdzie nie wyst***281;puj***261; uskoki.
To by by***322;o na tyle z mojej strony w tym temacie.

SpeedFreaK 27.07.2006 12:38

Ilość załączników: 4
Nabyłem dzisiaj nowego 1655 :D

Zastąpi LiteOna SOHW-1653S, który poszedł do piachu, chyba ze starości ;)

Pierwsze palenie na nowym benku :)

Sony DVD+R 8x (D11) palony 8x

1. Test TA

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1153996586

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1153996586

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1153996598

Jak widać jest ładnie :)

2. Nero

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1153996598

tomek.xp 27.07.2006 14:19

@processor
no to witamy w gronie szczęśliwców tzn. posiadaczy DW 1655 :)

andy 27.07.2006 17:08

Verbatim Pastel Disc x52. P***322;ytka nagrywana na Benq LS DW1655 BCHB z pr***281;dko***347;ci***261; 32x. Skan jako***347;ci robiony na LiteON SOHR-5238S 4S09. Tym razem u***380;y***322;em Nero CD/DVD Speed. KProbe zacz***261;***322; fiksowa***263; pod koniec no***347;nika :]

http://img73.imageshack.us/img73/750...0061705au7.png

tomek.xp 27.07.2006 17:18

@@ndy
no wysz***322;o elegancko, z tego co zauwa***380;y***322;em to Ty wypalasz sporo audio (CD-R) a czy mo***380;esz doradzi***263; jak***261;***347; pr***281;dko***347;***263;, czy jest sens zwalnia***263; do x16? Ja pami***281;tam jak jedno z moich LG pali***322;o CD-R lepieiej przy x24 ale po zmniejszeniu do x16 ju***380; bywa***322;o gorzej...

andy 27.07.2006 17:52

@tomek.xp to data cd nie audio :)

Je***380;eli chodzi o wyb***243;r pr***281;dko***347;ci to nagra***263; ten sam album kilkoma pr***281;dko***347;ciami i por***243;wna***263; w Nero CD/DVD Speed. Potem pali***263; wybran***261; pr***281;dko***347;ci***261; :D

tomek.xp 27.07.2006 18:20

Cytat:

Napisany przez @ndy
@tomek.xp to data cd nie audio :)

Jeżeli chodzi o wybór prędkości to nagrać ten sam album kilkoma prędkościami i porównać w Nero CD/DVD Speed. Potem palić wybraną prędkością :D

aleś mnie "naprowadził" :D ale tak to już jest że chyba w tej kwestii nie ma łatwych odpowiedzi trzeba sprawdzić samemu bo to na różnych nośnikach różnie bywa...

andy 27.07.2006 18:26

IMHO spr***243;buj na tych no***347;nikach:

Benq CDR x52 (Daxon)
Verbatim Pastel Disc (Taiyo Yuden)

U mnie pal***261; si***281; znakomicie :D

andy 28.07.2006 20:19

Dzisiaj zauwa***380;y***322;em ***380;e testy no***347;nik***243;w CDR @ Benq LS DW1655 s***261; troszk***281; zak***322;amane. Na LiteON SOHR-5238S wychodz***261; ca***322;kiem inne wyniki :]

tomek.xp 28.07.2006 20:33

@@ndy
jest jeszcze lepiej? :)

andy 28.07.2006 20:40

Tak znacznie lepiej :D

tomek.xp 28.07.2006 22:13

za***322;***261;czy***322; by***347; jakie***347; obrazki to budujesz atmosfere "grozy", look'niemy to ocenimy :)

andy 28.07.2006 22:17

@tomek jak tylko b***281;d***281; mia***322; co***347; do nagrania na CDR to za***322;***261;cz***281; zrzuty. Ale mog***281; powiedzie***263; ju***380; teraz ***380;e na Benku mam ***347;redni***261; C1 1,2-1,8 a na Litku 0,4-0,9...Oczywi***347;cie chodzi o testowanie. Bo no***347;niki pal***281; na Benku.

tomek.xp 28.07.2006 22:33

@@ndy
to tak jak u mnie powiem Ci że jest dobrze a nawet bardzo dobrze, wypaliłem ostatnio Verbatima Crystal x48 i to było Audio! Czyta go nawet mój najstarszy odtwarzacz CD, taki zakurzony Philips jak dla mnie rewelacja.

Verbatim Crystal x52@48
Załącznik 32933

PS
oczywiście nie mam zamiaru palić audio cały czas x48 :)

seku 29.07.2006 15:41

i tak Benq 8x

palony 8x

dzisiejszy zakup w MM

i tak scan 6x
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154180574

scan 8x
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154180574

troche malo danych no ale...

hm te uskoki to chyba moze kwestia biosu bedzie ?:>

Hebel 01.08.2006 00:11

Sony DVD+R 8x

Burn 4x

http://images4.fotosik.pl/77/4329b1aec7a83f36m.png

Całkiem ładnie wypalona płytka... :rotfl:

Te Soniacze całkiem niezłe są :taktak:

Tylko trudno już je dostać :wow:

:fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:13.