Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DLA NOWYCH USEROW !!!! z pytaniem co kupic za nagrywarke DVD!!!!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dla-nowych-userow-pytaniem-co-kupic-za-nagrywarke-dvd-44017/)

pawelblu 02.01.2005 19:36

Uda sie pewnie bardzo szybko przywyzszyc model 3500. Podejrzewam ze to kwestia ok. miesiaca. Jak do pracy wezma sie jeszcze autorzy nieoficjalnych wersji to bardzo szybko bedziemy mieli dobry BIOS do napedu.

bart87 02.01.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

No to bardzo lightowo..:D Oby im tylko to wstrzelenie sie z biosem nastapilo jak najszybciej.. I niech sie wstrzela w sama 10..:) A propos - wie ktos moze dokladnie kiedy tą nagrywarkę będzie można bezproblemowo zamówić? Bo na razie widziałem ją tylko w komputroniku, a w centrali niestety mają brak towaru..

pawelblu 02.01.2005 12:03

Cytat:

Napisany przez bart87
Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

No nie tylko. Na nowym chipie wzrosla predkosc nagrywania +RW do 8x i -RW do 6x. Niestety na poczatku naped pewnie bedzie gorzej palil niz 3500, bo beda musieli sie wstrzelic z biosem, ale wkrotce bedzie ok.

bart87 02.01.2005 11:34

Jak sadzicie, zmiana starego chipu z 3500 na nowy, który jest w 3520, raczej nie pogorszy jakości nagrywania, prawda? W koncu cała mechanika zostaje ta sama, dają tylko nowy chip, który umożliwi w marcu po update`cie firmware`u nagrywanie płytek DVD-R DL. Swoją drogą, ciekawe kiedy takie płytki będą dostępne i w jakiej będą cenie...:D

pawelblu 02.01.2005 11:15

NEC 3520 ma po prostu nowy chip. Podobno 3520 poczatkowo nie bedzie nagrywac -R DL ale po wgraniu firmware ktory pojawi sie okolo polowy marca bedzie to mozliwe (firmware bedzie oficjalny, przeznaczony do 3520). Odczyt sie znacznie poprawil. Czyzby czas wymienic zasluzonego 2500 :) ??

mensir67pl 02.01.2005 10:49

Cytat:

Napisany przez Marxter
A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

Wersja OEM nagrywarki LiteOn SOHW-1633S tak pisza

tylko zastanawiaja mnie te programiki a najbardziej TEN i-Media

myśl powyższych zasad najnowszy produkt firmy Gigabyte został wyposażony w systemy: i-Burn 2, OPC, i-Speed, VRS, Ultra Quiet oraz i-Media. Pierwsze dwa mają za zadanie dobrać optymalną prędkość zapisu i odpowiednią moc lasera. i-Speed ustawi nam prędkość odczytu, systemy VRS i Ultra Quiet zredukują wibracje i hałas, a i-Media pozwoli nam sprawdzić zalecaną prędkość zapisu płyty

Marxter 02.01.2005 10:43

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

A przypadkiem nie jest to OEM LiteOna ? :P

bart87 02.01.2005 10:41

Cytat:

Napisany przez legion
no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

Radykalnie zmieniony mechanizm nagrywania? Tego jeszcze nigdzie nie wyczytałem. :) Ale mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na jakość nagrywanych płytek DVD (bo głównie na tym mi zależy). Zapowiada się niezła gratka :D.

Poza tym, właściwie to tą nagrywarkę na razie cięzko dostać. Jest w ofercie komputronika, ale widnieje obok niej napis: "Chwilowy brak towaru" :| Mam nadzieję, że niedługo się to poprawi i pojawi się gdzieś test tego napędu, który tylko umocni moje mniemanie o "mocy" tej nagrywarki. :D

mensir67pl 02.01.2005 10:38

Ilość załączników: 2
Dal nie zachwyconych inna alternatywa GIGABYTE GO-W1608A

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14808&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14809&stc=1

legion 02.01.2005 09:46

Cytat:

Napisany przez bart87
Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

no podobno radykalnie ma zmieniony mechanizm nagrywania oraz poprawili odczyt i nagrywanie cd-r :D

legion 02.01.2005 09:44

Cytat:

Napisany przez pablo_hassan
a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

dlatego sie zaleca dokupienie jakies nagrywarki ktora bardzo dobrze sobie radzi z sd np.liteona 812/832 :)

bart87 02.01.2005 01:22

Właśnie. Mnie też bardzo kusi nowy NEC 3520. I byłbym bardzo wdzięczny osobom, które tą nagrywarkę już posiadają o wypowiedzenie się na jej temat. :)

Marxter 02.01.2005 00:50

Juz podjąłem decyzję. Nec 3520A powinien być dobrym wyborem. A jak się na nim przejadę, to sprzedam i pomyślę o czymś innym. :)

PS. Chociaż ten LiteOn SOHW-1673S również kusi. :cool:

pablo_hassan 01.01.2005 21:44

a ja po calodziennym studiowaniu forum zastanawiam sie nad kupnem pionka 108 tylko
mam pytanko wyczytalem ze ma problemy ze grywaniem plyt zabezpieczonych safediskiem od 2.5 w gore, a jak sprawa wyglada jak mam juz obraz plytki zabezpieczonej np sd 2.8 i chce go nagrac tez sa problemy??

legion 01.01.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez GUMI70
hej a co sądzicie o LG GSA-4160B poleca mi ją pan sprzedawca jako bardzo dobrą.

no nie jest zla ale sa lepsze :D i tansze lub za te same pieniadze:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:59.