Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaką kupić nagrywarkę DVD ? (III) (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-kupic-nagrywarke-dvd-iii-91038/)

- Deckard - 25.02.2013 06:21

wydaje Ci się , w dodatku asus mam w pupie klientów i update firmware wypuszcza od święta

pietia89 25.02.2013 02:46

Witam

Zastanawiam sie nad wyborem tej nagrywarki Asus DRW-24B5ST jak myslicie jest ok?
Wiem ze to jest oem Lite Ona wydaje mi sie ze ta firma jest pare klas nizej od takiego LG ? A moze mi sie tylko wydaje...
Co polecacie Asusa czy LG ?

czary2mary 01.02.2013 16:04

Na dzień dzisiejszy crossować możesz jedynie Lite-ona z wersją chipsetu B-natomiast
Asus-a
DRW-24B3LT
DRW-24B1LT -tu tylko nowsze z wersją chisetu B -starsze z wersją A nie można
DRW-24B1ST -tu tylko nowsze z wersją chisetu B -starsze z wersją A nie można
DRW-24B3ST

Nowsze modele Asusa są już na nowszych chipsetach i na dzień dzisiejszy nie da się:)Asus DRW-24B5ST również :)

Mane 01.02.2013 15:43

Dzięki za pomoc.

Zostaje wybór między:
1. Lite-On iHAS124-04-D / Asus DRW-24B5ST
2. LG GH24NS95

Czy można coś więcej zyskań na crossflashu Lite-Ona poza satysfakcją i jak wygląda sprawa z crossflashowaniem Asusa, czy można go zmodować tylko na Lite-Ona rev. D (tyle udało mi się wygooglać na ten temat)? Co do pierwszej opcji to zadecyduje chyba ładniejszy panel w Asusie, chyba że coś można zyskać na crossflashowaniu Lite-Ona.

czary2mary 30.01.2013 14:53

Cytat:

Napisany przez gothic77 (Post 1240003)
W tym wszystkim właśnie jest pies pogrzebany :)
LG które podałeś w sumie jest nowym sprzętem i ciężko nawet zaleźć opinie która by dawała komfort. Za krótki czas użytkowania ludzi którzy kupili, bo cóż to za opinia, że mam ją od 3 dni i sprawuje się dobrze :D

Moja również sprawowała się dobrze do dnia kiedy zakupiłem płyty DL i się okazało, że nie jest dobrze :haha:

Wewnętrznie zawsze byłem za firmą NEC, co potem obrodziło się w Optiarc z którego już nie byłem tak zadowolony.
Jak sam kolega pisze, że cały sens to taki, że na dzień dzisiejszy sprzęty mają inną trwałość, a sam nacisk producentów jest na coś innego.

Jeżeli chodzi o nagrywarki BD to nie ma z nimi jakiś problemów?
Chodzi mi czy sobie radzą ze wszystkimi nośnikami i np. nagranie płyty DL (wiem, wiem, ale dla mnie to powód zmiany sprzętu :rotfl:) nie stanowi problemów? Czy rynek jest na tyle wyrobiony do tych nagrywarek, aby teraz decydować się na zakup? Chodzi o dopracowanie... oraz z jakiej kategorii patrzeć na nagrywarki BD? Firma, model...

Niestety najnowsze napędów DVD konstrukcje raczej nie rozpieszczają -potrafią przy pierwszym wypale paść -loteria jest zakup każdego napędu bez znaczenia czy nowy na rynku czy starszy model.
Choć pierwsze recenzje i rezultaty LG mnie się podobają -napęd sprawia bardzo dobre wrażenie

http://club.myce.com/f91/lg-gh24ns95-329756/

Wydaje mi się że napędy BD są solidniejsze -przynajmniej takie mam wrażenie że nie padają w takim tempie jak DVD .W zasadzie na rynku dominują trzy konstrukcje Lite-on,LG ,Pioneer i na tym bym skupił się na wyborze
Nec już opuścił Optiarc a po udanych samodzielnych konstrukcjach Sony AD 726x i 728x zostało ogłoszone że Sony zamyka w marcu 2013 dział napędów optycznych i jeżeli jeszcze pojawią się napędy z logiem Sony to wyłącznie będą to OEM innych producentów:(

Cytat:

Napisany przez Mane (Post 1240006)
Orientuje się ktoś czym różnią się napędy Lite-On iHAS124-04-D i iHAS124-19, który lepiej wybrać?

Po głowie chodzi mi jeszcze Asus DRW-24B5ST i LG GH24NS95.

iHAS124-04-D i iHAS124-19-niczym -oba oznaczenia są na etykiecie napędu w zależności którą ktoś przepisze do oferty-Asus DRW-24B5ST to OEM Lite-on-IHAS a LG to najnowsza konstrukcja firmy wygląda na bardzo ciekawy napęd -w wyżej linku rezultaty LG:)

- Deckard - 30.01.2013 14:49

http://forum.cdrinfo.pl/f15/ihas124-87513/
Cytat:

Napisany przez Mane (Post 1240006)
Orientuje się ktoś czym różnią się napędy Lite-On iHAS124-04-D i iHAS124-19, który lepiej wybrać?

Mane 30.01.2013 14:43

gothic77 30.01.2013 13:06

W tym wszystkim właśnie jest pies pogrzebany :)
LG które podałeś w sumie jest nowym sprzętem i ciężko nawet zaleźć opinie która by dawała komfort. Za krótki czas użytkowania ludzi którzy kupili, bo cóż to za opinia, że mam ją od 3 dni i sprawuje się dobrze :D

Moja również sprawowała się dobrze do dnia kiedy zakupiłem płyty DL i się okazało, że nie jest dobrze :haha:

Wewnętrznie zawsze byłem za firmą NEC, co potem obrodziło się w Optiarc z którego już nie byłem tak zadowolony.
Jak sam kolega pisze, że cały sens to taki, że na dzień dzisiejszy sprzęty mają inną trwałość, a sam nacisk producentów jest na coś innego.

Jeżeli chodzi o nagrywarki BD to nie ma z nimi jakiś problemów?
Chodzi mi czy sobie radzą ze wszystkimi nośnikami i np. nagranie płyty DL (wiem, wiem, ale dla mnie to powód zmiany sprzętu :rotfl:) nie stanowi problemów? Czy rynek jest na tyle wyrobiony do tych nagrywarek, aby teraz decydować się na zakup? Chodzi o dopracowanie... oraz z jakiej kategorii patrzeć na nagrywarki BD? Firma, model...

czary2mary 30.01.2013 12:42

Plextor to dziś OEM Lite-on z serii IHAS którą w wersji chipsetu B można crossować na Plexa.
Wcześniejsze serie Plextora 8xx to OEM również Optiarc.

Trudno coś polecać dziś bo jakość i trwałość dzisiejszych napędów jest słaba i praktycznie zakup jest loterią.

Niezła jest seria Sony AD 72xx -niezłe opinie użytkowników -warty uwagi najnowszy LG GH24NS95 z nowym mocniejszym typem lasera do M-disc co może się przełożyć na trwałość optyki http://allegro.pl/dvd-rec-lg-gh24ns9...967048924.html

Zostaje jeszcze Lite-on IHAS którego również OEM -em jest Asus i HP i Samsung i to wszystko :ysz:

Może warto się zadumać nad napędem Blu Ray :)

gothic77 30.01.2013 09:43

Dołączę się do oryginalnego pytania - jaką wybrać nagrywarkę? :)

Z przymusu muszę się zastanowić, co kupić, ale wylew jaki jest na rynku modeli - firm przysparza mi lekki problem, aby samemu zadecydować.

Do czego nagrywarka DVD będzie mi potrzebna? Głównie do nagrywania :haha:
Chodzi, aby nie było problemów z nagrywaniem płyt DL oraz DVD. Moja obecna (już paro letnia) nagrywarka DVD Optiarc 7201s ATA nie radzi sobie z nagrywaniem oraz z samym odczytem płyt DL.

Przeglądałem forum i nie widzę, aby ktoś polecał nagrywarki Plextor? Tak się stoczyły czy pracują na podzespołach innych firm które tworzą lepsze modele? Dawniej Plextor był czymś o czym każdy "wymagający" marzył.

Proszę o doradzenia w jakim kierunku iść z tym tematem...
Cena? W danym momencie bez znaczenia czy będzie to sprzęt za 69zł czy też 140zł - ważne, aby był dobry :) :help:

bobik455656 15.01.2013 01:23

Już znalazłem najnowsze ale dzięki za linka. Mam windows 7 64 bit. Po prostu myślałem o tym, żeby zrobić sobie ahci do napędów i że trzeba do tego trybu dac sterownik przed instalacją systemu. Tyle, że ja wszędzie ustawiłem ahci, a ster dałem do nieszczęsnych sata microna-gigabyte, i do głowy mi nie przyszło, żeby instalować potem ten sterownik intela - właściwie coś próbowałem, ale sie nie dało bo zamiast tego próbowałem, jeszcze przed instalacja systemu, zainstalować sterownik raid. Niezły ze mnie agent. I jak próbowałem to mi bład wyskakiwał - bo nie miałem raidu. Więc ja głupi wziąłem inny ster ze strony gigabyte tam gdzie pisało ahci - tyle, że to był do tego microna o czym się teraz dowiaduje. Sry, pewnie nie rozumiesz wszystkiego co piszę ale mam z tym problem:P
Za dużo gierek "no life" itd. , ale już z nimi skończyłem:P

seku 15.01.2013 00:49

najnowsze WHQL
http://downloadcenter.intel.com/conf...ProductID=2101

po co dawałeś sterowniki podczas instalacji win ? czy używasz XP ?

bobik455656 15.01.2013 00:39

Kurde zainstalowałem to Intel RST:D. Nie wiem czemu ale wcześniej dałem oba ustawienia na AHCI a ster w czasie instalacji windy dałem do tych 2-óch portów gigabyte, więc miałem 6 portów sata intela i tak w trybie ide, bo mi kurde pokazywało tak w menadżerze zadań, a teraz ( po 3 latach lol2 ) w końcu mi zniknęło...Muszę tylko obczaić, czy nie ma nowszej wersji gdzieś bo ściągałem ze strony gigabyte.
Proszę się ze mnie nie śmiać:P

seku 14.01.2013 23:16

raczej nie bo sam też nie mogłem dojść dlaczego nie mam jittera :-)

bobik455656 14.01.2013 23:06

Wiem:p. Dziwiło mnie wtedy, że są 2 ustawienia i myślałem, że oba dotyczą intela, bo nic innego mi do głowy nie przychodziło.
Mam nadzieje, ze nasza dyskusja to nie był offtop:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:35.