Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Jakiej firmy polecasz palnik DVD ?
PLEXTOR 95 13.27%
BENQ 214 29.89%
LG 158 22.07%
LITEON 100 13.97%
PIONEER 76 10.61%
SAMSUNG 23 3.21%
NEC 135 18.85%
ASUS 10 1.40%
SONY 8 1.12%
TOSHIBA 13 1.82%
Ankieta wielokrotnego wyboru. Wszystkich głosów: 716. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2006, 21:31   #391
frondziak
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.03.2006
frondziak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam, zamierzam kupić ngrywarke dvd, zastanawiam się nad Pioneer 110D lub Benq 1650, priorytetem jest dla mnie cicha praca, możecie mi jakoś pomóc w wyborze?
Nie upieram sie nad tymi firmami, może coś innego bardziej się nada, odpada Lite-on i Lg
frondziak jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.03.2006, 22:40   #392
Binladen
Bywalec

Data rejestracji: 05.06.2005
Binladen w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

kup Pioniera mam dwa i sobie chwale je po ubgrejdzie firmware z Pioniera robi sie nagrywarka nie do pobicia, i nigdy nie miałem problemów z odczytem nagranych na nich płyt w napedach stacjonarnych i co ważne Pioniery są cichymi nagrywarkami.A Benq ma jedną poważną zaletę swietnie nadaje sie do testów ale pozatym ustępuje Pionierowi pod względem jakości zapisu.
A jeżeli chcesz nagrywarkę do zapisu i odczuty to tylko wchodzi w rachubę PIONIER I ASSUS

Ostatnio zmieniany przez Binladen : 01.03.2006 o godz. 22:43
Binladen jest offline  
Stary 01.03.2006, 22:47   #393
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Binladen
A Benq ma jedną poważną zaletę swietnie nadaje sie do testów ale pozatym ustępuje Pionierowi pod względem jakości zapisu.
Mógłbyś choć jeden dowód na to dać , że jest tak jak piszesz?
Jakiś screen zapisu na jednym i drugim napędzie, na płytkach z tego samego cake.
Don Laser jest offline  
Stary 03.03.2006, 17:16   #394
kubako
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.03.2006
kubako w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam zamiar kupic nagrywarke dvd i biore pod uwage dwa modele LG GSA-4160B DL i BENQ DW 1650. Od kilku lat uzywam cdr LG i jestem bardzo zadowolony, ale moze Benq jest lepszy. Co sadzicie?
Uzasadnijcie jakoś konkretnie swoją odpowiedź. A może coś innego do 150zł?

znalazlem jeszcze takie modele, ktore ewentualnie biore pod uwagę:
NEC ND-3540A
BENQ DQ60

Ostatnio zmieniany przez kubako : 03.03.2006 o godz. 17:18
kubako jest offline  
Stary 04.03.2006, 09:28   #395
kubako
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.03.2006
kubako w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki za odpowiedzi :-)
Przejrzalem cdrinfo.pl i forum i zawezilem wybor do dwoch opcji:
BENQ DW1650
Pioneer DVR-110
Co możecie mi doradzić?
kubako jest offline  
Stary 05.03.2006, 02:15   #396
FuFu
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2003
FuFu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
PioneeR

czesc mam palnik pionka DVR-108 firmware 1.20 pali wszystko jak leci, nigdy niemialem zadnych klopotow z odczytem zapisanych plyt na zadnych stacjonarnych dvd!! mam go juz ponad rok jestem naprawde zadowolony!!! Z niecierpliwoscia czekam na nowe dziecko Pioneera DVR-111 mam nadzieje ze sie nie zawiode bo poprzeczka nad ktora firma zawiesila zaufanie do swoich wyrobow moze tylko wzrastac i nigdy niezostanie obnizona!! Pozdrawiam DjFuFu
Stary 05.03.2006, 11:08   #397
dlugas1982
Bywalec

Data rejestracji: 05.03.2006
dlugas1982 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
benq1650 wersja oem
wypala co drugą DVD verbatim + (błąd fiksacji) ale inne verbatimy odczytuje, ma znimi problem w zapisie
niektóre TDK CD-Rw nie nagra ale odczyta (liteon nagrywarka CDRW łyka)

kiepska korekcja błędów z mało porysowanych płyt

co drugą SONY CD-R niechce wypalić (błąd odczytu)
a liteonik CDRW połknął tą samiutką CD bez zajaknięcia i wypalił aż miło

ogólnie bardzo przeciętna nagrywarka
tylko niepotrzebne stresy z nią
albo na jest uwalona albo BENQ zeszło na psy (to nie tylko moją opinia tylko kilku ludzi z którymi gadałem na temat PRZEREKLAMOWANEJ Nagrywarki 1640 i szczególnie 1650

chyba postarali się przy produkcji przy pierwszych partiach bo teraz to jest po prostu kpina

---edit--
i od razu piszę że niekupowałem nagrywarki żeby się bawić w magika i wgrywać co chwilę nowy firmware
załózmy że jestem mało zawanswoanym w tym temacie kolesiem ze wsi który ma mało pojęcia o tym i ma daleko do serwisu i sklepu żeby się tam poużalać

ja na szczęście tak niemam, ale założenie można takowe przyjąć

pozdro

Ostatnio zmieniany przez dlugas1982 : 05.03.2006 o godz. 11:11
dlugas1982 jest offline  
Stary 05.03.2006, 11:32   #398
Don Laser
laser nieskalibrowany

Cytat:
Napisany przez dlugas1982
i od razu piszę że niekupowałem nagrywarki żeby się bawić w magika i wgrywać co chwilę nowy firmware
załózmy że jestem mało zawanswoanym w tym temacie kolesiem ze wsi który ma mało pojęcia o tym o
No to przynajmniej mamy jakiś punkt na czym się opierać
Proponuję jednak na temat fiksacji nie pisać co ślina na język przyniesie. Może zaznajomienie się np z tym topickiem jakieś zmiany w podejściu do tematu przyniesie.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...light=fiksacji
Dlaczego Liteon nagrał, a BENQ miał problemy?, no cóż może miałes pecha z konkretnym modelem , ale na podstawie doświadczeń użytkowników tej wypalarki wynika coś innego, niż z Twoich doświadczeń.
Uważasz że na forum nie ma postów mówiących o tym że Liteony nie mają problemów z nagrywaniem płytek ?
To jest pytanie retoryczne i odpowiedzi na nie nie oczekuję.
To tylko sprzęt , a nie jakieś perpetum moblie i ma prawo się zepsuć lub nie działać.

Ps. Proponuję w systemie błędów raczej poszukać , bo IMO w nim Twoje problemy z wypalanie leżą , posty
Don Laser jest offline  
Stary 05.03.2006, 15:37   #399
xfiles80
Nowy na forum

xfiles80 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Powiedzmy, ze chce nagrywarke all in one czyli nagrywanie wszystkich rodzajow dvd lacznie z DVD-RAM, a dodatkowo z technologia Lightscribe. W chwili obecnej dostepny jest chyba tylko LG GSA-H20L. Wkrotce pojawic sie powinien Liteon SHM-165H6S (moze ktos wie kiedy rozpocznie sie sprzedaz w Polsce?). Ostatnimi czasy mozna tez zauwazyc sukcesy nagrywarek Benq, ale Benq nie oferuje w chwili obecnej takiego rodzaju napedu. Co radzicie osobie, ktora chce kupic nagrywarke w ciagu najblizszego powiedzmy miesiaca. Kupic LG, czy czekac na Liteona lub miec nadzieje na nowy naped ze stajni Benq?
xfiles80 jest offline  
Stary 05.03.2006, 15:54   #400
Don Laser
laser nieskalibrowany

@xfiles80 ,jak to mówią : albo rybka albo pipka
Albo Ci zależy na nagrywarce z bajerami, które i tak są wykorzystywane - napiszmy szczerze rzadko - albo w nagrywarce cenisz trwałość, solidność wykonania, dobrą jakość zapisu , dobrą korekcję błędów i takimi kryteriami się kierujesz przy wyborze.
Wszystko jest w tym i innych topickach . Poświęć czas i
Don Laser jest offline  
Stary 05.03.2006, 17:41   #401
dlugas1982
Bywalec

pominę narazie wczesniejsze zdania i puszczę je koło ucha

Cytat:
Ps. Proponuję w systemie błędów raczej poszukać , bo IMO w nim Twoje problemy z wypalanie leżą , posty
?
a gdzie tego szukać?
poszuakm może znajdę ale jak można wskazać gdzie to jest bylłbym wdzięczny

pozdro
dlugas1982 jest offline  
Stary 07.03.2006, 15:09   #402
ddawid6
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.03.2006
ddawid6 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami co do wypalarek LG.
Od zawsze w kompie miałem napędy firmy LG i nigdy nie miałem z nimi problemów (począwszy od CDROM'u x24, poprzez nagrywarkę CD x8 - która wypaliła kilka tysięcy płyt i prawie zawsze bez zarzutu, DVDROM x16, aż po nagrywarkę DVD). Gdy niecałe 2 lata temu przymierzałem się do zakupu nagrywarki DVD, na forum głównie było za Liteon i Nec, przeciw LG. A i tak kupiłem LG 4160B, no i przez prawie 2 lata wypaliłem nią kilkaset DVD (przyznaje, że głównie firmowe Tdk lub Verbatim, ale to ze względu na trwałość nośników - jak zaczęły mi padać CD nagrane kilka lat wcześniej i to raczej fizycznie - odklejała się warstwa z danymi, a poczciwe Verbatimki były bez zarzutu, uznałem, że lepiej kupić trochę droższe niż za rok czy dwa przepalać od nowa o ile dałoby się uratować dane). Wszystkie płytki nagrywała bez zarzutu. W końcu jakiś czas temu zaczęły mi się pojawiać błędy ogniskowania i śledzenia. Czasami się zdarzało, ale ok, aż w końcu nagrałem płytkę - niby w porządku, wyrzuciłem dane z hdd a tu lipa - przegrywa się, ale po otworzeniu (nawet pliku txt) same śmiecie! Tu się wqrzyłem, wyjąłem napęd i do gwarancji. No i serwis LG też mnie nie zawiódł, dzisiaj dzwoni sklep do mnie, że mogę przyjechać po odbiór - NOWEJ, modelu 4167B Serwis wymienił - już po tygodniu!
To tyle z mojej strony (no może jeszcze dodam, że kilka lat mam monitor LG F700P 100Hz, przy kompie siędzę duuużo i wzrok ok, oczy się nie męczą, geometria też ok - jestem jak najbardziej zadowolony). Nie wiem czemu tak inni na LG najeżdżają...
Pozdrawiam.
ddawid6 jest offline  
Stary 10.03.2006, 20:08   #403
raffal
Bywalec

Data rejestracji: 18.01.2006
raffal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi się wydaje że nowego Benqa 1650 kupiło duzo ludzi którzy mysleli że to bedzie tak nagrywać jak dopracowany i sprawdzony 1640. A niestety 1650 jest na innym chipie, ma jeszcze biosy niedopracowane. To jest nowy sprzęt który wszedł miesiąc temu a wszyscy chcą żeby nagrywał nie wiadomo jak dobrze. A wiadomo że jest to niemożliwe. Poczekajcie jeszcze tak z 3 miesiące i 1650 pewnie pokaże pazurki. Ja na przykład wiedziałem ze nie mam zamiaru bawic się w biosy to kupowałem za wszelka cene 1640, bo wiedziałem co kupuje. Biosy sprawdzone, nagrywarka sprawdzona, wiedziałem czego się spodziewać.
raffal jest offline  
Stary 11.03.2006, 10:32   #404
dlugas1982
Bywalec

Cytat:
Mi się wydaje że nowego Benqa 1650 kupiło duzo ludzi którzy mysleli że to bedzie tak nagrywać jak dopracowany i sprawdzony 1640. A niestety 1650 jest na innym chipie, ma jeszcze biosy niedopracowane. To jest nowy sprzęt który wszedł miesiąc temu a wszyscy chcą żeby nagrywał nie wiadomo jak dobrze. A wiadomo że jest to niemożliwe. Poczekajcie jeszcze tak z 3 miesiące i 1650 pewnie pokaże pazurki. Ja na przykład wiedziałem ze nie mam zamiaru bawic się w biosy to kupowałem za wszelka cene 1640, bo wiedziałem co kupuje. Biosy sprawdzone, nagrywarka sprawdzona, wiedziałem czego się spodziewać.
zaczynam są dzić jak Ty w sprawie niedopracowania nowego 1650
1640 trudno dostać na rynku już

kupując określony produkt (niemało zachwalany) każdy sięspodziewa mega kombajnu a tu ZONK !!!

jeśli założymy że ktoś jest laikiem lub niema neta to nigdy niewgra sobie nowego finalnego BIOSU który wyjdzie za ileś tam miesięcy
więc firma moim zdaniem robi sobie jaja i jest niekompetentna
wywala produkt na rynek i każe userom go testować ?i w miarę czasu upgraduje FW ?
to zakrawa o firmę MANTA i jej Emperora III

dobrze że nowy benq wypala płytki jako tako

ja rozumiem że nie wszystkie produkty są idealne od razu po wypuszczeniu z lini produkcyjnej ale widocznie firma woli zbijać kasę i jechać na reklamie benq1640 i w miarę czasu może wypuści FW finalny

mi się poporstu niepodoba że firmy wywalają na rynek sprzęt który niejest w pełni sprawny
to po prostu niefair

mam liteonka CDRW nigdy nieupgradowany i żre wszystko (oprócz DVD )
odczyt płyt CDR o niebo lepszy
RW także
zapisuje CDRW wszystkie jakie mu wsadzę (benek już nie wszystko)
byle jakie barachło wsadzę w litka i on niegrymasi)
benek ma nieraz swoje widzimisie
rozumiem rżónice technologiczną ale jak się chce to można wypuścić w pełni sprawny produkt i klient jest zadowolony

tyle mojego

więc tylko mi pozostaje czekać na w pełni w końcu ten rewelacyjny FW
dlugas1982 jest offline  
Stary 11.03.2006, 23:30   #405
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez raffal
Ciekawe przemyślenia. Też miałem już kiedyś dylemat, czy kupić coś starszego, ale bardziej dopracowanego i poprawionego, czy nowość - która teoretycznie powinna być lepsza i już na wstępie bardziej "dopracowana".
Nie każdy ma dostęp do Internetu, do informacji z różnych źródeł - i wtedy np. może być problem chociażby z instalacją nowego BIOS'u itd.

@ddawid6 - mam podobne zdanie co do napędów LG - nie tylko nagrywarek - nie są wcale takie złe, jak dziś sądzą niektórzy - choć z drugiej strony, są w chwili obecnej i lepsze od nich

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: