Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   JAKĄ NAGRYWARKE KUPIC (Temat dla nowych użytkowników i nie tylko ) (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-nagrywarke-kupic-temat-dla-nowych-uzytkownikow-nie-tylko-56850/)

zibiset 12.03.2006 15:00

Witam
Ja równiez uzywam Neca ND 3540A i nie mam z nim zadnych problemów.
Polecam obejrzec strone:
http://rankingi.chip.pl/ranking_16682.html :)

WSW 13.03.2006 22:14

Witam.
Mam zamiar zakupić nagrywarkę DVD. Myślę o NEC'u 4571A i o BenQ'u DW1655. Którego byście mi bardzej polecali? Główne zastoswanie nagrywarki - nagrywanie tak ok. 2-3 płyt DVD na tydz. (kopie filmów, gier, schabów...), by nagrywarka miała w miarę dobrą korekcję błędów, by była w miarę cicha i ogólnie by była w miarę dobra. ;)
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

slawekj 13.03.2006 22:22

Jedna i druga jest dobra.
Korekcję ma lepszą BenQ.
Ale jeszcze lepszą ma Plextor 760A:
:czytaj:
http://cdrlab.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=47

:)

yachuu 14.03.2006 10:54

Zastanawiam się nad zakupem nagrywarki. Do wyboru mam 3 firmy/modele:
NEC 4551A
Pioneer 110
BenQ 1650

z naciskiem na dwie pierwsze. Czytałem bowiem, że Z Benkiem są różne odpały typu, że nie chce nagrac na niektórych Verbatimach albo na TDK-ach :wow: (nie tylko tych podrabianych) i ogólnie jest bardzo wybredny i nie wiadomo nigdy czy nagra czy nie nagra płyty. Być może poprawią to w następnych wersjach firmwaru, ale ja chciałbym miec nagrywarke działającą od zaraz.
Będe nagrywał nie za dużo płyt (kilka tygodniowo to max), czasem także CD, z reguły nagrywam na lepszych firmach czyli Verbatim TDK, ale czasem musze cos nagrac na innych nosnikach i chciałbym aby nagrało sie bez problemów i potem płyta dała się wszędzie odczytać.
Bardzo proszę o radę.

PS jak wyglada serwis NEC'a i Pioneer'a?
PS2 który model jest bardziej cichy?

WSW 14.03.2006 19:39

Plextor 760A mnie raczej nie interesuje. ;) Głównie chodzi mi o te nagywarki. Jaskbyś miał wybierać bądź polecić komuś to którą byś wybrał? Wcześniej bardziej nastawiony byłem na BenQ'a ale obecnie (z tego co wyczytałem) to jakoś bardziej jestem przychylny zakupić tegóż Nec'a no i nie wiem co wybrać. :hmm:

Don Laser 14.03.2006 20:13

Cytat:

Napisany przez yachuu
..... ogólnie jest bardzo wybredny (o BENQa idzie) i nie wiadomo nigdy czy nagra czy nie nagra płyty. Być może poprawią to w następnych wersjach firmwaru, ale ja chciałbym miec nagrywarke działającą od zaraz.

Hmm..... mam Benqa 1640 i to jeszcze z firmware wogóle nie od tego napędu i jakoś mi działa od zaraz i mimo prób - naprawdę chciałem :> zepsuć jakąś płytkę , niestety , coś robię widocznie nie tak :ysz: , nie udało się. :sciana:

Może wybierzcie....3 drogę z WSW np na LG postawcie :> , wszak w rankingach Chipów, KS, PCWK i innych prym wiodą :fiu: :> .

A poważniej , to tylko sprzęt , postów dotyczacych problemów z NECami, Pioneerami , Benqami, LG, Samsungami itd , czytaniem , nieczytaniem , paleniem - nie takim, niepaleniem, sporo. -
Nie ma idealnego sprzętu , co wybrać? IMO :czytaj: posty i wyciągać wnioski , to myślę chyba jedyne dobre wyjście

VIZZARD 14.03.2006 21:44

A ja używam Litka 160P6S i też nie mam żadnych problemów :nie:

Ani w domu, ani w pracy, ani na podwórku

Po prostu staram się być miły i uczynny dla wszystkich :3msie:

Żeby tych problemów sobie nie narobić, ot co :taktak:

:czar:

yachuu 14.03.2006 23:26

Cytat:

Napisany przez Don Laser
Hmm..... mam Benqa 1640...

mi chodzi się o Benq 1650, podobno jest bardzo wybredny

dlugas1982 15.03.2006 11:17

Cytat:

Napisany przez yachuu
mi chodzi się o Benq 1650, podobno jest bardzo wybredny

mi niejest aż tak narazie wybredny (choć cdrw tdk i jednej cdr titanum nie łyknął)
mi bardziej jest wybredny w stosunku co do mozliwości wybrania prędkości danych płyt
wykrywa o wiele mniej dostępnych prędkości niż mój stary poczciwy liteon CDRW
no ale narazie zwalam to na różnice technologii (nagrywarki CDRW to nie to samo co DVDRW)

chciałbym potestować neca i wtedy miałbym porównanie

c.nemo 15.03.2006 11:41

Witam
Troche o moich preferencjach: oceniam ze bede nagrywal raczej malo. Nagrywarka bedzie niestety uzywana do nagrywania danych na CDR, mozliwe tez ze duza czesc beda to plyty audio. Jesli chodzi o DVD filmy, muza, tekst. Zawezilem wybor do Benq 1640 i LG 4167B. Ponoc takze Pioneer i Samsung maja dobre laserki ale jakos nie przygladalem sie blizej ich produktom. Prosilbym o podopowiedz. Z gory wielkie dziekuje za wszystkie odp! Pozdrowka :spoko:

ps: na plexa mnie nie stac ;(

nico88 15.03.2006 12:18

jezeli stawiasz na nagrywanie plyt cd-audio to absolutnie nie kupuj lg-gsa 4167 poniewaz ten model ma problemy z wypalaniem tego typu nosnikow (plyki nie chca byc czytane przez zwykle stacjonarne odtrwarzacze cd ,rownierz te z wyzszej półki sprawdzalem na sprzecie harmon/kardom)
z lg moge ci polecic model gsa-4166 dod. bedziesz mial lightscriba.
A co do Plextora to podobno ma jakies tam funkcje poprawiajace zapis audio ale ja nie mialem okazji tego przetestowac.

PatrykB 17.03.2006 11:13

witam jako nowy
i od razu zwracam sie z typowym pytaniem nowego...
poczytalem forum i wiem mniej-wiecej co polecacie
ale chcialbym sie dowiedziec co myslicie o ponizszych napedach:
Toshiba SD-5272 - chyba dosc stary naped, bez DL, ale moge go dostac w miare tanio
Philips SPD3000 - zewnetrzna, nie wiem w ogole co to za model, nie znalazlem nic na jego temat, moze ktos wie co jest w srodku? moze to OEM czegos innego?
bede wdzieczny za pomoc

VIZZARD 18.03.2006 10:38

Cytat:

Napisany przez PatrykB
witam jako nowy
i od razu zwracam sie z typowym pytaniem nowego...
poczytalem forum i wiem mniej-wiecej co polecacie
ale chcialbym sie dowiedziec co myslicie o ponizszych napedach:
Toshiba SD-5272 - chyba dosc stary naped, bez DL, ale moge go dostac w miare tanio
Philips SPD3000 - zewnetrzna, nie wiem w ogole co to za model, nie znalazlem nic na jego temat, moze ktos wie co jest w srodku? moze to OEM czegos innego?
bede wdzieczny za pomoc

Co to znaczy tanio? :pytanie:

50zł?

Za tyle to MOŻE bym wziął tę Toshibę

Ale tylko jako drugi napęd

Szkoda zawracania głowy :nie:

Oktawian89 20.03.2006 20:05

Cytat:

Napisany przez nico88
...

Nie ma jak reputacja na forum ;p

swmarcin 21.03.2006 21:05

raczej nec 4550/4551 nie warto bo za tyle samo mamy najnowszy model 4570/4571.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:16.