![]() |
DL mają dwie warstwy. Z tego tytułu właśnie pewnie nie są w ogole przeźroczyste. Jeśli są niezłej jakości to nie widzę przeszkód na magazynowanie filmów :)
|
A taka rzecz, mam 2 płyty Verbatim Dvd R+ Double Layer 8.5 GB i one są właśnie bardzo nie przezroczyste :) Czy te płyty szybciej tracą właściowści, w sensie, że dwie warstwy bardziej wrażliwe? Czy mogę nagrywać na nich spokojnie, nie ważne dane ale np: filmy.
|
Pierwsze nagrywasz jakimś programem dane, później wrzucasz na testy do Opti :)
|
No o tym, że jakoś spadła to wiem, ale czy to oznacza bardzo złą jakość? Moje są MCC004 made in Taiwan czyli środek stawki. Ale czy płytę dać czystą i OptiDrive ją nagrywa i testuje, czy mogę sprawdzić nim nagraną już wcześniej??? Tyle, zmarnowałem płyt przez ten kabel, że nie chcę na darmo nowych marnować :)
|
Rozumiem. Wg mnie jeśli chodzi o te płyty to może być taka sytuacja, że stare płyty były po prostu dużo lepszej jakości. Teraz wszystkie te firmy bardziej poszły na ilość a nie jakość. To jest moja opinia - pasowałoby, żeby jakiś ekspert się wypowiedział na ten temat. A w sprawie testu to z tego co kojarzę twoja nagrywarka posiada możliwość testu i pokaże w dość miarodajny wynik. Spróbuj zainstalować sobie OptiDrive Control. Później płyteczke wkładasz, ustawiasz właśnie tę nagrywarkę, disc quality i robisz test. Później wrzuć go na forum :)
|
Już tłumaczę, dvd r+ jak nagrana i weźmiesz pod słońce przeczytać można wyraźniej w tych ostatnich co pisze z przodu na etykiecie, w starych ciężko coś zobaczyć pod słońce.
Jak zrobić testy? Nero Disc Speed wystarczy? I czy w nim polecenie "Utwórz dysk" to on nagrywa coś na płytę? Czy mogę tylko dać nagraną płytę jakąś i "Jakość dysku" zrobić? |
Ciężko ocenić, o co chodzi Ci z tą przeźroczystością - nie miałem takiego przypadku. Zrób jakieś testy jakości tych nośników i wtedy się okaże jaka jest ich kondycja :)
|
No TAIYO YUDEN oki, ale czy te moje bardziej przezroczyste wytrzymają ile lat? 5 max. Nie wystawione na słońce i kontakty z zwierzętami :)
|
Cytat:
|
LG GH24NSC0\Asus 24F1ST\24F1STa testują w Opti Drive Control jakość zapisu(disc quality)
Przetestuj kilka płyt i wklej screen a popatrzymy ...........:) |
Koledzy, tak poczytałem na forum o Verbatimach i sprawdziłem ja mam mcc4 i produkcji Taiwan, ale spojrzałem pod słońce są nagrane dosyć przezroczyste :( czy to jakieś felerne??? Kupione w cake po 25 sztuk.
Sprawdziłem kupione rok temu gdzieś i są nagrane bardzo mało przezroczyste. Ponieważ ja zbieram filmy, co radzicie do magazynowania danych??? Będzie dysk 1 TB przenośny, kiedyś może jak spadną ceny SSD ,ale też bym chciał mieć dane na płytach, BD czy może DVD ram jak to wygląda w tych sprawach. |
Inne nie, raczej nie, ten też nie się rusza za bardzo, tylko mówię wtyczka nie wchodziła tak ładnie, tylko zawsze była krzywo i musiałem poprawić.
|
a czuć jakiś opór czy luz? Taki port można wymienić, ale samodzielnie to robiąc można większe zniszczenia dokonać niż pomóc, no chyba że się to umie robić i ma się wprawę.
A inne porty też się tak ruszają? |
Jak zacznę go macać :D to zacznie się ruszać. Na razie odpukać zostawię jak jest. A wymienia się porty SATA w ogóle w płytach? I jedna rzecz, dużo było opinii, że ten Asus jest głośny? ale u mnie podczas zapisu cichy jest, oprócz lekkiego przyspieszenia na początku i na końcu jak zamyka płytę i lekki szum jak kopiuje? Dobra obudowa (Chieftec BH-01B-B-U3-OP) , w sensie nie przenosi wibracji, czy co?
|
czy sam port się nie rusza i czy luty wyglądają na popękane.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:30. |