![]() |
Kolego - aspi to się wgrywało za czasów windowsa 98, poza tym nero ma własne aspi.
Mnie twój przypadek od początku wygląda na problemy z komputerem i coraz bardziej się w tym utwierdzam. Widzisz - znasz kogoś z serwisu, to zanieś tę nagrywarkę i niech ją podepną u siebie. Kwestia 15-30 minut i już coś wiadomo. Do tego czasu już nawet sam powinieneś podmienić kable, pomierzyć napięcia na zasilaczu itp. Możesz też mieć po prostu uwalony system, jeśli np. cudowałeś z napędami wirtualnymi. Tak więc próba, przed którą tak się opierasz wydaje się niezbędna. Wolisz czekać do zwrotu swojej nagrywarki i dalej głowić się nad tym samym? Firmware warto wgrać nowszy, ale jeśli jest od tego modelu. Nie ożywi co in jednak nagrywarki, która po prostu nie działa. Przecież nie sądzisz chyba, że na aktualnym firmware normalnym jest, że sprzęt nie działa? |
Aktualizacja mojej walki :( już dziś miałem wymienić egzemplarz nr 2 i czekać na swoją reklamowaną ale poszedłem do serwisu i gościu polecił mi zainstalować
Adaptec ASPI 4.71.2 zainstalowałem to, potem reset i płytę z filmem FEDS 1988 :) już widzi po nagraniu ale nie może skopiować :( płytę nagraną wcześniej z tym samym filmem nie widział, lecz tutaj podczas nagrywania dałem sprawdź poprawność zapisanych danych i było błąd sektora od do, i potem 2 błąd sektora. Co one oznaczają??? że ma problem z laserem podczas nagrywania??? Aha radził mi ten kolega też firmware najnowszy ale do LG GH24NSC0 tutaj nie znalazłem??? Mogę dać do innego modelu??? |
Macie rację ale nie mam drugiego kompa z sata, na starym mam IDE, ale tutaj nie ma co kombinować, czyta dvd r+ nagrane wcześniej i z nich kopiuje (choć nie tak jak ta 1 co oddałem do serwisu). Tylko nie czyta nagranych przez siebie. Może wadliwa seria :( Myślę nad Asus DRW 24F1ST EGreen BOX??? Teraz nawet nie chce skopiować zawartości ostatniej płyty nagranej przed ostatnią felerną. Predkosc 166680 kb/s :O I nie mogę odczytać czyli 2 płyty do kosza. A taka ciekawostka jest bardzo cicha prawie nie słychać jej. Ale jakby nie było zasilania (uszkodzony kabel) to by nie działała chyba w ogóle?
|
ewentualnie poświęcić płytę i z poziomu Linuksa spróbować...
|
Tyle filozofowania, a ty nadal nie sprawdziłeś nagrywarki na innym komputerze. To podstawowa metoda eliminująca połowę przyczyn.
Weź to zrób, bo to samo z dwiema nagrywarkami karze się dobrze zastanowić. |
No ja takim ekspertem nie jestem ale na twoim miejscu nie kierowałbym się opiniami na morele, ceneo itd. Takie komentarze/opinie/oceny wystawiają tam laicy. Dla nich liczy się, że nagrywarka jest cicha i szybko nagrywa, co oczywiście nie jest tak bardzo mało istotną ich cechą, jednakże warto zwracać uwagę na jakość zapisu, korekcję błędów itp. Dlatego tutaj możesz znaleźć coś wartościowego na tym forum i zapytać ekspertów o jakiś fajny sprzęt. Ze starszych modeli możesz skorzystać z tematu "stare ale jare", w którym są one wypisane i uchwycić jakąś okazję na allegro/olx itp. :)
|
Obojętnie jaką ale Asus chwalili na morele, nie mam przekonania do Samsunga? Plaxtor chyba dobry ale trudno dostępny o ile w ogóle.
|
A dlaczego bierzesz pod uwagę tylko model Asusa? :D
|
Znowu załamka :( po problemach z ranna, posprawdzałem kable. I udało się nagrać jedną płytę. Teraz niby nagrał drugą, ale dość długo 10:30 min (4.21 gb jedne plik), ale teraz sprawdzam zawsze jak nagra wkładam i patrzę czy odczyta. I ku.... znowu pokazuje napęd CD (E). I jak na płycie dobrze nagranej mam ładną powierzchnię, to na tej teraz są takie pola, od środka jaśniejsze i ciemniejsze (ścieżki)? Laser padł, trefna seria??? Inne płyty czyta dobrze dvd tzn wcześniej nagrane na innej. Czy ktoś miał, że nagrała płytę dvd a czytnik widzi ją jako cd? I taka sprawa ja na swoim modelu, nie mam znaczka LG na przodzie??? dostałem coś niby karta gwarancyjna itp w woreczku z nagrywarką? ale może to jakieś podrobiony szajs???
Próbuję zainstalować Nero 10 :( To samo, tzn nie widzi nagranej płyty, Nero pokazuje jako czystą. A wkładam czyste Dvd +R znowu widzi jako CD. Ale 3 nagrał dvd :D sukces Wymienię o ile się da na model Asusa tylko który? Nawet dopłacę tylko aby nagrywał... |
To bardziej wskazuje na jakieś problemy z programem nagrywającym bądź SATA.
Przetestuj na ImgBurn i Ashampoo Burning Studio a w przypadku braku zmian następnie na innym komputerze sprawdź sprzęt. |
Tak cały czas ten na dole pusty pusty :( Dziś udało mi się załatwić zastępczaka ten sam model ale produkcja 2014 grudzień, tamten był wrzesień. I jaja od nowa, nagrał jedną płytę, a wkładam drugą czystą i skacze po ścieżkach (takie trrr trrr trrr i potem krrrr jakby zachamował) i nie czyta i kompa muli? Kabel zasilający wpięty dobrze i sata. Czy ten model to takie gówno czy mam pecha :( Załamka poradzcie coś czekam na tamtą z serwisu ale pewnie to samo będzie.
Jeszcze jedno, jak zaczął skakać nie mogłem otworzyć napędu, dopiero ponowne uruchomienie kompa a teraz nagrał 2 płytę, napęd widzi zawartość ale kopiowanie 4.2 gb trwa ok 30 min??? Problem z odczytem, kabel zasilający sprawdziłem, sata też? Poradzicie coś dobrego do 100 zł? |
Poziom bufora pokazuje się/zapełnia dopiero po rozpoczęciu nagrywania danych.
Na początku podczas zapisu lead in to pole jest szare/nieaktywne. U ciebie ten bufor przez cały czas nagrywania jest szary? |
Mam Nero 7.5, zainstalowałem nawet, bo myślałem że to od wersji zależy Nero 10 PL ale to samo było. Właśnie mi chodzi o to pole "Poziom bufora" na dole. I to już było dla mnie nie pokojące? Na starej nagrywarce mam tak, że jak biorę 8x, to na początki jest tak 4x a potem po parunastu sek 7.8 i 8x leci, tutaj było od razu 8x.
|
Ilość załączników: 3
Postanowiłem na czystym XP zainstalować Nero (traiala co prawda), wsio zdrowe i Nero Burning Rom 2014 pokazuje mi (poziom bufora???) :
Załącznik 69658 Edit: Mimo wszystko nagrało dość dobrze, jak na Rev. E. Załącznik 69659 Ale o co chodzi z tym buforem, to nie wiem. Kolega na tym kompie, gdzie nie pokazuje bufora jakie Nero używa? W życiu nie kupowałbym Nero, gdyby nie fakt, że jest niezastąpiony do wypalania kilkoma palnikami jednocześnie... :/ Za to na Plextorze (ten sam PC itp.) nie dość, że bufor pokazuje, to jeszcze (zgodnie z tym co ustawiłem w opcjach) rzeczywistą prędkość zapisu: Załącznik 69660 |
Czasami małe sklepy dają zastępczy napęd jak maja takie i się upomni się o to ale dziś wątpię żeby ten zwyczaj przetrwał ale to ich tylko dobra wola .
Serwis nie naprawia zazwyczaj poważnych usterek- diagnozuje i złomuje a w zamian dostajesz nowy egzemplarz. Dzisiejszy sprzęt potrafi paść nawet na pierwszej płycie....jaka cena taka jakość |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:25. |