Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GH24NSC0 - Nagrywarka nie czyta nagranych płyt (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24nsc0-nagrywarka-nie-czyta-nagranych-plyt-94437/)

nfsfan83 11.03.2015 13:13

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To teraz ja się na produkuję :)

Została oddana do serwisu, niestety 2 tygodnie nie moje. I pytanie czy sklepy dają czasami coś zastępczego? I czy serwis wymienia czy naprawia laser? Ktoś miał do czynienia z serwisem LG.

To teraz specyfikacja mojego PC (złożony 1.5 mc temu)

Procesor:

Intel Celeron E8200 2.66 Ghz + Chłodzenie CPU Be Quiet! Shadow Rock Slim BK010

Płyta główna:

ASUS P5K

Pamięć: OCZ PC 6400 800 Mhz 2x2GB z radiatorami

------------------- trzy powyższe rzeczy używane

Karta Graficzna:

Gainward GeForce GT 630 2048MB 128 bit

Dysk:

WD Black, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD1003FZEX)

Napęd optyczny:

LG GH24NC0

Zasilacz:

Be Quiet! STRAIGHT POWER BQT E9-450W, 80PLUS Gold, 4 linie 12V (BN191)

Obudowa:

Chieftec BH-01B-B-U3-OP

Żadnych znaków zapytania itp nie ma, mówię, do piątku 7.03. nagrywała dobrze, 1 - 2 płyty dziennie :) za dużo dla niej?

W/g mnie to nagrywarka padła (miałem pecha), czytałem, że błąd korekcji mocy występuje w 2 przypadkach. W słabych płytach, lub jak siada leser. I tutaj tak jakby laser nagrywał z mocą CD? ale 50 nagrał oki :) wiem, że teraz jak nagrywarka kosztuje ile kosztuje czyli ok 60 zł, a kiedyś w 2010 150 zł to to musi się odbić na jakości ale aż tak? Laser pod czas nagrywania się niszczy ale te min 200 płyt nagranych to minimum.

Nie miałem gdzie podłączyć jej, stary komp IDE ma wejście. Płyty sprawdzałem to co nagrała źle jeszcze na lapku ale też nie widzi albo widzi jako CD :(

Ale czy ktoś miał błąd korekcji mocy w swojej nagrywarce i co potem było?

Malwarebytes Anti Malware mam do tego NOD32 i sygate personal firewall jadę na XP :D Ale obojętnie co to by było, czemu ładnie czyta i kopiuje wszystko nagrane wcześniej??? Tylko nie nagrywa.

Leman39 11.03.2015 12:06

Kolego, niezłe kongo, jak tak czytam.
Najlepiej jest przerzucić nagrywarkę do dobrego (zdrowego) PC i tam przetestować, można również na innych płytach.
Jeśli tam historia się powtórzy, znaczy, że napęd (lub coś "W nim" po prostu padło), a skoro ma niespełna dwa miesiące, daj na gwarancję (teraz takie sprzęty robią...).
Jeśli w innym PC nagrywarka będzie działała, to tak:
Generalnie zacząłbym tradycyjnie od wykluczenia tzw. "osób trzecich", a to znaczy:
- Malwarebytes Anti Malware - zainstaluj, uaktualnij bazę, przeskanuj system, pousuwaj szkodniki;
- AdwCleaner - zainstaluj, przeskanuj, usuń śmieci, odinstaluj;
- Porządny Antywirus (np. Norton 360, Norton Internet Security, albo Norton Security), wgraj sobie triala na początek, przeskanuj system.
- Sprawdź kondycję dysku twardego (Crystal Disk Info albo HD Tune);
- Pamięci RAM (memtest);
- Zasilacza (miernik napięcia, instrukcja z neta, lub za 20 zł chiński miernik zasilaczy z allegro);
- Sprawdź, czy nie masz żadnych znaków zapytania lub wykrzykników w menedżerze urządzeń.
Spróbuj zmienić kabel komunikacyjny napędu z PC, jeśli używasz np. przejściówki zasilania MOLEX>SATA zmień na inną.
Jeśli masz na płycie głównej kontroler innej firmy, na innym chipsecie, spróbuj przełączyć nagrywarkę.
Zaktualizuj sterowniki płyty głównej (SATA, Chipset, Mostek), jeśli nie na stronie producenta płyty głównej, spróbuj darmowym programem SlimDrivers.
Odmontuj wirtualne napędy, powywalaj wszystkie programy do wirtualnych napędów i obrazów płyt.
Spróbuj innym programem, np. ImgBurn, ewentualnie zmień tryb komunikacji napędu z programem (może coś w systemie nawalone).

Osobiście też zastanowiłbym się, co zmieniałem w kompie (instalowałem, odinstalowywałem, zmieniałem, grzebałem (samo się zrobiło)) w dniu, przededniu tego, gdy zaczęły się dziać te anomalie.

Nie podałeś zbyt wiele szczegółów odnośnie PC lub czy sprawdziłeś sprzęty gdzie indziej, więc naprodukowałem Ci możliwie jak najszerzej pewną standardową procedurę w przypadku "nieznanych" PC.
W czasach SATA, szybkich dysków, dużej ilości RAM, rozmiar bufora aż tak znacząco nie ma wpływu na proces nagrywania.
Dobry kontroler zapewnia ciągłość przesyłu danych (noo w IDE bywa różnie, ale generalnie SATA nie sprawia problemów (chyba, że Intel, albo płyta Asusa z rodziny Z68)).
Co do wyboru, zapraszam do zapoznania się z Forum, przejrzenia interesujących wątków odnośnie wyboru nagrywarki, co, jak, do czego i dla czego.

A jeśli problem leży po stronie PC, nawet nowa nagrywarka może nie pomóc.

Próbuj, informuj, będziemy działali dalej. ;)
Pozdrawiam :)

nfsfan83 11.03.2015 11:33

LG GH24NSC0 - Nagrywarka nie czyta nagranych płyt

Witam wszystkich,

Mam dziwny problem z nagrywarką LG model GH24NSC0, mam ją od 1,5 mc. Na początku było parę razy "błąd korekcji mocy" podczas nagrywania, ale anulowanie i nowa próba nagrywania i było oki. Potem tego już nie było. Nagrane ok 50 płyt Dvd R+. Lecz dokładnie w piątek 7.03 nagrywam jedną płytę (Verbatim kod MCC004, czyli chyba dobre) i 15% błąd zapisu. Co ciekawe, z ciekawości włożyłem ją do napędu i Nero pokazuje jako czysta. No to jeszcze raz spróbowałem nagrać, i niby się udało. Jednak podczas włożenia płyty do napędu pokazuje napęd CD? Inne płyty nagrane wcześniej, czyta i kopiuje z nich normalnie, z wyjątkiem jednej, która choć nagrana niby normalnie, lecz dośćdługo ok 12 min (4.2 GB) w żadnym napędzie ( tutaj ani w laptopie) nie widzie zawartości. To mówię spróbuję z inną płytą, może coś się da, i to samo nagrał normalnie, z tym zawsze po zakończeniu nagrywania w Nero 7.5 po 100% bardzo szybko wysuwał tackę i był komunikat "Zapis ukończony z powodzeniem" tutaj trzeba poczekać na to. I to samo jak wkładam płytę do napędu pokazuje się jak napęd CD, i nie widzi zawartości?

Czysta płyta Dvd R+ włożona, nie jest widziana, nie uruchomia się żadne otwórz, czy nagraj, z tej partii płyt nagrane 10 i widzi ładnie (cake 25). Więc to nie wina płyt chyba?

I moje pytania czy padł laser? I tym samym niby nagrywa ale nie kończy sesji i nie zamyka ścieżki?

W starym kompie mam nagrywarkę kupioną w 2010 i do zmiany kompa chodziła ładnie nagrała ok 300 płyt Dvd. I tak rzecz, w Nero podczas nagrywania nie mam zużycie bufora nagrywarki, wyświetla się tylko ten u góry użycie bufora i postęp zapisu, a na dole nic?

Wyczytałem, że ten model ma 1 mb bufora, stary miał 2 mb czy to może wpływać jakoś na mój problem.

Którą koledzy by radzili z LG jakoś nie miałem do nich zastrzeżeń wcześniej, zwykła dvd nagrywarka bez lightscribe, z dobrą korekcją błędów i dość cicha. I czy bufor 2 mb aż tak jest ważny?

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:30.