Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

latet 03.07.2004 12:12

DVD-RAM w praktyce

Witam,

Potestowałem trochę DVD-RAM w praktyce.
Napęd: LG 4082B
Płytka: DVD-RAM 4.7 GB 3x Maxell (dołączona do nagrywarki).

Zauważyłem, że:

1.
Driver potrzebny jest tylko i wyłącznie wtedy, jeśli chcemy na płytce zapisywać pakietowo w formacie UDF. (Do odczytu takiej płytki drivera nie potrzeba).
Jesli zaś chcemy używać FAT32, to żaden driver nie jest potrzebny ani do sformatowania płytki, ani do zapisu danych w locie, ani do ich odczytu. (Przynajmniej pod WinXP). Czyż to nie piękne? I po co komu jakiś Mt. Rainer?
:)

2.
Zapis na DVD-RAM jest bardzo wolny. Wolniejszy niż podaje specyfikacja.
Nagrywając pakietowo (w locie) osiągnąłem prędkość 1.2 MB/s (~1x) - niezależnie czy płytka była sformatowana jako FAT32 czy UDF.
Nagrywając "normlanie" (pod Nero) - faktyczna prędkość wyniosła 1.85 MB/s (~1.4x), mimo, że w oopcjach Nero wybrałem prędkość 3x (zresztą innego wyboru nie było).
Zmartwiło mnie to, bo teoretycznie ta nagrywarka powinna wypalić tę płytkę 3x. Ale może ta prędkość to max. osiągane pod koniec krążka, a ja nagrywałem tylko 700 MB (co i tak trwało prawie 10 minut (pakietowo)).
Niemniej jednak:

3.
Odczyt z DVD-RAM odbywał się z prękością ok. 4 MB/s (3x) - także dla plików nagranych na początku płytki.

4.
Wg Nero ("Disc Info") - pojemność czystej płytki DVD-RAM jest o ponad 100 MB mniejsza niż płytek ***177;R(W), mimo, że wszystkie oznaczone są tak samo "4.7 GB":

DVD+R = 4483 MB
DVD+RW = 4483 MB
DVD***8211;R = 4489 MB
DVD***8211;RW = ? ? ? MB
DVD***8211;RAM = 4369 MB

To spora różnica, nie wiem czy to prawda, czy po prostu Nero źle pokazuje.

5.
Tu nie odkryję Ameryki, ale przekonałem się, że nagrać płytkę w UDF2.0 pod Nero to nie to samo co sformatować płytkę w UDF2.0. Tylko w drugim przypadku możliwy będzie potem zapis pakietowy (w locie).
Natomiast Nero traktuje sformatowaną płytkę jak całkowicie zapisaną i trzeba użyć zwykłem fukcji kasowania RW, aby móc coś na nią zapisać pod Nero.

To tyle pierwszych wrażeń z zabawy w DVD-RAM.

Pozdrawiam,

latet

latet 03.07.2004 22:05

Cytat:

Napisany przez latet
Zapis na DVD-RAM jest bardzo wolny. Wolniejszy niż podaje specyfikacja. Nagrywając pakietowo (w locie) osiągnąłem prędkość 1.2 MB/s (~1x) - niezależnie czy płytka była sformatowana jako FAT32 czy UDF.
Nagrywając "normlanie" (pod Nero) - faktyczna prędkość wyniosła 1.85 MB/s (~1.4x), mimo, że w oopcjach Nero wybrałem prędkość 3x (zresztą innego wyboru nie było).

Eh, ale ja nie myślę...
Oto wytłumaczenie:

Cytat:

LG drives do not allow the Verify option for DVD-RAM to be disabled at user's request, so when you're burning something on a DVD-RAM, the drive will automatically check every sector it writes.
To put it simply : 3x DVD-RAM disk in an LG drive = 1.5x speed.
latet

tomsuw 04.07.2004 22:45

Witam - czy możecie mi pomóc?
Chcę skopiować film nagrany na płycie DVD ram, ale DVD Decrypter nie widzi plików vob
ponieważ na tych płytach jest inny format plików?
Jakim programem mogę to zrobić?
Dziękuję.

latet 04.07.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez tomsuw
Witam - czy możecie mi pomóc? Chcę skopiować film nagrany na płycie DVD ram, ale DVD Decrypter nie widzi plików vob ponieważ na tych płytach jest inny format plików? Jakim programem mogę to zrobić? Dziękuję.

A skąd się ta plytka wzięła? Jak została nagrana i przez co?
Jakie pliki tam widać z poziomu Windows?
Może żadne?
Jaki masz DVD-ROM lub nagrywarkę w kompie?

Latet

kwgecb 05.07.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez latet
Jesli dobrze rozumiem, to driver ten potrzebny jest do zapisywania (pakietowego!) na DVD-RAM, no i do formatowania, ale jesli tylko chce odczytac plytke zapisaną u kogos, to nie musze stosowac drivera? (np. na nagrywarce Pioneer, ktora czyta DVD-RAM, ale nie umie go zapisać).

Czy jest sens stosowac plytke DVD-RAM inaczej niz do zapisu pakietowego? Czyli normalnie ją wypalać wielosesyjnie w nero, tak jak sie robi z DVD±RW?

Z drugiej strony - jakie są doświadczenia osób bawiących się w zapis pakietowy na DVD±RW? Jesli stosują InCD, to domyslam sie, ze niektore doswiadczenia mogą być przykre.

Dzieki,

latet

Witam
Zgadza się,driver jest tylko po to by zapisać lub sformatować(w zasadzie na jedno wychodzi)płytkę.Odczyt jest już w 100 % sprzętowo czyli tak jak piszesz,żaden sterownik potrzebny juz tu nie jest.
Zapis pod Nero???? Tylko po co ?? Przecież zapisujesz jak normalne dane na ...powiedzmy twardym dysku.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z InCd to po przygodzie z cdr zapisanym w ten sposób musiałem stawiać system na nowo i nawet nie myślę próbować na DVD-r

pozdro

kwgecb 05.07.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez latet
Witam,

Potestowałem trochę DVD-RAM w praktyce.
Napęd: LG 4082B
Płytka: DVD-RAM 4.7 GB 3x Maxell (dołączona do nagrywarki).

Zauważyłem, że:

1.
Driver potrzebny jest tylko i wyłącznie wtedy, jeśli chcemy na płytce zapisywać pakietowo w formacie UDF. (Do odczytu takiej płytki drivera nie potrzeba).
Jesli zaś chcemy używać FAT32, to żaden driver nie jest potrzebny ani do sformatowania płytki, ani do zapisu danych w locie, ani do ich odczytu. (Przynajmniej pod WinXP). Czyż to nie piękne? I po co komu jakiś Mt. Rainer?

2.
Zapis na DVD-RAM jest bardzo wolny. Wolniejszy niż podaje specyfikacja.
Nagrywając pakietowo (w locie) osiągnąłem prędkość 1.2 MB/s (~1x) - niezależnie czy płytka była sformatowana jako FAT32 czy UDF.
Zmartwiło mnie to, bo teoretycznie ta nagrywarka powinna wypalić tę płytkę 3x. Ale może ta prędkość to max. osiągane pod koniec krążka, a ja nagrywałem tylko 700 MB (co i tak trwało prawie 10 minut (pakietowo)).
Niemniej jednak:

3.
Odczyt z DVD-RAM odbywał się z prękością ok. 4 MB/s (3x) - także dla plików nagranych na początku płytki.

4.
Wg Nero ("Disc Info") - pojemność czystej płytki DVD-RAM jest o ponad 100 MB mniejsza niż płytek ±R(W), mimo, że wszystkie oznaczone są tak samo "4.7 GB":

DVD+R = 4483 MB
DVD+RW = 4483 MB
DVD***8211;R = 4489 MB
DVD***8211;RW = ? ? ? MB
DVD***8211;RAM = 4369 MB

To spora różnica, nie wiem czy to prawda, czy po prostu Nero źle pokazuje.

5.
Tu nie odkryję Ameryki, ale przekonałem się, że nagrać płytkę w UDF2.0 pod Nero to nie to samo co sformatować płytkę w UDF2.0. Tylko w drugim przypadku możliwy będzie potem zapis pakietowy (w locie).
Natomiast Nero traktuje sformatowaną płytkę jak całkowicie zapisaną i trzeba użyć zwykłem fukcji kasowania RW, aby móc coś na nią zapisać pod Nero.

To tyle pierwszych wrażeń z zabawy w DVD-RAM.

Pozdrawiam,

latet

Witam
1.A to dziwne bo w mojej gsa 4081b bez instalacji DVD-ram treiber(tak,tak mój jest niemiecki:)) nagrywarka po włożeniu płyty DVD-ram zachowywała sie jakby zobaczyła normalny DVD-rom(nagrac nie chciała)...i to włąsnie pod XP.
2.Zgadzam się,obrzydliwe wolny zapis.Nawet nie chciało mi się badać szczegółow.
4.A sprawdzałeś różnice w pojemności po sformatowaniu na dostępne formaty?
5.Tutaj mam brak doświedczeń z Nero vs DVD-ram.

Krzysiek

tomsuw 05.07.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez latet
A skąd się ta plytka wzięła? Jak została nagrana i przez co?
Jakie pliki tam widać z poziomu Windows?
Może żadne?
Jaki masz DVD-ROM lub nagrywarkę w kompie?

Latet

Płytka nagrana w nagrywarce stacjonarnej panasonic. Shrink widzi ją pod nazwą [MEI_UDF].
W comanderze jest jeden katalog DVD_RTAV, w ktorym sa 3 pliki:
VR_mangr.bup, VR_mangr.ifo i VR_movie.vro.

latet 05.07.2004 20:22

Cytat:

Napisany przez kwgecb
Witam
1.A to dziwne bo w mojej gsa 4081b bez instalacji DVD-ram treiber(tak,tak mój jest niemiecki:)) nagrywarka po włożeniu płyty DVD-ram zachowywała sie jakby zobaczyła normalny DVD-rom(nagrac nie chciała)...i to włąsnie pod XP.
2.Zgadzam się,obrzydliwe wolny zapis.Nawet nie chciało mi się badać szczegółow.
4.A sprawdzałeś różnice w pojemności po sformatowaniu na dostępne formaty?
5.Tutaj mam brak doświedczeń z Nero vs DVD-ram.
Krzysiek

1. Pierwsze co zrobilem, to wsadzilem plytkę DVD-RAM do napędu, zanim jeszcze wziąłem do ręki CD ze driverami! Zachowywała się dziwnie - cały czas się kręciła i nie chciała przestać. Explorer pokazywał "DVD-RAM" i funckja "FORMAT" była aktywana. Jednak bałem się z niej skorzystać. Zainstalowałem driver i sformatowałem przy jego pomocy na FAT32. Potem odpaliłem inny Windows XP, i tam już - bez drivera! - mogłem zapisywać na tę płytkę drag&drop. Następnie cały eksperyment od początku powtórzyłem z formatem UDF - tym razem na systemie bez drivera nie dało się robić niz oprócz odczytu. Może więc Twoja płytka była preformatowana w UDF?
Sformatuj na FAT, usuń driver (albo odpal innego XP) i wtedy sprawdź.

4. Jeszcze nie.

Pzdrawiam,

latet

kwgecb 06.07.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez latet
1. Pierwsze co zrobilem, to wsadzilem plytkę DVD-RAM do napędu, zanim jeszcze wziąłem do ręki CD ze driverami! Zachowywała się dziwnie - cały czas się kręciła i nie chciała przestać. Explorer pokazywał "DVD-RAM" i funckja "FORMAT" była aktywana. Jednak bałem się z niej skorzystać. Zainstalowałem driver i sformatowałem przy jego pomocy na FAT32. Potem odpaliłem inny Windows XP, i tam już - bez drivera! - mogłem zapisywać na tę płytkę drag&drop. Następnie cały eksperyment od początku powtórzyłem z formatem UDF - tym razem na systemie bez drivera nie dało się robić niz oprócz odczytu. Może więc Twoja płytka była preformatowana w UDF?
Sformatuj na FAT, usuń driver (albo odpal innego XP) i wtedy sprawdź.

4. Jeszcze nie.

Pzdrawiam,

latet

Witam !!!
Preformatowana w UDF?hmm kto wie ale biorąc pod uwagę że nie miałem oryginalnej płytki(tzn.tej z zestawu, Maxell jak mniemam)a sklepowego Panasonic'a,to chyba mało prawdopodobne.Z drugiej strony, Panasonic może formatowac płytki własnie pod zapis pakietowy celem używania ich we własnych stacjonarnych urządzeniach DVD-RAM(czyli pod filmy).
Dzięki za sugestie,zobaczę jak to podziała.Generalnie coraz mniej fascynuje mnie ten format,bo prędkość działania tego medium jest dla mnie odstraszająca no i ceny DVD-r ciągle spadają.
pozdrwiam
Krzysiek

demon_x 27.07.2004 22:51

Lg Gsa 4120b Jaki Program Do TestÓw

Kupiłem dzisiaj napęd LG GSA 4120B i mam pytanie jakim programem testować płyty na obecność błędów PI PO? ,gdyż program nero cd dvd speed mi nie działa pod kątem tych błędów.

B@rtek 27.07.2004 22:53

Niestety ale do LG nie ma chyba takich programów. :nie:

demon_x 28.07.2004 13:07

czy napewno? to w jaki sposób mogę testowac płyty?

icemac 28.07.2004 13:22

kprobe - litek
nero cd/dvd speed - wszystkie pozostale
moze dvdinfopro ma taka opcje ale nie jestem na 100% pewien

P.S. moze cd/dvd speeda nie masz najnowszej wersji wiec sobie sciagnij chyba ze strony www.cdspeed2000.com czy jakos tak

demon_x 29.07.2004 18:15

Cytat:

Napisany przez icemac
kprobe - litek
nero cd/dvd speed - wszystkie pozostale
moze dvdinfopro ma taka opcje ale nie jestem na 100% pewien

P.S. moze cd/dvd speeda nie masz najnowszej wersji wiec sobie sciagnij chyba ze strony www.cdspeed2000.com czy jakos tak

Niestety ale żaden z tych programów nie działa z tym napędem pozostaje mi chyba ufać testom płyt opisanych na forum.

VIZZARD 29.07.2004 18:19

Cytat:

Napisany przez demon_x
Niestety ale żaden z tych programów nie działa z tym napędem pozostaje mi chyba ufać testom płyt opisanych na forum.

Teoretycznie tak, ale...

Oprócz specyfikacji płyty pozostaje jeszcze specyfika nagrywarki oraz jakość jej wypalania :taktak:

Bardziej dobitnie znaczy to to, że podobna płytka na różnych spawarkach różnie może być wypalona :D

funkowal 13.08.2004 17:48

Biosem do LG GSA 4120B

Mam problem z biosem do LG GSA 4120B stara wer. GSA4120A102 a gdy wgrywam wer.GSA4120A104 to mam taki oto nais Updating was failed. Please repeat that. (Error data = 70 00 05 00 00 00 00 10 3B 14 00 0F tasme mam w secondary zworke na master.co jest nietak?

Quorumm 21.08.2004 10:11

A nie masz płyty w napędzie

legion 21.08.2004 14:21

Cytat:

Napisany przez funkowal
Mam problem z biosem do LG GSA 4120B stara wer. GSA4120A102 a gdy wgrywam wer.GSA4120A104 to mam taki oto nais Updating was failed. Please repeat that. (Error data = 70 00 05 00 00 00 00 10 3B 14 00 0F tasme mam w secondary zworke na master.co jest nietak?

ale dziala jeszcze czy musisz go flashowac ???

Cytat:

Napisany przez Quorumm
A nie masz płyty w napędzie

no wlasnie

funkowal 22.08.2004 01:42

lg4120b

przyczyną była płyta w napędzie po wyjeciu dało się sfleszowac Dzięki

legion 22.08.2004 11:41

Cytat:

Napisany przez funkowal
przyczyną była płyta w napędzie po wyjeciu dało się sfleszowac Dzięki

no widzisz:)

Maras2 27.08.2004 09:09

Problemy z serwisem LG

Chcialbym wszystkich przestrzec przed serwisem LG. Jakies dwa tygodnie temu padla mi nagrywara GSA 4040, po prostu przestala czytac DVD R/RW, zarowno + jak i -. Poniewaz jest na gwarancji, to odwiedzilem z nia serwis lg w moim miescie. Tam dowiedzialem sie, ze oni na miejscu tego nie naprawiaja, tylko odsylaja do warszawy. No i wczoraj dostalem ja z powrotem z serwisu w warszawie w dokladnie takim samym stanie jak oddalem, czyli niesprawna . Na karcie gwarancyjnej byla adnotacja serwisanta PRZELUTOWANIE ^_^ . Zawiozlem nagrywarke z powrotem i oczywiscie znowu mam czekac min. 10 dni. Tylko nie wiadomo na co. Z nagrywarki bylem zadowolony, ale jak widze jaki maja serwis w LG, to juz chyba nigdy nie kupie sprzetu tej marki. Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow LG.

comptom 27.08.2004 10:47

na końcu postu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38191
i ogólnie servis LG ma + i - 'usy.
Ja do tego czasu odczułem plusaX4 - załatwione pozytywmie, skutecznie i nie w terminie np.3tygodni.
A np. z Litkiem kupiomym w firmie TELNET w Wawie bujałem się przez cztery tygodnie i wkońcu dostałem nową.

EDIT:
NIe pracuję dla LG ;p

Tommy-r 27.08.2004 12:39

LG GSA 408 2B i kopiowanie filmow

Witajcie !
Jestem nowym uczestnikiem tego forum i raczej laikiem w tych sprawach....
Chcialbym sie zapytac i poprosic o rady w tym temacie. Kupilem kilka dni temu nagrywarke LG GSA 4082B, co o niej sadzicie ? Czy byl to z mojej strony zakup dobry czy raczej wyrzucenie pieniedzy ?

Jak wczesniej pisalem jestem laikiem i jak zawsze na poczatku pojawila sie masa problemow...
Chcialem zrobic kopie jednego filmu ale okazalo sie, ze jest on zbyt duzy. Jak moge go zmiescic na normalna plytke 4.7 ? Jak do tej pory udalo mi sie zapisac tylko film na dysku za pomoca programu DVD Decrypter i nic wiecej....
Mozecie mi jakos pomoc ???
Dzieki
Tommy

comptom 27.08.2004 13:07

Witam,
przykro mi tak witać, ale odnośnie konwersji to nie ten dział .
Zobacz tu:
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=13
i (śmieszne) też byłem zdziwiony, że mam wypalare DVD a nie moge przegrać orginału, bo się nie mieści ^_^ .

Tommy-r 27.08.2004 13:29

Dzieki, tu jest tyle tego wsyzstkiego ze czlowiek sie gubi...

Tommy-r 27.08.2004 14:17

Chce zrobic kopie filmu ale jak ???

Wczesniej pisalem juz jednego posta, jestem nowy i jak do tej pory zadna odpowiedz...
Kilka dni temu zakupilem nowa nagrywarke LG GSA 408 2B i chce....zrobic kopie jakiegos filmu. Tylko nie wiem jak.
Mozecie mi pomoc i dokladnie, mozliwie z jak najmniejsza iloscia "profesjonalnych"slow opisac mi cala procedure ?
Wiem, ze malo ktory film wchodzi na DVD 4.7 wiec trzeba go poddac kompresji. Wiem, ze na poczatku powinno sie przeniesc film na HDD (jakim programem) i co potem ?
Ja mam DVD Decryptera i DVD Shrinka 3.2. Do czego je uzywac ?
Co mam powycinac i jak aby film zmiescil sie na 4.7 GB ?

Bardzo prosze o pomoc wszystkich, ktorzy wiedza w tych sprawach wiecej niz ja !
Tommy

Robs 27.08.2004 15:14

Cytat:

Napisany przez Tommy-r
mam DVD Decryptera i DVD Shrinka 3.2. Do czego je uzywac ?
Co mam powycinac i jak aby film zmiescil sie na 4.7 GB ?

Wypadałoby coś poczytać na poczatku, prawda?
Ok, tutaj masz ładny opis: http://divx.howto.pl/modules.php?nam...howpage&pid=91

Tommy-r 27.08.2004 16:15

Dzieki

Dzieki wielkie, jak pisalem jestem poczatkujacym i wrecz przeraza mnie ilosc infomacji znajdujaca sie tu. Sam nie wiem co mym z tego wybrac. Dzieki Waszej pomocy udalo mi sie uzyskac plik.ISO z filmu...
A co dalej ? Ktorego programu uzyc do nagrania pliku ISO czyli filmu na DVD ? Ja otrzymalem wraz z nagrywarka pakiet BS Recorder Gold, wystarczy ??
Tommy

Kris 27.08.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez Tommy-r
Dzieki wielkie, jak pisalem jestem poczatkujacym i wrecz przeraza mnie ilosc infomacji znajdujaca sie tu. Sam nie wiem co mym z tego wybrac. Dzieki Waszej pomocy udalo mi sie uzyskac plik.ISO z filmu...
A co dalej ? Ktorego programu uzyc do nagrania pliku ISO czyli filmu na DVD ? Ja otrzymalem wraz z nagrywarka pakiet BS Recorder Gold, wystarczy ??
Tommy

Na początek zaopatrz się w następujące programy (darmowe):
- DVDDecrypter - do zrzucania płyt DVD na dysk oraz do nagrywania plików ISO - na cdrinfo jest instrukcja,
- DVDShrink - do rekodowania materiału (zmniejszania jego objętości tak aby się zmieścił na płytkę),
PS. DVDShrinkiem możesz nawet zrzucać DVD na dysk - także myślę, że ten program to dla Ciebie podstawa.
Instrukcje znajdziesz w necie.

Na początek powinno Ci wystarczyć.

Pozdrawiam,

sfinks2 27.08.2004 19:43

Problem CDR/RW na LG GSA 4120B. Pomocy......

Witam Wszystkich

Jestem tu pierwszy raz i od razu z problemem...... Opis poniżej

Podłączyłem nowo kupioną nagrywarkę GSA 4120b laptopa (windows 98) przy użyciu zewnętrzej obudowy CD-R4-U2FW firmy ZYNET przy użyciu karty PCIMCIA Firewire bus i odpowiedniego kabelka. Nagrywanie DVD+RW działa doskonale. Niestey nie jestem w stanie zapisywac ani odczytywać płyt CD-R ani CD-RW. Korzystając z programu NERO 6 albo nie można zapsać Lead-in albo około połowy płyty pojawia sie błąd "aborted SCSI command". Jest to dziwne bo napęd jest przecież IDE.... A dodatkowo zapis DVD działa, więc chyba z obudowa i komunikacją jest wszystko OK.....

Czasami pisze mi też "illegal media" itp.

Podczas odczytu płyt CD wyswietla się ich zawartośc poczym prawie natychmiast nagrywarka przestaje odpowiadać, dysk wiruje, a PC się zawiesza...

Czy ktoś potrafi powiedzieć gdzie może tkwić problem?
Może potrzeba więcei informacji (np. logi itp.). Powiedzcie skąd je wziąć a załącze i prześlę...

Czy nagrywarka albo obudowa wymaga serwisu? A może coś nieprawidłowo jest ustawione w NERO?

Lada dzień będę miał nowego laptopa z systemem windows XP - czy to może
cokolwiek zmienić?

Wielkie dzięki za wszelka pomoc - najchętniej na e-mail: sfinks2@poczta.onet.pl

Tommy-r 27.08.2004 20:03

Dzieki za rady !!!
Udalo mi sie sciagnac za pomoca DVD Decryptera film na dysk, nastepnie przy pomocy DVD Shrink usunalem kilka wersji jezykowych (moze moglem wiecej) i pasek byl na zielono...
Potem kiedy chcialem w BS Recorder Gold nagrac plik ISO na DVD automatycznie wlaczyl sie znow DVD Decrypter i zaczal to nagrywac i...film dziala, w komputerze i rowniez na stacjonarnym DVD. Mam wiecej szczescia niz rozumu ???
Tommy

SEBAW 28.08.2004 10:41

Illegal = nielegalny. Może w tym jest sęk...

Mstr 06.09.2004 12:25

Problem z nagrywarką dvd...

Witam serdecznie.
W moim przypadku chodzi o to, że kupiłam sobie nagrywarkę dvd (LG GSA-4120B) no i jak chce coś przepalić, to zamiast płyt 4,7GB widzi tylko 4,48GB... to nie jest wina płyt, bo próbowałam 2 rodzaje... sprawdzałam też dvd-r i dvd+r... wszystkie 4,48GB... byłabym baaardzo wdzięczna za podpowiedzi co z tym fantem zrobić..

pawelblu 06.09.2004 14:11

Nic bo to normalne. A jezeli nagrywasz 4.48 GB to i tak duzo :)

VIZZARD 06.09.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez Mstr
Witam serdecznie.
W moim przypadku chodzi o to, że kupiłam sobie nagrywarkę dvd (LG GSA-4120B) no i jak chce coś przepalić, to zamiast płyt 4,7GB widzi tylko 4,48GB... to nie jest wina płyt, bo próbowałam 2 rodzaje... sprawdzałam też dvd-r i dvd+r... wszystkie 4,48GB... byłabym baaardzo wdzięczna za podpowiedzi co z tym fantem zrobić..

Może to jakaś wada fabryczna :O

Albo przy montażu zostawili w napędzie niedopałek papierosa, który blokuje laser

A ten nie chce się dalej przesuwać niż 4.48GB :D

Piotr Krawczyk 10.09.2004 19:09

Lg GSA4120B@4160B czy się da?

W zestawieniu nagrywarek jest model LG GSA 4160B. Od 4120B różni się szybkością zapisu "plusów" Czy jeśli pojawi się bios do 4160B to będzie możliwe przeronienie 4120B?

VIZZARD 10.09.2004 20:03

Cytat:

Napisany przez Piotr Krawczyk
W zestawieniu nagrywarek jest model LG GSA 4160B. Od 4120B różni się szybkością zapisu "plusów" Czy jeśli pojawi się bios do 4160B to będzie możliwe przeronienie 4120B?

Poczekaj!

Zaraz ci powiem :taktak:

Przetrę tylko szklaną kulę :D

Chyba, że wolisz z kart .... :>

legion 10.09.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Poczekaj!

Zaraz ci powiem :taktak:

Przetrę tylko szklaną kulę :D

Chyba, że wolisz z kart .... :>

:spoko: wiesz mysle ze z kart woli ^_^

hoze_armando 11.09.2004 15:41

Vizzard z Legionem: wkurzacie mnie juz, za kazdym razem jak ktos zapyta sie o cos lub napisze jakiegos posta to sobie zarty stroicie. I to przewaznie razem. Jak nie wiecie to nie robice sobie z ludzi jajec. Sprobojcie nic niepisac w takich sytuacjach. Ludzie pruboja czegos sie dowiedziec a wy jak zawsze siejecie zbite z ludzi. Troche powagi. Wiem ze i ze mnie sie pewnie ponasmiewacie ale mnie to juz niebchodzi. Chodzi o to zebyscie odpowiadali cos konkretnego na zadawane pytania czy problemy a nie ciagle tylko piszac jakies glupoty. Czy wam to sie jeszcze nieznudzilo?? Koncze

PS. glownie to sie tyczy Vizzarda

legion 11.09.2004 16:23

Cytat:

Napisany przez hoze_armando
Vizzard z Legionem: wkurzacie mnie juz, za kazdym razem jak ktos zapyta sie o cos lub napisze jakiegos posta to sobie zarty stroicie. I to przewaznie razem. Jak nie wiecie to nie robice sobie z ludzi jajec. Sprobojcie nic niepisac w takich sytuacjach. Ludzie pruboja czegos sie dowiedziec a wy jak zawsze siejecie zbite z ludzi. Troche powagi. Wiem ze i ze mnie sie pewnie ponasmiewacie ale mnie to juz niebchodzi. Chodzi o to zebyscie odpowiadali cos konkretnego na zadawane pytania czy problemy a nie ciagle tylko piszac jakies glupoty. Czy wam to sie jeszcze nieznudzilo?? Koncze

wiesz ciekawe jeszcze do mnie nikt tak nie napisal kulturalnie myslalem jak bede dalej czytal ze mnie przeklniesz gdzies miedzy wierszami ale nic takiego nie znalazlem wiec mysle ze vizzard dopatrzy sie wiecej ale jak zawsze powiem ci tak nie czytaj tego nie bedziesz musial odpisywac :) i adrenalina nie bedzie ci tak skakac

VIZZARD 12.09.2004 15:59

Cytat:

Napisany przez hoze_armando

Drogi hoze_armando!

Długo zastanawiałem się czy skreślić te kilka słów :taktak:

Postanowiłem jednak napisać ze względu na formę twojej wypowiedzi, która mnie urzekła

Zgodzę się z mim przedmówcą legionem w tej kwestii

Że naprawdę kulturalny z ciebie człowiek :tak!:

Trochę złości i zdenerwowania, ale wszystko w granicach smaku i dobrego wychowania :spoko:

Muszę wyjaśnić ci jednak bardzo ważną kwestię - która tak cię wyprowadziła z równowagi

Otóż:

Wiadomo, że nie wszyscy mają czas i chęci wciąż siedzieć na forum

I nie sposób jest ażeby każdy orientował się we wszystkim

Ale ...

No właśnie!

Prawie codziennie powstają tematy jak te wczorajsze i przedwczorajsze - inaczej się tylko nazywają

Nikomu się nie chce szukać - bo i po co?

A jak ktoś nie odpowie satysfakcjonujoco - to jeszcze krzyczeć potrafią

Ponadto takie tematy jak ten traktują o czystych przypuszczeniach w stylu: co by było gdyby ...

Bo ledwo co się pokazał model x12 LG, a już są pytania czy się da @x16

Zresztą jak wiesz - to powiedz - czy się da? :mruga:

Takich pytań, postów tematów jest bez liku

Zbyt dużo :taktak:

Zresztą gdyby usunąć zdublowane kwestie - to pewnie z 30 % objętości forum by odpadło :tak!:

No i teraz puenta:

Tak samo jak pismo odręczne kształtuje się przez długi czas

Ażeby ostatecznie wykształtować się w dwudziestym którymś roku życia i takie pozostać

Zmieniając się oczywiście właściwie do naszego wieku

Tak samo charakter, styl i sposób życia oraz bycia

Na pewnym etapie istnienia może być poddany jedynie delikatnym modyfikacjom

W moim przypadku możliwość dokonania tychże modyfikacji jest tak delikatna

Że nie zdoła naruszyć żadnej z cech charakteru przeze mnie posiadanego

A co za tym idzie - stylu myślenia, postrzgania i wypowiadania się

W tak charakterystyczny - jak to wnikliwie zauważyłeś - sposób

Musiałbym się wyrzec wówczas wszystkich wartości i ideałów, w które tak wierzę

Pogrzebać swoje ego i dusić się w skorupie powagi oraz okowach nieszczerości

Dlatego przykro mi niezmiernie, że nie mogę spełnić twojej prośby

Czym pewnie sprawię ci przykrość

Ale sam rozumiesz - nie można mieć wszystkiego :nieee:

Np. mój Litek nie pali tak dobrze - jak najlepsze na tym forum

I z tym się muszę pogodzić :smutny:

Jednakże jako znak dobrej woli i wyraz szczerych chęci

Pozdrawiam cię serdecznie i przesyłam dla ciebie :kwiatek:

:papa:

P.S. Z legionem to nawet nie gadaj na ten temat - szkoda czasu :D

I jeszcze bana możesz dostać ^_^

legion 12.09.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Drogi hoze_armando!

Długo zastanawiałem się czy skreślić te kilka słów :taktak:

Postanowiłem jednak napisać ze względu na formę twojej wypowiedzi, która mnie urzekła............................

:spoko:

sil 15.09.2004 02:15

LG GSA-4120B firmware 104 i płytki dvd-r 4,7 EMtec -problem

Witam
kupielm sobie nagryware LG GSA 4120B wersja firmware -104(najnowsza), podlaczona jest na osobnej ("szybkiej") taśmie jako master, zainstalowane opropgramowanie- dołączone na płytce (kupielm wersje oem, wraz z plytka z nero expr+power dvd i power producer gold) . Odpalilem nagrywanie jednosesyjnej plytki dvd, wrzucilem dane i ... mam tylko predkosc nagrywania 2x :(:( (plytki 4,7 GB firmy EMTEC)....
Teoretycznie, powinienem moc nagrywac predkością 8x - dlaczego nie da rady ? :(
System- win xp proff pl +sp2
plyta epox 8kta3pro+ (z raidem, ale dvd podlaczone pod normalne ata) i wszystko jest ok....
jak ktos ma jakies info, pomysl...
pzdr
p

sonon 15.09.2004 02:47

Nagrywałem jednego Emteca DVD-R x4, kolega toto mi przyniósł bo jego nagrywarka nie chciała nawet zacząć na tym nagrywać. Mój NEC pozwolił to nagrać tylko x2. Płyta wprawdzie chodziła później ok, jednak nie polacam Ci płytek firmy Emtec. Przejechałem się na ich cdr-ach a i dvd robią jak widać nie najlepsze. Spróbuj Verbatima, TDK bądź Platinum (ale te ostatnie tylko +r) - powinny być dostępne wyższe prędkości zapisu.

kowanski 15.09.2004 08:54

Uaktualnij bios http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1841 i używaj lepszych płytek :)

Alinoe 20.09.2004 01:49

wiadomo co ten bios A110 wnosi nowego??

pozdro, Marcin

xylon 23.09.2004 13:32

LG GSA 4120B - nie nagrywa DVD!!!

Mam tę uroczą nagrywarkę DVD i nagrywarką DVD jest ona wyłącznie z nazwy. W chwili obecnej nie nagrywa mi żadnych płyt DVD, twierdząc, że włożyłem niewłaściwy nośnik!!! Zamiast DVD5 oowinienem włożyć nośnik DVD9!!! A przecież kopiuję zawatrość płyty DVD5 już wcześniej kopiowanej, czyli posiadającej ok. 4GB!!! Używam wyłącznie dobrych nośników (Verbatim, EMTEC, DYSAN). Sam już jie wiem w czym jest problem. Odinstalowałem, jak mi polecił serwis LG, dotychczasowe oprogramowanie i zainstalowałem softa z dołączonej płytki, i nic! Zaktualizowałem sterownik ASPI do wersji 4.71 i również nic. Czy ktoś również tkwi w takiej sytuacji bez wyjścia? POMOCY!!!

xylon 23.09.2004 13:33

LG GSA 4120B - nie nagrywa DVD!!!

Mam tę uroczą nagrywarkę DVD i nagrywarką DVD jest ona wyłącznie z nazwy. W chwili obecnej nie nagrywa mi żadnych płyt DVD, twierdząc, że włożyłem niewłaściwy nośnik!!! Zamiast DVD5 oowinienem włożyć nośnik DVD9!!! A przecież kopiuję zawatrość płyty DVD5 już wcześniej kopiowanej, czyli posiadającej ok. 4GB!!! Używam wyłącznie dobrych nośników (Verbatim, EMTEC, DYSAN). Sam już jie wiem w czym jest problem. Odinstalowałem, jak mi polecił serwis LG, dotychczasowe oprogramowanie i zainstalowałem softa z dołączonej płytki, i nic! Zaktualizowałem sterownik ASPI do wersji 4.71 i również nic. Czy ktoś również tkwi w takiej sytuacji bez wyjścia? POMOCY!!!

xylon 23.09.2004 13:37

mnie na ten przykład LG GSA 4120B nie chce nagrać płyty DVD, twierdząc, że wkładam zły nośnik (DVD%) a on czeka na DVD( - baran jeden!1 Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!! Nie wiem co zrobić, bo nagrywara w takim stanie jest do kosza!

xylon 23.09.2004 13:37

sorry, poprawka tekstu:
mnie na ten przykład LG GSA 4120B nie chce nagrać płyty DVD, twierdząc, że wkładam zły nośnik (DVD5) a on czeka na DVD9- baran jeden!1 Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!! Nie wiem co zrobić, bo nagrywara w takim stanie jest do kosza!

VIZZARD 23.09.2004 13:45

Cytat:

Napisany przez xylon
mnie na ten przykład LG GSA 4120B nie chce nagrać płyty DVD, twierdząc, że wkładam zły nośnik (DVD%) a on czeka na DVD( - baran jeden!1 Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!! Nie wiem co zrobić, bo nagrywara w takim stanie jest do kosza!

Cytat:

Napisany przez xylon
sorry, poprawka tekstu:
mnie na ten przykład LG GSA 4120B nie chce nagrać płyty DVD, twierdząc, że wkładam zły nośnik (DVD5) a on czeka na DVD9- baran jeden!1 Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!! Nie wiem co zrobić, bo nagrywara w takim stanie jest do kosza!

Tylko jedna poprawka? :O

BTW Jest taka magiczna opcja pod postem

Nazywa się ona EDYTUJ

Może wiesz do czego ona służy?

Bo ja całe forum przekopałem i nic na jej temat nie znalazłem :nieee:

:>

xylon 23.09.2004 13:50

Jak chcesz pomóc to pomóż, a nie wytykaj błędy!
Stary! Bawimy się w instrukcje obsługi forum, czy też zajmujemy się tematem zasadniczym, czyli nadrywarką, która robi co chce! Rozumiem, że nie dokonałem edycji poprzedniego posta, ale chyba to nie jest przestępstwo!

VIZZARD 23.09.2004 14:03

Cytat:

Napisany przez xylon
Jak chcesz pomóc to pomóż, a nie wytykaj błędy!

Zabronisz mi ???

A propos ten twój błąd cały czas można naprawić :taktak:

Pozwól, że ci pomogę :D

Klikasz na EDYTUJ pod pierwszym postem

Edytujesz posta - to znaczy wpisujesz prawidłowy tekst :czytaj:

Klikasz ZAPISZ ZMIANY

Następnie przechodzisz do drugiego posta

Klikasz EDYTUJ, a następnie SKASUJ TĄ WIADOMOŚĆ

Żebyś nie mówił, że nie pomagam :nie:

BTW Z twoim trzecim postem w tym temacie

Możesz zrobić to co w podpowiedzi z drugim ^_^

xylon 23.09.2004 14:07

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zabronisz mi ???

A propos ten twój błąd cały czas można naprawić :taktak:

Pozwól, że ci pomogę :D

Klikasz na EDYTUJ pod pierwszym postem

Edytujesz posta - to znaczy wpisujesz prawidłowy tekst :czytaj:

Klikasz ZAPISZ ZMIANY

Następnie przechodzisz do drugiego posta

Klikasz EDYTUJ, a następnie SKASUJ TĄ WIADOMOŚĆ

Żebyś nie mówił, że nie pomagam :nie:

BTW Z twoim trzecim postem w tym temacie

Możesz zrobić to co w podpowiedzi z drugim ^_^

Stary! Bawimy się w instrukcje obsługi forum, czy też zajmujemy się tematem zasadniczym, czyli nagrywarką, która robi co chce! Rozumiem, że nie dokonałem edycji poprzedniego posta, ale chyba to nie jest przestępstwo!

legion 23.09.2004 14:13

a zmienailes bios w lg na nowszy czy masz juz nowy :)
http://technik.movie2digital.de/database/79/2042_GSA-4120A111(EW).zip

VIZZARD 23.09.2004 14:52

Cytat:

Napisany przez xylon
Stary! Bawimy się w instrukcje obsługi forum, czy też zajmujemy się tematem zasadniczym, czyli nagrywarką, która robi co chce! Rozumiem, że nie dokonałem edycji poprzedniego posta, ale chyba to nie jest przestępstwo!

Oczywiście, że nie przestępstwo :nie:

Jednak wchodząc na forum czytałeś może jakiś regulamin cy cuś ???

Problem jest problemem, a na razie to co ty robisz to się nazywa burdel, śmietnik, kaszana, sieczka, wiocha, ect., ect. ...

W tym przypadku mówię tu także o twoich postach w innych tematach :taktak:

Wszędzie gdzie tylko można - masz problem

Nawet topic założyłeś z takim samym tekstem :podbite:

Musisz się trochę pokory nauczyć, a nie pyszczyć :klnie:

Myślisz, że jak wszędzie powklejasz ten sam tekst to ci ktoś szybciej pomoże ???

Próbuj - a zobaczysz jak bardzo się mylisz! :sciana:

We mnie wzbudza to delikatnie mówiąc lekki niesmak

I inicjuje bodziec powodujący reakcje wprost przeciwne niż chęć pomocy :zly:

Myślę, że większość podzieli moje zdanie :konf:

Założyłeś topic - to czekaj :taktak:

Może ci ktoś odpowie

Tak się składa, że przegląda się większość tematów

I jak sądzisz, co można sobie pomyśleć o takim gościu, który wszędzie gdzie tylko trochę miejsca wolnego ciągle to samo pisze?

xylon 23.09.2004 15:12

Powinieneś zostać księdziem! A jeśli chodzi o temat, to NIKT nie ma takiego SAMEGO problemu jak ja. To ty sobie poczytaj posty. A pouczać mnie na pewno nie będziesz. Jak chcesz pomóc, to coś zrób, a jeśli nie to nie zaśmiecaj forum. A tak w ogóle to się ode mnie odwal, jeśli nie masz w tym temacie nic do powiedzenia. Chyba WSZYSCY się zgodzą ze MNĄ

xylon 23.09.2004 15:16

Jeszcze nie, dzięki za podpowiedź

VIZZARD 23.09.2004 16:46

Cytat:

Napisany przez xylon
A jeśli chodzi o temat, to NIKT nie ma takiego SAMEGO problemu jak ja

Powinieneś jeszcze dodać: TRALA LA LA LA :mysz:

Cytat:

Napisany przez xylon
Powinieneś zostać księdziem!

Taaaak?

Ale jeżeli ja powinienem zostać księdzem

To ty powinieneś zostać księciem :tak!:

Wskazuje na to twoje zachowanie, forma twoich wypowiedzi oraz ich ton

Nie sposób nie zauważyć ukrytego przesłania:

"*******ić wszystko! Teraz idę ja i moja nadrywarka!"

Cytat:

Napisany przez xylon
Bawimy się w instrukcje obsługi forum, czy też zajmujemy się tematem zasadniczym, czyli nadrywarką, która robi co chce!

Poza tym jeżeli twoja nagrywarka robi co chce - to rzeczywiście masz problem :taktak:

Tylko, że źle trafiłeś - tu już za późno na taką pomoc - tym musieliby się zająć specjaliści :glaszcze:

Na zwróconą uwagę inny by poprawił i tyle

Widocznie lubisz się jednak szarogęsić i chojraczyć

Byli już tu tacy .... :papa:

Dalej

Cytat:

Napisany przez xylon
To ty sobie poczytaj posty

No i wiesz co chłopie?

Tak czytam te posty i czytam

A tu wszędzie xylon pisze:

Cytat:

Napisany przez xylon
Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!!

czytam drugi post, a tu:

Cytat:

Napisany przez xylon
sorry, poprawka tekstu: Pezegrywam zwykłą płytkę DVD!!

No to myślę: się chłopak poprawił ^_^

Cytat:

Napisany przez xylon
Chyba WSZYSCY się zgodzą ze MNĄ

Ale jacy wszyscy :O

W domu?

U ciebie przed komputerem?

W szkole?
Może jaśniej, Jaśnie Panie!:idea:

No ale żeby nie wypaść z tematu

Chcesz, żeby ci pomóc

A czy napisałeś chociaż w jakim programie wywala ci ten błąd?

W którym momencie?

Jak dokładnie brzmi komunikat błędu?

Czy kopiujesz film czy dane?

Szkoda, że grzeczność wymiera wpadając w agresji trendy

A to do celu niestety, nie tędy droga, nie tędy .... :nieee:

BTW Fajny z ciebie gość xylon

Może pójdziemy razem na piwo? :)

legion 23.09.2004 17:16

vizzard :spoko:

VIZZARD 23.09.2004 17:20

Cytat:

Napisany przez legion
vizzard :spoko:

legion!

Jeszcze jeden post i 1000! :ognie:

:piwo:

B@rtek 23.09.2004 17:42

Vizzard te twoje teksty są :spoko:

legion 23.09.2004 17:45

tak jest tu bedzie 1001 wiec zapraszam wszystkich na impreze z okazi takiej liczby :D :sluze:dla vizzarda :sluze:dla wszystkich ^_^

B@rtek 23.09.2004 18:03

Legion gratuluję :piwo:

No to będzie :sluze:

legion 23.09.2004 18:05

dzieki ty tez juz sie zblirzasz i nie dlugo z toba imprezka w roli gownej :piwo:

VIZZARD 23.09.2004 19:02

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Vizzard te twoje teksty są :spoko:

:uklon:

xylon 24.09.2004 08:15

Książe xylon do Księdza vizzard - Tak w zasadzie to chciałem ci dać po gębie za mentorski ton wypowiedzi. Nie bedę upierdliwy jak ty (cyt:"Myślę, że większość podzieli moje zdanie" - to ty pierwszy odwołałeś się do społeczności na forum, tak więc nie wytykaj mi pisanie w sposób, który sam stosujesz. Na szczęście są ludzie tacy jak legion, którzy podzielają moje zdanie.
W chwili obecnej mamy do wyboru: albo sie dalej obrzucać błotem (choć to nie ja zacząłem innym wytykać błędy, tylko ty, ze swoim mentorsko - kaznodziejskim tonem wypowiedzi, przyprawiającym o mdłości) albo też zająć się tematem zasadniczym, POMIMO występujących w tekstach LITERÓWEK, które w zasadzie przeszkadzają wyłącznie Twojej osobie. (Agresjii pisze się przez jedno i - musisz klinkąć EDYTUJ pod postem!)
No ale tyle, jeśli chodzi o kąpiele błotne.

Błąd wywala mi w każdym programie pod koniec nagrywania. Kopiuje film już wcześniej nagrany na płytę, którą wcześniej kopiowałem nagrywarką LG X8 w plusie. Wcześniej na tym sprzęcie kopiowałem wszystko i na wszystkim, tak więc nie jest to chyba wina sprzętu. Jeśli Tobie to cos powie, to przesyłam Tobie fragment wyplutego LOGa:

07:00:43 #17 CDR -400 File Writer.cpp, Line 304
Nieokreślony błąd docelowy!

07:00:44 #18 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 229
all writers idle, stopping conversion

07:00:45 #19 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 223
conversion idle, stopping reader

07:00:46 #20 SCSI -1039 File Cdrdrv.cpp, Line 1187
SCSI Exec, HA 0, TA 1, LUN 0
Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR)
HA-Status 0x00 (0x00, OK)
TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND)
Sense Key: 0x04 (KEY_HARDWARE_ERROR)
Sense Code: 0x09
Sense Qual: 0x01
CDB Data: 0x35 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
Sense Data: 0xF1 0x00 0x04 0x00 0x1F 0x7F 0x90 0x10
0x35 0x01 0x00 0x0F 0x09 0x01

07:00:56 #21 SCSI -1040 File Cdrdrv.cpp, Line 1187
SCSI Exec, HA 0, TA 1, LUN 0, buffer 0x038D4A2C
Sense Key: 0x03 (KEY_MEDIUM_ERROR)
Sense Code: 0x10
Sense Qual: 0x00
CDB Data: 0x55 0x10 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x3C 0x00 0x00 0x00
Sense Data: 0xF1 0x00 0x03 0x00 0x1F 0x7F 0xA0 0x10
0x35 0x02 0x00 0x0F 0x10 0x00
ModeSel: 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
0x05 0x32 0x21 0xC4 0x08 0x00 0x00 0x00
0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x96
0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
0x00 0x00 0x

07:00:56 #22 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1694
Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK

07:00:56 #23 SCSI -1040 File Cdrdrv.cpp, Line 1187
SCSI Exec, HA 0, TA 1, LUN 0, buffer 0x038D53F8
Sense Key: 0x03 (KEY_MEDIUM_ERROR)
Sense Code: 0x10
Sense Qual: 0x00
CDB Data: 0x5A 0x00 0x05 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x48 0x00
Sense Data: 0xF1 0x00 0x03 0x00 0x1F 0x7F 0xC0 0x10
0x35 0x02 0x00 0x0F 0x10 0x00

07:00:56 #24 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1694
Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK

07:00:56 #25 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1836
Zapis z prędkością 2,4x (3 324 KB/s) nie powiódł się!

W chwili obecnej nad tym błędem pracuje fachman z LG, ale pomimo tego, że miły z niego gość, to już sam wątpię, czy coś z tego wyjdzie.
Zaktualizowałem Firmware sprzętu i udało mi sie przegrać koncercik na płytę MMORE DVD+RW w NERO 6.3.1.20, więc postanowiłem przegrać kopiowany film w najnowszym DVDFab 2.1 na płycie dla odniany DVD-R - fiasko! Może w ustawieniach niepotrzebnie zaznaczyłem "POzwól na zapis Duuble Layer" ale moim zdaniem to powinno być bez znaczenia, bo sprzęt i soft prawidłowo wykrywa jaką płytę wkładam do napędu!
to co z tym piwem?

picasso_p 24.09.2004 09:19

Radziłbym się nie martwić tak ma być , jest to normalny zabieg , jeden bajt ma 8 bitów , czyli batj - 8 bitów = kb - 1024 bajty = mg - 1024 kilobajty =
gb - 1024 megabajty. Prościej np. Normalnym zabiegiem jest podawanie wielkości dysku przez producenta jako np. 40GB , a w rzeczywistości ma on np. 38GB, Tak samo jest z płytami , w innym przeliczniku podaje producent (z + dla siebie) a w innych jednostkach podaje program.

VIZZARD 24.09.2004 12:49

Cytat:

Napisany przez xylon
Tak w zasadzie to chciałem ci dać po gębie za mentorski ton wypowiedzi

Ile w tobie jest agresji (przez jedno "i" :D)

Mentorski ton wypowiedzi to faktycznie wystarczający powód, aby dać po gębie ^_^

Ciekawe co być zrobił, jakbym cię zbluzgał, co?

Cytat:

Napisany przez xylon
Na szczęście są ludzie tacy jak legion, którzy podzielają moje zdanie.

Chciałbym ci zaoszczędzić rozczarowań

Gdybyś usłyszał to ode mnie - mógłyby ci znowu nerwy puścić :zly:

Mógłbyś mi znowu dać po gębie ^_^

Więc może niech sam legion się wypowie :taktak:

Cytat:

Napisany przez xylon
tonem wypowiedzi, przyprawiającym o mdłości

A może to nie ton wypowiedzi, tylko rozstrój żołądka

Spowodowany wybuchami wściekłości i nadmierną nerwowością :klnie:

Podaję przykład: wyrzucanie nagrywarki na śmietnik :spoko:

Cytat:

Napisany przez xylon
Agresjii pisze się przez jedno i - musisz klinkąć EDYTUJ pod postem!

Bystrzacha z ciebie!

Już poprawione!

Ja potrafię się dostosować, panie sto problemów!

I nie muszę o to toczyć słownych batalii

Wystarczy odrobina samokrytycyzmu :D

Cytat:

Napisany przez xylon
No ale tyle, jeśli chodzi o kąpiele błotne

Szkoda!

Ja w błocie czuję się jak ryba w wodzie ^_^

No a teraz trochę zboczymy z tematu:

Niestety z logów jestem nieprzygotowany

Z tego jednak co piszesz - nagrałeś płytę MMore DVD+RW

A na jakich innych nośnikach próbujesz nagrać?

Poza tym nie bardzo rozumiem :nie:

Jeżeli film mieści się na jednej płycie, to po co przegrywasz DVDFabem

Użyj do tego np. DVDDecryptera

Intuicja mówi mi, że to twoje LG także woli bardziej "plusy" niż minusy

I także płytki bardziej markowe: Verbatim, TDK niż np. Emteki, czy Vakossy, itp.

Ponadto nagrywaj programami takimi jak Nero, WinOnCD, CloneCD/DVD, DVDDecrypter, itp.

A nie jakimiś wynalazkami, które tak naprawdę z nagrywaniem mają mało wspólnego

Jeżeli nagrywarka potrafi nagrać dobrze płytę (ta MMorka) przyczyny należy szukać gdzie indziej

Wydaje mi się, że bardziej niepotrzebnie mieszasz w programach

Miast prostą metodą coś wypalić :D

Tak więc spróbuj zrobić tak jak ci napisałem

A na piwo zapraszam do mnie do seminarium :D

:piwko2:

xylon 27.09.2004 09:20

Doszegłem do tego, że nagrywa mi na: TDK DVD+/-R, TDK DVD-R, Verbatim DVD+/-R, a przy Emtecach wyskakuje mi napis, że nie można zamknąć płyty w trybie DAO (Disc At Once jak mniemam!) mie mówiąć o innych płytach, na które też nie nagrywa!!

VIZZARD 27.09.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez xylon
Doszegłem do tego, że nagrywa mi na: TDK DVD+/-R, TDK DVD-R, Verbatim DVD+/-R, a przy Emtecach wyskakuje mi napis, że nie można zamknąć płyty w trybie DAO (Disc At Once jak mniemam!) mie mówiąć o innych płytach, na które też nie nagrywa!!

Czyli jesteś po prostu skazany na markowe nośniki :taktak:

Chyba, że zaniesiesz kilka tych Emteców i innych do serwisu

Wraz z nagrywarką oczywiście - niech to sprawdzą :tak!:

W końcu nigdzie na pudełku nie jest napisane:

"Przeznaczony do nagrywania na TDK i Verbatim" :nie:

Ja bym oddał do serwisu :taktak:

legion 27.09.2004 19:03

Cytat:

Napisany przez xylon
(cyt:"Myślę, że większość podzieli moje zdanie" - to ty pierwszy odwołałeś się do społeczności na forum, tak więc nie wytykaj mi pisanie w sposób, który sam stosujesz. Na szczęście są ludzie tacy jak legion, którzy podzielają moje zdanie.

jakie zdanie ja podzielam bo cos nie kuma 8-)

ubik2003 20.10.2004 09:30

Nieudana aktualizacja firmware w GSA - 4120B

Prosze o pomoc! Nie zastosowalem sie do readme i aktualizowalem bios w LG GCE 8526B ktory byl podpiety jako slave a na masterze GSA 4120B i chyba wgral sie niewlasciwy bios. Nagrywarka daje znaki zycia, wykrywa ja w biosie, wysuwa sie tacka. NIestety nie wiem co zrobic? Czy ktos pomoze mi? Czy nagrywarka nadaje sie juz na zlomowanie...

Y@nkee_PL 20.10.2004 15:41

po prostu spróbuj sflashować 4120b standardowym flasherem

http://au.lgservice.com/jsp/common/d...p&FILE_GUBUN=B

ubik2003 20.10.2004 23:03

Ilość załączników: 2
Nic z tego. Prawdopodobnie wgralem jej biosa z GCE-8526B103(ew) bo to wlasnie ona byla podpieta pod slave a gsa 4120 pod master. i tera nie chce jej nawet wykryc we flasherze.

ubik2003 20.10.2004 23:33

juz zglupialem, nero infotool i disc info widza moja nagrywarke, ma ponoc wgrany dalej soft a102 ale nie wiem czemu wciaz system jej nie chce widziec? kto zna odpowiedz?

Y@nkee_PL 21.10.2004 19:10

usuń w menedżerze kanał ide, na którym jest ta nagrywarka
reset systemu no i się okaże

ubik2003 22.10.2004 18:32

no dobra juz dziala, wystarczylo tylko odinstalowac urzadzenie. dzieki za pomoc.

akjab 24.10.2004 20:45

Problem z płytami DVD-RW

Nagrywarka LG GSA 4081B nierozpoznaje płyt DVD-RW :klnie: Mam 2 EMTECA TDK żadnej nie widzi a erki widzi :cisza: Proszę o pomoc co może być powodem awaria LG czy problem z system XP-SP1aPL,BYŁO WSZYSTKO W PORZĄDKU

namor 24.10.2004 20:50

stanardowa odpowiedz:
zmień bios nagrywarki na najnowszy

akjab 24.10.2004 20:51

zrobiłem to i nic nie pomaga

mbar 24.10.2004 21:20

Jakbys poczytał forum, to byś się dowiedział, że z DVD-RW jest dużo problemów z definicji. Kupuj DVD+RW.

Showman 22.11.2004 11:01

LG GSA 4120B - jaki kolor diody przy "plusach"?

Witam wszystkich forumowiczów, a w szczególności użytkowników LG GSA 4120B. Mam dylemat: zapoznałem się dokładnie z instrukcją w/w sprzętu, w której pisze iż "zapis płyt CD-R/RW i DVD-R/RW jest syganalizowany diodą migającą na zielono", natomiast "wypalanie płyt DVD-RAM i DVD+R/RW" jest sygnalizowane diodą migającą na pomarańczowo". Minusy już paliłem i zgadza się, natomiast przy paleniu "plusów" kolor diody również pozostaje zielony, a nie pomarańczowy. W sumie to nie przeszkadza, bo "plusy" też pali dobrze, ale jestem ciekaw czy u kogoś widać ten obiecywany w instrukcji "pomarańcz"...
Dodam, że bios nadal mam fabryczny (A102) i z nagrywary jestem b. zadowolony, bo palone na niej nośniki są bez problemu odczytywane na stacjonarnych DVD...
I drugie pytanie: czy aby uzyskać booktype trzeba koniecznie wymienić firmware (bios), czy można to jakoś zalatwić aplikacją programową? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :spoko:

Piotr Krawczyk 22.11.2004 14:24

Witam,

U mnie też na + kolor diody jest zielony. Aby nagrywarka obsługiwała booktype trzeba wgrać nowy bios oraz mieć zgodne oprogramowanie. Nowe firmware A111 poza obsługą nowych nośników usuwa błąd uniemożliwiający odczyt nagranych płyt DVD+R w napędach Liteona.

Pozdrawiam

Showman 22.11.2004 15:03

Dzięki za odpowiedź. Czy zatem mając firmware A102 można od razu wgrać wersję A111, czy należy przeprowadzić to stopniowo, np. najpierw zmiana na A104, a potem z wersji A104 na A111? I czy przy zachowaniu wszelkiej ostrożności operacja wymiany biosu jest całkiem bezpieczna? Wiesz, nie chciałbym znaleźć się w sytuacji, w której zaktualizowany bios wprowadziłby jakieś problemy w działaniu sprzętu...
Jeśli mógłbyś to opisz krok po kroku procedurę zmiany biosu, będę zobowiązany..., napisz też co poprawiła u Ciebie ta zmiana...
Pozdrawiam :spoko:

Showman 22.11.2004 15:10

... aha, jeszcze jedno - czy testowałeś nagrane płyty po zmianie firmwar'u na kilku stacjonarnych odtwarzaczach. czy nie ma problemu z ich płynnym odczytem? Dzięki

Showman 22.11.2004 16:11

... i jeszcze jedno, aczkolwiek bardzo ważne, pytanko: czy booktype obsługują wymienione programy: DVDShrink 3.2, DVDClone2 i DVDFab? ;p

sight 22.11.2004 18:16

Cytat:

Napisany przez Showman
Witam wszystkich forumowiczów, a w szczególności użytkowników LG GSA 4120B. Mam dylemat: zapoznałem się dokładnie z instrukcją w/w sprzętu, w której pisze iż "zapis płyt CD-R/RW i DVD-R/RW jest syganalizowany diodą migającą na zielono", natomiast "wypalanie płyt DVD-RAM i DVD+R/RW" jest sygnalizowane diodą migającą na pomarańczowo". Minusy już paliłem i zgadza się, natomiast przy paleniu "plusów" kolor diody również pozostaje zielony, a nie pomarańczowy. W sumie to nie przeszkadza, bo "plusy" też pali dobrze, ale jestem ciekaw czy u kogoś widać ten obiecywany w instrukcji "pomarańcz"...
Dodam, że bios nadal mam fabryczny (A102) i z nagrywary jestem b. zadowolony, bo palone na niej nośniki są bez problemu odczytywane na stacjonarnych DVD...
I drugie pytanie: czy aby uzyskać booktype trzeba koniecznie wymienić firmware (bios), czy można to jakoś zalatwić aplikacją programową? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :spoko:

gdzie tak pisze że raz lampka świeci na pomarańczowo a raz na zielono.
Dioda :mruga: zawsze na zielon obojętnie czy nagrywa (obojętne co) czy odczytuje.
a bez problemowo możesz zmienić na A111
pozdro

Showman 22.11.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez sight
gdzie tak pisze że raz lampka świeci na pomarańczowo a raz na zielono...

Tak pisze w instrukcji obsługi do tej nagrywary (zarówno w dołączonej wersji drukowanej jak i pdf-ie dołączonym na krążku), ale to jak widzę rzeczywiście chyba błąd merytoryczny, czyli ta kwestia została już rozwiązana, za co wielkie dzięki :mruga:
Co do firmware A111 i jego zmiany, to jeśli możesz tylko uściślić:
1) czy mogę go wgrać bespośrednio/od razu na A102?
2) czy możesz podać empirycznie zauważone przez siebie pozytywy wersji A111, czyli jak sprawdza się w praktyce? (sam skrótowy opis możliwości tego biosu znam, tylko chciałbym się dowiedzieć co wskazuje praktyczne jego użytkowanie),
3) plus pytanko dodatkowe... czy płytka wypalona z booktype może sprawić problemy na nowszych odtwarzaczach stacjonarnych normalnie czytających "plusy"?
Tradycyjnie będę b. wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam! :mruga:

Alinoe 22.11.2004 20:21

Cytat:

Napisany przez Showman
... aha, jeszcze jedno - czy testowałeś nagrane płyty po zmianie firmwar'u na kilku stacjonarnych odtwarzaczach. czy nie ma problemu z ich płynnym odczytem? Dzięki

witam

osobiście problemów z płynnością odtwarzanych kopii niezauważyłem a sprawdzałem dvd-/+ na różnych odtwarzaczach stacjonarnych (clatronic, panasonic, sony, manta, philips) - wszystkie na biosie A111 przy booktype dvd-rom

pozdrawiam, Marcin

Alinoe 22.11.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez Showman
... i jeszcze jedno, aczkolwiek bardzo ważne, pytanko: czy booktype obsługują wymienione programy: DVDShrink 3.2, DVDClone2 i DVDFab? ;p

jeśłi chodzi o booktype w ww. programach to przynajmniej w cloneDVD takowej opcji nigdzie nie znalazłem - jeśłi kopiujesz film (tudzież coś innego) polecam DVDDecryptera - moim skromnym zdaniem najlepszy! zarówno zrzuca dvd na dysk omijając zabezpieczenia jak i robi kopie (obrazy płyt) które potem świetnie wypala (także na dvd_dl, i w przeciwieństwie do nero nie zaobserwowałem efektu "zmrożeni" przy zmianie warstwy) a co dla Ciebie najważniejsze obsługuje booktype dla tejże nagrywarki (nośniki dvd+r dvd+dl)!

pozdro, M-cin

Alinoe 22.11.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez Showman
Tak pisze w instrukcji obsługi do tej nagrywary (zarówno w dołączonej wersji drukowanej jak i pdf-ie dołączonym na krążku), ale to jak widzę rzeczywiście chyba błąd merytoryczny, czyli ta kwestia została już rozwiązana, za co wielkie dzięki :mruga:
Co do firmware A111 i jego zmiany, to jeśli możesz tylko uściślić:
1) czy mogę go wgrać bespośrednio/od razu na A102?
2) czy możesz podać empirycznie zauważone przez siebie pozytywy wersji A111, czyli jak sprawdza się w praktyce? (sam skrótowy opis możliwości tego biosu znam, tylko chciałbym się dowiedzieć co wskazuje praktyczne jego użytkowanie),
3) plus pytanko dodatkowe... czy płytka wypalona z booktype może sprawić problemy na nowszych odtwarzaczach stacjonarnych normalnie czytających "plusy"?
Tradycyjnie będę b. wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam! :mruga:

ad1. TAK, możesz

ad2. rozpoznaje więcej nośników (pali je z dedykowanymi prędkościami a nie woniej, czasem też szybciej - np. platinium dvd+r 8x widzi jako 12x), dodaje obsługę booktype

ad3. jest wręcz przeciwnie - z booktype jako dvd-rom ZWIĘKSZY kompatybilność z wszelakimi odtwarzaczami dvd

tradycyjnie, pozdro + :bicz:

Showman 22.11.2004 21:01

Wielkie THX Alinoe za przejrzystą i wyczerpującą odpowiedź na moje pytania i wątpliwości... W takim razie niedługo zabieram się do zmiany firmwar'eu (i mam nadzieję, że wszystko pójdzie mi OK). Wiem, tyle, że:
1) napęd ma być jako master (najlepiej sam na taśmie),
2) wszystkie aplikacje z tła mają być zamknięte (zastanawiam się tylko czy podczas upgread'u mam odł. również net - dla bezpieczeństwa)
3) ma nie być płytki w napędzie,
4) teraz tylko odpalić update z pliku exe (bez korzystania z dodatkowych programów), reset i ... powinno być pięknie :mruga:
Jeśli miałbyś jeszcze ochotę sprawdzić, czy aby czegoś nie pominąłem, to też będę wdzięczny :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

slawekj 22.11.2004 21:13

Cytat:

Napisany przez Showman
Wielkie THX Alinoe za przejrzystą i wyczerpującą odpowiedź na moje pytania i wątpliwości... W takim razie niedługo zabieram się do zmiany firmwar'eu (i mam nadzieję, że wszystko pójdzie mi OK). Wiem, tyle, że:
1) napęd ma być jako master (najlepiej sam na taśmie),
2) wszystkie aplikacje z tła mają być zamknięte (zastanawiam się tylko czy podczas upgread'u mam odł. również net - dla bezpieczeństwa)
3) ma nie być płytki w napędzie,
4) teraz tylko odpalić update z pliku exe (bez korzystania z dodatkowych programów), reset i ... powinno być pięknie :mruga:
Jeśli miałbyś jeszcze ochotę sprawdzić, czy aby czegoś nie pominąłem, to też będę wdzięczny :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Mogą być działające programy w tle. To nie ma żadnego znaczenia. Tyle że po wgraniu nowego biosu trzeba zresetować system i dlatego zaleca się wyłączyć programy działające w tle.
Ale najważniejsze przy zmianie biosu to dodatkowe zasilanie (UPS). Ja zmieniam na potrzeby testów często kilkakrotnie dziennie. Wiele razy zdarzyły się spadki napięć w sieci i dzięki UPS mogłem dokończyć flashowanie biosu.
A to się zdarza i bez potrzymania napięcia napęd martwy. Można ryzykować.
A na marginesie każdy komputer powinien być podpięty pod UPS. :taktak:

Showman 22.11.2004 21:23

Cytat:

Napisany przez slawekj
Mogą być działające programy w tle. To nie ma żadnego znaczenia. Tyle że po wgraniu nowego biosu trzeba zresetować system i dlatego zaleca się wyłączyć programy działające w tle.
Ale najważniejsze przy zmianie biosu to dodatkowe zasilanie (UPS). Ja zmieniam na potrzeby testów często kilkakrotnie dziennie. Wiele razy zdarzyły się spadki napięć w sieci i dzięki UPS mogłem dokończyć flashowanie biosu.
A to się zdarza i bez potrzymania napięcia napęd martwy. Można ryzykować.
A na marginesie każdy komputer powinien być podpięty pod UPS. :taktak:

Tak, tak... UPS-ik to podstawa, też takowego posiadam ;p A co do kolegi Alinoe, który polecił używanie DVD Decryptera - to czy ów program potrafi dzielić zawartość 1 płytki na dwie? Z tego co zauważyłem ,to nie jest transkoderem i nie będzie szans na kompresyjkę na 1 dysk... A właśnie, jakie jeszcze programy do nagrywania (prócz nero) obsługują bitsetting?

slawekj 22.11.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez Showman
A co do kolegi Alinoe, który polecił używanie DVD Decryptera - to czy ów program potrafi dzielić zawartość 1 płytki na dwie? Z tego co zauważyłem ,to nie jest transkoderem i nie będzie szans na kompresyjkę na 1 dysk... A właśnie, jakie jeszcze programy do nagrywania (prócz nero) obsługują bitsetting?

Przy robieniu kopii bezpieczeństwa najprościej i z bardzo dobrymi efektami postępujemy następująco:
- zgrywamy całą zawartość płytki DVD Decrypter'em do określonego katalogu zaznaczając Mode --> File F
- korzystając DVD Shrink 3.2 możemy dowolnie obrabiać materiał zmniejszając bez widocznej utraty jakości o 20%. Zaletą jest również stosowanie odpowiednich filtrów poprawiających jakość materiału.
- tak przygotowany materiał zapisujemy w pliku ISO i nagrywamy w DVD Decrypter'ze.

Dokładny opis ze szczegółami w ostatnim numerze Chip'a 12/2004 str.58 "Klon doskonały".

Efekt znakomity i żadnych problemów z odtwarzaniem na stacjonarnym DVD Player'ze. :taktak:

Showman 22.11.2004 21:51

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przy robieniu kopii bezpieczeństwa najprościej i z bardzo dobrymi efektami postępujemy następująco:
- zgrywamy całą zawartość płytki DVD Decrypter'em do określonego katalogu zaznaczając Mode --> File F
- korzystając DVD Shrink 3.2 możemy dowolnie obrabiać materiał zmniejszając bez widocznej utraty jakości o 20%. Zaletą jest również stosowanie odpowiednich filtrów poprawiających jakość materiału.
- tak przygotowany materiał zapisujemy w pliku ISO i nagrywamy w DVD Decrypter'ze.

Dokładny opis ze szczegółami w ostatnim numerze Chip'a 12/2004 str.58 "Klon doskonały".

Efekt znakomity i żadnych problemów z odtwarzaniem na stacjonarnym DVD Player'ze. :taktak:

Suuuper, THX...
To jeszcze tylko do pełni szczęścia pozostaje mi jedno pytanko: jak i gdzie zmienić w DVD Decrypterze bitsetting? :spoko:

slawekj 22.11.2004 21:59

Cytat:

Napisany przez Showman
Suuuper, THX...
To jeszcze tylko do pełni szczęścia pozostaje mi jedno pytanko: jak i gdzie zmienić w DVD Decrypterze bitsetting? :spoko:

Bitsetting w zależności od typu napędu i biosu jest automatyczny lub korzystamy z odpowiedniego programu działającego w tle w czasie zapisu płytki. DVD Decrypter takiej możliwości bezpośrednio nie ma. :nie:
Stosowanie Bitsetting'u jest uzasadnione wówczas gdy występują problemy z odczytem DVD +R. Jeżeli Twój stacjonarny dobrze odtwarza takie płytki nie ma potrzeby zmiany booktype.

Showman 22.11.2004 22:03

Ok, z uwagą obejrzałem sobie Shrinka i okazało się, iż jest tam okienko w Burn Settings do zaznaczenia "booktype DVD-ROM"..., ale automatycznie dvd-decrypterem też spróbuję :mruga: Dzięki Sławku za pomoc i porady!

Maras2 23.11.2004 01:17

LG GSA-4160B a BookType

Czy ktoś wie może, czy ta nagrywarka obsługuje booktype tak jak 4120. A jeżeli tak, to może ktoś ma już doświadczenia, czy w nero 6,w opcjach nagrywarek też jest taka mozliwość?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48.