![]() |
bedzie obsluga w nastepnej wersji biosu - musimy czekac :smutny:
|
Z jakiego źródła, jeżeli mogę wiedzieć masz tę informację i jak Ci się ta nagrywarka sprawuje, czy żeczywiście pali tak dobrze jak w testach na stronie:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=11079 |
Witam
Chciałem dodać że w razie co można powrócić do starej wersji biosu. Jesli znasz angielski zobacz tu: http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=91 Pozdrawiam |
Ilość załączników: 1
Cytat:
otóż ma: w głównym oknie programu (przy trybie WRITE) jest ikonka małej książęczki w prawym dolnym rogu obok opcji Write Speed, wystarczy kliknąć, wybrać stosowną nagrywarkę oraz booktype i fiuu pozdro, m-cin ps>załączam foto |
Cytat:
:) |
Na zakup sie jeszcze nie zdecydowalem - testowalem ja przez 3-dni i palila znakomicie nawet na Esperanzach :spoko: Czekam na 4163B to bedzie hit :spoko: Czyta tez wszystko - nawet palone przez litka 1633 i nie widziane przez dvd litka.
Tuatj mozesz zobaczyc kilka wykresow zrobionych przez uzytkownikow: Wykresy i przeczytac wypowiedz na temat Booktype oddzialu LG Europe. Zdravim |
Cytat:
Już po samych oznaczeniach to widać! :taktak: |
Suuper! Gdyby jeszcze tak DVDFab miał ustawienie bitsettingu..., bardzo się przyzwyczaiłem do tego programu ;p
|
Kataryniarz wiesz może kiedy GSA 4163 będzie w sprzedaży.
|
LG Polska tradycyjnie nie odpowiada na emaile :bicz:
Mysle, ze w polowie grudnia powinna sie pokazac lub dopiero w styczniu - na Tajwanie bedzie w sprzedazy od 5 grunia :cool: Tu jest ciekawy watek na jej temat: LG 4163B |
Lg Gsa 4120b @ 4160b
Czy się da przerobić LG 4120B @ LG 4160B ??? :zawstydz:
|
|
Jestem nowy ale żałuję, że nie kupiłem NECa zamiast LG.
|
Lg Gsa 4161b
Witam,
Czy ktos wie jaka jest różnica miedzy modelem LG 4160B, a 4161B? Czy ten drugi nagrywa DVD-RAM-y?? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam |
Problemy z nagrywaniem - trzeszczące płyty Adio - CD
Witam!
Kilka dni temu kupiłem i podłączyłem nagrywarkę DVD LG GSA 4160B i...każda nagrywana płyta audio - CD pod koniec (na ostatnich utworach) trzeszczy... Nie ma znaczenia czy robię konwersję z mp3 czy też przegrywam "w locie" z oryginalnej płytki... Przedtem używałem zwykłej nagrywarki CD-R też produkcji LG i wypalała bez zarzutu... Teraz i ona nagrywa z lekkimi trzaskami... Co dziwniejsze problem dotyczy tylko audio - CD (DVD przegrywaja się bardzo dobrze) i tylko nagrywanych na płytkach CD-R bo jak nagrywam na CD-RW to jest OK... Ludzie ratujta...! Bo nie wytrzymam...! :help: Pozdrawiam! Wojtek |
Zmniejsz prędkość nagrywania
|
NIech zgadne. Jarasz z max speedem :) Nagyrwaj audio w 12x-20x to bedzie wszytsko pieknie.
|
4161B nie nagrywa DVD-RAM... i to jedyna roznica.
|
Dalej trzeszczy
Dzięki za reakcję i próbe pomocy!
Audio nagrywam z prędkością 4 - 8 x...To już sprawdziłem... Można pomyśleć, że komp nie daje rady ale mam RAM (ale rymek...) 1 GB, procek Athlon 2000 XP itd. itp... Przeinstalowałem Nerona... I dalej trzeszczą... :| |
A jakie to plytki?
|
rippuj do wav`ów, a potem na płytkę... Wybieraj lepsze płytki nagrywaj w przedziale x12- x16.
kopiowanie w locie to niezbyt dobry pomysł. |
Cytat:
Masz moze stronke gdzie jest komplet danych o 4161B?? |
A właśnie że nagrywa dvd-ram :> http://www.gogocity.com/product_deta...id=CO02CDR0266
|
Dzięki!
Płytki "i.record" i BENQ... Na tych płytkach wcześniej nagrywałem i było ok... To samo dotyczy nagrywania "w locie"... Hmmm... Czy to może byc jakiś wirus...? Avastem dogłębnie przeskanowałem kompa i nic... Po prostu ręce załamać... :wsciekly: Pozdrawiam! |
Wirus nie.
Zainwestuj w plyty Verbatim i tak jak napisal Maciej pal z wav'ów. |
Raczej nie... <opis>
Dwa tygodnie temu czytalem na cdfreaks o tym modelu - wszystkie parametry takie jak w 4160 oprocz obslugi DVD-RAM ??? ...i jest tansza. A mozna wiedziec gdzie ja kupil i za ile? |
Za 92 $ kanadyjskie... w Kanadzie...
Juz dwie strony widzialem ze nagrywa i dwie ze nie Nic jak do mnie dojdzie sprawdze... |
OK...
A dlaczego przed instalacją nagrywarki DVD wszystko było w porzadku... Stara nagrywarka wypalała na wszystkim...i w locie...i z wavów...i co tylko chciałem i jak chciałem...oprócz oczywiście płyt DVD...no i zachciało mi się...nagrywać na DVD... ??? |
Apropo - co odpowiada w nagrywarce za mozliwosc nagrywania DVD-RAmow??
|
Problem Z Nagrywaniem Dvd
Witam - śledziłem już sporo wątków poświęconych temu problemowi, ale nic mi to nie pomogło, dlatego prosiłbym o pomoc...
W sierpniu zakupiłem nowość - nagrywarkę LG GSA 4120B. Już od początku były z nią problemy. Mimo, że nagrywanie przebiegało ok to weryfikacja kompilacji (nero 6.6.0.1 a także 6.3.1.25) ujawniała, że niektóre pliki się różnią. Ponieważ były to głównie mp3, więc nagrywałem do skutku, gdyż nikt nie lubi mieć trzaskających mp3jek. Rozmiar problemów nie był wtedy duży - jedna na kilka płytek. CD nagrywało się bez problemu, błędy były tylko w dvd. Żeby temu zaradzić instalowałem nowe biosy (tylko oryginalne), ale to nie pomagało. W ostatnim czasie, bez żadnych zmian w konfiguracji żadna płyta nie przeszła weryfikacji kompilacji pomyślnie. Śledząc forum robiłem różne rzeczy, żeby temu zaradzić - instalowałem i odinstalowywałem aspi, zmieniałem master na slave, przeniosłem nagrywarkę na samą górę i otworzyłem komputer, żeby nic się nie przegrzewało, nagrywałem z różnych dysków, nagrywałem bezpośrednio z plików jak i z obrazów, włączałem i wyłączałem plik wymiany w windows (normalnie pracuję bez pliku wymiany), wyłączałem wszystkie programy pracujące w tle zostawiając tylko nagrywanie, zmieniałem priorytet nero, instalowałem sterowniki do płyty głównej (różne wersje) usuwałem kontroler, żeby windows go wykrył od nowa, nawet wkładałem nagrywarkę do drugiego komputera, próbowałem na płytach różnych marek. W sumie zmarnowałem dwadzieścia kilka płyt. Wszystkie te działania nic nie dawały. Dla ułatwienia podam uproszczoną konfigurację mojego sprzętu: Gigabyte 7DPXDW-P (2-procesorowa) 2x Athlon MP 2000+ 1,5 GB RAM ECC Registered (Kingston) Windows 2003 Server natomiast drugi sprzęt, na którym próbowałem to: Pentium 3 - 1Ghz 0,5 GB RAM DDR Płyta główna, nie bardzo wiem jaka Windows XP Professional. W końcu oddałem nagrywarkę do serwisu (jeszcze nie wróciła) oraz na jej miejsce zakupiłem LiteON 1653S - problem nie zniknął. Co więcej, błędów weryfikacji jest jeszcze więcej. Można się załamać. Rozumiem, że mogę mieć mimo wszystko źle skonfigurowany komputer, ale nie rozumiem w takim razie dlaczego nie działa na drugim i to żadna z tych nagrywarek. Właśnie złe działanie na drugim komputerze powstrzymuje mnie od instalacji nowego windowsa, bo nie mam pewności, że to rozwiąże problem. Wątpię, żeby ten liteON (kupiony wczoraj zresztą) był wadliwy i w tym momencie mam wątpliwości czy LG, który pojechał do serwisu też był wadliwy. Zwracam się zatem z prośbą do forumowiczów, może macie jakieś domysły lub porady, bo w tym momencie załamałem się zupełnie i jeszcze trochę a wyrzucę swoje oba komputery przez okno (jak ktoś chce może łapać ;) ). Pozdrawiam Lukin |
W tym modelu tylko i wylacznie bios - tak mi sie wydaje - skoro jest identyczna z 4160.
|
Faktycznie, problem nie jest mały..
Jedyne co mi do głowy przychodzi to weź nagryware i leć do jakiegoś kumpla. Jak u niego nie poleci to wiadomo na 100% że to nagrywara, jak poleci to masz coś nie tak z resztą kompa... |
To moze jeszcze nie wszystko stracone...
|
LG 4163B jest juz w Polsce :cool:
Pierwsza cena jaka znalazlem to 327zł brutto. 16x DVD+R 16x DVD-R 8x DVD+RW 6x DVD-RW 5x DVD-RAM 4x Double Layer 40x CD-R 24x CD-RW |
Najnowsze Stery DO GSA 4120B pod XP ?
Witam , ktos wie czy sa starowniki do tego napedu(HL-DS-ST "DVDRAM" GSA 4120B)pod XP pro. System instaluje ta nagrywarke dajac sterowniki z 2001-71-01 . Jesli sa nowsze oficjalne sterowniki ( nie oficjalne tez od biedy) prosze podac mi namiary. Szukam w goglach juz 30 minut i nic. Firmwar-ów mnustwo sterow zero.
Dzieki. :help: |
a po co ci stery do napedu optycznego ??
najwazniejsze sa ASPI, stery do plyty i kontrolerow i powinno ci styknac no DMA powlaczane wszedzie nawet w lodowce ;p P.S. mnóstwo - od mnogo |
A tak przy okazji odnoscnie GSA-4120B z FW A112.
:\ Ile ,wkładajac plytek orginał(oczywiscie w doskonalym stanie) do napedu ile czasu wam zajmuje wglad do katalow od wcisniecia przycisku "ejekt"..Mi 14 sekund. :/ porazka :-o . Zdaje sie ze moj stary LG CD ROM mial o polowie mniej. W czym rzecz?.
Thx |
PS.At ostatni post.
Muszcze dodac ze 14 skund to bylo odnosnie CD ROM , Jesli chodzi o DVD ROM (TDK nagrana 2x dziala swietnie) po wsunieciu plytki o napedu czekam 26 sekund zanim mam wglada do plytki. Porazka tez tak macie ?.
:-o |
przerobienie LG GSA 4120B NA 4160B
czy ktoś z was wie może czy da radę to zrobić, i czy wogóle ktoś to zrobił i jak działa ?
nierozumiem tej polityki LG co 3 miesiące będą wypyszczać nowy napęd ? pozdr. Martivip |
było już ma forum
|
to pokaż mi gdzie
jak bym znalazł to bym się nie pytał !!!!! a tak a propo jak na forum poruszany jest temat "prosze o pomoc kórą nagrywarke wybrać" to jest ok ??? i wszyscy poraz setny odpowiadacie, tak więc jeżeli chcesz pomagać innym użytkownikom w ten sposób to lepiej nic ni pisz !!! pozdr. Martivip |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=4120B I następnym razem nie mów, że nie było... |
Cytat:
|
a jakieś "dzięki", "przepraszam" lub coś w tym rodzaju?? :bicz:
|
LG 4160B i BitSetting czy wkoncu bedzie to dostepne
jak w temacie, czy ktos z Was ma może info o o obsłudze BitSetting'u w tym modelu (lg4160) w sumie dziwne że model niżej (lg4120) obsługuje to a nowszy nie, zapewne to kwestia biosu (chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie :idea: ^_^ )
I na koniec jeszcze jedno pytanko czy jest mozliwość przerobienia lg 4160 na lg 4163?? |
4120/4160@4163 - nie jest to mozliwe - nowy chipset: R8J32006FPV
Co do bitsetting-u... nowy model obsluguje - moze w nastepnej wersji biosu - chociaz czytalem, ze to zalezy od EPROM-u tego modelu :( |
nowy model czyli który???
|
4163b
|
dziekuje za odpowiedz kataryniarz jesli tak jest jak piszesz to jutro ide ja kupic:)
jeszcze jedno skąd masz tą informację??? |
chodzi mi oinfo o BitSetting'u w modelu 4163b
|
lG 4163
Czy ktos z Was miał doczynienia z tym sprzecikiem???
Jak bitsetting w tym modelu??? Czy ktos z Was testował juz ten model??? Pisze bo nie mozna nic znależć na tym forum o tym sprzęcie |
Czytaj tutaj: <zobacz>
i tutaj: <zobacz> A tu trwaja ostre testy i mozna juz kilkanascie wykresow obejrzec: <zobacz> ...podobno nie dziala dla plyt DVDRW :| Ja juz sie zdecydowalem... czekam tylko na wersje oem - wszedzie maja tylko box-y :jezyk: ...coz na NEC-a 3520 sie nie doczekalem :spie: http://apswww.com/slawo/4163b.png |
LG 4163 ma zmiane bittsettingu ????
na jakim biosie, i czy jest to oficjalny bios LG ??? pozdrawiam. Martivip |
Cytat:
|
wielkie dzieki:)
u mnie maja OEM po 340 zeta jutro ide kupic:) pozdro |
Szybka i zła decyzja. Porównaj testy i wyniki. A nie będziesz póżniej zadawał pytań dlaczego ?
To co najważniejsze dla płytek to błędy Jitter. Są na poziomie 14%. To wysokie błędy. :taktak: :) |
Dokladnie - porownaj testy i opinie uzytkownikow (nie sugeruj sie iloscia uzytkownikow danego modelu - ilosc nie przeklada sie na jakosc :mruga: ). Lepiej sto razy sie zastanowic niz zalowac. Jesli nie potrzebujesz zapisu DVD-RAM i x8 DVDRW w tej chwili mozna polecic... Benq 1620 - swietne oprogramowanie + wysoka jakosc. Wielu userow na zachodnich grupach porownuje 4163 do 1620 - roznice w jakosci sa minimalne - Benq wygrywa dzieki oprogramowaniu.
@slawekj Skad te 14% ?? W duzej mierze zalezy to od jakosci nosnika. Na wiekszosci plytek oscyluje miedzy 10-12 % czyli podobnie jak... Benq. Trzeba tez brac pod uwage fakt, ze jest to pierwszy bios do tego modelu. |
Pierwsze "Review" modelu 4163b mozna poczytac tu: <zobacz>
http://www.hardwarezone.com/img/arti...2d_4.5star.gif Ocena: "Excellent" 4,5 na 5 mozliwych :spoko: |
coraz bardziej sie przekonuje do lg 4163 dlatego juz sobie zamówiłem:)
|
sorki
dzięęęęęęękujjeeee bardzo :) pozdr. Martivip |
LG GSA-4160B i "Focus or tracking error"
Witam
Jak w temacie, mam dwudniowa spawarke LG GSA 4160B i przy probie wypalenia DVD wyskakuje mi ten error "Focus or tracking error" i plyta idzie do kosza... chociaz to co sie nagralo przed wyskoczeniem bledu niby dziala ale :/... za to CD wypala bez zadnych problemow, zonk jest tylko przy DVD, symulacja zawsze konczy sie sukcesem, ale gdy przychodzi co do czego to jest dupa i error:/ mam wgrany najnowszy bios A302, ale to nic nie dalo :| jak ktos zna jakies rozwiazanie to byl bym wdzieczny za pomoc. Pozdr. ps. na zagranicznych forach wyczytalem ze wiele LG ma taki problem, ale nie znalazlem jakiegos dobrego wyjscia z tej sytuacji :( |
Nad czym tu sie zastanawiac - jesli kupiles dwa dni temu to wymien na sprawny , a najlepiej doplac do 4163.
|
zastanawiam sie nad powodem, bo cos wyjatkowo duzo LG ma ten problem, wiec jakies rozwiazanie MUSI byc... inne niz wymiana
|
Posłuchaj kataryniarza i nie kombinuj
|
Czy na tym modelu można przetestować płyte przed zapisem ?
Czy tylko to jest na benq, litkach i plextorach ? |
Niestety nie mozna... i za to LG nalezy sie :bicz:
Powstaje inicjatywa wywierania presji przez uzytkownikow na LG - tak jak to robia uzytkownicy NEC-a, w celu wprowadzenia do oprogramowania napedu takiej mozliwosci. |
Słusznie wybrałeś LG - ten słynny Benq nie zrobi SafeDisca 2.9 a ilość błedów jest wyższa niż w LG 4160 (nie wiem jakie zmiany są w 4163).
|
Najpóżniej we wtorek będe ją miał. Zobaczymy jak będzie się u mnie sprawowała.
A co do tej inicjatywy to gdzie można się zapisać ? |
Cytat:
http://www.hardwarezone.com/articles...29&cid=29&pg=9 |
Cytat:
|
|
Jest juz dostepny nowy bios - A101 - sciagnac mozna tu: <pobierz>
Jedyna informacja o zmianach to: "poprawiona jakosc zapisu" :cool: |
Kataryniarz a jest to bios do box czy retail ? Nie wiem czy to te same wersje, mam tą nagryware i nie nagrałem jeszcze żadnej płyty :) .
|
Nie ma znaczenia box czy retail - bios jest ogolnie do modelu 4163B.
Na co czekasz :bicz: - nagrywaj :piwo: |
Cytat:
|
No to wgrałem ten firmware. 1 płyta wypalona . Jeżeli chodzi o ten czytnik to jest bardzo cichy. Jego wadą jest to że ma tylko zieloną kontrolke. Co do tego firmware to nie jestem pewny, kupiłem wersje retail czyli oem i go wgrałem. Lg 4163B jak narazie działa więc się zastanawiam o co chodzi z tym plikiem readme. Szkoda że nie ma możliwości sprawdzenia jakości nagranej płyty - może w niedalekiej przyszłości :)
|
Cytat:
OEM = bulk BOX = retail |
Myślałem że na odwrót. :)
|
Cytat:
U nas przyjelo sie kiedys, ze oem to naped w folii, a box w pudelku z oprogramowaniem. A w rzeczywistosci jest inaczej - oem to nie bulk. |
Faktycznie napewno retail to nie oem, muszę chyba udać się po okularki :)
sorki |
LG GSA - 4163B nie działa w DMA tylko w PIO co zrobić?
Jak w temacie. Nagrywarka działa tylko w PIO a max transwer to 2.4x. Wszystkie inne napędy (4) działają w DMA a ona nie chce. :smutny: Podłączona jest pod drugi kanał IDE jako master z nagrywarką cd-r.
|
|
Niestety mam ecs k7s5a na SiS 735
|
wywalic kontrolery IDEz systemu restart kompa i powinno byc ok jak sie zainstaluje ponownie i powlaczaj DMA
jak nie to stery do sisa z netu sobie sciagnij |
Cytat:
Generalnie mysle ze to nie jest kwestia plyty glownej ale raczej biosu nagrywareczki. Mam plyte na chipsecie Intel865 i mialem podobna sytuacje. |
Podłączyłem jako slave i śmiga aż miło. Odczyt DVD+r 4.19 GB 7.31 (7.61x) przedtem ponad pół godziny. Wielkie dzięki!!! Teraz test wypalania.
|
Cytat:
|
spróbuj wymienić sterowniki ASPI na najnowsze produkcji ADAPTECA, ja mialem podobny komunikat ale przy nagrywaniu CD i jak na razie wszystko dziala ok... jak na razie. a nagrywarke mamtez od kilku dni
|
spoko juz wszystko dziala, przypuszczam ze to wina plyt (hawki <rotfl>) ale po zrobieniu formata, ktory w sumie i tak sie przydal;) wszystko chodzi jak powinno
pozdr. |
Cytat:
Dziwne, bo u siebie tej opcji nie mam, a ten sam BIOS. Czyżby mój Nero był niedobry? (wersja 6.3.17). latet |
Dokladnie - zainstaluj nowe NERO - screen jest z wersji 6.6.0.3
|
Czy cała ta kwestia booktype ma w ogóle jakieś inne zastosowanie niż zmylenie starych głupich odtwarzaczy stacjonarnych?
Fajnie by było np., gdyby taka wypalona płytka jako DVD-ROM czytała się z tego powodu szybciej w kompie, choćby z nagrywarce 4163B. Mam na mysli plytkę z danymi (np. kilkoma plikami AVI), a nie DVD-Video. latet |
Nawiasem:
czym sie roznią od siebie i do czego służą te inne typy Booktype, które tam widać do wyboru: phisical disk type, autoamtic, current recorder setting? Myslalem, ze mozna tylko wypalać na 2 sposoby - albo taki typ nosnika, jaki jest, albo udawany DVD-ROM. latet |
Cytat:
|
Mam tą nagrywarke i ogólnie fajna. Ale jest mały mankament mam problemy z nagraniem płyty CDRW. Nero wyświetla mi "Błąd ogniskowania bądź śledzenia"! Czy może mi ktoś pomóc ??
|
Napisz chociaz co to za plyta - sprawdzalem na starych EMTEC-ach 650, TDK, DATEX-ach, Dysanach, Verabtim-ach - nie ma problemu. Ktos tu wczesniej pisal, ze u niego taki blad pojawial sie z powodu bledu systemu. Po przeinstalowaniu bylo OK. Nie jestem zwolennikiem zmiany systemu - najpierw pokombinuj.
|
Mam ten błąd na Verbatimach x12 i Platinumach x12 na innych nie sprawdzałem, ale DVD+R i CD-R nagrywają się dobrze. Podejrzewam, że wina Nero 6.6.0.5 :(
------------------------------------------------------------------------- Cała sprawę rozwiązał (banajmniej tak mi się wydaje, bo 10 krotnie nagrywałem te CD-RW i bez problemów) bios A102 :cool: :D |
Cytat:
Mam to samo! i nie mają tu znaczenia płytki. Na czarnych Dysanach było OK. nagrywałem zawsze z 4 prędkością itd. Próbowałem wszystkiego nagrywarke oddawałem do serwisu i nic to ta nagrywarka jest do niczego ***8230;. Po 1.5 roku psucia płyt kupiłem na allegro nagrywarke za 60 zł i teraz wszystko gra. |
zbyt szybka predkosc nagrywarki
Witam
Niedawno zmienilem nagrywarke na LG gsa 4163b. Dziala ok. Jednak wystepuje pewien problem. Chcialem skopiowac plytke audio. Nagrywarka nie sluchala mnie jezeli chodzi o szybkosc odczytu sciezek. Zadeklarowalem x8, ona zczytywala "na maxa". Poprzednia nagrywarka nie miala z tym problemu. Moj system to Win xp z SP2. Uzywalem softu Nero, Clone cd, alkohol, EAC. Zrobilem update biosu nagrywarki, reinstalke aspi, dma dziala poprawnie. Co z tym fantem zrobic???? Pozdrawiam |
jeśli chodzi o EAC to ustaw Odczyt na Tryb pewny (zalecany)
powinno być OK |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48. |