Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

Kogoro 24.01.2005 17:42

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
jeśli chodzi o EAC to ustaw Odczyt na Tryb pewny (zalecany)
powinno być OK

Dzieki
Ustawienie EAC na tryb pewny pomaga.

W linuxie zgrywanie idzie bezproblemowo.
Przypuszczam, ze jakbym zreinstalowal winde to tez bedzie ok.
Mimo wszystko ciekawosc mnie bierze jak to uporzadkowac.

Pozdrawiam

berko 10.02.2005 20:12

LG GSA 4120B STRASZNIE "MULI" na P4 3.3GHz !

Witam. Panowie posiadam LG GSA 4120B najnowszy bios A113 Nero 6.6.0.6 Wszystko chodzi na XP Pro P4 3.3 HT.
Problem jest taki kiedy nagrywam płytkę DVD czy CDR AUDIO ( w szczególności ) cały system się cholernie zamula, najlepsze jest to ze wykorzystanie procesora przy nagrywaniu DVD 4x to tylko 3 % pomimo tego system chodzi tak jak by był w pełni wykorzystany i miał 128 RAMU a mam 512.
Naj prawdopodobnie zle jest ustawiony Nero jak go przekonfigurować żeby tak się nie ***8222;mulił ***8222;
Z góry dzięki.

Maciej 10.02.2005 21:39

sprawdż czy masz włączone DMA do napędów....http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php

berko 10.02.2005 23:55

GSA 4120b PROBLEM

:podbite: Jak wiadomo.Nagrywarka ta ze standardowym biosem potrafi nagrywac DVD-R z predkoscia 8X . Ja posiadam Bios versji A115(najnowszy jaki udalo mi sie w
sieci znaleść), zawsze kupuje płyty TDK DVD-R 1-8X , dlaczego nero 6 x x x
wykrywa maxymalna predkość tylko 4x ?.
dzieki.
:podbite:

sight 11.02.2005 09:52

cofnij bios 115->111
mam ten napęd i nie mam problemu
8 )

berko 11.02.2005 11:38

Lg Gsa 4120b PoraŻka

Jak wiadomo.Nagrywarka ta ze standardowym biosem potrafi nagrywac DVD-R z
predkoscia 8X . Ja posiadam Bios versji A115(najnowszy jaki udalo mi sie w
sieci nalesc), zawsze kupuje płyty TDK DVD-R 1-8X , dlaczego nero 6 x x x
wykrywa maxymalna predkosc tylko 4x ?.
dzieki.

VIZZARD 11.02.2005 12:40

Cytat:

Napisany przez berko
Jak wiadomo.Nagrywarka ta ze standardowym biosem potrafi nagrywac DVD-R z
predkoscia 8X . Ja posiadam Bios versji A115(najnowszy jaki udalo mi sie w
sieci nalesc), zawsze kupuje płyty TDK DVD-R 1-8X , dlaczego nero 6 x x x
wykrywa maxymalna predkosc tylko 4x ?.
dzieki.

Odpowiedź znajdziesz TU :czytaj:

:gerda::banan::gerda:

berko 11.02.2005 16:59

Porażka Ciag dlalszy.

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Odpowiedź znajdziesz TU :czytaj:

:gerda::banan::gerda:

Niestety, przerobilem Bios z A115 do A111 i to samo, Maxymalnie wykrywa(TDK 1-8X DVD-r) 4x !.
W czym rzecz?.
:\

VIZZARD 11.02.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez berko
Niestety, przerobilem Bios z A115 do A111 i to samo, Maxymalnie wykrywa(TDK 1-8X DVD-r) 4x !.
W czym rzecz?.
:\

A jaki jest ADIP tych płyt?

To znaczy, kto jest producentem? :idea:

berko 11.02.2005 17:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A jaki jest ADIP tych płyt?

To znaczy, kto jest producentem? :idea:

Producent jest TDK dokładnie chodzi o to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12154

chociaz nic ciekwego ten "punitronik" nie pisze.

Przy okazji mam pytanie.
Nagrywarka ta , dla przypomnienia LG gsa 4120B bez wzgledu na bios, strasznie jak dla mnie wolno "reguje" na plyty. Chodzi o czas z jakim od zakmniecia klapki do pokazania sie zawartości plyty, a wynosi on 24-26 sekund.Straszna kaplica. Na płyty CD ( orginalne czy nagrane bez znaczenia tak samo DVD org.) jest to cos ok 13 sekund ! Mam starego Cd roma zwyklego on reaguje w 7 sekund. W czym rzecz. 400 zł za nagrywarke i człowiek niezadowolony :podbite:

CreAtivE 11.02.2005 17:21

Cytat:

Napisany przez berko
Producent jest TDK dokładnie chodzi o to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12154

chociaz nic ciekwego ten "punitronik" nie pisze.

Przy okazji mam pytanie.
Nagrywarka ta , dla przypomnienia LG gsa 4120B bez wzgledu na bios, strasznie jak dla mnie wolno "reguje" na plyty. Chodzi o czas z jakim od zakmniecia klapki do pokazania sie zawartości plyty, a wynosi on 24-26 sekund.Straszna kaplica. Na płyty CD ( orginalne czy nagrane bez znaczenia tak samo DVD org.) jest to cos ok 13 sekund ! Mam starego Cd roma zwyklego on reaguje w 7 sekund. W czym rzecz. 400 zł za nagrywarke i człowiek niezadowolony :podbite:

LOL.... producent płyt to nie TDK tylko np. CMC i inni

Jey 11.02.2005 17:24

Cytat:

Napisany przez CreAtivE

TDK robi tez wlasne nosniki :fiu:

berko 11.02.2005 17:42

Cytat:

Napisany przez CreAtivE

TAk mylilem się, ale to nie zmienia faktu ze nośnik winien być wykrywalny przez moją nagrywarkę do nagrania z predkością 8x a jest zawsze 4x. To jest problem. :podbite:

VIZZARD 11.02.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez berko
TAk mylilem się, ale to nie zmienia faktu ze nośnik winien być wykrywalny przez moją nagrywarkę do nagrania z predkością 8x a jest zawsze 4x. To jest problem. :podbite:

To ma znaczenie :taktak:

Sprawdź w jakimkolwiek programie typu DVD Identifier lub VSO Inspector

Jaki jest ADIP płyty :czytaj:

Może użytkownicy tego modelu LG się wypowiedzą w tej materii

Jakie są dostępne prędkości nagrywania na ich sprzęcie

Być może tak jest, że i najnowszy bios nie obsługuje max. prędkości nagrywania

Dla wszystkich nowych płytek :taktak:

Dorian 11.02.2005 18:59

ja tylko dodam,ze nawet jeśli DMA masz włączone sprawdź czy nie pracuje w trybie Multi Word DMA. Jeśli tak to odinstaluj z menadzera urzadzen oba kanały ide i powinienes miec wtedy Ultra DMA . Jesli tak masz od samego początku ( tzn Ultra DMA ) to nie wiem. Jak masz podłączona nagrywarke? Jako master na IDE2? Pozdrawiam

jckw 16.02.2005 13:27

lg gsa 4153b problem z nagrywaniem dvd

witam
czy ktos wie czym spowodowany jest problem braku możliwości nagrania płyty dvd w tej nagrywarce. wybierałem prędkość 1 i 2x płyty markowe zarówno + jak - , następuje buforowanie a po 30 sek następuje błąd dao.
nagrywam w nero express cd bez zarzutów.
kiepski komputer (słaby procesor, mało pamięci), źle podłączony napęd, mam dma włączone .... ?

melag 16.02.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez jckw
witam
czy ktos wie czym spowodowany jest problem braku możliwości nagrania płyty dvd w tej nagrywarce. wybierałem prędkość 1 i 2x płyty markowe zarówno + jak - , następuje buforowanie a po 30 sek następuje błąd dao.
nagrywam w nero express cd bez zarzutów.
kiepski komputer (słaby procesor, mało pamięci), źle podłączony napęd, mam dma włączone .... ?

Wymagania minimalne nagrywarki to PIII 700, 128 MB RAM, 10 GB wolnego na twardym dla DVD. Jeśli chodzi o podłączenie dobrze gdyby była na master obojętnie czy primary czy secondary. Mam tą nagrywarkę i z nagrywaniem DVD żadnych problemów nie mam 8 )

CreAtivE 16.02.2005 14:24

Cytat:

Napisany przez melag
Wymagania minimalne nagrywarki to PIII 700, 128 MB RAM, 10 GB wolnego na twardym dla DVD. Jeśli chodzi o podłączenie dobrze gdyby była na master obojętnie czy primary czy secondary. Mam tą nagrywarkę i z nagrywaniem DVD żadnych problemów nie mam 8 )

Również ją mam i nie ma problemów :]

jckw 17.02.2005 08:18

Cytat:

Napisany przez melag

dzięki tera chodzi.
super

adaxmax 18.02.2005 17:14

Nowy bios A115 do nagrywarki DVD LG GSA 4120B

Czy ktoś wie co zmienia nowy biosik do tej nagrywareczki DVD który można znaleźć pod tym adresem http://www.lge.com/support/software_gcsc.jsp i czy ktoś już go testował jak się spisuje ?

sight 20.02.2005 13:18

przeskoczyłem z biosa 111->115 i zadnych zmian 8 )

Alinoe 21.02.2005 17:52

ja też mam wrsję a115 (v. 2.0 czy też A) i zapewne różnica dotyczy informacji o nośnikach - dodano te nowsze, uprzedzając pytanie - dodanie dvd+dl 4x raczej nie ma co marzyć ;( a propos - czy obsługa dvd-dl to tylko kwestia programowa (zmian firmware) czy też zależy to od jakichś mechanizmów??

pozdro, marcin

adaxmax 21.02.2005 19:53

Właśnie też dzisiaj wgrałem ten nowy bios z oficjalnej strony LG i w sumie nie zauważyłem żadnych różnic poza tym że jak wsadziłem płytkę TDK DVD-R 1-8x slim do nero to ten nie daje jej nagrać już z szybkością od 1x do 8x tylko widzi szybkość tej płytki od 4x do 8x ale co najważniejsze nagrała się ok. a nagrywałem film. Nie wiem czy tylko ja zauważyłem tą różnice ale ten biosik A115 jest mniejszy od A112 a co do dvd+dl 4x myślę że nic z tego przynajmniej w tej nagrywarce. A tak przy okazji miał już ktoś przyjemność wracać do starego biosa w tej nagrywarce proszę o szczegóły jak to się robi może mi się przydać ale oby nie.

Stasiek17_87 26.02.2005 12:31

LG-GSA4163B CZY KTO moze cos o niej powiedzieć ?

Hello jestem nowym urzytkownikiem forum. Jestem zainteresowany kupnem nagrywarki dvd i polecono mi LG-GSA4163B chciałbym sie o niej nieco dowiedzieć bo niestety testów niewidziałem tej nagrywarki. Prosze o napisanie cos na jej temat !

kataryniarz 26.02.2005 13:14

Slabo szukales...
Podam Ci kilka - ze wzgledu na @legion-a ||

1. http://www.cdfreaks.com/article/172/9
2. http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...2429&PageId=23
3. http://www.extrememhz.com/gsa4163b-p10.shtml

Kupilem i jestem bardzo zadowolony - polecam :spoko:
Tutaj tez znajdziesz troche informacji - wystarczy wpisac w wyszukiwarce 4163B :idea:

xux84 26.02.2005 13:39

Też się przymierzam do LG...

W tym ostatni review strasznie marudzili na dlugi czas ladowania plyty? Rzeczywiście jest tak zle? 17s przy dvd+-r?

xux84 26.02.2005 13:43

Maly upgrade: wlasnie sprawdzilem ile sie laduje dvd-r w moi litku 1633 - 24s :) w sumie to 17s LG nie jest wiec specjalna tragedia...

Piotr Krawczyk 26.02.2005 16:51

Ja wróciłem A115-A112 i robi się to tak samo jak wgrywa nowe firmware. Odpalasz A112 klikasz update restartujesz komputer i po problemie

Pozdrawiam

Ceki 26.02.2005 22:24

Dobry sprzęt nie narzekam od ponad trzech tygodni LG 4163 Box rulesssss :)

Stasiek17_87 26.02.2005 22:51

dzięki za linki do opisów chyba sobie ją kupie ! :]

KaKao 27.02.2005 09:32

A ktoś sie nie orientuje czasem, czy płyty wypalone na tym LG czyta X-box?

CreAtivE 27.02.2005 11:19

ta

adaxmax 27.02.2005 13:58

Do Piotra Krawczyka może napiszesz jaki był powód że wróciłeś z powrotem do bosika A112 i dzięki za odpowiedz jak wrucić do starego biosa.

xux84 27.02.2005 14:40

Kupilem sobie LG i jedna plytke na probe dvd-ram. wyglada smiesznie. Jak teraz zrobic z niej dyskietke zeby mozna bylo na nia kopiowac pliki np. explorerem? Bo jak ja wloze do napedu to jest read-only. nero cos na nia zapisalo bez problemu, ale nie dziala jak wymienny dysk, chyba ze cos zle robie. Pomocy... :)

jaceq 27.02.2005 15:07

Ja juz tez prawie zdecydowalem sie na zakup LG :)
Pytanko - czy tylko wersja BOX ma ten fioletowy pasek pod tacka, a OEM jest cala biala?
I czy warto jeszcze oprocz tego palnika dokupic jakis czytnik DVD (zastanawiam sie moze nad Asusem) , czy z powodzeniem mozna go uzywac jako jednego napedu w kompie jako palnik i czytnik ?

xux84 27.02.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez jaceq
Ja juz tez prawie zdecydowalem sie na zakup LG :)
Pytanko - czy tylko wersja BOX ma ten fioletowy pasek pod tacka, a OEM jest cala biala?
I czy warto jeszcze oprocz tego palnika dokupic jakis czytnik DVD (zastanawiam sie moze nad Asusem) , czy z powodzeniem mozna go uzywac jako jednego napedu w kompie jako palnik i czytnik ?

tak, tylko box ma pasek, tyle ze ten pasek jest szary a nie fioletowy. Ja kupilem box bo potem latwiej sprzedac, a roznica w cenie - 15zl. Drugi czytnik przydaje sie jak chcesz np. skanowac plytki, bo LG nie zwraca bledow.

kataryniarz 27.02.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez xux84
Kupilem sobie LG i jedna plytke na probe dvd-ram. wyglada smiesznie. Jak teraz zrobic z niej dyskietke zeby mozna bylo na nia kopiowac pliki np. explorerem? Bo jak ja wloze do napedu to jest read-only. nero cos na nia zapisalo bez problemu, ale nie dziala jak wymienny dysk, chyba ze cos zle robie. Pomocy... :)

Wgraj sterowniki i aktualizacje: <pobierz>

Tutaj znajdziesz uaktualnienia: <zobacz>

Jest tam program do formatowania - po formacie bedziesz mogl korzystac jak z dyskietki 8 )

DanielP 27.02.2005 19:39

A moze jakies testy jakosci zapisu ktos by przedstawil ?
Bo gadac to se mozna :) hehehe

VANTWG 27.02.2005 20:39

Ilość załączników: 3
@DanielP
poszukaj a znajdziesz.....bo były już prezentowane wiele razy....
ale dla ciebie...

DanielP 27.02.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez VANTWG
@DanielP
poszukaj a znajdziesz.....bo były już prezentowane wiele razy....
ale dla ciebie...

Tesciki bardzo ladne, ale to mial byc LG, a pisze ze Liteon...

VANTWG 27.02.2005 21:33

ty no qrde LG nie zwraca błedów więc zrobiłem testy litkiem....
btw1. widziałeś kiedy żeby litek tak dobrze palił shitowe płytki typu ritekg02??

btw2. jestem w trakcie przygotowywania większego teściku nośników...więc jak skończe to wrzuce...

xux84 27.02.2005 23:40

a tak btw: w instrukcji jest napisane ze dioda swieci sie na zielono przy wypalaniu cdrw i dvd-, a przy dvd+ i dvd-ram na pomaranczowo. U mnie jest caly czas zielona... instrukcja jest do d* czy ja mam cos nie tak?

VANTWG 28.02.2005 00:20

ja mam zAwsze zielone światło 8 ) .....niezależnie co włoże.... 8 )

xux84 28.02.2005 07:13

Cytat:

Napisany przez VANTWG
ja mam zAwsze zielone światło 8 ) .....niezależnie co włoże.... 8 )

a no to luzik :)

LukE_bb 28.02.2005 07:43

Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?

melag 28.02.2005 08:41

Cytat:

Napisany przez xux84
a tak btw: w instrukcji jest napisane ze dioda swieci sie na zielono przy wypalaniu cdrw i dvd-, a przy dvd+ i dvd-ram na pomaranczowo. U mnie jest caly czas zielona... instrukcja jest do d* czy ja mam cos nie tak?

Polska instrukcja, jest źle przetłumaczona :bicz: , w angielsko-języcznej jednoznacznie jest napisane że dioda świeci tylko na zielono.
Odnośnie jakości nagrywania to wszystko jest wporządku, nie ma problemu z odczytem płyt na odtwarzaczach stacjonarnych.
Trochę kuleje korekcja błędów dla CD, ale tragedii nie ma.
Z czystym sumieniem polecam 8 )

Piotr Krawczyk 28.02.2005 14:29

Witam

Wróciłem do A112 dlatego że miałem kilkanaście płyt no name CDR i na tym biosie(A112) po ich nagraniu(audio) mogłem je odtwarzać w starym discmanie (nie przeskakiwały) ale wczoraj wróciłem do A115

Pozdrawiam

Piotr Krawczyk 28.02.2005 14:36

[QUOTE=LukE_bb]Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?

A jaki masz firmware?

Ogólnie to z tanimi płytami tak jest że nigdy nie wiadomo na jaką partię się trafi. Ja wypaliłem testowo 5 DVD+Rx4 esperanza i nie mam z nimi problemów

LukE_bb 28.02.2005 19:54

Nagrywałem na A111 i na ściągniętych ze strony z firmwarami A115-2, ale nie był firmowany przez LG ten drugi. Jeśli chodzi o esperanze X4 to nagrywało się na nich znakomicie.... tylko długo. Natomiast mój odtwarzacz DVD niezbyt lubi Esperanze X8. Jeśli płytę uda nagrać się poprawnie pod koniec filmu (ostatnie 30-40 minut) zaczyna zatrzymywać obraz i robi takie stop klatki - co uniemożliwia oglądanie. Będę dziś testował ten BIOS A115 ze strony LG. Na jakich płytach nagrywacie bez problemów?

sight 28.02.2005 20:27

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?

pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)

LukE_bb 01.03.2005 06:47

Cytat:

Napisany przez sight
pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)

A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...

Gumi_p 01.03.2005 10:22

Wypalam na DVD-R Verbatim x8 i od początku nie ma problemów. Teraz dodano też obsługę DVD-R Platinum x8 więc może częściej z nich zaczne korzystać bo trochę tańsze :D Z plusami jest ciekawie - te które są obsługiwane można je nagrywać nawet x12 ale to już na własne ryzyko :) Ostatnio wypróbowałem to na DVD+R Platinum x8 z biosem A115 i poszło bez bólu :)

LukE_bb 01.03.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez Gumi_p
Z plusami jest ciekawie - te które są obsługiwane można je nagrywać nawet x12 ale to już na własne ryzyko :) Ostatnio wypróbowałem to na DVD+R Platinum x8 z biosem A115 i poszło bez bólu :)

Z plusami faktycznie jest ciekawiej, ale niestety u mnie plusy jakoś słabiej nagrywa. Powinno być lepiej, bo plusy cechują się lepszą jakością. Coś chyba będę musiał pomyśleć o nowej nagrywarce... tylko już chyba nie LG.
:pisze:

Gumi_p 01.03.2005 10:56

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
Z plusami faktycznie jest ciekawiej, ale niestety u mnie plusy jakoś słabiej nagrywa. Powinno być lepiej, bo plusy cechują się lepszą jakością.
:pisze:

Co masz na myśli pisząc że słabiej ci nagrywa na plusach? Masz probelmy
z zapisem na nich czy z ich późniejszym odczytem? I na jakich plusach nagrywasz?

LukE_bb 01.03.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez Gumi_p

Co masz na myśli pisząc że słabiej ci nagrywa na plusach? Masz probelmy
z zapisem na nich czy z ich późniejszym odczytem? I na jakich plusach nagrywasz?

Na 10 nagranych płyt DVD+R Esperanza X4 aż 3 miały błędy spowodowane niepoprawnym zapisem a 2 wyrzuciło podczas zapisu. Czyli poprawny zapis na tych płytach to 50%. Mało. Sam nie wiem czy trafiłem na jakiś trefny model tej nagrywarki, bo czasami mam jej serdecznie dość. Ale pewnie tylko firmy TDK, Plextor i im podobne wypuszczają sprzęt za cene X3 ceny LG ale dający gwarancję SUPER WYSOKOEJ JAKOŚCI ZAPISU.

Gumi_p 01.03.2005 11:52

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
Na 10 nagranych płyt DVD+R Esperanza X4 aż 3 miały błędy spowodowane niepoprawnym zapisem a 2 wyrzuciło podczas zapisu. Czyli poprawny zapis na tych płytach to 50%. Mało. Sam nie wiem czy trafiłem na jakiś trefny model tej nagrywarki, bo czasami mam jej serdecznie dość. Ale pewnie tylko firmy TDK, Plextor i im podobne wypuszczają sprzęt za cene X3 ceny LG ale dający gwarancję SUPER WYSOKOEJ JAKOŚCI ZAPISU.

W przypadku tej nagrywarki faktycznie mogą być duże problemy z płytkami nie obsługiwanymi przez nią. Tak samo było z Platinum tzn. też się pojawiały błędy podczas zapisu. Czasem był to błąd podczas weryfikacji kompilacji tzn.
część zapisanych danych była różna od wzorca co nie przeszkadzało płytce działać prawidłowo. Rzadziej ale też się zdarzało że po prostu wysypywało się
podczas nagrywania i taką płytkę można było po prostu wyrzucić. Teraz gdy wyszedł bios w wersji A115 te problemy znikły jak ręką odjął więc podejrzewam że twoje problemy może rozwiązać nowa wersja biosu.
Jeżeli nie chcesz od razu zmieniać nagrywarki na nową to radzę przesiąść się na płytki innych typów do czasu wyjścia biosu obsługującego ten typ. Tak poza tym z płytkami Esperanza zawsze miałem problemy i to na różnych nagrywarkach więc nie polecałbym tej firmy :|

LukE_bb 01.03.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez Gumi_p

z płytkami Esperanza zawsze miałem problemy i to na różnych nagrywarkach więc nie polecałbym tej firmy :|

Miałem serie płytek X4 i działały naprawdę bardzo dobrze. Nagrałem dobrze ponad 150 płytek Esperanza, ale te nowe X8 są nie do zaakceptowania. Na najnowszym biosie A115 płyty TDK X8 są dalej widziane jako X4 - już mnie to słabi normalnie. Czy LG nie może zrobić bazy płyt dostępnych na rynku i aktualizować co miesiąc?? W końcu zapłaciłem za sprzęt i nie mam ochoty tracić pieniędzy na zmarnowane płyty spowodowane błędami sprzętu.
Na AXE X4 też nagrywa super. Zresztą płyty te mają specjalną warstwę podobną do verbatimów - moim zdaniem są bardzo dobre.

sight 01.03.2005 13:47

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...

bezproblemu się palą

jaceq 01.03.2005 14:19

Cytat:

Napisany przez xux84
tak, tylko box ma pasek, tyle ze ten pasek jest szary a nie fioletowy. Ja kupilem box bo potem latwiej sprzedac, a roznica w cenie - 15zl. Drugi czytnik przydaje sie jak chcesz np. skanowac plytki, bo LG nie zwraca bledow.

Potrzebuje po prostu dobry palnik i dobry naped z swietna korekcja.
Jesli uwazacie ze palnik LG spelni te 2 funkcje, to wystarczy mi jeden naped. A jesli jakis naped dvd ma lepsza korekcje od palnika LG (dvd i cd) to chetnie wyslucham propozycji co do zakupu czytnika :)

Gumi_p 01.03.2005 14:24

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
Miałem serie płytek X4 i działały naprawdę bardzo dobrze. Nagrałem dobrze ponad 150 płytek Esperanza, ale te nowe X8 są nie do zaakceptowania. Na najnowszym biosie A115 płyty TDK X8 są dalej widziane jako X4 - już mnie to słabi normalnie.

Teraz mnie trochę zaskoczyłeś z tymi TDK x8. Podaj mi tylko czy teraz piszesz o plusach czy minusach TDK x8 bo u mnie plusy miałem możliwość nagrywania x12 a minusy nie miałem okazji przetestować. A co do płytek Esperanza to pomiędzy x4 a x8 jest różnica w metodzie zapisu i to musi być uwzględnione w biosie w postaci obsługi płytek od danego producenta. A co do bazy płyt to chyba tak właśnie jest tyle że w tej chwili tych płyt pojawia się mnóstwo na rynku a LG nie jest firmą tak bardzo nastawioną na jeden produkt jak TDK czy Plextor. Te firmy wypuszczają tak dobre produkty tylko właśnie z tego powodu a LG nie będzie w stanie tego robić i dlatego cena ich produktów jest dużo niższa. Ale... i tak nie jest źle bo nowe biosy pojawiają się co około 3 tygodnie do miesiąca :D

xux84 01.03.2005 17:02

Cytat:

Napisany przez jaceq
Potrzebuje po prostu dobry palnik i dobry naped z swietna korekcja.
Jesli uwazacie ze palnik LG spelni te 2 funkcje, to wystarczy mi jeden naped. A jesli jakis naped dvd ma lepsza korekcje od palnika LG (dvd i cd) to chetnie wyslucham propozycji co do zakupu czytnika :)

Ja moge Ci tylko powiedziec ze ma lepsza korekcje niz liteon. Zanim sprzedalem litka 1633 wypalilem na nim dwie plytki 16x, traxdata i tdk. Efekt byl taki ze litek ledwo co byl w stanie je przeczytac, mielil glowica przy kazdym pliku (odczyt 8x). A to samo na LG poszlo bez problemu z predkoscia 10x z jednym malym spowolnieniem predkosci do jakichs 2 mega w jednym miejscu. Bylem pod wrazeniem.

adaxmax 01.03.2005 17:26

Ja np. nagrywam na dvd ***8211;r TDK slim 1-8x i moja nagrywarka widzi te płyty max 8x czyli tak jak trzeba robiła to na biosie A112 jak i na tym nowym A115 ale za to mam taki problemik bo nie lubi płyt DVD+RW co prawda nagrywa na nich ale już nie chce ich kasować fakt jest taki że i nagrywałem na jakiś nienajlepszych płytkach które zresztą wylądowały dawno w koszu tylko jeno jedna mi się ostała jej nazwa to THATS DWD+RW może napiszecie na jakich płytach DVD+RW i DVD-RW wasz lg 4120B pracuje bez bólu o ile takie płyty wogle istnieją.

jackosz 01.03.2005 20:44

Nawet się nie zastanawiaj !!!! Czyta i pali wszystko !!!.
Miałem ten sam problem z wyborem palnika, ale po wszelkich porównaniach wypadło na LG, a siedziałem różnych forach z tydzień !!!

Stasiek17_87 01.03.2005 21:29

tez tak myslałem i doszłem do wniosku ze jednak LG jest dobrym palnikiem dla mnie !:] z dziekówa za posty !! :)

LukE_bb 02.03.2005 07:06

Cytat:

Napisany przez adaxmax
... może napiszecie na jakich płytach DVD+RW i DVD-RW wasz lg 4120B pracuje bez bólu o ile takie płyty wogle istnieją.

U mnie nagrywa bez problemu na DVD+RW Verbatim X4, w grubym (normalnym pudełku). Co prawda nagrałem na tej płycie dopiero około 10 razy, ale wszystko przebiega bez problemu i dane daje się bez problemu odczytać.
Działało na każdej wersji biosu.

LukE_bb 02.03.2005 07:08

Cytat:

Napisany przez Gumi_p

Teraz mnie trochę zaskoczyłeś z tymi TDK x8. Podaj mi tylko czy teraz piszesz o plusach czy minusach TDK x8 bo u mnie plusy miałem możliwość nagrywania x12 a minusy nie miałem okazji przetestować.

Ja mówie o minusach pakowanych po 25 sztuk. Płytki z góry są ciemnego koloru z białymi napisami wzdłuż brzegu płyty. Nadruk z informacją X8, widzi i nagrywa je jako X4, ale przynajmniej jakość jest bardzo dobra, w sam raz do filmów.

Gumi_p 02.03.2005 09:11

Cytat:

Napisany przez LukE_bb
Ja mówie o minusach pakowanych po 25 sztuk. Płytki z góry są ciemnego koloru z białymi napisami wzdłuż brzegu płyty. Nadruk z informacją X8, widzi i nagrywa je jako X4, ale przynajmniej jakość jest bardzo dobra, w sam raz do filmów.

To chyba są w miarę nowe płytki na rynku? Nie widziałem ich jeszcze w moich okolicach ale to pewnie dlatego że mieszkam w dziurze zabitej deskami :D Jeśli są nowe to ich obsługa napewno pojawi się w kolejnej wersji biosu. Sony dość szybko wypuszcza nieoficjalne ale działające biosy z obsługą nowych płytek(znajdziesz je tu http://forum.rpc1.org/portal.php ). A co do DVD+RW to miałem okazję testować jedynie TDK x4 slim i chodzą bez problemów.

bulionik 02.03.2005 12:19

Dvd Ram

Witam szanowne grono :0
Mam nagrywarke LG GSA 4160B obsługuje DVD RAM. Znajomy powiedział że można wypalić na niej film i będzie widziana jako tłoczona?? czy to prawda??

Opiszcie mi alebo jakis linka co wogule więcej daje DVD RAM od zwykłego ROM ??

artur14 02.03.2005 12:55

Może i tak ale wątpię!!! I tak poza tym to ciekawy jestem co ci odczyta tą płytke chyba tylko LG

VANTWG 02.03.2005 13:07

DVD-Ram jest odczytywany przez większość napędów DVD-Rom....
Co różni RAM od "zwykłego ROM"?? ROM to tłoki, RAM jest wielokrotnego zapisu...

loki7777 02.03.2005 13:12

A zmienisz to w Nero CD-DVD Speed i tam dalej poszukaj Bitsetting i ustaw dla +r sobie -rom, smiga znajomy ma tego lg i chwali romki;)

VANTWG 02.03.2005 13:33

loki @balionikowi chodziło o to czy RAM'y będą widziane jako tłoki....

nimal 02.03.2005 13:41

nie nie do konca dobrze (dokladnie) tlumaczycie to koledze
sa 3 standardy zapisu dvd: plus, minus i ram (od najmlodszego)
+r/rw da sie "przerobic" zeby byl widziany jako tlocziony (bitsetting wspomniany juz tu)
-r/rw nie da sie
ram to jest kosmos ;) niekazdy (wrecz malo ktory) naped to czyta, zarowno stacjonarny jak i komputerowy, wiec do filmow to nie jest dobry wybor (chyba ze masz stacjonark to nagrywajaca - wtedy robi za magnetowid), ale ma inne zalety: mozna kasowac 100 000 razy wiec jest super do czestej archiwizacji

do filmow na dzien dzisiejszy +r ze zminionym wpisem na rom

ed hunter 02.03.2005 14:07

100 000 nawet 5x razy po 12 minut = 20 000 godzin ciągłego zapisu.

na ile nagrywarek starcza jedna płyta DVD-Ram? :>

jeśli będzie to płyta bez kasetki to i tak szybciej się porysuje. :P

VANTWG 02.03.2005 14:23

@ed hunter.....szukasz dziury w całym.

adaxmax 02.03.2005 17:08

Też właśnie sobie dzisiaj zakupiłem płytkę DVD-RW TDK x2 w grubym pudełku pewnie się pochlastam przy nagrywaniu jej bo troszkę za wolna ale co ja zrobię że mieszkam w mieście które jest zabite dechami i nie mogę natrafić na leprze płytki i zobaczę czy wtedy będzie widziała tą płytkę a jeśli nie to czeka ją chyba serwis bo jest jeszcze na gwarancji ale kurcze wgrywany jest bios czy wie ktoś czy trzeba lepiej wracać do starego biosa czy można zostawić z nowym i czy oczywiście dojdą do tego że był wgrywany nowy jeśli przejdę na stary.

Dudi77 03.03.2005 21:05

Cytat:

Napisany przez LukE_bb

Ja niestety swoja nagrywarke oddalem do serwisu. 99% nagrywanych DVD ladowalo w smietniku, podczas nagrywania wyskakiwal blad "Invalid Adress To Write" i koniec, najczesciej tuz po rozpoczeciu nagrywania. W serwisie gosc powiedzial mi, ze w ciagu tygodnia wymienili 12 napedow, a w skali miesiaca w kraju okolo 1000 szt!!!!!! Jakas wadliwa seria. Tuz po zakupie mialem klopot z odczytem DVD (nawet bez zadnej ryski) "zupgradowalem" firmware z A101 na A111 i problem zniknal, ale po ok. miesiacu znowu problem z nagrywaniem.
JAKI Z TEGO WNIOSEK? Szkoda nerwow, wku...ania sie, rzucania plytami, kopania kompa, tylko oddac sprzet bezposrednio do serwisu (bo szybciej niz przez sklep) i liczyc na wymiane na nowy. Jeszcze nie mam odp z serwisu ale mam nadzieje, ze to juz niedlugo w serwisie powiedzieli mi ze zwykle trwa to jakis tydzien, narazie minelo 8 dni i czekam na odzew. POWODZENIA!! Oddajcie sprzet do serwisu. Moim zdaniem zwykle napedy DRD8120B bardzo dobrze radzily zsobie z porysowanymi plytami i dosc dobrze z krazkami DVD stad warto zostac przy LG.

Kogoro 04.03.2005 07:49

dziwny przypadek z verbatimem.

Witam

Moja nagrywarka LG GSA 4163B (A102)
plytki: verbatim dvd+r 8x, super azo

Problem jest prosty.
Nagrywarka "widzi" te plyty jako 12x. Natomiast te same verbatimy tylko "minusy" widziane sa normalnie 8x.
Czy ktos moze rozwiklac te drobna zagatke????
Nie zdarzylem przeprowadzic tez testow, tak nagrane verbasie beda czytelne na innych czytnikach dvd i na stacjonarkach.

Pozdrawiam
AdaH

loki7777 04.03.2005 08:15

Po prostu nagrywarka uwaza je za lepsze nasniki niz sa i pozwala wypalic 12x.NIe powinno byc wiecej bledow , zawsze i tak mozesz wypalac tylko 8x.

VIZZARD 04.03.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez adach
Witam

Moja nagrywarka LG GSA 4163B (A102)
plytki: verbatim dvd+r 8x, super azo

Problem jest prosty.
Nagrywarka "widzi" te plyty jako 12x. Natomiast te same verbatimy tylko "minusy" widziane sa normalnie 8x.
Czy ktos moze rozwiklac te drobna zagatke????

Kolejna zagadkowa sprawa dla Strefy11 :idea:

||

Cytat:

Napisany przez adach
Nie zdarzylem przeprowadzic tez testow, tak nagrane verbasie beda czytelne na innych czytnikach dvd i na stacjonarkach.

A na jakiej podstawie możemy dać ci taką odpowiedź? ???

:D

Kogoro 05.03.2005 00:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Kolejna zagadkowa sprawa dla Strefy11 :idea:

||

A na jakiej podstawie możemy dać ci taką odpowiedź? ???

Moze ktos spotkal sie juz z tym "problemem"????!!!!
Bardziej niz moznosc wysmazenia plyty z taka predkoscia interesuje mnie trwalosc takiej plyty.
Co z tego, ze bede czekal o te 2 minuty krocej jak za rok plyta bedzie nadawala sie do wyrzucenia....

Pozdrawiam
AdaH

VIZZARD 05.03.2005 00:34

Cytat:

Napisany przez adach
Moze ktos spotkal sie juz z tym "problemem"????!!!!
Bardziej niz moznosc wysmazenia plyty z taka predkoscia interesuje mnie trwalosc takiej plyty.
Co z tego, ze bede czekal o te 2 minuty krocej jak za rok plyta bedzie nadawala sie do wyrzucenia....

Pozdrawiam
AdaH

To nie problem - to kwestia biosu
A także jego przeróbki - tylko czy na LG tak można? :idea:

Na napędach Plextor i BenQ jest możliwość sprawdzenia jakości wypalenia nośnika C1/C2/jitter

Jeżeli te wykresy uznać za wiarygodne

To nic z tego nie wynika :nie:

Raz płytki są lepiej wypalone x12 raz x8 raz x4

Oczywiście zależy to także od rodzaju i jakości zastosowanych płyt

A także od ich pojedyńczych egzemplarzy :taktak:

Proponuję więc sprawdzać na Plexie lub Benku :mruga:

:czar:

bulionik 05.03.2005 13:43

to teraz juyż mi całkiem namieszliście :(

jak odpaliłem Nero CD-DVD Speeda to w Bitseting mam wszystko na DVD-ROM ale nie moge tego amieniać i widze że jes to tylko dla płyt + ??

Więdz powiedzcie jakich płyt urzsywać + czy - do filmów ?? i czy jak włoże jakąc płyte to musze robić testy i dopiero się da zminić coś tam ??

loki7777 05.03.2005 15:45

+, masz bitsetting ustawiony na auto:)

bulionik 08.03.2005 06:03

To powiedz mi jeszcze jak mam to amienić skoro tą liste rozwijaną mam niedostepną (szarą )

VANTWG 08.03.2005 08:23

@bulionik
4160b nie ma jak narazie możliwości ustawienia book type

loki7777 08.03.2005 10:19

ale 4163 juz ma i nie wiem czy w nowym biosie dla 4160 tez tego juz nie ma

VANTWG 08.03.2005 10:46

@loki
4120 też ma a 4160 jak narazie nie.

loki7777 08.03.2005 12:33

To jak sie poczeka to bedzie;)

bulionik 08.03.2005 12:58

czyli kapota ??

no mam bios A303 czyli najnowszy ja dla tej nagrywarki :)

zakszu 09.03.2005 00:08

W Biosie A303 Nie DoŁoŻyli Funkcji Zmiany Bitsetingu.
Mam Ten Sm Problem Z TĄ SamĄ NagrywarkĄ.
Czekamy Na Nowy Firmware.

zakszu 09.03.2005 00:13

Do Bulionika, Czy PaliŁeŚ JakieŚ Filmy TĄ NagrywaekĄ?
Ja WypalaŁem Na Emtec Dvd-r I Wszystkie Sie TnĄ Na KoŃcu.
Nie Wiem Czemu. Wypal Film Na Emtecu (dvd-r) I Zobacz Czy Ci BĘdzie Dobrze ChodziŁ.to Taka ProŚba Żeby PorÓwnaĆ.(tnĄ SiĘ Na Stacjonarkach)

muchasso 09.03.2005 18:19

ja mam problem bo jak nagrywam cd predkosciom x32 to to nagrywa mi sie to jakies 10 min tak jak na starej nagrywarce x8 co mam robic ?

mgzreg 11.03.2005 13:35

Dvd-ram

Cytat:

Napisany przez latet
A skąd się ta plytka wzięła? Jak została nagrana i przez co?
Jakie pliki tam widać z poziomu Windows?
Może żadne?
Jaki masz DVD-ROM lub nagrywarkę w kompie?

Latet

czesc
mam pytanie odnoscnie odtwazania plek DVD-RAM nagranych w stacjonarnym Panasonicku.posiadam DVD-ROM 8161B która ten format odczytuje ale po włożeniu płyty pojawiaja mi sie 3 pliki ktorych nie moge odtwozyc....
prosze o pomoc co mam zrobic.....

ozzon 11.03.2005 13:46

Używam DVD-RAM pod linuxem i mam sformatowany jako partycja ext2. Z moich obserwacji szybkość zapisu w dużej mierze zależy od tego co się zapsiuje. Podczas zapisu oprócz zapisu właściwego zapisywana jest także tablica "FAT", czas pozycjonowania głowicy w napędzie jest dość duży i stąd mogą się brać bardzo duże czasu zapisu. Jak zrzucam na DVD-RAM ( np. poprzez >dd if=/dev/hda1 of=/dev/sr1 ) dane sektor po sektorze, to chyba się mieści w normie zapisu x3, tak mniej więcej. Działa to jak taki wolny dysk twardy.

Po linuxem jakiś extra sterowników nie trzeba, oprócz typowej emulacji IDE-SCSI.

latet 11.03.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez ozzon
Używam DVD-RAM pod linuxem i mam sformatowany jako partycja ext2. Z moich obserwacji szybkość zapisu w dużej mierze zależy od tego co się zapsiuje. Podczas zapisu oprócz zapisu właściwego zapisywana jest także tablica "FAT", czas pozycjonowania głowicy w napędzie jest dość duży i stąd mogą się brać bardzo duże czasu zapisu. Jak zrzucam na DVD-RAM ( np. poprzez >dd if=/dev/hda1 of=/dev/sr1 ) dane sektor po sektorze, to chyba się mieści w normie zapisu x3, tak mniej więcej. Działa to jak taki wolny dysk twardy.
Po linuxem jakiś extra sterowników nie trzeba, oprócz typowej emulacji IDE-SCSI.

To dziwne co piszesz, bo normalnie jest wlaczona weryfikacja zapisu, ktora wydluza proces zapisu dwukrotnie...

latet

Oktawian89 13.03.2005 01:05

aspi,dma, slave czy master ..... i te inne bzdety sprawdz pelno o tym postow...... albo format a jak to nie pomoze to poszukaj na forum.... pozdrawiam

fafikdog 13.03.2005 13:59

Dvd-ram

Witam!

Mam problem z DVD-RAM. Otóż nie mogę niczego zapisać na tym nośniku tak aby był odczytany przez nagrywarkę stacjonarną (Panasonic DVD DMR-E55EP). Ani poprzez program do nagrywania ani bezpośrednio.

Ratujcie

bakupl 13.03.2005 14:08

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
atapi ,dma, slave czy master ..... i te inne bzdety sprawdz pelno o tym postow...... albo format a jak to nie pomoze to poszukaj na forum.... pozdrawiam

tzn aspi a nie atapi nie?

Oktawian89 13.03.2005 22:21

no no tylko byla jzu 1 w nocy i mi sie pomylilo :D
pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:30.