![]() |
Mam nagrywarke LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B z obsluga DVD RAM i mam problem jeszcze nie udalo mi sie w zwykly sposob przegrac danych(przeciagajac z okna do okna) czy naprawde potrzebny jest program??
|
Nie program tylko zainstalowane sterowniki... a znajdziesz je na tym forum min. w moich postach - opcja szukaj naprawde dziala :idea:
|
Dziekuje kataryniarzu :piwo: rozwiazales moj problem. Mam jednak pytanie w tamtym poscie oprocz twoich driverow byl tez link do stronki LG z driverami do mojej nagrywarki > wybralem model (ladnie , pieknie) jak przychodzi do sciagania to sciagaja sie drivery nie do GSA-4163B tylko GSA-4163A ...ta jedna literka sie roznią ale wole spytac czy moge je bez strachu zainstalowac? I jeszcze jedna sprawa mam UDMA 2 zamiast UDMA4 > nagrywarka jest na osobnym80 zylowym kablu...... :bicz:
|
No dobra panowie chce wrzucic do 4120b nowy firmware. Mam teraz A102 a chce zapodac najnowszy A115. Pytanie jedno. Dlaczego w readme i na stronie LG pisze ze ten biosik nie sluzy do wersji OEM nagrywarek. Czy to tylko taki chwyt marketingowy???
|
Cytat:
latet |
He, he - moim zdaniem OEM i BOX to to samo! Jedyna różnica w sposobie pakowania. Ja też mam wersje OEM i jakoś zapodałem nowy bios i wszystko działa.
|
@AssAssin
Ta literka to oznaczenie biosu A103 :) Mozesz wgrywac. U mnie tez jest UDMA2... @latet To ciekawe czemu jest wersja dla XP? U mnie w XP bez sterownikow nie dziala :nie: |
OEM to naped z bebechami LG, ale pod inna marka - dlatego pisza "nie dla oem". U nas przyjelo sie, ze oem to naped bez pudelka, a tak naprawde ma oznaczenie "bulk".
|
Cytat:
|
Instalujemy InCD, format i płytka gotowa do nagrywania.
:) |
Cytat:
|
W moim przypadku pomoglo> bez sterow pod winXP nie dalo sie :'( I jeszcze jedno pytanko || jakie korzysci bede mial z tego ze zaktualizuje sytery(same stery bo biosu nie bede zmieniac > za duze ryzyo jak dla mnie) :)
|
Cytat:
Zapewiam, że dałoby się sformatować na FAT32 i nagrywać dane. Stery DVD-RAM potrzebne są tylko wtedy, jesli chcesz nagrywać w systemie UDF - a to może się przydać, jeśli chcesz nagrać jakiś plik >2GB. BIOS śmiało aktualizuj, to normalna procedura i w zasadzie koniecznosc - bo to w BIOS nagrywarka ma info o nowszych rodzajach nośników. Ryzyko raczej znikome, o ile zrobisz to wg instrukcji. latet |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po kupnie napędu LG to było odpalenie "czystego" Windows XP i sformatowanie DVD-RAM na FAT32. Zadziałało bez najmniejszego problemu. Jakis czas pozniej przenioslem ten napęd do kompa w pracy, gdzie oczywiście żadnych sterów DVD-RAM nie było i od razu mogłem tam nagrywać dane na DVD-RAM bez żadnego oprogramowania. latet |
Cytat:
|
Postanowiłem sprawdzić jak działa formatowanie płytki DVD-RAM.
Kupiłem Panasonic DVD-RAM LM-AF120LE 2-3x (made in Japan) Zainstalowałem InCD v. 4.3.11.1. W właściwościach napędu ukazała się dodatkowa zakładka: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18687&stc=1 Płytka była od razu sformatowana na system plików UDF v.2.0 Jeżeli mamy płytkę niesformatowaną naciskamy: Format --> Opcje --> i zaznaczamy --> Włącz zaawansowane opcje formatowania: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18688&stc=1 Przechodzimy na Formatuj --> zaawansowane --> UDF 2.00 (zalecane) lub inny system plików. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18689&stc=1 Zaznaczamy Format --> start i po ok 10 sek. płytka została sformatowana wybranym systemem plików. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18690&stc=1 Nie wgrywałem żadnych sterowników. Sprawdzone i testowane na XP SP2. :) |
Rety, Slawek, to nie o to chodzi...
|
automatyczna zmiana book type (GSA 4163B)
Witam wszystkich
Mam nagrywarkę LG GSA 4163B, Nero Express 6 (był dołączony do nagrywarki) - nagrywam płytkę DVD z danymi (DVD+R) i na samym początku nagrywania pojawia się komunikat, że book type automatycznie został zmieniony na DVD-ROM. To normalne? ..w ogóle o co chodzi z tym booktypem? ..i pytanie..troche banalne..napisali w instrukcji, że kolorek diody przy nagrywaniu płyt DVD jest pomarańczowy..a u mnie jest zielony :) ..czy użytkownicy tej nagrywarki też tak mają? ..to tak tylko z ciekawości, mnie tam to nie przeszkadza..grunt, żeby dobrze nagrywała ;) Dzięki za wszelkie odpowiedzi |
Wiatam Ktoś jzu napisalz ze instrukcja w jezyku Polskim jest zle przetlumaczona.....
i ze ta nagrywarka ma tylko zielona diode!! Tzn. ze pali sie tylko na zielono! A co do 'book type' to TU cos jest : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ight=book+type i jest zawsze takie cos ak SZUKAJ !! :D Pozdrawiam |
Cytat:
|
..trochę z innej beczki.. uruchomiłem w Nero CD/DVD Speed jakiś test, który nazywa się "Utwórz dysk z danymi" na płytce DVD+R, ale ponieważ nie wiem za bardzo do czego to służy, zastopowałem go po upływie ok. pół minuty.. no i teraz nie mogę już nic nagrać na tę płytkę :( Da się to jakoś odwrócić, czy płytka jest właściwie do wyrzucenia?
|
Cytat:
|
no nie takiej płytki się nie wyrzuca, można:
-powiesić w samochodzie -postawić doniczkę, piwo etc -zrobić konkurs rzucania -zbadać jak jest zbudowana (rozwarstwić) -użyć jako tarczy do wiatrówki -można na niej odreagować zębami :> || http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18495&stc=1 |
..a wracjąc jeszcze do początku tematu.. to, że automatycznie zamienia booktype z DVD+R na DVD-ROM jest normalne? Czy w niczym to nie przeszkadza? (ja nie nagrywam filmów tylko zwykłe dane)
|
nie przeszkadza.
|
Cytat:
W instrukcji do LG-4082B było nawet odradzane używanie InCD. Ty po prostu zrobiłeś z tą plytką to samo co byś zrobił z DVD+-RW. A to nie o to chodziło! latet |
lg gsa 4163b nie czyta tego co nagra
Witam
Moim problemem jest jak wspomniałem w temacie stacja to co nagra widzi tak samo jak czystą płytę [chodzi o płytę dvd].Płytka nagrana chodzi w stacjonarnym odtwarzaczu dvd,divix Dodam szczegóły program-nero expres oem płytka-dysan dvd+r rodzaj nagrania -dysk z danymi[filmy mpg] prędkość nagrywania-4x bios nagrywarki- GSA-4163B Version A103 płyta głowna -ecs k7s5a Co jest nie tak ,proszę o pomoc |
no klanowcy bo ja się nie znam :P
|
:|
Trochę dzwina sprawa :taktak: A spróbuj nagrać pełną wersją nero :D I wgraj może nowszy bios jak jest (nie znam się na LG, więc nie wiem jaki masz). P.S. @ed hunter to było nabicie posta :> :spoko: |
bios nagrywarki jest najnowszy , jak dorwę pełną wersję nero to spróbuję.
dodam jeszcze że inne płyty dvd [te z gazet] chodzą bez problemu |
Ale tylko dysany widzi jako czyste?
|
na razie takie tylko mam ale jutro kupię inne
|
Eee, no to najpierw sprawdź jeszcze inne :D
|
Dysany nie są zbyt dobre. To chyba teraz Emtec ( albo odwrotnie )...Kup eproformance. Ostatnio dobrze się sprawują.
|
LG GSA 4120B a płytki HAWK 4x w kopertach.
Mam nagrywarkę lg GSA 4120B z biosikiem 115A czyli najnowszy i mam taki problem kupiłem sobie DVD-R HAWK x4 w kopercie i nagrywareczka fajnie zaczyna nagrywać i przy około 60% wywala mi błędy i oczywiście przestaje nagrywać a chciałem nagrać film. Próbowałem dwoma programami nagrywać Nero Burning ROM 6.6.0.8 i clonedvd 2.7.5.1 i moje pytanko jest takie czy u mnie tak tylko jest przy tych płytkach czy ktoś z was już miał taki problem oczywiście wiem że te płytki są nienajlepszej jakości ale chciałbym wiedzieć czy problem jest tylko u mnie czy u kogoś z was też wystąpił przytyci płytach.
|
płytki Hawk w kopertach są po to, że się je lepiej pali.
najpierw podpala się kopertę a od papieru zajmuje się płytka. nie otwierać i nie wsadzać do nagrywarki bo to nie ma sensu. |
tez posiadam ta nagryware i pali te hawk(i) bez problemu, bios a115.
a może aspi zainstal 8 ) |
Cytat:
bo ja na swojej pale je bez problemu i nie mam do nich zadnych zastrzeżeń |
Cytat:
ja też trafiłem Esperanzy miód malina, ale nie napiszę, że są dobre bo wywaliłem już z 10 z innego rzutu. |
Cytat:
poprostu mam odpowiednią nagrywarke która potrafi wypalać na każdym rodzju naośnika i tych lepszych i tych gorszych |
dysany do kosza, dzisiaj nagrałem na verbatim [2,3zł za sztuke] za pomocą nero burning rom wszystko ok
|
namor a ty instalowałeś sobie te aspi ja mam Windows xp pro i raczej niemiałem problemów nigdy ale jak to sie mówi musi być kiedyś ten pierwszy raz ze mnie diabeł podkusił kupić te hawki a mam ich jeszcze 7 sztuk zawsze nagrywałem na tdk ale widać że co dobra płytka to dobra te hawki czytałem że są do bani ale musiałem się przekonać na własnej skórze a może model nagrywareczki mi się trafił lipny .
|
Cytat:
|
Cytat:
teraz mam zainstalowane IDE-SW i ASPI jest zbędne |
Namor orientowałem się w tych sterownikach ale to jest pod nforce a ja posiadam płytę susa P4P 800 SE i pytanko moje jest takie czy nie będę miał zadnych niespodzianek jeśli je zainstaluje u siebie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Stawiam na zwalony system......spróbuj aspi, stery do pł.głównej....itp, itd...:spoko:
|
Cytat:
http://fileforum.betanews.com/download/1011845169/1 8 ) |
niemiałem nigdy nagrywarki dvd lecz kupiłem lg4163b jak ona ma być podpięta jako master czy slev ja mam jako master slev jest dvd czy warto wgrać nowy bios 103a proszę o porade. z góry dzieki
|
Cytat:
|
Dzięki melag ale myślę że program tu nie pomoże bo nagrałem ten film na DVD-RW TDK także co jakość płytki to jakość ale oczywiście spróbuje ale pewnie wszystkie pójdą do kosza.
|
To nie jest problem z os, ani z plytami. Nagrywarki LG 4163 (i prawdopodobnie 4120, 4160) wybiorczo nie czytaja plyt DVD+RW (sprawdzane na plytach Verbatim i TDK) nagranych przez siebie jak i przez inne nagrywarki (sprawdzone z nagrywarka TDK) mimo czytania tych plyt przez odtwarzacze stacjonarne, nagrywarki dvd innych firm, a takze starsze nagrywarki Lg i napedy combo. Problem, jak sie okazuje nie dotyczy tylko plyt DVD+RW.
|
@Lopik
tak się składa że nagrywam i czytam DVD+RW właśnie od Verbatima i TDK i niemiałem jeszcze problemów.... |
Hmm ciekawe. Stacjonarka nie czyta mi DVD+RW Verbatima a już jeśli to tylko po full format. Po quick format pomieli i wyrzuca błąd. Nie mam takich problemów z DVD-RW TDK nawet po quick format. Także coś jak powiedział Lopik z tymi DVD+RW na rzeczy jest O_o. Napęd w kompie nie ma problemów z oboma rodzajami nośników.
|
Problem jest i to chyba natury sprzetowej, tak mowili mi w serwisie lg, ale oni sami nie wiedza co to moze byc. Jakby nie bylo, nie potrafili znalezc zadnej sztuki 4163 ktora przeczyta przykladowa plytke (nową Verbatim DVD+RW x4), mimo ze byla czytana bodajrze przez nagrywarke dvd lg x4.
|
Cytat:
|
dzięki za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie czy trudno jest zmienić bios mam plik A103 z nowym biosem czy ten program zrobi wszystko sam jak go uruchomie czy musze coś wpisywaś plik jest o nazwie GSA-4163A103[EW]
za odpowiedż z góry dzięki. |
Wystarczylo uruchomic :idea:
Tak wszystko zrobi sam... |
dzieki za info a długo to trwa mam a100 chyba muszę to zrobić ale mam troche cykora mysle że niepowinno sie nic stać nieproszonego
|
@Michał
no tak tylko ja mam tych płytek ze 30szt.... |
@FU
niecałą minutke....i nie jest trudne, chyba że masz częste zaniki napięcia.... |
zaników nie ma dzieki
|
Witam
Z tymi płytkami wyszło tak zainstalowałem aspi i z 10 sztuk nagrało mi się tylko 4 a nagrywałem DVD Decrypter 3.5.3.0 i CloneDVD2 2.7.5.1. odradzam kupowania tych płyt są do bani i jeszcze ciekawe ile mi wytrzymają te 4 sztuki. |
VANTWG - tu nie chodzi o płyty, ale o napędy :) Że co trzecia, piąta sztuka ( loteria ) np. 4163B nie będzie czytała dvd-rw.
Ale o czym my tu gadamy...Przecież kolega pietia04 napisałem że zmienił płytki i wszystko ok, tak więc zamykamy wątek :) |
tylko u mnie nie jest ok, na 4 kupione plytki dwie mialy ten problem, i to nie byl problem plytek bo inne napedy nie mialy problemów. Dziwne jest natomiast to ze nagrywarka 4163 mogla nagrac plytke, plytka była czytana przez wszystko oprócz 4163. Jako palnik jest ok, ale jako czytnik do kitu. Nie polecam jej nikomu.
|
JeZeli to bedzie off top to mnie o******cie >> ale powiedzcie jak najlepiej sprawdzic nagrywarke od razu po zakupie >zeby pozniej sie nie okazalo ze dziad jakis>> chodzi mi o glowne programy.. :bicz: :bicz: :podbite: :-o
|
Ooo. NIe zgodze sie i protestuje. Napęd czyta bardzo dobrze. Mam tą nagryware i nie mam z nią rzadnych problemów. Czyta wszystko co nagra i nawet czyta to co inne nie mogą.
|
Jesli chodzi o korekcje to w tej chwili jeden z lepszych napedow - ten drugi to Benek :)
@Lopik Jestes osamotniony ze swoimi problemami :glaszcze: Zmien plyty lub reklamuj naped - sprzedalem juz 17 i zadych zwrotow do tej pory 8 ) |
A naped mialem nowy z serwisu i nic sie nie zmienilo. (Leży tam juz od 3 miesiecy.)
Zreszta co mialo sie zmienić skoro ten sam autoryzowany serwis potwierdził moje spostrzerzenia, i potwierdził ze problem jest we wszystkich napedach 4163b. Dowiedzialem sie rownież od nich ze nie jestem jedyny ktory mial takie problemy. Proponuje jednak dla posiadaczy tego napedu sprawdzanie wypalonych plytek DVD+RW - bo pewnosci nie ma. |
Cytat:
|
problem z testem jakości dysku pod nero
mam problem jak w temacie...wczoraj kupiełem nagryware dvd lg gsa 4163 i kilka dysków różnych firm,by sie przekonac które są najlepsze do niej...no niestety nie moge tego zrobic,bo wywala mi cos takiego:
Błąd!!! invalid command operation code (052000) dzieje sie to zaraz po "rozpedzaniu napędu" wie moze ktos co z tym fantem zrobic,bo ja juz trace cierpliwosc...probowałem z roznymi dyskami i wszędzie jest to samo,co ciekawe, zwykłe cd-r odpala bez problemu.... mam jeszcze w kompie zwykły sam dvd...ale na nim nawet nie mam mozliwosci wcisniecia :"początek",bo ten button jest niepodswietlony.... jakby ktos mógł mi popc to byłbym bardzo widzeczny... ps.oczywiscie typ nośnika, id ,date i label wykrywa bez problemu,poprostu nie chce zacząc testu z powodu tego błędu... pozdrawiam Jaskier |
Chciałem podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat DVD-RAM. Posiadam nagrywarkę LG GSA 4160B oraz płytkę DVD-RAM dwustronną Panasonic. Na jednej stronie (stona A) wypalałem dane z zainstalowanym InCD. Dane były wypalane pakietowo bez potrzeby formatowania jej. Drugą zaś stronę płyty (strona B) sformatowałem w czystym systemie (po formacie całego twardego dysku) do FAT32 bez zainstalowanego InCD ani żadnego programu do wypalania płyt. Formatowanie strony przebiegało długo około 30min ale za to istniała możliwość używania tej stony płyty (strona B) w systemie bez żadnych sterowników i możliwość wypalania na niej danych za pomocą drag&drop. Stronę płyty zaś wypalaną za pomocą InCD wcześniej (czyli strona A) można było tylko odczytać w "świeżym" systemie XP bez możliwości zapisu na niej danych. Morał z tego nasówa się taki, że lepiej jest poświęcić te 30min czasu na sformatownanie płyty do FAT32 aby móc bez problemów wypalać na niej dane w różnych systemach i bez insalacji sterowników. Dodam jeszcze że mając zainsalowane InCD nie ma możliwości sformatowania płyty DVD-RAM do FAT32 gdyż zawsze wtrynia się InCD ze swoim UDF. Aha i jeszcze tylko to że pojemność płyty jest taka sama w UDF i FAT32.
Pozdrawiam DVD-RAMowiczów ;) |
I o jeszcze jednym zapomniałem dodać, że płytkę DVD-RAM sformatowaną do FAT32 można defragmentować zapisane na niej dane.
|
Cytat:
latet |
Nowy bios A104 do LG GSA-4163B
LG opublikowało program do automatycznej aktualizacji różnych napędów cd i dvd.
http://cdrinfo.com/Sections/News/Det...x?NewsId=13224 Dzieki niemu dowiedziałem się o nowym biosie A104 do nagrywarki LG GSA-4163B Na dowód zrzuty z ekranu http://img187.exs.cx/img187/9104/lg32mg.png http://img92.exs.cx/img92/7614/126qs.png http://img92.exs.cx/img92/3599/111dk.png http://img40.exs.cx/img40/6656/11111111111119xk.png Pozdrawiam , to mój pierwszy post :) |
witam
jakie sa zmiany w stosunku do a103 ??:> czy na tym biosie sie jakos lepiej nagrywa czy cos ?? moze jakies wykresy czy cos ? pozdrawiam |
http://www.lge.com/support/software_gcsc.jsp
na stronce producenta ani widu ani slycho o tym biosie....:D ja narazie nie ryzukuje ...i zostaje na a103 :D |
UWAGA ten program zbiera informacje o komputerze i przesyła je na serwery LG. Szybko, szybko i nie przeczytałem tego dokładnie . Jest to jak wół napisane http://cdrinfo.com/Sections/News/Det...x?NewsId=13224
Podczas instalacji też coś ostrzegało ale nie chciało mi sie tego czytać, mój błąd. Jeżeli cenicie prywatność to zastanówcie sie, czy chcecie wyrazić zgodę na szpiegowanie komputera. Ja już nigdy nie będę korzystał z tego programu :| |
Może zbiera wiadomości co kopiujesz i jaką ileść, danego filmu, programu lub gry ? :)
|
myśle że to może być dobre rozwiązanie dla początkujących i mniej doświadczonych
|
A moze nowy biosik zwraca info PI/PIF ?? :D Albo lightScribe.:D Ale znając życie to pewnie dodali obsługe nowych nośników. Jakbym wgrał nowego biosa to mozna pozniej wrocic do starszego np. A103 ??
|
Świetny program. :spoko:
Można zrobić bezpieczny update biosu zaznaczając: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19574&stc=1 I nowy bios A104. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19575&stc=1 To jest oryginalny program LG http://www.lge.co.kr/library/opendat...e=lgfw1.06.zip :) |
Program do aktualizacji biosu napedów LG !!!
UWAGA!!! W internecie jest masa biosów nieautaryzowanych tzw.podrasowanych i tworzonych przez hackerów.Sam osobiscie nigdy bym takiego biosu nie wgral do swojej nagrywarki.Ryzyko uszkodzenia sprztu jest zbyt wielkie.Program który automatycznie aktualizuje firmware szuka zawsze najwyzszego biosu (nie rozróznia czy jest to firmware producenta czy...niewiadomo kogo)i wgrywa go automatycznie.OSOBISCIE nie polecam tego sposobu.Uwazam ze najlepiej pobiera aktualizacje firmware ze strony producenta!!!
|
Cytat:
|
Cytat:
A zmiany w biosie są opisane tutaj http://img187.exs.cx/img187/9104/lg32mg.png |
micronik
Jezeli twierdzisz ze ten program pobiera bios TYLKO ZE STRONY PRODUCENTA (ja uwazam ze z calej sieci) to dlaczego tego najwyzszego firmwaru nie ma wlasnie na stronie LG???
|
Cytat:
|
W katalogu:
C: \Program Files\lg_fwupdate\update\GSA-4163B-050404104013 oryginał: GSA4163A104.exe :) |
A ja nie wiem co sie stało, ale mam takie problemy z korekcją CD, ale i DVD też, że nie mam żadnych pytań. NAgrywarka, nie może mi przełknąc nawet zabrudzonej płyty, a na DVD-ROME samsunga nawet dość mocno porysowane śmigają jak głupie. Może mi ktoś pomóc ??
|
Witam. Pomijając bios napiszcie jak długo trwa wypalenie płytki DVD-RAM (koniecznie RAM) z indexami x2, x3 (bo takie sa dostępne). W/g mnie ta nagrywarka nie trzyma parametrów.
|
Tak ją większość zachwala - wypalcie DVD-RAM to wam się szczęki od ziemi odbiją - płytka x2 wypala się tylko nieco ponad godzinę, a płytka x3 (ponoć w/g serwisu LG_ około 50 minut - kupiłem ją ze względu na RAM'y na dzień dzisiejszy to niestety porażka.
|
Cytat:
A RAMy pala sie tak dlugo bo wlaczona jest automatyczna veryfikacja, czyli wypalenie trwa dwa razy dluzej niz bez weryfikacji. plytki 3x pala sie 1.5x a 2x 1x. |
@inuq
Dzieki za info :spoko: Wreszcie nie trzeba bedzie szperac po stronach LG w roznych krajach :) Jak zawsze na niemieckiej tez juz jest: www.de.lgservice.com :) |
Te plyty maja zupelnie inne przeznaczenie... archiwizacja :)
Chcesz miec szybko - pal na DVD-R Chcesz miec pewnosc na 30 lat - pal na DVD-RAM || Juz nie dlugo DVD-RAM 16x :piwo: |
te plyty maja zupelnie inne przeznaczenie... archiwizacja :)
Chcesz miec szybko - pal na DVD-R Chcesz miec pewnosc na 30 lat - pal na DVD-RAM Juz nie dlugo DVD-RAM 16x Widzę że nie czytasz tematu skoro jest nagrywarka i jest płyta o ideksie x2 pali się powiedzmy x1.1 to znaczy że jest coś skopane, jeżeli płyta x3 pali sie 50 minut to tym bardziej coś jest skopane. To tak jakby płytka +/-R x4 paliła ci się 38 minut. Pomyśl chwilę ... |
Poczytaj troszke wiecej na ten temat - polecam np. tu: <zobacz>
3x DVD-RAM to nie to samo co 3x DVD-R :idea: Przy nagrywaniu DVD-RAM naped weryfikuje zapisane dane - dlatego 3x DVD-RAM to jakies 1.5x DVD-R w przyblizeniu. |
na polskiej stronie juz tez jest :)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47. |