Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.02.2005, 17:14   #1
adaxmax
Bywalec

Data rejestracji: 16.05.2003
adaxmax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nowy bios A115 do nagrywarki DVD LG GSA 4120B

Czy ktoś wie co zmienia nowy biosik do tej nagrywareczki DVD który można znaleźć pod tym adresem http://www.lge.com/support/software_gcsc.jsp i czy ktoś już go testował jak się spisuje ?

Ostatnio zmieniany przez adaxmax : 19.02.2005 o godz. 21:47
adaxmax jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2005, 13:18   #2
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przeskoczyłem z biosa 111->115 i zadnych zmian 8 )
Stary 21.02.2005, 17:52   #3
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja też mam wrsję a115 (v. 2.0 czy też A) i zapewne różnica dotyczy informacji o nośnikach - dodano te nowsze, uprzedzając pytanie - dodanie dvd+dl 4x raczej nie ma co marzyć ;( a propos - czy obsługa dvd-dl to tylko kwestia programowa (zmian firmware) czy też zależy to od jakichś mechanizmów??

pozdro, marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2005, 19:53   #4
adaxmax
Bywalec

Właśnie też dzisiaj wgrałem ten nowy bios z oficjalnej strony LG i w sumie nie zauważyłem żadnych różnic poza tym że jak wsadziłem płytkę TDK DVD-R 1-8x slim do nero to ten nie daje jej nagrać już z szybkością od 1x do 8x tylko widzi szybkość tej płytki od 4x do 8x ale co najważniejsze nagrała się ok. a nagrywałem film. Nie wiem czy tylko ja zauważyłem tą różnice ale ten biosik A115 jest mniejszy od A112 a co do dvd+dl 4x myślę że nic z tego przynajmniej w tej nagrywarce. A tak przy okazji miał już ktoś przyjemność wracać do starego biosa w tej nagrywarce proszę o szczegóły jak to się robi może mi się przydać ale oby nie.
Stary 26.02.2005, 16:51   #5
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

Avatar użytkownika Piotr Krawczyk

Data rejestracji: 29.12.2002
Piotr Krawczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja wróciłem A115-A112 i robi się to tak samo jak wgrywa nowe firmware. Odpalasz A112 klikasz update restartujesz komputer i po problemie

Pozdrawiam
Piotr Krawczyk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.02.2005, 13:58   #6
adaxmax
Bywalec

Do Piotra Krawczyka może napiszesz jaki był powód że wróciłeś z powrotem do bosika A112 i dzięki za odpowiedz jak wrucić do starego biosa.
Stary 28.02.2005, 07:43   #7
LukE_bb
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2003
LukE_bb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?
LukE_bb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2005, 14:36   #8
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

[QUOTE=LukE_bb]Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?

A jaki masz firmware?

Ogólnie to z tanimi płytami tak jest że nigdy nie wiadomo na jaką partię się trafi. Ja wypaliłem testowo 5 DVD+Rx4 esperanza i nie mam z nimi problemów
Stary 28.02.2005, 20:27   #9
sight
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Ja mam sporo problemów ze swoją nagrywarką. Ostatnio kupiłem Esperanze X8 DVD-R i wypala mi około 50% płyt. Przy pozostałych albo wywala błąd - communication error albo skopiowanych danych nie daje się odczytać z płyty (wyskakuje błąd sektora i koniec). Na jakich płytach nagrywacie i czy macie jakieś problemy z tym sprzętem?
pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)
Stary 01.03.2005, 06:47   #10
LukE_bb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sight
pale na wszystkim co popadnie i nie mam problemu z odczytem (w nagrywarce ani na stacjonarnym dvd)
A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...
Stary 01.03.2005, 13:47   #11
sight
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez LukE_bb
A sprawdzałeś może takie płyty jak AXE Economy? U mnie nie udało się tej płyty ani razu nagrać poprawnie:-(
Na zwykłych AXE X4 - zapis jest super, a jakość płyt jest porównywalna do Verbatim z powłoką...
bezproblemu się palą
Stary 03.03.2005, 21:05   #12
Dudi77
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.01.2004
Dudi77 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez LukE_bb
Ja niestety swoja nagrywarke oddalem do serwisu. 99% nagrywanych DVD ladowalo w smietniku, podczas nagrywania wyskakiwal blad "Invalid Adress To Write" i koniec, najczesciej tuz po rozpoczeciu nagrywania. W serwisie gosc powiedzial mi, ze w ciagu tygodnia wymienili 12 napedow, a w skali miesiaca w kraju okolo 1000 szt!!!!!! Jakas wadliwa seria. Tuz po zakupie mialem klopot z odczytem DVD (nawet bez zadnej ryski) "zupgradowalem" firmware z A101 na A111 i problem zniknal, ale po ok. miesiacu znowu problem z nagrywaniem.
JAKI Z TEGO WNIOSEK? Szkoda nerwow, wku...ania sie, rzucania plytami, kopania kompa, tylko oddac sprzet bezposrednio do serwisu (bo szybciej niz przez sklep) i liczyc na wymiane na nowy. Jeszcze nie mam odp z serwisu ale mam nadzieje, ze to juz niedlugo w serwisie powiedzieli mi ze zwykle trwa to jakis tydzien, narazie minelo 8 dni i czekam na odzew. POWODZENIA!! Oddajcie sprzet do serwisu. Moim zdaniem zwykle napedy DRD8120B bardzo dobrze radzily zsobie z porysowanymi plytami i dosc dobrze z krazkami DVD stad warto zostac przy LG.
Dudi77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2005, 14:29   #13
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

Witam

Wróciłem do A112 dlatego że miałem kilkanaście płyt no name CDR i na tym biosie(A112) po ich nagraniu(audio) mogłem je odtwarzać w starym discmanie (nie przeskakiwały) ale wczoraj wróciłem do A115

Pozdrawiam
Stary 28.02.2005, 19:54   #14
LukE_bb
Nowy na forum

Nagrywałem na A111 i na ściągniętych ze strony z firmwarami A115-2, ale nie był firmowany przez LG ten drugi. Jeśli chodzi o esperanze X4 to nagrywało się na nich znakomicie.... tylko długo. Natomiast mój odtwarzacz DVD niezbyt lubi Esperanze X8. Jeśli płytę uda nagrać się poprawnie pod koniec filmu (ostatnie 30-40 minut) zaczyna zatrzymywać obraz i robi takie stop klatki - co uniemożliwia oglądanie. Będę dziś testował ten BIOS A115 ze strony LG. Na jakich płytach nagrywacie bez problemów?
Stary 01.03.2005, 10:22   #15
Gumi_p
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2004
Gumi_p w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wypalam na DVD-R Verbatim x8 i od początku nie ma problemów. Teraz dodano też obsługę DVD-R Platinum x8 więc może częściej z nich zaczne korzystać bo trochę tańsze Z plusami jest ciekawie - te które są obsługiwane można je nagrywać nawet x12 ale to już na własne ryzyko Ostatnio wypróbowałem to na DVD+R Platinum x8 z biosem A115 i poszło bez bólu
Gumi_p jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: