![]() |
Na jakich no***347;nikach nagrywasz podaj producenta
|
Pr***243;bowa***322;am r***243;***380;nych pr***281;dko***347;ci i r***243;***380;nych no***347;nik***243;w i sytuacja si***281; nie zmienia.
Je***347;li jest jaka***347; sugestia to poprosz***281;. |
Witamy na forum :)
Z jaką prędkością próbujesz nagrywać i na jakim nośniku? |
Brak postępu w procesie nagrywania...
Witam.
Mam problem który rozwiązuję już kilka dni,związany z nagrywarką LG GSA H55N. Jest sprawna,została sprawdzona na innym komputerze.Przestała za to działać na moim. Postąpiłam zgodnie z instrukcją: 1. Instalujemy ForceASPI 2. Podpinanie napędów 3. Tryb DMA 4. Najnowsze oprogramowanie 5. Informacje dodatkowe __________________ Rozpoczyna się proces nagrywania,dochodzi do 2 % i dalej nic.Zegar programu Nero wyświetla czas który pozostał 90:54:04 i proces jest kontynuowany z tym że procent wykonanego zapisu jest nadal 2%. mój komputer ma słabe parametry(Duron 900Mhz,256 ram,Hdd 80Gb) jednak do tej pory radził sobie z nagrywarką. Dodam ze wypróbowałam kilku programów do nagrywania oraz wielu płytek i zawsze jest tak samo. Problem dotyczy tylko nagrywania płyt DVD. Czy ktoś mógłby mi pomóc w zrozumieniu tego co się stało? Z góry dziękuję. |
Właśnie planuję zmanę na SP2 więc jak to zrobie to się odezwę a niestety ostatnio nie mam czasu :(
Zainstalowałem SP2 i brakowało jeszcze jakiegoś JmicronRaid i tego śmiga aż miło. Thx |
Dalej masz tylko SP1? :pytanie:
Je***347;li tak, to SP2, SP3, w***322;***261;cz DMA, zdefragmentuj dyski i si***281; odezwij. :idea: |
LG Gsa h55l
Mam już nowy napęd i problemy te same.
Dalej się zacinają filmy. Proszę o pomoc |
Nie ma sprawy. :spoko:
Oczywi***347;cie poinformujesz nas o przebiegu zdarze***324;. :taktak: |
okej spróbuje :)
dzięki wielkie :) tyle dobrze, że jest jeszcze ta gwarancja ^^ pozdrawiam :) |
Temu koledze to podzi***281;kuj za takie ciekawe porady. :haha:
Prawdopodobnie umar***322; laser odpowiedzialny za DVD - tak***380;e sprawd***378; dla pewno***347;ci nap***281;d na innym komputerze i pr***281;dko do serwisu z nim. :] |
help me :)
witam :)
mam problem z t***261; nagrywark***261; (hl-dt-st dvd-ram gsa-h22l) odmawia pos***322;usze***324;stwa :P a konkretniej - przesta***322;a czyta***263; p***322;yty dvd i nagrywa***263; na nie p***322;yty cd czyta normalnie, nagrywa r***243;wnie***380; bez problemu, a p***322;yt dvd nie chce czyta***263; - oryginalnych, przegrywanych, po prostu ***380;adnych wrzuci***322;em p***322;yt***281; kt***243;ra by***322;a do***322;***261;czona do nap***281;du, zainstalowa***322;em wszystko, zrobi***322;em aktualizacje firmware, nic to nie da***322;o kto***347; wie jaka mo***380;e by***263; tego przyczyna i co mog***281; jeszcze zrobi***263;? kolega twierdzi ***380;e spali***322; si***281; bufor dvd - ja nie wiem, nie znam si***281; dlatego pomocy szukam tu :) mam na szcz***281;***347;cie jeszcze 5 miesi***281;cy gwarancji, ale mog***322;a to by***263; jaka***347; prosta przyczyna dlatego pytam :) pozdrawiam serdeczne i z g***243;ry dzi***281;kuje za odpowiedzi :) |
Robi***322;em wszystko jak tam jest napisane i nie pomog***322;o. :(
Chodzi oczywi***347;cie o te filmy a przy ka***380;dym kanale napisane ***380;e DMA je***380;eli mo***380;liwe |
Usu***324; wszystkie. :idea:
|
a dlaczego ja mam po trzy kanały ID i 3 pomocnicze
http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/ (ostatni screen w tym temacie) (na tym screenie jest tylko jedno) |
Usu***324; kana***322;y kontroler***243;w IDE, po restarcie pozw***243;l windowsowi na instalacj***281; domy***347;lnych - DMA powinno si***281; da***263; w***322;***261;czy***263;.
https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57073 :czytaj: |
Jak odtwarzam film z dysku to problemu nie ma , tylko z p***322;yty.
|
A jak odtwarzasz film z dysku twardego to problem nie wyst***281;puje? Je***347;li tak***380;e wyst***281;puje to przeinstaluj/zaktualizuj kodeki.
|
Niestety,problem dalej istnieje. :(
|
-usu***324; ten nap***281;d w mened***380;erze urz***261;dze***324; i zresetuj kompa
|
Wybacz ale jestem laikem. Więc czego sterowniki usunąć?
|
usu***324; sterowniki i zresetuj kompa.
|
i jeden i drugi. a DMA coś mi się nie chce włączyć.
|
jaki film ...? na DVD? czy w formacie Divx?
sprawd***380; DMA. |
Lg-GSA-h12n problem
Posiadam ten nap***281;d optyczny.
Jednak mam z nim problem poniewa***380; gdy chc***281; odtwarza***263; na nim film w bez r***243;***380;nicy jakim formacie to si***281; strasznie zacina i obraz i d***378;wi***281;k. Wszystko jest takie spowolnione. Sta***322;o si***281; to po formacie systemu (teraz mam Win XP Pro SP1) Nagrywa dobrze. Pom***243;***380;ecie? |
Cytat:
|
Cytat:
|
a po co chcesz j***261; rozbiera***263;? ???
bierz nagrywark***281;, id***378; do kole***380;anki... i wtedy ewentualnie bierz si***281; za rozbieranie :> |
Hmm boje si***281; rozbiera***263; nagrywark***281;, ale zobacz***281; a zasilacz mam http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2650&katid=14
|
sprawd***378; nagrywark***281; w innym komputerze
zasilacz? |
Hmm... czyli jak pad***322; laser a tego nie wiadomo bo tylko mo***380;na przypuszcza***263;.. pozostaje kupno nowej nagrywarki bo papiery s***261; ju***380; niewa***380;ne:(
|
Cytat:
|
Hmm laser? Nie nie bra***322;em, bo skoro czyta p***322;yty DVD a nie CD to laser musi dzia***322;a***263;..przynajmniej dla DVD p***322;yt...
|
A może po prostu padł Ci laser :pytanie: Brałeś to pod uwagę :pytanie:
|
GSA H20L - Problem z odczytem/zapisem płyt CD
Witam
Na początku chciałem napisać, że przeglądałem masę tematów o bardzo podobnym problemie, lecz nie znalazłem identycznego co do mojego. Od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DVD LG GSA H20L lecz po dłuższym jej używaniu pojawił się następujący problem: - odczytuje tylko płyty DVD a konkretnie każdą nie ważne jaka firma czy Esperanza, TDK, Verbatim dosłownie każda, ale nie odczytuje żadnej CD - praktycznie nagrywarka nie widzi tej płyty... lecz jest ona w napędzie...więc skoro nagrywarka nie pokazuje autostartu z czystej płyty CD to nie można wogóle na niej cokolwiek zapisać... To jest główny problem mój teraz trochę napisze o szczegółach: Przeczytałem, że trzeba zaktualizować BIOS nagrywarki więc zrobiłem go podajże do najnowszej wersji 1.02, ale to nic nie pomogło. Następnie spróbowałem format - również bezskutecznie :( Doczytałem się o niejakich systemach DMA i ASPI w nagrywarkach. Otóż zainstalowałem sterownik Force Aspi 1.7 zgodnie z instrukcjami, lecz i to nie pomogło teraz rzucę parę screenów z Nero InfoTool i z Menadżera Zadań żeby przybliżyć moja obecną sytuację: Menadżer Zadań - Podstawowy kanał IDE http://www.vpx.pl/up/20080402/167897...4ff8126412.png Nero InfoTool - Informacje o Sterowniku http://www.vpx.pl/up/20080402/167908...ee20b53483.png Nero InfoTool - Informacje o Systemie http://www.vpx.pl/up/20080402/167910...1115115802.png Nero InfoTool - Informacje o Hardware http://www.vpx.pl/up/20080402/167911...7cd4156068.png Wszelkie źródło odnośnie tych screenów oraz instalowanie poszczególnych sterowników odnosiłem do tej stronki http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/ Jak widać troszkę się te screeny różnią po instalacji sterownika ASPI w Nero InfoTool nie ma tej zakładki. Nie wiem czy tak powinno być - czy moja nagrywarka rzeczywiście nie obsługuje tego trybu... To wszystko narazie ode mnie jeśli potrzeba jakieś screeny, dodatkowe info lub coś piszcie.. osobiście póki co nie mam jak rozebrać nagrywarki bo jej nie montowałem... a po drugie się boje że jej później nie podłączę albo zrobię to źle. Z góry dzięki za pomoc!;) |
Stawiam na Megabajt albo Codegen :czytaj:
|| |
Jakiego producenta masz zasilacz ?
Sprawdz nagrywarke na innym kompie z lepszym zasilaczem tzn firmowym Na jakich plytach nagrywasz ? |
LG GSA H42L
Witam! Podczas wypalania plyt ta nagrywarka pojawia sie problem(nie zawsze) kiedy po rozpoczeciu nagrywania i wypaleniu kilku % slychac jakies przelaczanie i dzwiek (jak przy resecie kompa) i wtedy zawiesza sie wszystko.Czasami po pewnym czasie wypalanie jest kontynuowane ale wtedy plyta jest nie do odczytu :wow: Czy ktos mial podobny przypadek? Podejrzewam zasilke (300w) ale nie jestem pewien.Wartosci napiec :http://img340.imageshack.us/img340/9386/beztytuucd6.jpg
Dzieki z gory za info! Pozdro! |
Dziwne, sprawd***378; pami***281;***263; RAM np. memtestem bo wiem ***380;e p***322;yty Biostar gryz***322;y si***281; z Goodramem. Og***243;lnie strasznie du***380;o rzeczy ci pada z tego co piszesz :)
|
Sprawdziłem inną taśmę i jest to samo
Zasilacz przetestowałem, ale niestety bez miernika - nie mam miernika, jedynie przy użyciu programów. Napięcia były prawidłowe. Nie mam pojęcia, co to może być . Przy zapisie DVD zawsze wyskakuje ten sam błąd... błąd komunikacji i wszystko zatrzymuje się na 1%, przy zapisie CD-R dochodzi do 6% i wyskakuje "Nieokreślony błąd docelowy" A może to jakieś ustawienie w biosie powoduje że jest jakiś konflikt między IDE a SATA? Albo coś z Chipsetem? Wgrałem najnowsze sterowniki do Chipsetu płyty głównej ale to nic nie pomogło. Zastanawiam się czy nie ściągnąć nowego biosu do płyty głównej. W załączniku dołączam log do nagrywania na CD-R Ma ktoś jakieś pomysły? Zaznaczam, że nigdy na tym sprzęcie nie nagrywałem. Odkąd go mam czyli od prawie roku. Nagrywałem wszystko w pracy, bo nagrywarkę miałem starą i nie chciała nagrywać... myślałem, że to ze starości... a może tamta nagrywarka też jest oki, tylko coś z konfiguracją sprzętu nie tak? Proszę o pomoc Kod:
Windows XP 5.1 |
wykombinuj lepszy zasilacz bo ten feel to do dobrych zasilaczy sie nie zalicza, a LG lubi dobre i stabilne zasilacze
|
zasilacz FEEL ESP-300ATX SP4,
poza tym komputer intel celeron 1000mhz plyta glowna mercury kobian kob 694x TFSX |
Jaki zasilacz w budzie? :pytanie:
|
problem z DVD LG GSA H58N
Mam problem!! 3 dni temu kupilem nagrywarke dvd LG GSA H58N. oglądnąłem juz na niej pare filmów, wszystko czyta jak nalezy, ale problem jest z nagrywaniem!!, zawsze nagrywam przez nero, i gdy uruchamiam nagrywanie, zatrzymuje sie przy 1% albo nawet wogole nie zaczyna nagrywać tylko komputer mi sie zawiesza i musze resetowac.nie wyskakuje zaden błąd;/
raz uruchomilem test napedu w nero i jak miałem włożoną czystą płytkę dvd komputer sie zawiesil;/a jak uruchamiam test z nagraną płyka dvd w napedzie jest on normalnie realizowany!! Napęd czyta mi czyste plytki ale nie chce ich nagrywac!!tak jakby go cos stopowalo! Oprocz tego dvd mam jeszcze nagrywarke cd-rw tez LG i ona dziala bez zarzutów. Bawiłem sie juz z taśmami itd.odłączylem napęd cd-rw i tez nie działa!!:( czy coś źle podłączyłem??, musze sciagnać jakieś sterowniki czu cos?? prosze o pomoc!!!! |
Przepraszam, mój błąd. Taśma ma trzy kolory wtyczek. Niebieska (pierwsza) jest podłączona do płyty, szara (druga) jest wolna, na czarnej (trzecia) jest podpięta nagrywarka. Jutro albo w sobotę postaram się o nową taśmę ATA... mam nadzieję, że to rozwiąże problem :). Tymczasem dziękuję :)
|
Wystarczy usunąć kanał IDE na którym spawarka się znajduje
Zainstalować poprawne sterowniki do MOBO I to całe rozwiązanie problemu, bez żadnego grzebania w rejestrach :nie: :czytaj: |
zmien tasme ATA na nowa i jezeli masz jedna wtyczke koloru niebieskiego to przypuszczam ze masz tasme 80 zylowa i ta wtyczke niebieska wklada sie TYLKO do plyty glownej bo tasme 80 zylowa trzeba podpina***263; kierunkowo w 40 zylowej nie
|
LG GSA 58N problem z nagrywaniem :(
Witam
Kupiłem ostatnio nagrywarkę Asusa w MM i mimo, że świetnie czytała, nie chciała nagrywać. Sprawdzałem na takich płytach jak Sony, Emtec, Vobis, Vacoss, Bluepop... zarówno CD-R jak i DVD+R i DVD-R. Oddałem do MM i wymieniłem na LG GSA 58N. Niestety ta nagrywarka również nie chce nic nagrać :( Przy pierwszej nagrywarce Problem z nagrywaniem, maksymalnie dochodził do 2%, czasem nawet nie startował***8230; i pojawiały się komunikaty w rodzaju: ***8222;wystąpił reset***8221;, ***8222;Błędny nośnik***8221;, ***8222;Urządzenie nie jest dostępne***8221;. Przy obecnej nagrywarce jest podobnie... 1% tylko a komunikat typu "Brak komunikacji!". Odkąd mam nowy sprzęt nic na nim nie nagrywałem, bo nagrywarka Nec, była z poprzedniego kompa i już na tamtym po roku bezproblemowego działania przestała nagrywać i miała problemy z czytaniem niektórych płyt. Zmieniłem całego kompa w marcu 2007, prócz nagrywarki, więc nawet nie próbowałem na nowym sprzęcie nagrywać i nagrywałem wszystko w pracy. W grudniu padł mi dysk twardy... podczas gry najpierw skoki i zacięcia... wyszedłem z gry ale cały windows zaczął się krzaczyć, zrobiłem restart i nie wykryło twardziela, po którymś restarcie twardziel załapał. Pojawiły się na dysku bad sektory, które próbowałem usunąć HDD Restoratorem, niestety nie pomógł. Usunął większość badów poza obszarem 3,1GB - 3,2GB... co sprawiało, że co jakiś czas miałem zwiechy i niebieskie ekrany... kupiłem nowego twardziela, jak się potem okazało sieć energetyczna puściła 300V zamiast 230V. Dowiedziałem się o tym od kolegi, któremu też w tym czasie padł twardziel. Było ogłoszenie na osiedlu, że można żądać odszkodowania... wielu ludziom padły lodówki, pralki etc. Po zmianie twardziela, nie miałem już z kompem żadnych problemów. Stara nagrywarka NEC czasami nie czytała płyt, ale byłem już do tego przyzwyczajony... oczywiście nic nie nagrywałem. Zasilacza po tej awarii nie testowałem, ale nie było z kompem żadnych problemów... a chodził nie raz pod dużym obciążeniem... nowe gry 3D, testy. Nagrywarka jest podłączona na taśmie IDE, jedyna w kompie. Ma ustawioną zworkę na "master". Podłączona jest na końcu taśmy, nie do niebieskiego wtyku, tylko czarnego... za krótka taśma, nie sięga do niebieskiego. Dysk twardy mam podłączony na SATA. Obydwa napędy ustawione na DMA. Załączam raport z nagrywania z jednej z płytek. Proszę o pomoc... bo zupełnie nie potrafię sobie z tym dać rady... nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny? Może to być uszkodzona taśma IDE? Dodam, że nagrywarka CZYTA PŁYTY BEZBŁĘDNIE... tylko nie chce nagrywać. To już druga nowa nagrywarka, niemożliwe, żeby obydwa modele pod rząd były zepsute... aż takiego pecha nie mam :( Pozdrawiam Dodam, że sprzęt jaki mam to: Core2Duo 4400, GF 7900 Galaxy, 2 GB Ramu w trzech kościach (2x512 GoodRam + 1 x 1GB Kingston), płyta główna Biostar TForce 965PT, HDD 160GB Seagate, kara sieciowa D-Link, Zasilacz Tagan TG430-U15 (430W) - Nic nie jest kręcone! Kod:
Windows XP 5.1 |
hmmm widze ze ludzie narzekaja na te nagrywarke :) ja j***261; r***243;wnie***380; kupilem :) i r***243;wnie***380; mam problem ale nieco inne mam objawy problemow :)
problem z DMA mam mam stara nagrywarke DVD ale ze mi wysiadala to kupilem nowa - stara obsluguje mi Ultra DMA tryb 2, nowa (czyli GSA-H55L) nie obsluguje mi zadnego trybu :/ i nie potrafie tego zmienic - w biosie plyty glownej moge jedynie ustawiac Auto|tryb Pio 1, 2, 3, 4, 5 Cytat:
jakies pomysly?:) nagrywarka po kupnie od razu ma sterowniki wersji 1.05 :) EDYCJA: heh problem rozwiazany :D okazuje sie ze jesli problem jest taki jak moj (czyli wszystko w biosie wporzadku a w windowsie i tak tylko tryb PIO) to przydaje sie ta stronka: http://forum.pclab.pl/t199898.html normalnie ten artykul jest niezly :) przy czym ja nie majstrowalem w rejestrze - najpierw usuwalem :) przy czym usunalem tez Pomocniczy kanal IDE przez co teraz windows zglasza mi bledy ze go nie moze zainstalowac i teraz mam jako "nieznane urzadzenie" hehehe oczywiscie to w niczym odziwo nie przeszkadza :D nagrywarka dziala mi nadal poprawnie :) i malo tego - uzywa UDMA (niestety nie wiem ktorego bo usunalem Pomocniczy kanal IDE hehe :D) powodzenia tym co maja problemy typu "nagrywarka nie uzywa DMA" |
spr***243;buj podpi***261;c tylko H55L na master, bez drugiego nap***281;du na slave oraz zobacz w menad***380;erze urz***261;dze***324;/kontrolery IDE .../pomocniczy kana***322; IDE/w***322;asciwosci/[zak***322;adka] ustawienia zaawansowane jaki masz w***322;aczony tryb dma??
na jakim chipsecie masz p***322;yte g***322;***243;wn***261;, na Nforcach, bodajze od trzeciego wyst***281;puje 'wrodzony' problem z H55L na ktry nadal szukam odpowiedzi w internecie. |
sprawdzalem tym testem ine nagrywarki i ten test wygladal calkiem inaczej byla caly czas ciaglos predkosci a nie takie skoki
Cytat:
|
Cytat:
|
jak jest dobry to dlaczego psuje mi plyty podczas nagrywania
|
Cytat:
|
problem dvd gsa h58n
Ilość załączników: 1
test w nero http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1201545712
co to moze byc |
widze ze nie tylko ja ma ten sam problem:(
do kitu ta nagrywarka...... no ale juz ja mam..... mam dwa napedy.. jeden nagrywarke CD a druga ta nieszczesna GSA H55L.. podlaczylem GSA H55L jako mastera.. nagrywarka CD chodzi jako slave firmware zaktualizowany do 1.05 w menagerze zadan primary i secondary IDE chanel ustawiony na DMA if available.. wszystko niestety tak jak u was poprzednio.. cd nagrywa bez problemu a DVD nie... zatrzymuje sie... po czym jak sie wylaczy proces zapisze jesze pare procent i wylacza sie.. uzywam nero... pomozcie prosze bo nie mam pomyslu........ ze tez nie trafilem na to forum przed zakupem:( pozdr |
po zlokalizowaniu PRAWDZIWEGO powodu usterki [i uwazam ze w moim przypadku nie chodziło o wersje firmware] miałem napisac faqa, gdyz przszukujac google w celu rozwiazania tego problemu znalazłem baaardzo wiele wątkow na zagranicznych forach dotyczacych tego włąsnie modelu H55L.
w kazdym razie dobrze jest podpiąc H55L wg tego schematu: A: HDD master H55L slave lub B: H55L master w kazdym razie aktualizacja biosu i samo wrzucenie napędu na master nie rozwiązuje problemu... Nie wiem jak w nowszych plytach głownych, ale w mojej Epox 8K9A9I model z 2003 opcja DMA dla napędów CD była wyłączona [w biosie płyty]. dopiero jej aktywowanie zaskutkowało właczeniem sie trybu dma 4 [or sth] jakby cos było niejasne dla ciebie to pytaj |
LG GSA H20L nie działa! Pomocy!
Witam, przed chwil***261; zmini***322;em firmware na 1.02 ktore pobra***322;em z tego serwisu. Robi***322;em wszystko zgodnie z instrukcj***261;, na ta***347;mie zostawi***322;em tylko t***261; nagrywark***281; jako Master na IDE Secondary, powyl***261;cza***322;em wszystkie programy dzia***322;aj***261;ce w tle. Wszystko przebieg***322;o ok, system widzi nagrywark***281;, jednak nie odczytuje ona zadnych p***322;yt DVD! Prosz***281; o pomoc:(
//prosz***281; o usuni***281;cie tego tematu, nie ten dzia***322;. Za***322;o***380;y***322;em ju***380; w odpowiednim. Przepraszam za k***322;opot |
Cze***347;***263; mam r***243;wnie***380; podobne problemy z nagrywark***261; LG GSA-H55L (nie nagrywa tylko DVD-R, DVD+R) DVD RW ok, soft 1.0.5 czysty system XP , pr***243;bowa***322;em prawie wszystkiego o dziwo wszystko jest ok pod linuxem, by***322;a dwa razy w serwisie LG - wymienili mi na nowy model GSA H55L i jest to samo pora***380;ka nie polecam tego modelu.
Czy kto***347; ma jak***261;***347; rade co zrobi***263; (wykluczam opcj***281; kosz :-), cho***263; jestem bliski desperacji). inni u***380;ytkownicy tego modelu maj***261; podobne objawy pod XP. |
problem wyjasnił sie kilka postów wyżej ;)
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
No jasne
Link do strony LG to http://pl.lge.com :czytaj: Strata czasu ~15sek Odnalezienie biosa ~max 60sek Oszczędzamy ~75sek :jupi: :fala: :czar: |
Cytat:
|
gsa-h55l
Witam
od kilku dni tez mam lg GSA-H55L, miałam ten sam problem. Kolega powiedział żeby wgrać najnowszego biosa do tej nagrywarki i podziałało. Na stronie LG jest ten nowy bios (ver. 1.05), tylko to musi być bios konkretnie do tego modelu. |
Napedy LG potrzebuja dobrego i stabilnego zasilacza mam tu na mysli firmowy zasilacz np cheftec, Tagan itd. Jaki masz zasilacz ?
|
Jeśłi mogę... dzień dobry... jestem absolutnie nowy na tym forum (i wogóle forach) a to dlatego iż mam identyczną nagrywarkę LG z IDENTYCZNĄ usterką (?), co więcej wcześniej miałem również nagrywarkę DVD, LG ale inny, starszy model który sprawiał taki sam kłopot (1-2% w przypadku DVD i od 10 do 30 % w przypadku płytek CD) - starsza została oddana do serwisu właśnie na tą zagadkową usterkę (?) i otrzymałem LG HL-DT-ST DVD-RAM GSA H55L... mój komputer nie jest rakietą ale też nieprzedpotopowy, czy to może mieć jakiś wpływ na nagrywarki DVD i ich nagrywanie? Drugi napęd to nagrywarka CD - też LG i złego słowa o niej nie moge powiedzieć... CZY KTOŚ JEST W STANIE WYJAŚNIĆ TO PRZYKRE ZJAWISKO (zatrzymywanie się nagrywania)???
|
No niestety nic nie pomogło...
:] |
WKLEJAM LOGA, MOZE COS POMOZE
Dębski 1K22-0867-0795-66M4-5938-5222-**** Windows XP 5.1 IA32 WinAspi: - NT-SPTI used Nero Version: 8.2.8.0 Internal Version: 8, 2, 8, 0 Recorder: <HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L>Version: 1.03 - HA 1 TA 0 - 8.2.8.0 Adapter driver: <IDE> HA 1 Drive buffer : 2048kB Bus Type : default CD-ROM: <HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L>Version: 1.03 - HA 1 TA 0 - 8.2.8.0 Adapter driver: <IDE> HA 1 === Scsi-Device-Map === DiskPeripheral : SAMSUNG SP0802N atapi Port 0 ID 0 DMA: On CdRomPeripheral : HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L atapi Port 1 ID 0 DMA: On CdRomPeripheral : DVD-16X DVD1648/BKH atapi Port 1 ID 1 DMA: On === CDRom-Device-Map === HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L G: CdRom0 DVD-16X DVD1648/BKH H: CdRom1 ======================= AutoRun : 1 Excluded drive IDs: WriteBufferSize: 83886080 (0) Byte BUFE : 0 Physical memory : 1023MB (1048048kB) Free physical memory: 606MB (620752kB) Memory in use : 40 % Uncached PFiles: 0x0 Use Inquiry : 1 Global Bus Type: default (0) Check supported media : Disabled (0) 14.1.2008 ISO compilation 11:22:35 #1 Text 0 File SCSIPTICommands.cpp, Line 450 LockMCN - completed sucessfully for IOCTL_STORAGE_MCN_CONTROL 11:22:35 #2 Text 0 File Isodoc.cpp, Line 6655 Iso document burn settings ------------------------------------------ Determine maximum speed : TRUE Simulate : FALSE Write : TRUE Finalize CD : FALSE Multisession : TRUE Multisession type: : Start multisession Burning mode : DAO Mode : 1 ISO Level : 1 (Max. of 11 = 8 + 3 char) Character set : ISO 9660 Joliet : TRUE Allow pathdepth more than 8 directories : TRUE Allow more than 255 characters in path : TRUE Write ISO9660 ;1 file extensions : TRUE 11:22:35 #3 ISO9660GEN -11 File Geniso.cpp, Line 3349 First writeable address = 0 (0x00000000) 11:22:36 #4 Text 0 File Burncd.cpp, Line 3502 Turn on Disc-At-Once, using DVD media 11:22:36 #5 Text 0 File FilesystemSettingsValidator.cpp, Line 142 FS Settings: using validator 'CUDFSettingsValidatorDVD' ParamMode = 'automatic', changing UDF partition type from 'physical' to 'physical' Changing UDF revision from '1.02' to '1.02' 11:22:36 #6 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 307 Last possible write address on media: 2295103 (510:01.28, 4482MB) Last address to be written: 2251247 (500:16.47, 4396MB) 11:22:36 #7 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 319 Write in overburning mode: NO (enabled: CD) 11:22:36 #8 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 2957 Recorder: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L, Media type: DVD+R Disc Manufacturer ID: <MCC>, Media Type ID: <004>, Product revision number: 0 Disc Application Code: 0, Extended Information Indicators: 7 11:22:36 #9 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 493 >>> Protocol of DlgWaitCD activities: <<< ========================================= 11:22:36 #10 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 762 Setup items (after recorder preparation) 0: TRM_DATA_MODE1 () 2 indices, index0 (150) not provided original disc pos #0 + 2251248 (2251248) = #2251248/500:16.48 relocatable, disc pos for caching/writing not required/ required -> TRM_DATA_MODE1, 2048, config 0, wanted index0 0 blocks, length 2251248 blocks [G: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L] -------------------------------------------------------------- 11:22:36 #11 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 964 Prepare [G: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L] for write in CUE-sheet-DAO DAO infos: ========== MCN: "" TOCType: 0x00; Session Closed, disc fixated Tracks 1 to 1: Idx 0 Idx 1 Next Trk 1: TRM_DATA_MODE1, 2048/0x00, FilePos 0 0 4610555904, ISRC "" DAO layout: =========== ___Start_|____Track_|_Idx_|_CtrlAdr_|_____Size_|__ ____NWA_|_RecDep__________ 0 | lead-in | 0 | 0x41 | 0 | 0 | 0x00 0 | 1 | 0 | 0x41 | 0 | 0 | 0x00 0 | 1 | 1 | 0x41 | 2251248 | 0 | 0x00 2251248 | lead-out | 1 | 0x41 | 0 | 0 | 0x00 11:22:36 #12 Text 0 File SCSIPTICommands.cpp, Line 240 SPTILockVolume - completed successfully for FSCTL_LOCK_VOLUME 11:22:36 #13 Text 0 File Burncd.cpp, Line 4288 Caching options: cache CDRom or Network-Yes, small files-No (<64KB) 11:22:36 #14 Phase 24 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Caching of files started 11:22:36 #15 Text 0 File Burncd.cpp, Line 4407 Cache writing successful. 11:22:36 #16 Phase 25 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Caching of files completed 11:22:36 #17 Phase 28 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Speed measurement started 11:22:36 #18 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2681 Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0 11:22:36 #19 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 269 Pipe memory size 590400 11:25:04 #20 Text 0 File WriterStatus.cpp, Line 240 <G: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L> start writing Lead-Out at LBA 2251248 (2259F0h), length 0 blocks 11:25:04 #21 Phase 29 File dlgbrnst.cpp, Line 1716 Speed measurement completed: 22x (30 468 KB/s) 11:25:04 #22 Phase 36 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Burn process started at 12x (16 620 KB/s) 11:25:04 #23 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2681 Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0 11:25:04 #24 Text 0 File Cdrdrv.cpp, Line 10140 ---- Disc Structure: Physical Format Information (00h) ---- Media Type: 0, Layer: 0, Address: 0 (0 h), AGID: 0; Length: 2050 Book Type: DVD+R (10), Part Version: 1.0x (1) Disc Size: 120 mm, Maximum Transfer Rate: <not specified> (F h) Number of Layers: 1, Track Path: Parallel Track Path (PTP), Layer Type: recordable Linear Density: 0,267 um/bit, Track Density: 0,74 um/track Starting Physical Sector Number of Data Area: 30000 h (DVD-ROM, DVD-R/-RW, DVD+R/+RW) End Physical Sector Number of Data Area: 26053F h Data in Burst Cutting Area (BCA) does not exist Disc Application Code: 0 / 0 h Extended Information indicators: 7 h Disc Manufacturer ID: MCC..... Media type ID: 004 Product revision number: 0 Number of Physical format information bytes in use in ADIP up to byte 63: 56 Media Specific [16..783]: 00 00 07 4D 43 43 00 00 - 00 00 00 30 30 34 00 38 ...MCC.....004.8 23 54 37 12 02 54 6C 02 - 92 5F 15 15 0B 0B 08 08 #T7..Tl.._...... 01 19 1B 0C 0C 0C 0D 01 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 01 00 38 38 02 2C 5A 1A - 05 2E 23 10 04 1E 1D 01 ..88.,Z...#..... 00 00 02 2C 5A 1A 05 2E - 23 10 04 1E 1D 01 00 00 ...,Z...#....... 02 00 54 70 02 30 63 3C - 24 14 0C 0C 01 20 00 00 ..Tp.0c<$....... 00 00 02 40 66 42 24 14 - 0C 0C 01 20 00 00 00 2B ...@fB$........+ 03 00 54 DF 02 30 63 3C - 24 14 0C 0C 01 20 00 00 ..T..0c<$....... 00 00 02 75 5E 58 24 14 - 0A 0A 01 20 00 00 00 59 ...u^X$........Y 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 11:25:04 #25 Text 0 File DVDR.cpp, Line 6630 Drive: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55L Book Type request [LG]: DVD-ROM Changing the Book Type was finished successfully, return code 0 11:25:04 #26 CDR -1207 File DVDR.cpp, Line 6557 Book Type automatically set to: DVD-ROM 11:25:04 #27 SPTI -1066 File SCSIPassThrough.cpp, Line 197 CdRom0: SCSIStatus(x02) WinError(0) NeroError(-1066) CDB Data: 0xAC 00 00 00 00 00 00 00 00 64 00 00 Sense Key: 0x05 (KEY_ILLEGAL_REQUEST) Sense Code: 0x24 Sense Qual: 0x00 Sense Area: 0x70 00 05 00 00 00 00 0E 00 00 00 00 24 Buffer x049de840: Len x648 11:25:04 #28 Text 0 File DVDPlusRW.cpp, Line 675 Start write address at LBA 0 DVD high compatibility mode: Yes 11:25:04 #29 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 269 Pipe memory size 83836800 11:26:37 #30 Phase 40 File dlgbrnst.cpp, Line 1440 Aborted by user 11:27:17 #31 Phase 127 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Generating DVD high compatibility borders 11:28:19 #32 Text 0 File DVDPlusRW.cpp, Line 935 EndDAO: Last written address 96 11:28:19 #33 Phase 129 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Generating DVD borders completed successfully 11:28:19 #34 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1767 Burn process failed at 12x (16 620 KB/s) 11:28:19 #35 Text 0 File SCSIPTICommands.cpp, Line 287 SPTIDismountVolume - completed successfully for FSCTL_DISMOUNT_VOLUME 11:28:27 #36 Text 0 File Cdrdrv.cpp, Line 11391 DriveLocker: UnLockVolume completed 11:28:27 #37 Text 0 File SCSIPTICommands.cpp, Line 450 UnLockMCN - completed sucessfully for IOCTL_STORAGE_MCN_CONTROL Existing drivers: Registry Keys: HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon\AllocateCDROMs : 0 (Security Option) |
i chyba tak zrobie, pojde do kumpla i sprawdze, napisze co i jak
a jezeli ktos ma juz gotowe rozwi***261;zanie to niech sie podzieli ;p a drugi temat jest taki ze w Moim Komputerze zamiast "stacja dysk***243;w DVD" widnieje "stacja dysk***243;w CD" kolejna sparawa, kiedy p***322;yta staje na tych 2***37; to czekam kilka minut z nadzieja az wreszcie ruszy. wtedy po prostu w***322;aczam ABORT i co ciekawe dopiero p***322;ytka sie zaczyna nagrywac, dochodzi do ok 10% [ tez zalezy ile danych nagrywam] i wyskakuje na talerzu ... ;/ |
Plyta glowna nie ma tu nic do rzeczy ona nie musi znac nagrywarki ma ja tylko wykryc a jak jest rozpoznawana w systmie znaczy ze jest wykryta, sprawdz ja na innym kompie jak to samo oddaj ja na gwarancje, sprawdzenie na innej serii nosnikow verbatim tez nie zaszkodzi
|
Nagrywam w nero 8, miałem wersje 7 i było tak samo.
jezeli chodzi o tasme to po prostu wypiąłem stary naped i wtyke wsadziłem w nowy. jest na master. moze byc teaz tak ze płyta glowna nie bedzie wykrywac tego napedu bo jest za stara [epox na chipie via kt400a] pomozcie poniewaz nie chce aby pieniadze były wywalone w błoto, a wymiana kolejnych podzespołów mi sie nie usmiecha:P |
Cytat:
Cytat:
|| |
Standardowy zestaw pyta***324;:
Jaki kabel? Jaki zasilacz? |
W jakim programie nagrywasz ?
|
Problem z nagrywaniem [LG HL-DT-ST DVD-RAM GSA H55L]
zakupiłem dzisiaj ta nagrywarke. podłaczłem do kompa i teoretycznie wszystko ok, tylko ze komp ja wykrywa jako naped CD [poprzedni napęd CD wyjąłem i dzisiaj włożyłem zakupiona nagrywarke DVD] a co gorsza: kiedy nagrywam dochodzi do 2%, 5% itp [w zależnosci ile danych nchce nagrac] i płyta staje staje w środku [mam verbatimy dvd+r].
co robic :sciana::sciana::sciana: |
Na plytkach dvd Data odczyt w normie tzn dochodzi do 16x,ale te Video dvd to tragedia.Czy jest jakies antidotum na to?Jak poprawic transfer?
Jakies pomysly? |
Moment...
Zr***243;b test pr***281;dko***347;ci odczytu na p***322;ycie DVD z danymi, a nie DVD-Video. |
Warto***347;***263; x16 to pr***281;dko***347;***263; maksymalna. Nigdzie nie jest napisane, ***380;e to pr***281;dko***347;***263; deklarowana. Na takiej podstawie nie uzyskasz reklamacji.
|
Plyty zapelnione,marki roznie -Verbatim,TDK,Sony, w menadzerze napewno wszystko OK ,Tryb Ultra dma 4.Czy jest podstawa zeby reklamowac ten naped(Nie spelnia podanych wlasciwosci jesli chodzi o odczyt plyt DVD).
Probowalem juz tez nowego Biosu w Wersji v.1.05 i niestety nic sie nie zmienia. |
Nap***281;dy LG zawsze cechowa***322;y si***281; nisk***261; wydajno***347;ci***261; je***347;li chodzi o odczyt.
|
Plyta byla cala zapelniona ?
Jakiej marki plyty ? Sprawdz w managerze urzadzen w kontrolerach atapi czy nie masz gdzies trybu PIO |
LG GSA H55L-Wolny odczyt!!
Witam niedawno pisalem o problemie z ta nagrywarka LG GSA H55L,strasznie wolny odczyt.Powinna miec na poziomie od x6 do x16 podczas gdy przy plytach dvd video(oryginaly badz kopie)utrzymuje sie na poziomie od x2.5 do x5.5.Dla mnie to strasznie wolno.W zwiazku z tym mam pytanie czy ten fakt moze posluzyc do gwarancji i wymiany na inny model badz inny egzemplarz.
Prosze o sugestie co robic. Aha probowlaem na innej plycie gl i ciagle ten sam problem, wiec to nie stery plyty gl. Pozdrawiam i czekam na sugestie. |
aruen
Do czego s***322;u***380;y przycisk http://forum.cdrinfo.pl/images/pl/buttons/edit.gif :pytanie: Prosz***281; go u***380;ywa***263; przy pisaniu nast***281;pnych post***243;w. |
ehm zapomnia***322;am doda***263; ***380;e je***347;li ju***380; zobaczy jak***261;***347; p***322;yt***281; cd i uda mi si***281; co***347; nagra***263; to na koniec robi si***281; b***322;***261;d - b***322;***261;d ***347;cie***380;ki zapis si***281; nie powi***243;d***322; :\
|
tak szukam szukam .. mam ten sam problem z nagrywark***261; tylko ***380;e u mnie nie widzi wszelkich p***322;yt cd nie m***243;wi***261;c o kasowaniu rw .. mia***322;am zainstalowanego daemona ale ju***380; go skasowa***322;am i dalej nie dzia***322;a ... u***380;ywam nero portable .. wcze***347;niej wszystko dzia***322;a***322;o bez problemy :\
|
MCSE = Media Code Speed Edit.
Zajrzyj te***380; do tematu o pionku 112 (najlepiej na jego koniec) tam si***281; bawi***261; tym programem. Zreszt***261; - jak Ci bardzo zale***380;y, to i tak szybko znajdziesz. :) |
niestey narazie nic nie zdolalem zrobic.Moze ktos zna powod takiego stanu rzeczy?A co z tym MCSE?Jak to zrobic??
Prosze i dziekuje za dotychczasowe sugestie. |
usun***261;***263; kana***322; i restart windowsa
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Chodzi o plytki nagrywane.Dodam jeszcze ze na drugim kanale master mam DVD-rw Sony dru-700a i jest dokladnie to samo tez plytek dvd video nie chce odczytywac z pelna predkoscia.Wczesniej tego problemu nie bylo.Mam zainstalowane aspi,nowe stery i swiezego XP Home.W menadzerze urzadzen mam wykryte 2 kanaly IDE\ATA Atapi-jeden PARARELL ATA kontroler ,na ktorym wlasnie leca te dwie nagrywarkki i drugi serial ATA kontroler na ktorym pracuje Dysk WD 320 AAKS.Wszystko ladnie wykryte lecz transfer w przypadku DVDkow jest tragiczny.
Wydaje mi sie ze wczesniej przy kontrolerach ide byly jakies inne wpisy cos jak podstawowy i pomocniczy kanal ide i bylo dobrze.Nie wiem kiedy sie cos przestawilo. Moze to przez to ze wgraly sie jakies inne stery kontrolera ide. Mam plyte na chipsecie Nforce250Gb(Gigabyte 8knsc). O co chodzi z tym ze trzeba "spatchować w MCSE" ??? |
Cytat:
Trzeba albo poczekać na nowy bios Albo spatchować istniejący w MCSE :czytaj: :taktak: |
Co to za p***322;ytka - t***322;oczona, czy wypalana?
Jeste***347; pewien, ***380;e na primary master masz nagrywark***281;, a nie dysk twardy? :> |
Strasznie wolny odczyt plyt DVD na LG GSA H55L!!
Witam,jak w temacie.Problem mam gdy chce skopiowac plytke dvd video.W specyfikacji jest ze odczyt do ok 16x,podczas gdy mi odczytuje do max 5.5x.Strasznie wolny ten transfer.NIewiem czy to wina nagrywarki czy moze innego podzespolu(plyty gl).W systemie wykrywa mi nagrywarke ze jest ustawiona na Primary Master-Ultra dma 4,czyli dobrze ale zczytuje strasznie wolno.Prosze o jakakolwiek pomoc,moze musze cos przestawic.
W nagrywarce nowy bios,na pl glownej tez najnowszy+nowe stery od plytty. Prosze o jakies rady.:( Dzieki |
To by***322; keylogger. ;p
|
Cytat:
To był pliczek-magiczek || Reszty nie musisz wiedzieć :nieee: :czar: |
teraz zadzialalo :) nie wiem co to byl za pliczek ale nagle system zaczal widziec ja jako LightScribe :) Dzieki
|
Ilość załączników: 5
Proszę bardzo
Na specjalne życzenie plik spakowany raz jeszcze Oraz certyfikat autentyczności || Załącznik 44300 A to że programy robią błędy, to już nie moja wina :nieee: :mruga: |
Cytat:
Natomiast sam plik jest ok |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:25. |