![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#226 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
Czyż nie wydaje się to dziwne że na stronach CDRINFO oficjalnie umieszczono poradę jak przerobić LDW401s na 411s ?
Problemy z f/w od pierwszych 411s znikneły po zaprzestaniu produkcjimodelu 401s .I teraz wszyscy sprzedawcy chcą się pozbyć zapasów.Z tąd pokazała się możliwość normalnego flashowania biosu na 411s ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#227 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
Kolega macnow pisze o przerabianiu 401S/411S na model 811S a to juz zupelnie inna para kaloszy.
Przy wgrywaniu nowego firmware do podkreconego 401@411S nie potrzeba eepromu z 411S !!! |
![]() |
![]() |
#228 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
LiteOn wcale się nie wyzbywa zapasów 401. Sprawa jest trochę trudniejsza. Jak wiadomo w Świecie nie ma nic za darmo. A licencje na obsługę konkretnego formatu DVD kosztują i to słono. LiteOn wykupił najpierw licencję na zapis standardu Plus, a że musiał w końcu dołączyć do grona producentów napędów DVD, to wypuścił 401. Od samego początku był to model przystosowany do obsługi formatu minus, ale brak licencji wiązał firmie ręce.
LiteOn nie kazał kasować informacji o podkręcaniu 401 dla zabawy, czy z widzimisię szefa. Groziło to firmie dodatkowymi opłatami za wykorzystanie licencji. A w LiteOnie, jak w większości .TW firm, liczy się każdy grosz (Szkoci przy .TW to rozrzutni ludzie). Z nieoficjalnych źródeł wiem, że za około dwa lata, wg. planów, ma się zakończyć kariera formatu minus. Z racji wielu jego ograniczeń i coraz więcej producentów wybiera standars plus. Mimo, że w tej chwili rozkwit sprzedaży nagrywarek dual zdaje się temu przeczyć, to za jakiś czas wydajniejsze będą urządzenia zapisujące plusy. Ale to tylko plany...
#229 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Cytat:
Jeżeli masz już przerobioną nagrywarkę, to możesz normalnie wgrać nowy firmware FS07 lub FS0B, tak jakbyś miał oryginalny model 411S, tzn. nie trzeba manipulować z EEPROM i można użyć oficjalny firmware w postaci pliku EXE ze strony Lite-On. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. ![]() Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 07.11.2003 o godz. 18:29 |
|
![]() |
![]() |
#230 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.11.2003
![]() |
I jeszcze ja
I ja przyłączyłem się do tego peletonu.
Dzięki Nulek! ![]() TYTAN |
![]() |
![]() |
#231 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
cze.mam przerobiłem 401 na 411, CD-R(W) jak i DVD+R(W) oraz DVD-R OK ale DVD-RW w/w firmy nie wypala. już samo włożenie płyty do napędu to duuuuuży problem a nagrywanie to katastrofa. mam Nero 6 , po 2% wywala błąd. jako że jest to RW chciałem sformatować a tu "figa". najlepsze z tego jest to że kupiłem jeszcze raz taką płytę (wkońcu niegdyś firma BASF) z ciekawości nowiutką płytę poddałem formatowaniu (mazaniu całkowitemu), nagrywarka zaczyna kręcić z chyba max. prędkością i niby mazać ( dioda świeci na czerwono) po chwili kończy. po wyciągnięciu płyty poddałem ją oględziną wzrokową a na płycie nie widać ani śladu działania lasera. czy ktoś miał taki przypadek? i co to za obiawy?! czyżby nie nagrywała -RW ?!przecież to 411 JUŻ
|
![]() |
![]() |
#232 |
Nowy na forum
![]() |
szukam EEPROM do 401S
szukam EEPROM do 401S mój mail to menfis24@interia.pl za info o linku lub przesłanie na adres będę wdzięczny
|
![]() |
![]() |
#233 |
Nowy na forum
![]() |
odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
przy próbie sformatowania pod WinOnCD 6 wywala "Program memory area update failure" natomiast w Sonic myDVD "Please insert a disc intro the file Lite-On DVDRW LDW-411S"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o co tu chodzi. przecież to są 2 czyste płyty EMTECa. |
![]() |
![]() |
#234 |
Nowy na forum
![]() |
eeprom
oki eeprom do 401s już mam z tego linku http://liteon401s.front.ru/eeproms.htm
|
![]() |
![]() |
#235 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
Cytat:
Ja sam nagrałem tylko jedną płytę DVD-RW, TDK 1x - bez problemu. Zakładam, że wgrałeś najnowszy firmware? Spróbuj wypalić płytkę innej firmy, może VERBATIM? A EMTEC odłóż na półkę i sprawdź je ponownie po ukazaniu się nowego firmware'u. Nulek |
|
![]() |
![]() |
#236 |
Nowy na forum
![]() |
Emtec i DVD-RW
oki, dzięki za odpowiedź, oczywiście mam najnowszy Firmware 411 DR4FS0B, próbowałem z EEPROMem od 411 i przerobionym od 401, o ile na eepromie od 411 chociaż po ok 1 min wczytał płytę tak już przy eepromie od 401 (przerobionym) divik się wiesza i nie pozwala wypluć płyty, zostaje tylko restarcik kompa - mam XP
pozdrawiam jarek |
![]() |
![]() |
#237 |
Bywalec
![]() |
Cze, dyskusja o 401 była na tyle ciekawa, że postanowiłem skusić się na tą wypalarkę.
Na razie tesuję full originall, ale po zakupie kilku płytek DVD+R MMORE x4 (nawet na spodzie płytki jest opis x4) napęd nagrywa je maksymalnie z predkością x2,4 ![]() Zarówno Smartburn jak i DVDInfoPro podają informację, że płytki są x2,4. Zastanawiam się czy to wina firmware - odnoszę wrażenie, że LiteOn zapomniał o LDW-401S i zajął się tylko firmware do nowszych nagrywarek. Czy upgrade 401@411 i wgranie nowszego firmware coś pomoże? Dodam,że załączone do nagrywarki płytki Ricoh palą się super (x4) i nie ma żadnych problemów przy odtwarzaniu na stacjonarnych DVD (Philips, LG).
#238 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Do: jezak
Nie przejmuj się płytami MMORE, u mnie zachowywały się jeszcze dziwniej. Wypaliłem takie 3, jedna z nich 4X, pozostałe 2.4X. Z zewnątrz wyglądały identycznie, ale odczyt informacji o producencie (przy pomocy Nero CD/DVD Speed) ujawnił, że ta jedyna, która wypaliła się 4X była wyprodukowana przez Maxell. Pozostałe dwie miały inny kod producenta, nie pamiętam teraz jaki. Myślę, że to wiele wyjaśnia i zarazem daje do myślenia. Pod daną marką mogą być sprzedawane zupełnie różne płyty... Nulek |
![]() |
![]() |
#239 |
Bywalec
![]() |
MMore
Thnx, Nulek!
W takim razie przesiądę się na TDK ew. na Ricohy (chociaż nie mogę nigdzie namierzyć, gdzie je kupić). A tak na marginesie Nulek, to kawał dobrej roboty z upgradem 401@411 8) Przyznam, że nieco smieszą mnie tylko cenzorskie praktyki na zachodnich stronach. Pozdrowienia
#240 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.09.2003
![]() |
Moze troszke na temat wgrywania firmwaru od 811S do 401S, 401S@411S:
- po wgraniu spatchowanego eeproma oraz firmwaru od 811S nagrywarka mruga ![]() - co ciekawe ja podczas tego mrugajacego trybu wgralem oryginalny lub spatchowany firmware od 401S to naprawila sie data, byla na koncu 1 zamiast . ![]() Uważam, jednakże przeróbka 401S/411S na 811S bedzie mozliwa po ukazaniu sie eeproma w wersji bin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|