Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lite On LDW-401S i soft z 411S - Pytanie... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-ldw-401s-soft-411s-pytanie-25840/)

dk75 31.10.2003 22:48

Cytat:

Zbychu_Ka napisa***322;(a)
A może niech ktoś sprawdzi kto jeszcze nie przerobił 401S czy są takie same problemy z nagraniem CDRW?? jak na 401S@411S
testowałem:
nagrywałem "duży plik" - 700MB - nie powiodło sie
luźne dane - OK
muzyka - każdy utwór był z opróżnianiem buforu - ale OK

Soft to NERO 6.0.0.19

Lite-On 401S FS0G fabryczny.
CDRW TDK 650MB x4 (akurat nie mam pod ręką drugiego CDRW 80min/700MB/x10 i nie wiem kiedy do mnie wróci)
NERO 6.0.0.19
- plik avi 649MB: OK!
- muzyka, ok. 73min (ok. 20 utworów): OK!, bufor nie jest flushowany po każdym tracku tylko cały czas na 98-100% (no cóż... trochę zajęty mam komputer ;PPPp)

yo11 31.10.2003 21:39

LtnFlash 1.2.4

Nie moę ściąnąć LtnFlash 1.2.4 !!! mam LtnFlash 1.2.2 - czy może być??? Jeśli nie to bardzo proszę o przesłanie na yo11@wp.pl
Z góry wielkie dzięki. Poz yo11
p.s. który wgrać FS07 czy FS0B???

Spshadow 31.10.2003 20:31

Re: Re: Key2audio

Cytat:

Artus napisa***322;(a)
Moze nowy firmware FS07 pozwala kopiowac Key2Audio :chytry:
Nie. Wcześniej zrobiłem to samo za pomocą wcześniejszego firmwaru.
Również nie napotkałem na problemy.

Za to nie byłem w stanie zgrać danych nagranych na płycie Verbatim
DVD-R za pomocą LG DRD8120B. Również jeden z Pioneerów bardzo długo mielił płytkę, ale w końcu zrzucił dane. Bezproblemowy odczyt był natomiast na napędzie Teac oraz oczywiście na Liteon'ie.

Widać są duże problemy z kompatybilnością płyt DVD nagranych na nowych Liteon'ach z napędami innych firm. I niestety dotyczyło to również modelu 401s.

Być może pewną winę ponosi software. W moim przypadku Nero Burning Rom w wersii 6.0.1.9.

Byłbym bardzo wdzięczny za inne opinie w tej sprawie.

Spshadow

Artus 31.10.2003 20:03

Re: Key2audio

Cytat:

Spshadow napisa***322;(a)
Panowie, panowie.

Operacja zakończona sukcesem. Pacjent przeżył.
Data produkcji nagrywarki lipiec 2003.
Wgrałem oryginalny eeprom od 411s, firmware FS07.

Teraz w kwestji Key2Audio. Przetestowałem zgrywanie na liteon401s@411s tak zabezpieczonej płyty. Obiektem doświadczalnym był
Nightwish - Century Child. Wszystko przebiegło bez większych problemów. Skorzystałem z CDDAE i cały album znalazł się na twardym dysku (0%błędów). Czyżby liteon401s@411s był lepszy od 411s?

Moze nowy firmware FS07 pozwala kopiowac Key2Audio :chytry:

Zbychu_Ka 31.10.2003 19:34

A może niech ktoś sprawdzi kto jeszcze nie przerobił 401S czy są takie same problemy z nagraniem CDRW?? jak na 401S@411S
testowałem:
nagrywałem "duży plik" - 700MB - nie powiodło sie
luźne dane - OK
muzyka - każdy utwór był z opróżnianiem buforu - ale OK

Soft to NERO 6.0.0.19

Spshadow 31.10.2003 16:34

Key2audio

Panowie, panowie.

Operacja zakończona sukcesem. Pacjent przeżył.
Data produkcji nagrywarki lipiec 2003.
Wgrałem oryginalny eeprom od 411s, firmware FS07.

Teraz w kwestji Key2Audio. Przetestowałem zgrywanie na liteon401s@411s tak zabezpieczonej płyty. Obiektem doświadczalnym był
Nightwish - Century Child. Wszystko przebiegło bez większych problemów. Skorzystałem z CDDAE i cały album znalazł się na twardym dysku (0%błędów). Czyżby liteon401s@411s był lepszy od 411s?

:)
Pozdrowienia z Gdańska dla wszystkich.

epox 31.10.2003 12:41

ja również zaktualizowałem do najnowszej wersji bios'a przez oryginalny plik exe - bez problemu - co więcej - jak już pisałem - nowy firmware poprawnie rozpoznaje dopuszczalne prędkości zapisu np. a płytkach -rw tdk - wypaliłem esperance x4 - bez problemu - czyta ją mój stacjonarny panas ra-61 i yamaha s520

pozdr.

epox

Artus 31.10.2003 12:30

Ja wgralem oryginalny eprom 411s i taki pozostawilem. Wszystko jest ok.

Spshadow 31.10.2003 10:58

Liteon401s@411s i Key2audio

Witam wszystkich

Jestem szczęśliwym posiadaczem modelu 401s. Chciałbym dokonać w nedługim czasie przeróbki tego modelu na 411s. Niestety jest jedna rzecz, która mnie "odstrasza". Brak możliwości łamania zabezpieczenia
key2audio w wersji 411s. Czy analogiczna sytuacja występuje w liteon401s@411s, przy wgranym i przerobionym eepromie od 401s?

Mam też drugie pytanie skierowane do Nulka. Kiedyś na forum napisałeś, że jeśli jest najpierw wgrany spachowany eeprom od 401s a
następnie firmware z 411S nagrywarka nie działa. Zatem jeśli będziemy
chcieli dokonać następnego upgrade'u plikami ze strony Liteon'a, czy za każdym razem trzeba przywracać oryginalny eeprom pochodzący od 411s przed całą operacją uaktualnienia?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Spshadow:cool:

lukjod 30.10.2003 22:29

811S na horyzoncie,
czy sa jakies informacje na temat mozliwosci zmainy naszej 401S wzglednie 411S na 811S, na cdfreaks znalazlem watek o takiej mozliwosci jednak nikt nie byl do konca pewny a poza tym LiteON mocno sie wzial za kasowanie z sieci i forum wszelkich informacji o overclockingu tego modelu, wiadomo chodzi o kase.....

Nulek 29.10.2003 15:08

Macnow pisał z przymrużeniem oka, że na forum atomic'a ostrzegają przed wgrywaniem nieoficjalnego FS0G. Ja jednak traktowałbym to poważniej, bo podpisał się pod tym również Nic Wilson (znany guru w temacie nagrywarek, autor programu DVDInfo). Podobno są z tym firmwarem POWAŻNE problemy, znajduje się on w trakcie testów. Ja wolę nie ryzykować, zapodałem oficjalny FS07. Wiadomo, jak to bywa z wersjami beta...
Na atomic'u jest też informacja, że problemy z płytami Princo nie zostały jeszcze rozwiązane, ale (w domyśle) pracują nad tym.

Nulek

Nulek 29.10.2003 14:59

Cytat:

iwi8 napisa***322;(a)
kurde dziala ty czy nie ?:(
Nie rozumiem Twojego pytania...???

Nulek

iwi8 29.10.2003 14:22

kurde dziala ty czy nie ?:(

Nulek 29.10.2003 13:39

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności :)

W nawiązaniu do zmian zawartości EEPROM chcę poinformować, że zapisywane są w nim również informacje RPC, czyli o zarządzaniu regionami. Dziewiczy Litek nie ma wpisanego żadnego regionu. Przy pierwszym odtworzeniu filmu DVD (jeżeli jest on kodowany regionalnie) następuje wpisanie do EEPROMu informacji o regionie, z którego pochodzi płyta. Zarządzanie regionami można całkowicie wyłączyć za pomocą LtnFlash. Wówczas Litek staje się napędem RPC I, czyli region-free. Wynika z tego, że EEPROM faktycznie jest modyfikowany w trakcie pracy nagrywarki, być może również przy innych "okazjach"...

A teraz coś z innej beczki.
Z moich doświadczeń przy nagrywaniu płyt "minusowych" wynika, że Litek nie lubi tanich, niemarkowych płyt (firmware FS02). Nie udało mi się poprawnie wypalić AKOSS 1x, MMORE 1x, eProformance 1x, a Princo 4x nagrywarka nie jest nawet w stanie rozpoznać (dotyczy również firmware'u FS0B). Nie miałem natomiast najmniejszych problemów z AKOSS 4x, MMORE 2x, TDK 2x i 4x, Sony 2x i 4x, Dysan 4x, Verbatim 2x i 4x. Ciekawe, czy z nowym firmwarem sytuacja się poprawi...

Nulek

NoName7 29.10.2003 11:44

Cytat:

macnow napisa***322;(a)
Niestety, to takze nie pomaga, chodzi mi o date w EEPROMie, a nie data firmware'u :)

btw. na forum atomic'a pisza zeby nie wgrywać softu FS0B od 411S, gdyż może być niezgodny z kalibracją lasera (OPC data), i uszkodzić napęd ;)

Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum. Postanowiłem się podzielić z wami moimi uwagami i chciałbym zadać jedno pytanie. Posiadam 401S@411S udało się wszystko przerobić, ale przy powrocie do poprzedniej wersji jak zauważył kolega są problemy z datą (eeprom) u mnie pomogło ponowne wgranie samego eepromu ale...Po wypaleniu płyty postanowiłem jeszcze raz zczytać eeprom i zauważyłem pewne różnice z oryginalnym moim eepromem w tylko pewnym ciągu. Być może te dane zmieniają sie w sposób naturalny z upływem czasu pracy lasera lub też jego autamatycznemu przekalibrowaniu się nie wiem tego są to tylko moje sugestie. Mam pytanie. Posiadam 4 płytki Princo 4x -R chciałem coś na nich wypalić ale wogóle ni zaczytuje ich nagrywarka. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:10.