![]() |
Cytat:
Jeżeli masz już przerobioną nagrywarkę, to możesz normalnie wgrać nowy firmware FS07 lub FS0B, tak jakbyś miał oryginalny model 411S, tzn. nie trzeba manipulować z EEPROM i można użyć oficjalny firmware w postaci pliku EXE ze strony Lite-On. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. :) Nulek |
LiteOn wcale się nie wyzbywa zapasów 401. Sprawa jest trochę trudniejsza. Jak wiadomo w Świecie nie ma nic za darmo. A licencje na obsługę konkretnego formatu DVD kosztują i to słono. LiteOn wykupił najpierw licencję na zapis standardu Plus, a że musiał w końcu dołączyć do grona producentów napędów DVD, to wypuścił 401. Od samego początku był to model przystosowany do obsługi formatu minus, ale brak licencji wiązał firmie ręce.
LiteOn nie kazał kasować informacji o podkręcaniu 401 dla zabawy, czy z widzimisię szefa. Groziło to firmie dodatkowymi opłatami za wykorzystanie licencji. A w LiteOnie, jak w większości .TW firm, liczy się każdy grosz (Szkoci przy .TW to rozrzutni ludzie). Z nieoficjalnych źródeł wiem, że za około dwa lata, wg. planów, ma się zakończyć kariera formatu minus. Z racji wielu jego ograniczeń i coraz więcej producentów wybiera standars plus. Mimo, że w tej chwili rozkwit sprzedaży nagrywarek dual zdaje się temu przeczyć, to za jakiś czas wydajniejsze będą urządzenia zapisujące plusy. Ale to tylko plany... |
Kolega macnow pisze o przerabianiu 401S/411S na model 811S a to juz zupelnie inna para kaloszy.
Przy wgrywaniu nowego firmware do podkreconego 401@411S nie potrzeba eepromu z 411S !!! |
Czyż nie wydaje się to dziwne że na stronach CDRINFO oficjalnie umieszczono poradę jak przerobić LDW401s na 411s ?
Problemy z f/w od pierwszych 411s znikneły po zaprzestaniu produkcjimodelu 401s .I teraz wszyscy sprzedawcy chcą się pozbyć zapasów.Z tąd pokazała się możliwość normalnego flashowania biosu na 411s ;) na co przystaje LITEON TW:buu: |
Cytat:
Pozdrawiam |
Ależ firmware w wersji BIN do 811S można znaleźć tu:
http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=13355 Pisałem już o tym. W wątku tym piszą (ale bez podawania szczegółów), że przeróbka się nie powiodła. Nigdzie nie ma niestety EEPROM, a obawiam się, że może być podobnie, jak z przeróbką 401S@411S i f/w FS02. Nulek |
Do sprawdzenia czy da sie przerobic 401-411S na 811S, potrzebny jest jej firmware w wersji bin :( Gdyż próbowałem wgrać z exeka firmware ale wykrywa ze to nie jest 811 nawet po spatchowaniu eepromu i firmwaru z 411 na 811 :P
Można by jeszcze popróbować spatchować exeka :P Ale to może poźniej :) EEPROM od 811S jest nie potrzebny, mozna spatchować swój :) |
To prawda, przy wgrywaniu FS07 lub FS0B nie ma potrzeby uprzedniego aplikowania oryginalnego EEPROM z 411S. Trzeba to było robić przed wgraniem FS02. Nie znam przyczyny odmiennego zachowania się FS02.
Nulek |
Cytat:
|
właśnie jakiś czas temu wgrałem nowy bios i ruszyło mi nagrywanie na płycie verbatim dvd-r x2 w clone dvd ( płyta działa ). przy poprzednim biosie ( 07) w ogóle nie chciał wystartować nagrywania.
p.s. przy poprzednim biosie miałem proplemy ze skasowaniem płyty maxell dvd-rw x1, po długich mękach udawało się to podajże w nero, ale tylko pełne kasowanie. tera jak zrobiłem próbę szybkiego kasowania w nero i poszło bez bólu. jest poprawa ! |
Cytat:
A skad niby wziac eeprom od 811? Nie ma na razie nigdzie, bo zaryzykowalbym. Cytat:
|
Mam pytanko czy znalazł się już śmiałek który zaaplikował swojej przerobionej nagrywarce 401->411 bios od 811s .
Czy było by to juz kompletnym szaleństwem żeby taki myczek zadziałał, ciekawe czy są to znowu identyczne napedy ?? I druga sprawa czy można bez żadnych obaw załadować najnowszy bios FS0B z 411s do przerobionej 401s :chytry: |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44. |