![]() |
problem
Witam.
Zakupiłem niedawno LDW-401s, przerobiłem na 411s, dokładnie według instrukcji. I mam mały problem, Nero info tool pokazuje maksymalny odczyt dvd 6x, testowanie cdspeedem również to wykazało. W zwiazku z tym odtworzyłem z backupow oryginaly eeprom i firmware, ale odczt nadal pozostał 6x. I teraz nie wiem, albo to jest wina calej procedury mieszania w eepromie, albo moja nagrywarka faktycznie ma odczyt 6x? Według specyfikacji powinna mieć 12x? A może się mylę? Proszę o radę. :help: |
SoBal w swojej recenzji na pokazał, że 401 i 411 bazują na identycznych płytach głównych.
Czy ktoś może dobrał się do wnętrza 811? Myślę, że dałoby to podstawę do dalszych eksperymentów :D |
Cytat:
PS. Te porównanie dostałem nieoficjalnie, ale postanowiłem się nimi podzielić :P Jeśli dysponujecie oryginalnymi eepromami od 411S prosze o załaczanie na forum lub na maila: liteon401s@front.ru. |
Dzięki MACNOW za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Oto dodatkowe informacje o konwersji 401@811S zaczerpnięte z forum CDFreaks (ciekawe, kiedy skasują im te posty...):
--------------- After comparing many eeproms I come to the conclusion: 1. every eeprom has 1024 Bytes 2. most of the eeprom data is the same on every drive 3. about 130 Bytes are drive (individual) specific 4. at least 3 Bytes dynamicly change from burn to burn or firmware version to version (on the same drive) 5. AND there seem to be 5 magic bytes that are MODEL specific I don't know the values of these 5 Bytes on a 811s - if we find out - maybe there is a chance to overclock a 411 to 811. --------------- --------------- Very interesting: Take a hex-editor Open the original 811s HS06 Firmware from Liteon Look at address F0066 (BIN) or 93B8A (Flash EXE)... and you will find a string you wouldn't expect there: "LDW-411" So what does it mean? The 811 is a 411? At least the 811 uses some or more exactly 97% of the 411s FS0B firmware. --------------- --------------- I can think of three reasons why the string is there: 1. It's just a leftover string which was not renamed in the new firmware, wihout any functionality. 2. It's required for proper operation of the firmware and/or eeprom. 3. Or, more interesting: it could also be there to serve a simple string compare to check if the 811 firmware is installed on a 411 (allthough this would be rather simplistic) If case 3 is true then this might be the 'magic byte'. Would be interesting to change the 411 string into something else and then put the modified firmware back in a 411 and test the results... (In this case it might be important to keep the CRC checksum identical) --------------- |
Moze troszke na temat wgrywania firmwaru od 811S do 401S, 401S@411S:
- po wgraniu spatchowanego eeproma oraz firmwaru od 811S nagrywarka mruga ;) - co ciekawe ja podczas tego mrugajacego trybu wgralem oryginalny lub spatchowany firmware od 401S to naprawila sie data, byla na koncu 1 zamiast . :) Lecz dzialalo to tylko jako 401S. Gdy chciałem wgrać firmware od 411S naped zaczynal mrugac, bez wzgledu czy byl spatchowany eeprom czy nie, jedynie wgranie w kolejnosci wedlug opisu Nulka pomoglo lecz 1 zmienila sie na . zauwazylem rowniez ze w tym oryginalnym eepromie od 411S nie ma juz ostatniej cyfry w dacie. Uważam, jednakże przeróbka 401S/411S na 811S bedzie mozliwa po ukazaniu sie eeproma w wersji bin :) Jednak ten upgrade bedzie mial male znaczenie, gdyz dostepnosc nosnikow jest bardzo mala, a pozatym komu sie spieszy przy wypalaniu DVD, narazie nie dysponujemy takimi laczami ani iloscia danych zeby mialo znaczenie czy wypale plytke w 30, 15 minut czy jeszcze szybciej. I tak nie wypalalem jeszcze wiecej niz 1-2 plytki dziennie :) |
MMore
Thnx, Nulek!
W takim razie przesiądę się na TDK ew. na Ricohy (chociaż nie mogę nigdzie namierzyć, gdzie je kupić). A tak na marginesie Nulek, to kawał dobrej roboty z upgradem 401@411 8) Przyznam, że nieco smieszą mnie tylko cenzorskie praktyki na zachodnich stronach. Pozdrowienia |
Do: jezak
Nie przejmuj się płytami MMORE, u mnie zachowywały się jeszcze dziwniej. Wypaliłem takie 3, jedna z nich 4X, pozostałe 2.4X. Z zewnątrz wyglądały identycznie, ale odczyt informacji o producencie (przy pomocy Nero CD/DVD Speed) ujawnił, że ta jedyna, która wypaliła się 4X była wyprodukowana przez Maxell. Pozostałe dwie miały inny kod producenta, nie pamiętam teraz jaki. Myślę, że to wiele wyjaśnia i zarazem daje do myślenia. Pod daną marką mogą być sprzedawane zupełnie różne płyty... Nulek |
Cze, dyskusja o 401 była na tyle ciekawa, że postanowiłem skusić się na tą wypalarkę.
Na razie tesuję full originall, ale po zakupie kilku płytek DVD+R MMORE x4 (nawet na spodzie płytki jest opis x4) napęd nagrywa je maksymalnie z predkością x2,4 :( ,choć w kilku miejscach znalazłem opinie że są to niezłe płytki? Zarówno Smartburn jak i DVDInfoPro podają informację, że płytki są x2,4. Zastanawiam się czy to wina firmware - odnoszę wrażenie, że LiteOn zapomniał o LDW-401S i zajął się tylko firmware do nowszych nagrywarek. Czy upgrade 401@411 i wgranie nowszego firmware coś pomoże? Dodam,że załączone do nagrywarki płytki Ricoh palą się super (x4) i nie ma żadnych problemów przy odtwarzaniu na stacjonarnych DVD (Philips, LG). |
Emtec i DVD-RW
oki, dzięki za odpowiedź, oczywiście mam najnowszy Firmware 411 DR4FS0B, próbowałem z EEPROMem od 411 i przerobionym od 401, o ile na eepromie od 411 chociaż po ok 1 min wczytał płytę tak już przy eepromie od 401 (przerobionym) divik się wiesza i nie pozwala wypluć płyty, zostaje tylko restarcik kompa - mam XP
pozdrawiam jarek |
Re: odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
Cytat:
Ja sam nagrałem tylko jedną płytę DVD-RW, TDK 1x - bez problemu. Zakładam, że wgrałeś najnowszy firmware? Spróbuj wypalić płytkę innej firmy, może VERBATIM? A EMTEC odłóż na półkę i sprawdź je ponownie po ukazaniu się nowego firmware'u. Nulek |
eeprom
oki eeprom do 401s już mam z tego linku http://liteon401s.front.ru/eeproms.htm
|
odnośnie problemu z EMTEC DVD-RW
przy próbie sformatowania pod WinOnCD 6 wywala "Program memory area update failure" natomiast w Sonic myDVD "Please insert a disc intro the file Lite-On DVDRW LDW-411S"?????????????????
o co tu chodzi. przecież to są 2 czyste płyty EMTECa. |
szukam EEPROM do 401S
szukam EEPROM do 401S mój mail to menfis24@interia.pl za info o linku lub przesłanie na adres będę wdzięczny
|
Problem z EMTEC dvd-rw
cze.mam przerobiłem 401 na 411, CD-R(W) jak i DVD+R(W) oraz DVD-R OK ale DVD-RW w/w firmy nie wypala. już samo włożenie płyty do napędu to duuuuuży problem a nagrywanie to katastrofa. mam Nero 6 , po 2% wywala błąd. jako że jest to RW chciałem sformatować a tu "figa". najlepsze z tego jest to że kupiłem jeszcze raz taką płytę (wkońcu niegdyś firma BASF) z ciekawości nowiutką płytę poddałem formatowaniu (mazaniu całkowitemu), nagrywarka zaczyna kręcić z chyba max. prędkością i niby mazać ( dioda świeci na czerwono) po chwili kończy. po wyciągnięciu płyty poddałem ją oględziną wzrokową a na płycie nie widać ani śladu działania lasera. czy ktoś miał taki przypadek? i co to za obiawy?! czyżby nie nagrywała -RW ?!przecież to 411 JUŻ
|
I jeszcze ja
I ja przyłączyłem się do tego peletonu.
Dzięki Nulek! :glaszcze: TYTAN |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:07. |