Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LITE-ON SOHW-1213S@SONY DRU-710A czyli SOHW-1633S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-sohw-1213s-sony-dru-710a-czyli-sohw-1633s-38905/)

powell 01.10.2004 18:37

Cytat:

Napisany przez Byczek
zmień speed z maxa na 4

podczas nagrywania pojawia sie x4 ( i nie mozna zmienic na nic innego -NERO)

podczas nagrywania drugiej plytki znow to samo 3000tys błedow i leci na 120% ....ale w stacjonarnym dziala dobrze -nie mam pojecia co jest.. :'(

Mario2k 01.10.2004 18:37

Mam Litka 1213S używam biosa 1213S@DRU-710A.
Na niektórych tańszych płytach KProbe też wywala mi po kilka Errorów
ale jak zrzucam pliki z płyty na dysk i sprawdzam poprawnosć archivum wszystko jest OK ,testowane w 2 napędach DVDRom
być może na tych przerabianych biosach Kprobe czegoś nie potrafi odczytać ???

Byczek 01.10.2004 18:49

Cytat:

Napisany przez powell
podczas nagrywania pojawia sie x4 ( i nie mozna zmienic na nic innego -NERO)

podczas nagrywania drugiej plytki znow to samo 3000tys błedow i leci na 120% ....ale w stacjonarnym dziala dobrze -nie mam pojecia co jest.. :'(

Ustaw speed x4 ale w Kprobe

.PaVLo. 01.10.2004 18:54

Ilość załączników: 1
Po zmianie biosa na 1633S BS0G w czasie nagrywania Nero 6.3.1.17 przy 74% komp mi się zawiesił, ale nie wiem czy to wina nowego biosu, czy może specjalnego programiku do chłodzenia procka, którego przed nagraniem następnej płyty wywaliłem. Narazie powróciłem do poprzedniego biosiku 1213S@DRU-710A@1633S i nowego eeproma, a oto wynik takiego połączenia:

Verbatim DVD+R 4x palona 4x

Byczek 01.10.2004 18:59

Jest nowy FW do 1633s - BS0H - stock - unscrambled (dhc014) http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm#SOHW-1633S

Mario2k 01.10.2004 19:14

Co do programu chłądzącego i ewentualnych konfliktów
używam od 3 miesięy: S2kCtl v1.20b53
komp chodzi średnio 8-9 godzin dziennie ,nagrywam ,gram
testuje 3DMarkiem2005 :) i wiele innych rzeczy ,komp stabilny jak skała
choć dość mocno wykręcony .
spoko polecam progsa

powell 01.10.2004 19:19

Cytat:

Napisany przez Byczek
Ustaw speed x4 ale w Kprobe

Dzięki pomoglo ...a już się martwiłem :) -w załączeniu przesyłam wykres ...może mi tylko ktoś go opisać czy jest dobry?.
pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc

legion 01.10.2004 19:34

jak na podklad philipsa rw to nie ciekawie ale to nie sa wybitne nosniki
totale wysokie :)

VIZZARD 01.10.2004 22:26

A oto mój Philips x4 DVD+RW burn x4 832VS08

.PaVLo. 02.10.2004 12:41

Zastanawia mnie czemu ten temat nie jest jeszcze "Przyklejony", przecież coraz więcej z nas ma Litka 1213S i coraz bardziej temat się rozkręca ???

adax 02.10.2004 15:02

Liteon1213s@1633BSOG plytka DVD+R TDK x4. Początek dobry nie pokoją mnie te wzniesienia na końcu.

adax 02.10.2004 15:08

I jeszcze jeden test DVD+RW x4 Verbatim Pastel kasowana kilka razy i znowu ta fatalna końcówka. Czy to wina nagrywarki czy biosu 1633 BSOG. ((

pawelblu 02.10.2004 15:43

Cytat:

Napisany przez .PaVLo.
Zastanawia mnie czemu ten temat nie jest jeszcze "Przyklejony", przecież coraz więcej z nas ma Litka 1213S i coraz bardziej temat się rozkręca ???

Bo w przyklejonym wczesniej 812@832 rozmawia sie w 90% o rzeczach niezwiazanych z tematem, wiec watpie zeby kiedykolwiek podobny taki temat zostal przyklejony.

Magda 02.10.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Bo w przyklejonym wczesniej 812@832 rozmawia sie w 90% o rzeczach niezwiazanych z tematem, wiec watpie zeby kiedykolwiek podobny taki temat zostal przyklejony.

A o czym rozmawiać Pawełku jak już wszystko wyjaśnione a nowego biosu jeszcze nie ma? Troszkę luzu, to nie sympozjum naukowe. ;)

pawelblu 02.10.2004 16:26

Cytat:

Napisany przez Magda
A o czym rozmawiać Pawełku jak już wszystko wyjaśnione a nowego biosu jeszcze nie ma? Troszkę luzu, to nie sympozjum naukowe. ;)

Tak tylko prawda jest taka ze ten temat ma ponad 200 stron. Biosow do litka bylo kilka (no z modami kilkanascie), wiec dyskusja na ich temat stanowi niewielki procent calej dyskusji. Jezeli ktos szuka informacji na forum to przed zadaniem pytania zobowiany jest poszukac informacji na temat ktorych szuka odpowiedzi. Wiec jezeli ktos chce uzyskac jakas informacje na temat 812@832 to powinien przesledzic caly temat wiec ponad 200 stron. I bynajmniej nie jest mu do smiechu widzac ze w 90% postach zawarte sa informacje ktore tematu wogole nie dotycza, bo gdyby szukal rozrywki to poszedlby na offtopic i poczytal temat z kawalami.

Juz abstrachujac od tego ze na takie tematy jest oddzielny dzial (zreszta nawet moderatorzy OT usuwaja czesc glupot ktore zostaja przenoszone na OT przed moderatorow z DVD), tematy przyklejone maja szczegolny priorytet.

kowanski 02.10.2004 17:20

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tak tylko prawda jest taka ze ten temat ma ponad 200 stron. Biosow do litka bylo kilka (no z modami kilkanascie), wiec dyskusja na ich temat stanowi niewielki procent calej dyskusji. Jezeli ktos szuka informacji na forum to przed zadaniem pytania zobowiany jest poszukac informacji na temat ktorych szuka odpowiedzi. Wiec jezeli ktos chce uzyskac jakas informacje na temat 812@832 to powinien przesledzic caly temat wiec ponad 200 stron. I bynajmniej nie jest mu do smiechu widzac ze w 90% postach zawarte sa informacje ktore tematu wogole nie dotycza, bo gdyby szukal rozrywki to poszedlby na offtopic i poczytal temat z kawalami.

Juz abstrachujac od tego ze na takie tematy jest oddzielny dzial (zreszta nawet moderatorzy OT usuwaja czesc glupot ktore zostaja przenoszone na OT przed moderatorow z DVD), tematy przyklejone maja szczegolny priorytet.

Popieram w 100 % Pawelblu :piwo:

Magda 02.10.2004 17:43

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Masz rację, ale... Po pierwsze to chyba odrobinę przesadzasz z tymi 90%, chyba że masz na myśli również wykresy różnych nośników, które przy takim sztywnym podejściu powinny znaleźć się w temacie o nośnikach. :) Po drugie raczej trudno wymagać, żeby ludzie rozmawiali na bardzo ściśle ograniczony temat i przy każdej jego zmianianie opuszczali "pokój" żeby porozmawiać na "korytarzu". Jeszcze raz powiem, że masz rację ale są jednostki, których się po prostu nie da ograniczyć i to wcale nie oznacza końca świata. A wręcz przeciwnie...
Pozdrawiam!

legion 02.10.2004 19:37

Cytat:

Napisany przez Magda
Masz rację, ale... Po pierwsze to chyba odrobinę przesadzasz z tymi 90%, chyba że masz na myśli również wykresy różnych nośników, które przy takim sztywnym podejściu powinny znaleźć się w temacie o nośnikach. :) Po drugie raczej trudno wymagać, żeby ludzie rozmawiali na bardzo ściśle ograniczony temat i przy każdej jego zmianianie opuszczali "pokój" żeby porozmawiać na "korytarzu". Jeszcze raz powiem, że masz rację ale są jednostki, których się po prostu nie da ograniczyć i to wcale nie oznacza końca świata. A wręcz przeciwnie...
Pozdrawiam!

ale pawelble tego nie rozumie wiec madziu ja cie popieram w 100%
nie pisz mu takich rzeczy bo nie zrozumie:) jemu trzeba lopata tlumaczyc:D

powell 02.10.2004 21:33

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A oto mój Philips x4 DVD+RW burn x4 832VS08

oTo ostatnia płytka 1233&1633 -proszę o opinie ( nie znam się na wykresie:) ) i ewentualnie co zrobić by poprawić jakoś nagrywania?

pozdrawiam

slawekj 02.10.2004 22:06

Cytat:

Napisany przez powell
oTo ostatnia płytka 1233&1633 -proszę o opinie ( nie znam się na wykresie:) ) i ewentualnie co zrobić by poprawić jakoś nagrywania?

pozdrawiam

Muszę Cię zmartwić. TDK +R 1-4x zmienił nośnik z RICOH'a na TDK. Nie jest już tak dobry. Ale pozostaje nam na RICOH'u Platinum i Sony i teraz takie kupuje.
Co zrobić, żeby było lepiej - poczytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900

A ten nośnik TDK +4 palony x4 wygląda na LiteOn SOHW-1633S@Memorex F16 tak:

B@rtek 02.10.2004 22:07

Cytat:

Napisany przez slawekj
Muszę Cię zmartwić. TDK +R 1-4x zmienił nośnik z RICOH'a na TDK. Nie jest już tak dobry. Ale pozostaje nam na RICOH'u Platinum i Sony i teraz takie kupuje.

A ten nośnik TDK +4 palony x4 wygląda na LiteOn SOHW-1633S@Memorex F16 tak:

Ale i tak bardzo dobrze :)

VIZZARD 02.10.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez powell

pozdrawiam

Popieram Bartka15

Nie jest źle :mruga:

B@rtek 03.10.2004 10:24

VIZZARD ja mówiłem o wykresie Sławka :taktak: TDK zmienił producenta płyt :smutny: Nie ma juz TDK na Ricohu :smutny:

slawekj 03.10.2004 10:27

Cytat:

Napisany przez Bartek15
VIZZARD ja mówiłem o wykresie Sławka :taktak: TDK zmienił producenta płyt :smutny: Nie ma juz TDK na Ricohu :smutny:

Teraz na Ricoh'u 02 jest TDK 1-8x ale pali gorzej niż na Ricoh'u 01. TDK 1-4x nie podaje gdzie produkowane. Tdk 1-8x na Taiwanie, tak ja Ricoh 1-4x . Ale jest Sony i Platinum więc zmartwienia nie ma. :)

B@rtek 03.10.2004 10:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Teraz na Ricoh'u 02 jest TDK 1-8x ale pali gorzej niż na Ricoh'u 01. :)

Tak widziałem :smutny: Ale i tak TDK są sprawdzone i trwałe przedewszystkim :jupi:

powell 03.10.2004 11:00

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Popieram Bartka15

Nie jest źle :mruga:

To ostatni wykres -mam pytanie w kprobe mam predkosc zmienioną na x4
a i tak pod koniec testy wywala mi sie program (99.9/ 99,8%) pokazuje jakies błędy -nawet do kilku tysiecy i leci do ponad 100% -co może być tego przyczyną -oto wykres przy takim raporcie -przerwany jak zaczynał świrować -może mam coś nie tak ustawione w kprobe? -proszę o rade i opis wykresu :)
p.s
czasami jest ok a czasami nie (częściej wariuje na DVD+RW) ,ale płytka w stacjonarnym działa bezbędnie

VIZZARD 03.10.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Aaaaa ...

No to jeżeli o slawkaj chodzi

No to jak na jego możliwości

To jest tak sobie :mruga:

VIZZARD 03.10.2004 12:54

Cytat:

Napisany przez powell
a i tak pod koniec testy wywala mi sie program (99.9/ 99,8%) pokazuje jakies błędy -nawet do kilku tysiecy i leci do ponad 100% -co może być tego przyczyną -oto wykres przy takim raporcie -przerwany jak zaczynał świrować -może mam coś nie tak ustawione w kprobe? -proszę o rade i opis wykresu :)
p.s
czasami jest ok a czasami nie (częściej wariuje na DVD+RW) ,ale płytka w stacjonarnym działa bezbędnie

Nie wiem o co chodzić może :nie:

Zaproponowałbym ci Full Format tej płyty

I ponowne jej nagranie :taktak:

Czy tak samo jest w przypadku +R i -R

Czy tylko +RW i -RW ?

powell 03.10.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie wiem o co chodzić może :nie:

Zaproponowałbym ci Full Format tej płyty

I ponowne jej nagranie :taktak:

Czy tak samo jest w przypadku +R i -R

Czy tylko +RW i -RW ?

sformatowałem na full i sytuacja się powtarza (na dwóch różnych TDK-ach)
,jeśli chodzi o +R ,to rzadko aczkoliwek się zdarza.-a wykres (pomijając końcowy błąd) jest ok? czytałem na formu że norma PI -to 200 ..ale czy chodzi o Pi max czy średnie? ...i jeszcze jedno jak korzystać z omnipatchera? (chodzi mi o zmianę prędkości nagrywania płytki -na większą niż ma podane) -są może gdzieś jakiś ustawienia co pozminiać na ile? -chętnie bym potestował ..ale nie wiem jak:)

VIZZARD 03.10.2004 14:40

Cytat:

Napisany przez powell
sformatowałem na full i sytuacja się powtarza (na dwóch różnych TDK-ach)
,jeśli chodzi o +R ,to rzadko aczkoliwek się zdarza.-a wykres (pomijając końcowy błąd) jest ok? czytałem na formu że norma PI -to 200 ..ale czy chodzi o Pi max czy średnie? ...i jeszcze jedno jak korzystać z omnipatchera? (chodzi mi o zmianę prędkości nagrywania płytki -na większą niż ma podane) -są może gdzieś jakiś ustawienia co pozminiać na ile? -chętnie bym potestował ..ale nie wiem jak:)

TU masz jedną podpowiedź :czytaj:

A co do tych błądów - to być może coś jest nie tak :idea:

Być może bios - spróbuj zmienić na inny

Albo coś przy flashowaniu - spróbuj powtórzyć procedurę wgrywania raz jeszcze :taktak:

Mario2k 03.10.2004 14:47

Ludzie

Nie ufajcie bezgranicznie progsowi KProbe
Na kilku płytach wywalał mi błędy ,a płyty czyta bez problemu w 2 napędach DVD
do tego po przekopiowaniu setek mega archivum rar ,wszystkie archiva są OK
więc ........
co jest z tym progsem ?

powell 03.10.2004 14:59

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
TU masz jedną podpowiedź :czytaj:

A co do tych błądów - to być może coś jest nie tak :idea:

Być może bios - spróbuj zmienić na inny

Albo coś przy flashowaniu - spróbuj powtórzyć procedurę wgrywania raz jeszcze :taktak:

Może faktycznie coś z Kprobe ??? -znajomy właśnie zmienił bios z 451S na 832S i ma identyczną sytuację -a dodam że płytka jest czytana właściwie i na stacjonarnym DVD i w kompie - może kprobe ma problemy z "zmodowanym bisoem" ??? ,a problem jest tylko przy odczycie DVDRW,w zwykłych DVDR (+-) występuje rzadko.
..to ostatnio nagrana płytka TDK-a z plikiem filmowym -z tego co zaczynam łapać w tych testach to jest chyba ok -i żadnego problemu z kprobe -może faktycznie nie ma się czym martwić? ....dodam że na obecnym biosie nagrywa mi najlepiej.
pozdrwiam i czekam na fachowe opinie:)
..jeszcze jedno w płytkach w których probe czytał 120 % ..i kilka tysięcy błędów ..chciałem sprawdzić czy przy zgrywaniu na dysk za pomocą DVD Decryptera pokaże mi jakiś błąd - zgrał idealnie i zero błędów ...

legion 03.10.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez Mario2k
Ludzie

Nie ufajcie bezgranicznie progsowi KProbe
Na kilku płytach wywalał mi błędy ,a płyty czyta bez problemu w 2 napędach DVD
do tego po przekopiowaniu setek mega archivum rar ,wszystkie archiva są OK
więc ........
co jest z tym progsem ?

Ludzie kprobe jest do sprawdzenia nosnikow nagranych na litku
Kp nie jest wyrocznia czy plytka bedzie chodzic czy nie :taktak: bo plyty nawet z duzymi bledami beda dobrze smigac

Maru22 04.10.2004 07:45

Cytat:

Napisany przez powell
p.s

Miałem kiedyś podobny problem z płytą Verbatim DVD+RW x4 (oznaczenie producenta MKMA02) i o ile jeszcze pamiętam nie była ona zawsze nagrywana do pełna, po całkowitym sformatowaniu w Nero problem ustąpił. Na innych płytach tego samego rodzaju ten problem nie występował.

Atronic 04.10.2004 13:03

Czy ktoś może mi pomóc z moimi wątpliwościami?
Mam litka 1213@dru710 . Nagrywam na płytkach verbatim DVD+R programem nero obraz płyty iso.
Po nagraniu sprawdzam w kprobe 2.4.2 i teraz jest mój dylemat.
Ta sama płyta sprawdzana w napędzie z biosem 1213 pokazuje PI max =450 , a srednie 350 , a odczytana po zmnianie boisu na DRU710 pokazuje PI max=20 , śrenie 11 . Więc jak to jest ? Rozumiem że może jest w nowym biosie poprawiona korekcja i parametry lepiej dopasowane do sprzętu , ale to nie zmienia jakości nagrania jeśli wrzucimy tą płytke do stacjonarnego odtwarzacza. Jaki może być prawdziwy wynik pomiarów tej samej płytki na tym samym napędzie lecz z różnymi biosami.
Czuje sie lekko zagubiony tymi róznicami w pomiarze. Dziękuje jeśli ktos zechce mi to wyjaśnić.

.PaVLo. 06.10.2004 15:04

Ilość załączników: 2
Następny test zapisu płytek DVD+R 4x lecz tym razem z najnowszym biosem 1633S BS0H

Pierwsza płytka do nagrane mp3, na niezdefragmentowanym dysku
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11500
Druga płytka to ISO zrobione z różnych plików
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11501

legion 06.10.2004 15:44

ladnie zwlaszcza druga:D

adax 07.10.2004 21:06

[QUOTE=.PaVLo.]Następny test zapisu płytek DVD+R 4x lecz tym razem z najnowszym biosem 1633S BS0H

Podaj jakim programem nagrywałeś te płytki? Mam zaistalowany ten sam bios.

.PaVLo. 08.10.2004 06:41

Nero Burning Rom 6.3.1.17

icemac 08.10.2004 14:31

Cytat:

Napisany przez .PaVLo.
Nero Burning Rom 6.3.1.17

jesli Nero tak nagrywa to jest to CUD NAD CUDY ||

VIZZARD 08.10.2004 14:51

Cytat:

Napisany przez icemac
jesli Nero tak nagrywa to jest to CUD NAD CUDY ||

Jasne!

Najlepiej zawsze jest na coś zrzucić winę :taktak:

Jeżeli już nic innego nie pozostało :nie:

To wypada na program do nagrywania :D

A tu mamy tylko kolejny przykład

Na potwierdzenie tego co mówię :D

No chyba, że jest kilka wersji Nero Burning Rom 6.3.1.17 :>

Albo słuchajta!

Może znaczenie ma wersja językowa Nero? :O

:czar:

icemac 08.10.2004 14:54

ponoc arabska najlepsza, bo pali od konca do poczatku :taktak:

Atronic 08.10.2004 16:25

litek1213@dru710

Od jakiegoś czasu bawię się swoim litkiem 1213 ze zmienionym firmwarem na sony dru710 i mam dwa małe problemy z zapisem płytek.

1. Po nagraniu płyt DVD+RW (kilku firm) z ustawionym w kProbe 2.4.2. book typem na DVD-ROM obrazem filmu ISO (bez znaczenia czy palę w nero czy w alkoholu) , stacjonarny dvd Thomson dth212 nie rozpoznaje płyty.Natomiast starszy sony 335 widzi bez problemu. Przy nagrywaniu bez book typu natomiast sony ma czasem problem z odczytem , Thomson żadnego problemu.

2.Nagrywając CD-RW ( 7 sztuk , 3 różnych firm , używane) z kilkunastu prób nagrania w nero udało sie odczytać tylko jedną płytkę. Po nagraniu , gdy nero normalnie otwiera tackę , słychać jak coś w nim pracuje natomiast nie otwiera się napęd . Te same płytki palone na LG-8080 pracują poprawnie.

Zastanawiam sie czy te objawy mogą być przyczyną zmiany firmwaru , oraz czy inni tez mają takie problemy po zmianie biosu nagrywarki.

mój firmware to DRU-710A BY01
nero 6.3.02
litek 1213s
:pisze:

zorg 08.10.2004 19:41

sprobuj nowego Nero 6,6 !! ????

adas.p1 08.10.2004 20:20

No to prosze bardzo: TDK-R 4x@4x palony w Nero 6.6.0.0. Naped: dziewiczy 1213 na seryjnym firmware TS0D. Kiepsko...

VIZZARD 09.10.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez adas.p1
No to prosze bardzo: TDK-R 4x@4x palony w Nero 6.6.0.0. Naped: dziewiczy 1213 na seryjnym firmware TS0D. Kiepsko...

Ale jakiej wersji językowej używałeś do nagrywania?

Bo icemac napisał, że:

Cytat:

Napisany przez icemac
ponoc arabska najlepsza, bo pali od konca do poczatku :taktak:

:D

adas.p1 09.10.2004 08:06

Taa... Angielskiej uzywalem. To wyjasnia kiepski wynik :D

wojtala 09.10.2004 09:28

jaki bios do 1213s

Witam

Naczytalem sie i mam metlik w glowie teraz jestem w kropce jaki najlepiej bios zaladowac do litka 1213s czy wogole warto czy zyskam a czy nie rozwale litka bebechy sa po czesci sony prosze was o wskazanie tego biosu

dzieki i pozdrawiam Wojtek

legion 09.10.2004 12:40

Cytat:

Napisany przez wojtala
Witam

Naczytalem sie i mam metlik w glowie teraz jestem w kropce jaki najlepiej bios zaladowac do litka 1213s czy wogole warto czy zyskam a czy nie rozwale litka bebechy sa po czesci sony prosze was o wskazanie tego biosu

dzieki i pozdrawiam Wojtek

najlepiej jak zrobisz z niej 1633 bios nowy to BS0H mozesz wycjagnac tym LiteFirm z exe bin a potem omnipatcher 1.3.14(http://codeguys.rpc1.org/patchers.html) zaznaczas ostania opcie to co cie interesuje i wrzucasz bios przez to(http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11265)
a tu masz bios od dhc juz w binie:)
(http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-1633S_BS0Hb.zip)

wojtala 09.10.2004 16:26

Witam

Zrobilem tak jak mowiles ale caly czas dioda zielona miga po fleszowaniu

dopiero jak wgralem bios sony to jest ok dlaczego tak jest moze ktos mi powie?

pozdrawiam

Turboni 09.10.2004 17:00

bo litek zawsze ma zielone swiatelko - jak to ktos ladnie kiedys powiedzial :)

adax 09.10.2004 18:35

Cytat:

Napisany przez wojtala
Witam

Zrobilem tak jak mowiles ale caly czas dioda zielona miga po fleszowaniu

dopiero jak wgralem bios sony to jest ok dlaczego tak jest moze ktos mi powie?

pozdrawiam

Przed wgraniem pobranego biosu trzeba go przerobić omnipatcherem zaznaczając ostatnią pozycję..Ładujesz bios do omnipatchera - zaznaczasz ostanią pozycję - zapisujesz - wgrywasz do litka. Musi dzialać ja używam tego biosu /BSOH/.

legion 09.10.2004 19:03

@wojtala tak jak kolega @adax mowi robisz tak i musi dzialac:)

wojtala 09.10.2004 20:28

Witam

Oki juz po krzyku faktycznie zaznaczylem ostatnia opcie i zapisalem w nowym pliczku i teraz jest oki mam pytanie czy ten bios faktycznie jest najlepszy do litkow 1213s ?

pozdrawiam i dzieki za rady

adax 09.10.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez wojtala
Witam

Oki juz po krzyku faktycznie zaznaczylem ostatnia opcie i zapisalem w nowym pliczku i teraz jest oki mam pytanie czy ten bios faktycznie jest najlepszy do litkow 1213s ?

pozdrawiam i dzieki za rady

Czy jest najlepszy ? - różne sa opinie co do biosów dla jednych lepszy jest sony DRU 710A /BY01/ dla innych bios od memorexa F-16 a jeszcze inni używają oryginalnych biosów musisz potestować który jest dla Ciebie lepszy.Dobre recenzje ma ten od Memorexa F-16. :idea:

VIZZARD 09.10.2004 20:37

No właśnie!

Potestuj! :tak!:

Co jest najlepsze dla jednego egzemplarza

Dla drugiego wcale być nie musi :nie:

pawelblu 09.10.2004 20:42

Ja stosuje wynalazki codeguysow z 1633, choc nie katuje go zbytnio wypalaniem :)

legion 09.10.2004 21:01

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ja stosuje wynalazki codeguysow z 1633, choc nie katuje go zbytnio wypalaniem :)

ale tys delikatny:D

Byczek 13.10.2004 19:24

Halo czy zapomnieliście o tak interesującym temacie, zapraszam do powrotu, to jest świetna lektura.

zorg 14.10.2004 00:44

poprostu nic nowego

coby6 14.10.2004 21:51

Wiecie czy coś się ruszyło w temacie cen płyt dl??

Turboni 14.10.2004 21:54

tak td po 30 zeta a verby po 45 :D

powell 15.10.2004 08:23

Cytat:

Napisany przez adax
Czy jest najlepszy ? - różne sa opinie co do biosów dla jednych lepszy jest sony DRU 710A /BY01/ dla innych bios od memorexa F-16 a jeszcze inni używają oryginalnych biosów musisz potestować który jest dla Ciebie lepszy.Dobre recenzje ma ten od Memorexa F-16. :idea:

Witam -mam pytanie czy jest jakiś nowy bios "po tunningu" :) niż 1213S@1633S.exe- (566 KB) - flash-er BS0G wersja exe do 1213S=> 1633S DL ze strony kolegi Kowanskiego (tak na marginesie to nie moge sie doczekac na tej stronce nowego biosu:) - chodzi mi o taką wersję żeby ją tylko .....wgrać i już :)
pozdrawiam

soldier 15.10.2004 13:31

pomocy !!!! przez pomyłkę w wyborze napędu zaprogramowałem DVD rom zamiast nagrywarki Liteon 1213s. CDV rom jest nieżywy czy jest sposób na wganie biosu rego co był , mam go na dysku. w biosie napęd jest niewidziany, pomóżcie..|:-(

adax 15.10.2004 15:38

Cytat:

Napisany przez powell
Witam -mam pytanie czy jest jakiś nowy bios "po tunningu" :) niż 1213S@1633S.exe- (566 KB) - flash-er BS0G wersja exe do 1213S=> 1633S DL ze strony kolegi Kowanskiego (tak na marginesie to nie moge sie doczekac na tej stronce nowego biosu:) - chodzi mi o taką wersję żeby ją tylko .....wgrać i już :)
pozdrawiam

Do Litka 1213S wgrywałem już bios od Sony DRU710A ,Litka 1633 BSOG i BSOH oraz Memorexa F16 BWSE.Wszystkie ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares. w wersji bin.Jak narazie najlepiej pali Litek BSOH i memorex BWSE. Oryginalne biosy do 1213s są do d..y. ((

Używam programu Omnipatcher 1.3.13 do modyfikacji biosu i LtnFlash.exe do jego instalacji.

VIZZARD 15.10.2004 16:56

Cytat:

Napisany przez soldier
pomocy !!!! przez pomyłkę w wyborze napędu zaprogramowałem DVD rom zamiast nagrywarki Liteon 1213s. CDV rom jest nieżywy czy jest sposób na wganie biosu rego co był , mam go na dysku. w biosie napęd jest niewidziany, pomóżcie..|:-(

No to był sobie DVD-ROM ... :glaszcze:

A może chociaż napisz co to za napęd? :czytaj:

:>

soldier 15.10.2004 17:05

włśnie,że jest (podziękowania la Turboni), mtkflash jest EXTRA . dVD-ROM CHODZI I TO NANNOWSZYM BIOSIE I LEPIEJ. :-)

soldier 15.10.2004 17:06

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to był sobie DVD-ROM ... :glaszcze:

A może chociaż napisz co to za napęd? :czytaj:

:>

wŁAŚNIE , ŻE CHODZI . MIAŁEM STRESA BO TO NIE MOJ . TURBONI POMOGŁ DAJE MU PLUSA. :piwo:

VIZZARD 15.10.2004 17:10

Cytat:

Napisany przez soldier
włśnie,że jest (podziękowania la Turboni), mtkflash jest EXTRA . dVD-ROM CHODZI I TO NANNOWSZYM BIOSIE I LEPIEJ. :-)

No to cieszy nas to wszystkich :jupi:

A co to za DVD-ROM? :>

Turboni 15.10.2004 17:10

alez bardzo dziekuje :D
:piwo:

Turboni 15.10.2004 17:10

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to cieszy nas to wszystkich :jupi:

A co to za DVD-ROM? :>

jak to jaki - najlepszy LITEK dlatego zyje znowu

VIZZARD 15.10.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez Turboni
jak to jaki - najlepszy LITEK dlatego zyje znowu

Czyli kolejny gwóźdź do trumny :cisza:

Przeciwników Liteona

Ach gdyby to było LG ... :>

^_^

Turboni 15.10.2004 17:16

to skonczyloby na smietniku z kartka nie dziala :D

VIZZARD 15.10.2004 17:20

Cytat:

Napisany przez Turboni
to skonczyloby na smietniku z kartka nie dziala :D

Fatality! :>

legion 15.10.2004 17:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czyli kolejny gwóźdź do trumny :cisza:

Przeciwników Liteona

Ach gdyby to było LG ... :>

^_^

no LG sie spalilo wiec zostaly tylko popioly w urnie a litek jak zombi powstaje za kazdym razem by palic to co jeszcze nie wypalone :D
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Fatality! :>

a moze babality :D

powell 15.10.2004 17:29

Cytat:

Napisany przez adax
Do Litka 1213S wgrywałem już bios od Sony DRU710A ,Litka 1633 BSOG i BSOH oraz Memorexa F16 BWSE.Wszystkie ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares. w wersji bin.Jak narazie najlepiej pali Litek BSOH i memorex BWSE. Oryginalne biosy do 1213s są do d..y. ((

Używam programu Omnipatcher 1.3.13 do modyfikacji biosu i LtnFlash.exe do jego instalacji.

Hm ..dzięki ...ale pogubię się przy modyfikacji biosu ...że już nie powiem o instalacji:) ...chodzi mi o link gdzie mogę ściągnąć najlepiej wersję BSOH ...ale taką żeby tylko odpalić i zainstalowało się wszystko samo:) - (tak wcześniej robiłem jak ściągałem biosy ze strony kolegi Kowanskiego)
pozdrawiam

slawekj 15.10.2004 17:37

Cytat:

Napisany przez powell
Hm ..dzięki ...ale pogubię się przy modyfikacji biosu ...że już nie powiem o instalacji:) ...chodzi mi o link gdzie mogę ściągnąć najlepiej wersję BSOH ...ale taką żeby tylko odpalić i zainstalowało się wszystko samo:) - (tak wcześniej robiłem jak ściągałem biosy ze strony kolegi Kowanskiego)
pozdrawiam

Ściągnij, rozpakuj i zainstaluj.
http://codeguys.rpc1.org/firmwares/1...patched-cf.rar
:)

adax 15.10.2004 17:38

Cytat:

Napisany przez powell
pozdrawiam

Na stronie http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html jest bios taki jak Ciebie interesuje BSOH patched / for 1213 ,1633/

legion 15.10.2004 17:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ściągnij, rozpakuj i zainstaluj.
http://codeguys.rpc1.org/firmwares/1...patched-cf.rar

new avatar :piwo:

powell 15.10.2004 17:51

Cytat:

Napisany przez adax
Na stronie http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html jest bios taki jak Ciebie interesuje BSOH patched / for 1213 ,1633/

dzieki -wieczorem zainstaluje i podzielę się wykresikami!!:)
p.s
sparawdzał go może już ktoś ? -jest lepszy niż BSOG?

powell 15.10.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez powell
dzieki -wieczorem zainstaluje i podzielę się wykresikami!!:)
p.s
sparawdzał go może już ktoś ? -jest lepszy niż BSOG?

Już po teście ..wyszedł tragicznie -nie czekałem do końca bo mi "serce krwawiło" :) :) :) ..Pi było na poziomie 400 -1000 wróciłem do starego BSOG -tutaj mam PI max 150 (płytki TDK +R) ..tylko jest jeden problem działają prawidłowo ...ale w niektórych nie da sie powtórnie skopiować danych (plików filmowych na dysk) pojawia się jakiś błąd chyba crc ...nie wiem dlaczego - generalnie nie da sie skopiować kopi :) w ok 40% -to wina biosu ? jeśli wiecie co jest przyczyną proszę o pomoc -moze jakiś inny bios? ...a jeśłi tak to jaki ? ...niektórzy mają takie ładne wykresiki :) jak Wy to robicie???? :)

slawekj 15.10.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez powell
...niektórzy mają takie ładne wykresiki :) jak Wy to robicie???? :)

Jakość wzrasta z ilością nagranych płytek. Wszystko przed Tobą. Próbuj dalej. :)
I oczywiście :piwo:. Sukces murowany. :taktak:

powell 15.10.2004 22:21

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jakość wzrasta z ilością nagranych płytek. Wszystko przed Tobą. Próbuj dalej. :)
I oczywiście :piwo:. Sukces murowany. :taktak:

Takkk :) na razie na płytki które mi padły wydałem więcej niż na nagrywarkę:) ..gdzie tu interes?:) - jeśłi macie jakieś rady chętnie się zastosuję
pozdrawiam

tomati 16.10.2004 11:32

hi!

Wreszcie zapadła decyzja o zmianie wysłużonego TEAC CD-W58E na Litka
1213 :idea:
Pierwsze co rzuciło się w oczy to waga... kurcze litek w środku chyba
pusty jakiś - TEAC waży konkretnie :wow:
Przekopałem się przez cały wątek i zanim zrobiłem testy, załadowałem
firmware TS0D (miałem 09).
Testy na płytce TDK DVD+RW - nie wypadły zachwycająco :\
http://republika.pl/roofman/1213/Ner...VD+RW_1213.jpg
http://republika.pl/roofman/1213/TDK-DVD+RW_1213.jpg

Po zmianie firmware na 1213@1633 BS0C troszkę lepiej:
http://republika.pl/roofman/1213/Ner..._1213@1633.jpg
http://republika.pl/roofman/1213/TDK..._1213@1633.jpg

Widać przy okazji że wykresy robione w Nero są porównywalne z tymi
robionymi w KProbe.

Walczę dalej, zaraz pobmienię firmware na 1213@1633 BS0G ze strony
Kowalskiego. Mam nadzieję że wyjdzie jeszcze lepiej :cool:
Ogólenie to nie będzie to chyba odkrywcze ale firmware 1213 jest do :wsciekly:

Cattani43 16.10.2004 12:38

Witam! Jestem nowy jeśli chodzi o pisanie posta a za to "stary" jeśli chodzi o czytanie tego forum. Mam jedno drobne pytanko - czy ktoś mi to wytłumaczy zamieszczam screena.
Thx.

B@rtek 16.10.2004 12:40

Cytat:

Napisany przez Cattani43
Witam! Jestem nowy jeśli chodzi o pisanie posta a za to "stary" jeśli chodzi o czytanie tego forum. Mam jedno drobne pytanko - czy ktoś mi to wytłumaczy zamieszczam screena.
Thx.

Ja nic nie widzę :nie:

Cattani43 16.10.2004 12:46

mialem problem z rozmiarem screena - ale juz jest

tomati 16.10.2004 21:20

Na firmware 1213@1633 BS0H na DVD+RW TDK nie zauważyłem
szczególnie wielkiej różnicy w porównaniu z BS0C, BS0G.
Natomiast wpadła mi do przetestowania płytka Esperanza DVD-R.
Ogólnie nie wygląda tragicznie ale skąd się bierze ta nierównomierność
na początku i końcu płyty? Powodem może być tylko 40 żyłowa taśma
podpięta do nagrywarki (powinna być 80 żyłowa)? Czy może te płytki
już tak mają...? :klnie:
http://republika.pl/roofman/1213/Esp_DVD-R.jpg
Przy końcu płytki patrząc na nią widać kropkę-przebarwienie co
uwidacznia się chyba w dolnej części wykresu :sciana:

brodkiew007 16.10.2004 21:41

Cytat:

Napisany przez tomati
Na firmware 1213@1633 BS0H na DVD+RW TDK nie zauważyłem
szczególnie wielkiej różnicy w porównaniu z BS0C, BS0G.
Natomiast wpadła mi do przetestowania płytka Esperanza DVD-R.
Ogólnie nie wygląda tragicznie ale skąd się bierze ta nierównomierność
na początku i końcu płyty? Powodem może być tylko 40 żyłowa taśma
podpięta do nagrywarki (powinna być 80 żyłowa)? Czy może te płytki
już tak mają...? :klnie:

Też podłączam się do pytania kolegi. Czy należy "trzymać litka 1213&1613&1633" na 80 żyłowym kablu i czy to wejdzie na kontroler gdzie dotychczas był 40 żyłowy ?

slawekj 16.10.2004 22:22

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Też podłączam się do pytania kolegi. Czy należy "trzymać litka 1213&1613&1633" na 80 żyłowym kablu i czy to wejdzie na kontroler gdzie dotychczas był 40 żyłowy ?

Litek 1633S obsługuje UDMA4. Należy zmienić taśmę na 80-cio żyłową. Zrobiłem test i wynik poprawił się o 17%. :taktak:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=48

Cattani43 17.10.2004 03:45

pawell - w naszym klanowym żargonie w BFa to jesteś tzw.LOL
i kto kazał ci tyle krążków wywalić na śmietnik? Widać, że jesteś "bogaty" z domu. To był tylko żart, ale nie martw się ...JUTRO BĘDZIE LEPIEJ.....
I tak nic nie wymyslisz, a to całe gadanie to już wiesz o co mi chodzi...
Nagrywara czy jak kto woli wypalarka jest niczym jeśli chodzi o koszty w sprzęcie. Najważniejszy jest ...?? PROCEK. Nie spaliłem co prawda żadnego, ale takie cuda się z nim i płytą działy że hej.
To tylko mała dygresja.
Na forum OC i nie ważne krajowym czy zagranicznym jest pytanie a za chwilę.... zgadniecie co koledzy? Odpowiedź. I myślałem, że takową otrzymam.
Pomyłka rzecz ludzka.
Nowy na forum a już się mądrzy.
Zaznaczam, że to forum przeczytałem od pierwszego do ostatniego posta.
Sorry, ale czasami jestem przykry.

A tak już na marginesie nie wiem dlaczego bawisz się w bios z G jak już jest z literką H. :czytaj:

powell 17.10.2004 09:37

Cytat:

Napisany przez Cattani43
pawell - w naszym klanowym żargonie w BFa to jesteś tzw.LOL
i kto kazał ci tyle krążków wywalić na śmietnik? Widać, że jesteś "bogaty" z domu. To był tylko żart, ale nie martw się ...JUTRO BĘDZIE LEPIEJ.....
I tak nic nie wymyslisz, a to całe gadanie to już wiesz o co mi chodzi...
Nagrywara czy jak kto woli wypalarka jest niczym jeśli chodzi o koszty w sprzęcie. Najważniejszy jest ...?? PROCEK. Nie spaliłem co prawda żadnego, ale takie cuda się z nim i płytą działy że hej.
To tylko mała dygresja.
Na forum OC i nie ważne krajowym czy zagranicznym jest pytanie a za chwilę.... zgadniecie co koledzy? Odpowiedź. I myślałem, że takową otrzymam.
Pomyłka rzecz ludzka.
Nowy na forum a już się mądrzy.
Zaznaczam, że to forum przeczytałem od pierwszego do ostatniego posta.
Sorry, ale czasami jestem przykry.

A tak już na marginesie nie wiem dlaczego bawisz się w bios z G jak już jest z literką H. :czytaj:

Jeśli chodzi o procek to fakt ..trochę może nie dawać rady 1.6 Athlon..,co do biosu z literką H -jak wcześniej pisałem "bawiłem "się i testy były o wiele gorsze niż z G - i teoretycznie nie ma problemy ...ale płytka jest wypalona niby prawidłowo (PI-Max ok 100) ale w około 40 procentach nie da się jej zgrać póżniej na nic inneg ( pomimo ze działa prawidłowo i na stacjonarnym i w kompie)-wychodzi jakiś błąd. Co do krążków wywalonych na śmietnik ...chyba nie miałem innego wyjścia -pierwsza nagrywarka -ze starym biosem -90% nie dawało się odczytać ...a że teorie odbicia płytkami radarów nie wierzę ..to wyrzuciłem .w Każdym razie super że udało mi się znależć to forum bo jest tu dużo ludzi którzy mi pomogli i udzielili swoich spostrzeżeń -dzięki Wam za to! :piwo:

tomati 17.10.2004 11:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Litek 1633S obsługuje UDMA4. Należy zmienić taśmę na 80-cio żyłową. Zrobiłem test i wynik poprawił się o 17%. :taktak:

Dzięki za ukierowanie. W poniedziałek postaram się zdobyć gęsta taśmę,
podepnę ją do litka i przetestuję. Może znikną mi te wzniesienia na początku
i końcu płyty 8 )

Maru22 17.10.2004 19:51

Cytat:

Napisany przez slawekj

Uważam iż informacja podana przez Ciebie nie jest ścisła iż 1633S obsługuje tryb UDMA4. Oto część informacji o parametrach tej nagrywarki ze strony Lite'On ( można sprawdzić tutaj ):
Tryby transferu: PIO mode 4, DMA mode 2 and Ultra DMA mode 2 , a określenie "PIO mode 4" to nie to samo co "UDMA4". Tryb UDMA2 zapewnia jeszcze wystarczającą szybkość transmisji dla nagrywarek 16x.
Sensu stosowania kabla IDE 80-cio żyłowego nie podważam, gdyż kabel ten i przy wolniejszej transmisji jest lepszy. Taki kabel ma między każdą żyłą danych poprowadzoną dodatkową żyłę podłączoną do masy co stanowi dodatkowy ekran i kabel taki jest odporniejszy na zakłócenia zewnętrzne jak i zmniejsza wpływ zakłóceń sygnału z jednej żyły danych na drugą (zmniejszenie zakłóceń może poprawić jakość nagrywania co prawdopodobnie wykazał Twój test). Taki kabel wymagany jest dla interfejsu ATA66 i powyżej (UDMA3 obsługuje ATA66). Ja takowy kabel stosuję już od początku używania nagrywarki DVD i nie mam problemów opisanych we wczesniejszych postach.

slawekj 18.10.2004 10:50

Cytat:

Napisany przez Maru22
Uważam iż informacja podana przez Ciebie nie jest ścisła iż 1633S obsługuje tryb UDMA4

Obsługuje UDMA4: :taktak:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10978

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11842&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11843&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11835&stc=1

Maru22 18.10.2004 14:24

[QUOTE=slawekj]Obsługuje UDMA4: :taktak:
No to zastanawiam sie komu teraz wierzyć, danym producenta (tutaj) czy testom które są różne w zależności od użytego programu (może test podaje jaki tryb obsługuje napęd).

RaDzi 18.10.2004 15:48

Witam, tez przerobilem 1213s na sony dru 710A, hula ze az milo. Ale za drugim razem mi sie udalo. Za pierwszym system widzal sony ale ona nic nie widziala, dodatkowo caly czas migala dioda. Ponownie wgralem bios ale do 1213s w wersji .bin i po restarcie jeszcze raz bios na 710a poszlo ok. Teraz testuje na razie pali i czyta Verbatim DVD+RW(4x) Benq DVD+R ( 8x), Platinum DVD+RW (4x) i bez problemu. Dodatkowo sprawdzam na DVD YAKUMO DX4

brodkiew007 18.10.2004 16:02

JAk możesz to wrzuć testy jakości Krobe lub nero cd/dvd speed szczególnie Verba, Platiniuma i Benqa.
Dzięki

RaDzi 20.10.2004 04:33

Ok,wrzuce testy. Mam za to inny problem nagralem pierwsza płyte dvd-r i co sie dzieje NIE JEST ODCZYTYWANA PRZEZ nagrywarke1213s@sony dru 710A. Plyty sa nagrane ok bo i odtwarzacz stacjonarny je czyta i naped DVDRom tez. Sprawdzane pod Linuxem i 98se po prostu gdy otwieram naped wyskakuje pusty katalog. DVD+R i RW czyta ze az milo. Zmienialem bios na inny od 1213s i to samo. Nie mam ogrinalnego od 1213s zeby sprawdzic czy na nim odzczytuje DVD-R. Skad moge dostac ogrinalny bios do 1213s i ktory to moze byc, czy sugerowac sie datą produkcji na nagrywarce, numerem seryjnym ???. Jak ktos mial podobny problem to piszcie. Co to moze byc ??

VIZZARD 20.10.2004 11:05

Cytat:

Napisany przez RaDzi
Ok,wrzuce testy. Mam za to inny problem nagralem pierwsza płyte dvd-r i co sie dzieje NIE JEST ODCZYTYWANA PRZEZ nagrywarke1213s@sony dru 710A. Plyty sa nagrane ok bo i odtwarzacz stacjonarny je czyta i naped DVDRom tez. Sprawdzane pod Linuxem i 98se po prostu gdy otwieram naped wyskakuje pusty katalog. DVD+R i RW czyta ze az milo. Zmienialem bios na inny od 1213s i to samo. Nie mam ogrinalnego od 1213s zeby sprawdzic czy na nim odzczytuje DVD-R. Skad moge dostac ogrinalny bios do 1213s i ktory to moze byc, czy sugerowac sie datą produkcji na nagrywarce, numerem seryjnym ???. Jak ktos mial podobny problem to piszcie. Co to moze byc ??

Oryginalne biosy są TU :czytaj:

A mniej oryginalne TU :czytaj:

:mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:04.