![]() |
Moze zle napisalem chodzi mi o bios ktory byl wgrany juz do 1213s przy zakupie. O ile pamietam to byl to TS0C(mam go ) pisze dlatego ze nie wiem jak tam z gwarancja czy nie traci sie gwarancji przy samodzielnym fleszowaniu. Ale jak sprawdzis ktory byl napewno przy zakupie i czy da sie go wgrac cos czytalem ze na stronie pisza za nie da sie tego zrobic, teraz mam Bios TS0C, mial ktos problemy z odcztyem DVD-R na nim, widze ze teraz zaczyna mi nie czytac DVD+R(Verbatim) i czasami xp-ek przy zalaczaniu instaluje od nowa nagrywarke bo sie czasami wywala 98 robi to samo przepinalem tasmy i nic nie pomoglo. Nie chce zapeszac ale chyba mam wadliwy model :nie: . Na DRU 710A to samo sie dzieje. Jal cos sie poprawi todam znac.
|
Cytat:
Ale zależy kiedy dany egzemplarz był sprzedawany Bo jeżeli wychodzi nowy bios - to go wgrywają :taktak: Nie ma więc czegoś takiego jak identyczny startowy bios początkowy :nie: Inny egzemplarz może mieć inny bios, gdy był kupowany później A wgrywanie oficjalnych biosów Liteona nie wiąże się z utratą gwarancji :nie: To ten pierwszy link :D |
No to :cool: jeszcze pobawie sie z biosami a jutro zanosze do sklepu zobaczymy co stwierdza. Rozmawialem ze znajomym mowil ze ciekawy problem. :papa:
Witam ponownie servis odesłał mi, ale nowa nagrywarke model SOHW- 1633S :piwo: tamta była uszkodzona. Pozdrawiam i znikam na tematy dla 1633s :spoko: |
wypalanie DL
1213s@dru710a i DL to takie proste teraz !! jesli chodzi o przegrywanie filmow :pisze: tylko dvddecrypter i np. nero 1:1 copia || plytka verbatim dvd+r dl 2,4x
no i Van Helsing jest jak orginal :ognicho: upieczony :wow: |
Moze wszyscy posiadacze 1213s sie wypowiedza, na jakim firmware im wypalarka najlepiej wypala ????
bo to moze byc ciekawe ?? a tak wyglada Kprobe na plytce DL. |
Cytat:
Gdzieś wcześniej widać moje załączone wykresy :\ Aktualnie jadę na oficjalnym 0D od liteona (płyt DL nie mam i na razie nie zamierzam kupować - cena nieadekwatna) po omni. Wyraźną poprawę zaobserwowałem poprzez spaczowanie oryginalnego pliku .bin z firmware i wgraniem go flasherem (mtkflash). (Na kasowanym już kilkakrotnie DVD+RW TDK: PI max 36, PIF max 4) Teraz czekam na bios od ZEBRy. Flashery typu 1213@1633 były oczywiście lepsze od org. 1213 ale to jeszcze nie było to... (spaczowany 0D jest wyraźnie lepszy od pozostałych). W ogóle to ta moja nagrywałka dziwna jakaś... u wszystkich widać wyraźną poprawę po wgraniu firmware ze strony Kowanskiego, (1213@1633) a u mnie poprawa była ale tylko taka sobie. Oczywiście przez wszelkie sztuczki typu killaspi, instaspi, walka z kontrolerami IDE przeszedłem. |
Zroblem testy plyt: w DVDInfoPro v.3.27 ustawienia speed: MAX
1. VerbatimDVD+RW 4x DataLifePlus nagrama na 1213s bios oficjalny 0D: PIE i PIF same zera ???:wow: a w Kprpbe 2.4.2 ustawienia Speed: 4x; Pi sum:8; PIF sum:1 a wyniki takie Pi (MAX) 1456; Avg. 1094. PIF (Max) 208; Avg. 632 ciekawa różnica :glaszcze: 2. Dalej kolej na Platinum 4x DVD+RW w DVDInfoPro v.3.27 PIE: Peak 30; PIE Avg. 25. PIF: Peak i Avg. 0 ?? a w Kprpbe 2.4.2 Pi (Max) 1268; Avg. 1039. PIF (max) 205; Avg. 272 :wow: 3. Benq 8x (1213s&SONY dru710a) ale nero max wykrywa 6x, nagrane na 4x w DVDInfoPro v.3.27 PIE: Peak 27; PIE Avg. 1; PIF: Peak 30 PIF Avg. 21 w Kprpbe 2.4.2 PI Max 1443;PI Avg. 1374 :wow: I co wy na to ??. Powoli koncza mi sie pomysly oprocz oddania 1213s do sklepu, zaczyna mnie to denerwować, wymienie sie plytami z kumplem wezme jego plyty, ma wyniki b.dobre i przetestuje je u siebie a on moje. Dam znac jakie beda wyniki :papa: |
prośba
Heja
Czy już ktoś próbował wypalać płytki dwuwarstwowe na tym przerobionym sprzęcie?? Jesli tak, to proszę o opinie!!! |
Jeszcze jedna sprawa. Na jakim firmware 1213S działa najlepiej?? Proszę o podpowiedź.
|
Cytat:
te 508 postów. Będziesz przynajmniej wiedział jakie niespodzianki Cię czekają i zawęzisz kandydatów do wgrania. :czytaj: |
robert666 a co pisze tam troszke wyzej ???
|
|
Cytat:
Witam -to jest jakiś nowy biosik? -sprawdzony? |
Ilość załączników: 1
opis w TYM topicu
p.s. aby miec obrazki trzeba sie zarejestrowac, ale ponizej jeden screen C0deKing-a z nero cd speed |
no chlopaki pracuja dzielnie - jak milo zobaczyc ze mozna cos przerobic :D i ladnie dziala
|
@Tuboni
:piwo: :piwo: :piwo: :piwo: jush 2k |
o nawet nie zauwazylem
jak milo :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: |
Cytat:
|
po zmianie na 1653s dioda migala caly czas ! wiec wrocilem do 710a
|
slyszal ktos taka teze ze po wgraniu innego flasha moze w jakims stopniu dojsc do zmiany zapisania/nadpisania czegos w epromie ? gdzies w na forum zagraniczym to wyczytalem i chcialem to skonsultowac ? bo z tego co mi wiadomo wgranie flasha to jedno a eprom powinien zostac nie zmieniony
|
Cytat:
|
Cytat:
Witam -oto teścik z w/w biosem ..chyba nie bardzo zachęcający:( chciałbym wypróbować jeszcze memorexa ..ale może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni stock od patched? pozdrawiam p.s ..co do tych błędów to zawsze tak mam na DWD+RW ...ale nikt nie wie dlaczego:) |
stock-orginal
pached-zalatany/przerobiony |
Który mam wgrać bios z tego odnośnika ?
1653S.CS02.patched-cf 1. 1653S.CS02.patched-cf-1213S wydaje mi się że ten, ale nie jestem pewien 2. 1653S.CS02.patched-cf-1633S Chyba, że jest to obojętn, o i tak 1213S i 1633S to te same konstrukcje :D |
jak masz 1213 to pierwszy a jak masz 1633 to drugi
|
nie wiem dlaczego ale u mnie po wgraniu tego firmwara, nie jest dobrze, naped jest rozpoznawany jaki 1653s ale nie chce pracowac i mruga caly czas zielona dioda !
poprawnie jest tylko na tych ze strony kowanskiego !!!! Jednak po wgraniu frimware od 1653s nero pokazuje DL X4 !!! |
Cytat:
wgralem 1 i to co u zorga - mruga i nie rozpoznaje plyt :( wgralem 2 i czyta OK, ale jeszcze nic nie nagralem (moze jutro) |
ukash
u mnie tez tera jest ok. wlasne robie probe, zobaczymy jak wyjdzie nagranie plyty DL. no ladnie ! jednak to prawda ! plytke verbatim DL 2,4X zezwala na 4X |
Witam!!!
To i ja dorzucę swoje CZY grosze, mam 1633 jak wgrałem stock w binie to dioda również mruga, jak wgrałem 1653S.CS02.patched-cf-1633S.exe to chodzi, ale nie wypala DVD-R coprawda mam tylko jakąś szajsowatą mediastore więc nie wiem czy wszystkie czy tylko z tą tak ma, ale nie przerobionej je wypala. Pozdrawiam. Xentri |
Cytat:
:) |
witam
Litek 1213@1653s płytka platinum DVD+RW x4 http://members.lycos.co.uk/mtbmania/.../1213_1653.jpg pozdro :) |
liteOn
zaraz ja zapodam o DL verbatima, ale jeszcze sie nie sanczylo
|
liteOn
i nastepna
|
liteOn
nie wiem dlaczego Kprobe2 nie pokazal na koncu wykresu ,( moze DL ?) nie wiem ,
w sumie wyszlo ok. |
Cytat:
Verbatim DL jest tylko certyfikowany x2,4 i nie powinno stosować się prędkości wypalania x4. :taktak: :) |
mozliwe !
ale w stacjonarnym leci tak samo jak orginal !! bezproblemowo |
Cytat:
"Muszę Cię zmartwić. Płytka tylko na podstawkę. Zbyt duża ilość błędów PI i PIF w szczególności.
Verbatim DL jest tylko certyfikowany x2,4 i nie powinno stosować się prędkości wypalania x4." jak nie powinno sie jak plyta ma wyraznie napisane Available Write Descriptor Civ 4.0x 5540 plyta moze ale nie musi byc problemem bardziej stawiam tutaj na niedopracowny bios i strategie zapisu . |
liteOn
tez mi sie wydaje ze to kwestia nowego firmware ! poczekamy zobaczymy
w sumie i tak jest dobrze jest DL ktorego w 1213s nie miala !!! to juz sukces a teraz jeszcze DL X4 nic lepszego nie ma , a plyty DL i tak sa drogie |
Wgrałem biosik 1653S.CS02.patched-cf-1633S, nagrywarka działa, ale musze jeszcze sprawdzić jak pali płytki DVD, nagram coś i przedstawię teścik.
|
Cytat:
U mnie podobnie na takim samym sprzęcie, BIOsie i płytce DVD-R Verbatim z pudełka MCC. Znacznie lepiej, niż na starym. PS: Date : 2004-10-26 21:17:19 Model : 1-0-0-0 LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS02 Disc : DVD-R , MCC 01RG20 [Mitsubishi Chemical Corporation] Speed : 4x |
czyli wynika z tego ze lepiej przerobic 1633 na 1533 dzieki czemu bedzie lepiej wypalala?
|
[QUOTE=Portalnet]czyli wynika z tego ze lepiej przerobic 1633 na 1533 dzieki czemu bedzie lepiej wypalala?[/QUOT
z mojego doświadczenia każda nagrywarka ...działa inaczej:)..to co dla jednej dobre innej nie pomoże ...sam nie wiem dlaczego :( |
Cytat:
jedyna na 1653, a co do lepszego lub gorszego nagrywania to wszystko zalezy od danej sztuki ktora masz w domu moze byc lepiej, ale nie musi moze byc gorzej, ale nie musi no w ostatecznosci moze byc tak samo ;) |
Cytat:
W przypadku LITEONa mamy właśnie ten komfort, że nowy BIOS często = nowy model, a nie tylko aktualizacja listy nośników. Wgrywają mu po prostu coraz to bardziej dopracowany firmware (chyba, że mają go już wcześniej, ale czekają, póki konkurencja nie poczyni większych kroków - kto wie? :> ), a sprzęt produkują ten sam - dzięki czemu mają zapewne niskie koszty produkcji. Ta marka mimo tego że tania trafia nie tylko do chcących taniego sprzętu,ale - ze względu na możliwości - też na specyficzny rynek: fanatyków ;) Hmmm.... przecież też mam 2 liteony :D => jestem fanatykiem? :) |
No więc dzisiaj nagrałem pierwszy Verbatim DVD+R 4x palona 4x na nowym biosie:
Nero 6.6.0.1 PL |
Na stronach codeguys pojawił się nowy firmware
1213@1633 BS0K. Może ktoś sprawdzić jak pali, bo mi się płytki pokończyły... :\ (dostawę będę miał w sobotę dopiero) |
witam
przedstawiam wykresik płytki Benq x8 DVD-R palonej x12 :D nośnik Sony , Nero 6.3.1.25 http://members.lycos.co.uk/mtbmania/...O2_benq12x.jpg IHMO całkiem nieźle jak na x12 i DVD-R :D pozdro |
Siemka. Właśnie dzisiaj kupiłem świeżego 1213S. Malutki teścik po przeróbce. Nagrywałem na Esperanza DVD-R x4. Chyba nie najgorzej skoro Litki raczej lubią +. Nagrywane było kilka obrazów płyt.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12249&stc=1 Nara |
Cytat:
a oto i test 1213@1633 z nowym firmwarem ..chyba całkiem niezły |
Cytat:
Ten czerwony X w białej ramce robi wrażenie :spoko: ^_^ |
Ilość załączników: 2
Testowałem Litka 1213@1633 z biosem BSOK oraz 1213@1653 CSO2 na plytkach Platinumx8 palone x4. Widać różnicę w jakości zapisu na korzyść 1653 CSO2.
|
@adax czy możesz podesłać więcej podobnych testów? Będe wdzięczny.
PS. JAk myślicie czy jakość palenia na 1213@1653 i 1633@1653 będzie podobna ?? |
Test Verbatimax4. CSO2 trochę mniej błędów - i te końcówki w obu przypadkach ''kaszana'' :klnie:
Chyba jednak to wina płytek.Nośniki innych poducentów pali bez tych koszmarnych górek na końcu. |
test verbatim dvd+r DL
tak jak na obrazku
|
- Verbatim +R 4x,
|
- Platinum +R 8x, nagrywany z prędkościa 8 razy, burn proof osiągnięty 6 razy, chyba coś z PC.
|| |
Jeszcze jeden Platinumx8 palony x4 Liteon 1213@1653 CS02.
|
jeszcze jeden test DL
tym razem RITEC -plik film 8Gb nagrywany niestety tylko 2,4x --verbatim jest lepszy bo umozliwia 4x
|
Witam -mam pytanie -wiecie może co jest nie tak? właśnie nagrałem 3 płytkę /wykres na dole/ ...wszystko niby ok gdyby nie te "Pi" i "Pif" MAX - nie byłoby problemu gdyby płytki można było zgrać pózniej na kompa, przy powtórnym zgraniu w wyskakuje błąd (jakieś crc ..czy coś takiego) trzecia płytka pod rząd. (dodam że powtórnie wgrałem bios i sytauacja ta sama -a próbowałem chyba wszystkie ) -może coś z laserem?..
będę wdzięczny za każdą podpowiedz p.s nagrywarka 1213s&1633 bsok (plik filmowy) |
lol
nagrywarke mam od kilku dni wiec jestem lol :) , sadzilem ze moze cos zle robie , zmienilem bios , nagrywalem z roznymi predkosciami na roznych plytkach , ale efekty sa takie jak widac na wykresie , nagrywarka jest na gwarancji , czy jedyna rada jest jej wymiana ?
dzieki aha jest liteon sohw-1213 [IMG] |
Witam
sorry za pytanie ale prosilbym o umieszczanie dla ze tak powiem wiekszych i mniejszych laikow ktorzy nie maja wielkiego *tylko male( pojecie o biosach itd jakies instrukcje jak najlepiej i jaki najlepiej bios wgrywac do swojej nagrywarki. Pewnie wiekszosc poda odnoscniki do obecnych dyskusji ale wybaczcie niewielu osobom chce sie czytac 560 postow i dyskusje trwajaca od 3 czy 4 miesiecy zeby dojsc po wielkiej burzy ktory post wybrac a pozniej okazuje sie ze to jednak jest juz stary bo za wczesnie zrezygnowalismy z czytania dalszej czesci :D. Wiec ponawiam prosbe prosze o jakis czytelny szybki opis i do wybopru 2-3 najlepsze obecnie biosy ktore moznaby zapodac do liteona 1633s. z gory dzieki za pomoc pozdrawiam FredzioPL |
Cytat:
Cytat:
BIOSy są jak zwykle tu: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html Cytat:
Jeżeli to by nie pomogło, to spróbuj wypalić coś na zupełnie innej płytce (innej firmy), jeżeli wszystkie do tej pory były z tej samej dostawy. |
Dzieki
Witam
Teraz tylko ostatnie pytanie z serii lam, dlaczego sa po 2 rodzaje biosow przy jednym pisze patched a innym stock??? wiem ze dla wiekszosci jest to oczywiste, ale ktory wybrac zeby bezposrednio go zapodac do 1633s?? i przy okazji nic nie uwalic. Pytam bo pozniej jak juz wszyscy beda mieli dosc z odpowiadaniem na takie pytania ja z przyjemnoscia odpowiem innym u ktorych slonce jeszcze nie zaswiecilo. ^_^ |
Cytat:
Wyciągnięty z pliku .exe W którym znajduje się bios wraz z flasherem A bios patched - to bios tak spatchowany - żeby chodził np. na niższym modelu nagrywarki Czasami niektórzy używają słowa "spatchowany" Jako określenie dokonania przeróbek w tym biosie za pomocą programu Omnipatcher :D |
A tu parę testów na BIOSach i płytkach...
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...573#post346573 |
Witajcie
Teraz pytanie troch z innej beczki, mam 1633s z biosem BS0K i wywala mi przy 98% plytki CD-R Platinumy, nie wiecie co moze byc przyczyna?? czy zmienic na bios teaca, memorexa a moze 1653?? FredzioPL |
Cytat:
Bo płytka płytce (partia partii) nierówna :nie: Może wykres podpowie co jest nie tak :idea: |
oki w domu zaraz zrobie, ale jeszcze pare dni temu mialem 851@832 i nagrywala wsio nawet z tego samego krazka plytki ok,
odezwe sie i zapodam cos wieczorkiem Ps. CD-R z max predkoscia test oczywiscie?? FredzioPL |
Cytat:
|
No to cza się spultać, ale nie mam na co, bo nie mam litka :/ How u like me now, e? :> (Ale ze mnie drań, :D chyba wypada mi konto zawiesić, czy coś wten deseń..). No cóż, czasem coś, co powinno zostać w środQ poprostu wyłazi "na wierzch". Grunt to mieć dobry humor (przy płytkim portfelu) no i wyobraźnię :P . LiteOn rządzi, hahaha. Pozdro & ciao .
|
Cytat:
No właśnie w tym problem ...to jest ten bios z tej właśnie strony :) ....a pisałem o pliku ..filmowym ..a nie biosie firmowym:) ..próbowałem ..większość biosów z tej strony ..tylko ten działa w miarę poprawnie (nie licząc tych "wyskoków:) . Piszesz o przerobieniu epromu ..jak to można zrobić? może to coś pomoże? Dzięki w każdym razie za pomoc |
Witam
powiedzcie mi jeszcze jedno w kprobe oczywiscie zwalonych plytech nie moge odczytac ale zaniepokoilo, nie wiem czy slusznie, mnie jedno dlaczego pokazuje driver spti a nie aspi?? czy to dobrze czy zle, bo cos obilo mi sie o uszy ze zmienialiscie albo podawaliscie jak zmienic driver na aspi. Dalej walcze z nagrywarka i co chwile wali mi plytki CD-R Platinum Plasmon Data System. Z gory dzieki FredzioPL |
Witam
Wec tak przy kazdorazowym uruchoieniu testu kprobe na spti wiesza sie komp, zainstalowalem forceaspi 1.8 przestawilem na aspi, wczesniej nagralem platinume CD-R x48 (chyba cudem bo poprzednie 4 mam zwalone) i tesck wyszedl nastepujaco. O co common w tym wszystkim :( |
ustaw 8x :D
|
Cytat:
Toż to amba totalna Czy ta płytka nagrana została na twojej nagrywarce? Jeżeli tak - to standart: Odinstalowanie IDE, ASPI, potem ponowne ich zainstalowanie I tak na wszelki wypadek ponowne wgranie biosu Chyba, że już o tym mówiłem :idea: Bo dużo tych tematów :D |
|
Cytat:
Witam
Toż to amba totalna Czy ta płytka nagrana została na twojej nagrywarce? Jeżeli tak - to standart: Odinstalowanie IDE, ASPI, potem ponowne ich zainstalowanie I tak na wszelki wypadek ponowne wgranie biosu Chyba, że już o tym mówiłem :idea: Bo dużo tych tematów :D Wsio pozmieniane ty razem to samo nagrane tak samo i tescik wyszedl tak, niby duzo lepiej tylko ta szpilka ale pewnie to juz wina samego nosnika mam nadzieje :), mam sie cieszyc czy to przedwczesny triumf ;) FredzioPL |
a oto tescik bo chyba zapomnialem dodac :|
FredzioPL |
Heja
Mam prośbę. Może ktoś podać link, skąd można ściągnąć Clone DVD 2.5.3.3 ?? Zkrackowany oczywiście i po polsku. Mam kilka kracków, ale nie działają... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Te pojedyńcze piki - to podobno błędy odczytu chipsetu Mediatek Wszystko jest OK :mruga: |
witam jestem nowy :) i chcialbym sie dowiedziec co myslicie o tym biosiku "1653s" ??? warto sie nim zajmowac ???? bo mam LTN SOHW 1213s@DRU-710 i czy go flashowac ???? z gory wielkie dzieki za odpowiedz :)
|
Cytat:
Nie gadaj! Na pewno nie bujasz? :> A co do 1653 to zobacz np. TU :czytaj: Wyszukałem to specjalnie dla ciebie w wyszukiwarce forum Ale tam jeszcze inne cuda na kiju ... :zongluje: |
Cytat:
a to ten sam biosik ..ale płytka esperanza ..jest chyba całkiem niezły:) (o wiele lepiej niz TDK-a ,a kosztuje tylko 1.2zł:) |
To ja z flashowanie do 1653S poczekam na jakiś bios CSOA/B lub jakoś tak. Z 832 i 1633 też było tak że dopiero te "literkowe" biosy dawały sporo
|
sony 710a
i nowy firmware :wow:
|
sony 710a
i w nero 6,6
|
No git :) a teraz może jakieś testy ? :idea:
|
no i nic specjalnego ! plytka verbatim DL niestety tylko x 2,4 nie 4 ????
plik---film the chronicles of riddick (7,64Gb) |
wypalilem dzis film z obrazu, dvddecrypterem i oto wykres tego palenia
http://ooiioo.spymac.net/sony.plus.x4x8.1653.CS02.PNG plyta: sony dvd+r 1x-4x compatible palnik: 1213S@1653S.CS02, bios potraktowany omnipatcherem 1.3.16 i m.in. "apply recommended dvd media tweaks" co spowodowalo ze plyta ta jest palona z predkoscia max. x8, ale tego wczesniej nie sprawdzilem i myslalem ze bedzie x4 bo moj kilkuletni komputer (pentium III 550mhz :() nie daje rady wyciagnac takiego transferu z dysku zeby palic x8 i do tej pory wszystkie plyty palilem tylko x4... podczas nagrywania kilka razy "braklo" mi danych w buforze a jednak wykres wyszedl jak na moj gust OK ;) czy takie oproznianie bufora nie ma wplywu na jakosc palenia ? bo wydawalo mi sie ze ma... |
Cytat:
zrobione
tak wyglada
|
@ukash
Mowisz ze ta plytka to sony dvd+r 1x-4x a na screenie z Kprobe widnieje DVD+RW :\ jak to?? BookType?? |
Oto testy biosu Sony DRU710A-BY02
Płyta EZPERANZA DVD-R Palona Decrypterem Drugi wykres to ta sama płytka,ale palona w NERO na biosie BY01 odczytywana na biosie BY02. |
zrobilem upgrejd 1613S na 1653 i zgodnie z instrukcją zresetowalem eeprom - niestety płyty sie nie palą (tzn po wypaleniu nagrywarka ich nie czyta no i sa wyrażnie blade)
jakieś pomysły i porady ?? a moze ktos ma dzielająca zawartosc eeproma od 1653?? (fit@aster.pl) dzieki |
@fit, mam także 1613s i przymierzam się do wymiany firmware'u. Wiesz jak mogę zrobić kopię obecnrgo biosu palnika, aby go przywrócić w razie czego?
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:58. |