Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LITE-ON SOHW-1213S@SONY DRU-710A czyli SOHW-1633S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-sohw-1213s-sony-dru-710a-czyli-sohw-1633s-38905/)

marcoi 11.01.2005 00:18

znaczy sie dioda mruga caly czas ;)

VIZZARD 11.01.2005 00:41

Cytat:

Napisany przez marcoi
znaczy sie dioda mruga caly czas ;)

Jeszcze raz się powtórzę:

TO :czytaj:

I wszystko na ten temat :taktak:

:D

Pod napisem"TO" jest link do posta

W którego załączniku masz biosa

Wgraj go po prostu
I ujarzmij tę diodę :bicz:

marcoi 11.01.2005 01:04

dziekuwa dziala :) ale jeszcze jedno pytanko moze glupie no ale ucze sie ;) powiedz mi czy teraz moge nagrywac dwuwarstwowe plyty ??? czy raczej nie ma takiej opcji??

VIZZARD 11.01.2005 01:12

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez marcoi
dziekuwa dziala :) ale jeszcze jedno pytanko moze glupie no ale ucze sie ;) powiedz mi czy teraz moge nagrywac dwuwarstwowe plyty ??? czy raczej nie ma takiej opcji??

:mruga:

Teoretycznie i w zasadzie praktycznie masz teraz model 1633 :taktak:

A model 1633 ... (obrazek)

Więc ... :>

marcoi 11.01.2005 01:41

sorki ze cie tak mecze no ale ;) to powiedz mi czemu dalej widzi mi w nero pojemnosc plytek do 4,5GB a nie do 8GB wlacza sie gdzies to DL??

marcoi 11.01.2005 01:43

oki buja ;) sorki za problem musze jeszcze sprobowac tylko cos wypalic, a jakie plytki mi polecicie DVD??

marcoi 11.01.2005 01:50

wie ktos czy mozna zmieniac biosa w PHILIPSIE CDRW 5224 bo cos nie chce mi bujac a szkoda mi jej wyzucac bo fajnie sie prezentuje ;)

VIZZARD 11.01.2005 01:54

Cytat:

Napisany przez marcoi
oki buja ;) sorki za problem musze jeszcze sprobowac tylko cos wypalic, a jakie plytki mi polecicie DVD??

W przyklejonym temacie o nośnikach :czytaj:

Znajdziesz coś dla siebie :taktak:

zorg 11.01.2005 02:18

nagrywanie DL

pierwsze i najwazniejsze to kup taka plytke !

http://www.verbatim.com/products/pro...083A7DB8E09712

nastepnie bedziesz widzial tak

rubix 08.02.2005 01:19

witam
zmienilem 1213s na DRU-710A.BYX2 i wszystko mi smiga oprocz jednego. nie czyta i nie nagrywa dvdrw.
co zrobic?
na forum nic nie moge znalwzc

zorg 08.02.2005 01:32

przed

przed wgraniem firmaware, zrob restet eprom !
i uzyj omnipachera tak jak na zdjeciu

cezarekane 16.02.2005 20:22

ktory bios i z kad go wziasc do 1213s zeby przerobic na 1633 lub Sony DRU- 710A???
prosze o pomoc bo troche sie zagubilem po przeczytaniu tylu postow

powell 16.02.2005 20:26

Cytat:

Napisany przez cezarekane
ktory bios i z kad go wziasc do 1213s zeby przerobic na 1633 lub Sony DRU- 710A???
prosze o pomoc bo troche sie zagubilem po przeczytaniu tylu postow

http://www.liteon401s.prv.pl/
http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

cezarekane 16.02.2005 20:34

a dokladnie który bios wybrac??

powell 16.02.2005 21:03

Cytat:

Napisany przez cezarekane
a dokladnie który bios wybrac??

osobiście polecam Ci bios od 1633s ( BS41) - oczywiście patched ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html - u mnie działał najlepiej lub jeśli chcesz sony to ze strony Kowanskiego (jest świetny) ..ale musisz popróbować - co nagrywarka to inne "życie" :)

dar3k 26.02.2005 00:15

Mozna po wgraniu biosu do 1213 od 1633 zrobic kolejny update (ale juz nie patched) dla 1633 ale nowsza wersja bo przerobilem wersja BS41 do ktroej link byl wyzej a widze ze na stronce http://cdrinfo.pl/software/stronaspw...eid=4231194856 nawet jej nie wypisano :/ moge wrzucic sobie BS0S czy nic w niej nie dodano? :)

Atronic 26.02.2005 08:42

Witajcie .
Mam pewien problem z 1213s@dru710a.BYX2. NAgrane CD audio przy odtwarzaniu na niektórych odtwarzaczach stacjonajnych brzmią jakby miały czkawkę , tzn ok sekundowe fragnenty sa po 2 razy odtwarzane i tak przez cały czas. Nie jest to wina nośników , ani prędkości czy programu do nagrywania . Te same płytki z tego samego opakowania nagrane z tą samą prędkościa , tym samym Nero w nagrywarce CDRW LG 8080b ( oczywiście na tym samym kompie :)) chodzę normalnie . moje pytanie brzmi : czy to może być wina zmiany firmwaru ? niestety nie mam płytki audio nagranej na tym palniku przed zmianą biosu abym mógł to sprawdzić . czy ktoś miał podobny przypadek ?

wojtala 12.03.2005 12:18

Witam

Mam palnik 1213S przerobilem go na 1653S i teraz chce wrucic do orginalnego biosu i w zaden sposob nie moge objawia sie tym ze dioda zielona po wgraniu oryginalnego miga jak wgram bios od 1653 bios jest ok Kto mi wyjasni dlaczego tak sie dzieje ? czy jest sposob na wgranie oryginalnego biosu .
Przed tem mialem rozne biosy ale nie mialem problemu z powrotem do oryginalnego teraz kombinuje i nic lyka tylkobios od 1653
Pozdrawiam

adax 12.03.2005 18:40

:> Temat wielokrotnie poruszany na tym forum. - ale co tam zrób tak: Wgraj stary bios od 1213S ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html np:TS05 w wersji .bin ale najpierw zaznacz w omnipatcherze ostatnią pozycję /Fix the ''dead drive blink'' / zapisz biosa i wgraj programem Itnflash124 do nagrywarki - reset kompa i masz 1213s.
Potem wgraj najnowszy bios ze strony Liteona http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp i masz oryginał Liteona 1213s.

wojtala 12.03.2005 20:35

Witam

Wszystko zrobilem tak jak mi napisales wszystko by sie zgadzalo
Jest tylko jedno ale jak chce wgrac oryginalny bios ze stronki litka TSOD to znowu nagrywarka po wgraniu tego oryginalnego caly czas miga
Co jest grane? kto ma jakies pomysly Co jest dziwne oryginalny bios od 1653 lyka i dioda nie miga

pozdrawiam

adax 12.03.2005 22:28

Miałem Litka 1213s i na żadnym dostępnym do niej oryginalnym biosie nie nagrywała dobrze. Modowalem ją do 1633, 1653 , Sony710A ,Memorexa F16 i zawsze udawało się wrócić do 1213. Nagrywarka ta nagrywala mi najlepiej zmodowana do 1653 z biosem CS02. Zastanawiam się - dlaczego chcesz wrócić do 1213 ? :idea:

wojtala 12.03.2005 22:53

Witam

Juz sobie odpuscilem powrot do 1213S niech tak zostanie 1653S ten litek to chyba masz racje najlepiej mu idzie na 1653S bo te palniki modele 1213S,1633S I 1653S to jeden model rozniacy sie biosem a w biosie zawarte mozliwosci

pozdrawiam

profs 17.03.2005 15:17

Witam
Mam problem.Otoz posiadam nagrywareczke Lite-On 1673S i cos mi wolno nagrywa. Tzn. DVD plytke 40 minut katuje mimo iz mam ustawione 8X do nagrywania i plytki tez zezwalaja na nagrywanie w tej predkosci.Zrobilem test Nero Speed i osiaga maximum jedynie 2.4X. Ktos wie co gdzie mozna pozmieniac by mogl normalnie nagrywac?

coby6 17.03.2005 16:36

Wgraj biosa od sony 720A .
Powinno być dobrze.

profs 17.03.2005 16:40

No z tym biosem to nie wiem, szczegolnie jeszcze do Sony. Mysle ze moze cos w rejestrze windowsa poprzestawiac tylko nie mam pojecia gdzie tego szukac.

coby6 17.03.2005 16:45

Sony jak na oem Litka spsuje sie nieźle zresztą wystarczy poszukać na początku topicu wypowiedzi na temat Sony DRU-710 .

leon1313 31.03.2005 14:17

wgralem dzisiaj na mojego 1213s bios od 1653s (CSOK).
na razie bez problemów- czy ktoś juz to robił? z jakim skutkiem dla procesu wypalania?

Atronic 31.03.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez profs
No z tym biosem to nie wiem, szczegolnie jeszcze do Sony. Mysle ze moze cos w rejestrze windowsa poprzestawiac tylko nie mam pojecia gdzie tego szukac.

Ja do swojej 1673 wgrałem bios od Sony dru- 720 i jestem zachwycony . Na płytkach najniższej z jakości ( chyba ) tzn. Vakoss w Kprobe miałem straszny wykres , a po zmianie biosu , prawie wzorcowy na tej samej płytce RW.

Cuba 01.04.2005 18:41

Ciekawoska ...ale wkurzająca

Mam Litka 1213S i fajnie ale jest mały problem. Od nowego NIGDY podczas nagrywanie ( nawet na orginalnym biosie ) nie świeciła mi czerwona dioda. I byłem zaskoczony gdy przeczytałem u któregoś forumowicza iż podczas zmiany biosu pali się tylko zielona dioda. pomyślałem, że mój palnik ma tylko zieloną taki model. I mimo iż już wielokrotnie zmieniałem bios dalej paliła się tylko zielona dioda. Aż tu nagle ......wgrałem bios od Sony BYX3 i CUD !!!. Podczas wypalania zaczęła sie palić czerwona dioda :wow: . Jest jeszcze inny problem czasami po wypaleniu paru płytek zaczynają się kłopoty. Pi skokowa powyżej 1200 i to na Verbatimie albo płytki na śmietnik. Po zmianie na jakiś inny bios wszystko jest OK czyli sysunia niczym płytki tłoczone . Co jest tego przyczyną za cholerę nie wiem. Może jakieś sugestie w tym względzie ???

profs 02.04.2005 14:30

Ok a ja mam problem gdyz nie moge wgrac tego biosu. Wyskakuje mi komunikat ze nie jest to nagrywarka Sony. Mam Lite-on, ktos wie jak ten problem ominac?

adax 02.04.2005 18:38

Wgraj bios BYX3 - patched.... ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html no chyba że już próbowałeś.

profs 02.04.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez adax
Wgraj bios BYX3 - patched.... ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html no chyba że już próbowałeś.

No ladnie... wgralem i nie wykrywa mi napedu a do tego windows laduje sie z 5 minut. Moze jakies pomysly jak to naprawic?

adax 02.04.2005 22:28

Jaki to Litek? - 1213S.

profs 02.04.2005 22:55

Lite-On 1673S.
Powiedzcie lepiej co zrobic.

adax 02.04.2005 23:05

To może spróbuj wgrać z powrotem biosa od 1673 tego ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html np:JS02 może to coś pomoże a potem po restarcie kompa najnowszego ze strony http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp

profs 02.04.2005 23:15

Tylko ze wyskakuje mi komunikat NO MATCHED DRIVE DETECTED! this utility is only for LITE-ON.

Bios znajduje naped ale system windows go nie widzi.

adax 02.04.2005 23:31

Zobacz tu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47639 wprawdzie problem dotyczy sytuacji odwrotnej ale może coś pomoże.
Kolega @Ricki podaje przepis na reanimację .

profs 03.04.2005 11:32

No niestety nie dziala. Jest moze jakas mozliwosc spod windowsa naprawic to?

profs 03.04.2005 11:48

Ok. Udalo sie. Nagrywareczka ponownie widoczna. Zrobilem tak jak radzili w tym temacie co podales link. Dzieki.

Cuba 04.04.2005 10:39

I znów na zielono

No i znów mój litek 1213S błyska tylko zieloną diodą. Musiałem zmienić bios na BS41 ponieważ ten od sony BYX3 nie potrafił palić na minusach (( . Szkoda bo mała rzecz a cieszyła, że wreszcie przy zapisie była czerwona diódka a przy odczycie zielona . Swoją drogą skoro takie cóś już jest zamontowane to cholera powinno działać i to na orginalnym biosie. A nie dopiero spaczowany bios od sony uruchamia tą opcję .A może jest ktoś kto wie jak ten drobny problem rozwiązać ??Stawiam dobrze schłodzone :piwo:

VIZZARD 04.04.2005 10:51

Cytat:

Napisany przez Cuba
No i znów mój litek 1213S błyska tylko zieloną diodą. Musiałem zmienić bios na BS41 ponieważ ten od sony BYX3 nie potrafił palić na minusach (( . Szkoda bo mała rzecz a cieszyła, że wreszcie przy zapisie była czerwona diódka a przy odczycie zielona . Swoją drogą skoro takie cóś już jest zamontowane to cholera powinno działać i to na orginalnym biosie. A nie dopiero spaczowany bios od sony uruchamia tą opcję .A może jest ktoś kto wie jak ten drobny problem rozwiązać ??Stawiam dobrze schłodzone :piwo:

Musisz przepuścić bios przez OP

I zaznaczyć ostatnią opcję

Tak zapisany bios dopiero ładuj do spawarki :taktak:

Cuba 05.04.2005 09:27

E nic z tego

Vizzard ja od OP zawsze zaczynam ot tak dla spokojności. Ale dzięki za ściągę może komuś się przyda :piwo: . A wracając do tego biosu sony byx3 niestety kupa :wsciekly:, minusów jak nie palił tak nie pali. Wróciłem znów do bs41. Ale moja ukochana dyskoteka już nie działa :smutny:. Ino zielona dioda tylko leniwie mruga i koniec. Wiem, wiem jestem upierdliwy działa dobrze to czego jeszcze chcieć . Ano tego aby to co zainstalowane działało a nie jako bonus ukryty tylko dla dociekliwych. Swoją drogą czy właściciele litka 1213s wiedzą, że mają trzy kolory diód, zieloną, pomarańczową i czerwoną :wow: tylko do cholery to nie działa (( .

VIZZARD 05.04.2005 09:54

Cytat:

Napisany przez Cuba
Vizzard ja od OP zawsze zaczynam ot tak dla spokojności. Ale dzięki za ściągę może komuś się przyda :piwo: . A wracając do tego biosu sony byx3 niestety kupa :wsciekly:, minusów jak nie palił tak nie pali. Wróciłem znów do bs41. Ale moja ukochana dyskoteka już nie działa :smutny:. Ino zielona dioda tylko leniwie mruga i koniec. Wiem, wiem jestem upierdliwy działa dobrze to czego jeszcze chcieć . Ano tego aby to co zainstalowane działało a nie jako bonus ukryty tylko dla dociekliwych. Swoją drogą czy właściciele litka 1213s wiedzą, że mają trzy kolory diód, zieloną, pomarańczową i czerwoną :wow: tylko do cholery to nie działa (( .

Spróbuj więc TEGO biosu :czytaj:

Diody będą migać jak trzeba

A i może "minusy" palić się będą :mruga:

:taktak:

Cuba 06.04.2005 09:22

Lepiej.....

No Vizzard toś mnie zaskoczył tego biosu akurat nie miałem. Dzięki sie przyda do kolekcji. A na razie testuję go na Platinum dvd-rw z oporami ale poszło, występują jeszcze błędy podczas zgrywania danych, film poszedł gładko. Czyli jestem w fazie testów na razie na dvd-rw bo takie mam pod ręką a później już na zwykłych Verbatimach i będę miał już jasność w tym względzie. Bo na panelu czołowym faktycznie jasno i kolorowo czyli tak jak powinno być 8 ) . Na razie dzięki i należy Ci się Warka Strong :piwo: i to dobrze schłodzone.

VIZZARD 06.04.2005 09:46

Cytat:

Napisany przez Cuba
No Vizzard toś mnie zaskoczył tego biosu akurat nie miałem. Dzięki sie przyda do kolekcji. A na razie testuję go na Platinum dvd-rw z oporami ale poszło, występują jeszcze błędy podczas zgrywania danych, film poszedł gładko. Czyli jestem w fazie testów na razie na dvd-rw bo takie mam pod ręką a później już na zwykłych Verbatimach i będę miał już jasność w tym względzie. Bo na panelu czołowym faktycznie jasno i kolorowo czyli tak jak powinno być 8 ) . Na razie dzięki i należy Ci się Warka Strong :piwo: i to dobrze schłodzone.

:piwo: zawsze!

Raczej nie odmawiam :jezyk:

:czar:

Cuba 07.04.2005 22:46

No i po herbacie ....

Testy biosu kosztowały mnie 3 verbatimy i 2 platinum. A dwie Benqi uratowałem :-o . Za każdym razem wywalało komunikat brak płytki w napędzie-co jest kurde przecie jest i to dobra ale nic to wkładam następną a napęd cóś tam rzeźbi i wypluwa bład zapisu (( . I wten oto sposób straciłem 5 ( słownie pięć) płytek. Były by 3 Wareczki Strong Ech. Ale jak testowanie to i poświęcić się trzeba. Mowa oczywiście o biosie CS0K. A tu ciekawostka, miałem pliki zgrane z filmu i po wgraniu na powrót biosu BS41 Nero łyknął bez czkawki i tym sposobem 2 płyty siem ocalały gdzie ponoć były walnięte. Na razie daje sobie na wstrzymanie i zostaję ze starym biosem oraz z leniwie mrugającą zieloną diodą :blee:

VIZZARD 08.04.2005 17:12

Cytat:

Napisany przez Cuba
Testy biosu kosztowały mnie 3 verbatimy i 2 platinum. A dwie Benqi uratowałem :-o . Za każdym razem wywalało komunikat brak płytki w napędzie-co jest kurde przecie jest i to dobra ale nic to wkładam następną a napęd cóś tam rzeźbi i wypluwa bład zapisu (( . I wten oto sposób straciłem 5 ( słownie pięć) płytek. Były by 3 Wareczki Strong Ech. Ale jak testowanie to i poświęcić się trzeba. Mowa oczywiście o biosie CS0K. A tu ciekawostka, miałem pliki zgrane z filmu i po wgraniu na powrót biosu BS41 Nero łyknął bez czkawki i tym sposobem 2 płyty siem ocalały gdzie ponoć były walnięte. Na razie daje sobie na wstrzymanie i zostaję ze starym biosem oraz z leniwie mrugającą zieloną diodą :\

Zapodaj jakiś test w kProbe

Coś mi się wydaje, że nie tylko w biosie tkwi twój problem :nie:

Jest rzeczą niemożliwą, żeby takie płytki w tak okrutny sposób psuł

Na jakimkolwiek biosie

Zobacz jeszcze TO i TO :czytaj:

Nie wiem czy pomoże - ale spróbować można :taktak:

Jakie dokładnie komunikaty o błędach ci wyświetla i po jakim czasie?

Jakim programem nagrywasz i z jakimi prędkościami? :idea:

Cuba 11.04.2005 10:48

proszę o cierpliwość

Vizzard bo na razie mam w domu Sajgon czyli remont (( . I nie za bardzo mam jak porobić testy tych nośników, które zaliczyły padaczkę. No niektóre to już służą za podstawkę pod piwo ale inne jeszcze zipią i nawet stacjonarny DVD je łyka bez bólu. Oczywiście ASPI wgrane. Co do programów to jest ich trochę : Nero, Shrink, Alcohol. Być może któryś z nich robi krecią robotę . A najważniejsze parametry kompa :
Sempron 2500 +
Gibabyte GA-7VT600P-RZ
1024 MB ramu
120 WDC WD1200JB
Nvidia GeForce4 MX440 AGP8X ( wiem cienizna ale na razie brak kasy :\ )
Muza realtek AC97 ( wykopałem LIve 5,1 :O realtek lepszy dla mnie :wow: )
No i LITEON 1213S :serdusz:
Karta sieciowa Realtek RTL8139 Fast Ethernet Adapter PCI
Monitor Hyundai ImageQuest F&90D :cool:
Cholerka zapomniałem jaki kupiłem nowy zasilacz ale w każdym bądż razie nie najlepszy ale dobry
To na razie tyle.
Wkrótce CDN :piwo:

SpeedFreaK 11.04.2005 18:24

Zmieniłem sobie BIOS w moim SOHW-1213S na CS0K od 1653S. Jestem normalnie zszokowany. Nie wiedziałem, że Litek może tak dobrze palić :D

Na większości przyzwoitych płyt (Sony, Philips) PI Failures max 2, PI Errors max 30. Na Verbatimach i TDK jest jeszcze lepiej :D

.PaVLo. 18.04.2005 15:05

witka

co oznacza dopisek rs w biosach z tej paczki ?, bo zastanawiam sie który sobie wgrać

Corpus666 19.04.2005 16:09

Cytat:

Napisany przez Cuba
Muza realtek AC97 ( wykopałem LIve 5,1 :O realtek lepszy dla mnie :wow: )
No i LITEON 1213S :serdusz:

ja tez wykopalem Live na rzecz Realteka AC97:D tez mam litka 1213 ale jakso tak nie tryskam optymizmem bo wiecj z nim mam problemow niz przyjemnosci.. kazdy firmware wgrywalem ktory jest i lipa...:(

Cytat:

Napisany przez processor
Zmieniłem sobie BIOS w moim SOHW-1213S na CS0K od 1653S. Jestem normalnie zszokowany. Nie wiedziałem, że Litek może tak dobrze palić :D

Na większości przyzwoitych płyt (Sony, Philips) PI Failures max 2, PI Errors max 30. Na Verbatimach i TDK jest jeszcze lepiej :D

mnie na tym biosie tez niezle palila 1213 tyle ze.. były problemy z DVD-R.. nie masz takich? u mnie nie chcialo nagrywac bo wyrzucalo ze nieznany nosnik we wszystkich programach. a takiej jakosci to nie mialem:\ duzo wiecej bledow i zacinki na plytach , nawet dobrych..

teraz mam zmodowany BYX3 i to jeden z lespzych ale esperanzy, platinumy od ricoha i wiele innych i tak sie niezbyt wypala.. teraz jade na TDK +R i wychodza prawie idealnie nawet przy 8x

:piwo:

Cuba 19.04.2005 19:23

Wstrzymaj konie....

Też mam kłopoty z moim litkiem ale liczę, że chłopaki spreparują taki bios że mucha nie siada :cool: . Może warto jeszcze troche poczekać a nusz zjawi sie ten jedyny :serdusz: . A tak poważnie to faktycznie minusy na moim litku tyż kiepściutkie ale dałem sobie z nimi spokój i nagrywam tylko na + ze zmianą księgi na dvd-rom i tu już jestem zadowolony.Wpadłem tylko na chwilę ale jak już się skończy w domu Sajgon (remont) podeślę testy, jakby kogoś to jeszcze interesowało.

Corpus666 20.04.2005 10:35

No ja tez pale tylko na + z booktypem na dvd-rom;) ja tego firmware'a to czekam i czekam...hehe.. wszystko patrzylem ale en BYX3 od soniaka u mnie chodzi chyba najlepiej.. jakb co to ja tez moge podeslac jakis testy bo mam tego w piz... ;)

Edwardo 20.04.2005 19:52

wgralem sobie do mojej 1213@1653 CSOMa
nagralem plytke esperanza z ktrorymi mialem problem pod koniec plyty.
zapuscilem nero cddvdspeed.
zrobilem tescik.
wykresik wyszedl rowniotko :)

no abledy pi macie tutaj.
chyba nie jest zle jak na esperanze z serii FW06 na pierscieniu...

SpeedFreaK 21.04.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez Corpus666
mnie na tym biosie tez niezle palila 1213 tyle ze.. były problemy z DVD-R.. nie masz takich? u mnie nie chcialo nagrywac bo wyrzucalo ze nieznany nosnik we wszystkich programach. a takiej jakosci to nie mialem duzo wiecej bledow i zacinki na plytach , nawet dobrych..

Nagrałem kilka "minusów". Wszystkie mieściły się w normie, ocena jakości Nero zawsze nie mniej niż 90. Płyty były raczej dobre: TDK DVD-R 8x, Sony DVD-R 8x, Philips DVD-R 4x.

Na "plusach" jest trochę lepiej, jakość wg. Nero zazwyczaj powyżej 93. Nośniki wysokiej jakości: Verbatim, TDK, Sony. Z tych tańszych Platinum, też bardzo dobrze :)

@Edwardo
Nieźle nagrana płytka. PI Errors mogłoby być mniej, ale chyba jeszcze mieści się w normie.

wojwar 21.04.2005 20:29

a co powiecie na taką płytkę ?

CopyMe DVD+R x4 żółta - płytka wypalona x8, test x4

cena nośnika to całe 80 groszy ;)

www.delfin-cdr.pl

Cuba 23.04.2005 17:09

Trochę testów

Ilość załączników: 5
No i jestem po remoncie lepianki. Jak obiecałem trochę testów do mojego palnika 1213s.
Na pewno będzie dużym zaskoczeniem słaby wynik Verbatimów a całkiem przyzwoity Platinum. I rewelacyjny Howków ;) . Zresztą co gadać po próżnicy zainteresowani niech zerkną na fotki i ocenią co jest grane. Acha, wypalam z połową prędkości podanej na nośniku, nigdy maksimum.

Cuba 23.04.2005 17:12

CD testów...

Ilość załączników: 5
No jeszcze parę testów

Cuba 23.04.2005 17:15

I to na razie tyle

to już ostatni teścik jakim sprokurował. Jeśli ktoś zerknie byłbym wdzięczny za ocenę bo sam mam duże wątpliwości co jest grane a może palnik już szlag trafia :'(

VIZZARD 23.04.2005 18:43

Coś masz nieźle nawalone

Przynajmniej niektóre strategie to :sciana:

Jeżeli to 1213 to spróbuj któregoś z biosów do 1633, np. BS0R

Powinno być lepiej, przynajmniej niż to co widać :O

Bo jeżeli te MCC003 to Verbatimy - to współczuję ... :\

wojwar 24.04.2005 22:38

Cytat:

Napisany przez Cuba
No i jestem po remoncie lepianki. Jak obiecałem trochę testów do mojego palnika 1213s.
Na pewno będzie dużym zaskoczeniem słaby wynik Verbatimów a całkiem przyzwoity Platinum. I rewelacyjny Howków ;) . Zresztą co gadać po próżnicy zainteresowani niech zerkną na fotki i ocenią co jest grane. Acha, wypalam z połową prędkości podanej na nośniku, nigdy maksimum.

Ja też tak miałem z Verbatimami na którymś z biosów

na starszym ustawiłem omnipatcherem dla MCC003 strategię prodiscR03 lub TY02 i ... zupełnie nie poznałem płytek.

Podobnie sprawę rozwiązał bios CS0K bodajrze (ten @1653)

A te moje płytki CopyMe są identyfikowane jako MCC003 dla której już domyślnie jest ustawiona możliwość nagrywania x8

MCC003 = Verbatim +R x8

Cuba 27.04.2005 00:09

Chyba wreszcie mam

Jak radzono takem uczynił i zmieniłem bios na CSOK i troszeczkę namieszałem omnipatcherem i...... co mi wyszło :serdusz: zreszta sami zobaczcie. Paliłem z predkością x4

Yarozelsky 27.04.2005 00:13

ale ze mnie jełop NIESMIAC sie!!! :niepow: ale jak sie wrzuca obrazki ,jak naciskam na img to wyskakuje MOnit skryptu: blebleble itd
bo tez bym sie pochwalil wykresami

wojwar 27.04.2005 07:22

Cytat:

Napisany przez Cuba
Jak radzono takem uczynił i zmieniłem bios na CSOK i troszeczkę namieszałem omnipatcherem i...... co mi wyszło :serdusz: zreszta sami zobaczcie. Paliłem z predkością x4

czy to jest platyna ?

w takim wypadku jaką strategię wybrałeś ?

Cuba 27.04.2005 12:19

Owszem to jest platyna :-). Zresztą mój litek je lubi, no może poza okresowymi humorami. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tą strategią. Po prostu ustawiłem prędkość x4 i book type na dvd-rom i wio. A w omni zmniejszyłem prędkości palnika z ze wszystkimi płytami x8 na x6 to tyle. Czasami zdarzało się iż Verbatim albo platynka zaczęła palić x10 albo nawet x12 i wówczas to była ekstaza dla oczu po włączeniu kprobe :O

Elias 28.04.2005 09:37

[QUOTE=wojwar]a co powiecie na taką płytkę ?

CopyMe DVD+R x4 żółta - płytka wypalona x8, test x4

cena nośnika to całe 80 groszy ;)

Coś mi się zdaje, że kolega ma jakiś interes w promowaniu tych nosników, bo gdzie się da, to wkleja ten "lewy" wykresik.
Niestety prawda nie jest tak różowa jak próbujesz to wcisnąć. Kupiłem 20 szt. i przy wypalaniu poszło za okno 4 szt. a potem nie ało się odczytać kolejne 3 szt.
Podliczając jestem w plecy. Mogłem kupić w to miejsce TDK i jecze by mi kaski zostało.

Podsumowując "Copy me" to badziew i tyle.

wojwar 28.04.2005 09:48

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Elias
Coś mi się zdaje, że kolega ma jakiś interes w promowaniu tych nosników, bo gdzie się da, to wkleja ten "lewy" wykresik.
Niestety prawda nie jest tak różowa jak próbujesz to wcisnąć. Kupiłem 20 szt. i przy wypalaniu poszło za okno 4 szt. a potem nie ało się odczytać kolejne 3 szt.
Podliczając jestem w plecy. Mogłem kupić w to miejsce TDK i jecze by mi kaski zostało.

Nie mam interesu w promowaniu marki CopyMe

faktycznie wsadziłem tych wykresików trochę - gdzie się dało.

Ja wypaliłem ich już kilkanaście i wszystkie są super wypalone. Przecież to nie moja wina, że twoja palarka ich nie łapie .... (może zmiana biosu/strategii?)

najgorzej wypaliła mi się na strategii TY02 - na samym początku myślałem że na tej będzie najlepiej, okazało się, że na oryginalnej MCC003 płytki palą się wyśmienicie (oczywiście 1633@1652 z biosem CS0K).

dla potwierdzenia podam 2 inne wykresiki - od najgorzej wypalonej (strategia Ty02, prędkość palenia x4) do wypalonej całkiem fajnie (strategia mcc003, palenie x8)

tak więc raczej nie sądzę by to badziew był ... płytki (przynajmniej u mnie) palą się lepiej niż platinumy.

Jakiś czas temu twierdziłem że Verbatim MCC003 to badziew, bo kupiłem 5 płyt (wtedy były po 2,50) i wszystkie poleciały do kosza - Pi max około 400-500, PIF max około 100-150. Okazało się że winna jest strategia zapisu płytek - po zmianie strategii zaczęły się palić rewelacyjnie (najlepiej jak do tej pory). W tej chwili strategia dla MCC003 jest naprawdę fajnie dopracowana - dlatego na biosiku CS0K nie trzeba nic zmieniać by Verba lub CopyME wypaliła się fajowo.

A zarzucanie mi "oszustwa" jest zwykłą głupotą

No i obiecane 2 wykresiki
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20328&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20326&stc=1

fit 28.04.2005 09:51

Cytat:

Napisany przez Elias

okey to proponuje ci ucziwa wymiane ty mi podeslesz reszte swoich CopyMe a ja Tobie Reszte (7) moich TDKx8-R (z paczki 10 trzy już w koszu i nie chce dalej sie denerwowac..)
PM po szczegóły

wojwar 28.04.2005 09:55

Cytat:

Napisany przez fit
okey to proponuje ci ucziwa wymiane ty mi podeslesz reszte swoich CopyMe a ja Tobie Reszte (7) moich TDKx8-R (z paczki 10 trzy już w koszu i nie chce dalej sie denerwowac..)
PM po szczegóły

DVD-R w wydaniu TDK ponoć niespecjalnie się chcą dobrze palić :(

a próbowałeś zmienić strategię ? na np:
MCC 02RG20

może to pomoże ?

Elias 28.04.2005 09:57

Sorki za oskarżenia, ale bardzo się zraziłem do tych płytek.
No cóż ja mam niestety duuużo gorsze doświadczenia (opisałem w nowym temacie na forum) i nie polecam ich.
Aż się dziwię że takie wykresy Ci wychodzą.
Ja się w wykresomanię niwe bawię. Albo nośniki są dobre (palą się i czytają) albo nie.
Te niestety nie są dobre.

Elias 28.04.2005 10:05

PM po szczegóły

???

wojwar 28.04.2005 10:08

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez Elias
Sorki za oskarżenia, ale bardzo się zraziłem do tych płytek.
No cóż ja mam niestety duuużo gorsze doświadczenia (opisałem w nowym temacie na forum) i nie polecam ich.
Aż się dziwię że takie wykresy Ci wychodzą.
Ja się w wykresomanię niwe bawię. Albo nośniki są dobre (palą się i czytają) albo nie.
Te niestety nie są dobre.

Ok - przeprosiny przyjęte.

Powiedz mi ... może faktyczine problem z doborem strategii ? u mnie Verbatimy zachowywały się podobnie jak u ciebie CopyMe... i twierdziłem, że winna temu jest płya, bo Verbatimy są do bani.

Na początku Verbatimy MCC002/MCC003 paliły się u mnie tak (oczywiście nie działały)... zresztą wszystko co było na MCC003 paliło się tak jak te nośniki:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20329&stc=1
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20330&stc=1

po zmianie strategii zaczęły palić się tak:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20331&stc=1

a tak Verbatimy palą się teraz przy prędkości x8 (bios CS0K bez zmiany strategii dla MCC003):
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20332&stc=1

Nośnik pozostał ten sam, lecz stopniowo strategi się polepszała... winne temu były nie płyty lecz właśnie osławiona strategia.

W tym wszystkim nie chodzi o "wykresomanię" ... ale jak przetestujesz nośnik po wypaleniu, to widzisz o co z nim chodzi. Jeśli coś jest nie tak, to widać na wykresie... po prostu można porównać jakość różnych nośników.

SpeedFreaK 30.04.2005 12:30

CS0K to b. dobry BIOS.

Płytka Verbatim 8x MCC003

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20402&stc=1

jupi 10.05.2005 03:10

no to i ja sie pochwale swoimi osiagnieciami z pewna esperanza x 8 nagrywana na 1213S@1653S

w pudelku 50 szt trafilo sie takich lub podobnych okolo 5 sztuk

PS: juz nie kupie wiecej tego badziewia :)

Oktawian89 13.09.2005 16:33

Witam na co najlepiej p[rzerobić litka 1213@ ??pozdrawiam

pawelblu 13.09.2005 16:52

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15

Przepraszam za zarcik, ale najlepiej na latawiec ||

Jak ja mialem jeszcze swoja 1213, to przerobilem na 1633. Tak czy siak, to tylko kosmetyka.

kowanski 13.09.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15

Chyba na 1653s CS0P
http://liteon.neostrada.pl/1653S.CS0P.sfx.exe

adammc 15.09.2005 17:55

nie widzi plytek po zmianie biosu

zmieniłem bios 1213s-tsod@1653s-csop ratunku teraz mi niedzi żadnych płytek jak można wrócić do orginalnego biosu tsod albo jakaś błoga rada

Oktawian89 15.09.2005 18:09

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html i szukasz 1213s ! sciagasz to !
TS05/TS08/TS09/TS0C/TS0D - stock i tam masz biny.exe :D odpalasz i masz sporotem 1213 ! :D pozdrawiam

adammc 15.09.2005 18:55

wszystko wróciło do normy dzięki znowu moge robić filmy
a wszytkie płytki to werbatim,tdk a teraz na sony minusy x8

KreTafkA 18.09.2005 09:01

kurde mam mały problemik bawiłem się w wgrywanie różnych biosów do mojej DVD 1213s bo już nawet TDKi nie widziała mi w całośći po wypaleniu, no i przez przypadek zapodałem biosa od 1653s CSOP do starego Liteona CDRW-40125s i tak mi się komp zamulił że musiałem reseta walnąć, tylko że po starcie wyskoczył mi błąd "secondary slave ATAPI Incompatible", no i dopiero po odłączeczu taśmy i zasilania do tej starej CD RW da się wystartować Winde, ale mimo odłączenia nadal wyskakuje ten tekst no i musze F1, czytałem gdzieś na forum że może się taśma s******yła bo pod tą samoą co stare CDRW miałem podłączone jeszcze jednego HDD ( ale ten działa normlanie ) z góry dzięki za pomoc

VIZZARD 18.09.2005 09:19

Cytat:

Napisany przez KreTafkA
kurde mam mały problemik bawiłem się w wgrywanie różnych biosów do mojej DVD 1213s bo już nawet TDKi nie widziała mi w całośći po wypaleniu, no i przez przypadek zapodałem biosa od 1653s CSOP do starego Liteona CDRW-40125s i tak mi się komp zamulił że musiałem reseta walnąć, tylko że po starcie wyskoczył mi błąd "secondary slave ATAPI Incompatible", no i dopiero po odłączeczu taśmy i zasilania do tej starej CD RW da się wystartować Winde, ale mimo odłączenia nadal wyskakuje ten tekst no i musze F1, czytałem gdzieś na forum że może się taśma s******yła bo pod tą samoą co stare CDRW miałem podłączone jeszcze jednego HDD ( ale ten działa normlanie ) z góry dzięki za pomoc

Ale jakie jest pytanie? :idea:

KreTafkA 18.09.2005 09:40

pytanie jest czy ten błąd to wynik wadliwej taśmy ?? aa no i zapomniałem się zapytać jak reanimować tą starą CDRW ze złym biosem skoro niechce mi się z nią komp uruchomić :(

VIZZARD 18.09.2005 09:51

Cytat:

Napisany przez KreTafkA
pytanie jest czy ten błąd to wynik wadliwej taśmy ?? aa no i zapomniałem się zapytać jak reanimować tą starą CDRW ze złym biosem skoro niechce mi się z nią komp uruchomić :(

Jeżeli do tej pory było OK - to niekoniecznie jest to wina uszkodzonej taśmy

Stawiam na błąd z powodu uwalenia nagrywarki

Jednak taśmy nie zaszkodzi wymienić, szczególnie na 80-żyłową :taktak:

A co do reanimacji to zobacz TU :czytaj:

KreTafkA 18.09.2005 10:09

no dobra ale skoro uwalion anagrywara jest odłączona to o oznacza ten błąd secondary slave ATAPI Incompatible??

VIZZARD 18.09.2005 10:17

Cytat:

Napisany przez KreTafkA
no dobra ale skoro uwalion anagrywara jest odłączona to o oznacza ten błąd secondary slave ATAPI Incompatible??

Oooo stary!

O to to już trzeba by zapytać samego Billa :czytaj:

KreTafkA 18.09.2005 10:23

hehehe aha no dobra no to porobie eksperymenty, dzięki za pomoc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12.