Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [LiteOn 1673] uaktywnienie czerwonej diody podczas zapisu (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-1673-uaktywnienie-czerwonej-diody-podczas-zapisu-50700/)

Wojtek Toruń 03.06.2005 08:05

Ale sobie q-wa ulżyliście.
Proponuje ten topic ZAMKNĄĆ bo nic sensownego już tu nikt nie pisze.
:gerda:
Ulżyjcie sobie w śmietniku.

Od dziś :ignorowac ten temat choć mnie dotyczy.

alien666 03.06.2005 00:35

a sprawdzaliście kiedys napięcie na piętach ?...
to jest dopiero pałer i o kant filozofii(zośka kaś ty jest)zachaczyć można, a tak...cóż...przyjdzie nam zemrzeć na tym padole żałości pełnym, a tak z innej beczki czy kolega zakładający tego posta nie za dużo oglądał gwiezdnych wojen?
bo jego ambitne wypowiedzi z mistrzem jodą mi się kojarzą...pozdro for all ;)

Zell 03.06.2005 00:32

Ja bym proponował kupić białą diodę i pomalować flamasterkiem na dowolny kolor, jeśli się znudzi to można zawsze zetrzeć mokrą szmatą i pomolować od nowa np. na wspomniany wcześniej kolor czerwony, który jest tak bardzo porządany w tych zielono diodowych czasach :D

steve13 02.06.2005 14:21

Ja proponuję zrobić test.
1) weź 4 dorodne akumulatorki o jednakowej pojemnosci (najlepiej 3,6v)
2) naładuj je równomiernie
3) podłącz przez rezystor np 50 ohm z diodami - do każdego akumulatora inna dioda (proponuję czerwoną żółtą zieloną i niebieską, a jak masz jeszcze inne to może być również eozynowa, beżowa, błękit paryski i dowolna inna)
4)zmierz ze stoperem w ręce czas świecenia diod do momentu rozładowania akumulatora (cierpliwośći...)
5)Żeby badania były wiarygodne powtórz doświadczenie 5x, oblicz wartość średnią i odchylenie standardowe.
No i pozostaje tylko opublikować wyniki...

DEL 31.05.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez Przemek1980
Mylisz sie dioda czerwona pobiera najmniej pradu Charakterystyka prądowo-napieciowa diody LED:

a moze COŚ TAKIEGO

Z tej charakterystyki jednoznacznie wynika ze mam racje.
Dioda czerwona ma niższe napięcie przewodzenia niż zielona. W nagrywarce jest prawdopodobnie dioda podłączona do uC przez rezystor.
Wiec jeśli dioda czerwona ma napiecie przewodzenia mniejsze niz zielona to na rezystorze musi być wuiększy spadek napięcia, a żeby spadek był większy to musi płynąć większy prąd (z prawa ohma - napiecie proporcjonalne do prądu I=U/R).
Wiec poco stosować diodę czerwqoną skoro zielona pobiera mniej prądu? Dioda zielona jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna pod względem pobieranych prądów. Dioda ta jest milsza dla otoczenia, czerwień bardziej sie rzuca w oczy (czerwiń jest stosowana w alarmach syrenach) co może doprowadzić użytkownika do zdenerwowania. Użytkownik który nagrywa wiele płyt, który dosnaje częstego stresu związanego z tym agresywnym kolorem może nawet popaść w depresję, więc zastanówcie się jaką wolicie mieć diodę!

A może najlepiej by było gdyby dioda świeciła na biało podczas odczytu a na czarno (jeśli da się tak zrobić ? :| ) podczas zapisu.

A jeśli tak bardzo chcecie diody czerwonej to myśle że jest miejsce w nagrywarce kna którym jest stan wyski podczas nagrywania (gdzies miedzy scalakami), wzmocnić ten sygnał przez tranzysor i podłączyć czerwoną diodę. Wtedy można by mieć 2 didy tak jak w starszych napędach. A najlepiej to chyba podłaczyć diody do magistarli procesora lub kabla IDE i obserwować jak dane lecą z komputera do nagrywarki.

Ciekawym efektem też by był wskaźnik szybkości odczytu, wystarczy do istniejącej diody dołaczyć układ całkujący, na wyjście tego układu podłaczyć słupek diód (na układzie LM3915), idać kolory jakie tylko zechcecie.

@ed hunter pomysł ciekawy można dać wyświetlacz kolorowy np od nokii 3510i jakiegoś atmela co by wyświetlał animacje podczas gdy jest sygnał o nagrywaniu, jednak przymieżałem wyświetlacz i trocze za mała obudowa na coś takiego, chyba że wyświetlacz był by zamontowany na zewnątrz nagrywarki. Jednak twoja animacji mi by nie pasowała (wogle co to jest jakiś startrek ;P) Ładną animacje miała amiga CDTV : http://amiga.emugaming.com/commodore/cdtvpics1.jpg

A jeśli ktoś nie chce kombinować to niech poprostu się zamieni ze mną na nagrywarkę (nawet moge zapłacić za przesyłkę ;P ) i bedzie miał piękną 2 kolorową diodę.

Dorian 31.05.2005 19:38

W moim Asus'ie tak jest - czerwona do zapisu i zielona do odczytu. Jednak nie mam w zwyczaju gapienia się na diody gdy coś wypalam. Patrzę w monitor;) stąd jakoś nie cieszę się zbytnio z dwukolorowości owych diod.

BrawoJasiu 31.05.2005 16:58

O! i tu dochodzimy do sedna sprawy.
W napędzie powinny być 2 diody Tak jak w moim starym lg ced8080b
jedna paląca sie przy zapisie, druga przy odczycie.
Po cholerę zrezygnowano z tak fajnego rozwiązania??? (i to wszyscy producenci) Dosłownie słów mi brakuje.

Marecki_10 31.05.2005 15:52

Ilość załączników: 1
A ja bym chciał żeby jeszcze biegała po płyty.Jakby takiego króliczka wmontować do nagrywarki to miałbym nawet dwie czerwone diody.

karel48 31.05.2005 11:06

Papierochy rzuciłem pół roku temu (jestem z siebie bardzo zadowolony po 15 latach trucia) żeby być trendy ... ;) , na trawę i tym podobne jestem za stary - więc mnie ten kaganek na wiele pewnie by się nie zdał, ale fajowski jest - próbowałeś pocierać - może jakaś młoda laseczka zechce spełnić trzy życzonka ... eeeehh, człowiek to ma wyobraźnię :mruga:

ed hunter 31.05.2005 01:47

a co myślicie o takim światełku w czasie nagrywania?

http://images.google.pl/images?q=tbn...ges/lampka.jpg

dla mnie super.

można coś przypalić, a nie sama płyta ma tak dobrze, że się wypala.

VIZZARD 31.05.2005 01:16

Mógł też przelatywać obok Czarnobyla ... :>

:D

Dorian 31.05.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale dlaczego tak świeci? :idea:

;) aj booooo

- z allegro
- bo miał na sobie i to przez niego --->https://www.ssl-id.de/compito.de/sho...um/1080107.jpg
- bo się zgrzał biedak?

Przemek1980 31.05.2005 00:16

Cytat:

Napisany przez DEL
Ja mam matrixową obudowę (czarno-zieloną) i czerwień ni jak mi nie pasuje, pozatym czerwona dioda ma silniejsze światło i pobiera więcej energi z zasilacza co może spowodować niespodziewany reset podczas nagruywania. Dioda gdy odczytuje świeci na zielono gdy nagrywa na czerwono gdzy czeka na dane na pomarańczowo - istna dyskoteka jak można z czymś takim wytrzymać, no i te szpecenie mojej pięknej obudowy kolorem determinacji, mocy, namiętności.

Wiec jak się pozbyć tego szkaradztwa nie zmieniając biosu (brak zaufania do sony).

Mylisz sie dioda czerwona pobiera najmniej pradu Charakterystyka prądowo-napieciowa diody LED:

a moze COŚ TAKIEGO

VIZZARD 31.05.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez Dorian
mi się wydaje,że to Athlon leci O_o.

Ale dlaczego tak świeci? :idea:

Dorian 31.05.2005 00:08

Mają różne kolory a my tylko o dwóch O_O

http://www.liteon.com.tw/website.nsf/vwoe/110/?open

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:05.