![]() |
Ja także popieram steve13. Problem jest na tyle nurtujący, że też chyba rozkręcę swoj napęd...
Coś mi sie zdaje że producent specjalnie zrezygnował z trojbarwnej diody żeby mieć mniej napraw w serwisie, skoro co drugi użytkownik ma nieodpartą pokusę modyfikacji sprzętu i przez to utraty gwarancji. @tn Mówisz, że jest tam jakaś zworka mówiąca jaką diodę zastosowano? Czy sama zworka wystarczy żeby uaktywnić czerwoną diode po jej wlutowaniu? Bo w modelu 1653s jest już trójbarwna a i tak sie nie świeci... |
Cytat:
gdyby pominąć plombe to niema śladu że napęd był rozkręcany chyba że omielisz śrubki albo zaczniesz lutować np: diodke albo znajdzie się tam kawałek bułki którą jadłeś rozkręcając napęd :) trzeba uważać są tam elementy które łatwo ubrudzić i ciężko wyczyścić. |
@vizzard
Ale mnie rozbawiłeś tą "delikatnie wysuniętą diodą na panelu...." No to teraz temat chyba zmieni sie w problem pozycji diody a nie jej koloru... |
Cytat:
W tym przypadku to bardzo zdrowy objaw :taktak: A każde inne podejście jest po prostu sygnałem Do zażycia pigułki ... :D :mruga: Cytat:
Po rozkręceniu napęd się po prostu rozhermetyzowywuje I to widać po delikatnie wysuniętej diodzie na panelu :taktak: :czar: |
steve13 ja Cię popieram z tym że ja się z tym pogodziłem.
Przyzwyczaiłem się do poprzedniej nagrywarki jak ładnie świeciła na czerwono to i przyzwyczaje się do mrugającej zielonej a jak się skończy gwarancja zmienie sobie na niebieską . A tych ynnych nie słuchaj ( czytaj ) bo albo mają dwa kolory albo zazdroszczą że nie mają i się cieszą że teraz mamy tak samo. |
@ TN
obawiam się że po twojej ostatniej wypowiedzi zacznę rozkręcać napęd... Ps. masz już doświadczenie w rozkręcaniu tego sprzętu wiec powiedz czy takie rozkręcenie bedzie od razu widoczne? (czy są jakieś plomby w "zamaskowanych"miejscach" itp) Czy po ponownym złożeniu można bez głębszych analiz stwierdzić że sprzet był rozkrecany??? Bo np. w LG 32x ze zdjecia powyżej nic nie było... rozkreciłem, skreciłem spowrotem, nie było żadnej plomby, nie ma szans stwierdzić że coś sie w nim grzebało... @zell Kolejny niewrażliwy na barwy użytkownik nagrywarek.... Ja chyba zaraz sie poddam. Kiedy ktoś wreszcie mnie poprze????? Z takim podejsciem to faktycznie producenci zrezygnują z jakiejkolwiek diody na panelu... |
Czytam tak wasze posty i śmiać mi się chce, po co komu czerwona czy zielona dioda...... ja bym wybrał diode UV, zawsze jakiś pożytek np. pieniądze sobie sprawdzisz czy nie są fałszywe przy wypalaniu płtyki :haha:
Hehe miło sie pośmiać czasem :spoko: |
Cytat:
(dwie różne diody czerwona i zielona w jednej obudowie) tak więc odpiąłem końcówke odpowiadającą za czerwony kolor i w jej miejsce wlutowałem niebieską. W 1673s i 1693s sprawa jest prostsza bo tam jest dioda jednokolorowa i można ją podmienić na jakąkolwiek inną. I jestem na 99% przekonany że bez problemu ruszyła by też dioda dwukolorowa bo w moim 832S obok diody była zworka która informowała napęd o rodzaju zastosowanej diody. PS: jestem bardzo ciekawy do czego służy każda z diodek w twojej nagrywarce. Prosze o szczegółowy opis. :) he he |
Ilość załączników: 1
@TN
to w jaki sposób zmusiłeś napęd do zmiany barwy świecenia??? przecież aktywna jest tylko jedna zielona dioda...i jak wlutujesz 10 innych to i tak na komendę świecic nie będą....??????????????????????????????? A tak ja sobie wyobrażam wzorowy panel główny na napędach optycznych: |
fotomontaż :>
PS. mam podobną konfiguracje na górze 1673s a poniżej 48246s :) |
Ed jak możesz w ogóle nie mieć diód O_o;)
|
Cytat:
nie ma czerwonego ;) a ten kolor niebieski to znaczy, że Wypalasz blu-ray? :> oczywiście na zwykłych cd po 40 groszy? 8 ) :fiu: || edit: ja mam tak i jestem zadowolony. :P |
Od dłuższego czsu posiadam nagrywarke Lite-on SOHW 832S.
Przypadkiem wpadłem na tego posta. i co? popacz na obrazek. :> Zajęło mi to 10 min. a całkowity koszt to 1 zł. Tak więc odczyt - zielony, zapis - niebieski. Czy warto tracić gwarancje i ryzykować zepsucie sprzętu? OCZYWISCIE ŻE TAK efekt zaskoczył nawet mnie. Niespodziewałem sie takiego efektu. Niech tylko kumple to zobaczą. he he PS: Moja nagrywarka była przystosowana do montażu diody dwukolorowej jak i jednokolorowej. (trzeci kolor to wynik zapalenia obu na raz zielony+czerwony=pomarańczowy) tak więc niepowinno być problemu z przerobieniem jakiegokolwiek liteona. |
Gdyby czerwien leda znalezc w tym gownie to nie byloby to takie nudne !
Wiec do dziela Panowie i Panie , grzebcie i srajcie na zawolanie I niech od tego w LiteOn'ie czerwien leda nastanie |
A poza tym grzebanie patykiem w gównie po prostu z czasem staje się nudne ... :spie:
:D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |