![]() |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Tak przeglądam Eepromy od rewizji C jakie mam z innych sprzętów i wydaje mi się że tylko w pozycjach 0000~0030 gdzieś musi być ukryta boot code ... Jak coś mam 6 Eeprom od rewizji C do łamigłówki ...;) Załącznik 70019 |
będę edytował eeprom po kawałku. Postaram się nie ruszać sekcji odpowiedzialnej za nośniki/kalibrację. Może coś z tego wyjdzie.
|
Cytat:
Zawsze możesz wgrać firmware od DH16 JL3A i napęd powinien normalnie działać. Trudno mi powiedzieć jak na innym Eepromie może być ....na pewno po wgraniu trzeba zrobić OFF komputera\napędu......żeby zmiany były widoczne... Może również dobrze już nie wstać (dead), może działać ale będzie niestabilny odczyt\zapis\może działać przyzwoicie ...tak jak w przypadku iHAS B gdzie czasami na obcych eeprom działa przyzwoicie............. Po prostu nie wiem\chyba nikt tego jeszcze nie robił w tych typach...:ysz: |
wgrywałem fw z 524, ale dioda też miga. Pozostaje ręcznie (ale ztcw. nikt nie wie gdzie jest zapisany boot code), albo na sztywno zapodać inny eeprom i sprawdzić jak będzie się zachowywać.
|
Cytat:
Testowo wgrałem firmware od iHAS 524 C ale migała dioda tak jak u Ciebie informująca o niezgodności oprogramowania ....więc wgrałem z powrotem firmware na którym działa napęd bez problemu. Nie mam dostępu do iHAS 524C żeby porównać Eeprom.:ysz: Może ktoś ma z forumowiczów ten model i zrobi kopię i podzieli się ...? |
właśnie o tym myślałem. Zmienić boot code mojego eeproma na ten którego fw mu załaduję.
btw. a Ty robiłeś convert w EU ? Czy wystarczył sam crossflash ? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Napęd najpierw był crossowany do iHAS 324C \a potem do Plextor PX-891SA więc eeprom na 100% zgodny z tymi modelami . Wysyłam na PW.... Tylko czy wgranie go nie rozkalibruje Twojego napędu.. Załącznik 70015 Może spróbuj porównać swój Eeprom z moim na początek i znaleźć gdzie jest BootCode \na pewno musi być gdzieś na początku i zmienić ręcznie w sposób opisany w wątku crossa iHBS http://forum.cdrinfo.pl/f29/crossfla...m-klony-94420/ |
jak możesz to zgraj eeprom i wrzuć na jakiegoś upka ? Nie mam nic do stracenia to będę kombinował ;)
Ogólnie to przyjmę każdy eeprom mogący pasować do rev. C |
Kurde, też mam prawie nowego PHILIPS/LITE-ON DH-16ACSH.
Miałem dostać ABSH, ale nie mieli, chciałem machnąć do IHAS rev. B, a teraz się okażę, że do niczego nie machnę :P |
@czary2mary
EU wydaje się że działa ? tzn przywraca eeprom który wcześniej zgrałem bez problemu.... Może jednak inny eeprom zadziała ? |
|
ok, czyli wizja plexa891 niestety upada.....szkoda
|
Cytat:
Jak coś przywróć DODFlashV2.0 firmware od DH16 JL3A http://shell6.eushells.com/~eth0/JL3A.zip |
wrzuciłem tam najpierw ihas124 C, potem plexa 891
FW było JL3A lub JL3B, sprawdzę jeszcze. |
Cytat:
Na jaki model zrobiłeś crossflash ? Najwyraźniej jest w tym HP inny Eeprom jak w modelu do którego cross zrobiłeś. Jedyne wyjście wgranie softu zgodnego z Eeprom od HP..... Jaki miałeś tam firmware ? Masz kopię z DosFlash ? Symbol\wersja powinien być na etykiecie napędu.. Nic nie da Eeprom z iHAS C\PX-891SA bo nie da się zgrać ani wgrać w tym typie...:> Na pewno w iHAS 524 C jest inny EEprom jak iHAS 124\324C\PX-891A\może masz zgodny z tym modelem \ http://www.firmwarehq.com/Lite-On/iH...2BC/files.html Pobierz exe i wgraj soft od 524 C ......może akurat .... Jak dalej będzie migał dalej trzeba próbować szukać softu\modelu zgodnego z Twoim Eeprom albo wgrać soft od HP z powrotem...:ysz: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:36. |