![]() |
a co ty robiles z eepromem :>
|
- tak wiem, że wykres załątwia wszystko, tylko jest problem bo po resecie eepromu, laser sie kalibruje po 3-4 nagraniach.
- czyli musze czekać do niedzieli. :\ |
Na razie do biosu 1633@1653 nie jestem przekonany. Poza tym nie jestem pewien czy między 1633 i 1653 nie ma różnic w budowie w poszczególnych elementach (no oprócz naklejki na napędzie :D ).
@99none: jak to jaki 1633s@1653, tylko jeszcze nie testowałem !!!! Jak coś na nim nagrasz to chętnie zobaczymy wyniki (najlepiej jakiś wykresik :TAK: ). |
Ilość załączników: 2
Kod PHP:
|
Na razie z tego co widziałem to chyba bios od Teaca wypalił najepiej Verbatima Pastel X4. Więc chyba warto z tym biosem poeksperymentować... :D
Zobaczcie tu, aby te słowa nie były puste :D : http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=247 |
Sławekj a czy mógłbyś wrzucić wykresy płytek nagranych pod Twoim biosem?
Raczej chciałbym zobaczyć wkresiki płytek innych od Verbatimów Pastelów. Bo chcę nagrać znajomemu Platiniuma +r (Ricohjpn 002) i chciałbym się zorientować jak ogólnie Tobie ten oficjalny biosik pali.. Ps. Czym nagrywacie swoje płytki i czy wcześniej warto zrobić z danych obraz iso i czym naajlepiej to zrobić? |
Cytat:
:) |
@Sławekj a na jakim biosie wypalasz? I czy jest oficjalny czy jakoś modyfikowany?
|
Ponieważ pojawiają się pytania na Forum czy LiteOn 1633S obsługuje Booktype sprawdziłem na Verbatim'ie +Rx4.
Pobrałem najnowszy Booktype v. 1.2.0 ze strony LiteOn'a: http://www.liteonit.com/ODD/Zip/BookType.zip Oto wyniki: nagrywałem CloneDVD2 z włączonym w tle Booktype'm. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12204&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12205&stc=1 Jak widać Booktype jest obsługiwany przez 1633S. :taktak: :) |
Jaki bios nagrywa najlepiej na 1633S ?
|
Tutaj raczej Ci nie pomogę. Pojęcia nie mam co może dolegać twoje nagrywarce. Generalnie wgrywając bios BS0K ze strony codeguys (nie patchowany) zmieniłem omnipatcherem tylko szybkość dla Platinum RitekW04 DVD-RW (z napisem "minus", bo mam kilka tych płyt a są dedykowane jako x4, zaś mój litek pokazywał tylko x2. I wszytko gra. Z kolei Ricoh DVD+RW ( też Platinum) bez problemu rozpoznaje jako x4 (płytki są z wyraźnym napisem "plus", pakowane chyba po 5 szt. slim)
Kupiłem sobie płytę DVD+RW x4 w innym sklepie, tak samo zapakowane były jak wspomniane wcześniej plusy Platinum i: - płyty nie miały już napisu "plus", choć wyraźnie widnieje na niej DVD+RW - producent to Ritek, W04 - mój litek rozpoznaje ją jako DVD-RW x4, he, he. - nagrywa i kasuje bez problemu jako "minusy". Konkluzje: albo ktoś gdzieś się "walnął" z tą płytą (złe oznaczenie?), albo mój firmware po moim patchu oszalał i wszystko mu jedno co to za płyta :cool: . Pozdrawiam! |
Cytat:
Musze spróbowac jeszcze raz W biosie dodales tylko dla tego nosnika predkosc x4 czy cos jeszcze zrobiles ?? Edit: Próbowałem jeszcze raz Niestety nie kasuje x4 dopiero kasuje jak ustawie x2 Przy nagrywaniu x4 wyskakuje błąd "Niewłaściwy tryb dla tej ścieżk. |
Jeżeli o to Ci chodzi to proszę, najnowszy bios TEACA B6S4:
Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD+RW (Single Layer) Disc MID = 52 49 43 4F 48 4A 50 4E (RICOHJPN) Disc TID = 57 31 31 (W11) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Ricoh Company Limited SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write) |
Cytat:
|
Czy ktos z was ma mozliwosc sprawdzic taka sytuacje
nagrywarka Liteon 1633 z biosem najnowszym oryginalnym, albo najnowszym Teaca Płyta DVD+RW Platinum x4 RITEKW04 Nagrywarka pokazuje mi max predkosc zapisu 2x i z taką predkościa bez problemu nagywa i kasuje. Kiedy w biosie nagrywarki zmienilem predkosc dla tego rodzaju plyty na x4 to z ta predkoscia plyta sie zle lub wcale nie nagrywa oraz nie kasuje. Wczesniej mialem litka 832S i w niej plytka dzialala bez problemu x4 Dodam ze obie nagrywarki w opcjach widza płytę jako DVD-RW pomimo ze na nadruku jest DVD+RW Spotkał sie ktos z czyms takim ?? Lub ma mozliwość sprawdzenia tego u siebie. Sprawdzielm to na dwóch róznych litkach 1633 i wystepuje ten sam objaw. Na innych płytach jest OK. Z tym, że nie RW, bo RW nie mam innych. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |