Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1633S@Sony DRU-710A@Sony DW-22A@Memorex F16@Teac DV-W516G (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1633s-sony-dru-710a-sony-dw-22a-memorex-f16-teac-dv-w516g-39900/)

slawekj 09.10.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Jak widać @adax miał podobne problemy z wypaleniem Verba X4

@Sławekj mam tylko pytanie czy kliknięcie w nowym Omni "Aplly recomended media ....." da ten sam efekt co ręczne wklepanie podanych przez Ciebie wcześniej strategi. I czy wogóle warto w biosie Memorexa od codeguys aktualicować strategię??

Ps. Dlaczego nie moge otworzyć w Omni oficjalnych biosów Liteona?

Nie sprawdzałem wszystkich strategii bo wypalam na Ricohu. Proponowana strategia przez codeguys RICOH R02/03 daje gorsze efekty niż MCC /003/00 +R. Dlatego na niej wypalam. Jest dla tego nośnika najlepsza przy 1633@F16.
Co do innych. Tylko metodą prób i wielokrotnego wypalania tym samym plikiem na różnych płytkach można ustalić, która strategia dla danego nośnika jest najlepsza. :)

Tak kliknięcie w nowym Omni "Aplly recomended media ....." wprowadzi wszystkie zmiany w startegii zapisu w biosie Memorex'a proponowane przez codeguys. Osobiście do wybranego nośnika sam dobieram strategie zapisu.

Oficjalne biosy Litka można również modyfikować. Wgrywamy oryginalny bios w pliku exe, następnie Ltnflash 1.24 robimy kopię biosu i zapisujemy w pliku bin. I możemy po wczytaniu do Omnipatcher'a takiego pliku dowolnie modyfikować. Zapisujemy zmodyfikowany bios w pliku bin, zaznaczając "cross-flashing" i wgrywamy ponownie Ltnflash'em.

Cytat:

Napisany przez adax
Dzisiaj wypalilem płytke verbatim x4 litkiem z biosem BSOH i efekt jest podobny.

Co do Verbatima na MCC to mam wyrobione zdanie. Nie zawsze takie końcówki są winą wypalania. U mnie Verbatim na MCC po pięciu miesiącach każdy miał takie końcówki. A płytki na Ricohu są takie same. :taktak:

brodkiew007 09.10.2004 23:44

Jak widać @adax miał podobne problemy z wypaleniem Verba X4

@Sławekj mam tylko pytanie czy kliknięcie w nowym Omni "Aplly recomended media ....." da ten sam efekt co ręczne wklepanie podanych przez Ciebie wcześniej strategi. I czy wogóle warto w biosie Memorexa od codeguys aktualicować strategię??

Ps. Dlaczego nie moge otworzyć w Omni oficjalnych biosów Liteona?

slawekj 09.10.2004 23:34

Cytat:

Chciałbym wgrać bios MEMOREXA do mojej 1633s BS0C bo aktualny bios kiepsko nagrywa markowe płytki, ponadto psuje bardzo końcówki. Załączam wykresy palonej płyty na oryginalnym BS0C: verbatim ze szpindla z zepsutą końcówką, palone X4.

Chiałem wgrać nowy, ceniony w tej dyskusji bios MEMOREX F16 BW0E. Pobrałem go od codeguys. Mam również nowego Omnipatchera równiez od Codeguys.

I tutaj mam pytanie do posiadaczy tego biosu: jak prawidłowo przejechać go w omnipatcherze, tzn czy kliknąc "Apply recomendede media...", czy można bez obaw zaznaczyć autobitsetting?

Bardzo prosze o radę posiadaczy Litka 1633s i wszystkich jego modyfikacji.

Jakość wypalonej płytki ocenił Nero. Na 100 otrzymała 0. Tylko podstawka.
A j.w. wszystko opisałem. :czytaj:

adax 09.10.2004 23:32

Ilość załączników: 1
Cytat:

Chciałbym wgrać bios MEMOREXA do mojej 1633s BS0C bo aktualny bios kiepsko nagrywa markowe płytki, ponadto psuje bardzo końcówki. Załączam wykresy palonej płyty na oryginalnym BS0C: verbatim ze szpindla z zepsutą końcówką, palone X4.

Chiałem wgrać nowy, ceniony w tej dyskusji bios MEMOREX F16 BW0E. Pobrałem go od codeguys. Mam również nowego Omnipatchera równiez od Codeguys.

I tutaj mam pytanie do posiadaczy tego biosu: jak prawidłowo przejechać go w omnipatcherze, tzn czy kliknąc "Apply recomendede media...", czy można bez obaw zaznaczyć autobitsetting?

Dzisiaj wypalilem płytke verbatim x4 litkiem z biosem BSOH i efekt jest podobny.

legion 09.10.2004 23:31

Cytat:

zaznacz sobie w omni ostania opcie i zadziala

brodkiew007 09.10.2004 23:10

Ilość załączników: 3

Załącznik 11609

Załącznik 11610

Załącznik 11611

slawekj 08.10.2004 20:23

Cytat:

Napisany przez TanSid
Ciekawe czy ten new 1653, to nie jest przypadkiem 1633...ktos cos wie na temat?

Tak właśnie jest. Zaraz pojawi się nowy bios i wszyscy będziemy mieli nowego LiteOn'a. :) :piwo:

TanSid 08.10.2004 20:17

Ciekawe czy ten new 1653, to nie jest przypadkiem 1633...ktos cos wie na temat?

slawekj 08.10.2004 19:21

Cytat:

Napisany przez bibok11
To lepiej mniej czekania na wynik bedzie a moze od razu 12 x odczyt ? przeskanuje te wyniki co wrzucilem na osiem 8 i wrzuce tu

Wrzucilem pare ale winiki sa co najmniej dziwne

Szpilke na wykresie Verbatima usuń naciskając na jednym polu i drugim na wykresie i kliknij na "Delete the hight volue" przed zapisem do pliku *.png. Ale trzeba zrobić jeszcze raz test verbatima x8.
Ocena po powtórnym teście Verbatima. :)

bibok11 08.10.2004 17:53

Ilość załączników: 5
To lepiej mniej czekania na wynik bedzie a moze od razu 12 x odczyt ? przeskanuje te wyniki co wrzucilem na osiem 8 i wrzuce tu

Wrzucilem pare ale winiki sa co najmniej dziwne

Załącznik 11585

Załącznik 11586

Załącznik 11587

Załącznik 11588

Załącznik 11589

slawekj 08.10.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez bibok11
ale dlaczego tu dajesz plus dla neca w tym ostatnim tescie wypadl gorzej jak pisalem nagrywal 53 sekundy dluzej i niewiem czy osiagnol te 8x zapisu. A ten gwaltowny wzrost pi w memorexie moze byc spowodowany wlasnie tym ze nagrywal o wiele szybciej (pozatym lepsze czasy wyszukiwania w memorexie i jak codeking w omni zrobi late na 16 x odczyt i moze polaczy jakos dobre strony biosow sony odczyt porysowanych plyt i memorex zapis to niebedzie mocnych na liteona)

Dolaczam testy tych eproformance robione w nero i mimo gorszych wynikow ogolnych plyta z memorexa zostala oceniona wyzej

Róznica w ocenie Nero na korzyść LiteOn@Memorex to 2 punkty. Jest za PIF=2 w Litku a PIF=4 w Nec'u. To wszystko w granicach błędu. Jednak zdecydowanie mniejsze PI i całość. Dlatego oceniam wykres Nec'a wyżej. Ale prawdziwy test to prędkość skanowania tych samych płytek x8. Prośba o testy z tymi prędkościami. :)

bibok11 08.10.2004 17:16

Ilość załączników: 2
ale dlaczego tu dajesz plus dla neca w tym ostatnim tescie wypadl gorzej jak pisalem nagrywal 53 sekundy dluzej i niewiem czy osiagnol te 8x zapisu. A ten gwaltowny wzrost pi w memorexie moze byc spowodowany wlasnie tym ze nagrywal o wiele szybciej (pozatym lepsze czasy wyszukiwania w memorexie i jak codeking w omni zrobi late na 16 x odczyt i moze polaczy jakos dobre strony biosow sony odczyt porysowanych plyt i memorex zapis to niebedzie mocnych na liteona)

Dolaczam testy tych eproformance robione w nero i mimo gorszych wynikow ogolnych plyta z memorexa zostala oceniona wyzej

Załącznik 11574

Załącznik 11575

B@rtek 08.10.2004 16:26

Nowy litek z DL 4x :D

http://www.liteonit.com/ODD/English/..._sohw1653s.asp

slawekj 08.10.2004 16:18

Cytat:

Napisany przez bibok11
test 2 plyt eproformance 8x + nagrane na 8x. Nec mimo ze mial niewiele dluzsza plyte od tej nagrywanej na memorexie ok 50-100 mega nagrywal 53 sekundy dluzej prawie 10 minut (obie plyty nagrywane w nero danymi, czas liczony do wyskoczenia napisu "zapis zakonczony powodzeniem") Plyty testowalem dodatkowo w nero ta nagrana na memorexie zostala oceniona w tescie jakosci na 90 % a ta na necu na 85 % (wynikalo by ze ten wskaznik pi niema duzego znaczenia tylko pif) .Test transferu wrzucilem dla 1 plyty z neca bo dla drugiej jest to samo.

Takie testy i porównania lubię. Plus dla Nec'a. :piwo: Prośba o dalsze testy. :)

bibok11 08.10.2004 16:10

Ilość załączników: 4
test 2 plyt eproformance 8x + nagrane na 8x. Nec mimo ze mial niewiele dluzsza plyte od tej nagrywanej na memorexie ok 50-100 mega nagrywal 53 sekundy dluzej prawie 10 minut (obie plyty nagrywane w nero danymi, czas liczony do wyskoczenia napisu "zapis zakonczony powodzeniem") Plyty testowalem dodatkowo w nero ta nagrana na memorexie zostala oceniona w tescie jakosci na 90 % a ta na necu na 85 % (wynikalo by ze ten wskaznik pi niema duzego znaczenia tylko pif) .Test transferu wrzucilem dla 1 plyty z neca bo dla drugiej jest to samo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.