Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-31780/)

B@rtek 22.08.2004 17:44

Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć :D

VanGreeg 22.08.2004 17:47

Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Cytat:

Mam przed sobą Komputer Świat z 2002 roku i jest tam test nagrywarek dvd. Na 1 miejscu jest ten Pioneer A04 i co chcecie o nim wiedzieć
Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)

legion 22.08.2004 18:36

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Oj bracie, to nie tak, najpierw powiedz w jakim programie, potem na jakim nośniku (czyjej produkcji z jakiej partii itd.), jakie dane, jaką ilość i z jaką prędkością...
To nie sztuka polecieć na żywioł i strzelić test porównawczy w stylu polskiej edycji PCWK...

Pioneer A04 obsługuje TYLKO DVD-R/RW, zapis DVD-R x2; DVD-RW x1

wypal verbetinyX4 i sprawdzmy na ( zastanawiam sie moze na kprobe ale to tylko litki obsluguje ale moze sie uda ) moze ktos ma pomysl na co zrobic nasza bitwe:)

legion 22.08.2004 18:41

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Ok, moja propozycja jest następująca: wybrać się do sklepu i kupić takie same płyty (najlepiej do jakiegoś supermarketu, bo na ogół mają centralne zaopatrzenie z tej samej partii), Nagrać płyty w Nero 6.3.1.17 zgodnie z radą bartka, a pliki niech to będą 4 archiwa po 1.00 GB (bajtów: 1 073 741 824) każde, wykonane w najnowszym dostępnym WinZIP (ja mam 9.0 built 6028). Oczywiście całość na identycznych ustawieniach.
Poza tym test itak nie będzie miarodajny, bo mamy inne HDD i CPU i może być traktowany jedynie poglądowo...

Czasy się zmieniają, ta nagrywarka (ku mej radości) ewoluowała :-)))
(a moją opinię na temat testów w polskiej edycji PCWK znasz...)

no bez przesady nagramy moze jakis film nie mam czasu na zipowanie po 1gb

B@rtek 22.08.2004 18:45

Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film :D

legion 22.08.2004 18:53

Cytat:

Napisany przez barte_k
Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film :D

ok ja jestem za co do przetestowania plytek polecisz:)

VanGreeg 22.08.2004 18:57

Cytat:

Polecam Torque i bedziecie mieli przy okazji fajny film
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

Legion: skontaktuj się ze mną przez GG jeśli możesz...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" :spoko: )

legion 22.08.2004 19:03

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
Pomysł z filmem dobry, ale itak marne szanse na to, żebyśmy mieli identyczny materiał źródłowy... Proponuję wypalić po prostu jakikolwiek film o rozmiarze do 1 DVD, najważniejsze to zdobyć identyczne nośniki, wypalić na identycznych ustawieniach Nero i przetestować identycznym benchmarkiem...

(nooo, to mój 13 post... magiczna liczba, ilość apostołów wg. "Dogmy" :spoko: )

no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza

no ale z tego co widze to pionek twoj tylko minusy a litek nie ciekawie nagrywa je :)

VanGreeg 22.08.2004 19:09

Cytat:

no racja co do benchmarka to moze verbetina(+) co ty na to i nero...17 predkosc moze byc 4x czy mniejsza
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)

legion 22.08.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
I to jest właśnie problem... Moja propozycja jest następująca: Verbatim, TDK, intenso, esperanza czy cokolwiek wolisz ale jedynie DVD-R, prędkość nagrywania 1x (ewentualnie 2x), bo:
po 1. wychodzi najmniej pasywnych błędów zapisu,
po 2. moja nagrywarka szybciej nie pociągnie ;-)
A w kwestii benchmarku zdaję się na bartka :-)

no tak mozemy zrobi porownanie ale minusy odrazu mowie ze moga wyjsc slabo u mnie :)

slawekj 22.08.2004 19:39

A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.

legion 22.08.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez slawekj
A ja uważam, że porównywanie zupełnie różnych napędów jest błędem. Dzisiaj produkowane są napędy, które nagrywają min 8x na + i -R i DL x2,4. Porównanie takich napędów różnych marek przy nagrywaniu z różnymi prędkościami da pełny obraz jakości napędów.
Ja również mogę dołączyć do każdego porównania z każdą inną niż LiteOn nagrywarką.

o i znowusz doglebna analiza tez tak mysle :)

VanGreeg 22.08.2004 21:54

No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

elidor 22.08.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

w tej kwesti się z Tobą zgadzam; często mam do czynienia z płytami wypalanymi przez Pioneer'a ( znajomy obługuje studio filmowe nagrywając dla klientów rózne materiały - do tej pory na palcach można policzyć sytuacje gdy wypalona płyta nie była poprawnie czytana przez stacjonarne odtwarzacze DVD o komputerowych że nie wspomnę );minusem LiteOn'ów jest to, że często przy spadku prędkości nagrywania jakby wypalał " słabiej " co można zauważyć patrząc przez lupę na wypaloną płytę - widać jaśniejsze i ciemniejsze strefy na nośniku
jeśli miałeś podobne przypadki daj znać

slawekj 22.08.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez VanGreeg
No i widzicie, też się zgadzam z tym, że to są kompletnie różne napędy i pod względem obsługiwanych formatów i prędkości nagrywania LiteOn kolegi bije mojego Pioneer'a, ale mimo wszystko uważam, że przy prędkościach obsługiwanych (1x i 2x) na płytach DVD-R pod względem jakości nagrania LiteOn nawet najnowszy nie ma z nim szans...

Nie widzę problemu do zrobienia takiego testu. Ale jeden warunek - nagrywamy tylko na najlepszych nośnikach, żadnej taniochy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:57.