Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-31780/)

kondziorek 06.09.2004 21:09

albo zainstaluj sobie dvdshrink
mozna wybrac co chcesz zrzucic z plyty i co kompresowac tak, aby na nosnik DVD SL weszlo...
pozdrawiam, :papa:

Czołgista 06.09.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez ArKoKo
Z ceną DL się zgodzę, lecz z jakoscią filmu 3h na 4.36GB (4.7GB to chwyt marketingowy tak jak w HDD-1KB=1000B, 1MB=1000KB itd.) NIE!!
Zrobiłem LOTR wszystkie części i kopia nie jest super z menu, extras i innymi badziewiami zawartymi na płycie. Chyba że zrobiony DVDFAB i to sam film i to z jedną tylko ścieżką dźwiękową. Czy jest jakiś program który przerobi film na 4,36GB z menu ale bez extras i innych dodatków??

Piszę 4,7 GB żeby też bardziej zieloni odemnie wiedzieli o jaką płytę chodzi, patrz przykład z dzisiaj :http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39389
Ja kopiuję tylko same filmy + jeśli jest potrzeba przycinam trochę napisy (lista płac średnio mnie ciekawi) , dodatki mnie nie interesują, no i zabierają sporo miejsca.
LOTR nie ważyłem się "ściskać" , podzieliłem na 2, ale wiele filmów (w tym PH - 3h) doskonale włazi na DVD-R i do jakości nie idzie się przyczepić.
Bo z tego co widzę czas trwania filmu nie jest tak ważny jak objętość jaką zajmuje.
Do obcinania "różności" dobry jest DVD Remake, no i można elegancko przystrzyc napisy.

flakon 07.09.2004 09:46

Osobiscie wszystko zgrywam DVDDectrypter nastepnie Clone2DVD-fajny jest bo moge wszystko wywalic-nawet menu(co tez sporo zajmuje).
Jezeli film zajmuje duzo miejsca to dziele film na dwie plyty programem"DVDXCOPY"

Mam pytanie bo mozna tam przykracac napisy koncowe itd.nozyczkami" - ale sa tam pewne granice tego przycinania.
Jak mozna przyciac film w danej sekundzie??

legion 08.09.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez flakon
Osobiscie wszystko zgrywam DVDDectrypter nastepnie Clone2DVD-fajny jest bo moge wszystko wywalic-nawet menu(co tez sporo zajmuje).
Jezeli film zajmuje duzo miejsca to dziele film na dwie plyty programem"DVDXCOPY"

Mam pytanie bo mozna tam przykracac napisy koncowe itd.nozyczkami" - ale sa tam pewne granice tego przycinania.
Jak mozna przyciac film w danej sekundzie??

po co chcesz przycinac film nie rozumiem

flakon 08.09.2004 16:09

Witam.
Szczerze to zalezy mi na jakosci flmu -a usuwając niepotrzebne reklamy, menu, itd zyskuje sie na jakosci.
Jak pisałem wyzej w clonedvd2 jest mozliwosc obcinania filmu-czasami napisy tez zajmuja duzo miejsca i chciałbym nie całkiem a czesciowo obciac je.

Pytanie - jak to zrobic??

legion 08.09.2004 16:16

Cytat:

Napisany przez flakon
Witam.
Szczerze to zalezy mi na jakosci flmu -a usuwając niepotrzebne reklamy, menu, itd zyskuje sie na jakosci.
Jak pisałem wyzej w clonedvd2 jest mozliwosc obcinania filmu-czasami napisy tez zajmuja duzo miejsca i chciałbym nie całkiem a czesciowo obciac je.

Pytanie - jak to zrobic??

shrinka uzyji nic nie bedziesz musial wycinac

B@rtek 08.09.2004 16:47

Albo CloneDVD2 :taktak: Będziesz miał lepszą jakość obrazu, usuniesz sobie menu, reklamy itp. I transkodowanie jest bardzo szybkie.

kondziorek 08.09.2004 20:04

ale w dvdshirk'u tez mozesz wybrac co chcesz z plytki zrzucic - wybierasz np tylko main movie i jakas (jakies) sciezki dzwiekowe, a jakby to tez nie miescilo sie na DVD SL, to wtedy mozesz kompresowac
pozdrawiam, :papa:

CobraVerde 09.09.2004 11:22

mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie...
ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp ;)

update: jak wynika z testu, słabsze i tańsze odtwarzacze lepiej sobie radzą z odczytem płyt DL. markowy sprzęt jest bardziej rygorystyczny...

slawekj 09.09.2004 11:41

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie...
ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp ;)

Nagrałem 5 płytek Verbatimy DL z plikami filmowymi na litku 832S. Wszystkie testowałem Nero i Kprobe, suma błędów poprawna. Mam DVD-player AIWA XD-DV370 czyta poprawnie bez zmiany bitseting'u. :taktak:

VanGreeg 09.09.2004 16:13

UWAGA!!!

Mój szwagier z Kanady mówił mi ostatnio, że RiData (taki producent tanich płyt na rynek amerykański) wypuściła u nich płyty DVD-R DL w cenie 9,50 CAD, czyli około 25 PLN!

Czekam na ruch takich firm jak Esperanza i (Intenso) na rynku europejskim... :-)

legion 10.09.2004 23:42

TEAC DV-W516G teraz juz w wersi OEM Lite-Ona SOHW-1633S :)

B@rtek 11.09.2004 10:10

Pioneer 108 bulk w komputroniku za 440zł http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2811

fundi 14.09.2004 12:43

[QUOTE=CobraVerde]mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko...

Właśnie nagrałem dwa filmy na Verbatimy DL ( Nero 6.3.120, Litek 832S ) i oba moja Elta 8883A czyta bez problemu, zmiana warstwy to "mrugnięcie".

slawekj 14.09.2004 13:11

Cytat:

Napisany przez fundi
Właśnie nagrałem dwa filmy na Verbatimy DL ( Nero 6.3.120, Litek 832S ) i oba moja Elta 8883A czyta bez problemu, zmiana warstwy to "mrugnięcie".

To "mrugnięcie" to normalne tak jest również przy DVD-ROM DL.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:33.