![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#271 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
pieknie 8)
pozdr
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#272 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#273 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Obie płyty Princo -R zostały nagrane z maksymalną prędkością jaką dopuściły nagrywarki - w obu przypadkach 4x.
To teraz jeszcze dwa wykresy, tym razem płyt Vakoss +R 4x, obu nagranych z prędkością 4x. A Lite-On'ów bym tak od razu nie skreślał! To, że mają nieco gorszą jakość zapisu nie oznacza, że są nic nie warte. Może akurat na innych nośnikach, albo z nowszym firmware'm radziłyby sobie lepiej. NEC bardzo dobrze nagrywa DVD, natomiast w pozostałych rolach - jako czytnik i nagrywarka CD-R(W) radzi sobie sporo gorzej. Jeśli ktoś potrzebuje jednego uniwersalnego napędu, Lite-On 812 będzie zapewne lepszym wyborem.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 20.04.2004 o godz. 23:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
poprosze jeszcze o Esperanzy i Dvsn(printable)
![]() pozdr
![]() |
#278 |
Forumator
![]() |
Niestety, nie mam fabryki wykresów!
![]() Sprawdziłem tylko kilka płyt, ale może jeszcze coś się wygrzebie (+ i - RW) - ale nie w tej chwili. Więcej płyt + i - R nie testowałem.
![]() |
#279 | ||
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Forumator
![]() |
Na CDFREAKS znalazłem wskazówki jak zrobić test K-probe'm, jak ustawić parametry, itd. - oni potrafili to uzasadnić. Powiedzieli też, że (z jakiegoś powodu, w który nie wnikałem) bardziej wiarygodny jest test przeprowadzony nagrywarką, a nie czytnikiem.
Testy których wyniki podałem powyżej były robione w 812. Teraz jednak nie mam nagrywarki DVD Lite-On'a i musiałbym polegać na odczycie w napędzie JLMS 165H. Aby uprzedzić pytania - robiąc wówczas te testy odtwarzałem te płyty także w w/w czytniku i wyniki były nieco inne niż w nagrywarce - choć nadal wykazywały większą liczbę błędów na płytach nagranych przez Lite-On'a. Niestety, więcej takich wykresów porównawczych nie będzie! Robiłem jeszcze próby z Esperanzami -RW 2x i +RW 4x, ale nie mogę podać wyników. Płyta -RW, nominalnie 2x, została przez NEC'a nagrana z prędkością 1x, mimo tego, że najpierw "groził", że nagra ją 2,4x. Z kolei Lite-On zaczął ją nagrywać z prędkością 4x. Niestety, przerwałem zapis "na siłę", i płyta nie dała się już skasować i zapisać ponownie w nagrywarce 812. Nagrywarkę oddałem, a płytę później skasowałem - bez najmniejszego problemu! - w nagrywarce NEC. Dlatego mam dwie próbki Esper -RW z NEC'a i żadnej z Lite-On'a. Natomiast Espery +RW nagrywałem multisesyjnie, na zmianę w NEC'ach i 812, i w efekcie nie wiem nawet, która część której płyty została nagrana w którym urządzeniu (a nie zanotowałem sobie tego). Dlatego przepraszam zainteresowanych, ale więcej takich wykresów nie mogę zamieścić.
![]() |
#281 |
Forumator
![]() |
A jeśli chodzi o gorszą jakość zapisu przez Lite-On'a 812, to mimo gorszych wykresów nie miałem problemów z odczytaniem tych płyt w nagrywarkach Lite'On i NEC, czytniku CD/DVD JLMS 165H, dwóch stacjonarnych odtwarzaczach - jednym Philipsie i jednym Sony (nie pamiętam modeli), i low-endowym odtwarzaczu Bentley. Jedynym odtwarzaczem, który miał kłopoty z odczytem płyt nagranych przez Lite-On'a była "duża" Manta - zdarzyło się to w dwóch egzemplarzach Manty, a dotyczyło tylko płyty Princo -R z Lite-On'a. Inna rzecz, że ta Manta miała kłopoty z odczytem płyt RW z obu nagrywarek.
Dlatego nie skreślałbym od razu Lite-On'a. Możliwe, że w ogromnej większości przypadków jego gorsza jakość zapisu może w ogóle nie przeszkadzać i mieścić się w granicach norm, zwłaszcza np. w przypadku użycia lepszych nośników i lepszych czytników. Ja ostatecznie zdecydowałem się na NEC'a ze względu na lepszą jakość zapisu, ale tylko dlatego, że mam już czytnik CD/DVD oraz nagrywarkę CD-R(W) - w tych rolach NEC nie sprawdza się. Gdybym musiał zadowolić się tylko jednym urządzeniem, kupiłbym Lite-On'a.
![]() |
#282 | |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Moznaby tu przytoczyc historie Sida, ktory po wykreceniu 451 z budy i sciszeniu muzyki uzyskal wynik 10x LEPSZY na tej samej plycie !! (spadek sredniej PI z 600 do 90 oraz sredniej PO z 10 do 0.6 PO) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.02.2003
![]() |
{Toshiba SD-R5272B} VS {NEC ND-2500A} CO MAM WYBRAĆ?
Proszę o opinie na temat wyżej wymienionych...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
NEC
mjq |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
NEC 2500 jaki najnowszy bios?? | chimba | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 7 | 16.09.2013 15:29 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
"Tolerancyjny bios" dla NEC 2500 | Szode | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.10.2006 21:31 |
Plextor 716A vs Benq 1620 vs LiteOn 1653 vs NEC 2500 | pawelblu | Napędy optyczne DVD | 39 | 20.02.2005 00:36 |