![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dla miłośników, entuzjastów i posiadaczy
![]() Nowe firmware 2.FA dla Neca 2510 Original 2.FA ![]() RPC1 Modified 2.FA ![]()
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.09.2002
![]() |
Ja też rozważam zakup tej nagrywarki. Spotkałem się że w sklepach piszą oznaczenie 2500 i 2500A czy one się czymś różnią, czy to dokładnie ten sam napęd? Bo nie chce się wkopać
Zależy mi na booktype i na ewenualnej zamianie na DL i jeżeli się różni ten model 2500 to go nie chcę
|
|
|
#3 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Cytat:
Tyle już było o tej nagrywarce, że szkoda rozpoczynać nowe wątki. Sugerowałbym skorzystanie z wyszukiwarki.
|
|
|
|
#4 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Ludzie!
Prawie cale forum to dyskusja o nec i liteon wiec please uzywajcie funkcji szukaj! Nec 2500 A jest spoko, chociaz mam lietona 451s ktory jest mniej spoko. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
pozdr
|
|
|
|
#6 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Update firmware'u w NEC'u 2500A
Czy ktoś zna program pozwalający ściągnąć z napędu NEC 2500A oryginalny firmware (np. do pliku binarnego), oraz wgrać dowolny inny plik?
Firmowy program pozwala jedynie na zastąpienie wersji 1.06 wersją 1.07. Mtkflash oczywiście nie obsługuje tego układu...
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Flasher
prosze bardzo
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Cytat:
![]() pozdr
|
|
|
|
#9 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Dziękuję bardzo. Znalazłem ten sam program na stronie The Dangerous Brothers (warto tam iść!); pozwolił ściągnąć firmware 1.06 do pliku (tak na wypadek wszelki).
@ Alex69: A jakiego programu używałeś? Bo program ściągnięty od NEC'a zawiera w sobie flasher i firmware, i pozwala tylko uaktualnić firmware z 1.06 do 1.07.
|
|
|
#10 |
|
puch@ .... a z tych
![]() 2k5107b9a.rar 1549_Firmware_ND-2500A_WIN107.zip dvrn8_f100.exe nec108.rar pozdr
|
|
|
#11 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
Pech czy ... (dot NEC 2500A)
Po długich namysłach (wszak to spory wydatek), zachęcony ocenami na forum, zakupiłem NEC 2500A. Pierwszy egzemplarz nie nagrywał. Oddałem na drugi dzień do serwisu, po tygodniu wrócił do mnie spowrotem, że niby OK.
Dołączyłem zatem nagrane płytki (m.inn. Platinum, Verbatim - a więc nie najgorsze) i ponowiłem reklamację. Uznano i wymieniono na nową !!!. Pełnia szczęścia - nagrywa !!! ...ale... nie odtwarza (przynajmniej nie zawsze). W większości nagranych płyt weryfikacja wypada negatywnie. Przypadkowo włożyłem taką płytkę do drugiego napędu (DVD-R Toshiba) i okazało się, że działa. Bez zatrzymań, szarpań etc - bardzo ładne płynne odtwarzanie. Test na badsektory w DVDInfoPro w Toshibie - ok, w NEC'u aż czerwono. Podobnie w Nero CD-DVD Speed - pod NEC'iem się wali, pod Toshibą czyta do końca. Mam teraz dylemat co robić - oddać ponownie ? Nie mam żadnych gwarancji, że kolejny będzie dobry. Ta przynajmniej nagrywa. Już na mnie w sklepie patrzą "wilkiem" (upierdliwy klient), nagrywarka znacznie dłużej jest w serwisie niż u mnie. Tym bardziej sprawa jest kłopotliwa, że to ja muszę udowodnić, że wada występuje, a "na odległość" jest to praktycznie niemożliwe (sklep jest praktycznie jedynie "skrzynką kontaktową"). Oczywiście próbowałem na wszystkich biosach, nagrywałem w Nero, płytki różne, ale nie te najgorsze, DVD+R, +RW, -R. Może ktoś miał podobne zdarzenia, może to coś z moim kompem (ale co tu konfigurować ?) Pozdrawiam wszystkich LUCAN PS. Nagrywarkę używam wyłącznie prywatnie. Nie mam stacjonarnego DVD, a jedynie komp. Choć to może wywołać gromki śmiech, nie wiem czy w takich przypadkach nie jest korzystniejszym np HDD 120 GB. Znalazłem wiele plusów, nie trzeba się martwić czy - nagra się lub nie (nerwy, stres, a także koszty - dotychczasowe próby "kosztowały" mnie 20 padniętych płytek a 4.- zł = 80 zł) - po pół roku dane nie padną - zawsze mogę wykasować zbędne (odpowiednik znacznie droższych DVD-RW) - znacznie mniejsza awaryjność - lepsze wykorzystanie miejsca (film 6,5 G, zajmie właśnie tyle, a nie 2x płytka) Przepraszam za przydługi wywód, ale może komuś przydadzą się moje "doświadczenia" i przemyślenia |
|
|
|
|
|
#12 |
|
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Ciekawa sprawa. Kupiłem neca i za pierwszym razem mialem to szczescie ze trafiłem na normalny i dzialajacy egzemplarz. KAZDA nagrana płyta konczy sie w cdspeed test 100% powodzeniem na necu jak i na asus e616. Wszystkie płytki działają zarówno na ps2 jak i na zwyklym stacjonranym odtwarzaczu. Ale skoro piszesz ze na Toshibie działa to mogą być 2 powody.
1) płyta jest bardzo słabo nagrana, musiałbys skombinowac jakas nagryware liteona i zrobic kprobe-wtedy bedzie wiadomo. 2)cos jest nie tak z odczytem w necu. Bo jesli wyniki kprobe beda przyzwoite to nie ma innej mozliwosci. Najlepiej jakbys zrobil kprobe i nam tu wkleił to by sie cos wiecej powiedziało. Spróbuj tez moze te płytki na innych napedach. Co do opcji hdd zamiast dvd to juz twoja sprawa i SAM musiasz rozwazyc ewentualne za i przeciw. Ja wybrałem neca i jestem zadowolony. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
A czy istnieje jakiś "kprobe" pod inne nagrywarki?. Niestety, nie mam dostępu do liteona, choć chętnie bym wykonał taki test.
Nie usiłowałem nikogo przekonywać do HDD, sam kupiłem Nec'a i taka była moja decyzja, jednak wobec tych kłopotów naszły mnie wątpliwości w kontekście alternatywnych rozwiązań. pozdr |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
Decyzja co do zakupu neca była jak najbardziej słuszna, wydaje mi sie ze masz poprostu pecha, ale warto sie troche nameczyc Sprubuj wymienic- do trzech razy sztuka Spróbuj jeszcze tylko jak nec czyta inne nagrywane płyty. Nie nagrywane przez niego ale inne od jakiegos kumpla czy cos. Jakby cos było z odczytem to powinno to sie objawiac na wiekszosci płyt.
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.02.2004
![]() |
Dziwne
Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 19:37 |
| NEC 2500 jaki najnowszy bios?? | chimba | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 7 | 16.09.2013 15:29 |
| Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
| "Tolerancyjny bios" dla NEC 2500 | Szode | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.10.2006 21:31 |
| Plextor 716A vs Benq 1620 vs LiteOn 1653 vs NEC 2500 | pawelblu | Napędy optyczne DVD | 39 | 20.02.2005 01:36 |