Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

kwiatek 21.11.2004 09:28

sam sobie juz poradzilem, wiec mozecie sie nie meczyc :D

kowanski 21.11.2004 11:00

Te piki to bardzo dziwna rzecz, moim zdaniem z tym napędem jest coś nie tak i nie wiem co można z tym zrobić :(

mikas 21.11.2004 15:15

A ten nowy bios wgrywamy pod dosem czy windowsem . I jakim programem , bo jest tam tylko plik *.bin ?

Boger 21.11.2004 15:26

Mozesz wgrac pod winda. Sciagnij sobie programik NECWinFlash z dzialu NEC-2500/2510A/3500A Firmware Utils na stronce http://www.micheldeboer.nl/firmware/#LIGGY Natomiast programem WinBTypeV2 z tego samego dzialu, ustawisz sobie bitsetting dla +r/rw.
Powodzenia :spoko:

Boger 22.11.2004 14:57

Witam!
20 minut temu Quikee z forum Neca na cd freaks wypuscil swoj nowy moddowany bios od maddog'a, czyli Beta2. Ja zaraz wgrywam, Wam tez polecam bo B1 byla calkiem, calkiem. Sciagniecie go stad:
http://freeweb.siol.net/tvajng/2.F8_QB2.rar

Dla niewtajemniczonych dodam ze Quikee wprowadza do biosu 2.F8 od maddog'a zmiany ktore we wczesniejszym biosie 1.07 wprowadzil, tak ceniony przez wszystkich, Harry.
W Beta2 poki co zmienione zostaly nastepujace strategie zapisu:

DVD-R
SONY04D1 -> SONY08D1 (4x->8x)
SKC Co.,Ltd. -> TYG01 (4x->8x)
RITEKG03 -> FUJIFILM03 (2x->8x)
RITEKG04 -> RITEKG05 (4x->8x)
ProdiscS03 -> ProdiscS04 (4x->8x)
PRINCO(4x) -> FUJIFILM03 (4x->8x)
MXL RG02 -> FUJIFILM03 (4x->8x)
AML -> FUJIFILM03 (4x->8x)
AN31-AN35 -> FUJIFILM03 (4x->8x)
BeAll G40001 -> FUJIFILM03 (2x->8x)
CMC MAG. AF1 -> CMC MAG. AE1 (4x->8x)
CMC MAG.AF01 -> CMC MAG. AE1 (4x->8x)

DVD+R
MCC001 -> MCC003 (2.4x->8x)
MCC002 -> MCC003 (4x->8x)
RITEKR03 -> RITEKR03 (4x->8x)
DDDessauV20 -> PHILIPS 081 (4x->8x)
CMC MAG. F01 -> CMC MAG. E01 (4x->8x)
RICOHJPN R00 -> RICOHJPN R01 (2.4x->6x)

Nastepne beda w nastepnych. Dla zainteresowanych link do watku dotyczacego biosow zmodyfikowanych przez Quikee:
http://club.cdfreaks.com/showthread....0&page=1&pp=25

PS. Gdyby ktos mogl zrobic jakis tescik (w kprobe) np aml na nowym biosie to bylbym wdzieczny ;)

Powodzenia!!! :spoko:

slawekj 22.11.2004 17:12

Cytat:

Napisany przez Realok
Witam!
20 minut temu Quikee z forum Neca na cd freaks wypuscil swoj nowy moddowany bios od maddog'a, czyli Beta2. W Beta2 poki co zmienione zostaly nastepujace strategie zapisu:
Powodzenia!!! :spoko:

To jest wielkie nieporozumienie.
Strategie zapisu dla określonych podkładów są to stałe parametry opracowane i opatentowane dane, które posiadają odpowiednie certyfikaty.
Jeżeli płytka jest wykonana przez markowego producenta wszystkie jej parametry w zależności od zastosowanego podkładu (barwnika) są zgodne z certyfikacją. I do takiego nośnika stosuje się określoną strategię zapisu, którą programowo stosuje się dla każdego napędu w postaci danych zapisanych w biosie.
Ponieważ wiele firm podszywa się pod renomowane firmy, które opracowały podkłady i do nich strategie zapisu , stosując niewłaściwe dane w ADIP lub ATIP wprowadza w błąd OPC napędu i często wypalona płytka daleka jest od właściwej jakości.

Lekarstwem na to jest aktywne OPC, które w wybranych strefach na powierzchni płytki ( dla każdego nośnika inna strefa) w czasie zapisu dokonuje rekalibracji lasera w przypadku różnic w ADIP lub ATIP a faktycznym stanem. To dotyczy min i max mocy lasera dla danego obszaru płytki.
Pozostaje jeszcze informacja o sekwencji bitów kanałowych i maksymalnych prędkościach obrotowych.

Zmiana strategii zapisu mimo otrzymania mniejszych błędów PI/PIF wcale nie znaczy o dobrej jakości wypalonej płytki.
Dobrym przykładem jest jeden z wielu moich testów, gdzie mimo dużej wartości i ilości błędów PI płytka w Nero Disc Quality Test otrzymała bardzo wysoką ocenę 98/100 punktów.

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=107

Ważny jest rodzaj i jakość błędów (długość pitu i landu musi zawierać się w przedziale 3-11 bitów kanałowych).

W przypadku tanich nie firmowych płytek zmiana strategii tylko przypadkowo może dać lepszy wynik.
Dla markowych płytek i nośników tylko pogorszy jakość.
Oto przykład:
Dwie płytki Maxeell HGX +R i -R ( uważam je za najlepsze ), obie wykonane w Japonii.

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...0&postcount=92
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=103

Jakość nagrania porównywalna mimo, że +R i -R. Ale są tu ściśle przestrzegane normy i strategie zapisu.

Więc odradzam stosowania takich modyfikowanych biosów. Zwłaszcza, że bez specjalistycznych przyrządów nie ma możliwości sprawdzenia poprawności wypalania danego nośnika przy zmienionej strategii.
Oczywiście dla własnego użytku można robić takie eksperymenty ale nigdy nie będzie wiadomo czy dana płytka jest właściwie wypalona.

:)

Boger 22.11.2004 23:51

W tym co piszesz jest duzo prawdy i nie mozna sie (chociaz czesciowo) z Toba nie zgodzic. Jednakze wez pod uwage to ze to wlasnie modyfikowane fw sa uwazane za najlepsze. Wystarczy wspomniec chociazby fw od Harriego, czy fw ze zmieniana strategia wypalania dla liteon'a. Fw Harriego byl przez wiele miesiecy najlepszym dla Nec'a 2500/2510 i pochodnych. A w czym tkwila jego wyjatkowosc? Wlasnie w zmodyfikowanej strategii zapisu.
Od mojej przesiadki z litka na nec'a (jakies 6 m-cy temu) jechalem caly czas wlasnie na fw harriego, wypalilem nim okolo 200 plyt i zadna mi nie padla (sorry - zaczely sie haczyc 2 hawki na AN31 - wg mnie najgorszy syf jaki mialem w rekach).
Tak wiec nie widze przeciwskazan do tego, zeby plusy fw harriego zaaplikowac w nowym fw od maddog'a.

Oczywiscie kazdy musi sam zadecydowac jakiego fw bedzie uzywal, jednak ci ktorzy uzywali harriego powinni wg mnie wgrac fw maddog'a zmodowany przez Quikee.

Pozdrawiam

atibor 23.11.2004 09:27

a dzieki

Cytat:

Napisany przez kowanski
Ten z RPC1 :)

:piwo:

atibor 23.11.2004 10:12

????

Cytat:

Napisany przez Realok
Mozesz wgrac pod winda. Sciagnij sobie programik NECWinFlash z dzialu NEC-2500/2510A/3500A Firmware Utils na stronce http://www.micheldeboer.nl/firmware/#LIGGY Natomiast programem WinBTypeV2 z tego samego dzialu, ustawisz sobie bitsetting dla +r/rw.
Powodzenia :spoko:

Mam już 2.F8_QB1.rar i NECWinFlash.zip no i co teraz? Czy trzeba wysunąć tackę podczas instalacji czy cos takiego ??? Bo jak instalowałem 2k5107v2b5dl.rar to nie było problemu bo to był *.exe a to jest *.bin

atibor 23.11.2004 10:14

kowanski

Mam już 2.F8_QB1.rar i NECWinFlash.zip no i co teraz? Czy trzeba wysunąć tackę podczas instalacji czy cos takiego ??? Bo jak instalowałem 2k5107v2b5dl.rar to nie było problemu bo to był *.exe a to jest *.bin

pawelblu 23.11.2004 10:17

Zreszta duza czesc tych przerobek to zwiekszenie predkosci (MCC001 -> MCC003), poza tym duza czesc stanowi zmiana strategi wolnych minusow na FUJIFILM03, co jest bardzo naturalna rzecza (np. DVD-R x8 pochodzace z MBI maja ADIP FUJIFILM03 tylko po to zeby automatycznie korzystac z tej strategii zapisu)

Boger 23.11.2004 10:46

@atibor-rozpakuj tego rar'a i zip'a. Uruchom NecWinFlash'a, nacisnij przycisk "flash", wskaz bin'a ktorego chcesz wgrac, zatwierdz i juz. Przypilnuj zeby w napedzie nie bylo plytki podczas flash'owania. Po wgraniu restart kompa i gotowe.

atibor 23.11.2004 11:45

??

Cytat:

Napisany przez Realok
@atibor-rozpakuj tego rar'a i zip'a. Uruchom NecWinFlash'a, nacisnij przycisk "flash", wskaz bin'a ktorego chcesz wgrac, zatwierdz i juz. Przypilnuj zeby w napedzie nie bylo plytki podczas flash'owania. Po wgraniu restart kompa i gotowe.

A do czego służą przyciski dump i BookType (to znaczy wiem do czego sluzy booktype :-) ) zastanawiam sie czy nie lepiej uzyc WinBTypeV2.exe do ustawienia booktype????

VIZZARD 23.11.2004 13:45

Cytat:

Napisany przez atibor
A do czego służą przyciski dump i BookType (to znaczy wiem do czego sluzy booktype :-) ) zastanawiam sie czy nie lepiej uzyc WinBTypeV2.exe do ustawienia booktype????

Lepiej użyć tego co jest :taktak:

A DUMP służy do zrzucania istniejącego w spawarce biosu :mruga:

atibor 23.11.2004 14:58

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Lepiej użyć tego co jest :taktak:

A DUMP służy do zrzucania istniejącego w spawarce biosu :mruga:

:piwo: a dziekuje..

Ciekawostka: Dostałem 2 płyty DVD+R od znajomego z filmami nagranymi na stacjonarnej nagrywarce Yamahy. Na obu są po dwa filmy (1. pianista i pojutrze, 2. oszukać przeznaczenie 2 i gothika) ciekawy jestem jakości :bicz: ... acha i jeszcze miejsce zostało na płytkach ^_^

fllanker 25.11.2004 15:20

Nec Dvdrw 2500

Witam jestem nowicjuszem na tym forum i mam troszke lamerskie a moze nie pytanie
otoz mam w domu neca 2500 narazie do testow i zauwazylem ze np po nagraniu i zamknieciu tacki slychac takie trzy delikatne pykniecia to chyba bedzie najlepsze okreslenie pytam oto poniewaz nagrywarka nie jest nowa a ja chce sie supewnic ze tak powinno byc bo koles od ktorego ja mam mowi ze tak jest we wszystkich nec'ach
ale wiadomo jak jest i mysle ze sa na tym forum konkretni kolesie ktorzy odpowiedza mi na to pytanie i mzoe nawet dlazcego tak jest bo byc moze tak ma byc faktycznie ale ciekawy jestem zwlaszcza ze nie dlugo mam za nai zaplacic wiec prosze o szybkie odpowiedzi

Popielaty 25.11.2004 18:27

Ja również mam NEC' 2500 i też mi "pyka" także myślę że NECKI tak mają :)

AleX69 25.11.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez fllanker
Witam jestem nowicjuszem na tym forum i mam troszke lamerskie a moze nie pytanie
otoz mam w domu neca 2500 narazie do testow i zauwazylem ze np po nagraniu i zamknieciu tacki slychac takie trzy delikatne pykniecia to chyba bedzie najlepsze okreslenie pytam oto poniewaz nagrywarka nie jest nowa a ja chce sie supewnic ze tak powinno byc bo koles od ktorego ja mam mowi ze tak jest we wszystkich nec'ach
ale wiadomo jak jest i mysle ze sa na tym forum konkretni kolesie ktorzy odpowiedza mi na to pytanie i mzoe nawet dlazcego tak jest bo byc moze tak ma byc faktycznie ale ciekawy jestem zwlaszcza ze nie dlugo mam za nai zaplacic wiec prosze o szybkie odpowiedzi

raz jeszcze powtorze to co ci pisalem na pivie ... doskrob sobie jeszcze troche kasy i kup pionieer'a albo nowszego neca 3500, niz stara i wolna 2500 z ameryki
... i jeszcze doszukujesz sie stukniec/pykniec/klikniec

fllanker 30.11.2004 10:27

aleX skoncz juz swoje dygresje na ten temat poszukalem troche o tym i dowiedzialem sie wszystkiego na grupach dysk. znalazlem nawet cale watki dotyczoce tego problemu choc moze cie to zdziwi, nie wiem jak ty ale ja i jeszcze paru ludzi w tym kraju majacych stycznosc z elektronika wie ze czesto takie nietypowe odglosy czesto moga oznaczac ze cos jest nie tak ja tez juz mialem roznie problemy np: monitor ktory tez wydawal z siebie roozne podobne odglosy wysiadl po 2 miesiacach albo piszczacy zasilacz w ktorym wypalily sie kondensatory a piszczenie jest oznaka tego a ty pewnie widzac takie pytania nic madrego bys nei odpowiedzal wiec wstrzymaj sie ( dzieki za rady z ostatniego posta) ale wracajac do tematu mam troszke doswiadczenia z elektronika i sprzetem i dla mnie takei odglosy zawsze sa podejrzane i prosta sprawa , jakos popielaty mogl mi udzielic normalnej odpowiedzi i dzieki mu za to i nie musial dodawac swoich aluzji i ironi

VIZZARD 30.11.2004 11:37

Cytat:

Napisany przez fllanker
aleX skoncz juz swoje dygresje na ten temat poszukalem troche o tym i dowiedzialem sie wszystkiego na grupach dysk. znalazlem nawet cale watki dotyczoce tego problemu choc moze cie to zdziwi, nie wiem jak ty ale ja i jeszcze paru ludzi w tym kraju majacych stycznosc z elektronika wie ze czesto takie nietypowe odglosy czesto moga oznaczac ze cos jest nie tak ja tez juz mialem roznie problemy np: monitor ktory tez wydawal z siebie roozne podobne odglosy wysiadl po 2 miesiacach albo piszczacy zasilacz w ktorym wypalily sie kondensatory a piszczenie jest oznaka tego a ty pewnie widzac takie pytania nic madrego bys nei odpowiedzal wiec wstrzymaj sie ( dzieki za rady z ostatniego posta) ale wracajac do tematu mam troszke doswiadczenia z elektronika i sprzetem i dla mnie takei odglosy zawsze sa podejrzane i prosta sprawa , jakos popielaty mogl mi udzielic normalnej odpowiedzi i dzieki mu za to i nie musial dodawac swoich aluzji i ironi

No to bez iluzji i aronii :nie:

Nec 2500A pyka trzykrotnie po zamknięciu tacki :tak!:

Boger 11.12.2004 02:08

Od jakiegos czasu mozna juz pobrac v2 fw od Quikee'go.
Pytanko do Pawelblu i Kowanskiego: koledzy ktory z fw uwazacie za najlepszy/uzywacie? Aktualnie mam wlasnie ten najnowszy i nie narzekam, ale jak wyglada jakosciowo?

kowanski 11.12.2004 08:49

Cytat:

Napisany przez Realok
Od jakiegos czasu mozna juz pobrac v2 fw od Quikee'go.
Pytanko do Pawelblu i Kowanskiego: koledzy ktory z fw uwazacie za najlepszy/uzywacie? Aktualnie mam wlasnie ten najnowszy i nie narzekam, ale jak wyglada jakosciowo?

Ja używam zwykłego 2.F8 (nie tego beta od Quikee'go) i jest OK i czasem wgrywam 1.07 od Herriego :)
Próbowałem wypalić płytke AML DVD-R x4 na biosie od Quikee'go i jakościowo była dużo gorzej nagrana niż na 2.F8 i 1.07 od Herriego.

Stef 13.12.2004 18:41

nec 2500 z biosem 1.06 i dvd wg. ksiegi

witam. dzisiaj sciagnalem sobie nero 6.6.0.3 i tam zauwazylem takie cos jak nagrywanie dvd wg ksiegi.
wiem ze to jest nic innego jak booktype dla nosnikow dvd+r. ale nie wiem czy standardowy bios tych nagrywarek umozliwia takie cos.

Stef 13.12.2004 21:11

nec 2500 i autobitsetting

witam. pzrerobilem mojego neca 2500 z boisu 1.06 .wgralem mu taki bios 2k5107v2b5dl.
ponoc wszyscy go bardzo chwala. ale przeszukalem forum,ale nie umiem znalezc tego co mnie interesuje a mianowicie bitsetting.
wlasnie wnowych wersjach nero powinno byc takie cos jak autobitsetting,ale moje nero 6.6.0.3 tego nie ma. na forum nie znalazlem odpowiedzi niestety na ten problem.
wiec jak mozna inaczej ustawic bitsetting? wiem ze jest jakis progam booktype a,el z tego co wyczytalem, to jets on tylko pod liteony.

Popielaty 13.12.2004 21:38

NEC 2500 z biosem 1.06 i 1.07 (najnowszy oryginalny) nie obsługuje bitsettingu. Proponuje wgrać bios 2k5107v2b5dl i będzie OK, dojdzie bitsetting + DL.

Stef 13.12.2004 21:44

przeciez napisalem ze wgralem ten bios.
dvdinfo pokazuje mi ze moja nagrywarka nie obsluguje bitsettingu.

VIZZARD 13.12.2004 22:16

Cytat:

Napisany przez Stef
witam. pzrerobilem mojego neca 2500 z boisu 1.06 .wgralem mu taki bios 2k5107v2b5dl.
ponoc wszyscy go bardzo chwala. ale przeszukalem forum,ale nie umiem znalezc tego co mnie interesuje a mianowicie bitsetting.
wlasnie wnowych wersjach nero powinno byc takie cos jak autobitsetting,ale moje nero 6.6.0.3 tego nie ma. na forum nie znalazlem odpowiedzi niestety na ten problem.
wiec jak mozna inaczej ustawic bitsetting? wiem ze jest jakis progam booktype a,el z tego co wyczytalem, to jets on tylko pod liteony.

Check THIS :czytaj:

Stef 13.12.2004 23:32

to mi nic nie pomaga, bo jak juz wspomnialem-po kliknieciu wyskakuje okienko z napisem ze moja nagrywarka nie obsluguje bitsettingu.

Popielaty 13.12.2004 23:36

Ups, sorki miała to być odpowiedź na Twój inny post:
nec 2500 z biosem 1.06 i dvd wg. ksiegi

a swoją drogą to dziwne że ci z tym biosem bitsetting nie działa :(

VIZZARD 14.12.2004 12:26

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Stef
to mi nic nie pomaga, bo jak juz wspomnialem-po kliknieciu wyskakuje okienko z napisem ze moja nagrywarka nie obsluguje bitsettingu.

Może coś po******yłeś z biosami, albo masz jakiś trefny :taktak:

Wgraj sobie ten bios z załącznika :taktak:

I zrób raz jeszcze tak jak ci wyżej napisałem :czytaj:

Stef 14.12.2004 14:56

wgralem ten bios i dalej to samo.
probowalem tez wczesniejszego biosu,tzn single lauer ale z bitesttingiem i tez nie dziala.

VIZZARD 14.12.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez Stef
wgralem ten bios i dalej to samo.
probowalem tez wczesniejszego biosu,tzn single lauer ale z bitesttingiem i tez nie dziala.

No to jest to swojego rodzaju anomalia :\

Jeżeli chcesz jeszcze jakiejś pomocy

To opisz po kolei, z najdrobniejszymi szczegółami:

Co robisz, czym, jak sprawdzasz bitsetting, kiedy ci wywala ten komunikat?

Czy ty czasami nie chcesz zrobić bitsettingu na już nagranej płycie?

Najlepiej wrzuć screeny

Np. z DVDInfoPRO

Daj maksymalną ilość informacji

Może coś da się poradzić :taktak:

Zobacz jaka jest data produkcji tego napędu :czytaj:

Stef 14.12.2004 18:56

ten screen wyzej jest zrobiony na najnowszym biosie,czyli tym ktory wszyscy polecaja.
nagrywarka jest z poczatku marca 2004.
instaluje ten wlasnie bios: 107v2b5dl
po sflashowaniu uruchamiam ponownie kompa
wlaczam dvdinfopro i klikam na ta ikonke z napisem +R
wyskakuje mi wlasnie to wspomniane okienko.

w nero tez powino(choc nie musi) pokazywac mi sie w opcjach nagrywarki ze jest bitsetting.lecz tego nie ma.

VIZZARD 14.12.2004 19:12

A co to jest to? ???

Przez co ty masz go podłączonego?

Stef 14.12.2004 22:34

mam go podlaczonego na drugim kanale jako slave. oczywiscie IDE, a nie usb

Stef 14.12.2004 22:59

wgralem jakis bios(nie pamietam juz ktory na nieszczescie,ale dvdinfo pokazuje takie cos: HV2B6DL) i sie pojawil bitsetting ;)
jednakze zeby nie bylo tak kolorowo, nero pokazuje max predkosc odczytu 4x,czyli chyba jest zalozony rip lock.

VIZZARD 15.12.2004 00:02

@Stef!

Zmień sobie kabet ATA

Najlepiej na 80 żyłowy :taktak:

Te wskazania odnośnie IDE wskazują, że coś masz po******one

Albo z kanłem IDE albo raczej z połączeniem :taktak:

Sprawdź tę taśmę - bo kolejne flashowanie może być twoim ostatnim :smutny:

:czytaj:

Stef 15.12.2004 11:21

radosc byka pzredwczesna,bo bitsetting sie pojawil tylko dla plytek DL.
a co do kontrolera i tasmy..... wymienilem tasme, odinstalowalem kontroler,ale teraz system nie potrafi go sobie zainstalowac.
czyzby w systemie bylo juz tak nasyfione ze potzrebny bedzie format c:?

VIZZARD 15.12.2004 11:36

Cytat:

Napisany przez Stef
radosc byka pzredwczesna,bo bitsetting sie pojawil tylko dla plytek DL.
a co do kontrolera i tasmy..... wymienilem tasme, odinstalowalem kontroler,ale teraz system nie potrafi go sobie zainstalowac.
czyzby w systemie bylo juz tak nasyfione ze potzrebny bedzie format c:?

No o tym właśnie mówię :taktak:

Sprawdź co się dzieje z kanałami IDE :czytaj:

Może chodzi o sterowniki płyty głównej

Nie napisałeś jaką masz :nie:

Stef 15.12.2004 19:23

moja plyta to k7vza na chipie VIA. wgralem najnowsze steroniki do via,ale nic nie pomaga :(

VIZZARD 15.12.2004 20:13

Cytat:

Napisany przez Stef
moja plyta to k7vza na chipie VIA. wgralem najnowsze steroniki do via,ale nic nie pomaga :(

Pożongluj ustawieniami: :zongluje:

Primary IDE

Secondary IDE

Master

Slave

A w ostateczności format c: :\

Chyba, że sprawdzisz u kogoś innego

Wtedy będziesz miał pewność, że to twój system albo coś ze spawarką :idea:

Stef 15.12.2004 20:24

to jak bedzie to wina spawarki-to na serwis? i jak w ogole im to uzasadnic,skoro to sa wszystko nieoficjalne biosy, a na oficjalnych nie ma bitsettingu a tym bardziej obslugi DL.

kowanski 15.12.2004 23:44

Ja pale na tym biosie i na NERO 5.5.10.56 i jest Bitsetting - patrz załącznik:)

Fajny jest też bios 2.F8 i jest bitsetting na NERO 6.3.1.25 :)

VIZZARD 16.12.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez Stef
jak w ogole im to uzasadnic,skoro to sa wszystko nieoficjalne biosy, a na oficjalnych nie ma bitsettingu a tym bardziej obslugi DL.

No właśnie! Jak? :idea:

Wygląda mi to jednak na stery płyty i Windozę

Tak to wygląda na screenie co go zapodałeś

Także najpierw formacik - potem ewentualne dywagacje :taktak:

:mruga:

Stef 16.12.2004 14:44

dzisiaj robie formata, powiem potem co z tego wyszlo.
i czy moge na maila prosic najlepsze wg was biosy do tego neca?

VIZZARD 16.12.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez Stef
dzisiaj robie formata, powiem potem co z tego wyszlo.
i czy moge na maila prosic najlepsze wg was biosy do tego neca?

Wedle gustu:

107v2b5 od Herriego :spoko:

Lub

2F8b2 od Quikeego :mruga:

Pierwszy daje o wiele większe możliwości co do prędkości nagrywania :taktak:

W tych nowszych (m.in. także i tym od Quikeego)

Espery DVD+R x4 [001] mają tylko prędkość zapisu x2.4 :\

Stef 16.12.2004 23:41

działa!!!! :)
wgralem system od nowa,zainstalwoalem wszytsko jak tzreba,uruchomilem dvdinfo i sie okazalo ze jest bitsetting :)
nagralem plytke i pokazuje book-type jako dvd-rom :)
dziekuje bardzo za wszelkie podpowiedzi.
jedyna uwaga to brak zakladki book-type w nero,ale tego chyba nie potrzeba jak sie ustawi book type w dvdinfo.
mam jeszce tylko jedno pytanie. jesli nie bede nagrywal na tym biosie plytek DL,to czy zywotnosc nagrywarki bedzie taka sama jak na oficjalnych biosach?

VIZZARD 16.12.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez Stef
jedyna uwaga to brak zakladki book-type w nero,ale tego chyba nie potrzeba jak sie ustawi book type w dvdinfo.

Wystarczy DVDInfoPRO :taktak:

Cytat:

Napisany przez Stef
mam jeszce tylko jedno pytanie. jesli nie bede nagrywal na tym biosie plytek DL,to czy zywotnosc nagrywarki bedzie taka sama jak na oficjalnych biosach?

Nie ma to nic wspólnego :nie:

Nie wydaje mi się, żeby release biosu miał wpływ na stopień zużycia lasera

Chyba, że coś przy mieszaniu w palnikach z ACT OPC? :idea:

esem 21.12.2004 16:33

Mam ten sam problem z NEC 3500AG. InCD nie formatuje płyty. Czy już jest skuteczne rozwiązanie? 8 )

esem 22.12.2004 19:32

Drag to Disk firmy Roxio jest rozwiązaniem problemu. 8 )

miernik 24.12.2004 00:09

Witam
Czymoge wgrac bios z 2510 do 2500, jesli tak to jakim programem i ktory biosik ?
Pozdrawiam.
Oczywiscie mam na mysli ktory biosik oryginalny.

VIZZARD 24.12.2004 02:08

Cytat:

Napisany przez miernik
Witam
Czymoge wgrac bios z 2510 do 2500, jesli tak to jakim programem i ktory biosik ?
Pozdrawiam.
Oczywiscie mam na mysli ktory biosik oryginalny.

1.07 v2b5 od Herriego

I nic ci więcej nie potrzeba :nie:

Tylko dobre płytki :D

Uwierz mi :mruga:

A biosy i resztę masz TU :czytaj:

miernik 24.12.2004 08:53

Wlasnie mam ten bios ale chcialem sprobowac cos innego stad moje pytanie.
Pozdrawiam.

danielek 26.12.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Używaj DVDDecryptera :taktak:

Opcja ISO READ - utworzenie obrazu :taktak:

Opcja ISO WRITE - wypalenie obrazu :taktak:

Jeżeli miała by wyniknąć z tego dyskusja

Na temat jakości wypalania jednym programem albo drugim

To bez kozery powiem: DVDDecrypter :tak!:

A co do bitsettingu na Necu na tym firmware

Możesz zrobić tak:

1. Ściągasz program DVDInfo Pro i instalujesz go

2. W obrazkowym Menu jest takia ikonka z płytą i dopiskiem +RW - użyj jej

3. Pojawi ci się okno, w którym tam gdzie jest: CHOOSE A BOOK TYPE zaznaczasz DVD-ROM

4. Następnie klikasz na dwa duże przyciski: SET DRIVE DEFAULT ...., tak, że w okienku po lewej stronie na dole będzie DVD-ROM

Teraz zawsze nagrana przez ciebie płyta DVD+R/RW będzie miała booktype DVD-ROM :taktak:

Jest to najlepszy sposób na kompatybilność z innymi peryferiami DVD

Plus oczywiście dobre płyty - jak to zauważyłeś - Verbatim i TDK (to na pewno)

:czar:

a wie ktoś czy na nec 3500 A ten program i patent bedzie działac i jak dograć biosy i jak

VIZZARD 29.12.2004 18:25

Na razie Quikee nie daje fanom Neca 2500A pretekstu do intonacji:

"Jak zapomnieć?" :>

Nowy release 2F8b3 od Quikee'a

Info TU :czytaj:

Kod:

DVD-R
SONY04D1        -> SONY08D1 (4x->8x)
SKC Co.,Ltd.        -> TYG01 (4x->8x)
RITEKG03        -> FUJIFILM03 (2x->8x)
RITEKG04        -> RITEKG05 (4x->8x)
ProdiscS03        -> ProdiscS04 (4x->8x)
PRINCO(4x)        -> FUJIFILM03 (4x->8x)
MXL RG02        -> FUJIFILM03 (4x->8x)
AML                -> FUJIFILM03 (4x->8x)
AN31-AN35        -> FUJIFILM03 (4x->8x)
BeAll G40001        -> FUJIFILM03 (2x->8x)
CMC MAG. AF1        -> CMC MAG. AE1 (4x->8x)
CMC MAG.AF01        -> CMC MAG. AE1 (4x->8x)
MCI4XG01(2,3)        -> FUJIFILM03 (2x->4x)                (New)

DVD+R
MCC001                -> MCC003 (2.4x->8x)
MCC002                -> MCC003 (4x->8x)
RITEKR03-001        -> RITEKR03-002 (4x->8x)
DDDessauV20        -> PHILIPS 081 (4x->8x)
CMC MAG. F01        -> CMC MAG. E01 (4x->8x)
RICOHJPN R00        -> RICOHJPN R02 (2.4x->8x)        (New)
RICOHJPN R01        -> RICOHJPN R02 (6x->8x)        (New)
PRODISC R02        -> PRODISC R03 (4x->8x)        (New)
RITEKR02        -> RITEKR03-002 (4x->8x)        (New)

VIZZARD 09.01.2005 01:43

Herrie Still Alive! :jupi:

Zobaczcie TU :czytaj:

Cytat:

Release notes:

DVD-R:

1FUJIFILM 4x @ 8x using FUJIFILM02, in order to create more media speedups.
AML 4x @ 8x using PVCR001002
AN31 -> AN35 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
BeAll G40001 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
CMC MAG. AF1 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
CMC MAG.AF01 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
FUJIFILM02 4x @ 8x using 8x from FUJIFILM03
GSC001 -> GSC005 4x @ 8x using 2+4x GSC001 and 6+8x from MCC 01RG20
INFOSMART01 -> 05 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
LEADDATA01 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
LGE04 4x @ 6x using 4x, 6x and 8x from FUJIFILM03
LONGTEN001 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
LONGTEN009 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
MBI 01RG20 4x @ 8x using 6x and 8x from MCC 01RG20
MCI4XG01 4x @ 4x 2x and 4x from using MAM4XG01
MUST 001 4x @ 8x using LONGTEN 001
MXL RG02 4x @ 8x using MXL RG03
NANYA-JC001 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
ONIDTECH 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
OPTODISCK001 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
OPTODISCR004 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
POSG04 4x @ 8x using MCC 01RG20
PRINCO 2x (50 52 49 4e 43 4f 00 01) @ PRINCO (50 52 49 4e 43 4f 00 00) for improved writing quality.
PRINCO 4x @ 8x using 6+8x from FUJIFILM03
ProdiscS03 4x @ 8x using ProdiscS04
RITEKG04 4x @ 8x using RITEKG05
SONY04D1 4x @ 8x using SONY08D1
SKC Co.,Ltd. 4x @ 8x using TYG01
TAROKO-MX4 @ 8x using MCC 01RG20
VDSPMSAB 01 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
VANGUARD 4x @ 8x using VDSPMSAB 01
Yi Jhan 001 4x @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03

Added 3AM0201 2x @ 2x using DATA TRACK
Added 4M SYS 202C1 2x @ 2x using DATA TRACK
Added 4M SYS 202C1 4x @ 8x using POMS3A strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added ACER MEDIA 2x @ 4x using MAM4XG01
Added AN30 4x @ 8x using AN31
Added ANWELL33 4x @ 8x using AN31
Added BEAll G001 2x @ 2x using BeAll G00001
Added BEALL_G00002 2x @ 2x using TAIYOYUDEN
Added DKM_03 4/8x @ 4x using DKM_01
Added DKMZ01 4/8x @ 4x using DKM_01
Added DVD-R 4.7-01 2x @ 2x using DATA TRACK
Added ENGAGE 01 4x @ 8x using VDSPMSAB 01
Added Eurodig-Disc 2x @ 2x using DATA TRACK
Added EZOSDVDR 4x @ 8x using AN31
Added F` 2x (Sunstar 2x) @ 2x using PVC001001
Added FORNEX001 2x @ 2x using MCIG01
Added FORNEX 4X002 4x @ 8x using AN3
Added FNX102 4x @ 4x using FORNEX101 (BETA, no further information about media available)
Added FNX103 4x @ 4x using FORNEX101 (BETA, no further information about media available)
Added FT M01 2x @ 2x using TAIYOYUDEN
Added GRUPO CONDOR 2x @ 2x using DATA TRACK
Added INFOD K-R01 2x @ 2x using DATA TRACK
Added INFODISC-R20 4x? @ 4x using INFODISC-R01 (BETA, no further information about media available)
Added INFODISC R20 4x? @ 4x using INFODISC-R01 (BETA, no further information about media available)
Added INFODISC R01 4x? @ 4x using INFODISC-R01 (BETA, no further information about media available)
Added IS-F 4x @ 8x using AN31
Added LEADDATA 2x @ 4x using PVC001001 OK
Added LEAD DATA 4x @ 8x using LEADDATA01
Added LONGTEN TECH 4x @ 8x using TYG01
Added MAF1202 2x @ 2x using DATA TRACK
Added MAMEG02 2x @ 2x using MCIG01
Added ME 153 4x @ 8x using MCC 01RG20
Added NANYA P1861 2x @ 4x using PVC001001
Added Plasmon1A 4/8x @ 8x using POMS3A strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added PNTEDVD-RC2 2x @ 2x using DATA TRACK (BETA, no further information about media available)
Added POMS3A 4/8x @ 8x using POMS3A strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added POMSI002 4/8x @ 8x using POMS3A strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added POSG02 2x @ 2x using PRINCO 2x
Added POSJ 01 2x @ 2x using PRINCO 2x
Added REC001 2x @ 2x using TAIYOYUDEN
Added RITEKG04 01 4x @ 8x using RITEKG05 (Mini DVD-R)
Added SHT 001 2x @ 2x using MXL RG01
Added SHT 001 4x @ 2x using MXL RG01
Added SKC Co.,Ltd. 2x @ 2x using MBI
Added SMMR01 4x @ 4x using MXL RG02
Added TAROKO-X2 2x @ 4x using PVC001001
Added UME01 4x @ 8x using PVCR001002 (BETA, no further information about media available)
Added Vanguard 4x @ 6x using VDSPMAB 01
Added VDSP SAB 01 4x @ 8x using VDSPMAB 01
Added WINGSHING04 4x @ 8x using MCC 01RG20
Added WINGSHING08 8x @ 8x using MCC 02RG20

Used FUJIFILM03 @ 8x as default strategy for 'unsupported' media.

DVD-RW:
PRINCO 2x DVD-RW @ 2x using 2x strategy from PRINCORW2X01

DVD+R:

AML 001 4x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
AML 002 4x/8x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
BeAll000P40 4x @ 8x using BeAll000P80
CMC MAG F01 4x @ 8x using CMC MAG E01
CMC MAG R01 2.4x @ 8x using CMC MAG E01
DDDessauV20 4.0x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
GSC503 H01 8x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
IMC JPN R01 4x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
IS01 001 4x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
LONGTEN 002 4x @ 8x using 6x and 8x from RICOHJPNR02
MBIPG101R03 4x @ 8x using 6x and 8x from MCC 003
MCC 001 2.4x @8x using MCC 03
MCC 002 4x @8x using MCC 03
OPTODISCOP1 2.4x @ 8x using 4x, 6x and 8x from OPTODISCR08
OPTODISCOP2 2.4x @ 8x using OPTODISCR08
OPTODISCR04 4x @ 8x using OPTODISCR08
PRODISC R01 2.4x @ 8x using PRODISC R03
PRODISC R02 4x @ 8x using PRODISC R03
RICOHJPNR00 2.4x @ 8x using RICOHJPNR02
RICOHJPNR01 4x @ 8x using RICOHJPNR02
RITEK R01 2.4x @ 8x using RITEK R03
RITEK R02 4x @ 8x using RITEK R03
RITEK R03 4x @ 8x using RITEK R03
SONY D01 4x @ 8x using SONY D11
VDSPMSAB001 4x @ 8x using VDSPMSAB002

Added 3AMEDIA 16C 16x @ 8x using Plasmon1 C01
Added 001 4x @ 8x using MCC 003
Added GSC502 002 4x @ 8x using GSC503 H01
Added INFOME R20 4x/8x @ 8x using MCC 003
Added IS01 002 8x @ 8x using IS01 001
Added LD S03 4x/8x @ 8x using SONY D11
Added MEDIA ID001 4x @ 8x using MCC 003
Added PLASMON 001 2.4x @ 2.4x DATATRAK001
Added Plasmon1C01 8x @ 8x using Plasmon1 C01 strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added Plasmon2C01 16x @ 8x using Plasmon1 C01
Added POMS 3A C01 8x @ 8x using Plasmon1 C01
Added POMSC001002 4x @ 8x using 2.4x and 4x POMSC001002 strategy from NEC 3500 2.18 firmware, 6x and 8x from MCC 003
Added POMSA0010R 4x @ 8x using 2.4x and 4x POMSC001002 strategy from NEC 3500 2.18 firmware, 6x and 8x from MCC 003
Added POMSI002P01 8x @ 8x using Plasmon1 C01
Added POMSI00201 8x @ 8x using Plasmon1 C01
Added SKYMEDIAR01 2.4x @ 2.4x DATATRAK001
Added VDSPMSAB002 8x @ 8x using VDSPMSAB002 strategy from NEC 3500 2.18 firmware
Added WINGSHIN001 8x @ 8x using MCC 003
Added WINGSHIN0011 8x @ 8x using VDSPMSAB002

Used MCC 003 as default strategy for 'unsupported' media.

Esiek 09.01.2005 01:53

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Herrie Still Alive! :jupi:

Wszystko ładnie pieknie ale czemu do 25x0 a nie do 35x0 :sciana:
eh moze trzaby herriemu fundnąć nowego neca?? :mruga:

VIZZARD 09.01.2005 01:55

Cytat:

Napisany przez Esiek
Wszystko ładnie pieknie ale czemu do 25x0 a nie do 35x0 :sciana:
eh moze trzaby herriemu fundnąć nowego neca?? :mruga:

Nie martw się! :nie:

Herrie wie co dobre! :mruga:

:D

pawelblu 09.01.2005 17:08

Ja zostaje przy 1.07 - nie widze argummentow do przejscia na nowe dziecko herriego, a tu jest mi dobrze :)

mikas 10.01.2005 20:42

Oryginalny bios do Nec 2500A

Bardzo pilnie potrzebuje oryginalnego biosu do Nec 2500A . Właśnie mi padł , nagrałem dzisiaj płyty Verbatim , TDK , Axe , Esperanta . Wszystkie mi padły , na jednej nawet widać że nie jest wypalona we wszystkich miejscach ma takie puste paski na płycie. Może mi ktoś wysłać ten bios na mikas4@o2.pl lub powiedzieć gdzie jest i pod czym go wgrać (Dos Windows). Mam w tej chwili bios Harrego.

Chciałem jutro zanieść nagrywarke do serisu , więc byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Popielaty 10.01.2005 21:05

Wgraj najnowszy oryginalny ze strony NEC'a.

http://www.de.nec.de/softwareoverview2.php/id/557

1.07 najnowszy oficjalny.

mikas 10.01.2005 22:16

@Popielaty wielkie dzięki . Wgrałem ale i tak źle nagrywa. Przeważnie filmy idą kawałek i zaraz się wracają do początku. Więc nagrywarka idzie jutro do serwisu. Ciekawe ile będzie w naprawie i czy dadzą mi nową czy tą naprawią.
Miał już ktoś Neca w serwisie ?

Turboni 10.01.2005 22:26

byla jedna osoba na forum i jak dobrze pamietam oddala 2500 i dostala 3500 :)

pisz co dostaniesz :D

mikas 16.01.2005 12:45

Oddali mi nagrywarkę z serwisu , u nich działała elegancko. Włożyłem ją z powrotem i działa bez zarzutu. Więc nie wiem co się stało , wtedy zepsułem 10 różnych płyt. Sprawdzałem czy nie mam wirusów itp. . Jedną rzeczą którą teraz zrobiłem to podłączyłem ją na jednym pasku z twardym a wcześniej był podłączony z nagrywarką Teac , która też ostatnio się zepsuła i wymienili mi na nowy model.

Mam w tej chwili oryginalny bios 1.07 , jaki polecacie teraz wgrać, może ten nowy Harryego ?

kowanski 16.01.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez mikas
Oddali mi nagrywarkę z serwisu , u nich działała elegancko. Włożyłem ją z powrotem i działa bez zarzutu. Więc nie wiem co się stało , wtedy zepsułem 10 różnych płyt. Sprawdzałem czy nie mam wirusów itp. . Jedną rzeczą którą teraz zrobiłem to podłączyłem ją na jednym pasku z twardym a wcześniej był podłączony z nagrywarką Teac , która też ostatnio się zepsuła i wymienili mi na nowy model.

Mam w tej chwili oryginalny bios 1.07 , jaki polecacie teraz wgrać, może ten nowy Harryego ?

Jak nie nagrywasz DL to polecam Ci stary 1.07 od Herriego :)

Koolo 16.01.2005 21:53

Jest nowe firmware 1.09 na : http://www.de.nec.de/softwareoverview2.php/id/557
ciekawe co w nim nowego ?

mikas 16.01.2005 22:22

Nic nie piszą co w nim nowego , a ciekawe co jest.

VIZZARD 17.01.2005 01:00

Cytat:

Napisany przez kowanski
Jak nie nagrywasz DL to polecam Ci stary 1.07 od Herriego :)

Nie rozumiem :idea:

kowanski 17.01.2005 08:29

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie rozumiem :idea:

Bo jeśli nagrywa np na Ritek-u DL to lepiej jakiś nowszy firmware z supportem tego nośnika i nowszą strategią zapisu np 2.F8 lub 2.18 od Herriego :)

VIZZARD 17.01.2005 12:11

Cytat:

Napisany przez kowanski
Bo jeśli nagrywa np na Ritek-u DL to lepiej jakiś nowszy firmware z supportem tego nośnika i nowszą strategią zapisu np 2.F8 lub 2.18 od Herriego :)

To wyjaśniemie było potrzebne :taktak:

Bo z twojej wypowiedzi jednoznacznie wynikało

Że 107v2b5 nie ma supportu dla nagrywania DL w ogóle :czytaj:

VIZZARD 17.01.2005 14:59

Vakoss DVD+R x8 burnx8 2500A107v2b5

VIZZARD 17.01.2005 15:03

Vakoss DVD+R x8 burnx8 2500A108v3

VIZZARD 17.01.2005 15:17

Dysan DVD+R x8 burnx8 2500A107v2b5

VIZZARD 17.01.2005 15:18

Dysan DVD+R x8 burnx8 2500A108v3

VIZZARD 17.01.2005 15:19

Komentarz chyba nie jest potrzebny :nie:

:czytaj:

VIZZARD 17.01.2005 15:34

Ale na przykład

TDK DVD+R x4 burn x4 2500A108H3-2

mikas 17.01.2005 17:40

Testował ktoś już może firmware 1.09 jak wypala płyty

VIZZARD 17.01.2005 18:14

Cytat:

Napisany przez mikas
Testował ktoś już może firmware 1.09 jak wypala płyty

1.09 nie ma bitsettingu :nie:

To dyskwalifikuje go u mnie zupełnie :taktak:

Gienek 18.01.2005 19:12

Panowie, ktory polecacie jesli zamierzam nagrac plytke dvd+r dl np traxdaty ewentyalnie verbatim (i ktora wedlug Was specow jest lepsza) mam nec-a 2500A, jak bedzie z jakoscia takiego zapisu na dl?
dzieki za ewentualne odpowiedzi

kowanski 18.01.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez Gienek
Panowie, ktory polecacie jesli zamierzam nagrac plytke dvd+r dl np traxdaty ewentyalnie verbatim (i ktora wedlug Was specow jest lepsza) mam nec-a 2500A, jak bedzie z jakoscia takiego zapisu na dl?
dzieki za ewentualne odpowiedzi

Ja osobiście paliłbym na 2.F8 http://www.micheldeboer.nl/firmware/2F8RPC.rar :)

grz3si3k 19.01.2005 11:54

To w końcu zgłupiałem czyli jak sie okazuje nadal
Cytat:

2k5107v2b5dl
jest najlepszy..??
To wynika z waszych wypowiedzi..
pozdro
grzesiek

VIZZARD 19.01.2005 13:16

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
To w końcu zgłupiałem czyli jak sie okazuje nadal
jest najlepszy..??
To wynika z waszych wypowiedzi..
pozdro
grzesiek

Jak na tych płytkach co paliłem do tej pory

Sprawował mi się najlepiej :nie:

No może warto poeksperymentować z 2F8 z modem Quikee'ego

Ale ten nie umożliwia takich prędkości palenia dla płytek jak biosy Herriego

Natomiast DL nie nagrywałem

Więc w tej materii się nie wypowiadam

PiK 23.01.2005 10:10

NEC 2500a - problem z DVD-R

Witam,
do tej pory używałe nośników DVD+R, +RW i nie było kłopotu z odczytem płytek na innych napędach. Coś mnie tknęło i zainwestowałem w płytki TDK DVD-R 8x.
Wypaliłem 5 sztuk (standardowa kompilacja NERO dvd-video) i żadna z nich nie jest odczytywana w odtwarzaczach dvd stacjonarnych ani kompterowych.
Testowałem na kilku napędach. Płytki za to działają bezproblemowo w nagrywarce.
Firmware używałem najnowszego Herriego, ale sflashowałem oficjalnym 1.09 i mam to samo :(
Macie jakieś sugestie?

maj3 23.01.2005 10:31

???w jakich stacjonarnych w jakich komputerowych
??? starych , nowych
??? sprawdz specyfikacje tych urządzeń

PiK 23.01.2005 11:07

Stacjonarne:
Philips 737
Sony NS 305
Clatronic ...jakiś tam
I jeszcze jakiś inny napęd z "promocji" marki "tesco" or sth ;-)
Wszystkie napędy radzą sobie z odczytem DVD-R

Komputerowe:
Napęd TEACa - również czyta inne DVD-R, dokładnej nazwy modelu nie podam w tej chwili

Płytki wypalałem zarówno 8x jak i 4x. Jak wspominałem nagrywarka odczytuje je bez problemu, natomiast napędy wyżej wymienione strasznie się męczą - przez około 30s słychać różnego rodzaju "szmery" po czym, pojawia się radosny napis "no disc".
Spróbuję jeszcze odczytać dane na NECu 3520, ale nie po to kupiłem 100 szt. markowych płyt by odtwarzać je na jednym czy dwóch napedach :(

kowanski 23.01.2005 11:15

Jaki masz bios w tej nagrywarce, może trzeba wgrać jakiś nowszy np 2.F8 od MADDOGA :)

maj3 23.01.2005 11:22

to mnie dziwi ja wypalam na tym samym(TDK -) i zero problemów nawet na stacjonarnym starym szajsungu czy na czym kolwiek
ale masz nauczkę najpierw się sprawdza na kilku płytkach czy wsio ok. a potem inwestuje w wieksze ilości

PiK 23.01.2005 11:30

Firmware - tak jak pisałem:
Produkcji Herriego: 108v3-2 : http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=122096 .
Ale później wgrałem oficjalnt 1.09 i to samo :(
Po wgraniu firmwareu herriego bawiłem się bitsettingiem - tzn. dla DVD+R SL ustawiłem DVD-ROM, ale to nie powinno mieć raczej wpływu? - czy może się mylę?
Na płytkach się zawiodłem. Spróbuję wypalić u kolegi na Necu 3520 i zobacyzmy co z tego wyjdzie. Spróbuje także wypalić dvd-r innej marki na moim necu, może to wina mojego napędu jednak... .

maj3 23.01.2005 12:08

przypomniało mi sie jeszcze jedno choc to mało prawdopodobne
zmniejsz bitrate niektóre odw. nie lubia zbyt wysokiego

picia136 23.01.2005 12:18

wymiana bisa w nagrywarce NEC 2500 z 1.06 na 1.09

Witam mam nagrywarke dvd NECA 2500 I MOZE KTOS MI POWIE JAK ZMIENIC W NIEJ BIOSA??? na tej stronce jest bios
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3347163244
moja nagrywarka ma biosa 1.06 a chce zmienic na 1.09 poniewarz po wyoaleniu plytki dvd-r werbattima odtwarzacz stacjonarny philips jej nie widzi a sony widzi moze ktos powie dlaczego tak jest i moze ktos wie jak wymienic biosa a moze jest jaki nowszy bios??? dzieki

PiK 23.01.2005 12:48

Z tego co czytałem na forum cd freaks, NEC 2500a nie posiada możliwości zmiany bitrate dla DVD-R. Opcja jest tylko dla plusów.

tytusdezoo 23.01.2005 12:56

Tak jest bo PHILIPS preferuje(preferował) standart "+". Wielki problem zmienić BIOS, odpalasz plik exe i zmieniasz, restart i gotowe.

maj3 23.01.2005 13:00

Cytat:

Napisany przez PiK
Z tego co czytałem na forum cd freaks, NEC 2500a nie posiada możliwości zmiany bitrate dla DVD-R. Opcja jest tylko dla plusów.

powaznie???
u mnie za to soft odpowiada8 )

picia136 23.01.2005 13:02

ale najfajniejsze jest to ze odpala z tyc htanszych minusuw bez problemowo:>
I ma tez problem z jedna plytka tdk dvd+r odpalic ten plik zalaczma wyglad

PiK 23.01.2005 21:04

Spróbowałem odczytać płyty na innej nagrywarce - NECu 3520a i poszły bez problemu.
Cóż chyba wszsytkie inny napędy na których testowałem TDKa, są niekompatybilne z tymi płytkami. Hmm...TDK udało się zrobić ultra-niekompatybilne płytki DVD :( 100 płyt do kosza...shit.

Visa 31.01.2005 02:18

Witam,
Ja z kolei na oficjalnym biosie 1.07 mam problem z tymi nośnikami poniważ nagrywarka nie daje wybrać w NERo i ACL120 wyższej prędkości niż 4x.

Jak dla mnie to dość dziwne ponieważ nawet płytki tego producenta oznacone x4 dawało się nagrywać z ( powodzeniem ) x8. Pisze z powodzeniem bo wypaliłem z 20 sztuk i pożyczałem ludziom z różnym sprzętem, laptopami, odtwarzaczami stacjonarnymi i nik nie składał żadnych zażaleń.
Czy u was ten sam :ZONK: jest ?

valdi65 31.01.2005 16:05

Bios Nec 2510A

Witam
Mam problem posiadam nagrywarke DVD Nec 2510A,miała bios 2.14 uaktualniłem ze strony producenta na 2.17.Po uaktualnieniu miałem z wypalaniem płyt DVD jak i CD problemy(płyty po nagraniu tylko częściowo daja sie odtworzyć na napędzie komputerowym jak i stacjonarnym DVD),używam programu DVDshrink który współpracuje z Nero.Chciałem wrócić do starej wersji 2.14 lecz nie moge jej nigdzie znaleźć na stronach internetowych więc wgrałem dostępny bios 2.16.Problem występuje nadal tylko w mniejszym stopniu.Czy możliwe że uszkodziła mi sie nagrwarka??.Proszę o pomoc-czy wersja oryginalna 2.14 przywróci pierwotny stan nagrywarki,jeżeli tak to prosiłbym o podanie strony z tym biosem(2.14) lub zamieszczenie go na stronie. :'(
Dziękuje z góry pozdrawiam.

Boger 01.02.2005 06:45

Po pierwsze to napisz na jakich plytach nagrywasz. Moze uzywasz syfu i w dodatku z za duzymi predkosciami i dlatego sa bledy. Kup pozadne plytki - np. Verbatimy, Platinum'y 8x, itp. i zobacz czy bedzie to samo. Aha, narazie nagrywaj te plyty z predkoscia 4x.

Po drugie pobierz ten bios:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/2k5107v2b5dl.rar
i wgraj go. Bedziesz mial co prawda 2500a, ale tak samo z dl wiec nie ma problemu. To jest najbardziej powazana wersja biosu od Harre'go wiec jesli na nim cos bedzie nie tak to bedziemy myslec. Prawdopodobnie jest on najlepszy dla nagrywarek z serii 25xx wiec na nim musi byc ok.

Daj znac czy to pomoglo. Mozesz zamiescic tez zrzut z nero cdspeed. Zobaczymy jak czyta.
Powodzenia!

valdi65 03.02.2005 11:21

Przepraszam za długie oczekiwanie,nie odpisywałem ponieważ brak czasu związny z pracą.Pragnę podziękować za pomoc z moim problemem(bios nec2510a).Odpowiadam co do płytek jakich używam DVD ESPERANZA x4,x8 i PLATINIUM x8-wymienione płyty DVD R-.Bios który umieściłeś na forum,narazie go nie instalowałem z braku czasu, spróbuję pobawić się jutro :) .Znajomi powiedzieli mi że istnieją programy do usuwania i przywracania usniętych wersji biosu z nagrywarek.Również radzili mi wpisanie nowego biosu w wierszu poleceń systemu nie mam pojęcia jak sie to robi,jestem początkującym użytkownikiem komputera ;) .Jeżeli intersuje Cię mój dalszy problem proszę o odpowiedź co o tym myślisz??.
Pozdrawiam VALDI65. :piwo:

Boger 03.02.2005 18:16

Ok, a wiec sciagnij to:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/2F8RPC.rar

i to:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/necflash_wingui.zip

Nastepnie wypakuj to do jednego katalogu. Uruchom necflash_wingui i wybierz swojego Nec'a z listy napedow. Nastepnie przycisk flash i wybierz plik .bin z nowym fw. Zaakceptuj i grzecznie czekaj niczego nie ruszajac.
Po pomyslnym wgraniu fw mozesz zrestartowac kompa.

Jakby co to mozesz sprobowac tez z tym fw:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/2.F8_QB3.rar
Jest to nowy fw od Harrego. Mam zmienione strategie i pozwala na szybsze nagrywanie niektorych plytek. Mam go teraz i jestem bardzo zadowolony.

Nagraj kilka plytek z predkoscia 4x (np Platinum) i zobacz czy bedzie je czytal. Nec MUSI czytac plytki nagrane przez siebie!!! Jesli nie czyta tzn ze cos jest nie tak z napedem. Wtedy sprobuj np Verbatimow - jezeli bedzie to samo to zasowaj do serwisu (nie zapomnij wgrac wczesniej oryginalnego fw!!!).

Wrzuc do tego watku jakies scany z odczytu nagranych przez Ciebie plyt.
Pobierz to:
http://www.cdspeed2000.com/files/NeroCDSpeed_361.zip
rozpakuj i uruchom. Wrzuc plytke, wybierz naped i nacinij "poczatek". Po tescie nacisnij ikonke dyskietki (obok przycisku minimalizacji okna) i zapisz wynik na dysku.
Pozniej wrzuc do tego watku. Zobaczymy jak wyglada odczyt tych plyt.

Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem,
Powodzenia!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.