Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

piotrek123 28.07.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez joolo
A co możecie powiedzieć o tym. Może poczekam na DL i do tej pory bedę miał na "zabawkę" tej firmy... Lite-On ? Niet!

Według testu ten plextor bardzo ładnie zapisuje płytki dvd, tylko ta cena:sciana:

hoze_armando 28.07.2004 13:39

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 zobaczcie ten link i powiedzcie czy mozna go kupowac. Mi sie troche niepodoba bo w innych aukcjach daja gwarancje na 24 miechy a tu na 12, a poza tym przod nagrywarki rozni sie od wersji szarej (nie ma wejsca na sluchawki i potencjometru od glosnosci). prosze o opinie

Koolo 29.07.2004 11:13

Firmware 1.07 do NEC-a ND-2500A

Mam obecnie 1.06 czy warto zmieniać ? I jak to zrobić ?

VIZZARD 29.07.2004 14:44

Cytat:

Napisany przez Koolo
Mam obecnie 1.06 czy warto zmieniać ? I jak to zrobić ?

Warto!

Większa baza nośników, lepsza jakość wypalania, itp....

Zawsze możesz wrócić gdyby coś nie pasiło ...:taktak:

Wystarczy ściągnąć i odpalić ten np. ten BIOS

albo najlepiej ten od Herriego - to chyba najlepszy obecnie bios do 2500A :taktak:

VIZZARD 29.07.2004 18:27

Cytat:

Napisany przez hoze_armando
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 zobaczcie ten link i powiedzcie czy mozna go kupowac. Mi sie troche niepodoba bo w innych aukcjach daja gwarancje na 24 miechy a tu na 12, a poza tym przod nagrywarki rozni sie od wersji szarej (nie ma wejsca na sluchawki i potencjometru od glosnosci). prosze o opinie

Kupuj!

Najwyżej sobie dorobisz :D

hoze_armando 29.07.2004 19:07

bardzo kur... smieszne

miernik 29.07.2004 19:16

Nie smieszne tylko prawdziwe. Sprzedawca daje 12 a producent 24 i wyslesz do serwisu ( jakby co ) razem z paragonem ze sklepu i ci uznaja gware , wiec sie nie przejmuj ze daja 12 m-cy .

Popielaty 29.07.2004 20:07

Popieram Vizarda, biosik 2k5107v2b5dl, to chyba jedyny słuszny bios w tej chwili do NEC'a 2500, płytki palą się rewelacyjnie, jest bitsetting i podobno wsparcie dla płyt dwuwarstwowych :). Polecam gorąco.

jumpman 29.07.2004 22:30

Nagrywarka NEC ND-2500A

Proszę o opinie

Y@nkee_PL 29.07.2004 23:17

ale zes sie wysilil, lol
a wyszukiwarka to niby po jakiego grzyba jest, dla ozdoby?

jumpman 29.07.2004 23:59

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dla tych co się wahają czy kupić 2500A czy 2510A - świeżutka recenzja (a może już nie) z cdrinfo.com

Zobaczcie co kryje w środku Nec 2510A - to się uśmiejecie! :D

Czyli model 2500A z nowym biosem nagrywa rowniez DL? Bo nie wiem, zastanawiam sie wlasnie nad wyborem ktorej z nich

jumpman 30.07.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
ale zes sie wysilil, lol
a wyszukiwarka to niby po jakiego grzyba jest, dla ozdoby?

Sorry nie zauwazylem ze juz magluja ten temat :|

VIZZARD 30.07.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez jumpman
Czyli model 2500A z nowym biosem nagrywa rowniez DL? Bo nie wiem, zastanawiam sie wlasnie nad wyborem ktorej z nich

Tak, ale nie z oficjalnym :nie:

Tym od Herriego 1.07 v2b5 :taktak:

jumpman 30.07.2004 00:04

[QUOTE=VIZZARD]Tak, ale nie z oficjalnym :nie:

:spoko: Wielkie dzieki! :D

VIZZARD 30.07.2004 00:08

[QUOTE=jumpman]
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak, ale nie z oficjalnym :nie:

:spoko: Wielkie dzieki! :D

Kupuj 2500A :jupi:

Tylko kup dobry egzemplarz :D

jumpman 30.07.2004 00:14

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Kupuj 2500A :jupi:

Tylko kup dobry egzemplarz :D

:D A Ty wypalasz wlasnie tym Neciem? Jak sobie radzi z tanszymi nosnikami? Bo od kumpla wiem ze nagrywal na platiniumki +R 8x za 4,5 zl i nie bylo problemu z odczytem nawet w starym odtwarzaczu hitachi sprzed 5 lat. Sorry ze mecze ale szukam po prostu opinii

miernik 30.07.2004 00:21

Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu i kazdy player to lyka. Mam 2500 ale jeszcze nic nie wypalilem na R ale palilem na RW i moj player wybredny czyta + i - a myslalem ze jest do d..y :-)

jumpman 30.07.2004 00:27

Cytat:

Napisany przez miernik
Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu i kazdy player to lyka. Mam 2500 ale jeszcze nic nie wypalilem na R ale palilem na RW i moj player wybredny czyta + i - a myslalem ze jest do d..y :-)

:spoko: Dzieki

VIZZARD 30.07.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez miernik
Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu

Potwierdzam! :taktak:

I to wystarczy za komentarz :D

nacuna 30.07.2004 00:53

Cytat:

Napisany przez jumpman
Proszę o opinie

Bardzo dobra :)

nacuna 30.07.2004 01:05

Cytat:

Napisany przez Popielaty
Popieram Vizarda, biosik 2k5107v2b5dl, to chyba jedyny słuszny bios w tej chwili do NEC'a 2500, płytki palą się rewelacyjnie, jest bitsetting i podobno wsparcie dla płyt dwuwarstwowych :). Polecam gorąco.

A co powiesz na bios 1.08 od HP? Bitsetting jest, ale nie ma wspomagania DL.

Popielaty 30.07.2004 10:09

Cytat:

Napisany przez nacuna

Nie mogę nic na temat tego biosu powiedzieć ponieważ go nie wgrywałem. Bios od 2k5107v2b5dl od Herriego spełnia wszystkie moje oczekiwania, a biosu 1.08 od HP nie testowałem, także nie mam pojęcia co on potrafi. Może inny User coś Ci w tym temacie pomoże .
Pozdrawiam.

jumpman 30.07.2004 11:59

Cytat:

Napisany przez nacuna
Bardzo dobra :)

Dobra naczytalem sie juz ze nagrywa na wszystkim, nie ma problemu z nosnikami, ale jak jest z odczytem na tym Nec`u? Rozumiem ze jestes szczesliwym :taktak: posiadaczem tego napedu? Nie posiadam innego napedu DVD wiec chodzi mi jak sie spisuje w odczycie.

VIZZARD 30.07.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez nacuna

Ja też ci nie pomogę - w tej materii także nie testowałem :nie:

plast 30.07.2004 20:43

Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?

tytusdezoo 30.07.2004 22:05

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Potwierdzam! :taktak:

I to wystarczy za komentarz :D

VIZZARD żartowniś z ciebie, czasami jednak napisz coś przydatnego.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :spoko:

jumpman 30.07.2004 22:25

Cytat:

Napisany przez miernik

Czy to prawda ze NEC 2500 A chodzi na biosie TDK (nie wiem natomiast jaki to model), przez to ma znacznie lepsza korekcje? Spotkalem sie wlasnie z tym, chce sie dowiedziec czy to prawda. Moze to inny jaki poleca VIZZARD, jezeli tak to jaki i czy mozna palic DL. Spotkaliscie sie z tym? Prosze o odpowiedz.

nacuna 31.07.2004 00:45

Cytat:

Napisany przez Popielaty
Nie mogę nic na temat tego biosu powiedzieć ponieważ go nie wgrywałem. Bios od 2k5107v2b5dl od Herriego spełnia wszystkie moje oczekiwania, a biosu 1.08 od HP nie testowałem, także nie mam pojęcia co on potrafi. Może inny User coś Ci w tym temacie pomoże .
Pozdrawiam.

Kiedys pewny uzytkownik testowal. I stwierdzil ze 1.08 od HP jest baaardzo podobny do 1.06 original. Rozni sie tym, ze ma mozliwosc ustawienia booktype. Wiec go wgralem :) I jak narazie mi dziala, ale nie mialem mozliwosci sprawdzenia ilosci bledow PI i PO :(
@plast
Nic nie zrobisz. Moze ktos z uzytkownikow moglby sie pobawic tym biosem i dopracowac go, ale w to watpie.

JerzyRR 31.07.2004 00:59

Cytat:

Napisany przez jumpman
Dobra naczytalem sie juz ze nagrywa na wszystkim, nie ma problemu z nosnikami, ale jak jest z odczytem na tym Nec`u? Rozumiem ze jestes szczesliwym :taktak: posiadaczem tego napedu? Nie posiadam innego napedu DVD wiec chodzi mi jak sie spisuje w odczycie.

faktycznie troche dziwnie czyta, tzn. dopiero co nagraną przez siebie plytkę - troche zastanawia sie zanim zobaczy co jest na niej nagrane - moj DVDROM nie ma takich problemów

JerzyR

VIZZARD 31.07.2004 02:07

Cytat:

Napisany przez jumpman
Czy to prawda ze NEC 2500 A chodzi na biosie TDK (nie wiem natomiast jaki to model), przez to ma znacznie lepsza korekcje? Spotkalem sie wlasnie z tym, chce sie dowiedziec czy to prawda. Moze to inny jaki poleca VIZZARD, jezeli tak to jaki i czy mozna palic DL. Spotkaliscie sie z tym? Prosze o odpowiedz.

Nec 2500A chodzi na takim kompatybilnym biosie jaki mu wgrasz :D

I w tym miejscu specjalnie dla tytusdezoo rozwinę swoja przepełnioną jakże głęboka treścią wypowiedź :D

Nec 2500A może mieć fabrycznie wgrane biosy 1.06 lub 1.07

Reszta to przeróbki, od których specem jest Herrie:spoko:

Po małych przeróbkach biosu od Neca 2500A można go wgrać np do TDK 880N i HP420n i HP520n i odwrotnie. Niektóre z biosów do Neca bazuja na biosach właśnie z nagrywarek HP

Dodatkowo można pozamieniać biosami Neca 2500A i Neca 2510A - jest gdzieś w sieci. Nawet na forum.cdrinfo.pl ktoś wgrał do 2510A bios od Herriego 1.07 v2b5 z bardzo pozytywnym efektem przynoszącym poprawę jakości zapisu :jupi:

Należy jednak pamiętać o jednym: cudów nie należy się spodziewać - jeżeli coś ma s*******oną korekcję sprzętową - to choćby nie wiem jak dobry był software - i tak dojdziesz tylko do granic możliwości sprzętu i nie dalej :nie!:

W przypadku Neca można to rozważać dwojako:

1. Jeżeli Nec ma tak dobry zapis - to dlaczego taki kiepski odczyt - zawsze można coś poprawić :taktak:
2. Napęd ten robili fachowcy z Neca - jeżeli było by tak kiepsko - to dlaczego oni tego nie poprawili??? Być może dlatego - że już bardziej się nie da :nie:

Nie chce mi się już pisać - może ktoś bardziej kompetentny rozwinie dalej to zagadnienie :jezyk:

Acha! Bios od Herriego 1.07 v2b5 do 2500A umożliwia palenie DL :tak!:

jumpman 31.07.2004 02:33

Cytat:

Napisany przez JerzyRR
faktycznie troche dziwnie czyta, tzn. dopiero co nagraną przez siebie plytkę - troche zastanawia sie zanim zobaczy co jest na niej nagrane - moj DVDROM nie ma takich problemów

JerzyR

:| Dzieki JerzyRR, czyli z trudem ale odczytuje? Na jakich plytkach nagrywasz? (tansze czy drozsze oraz czy pali lepiej na + czy - ?)

Sorry ze nudze z tymi nosnikami bo temat juz jest dosyc oklepany, ale skoro jest roznie u Ciebie to napisz co to za nosniki.

I male pytanko: kombinowales cos z biosem do niej? Wgrywales jakis inny np. z TDK bo slyszalem ze mozna. Odpisz. Dzieki :jupi:

VIZZARD 31.07.2004 02:33

Cytat:

Napisany przez jumpman

Szukajcie a znajdziecie :\

Testy

Nec 2500A
Nec 2500A
Nec 2510A

sonon 31.07.2004 03:00

Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:

- płyty DVD-ROM czytają się OK
- płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem)
- z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych.

Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze.

jumpman 31.07.2004 03:06

Cytat:

Napisany przez sonon
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:

- płyty DVD-ROM czytają się OK
- płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem)
- z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych.

Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze.

:spoko: A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna :taktak: wypowiedz, sorry za moja :zawstydz:

sonon 31.07.2004 11:37

Cytat:

Napisany przez jumpman
:spoko: A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna :taktak: wypowiedz, sorry za moja :zawstydz:

Testowałem biosy 1.06, 1.07 i DL od Herriego i w odczycie nic się nie zmieniło. Myślę, że trzeba się z tym po prostu pogodzić.

puch 31.07.2004 14:42

Cytat:

Napisany przez plast
Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?

Nie, raczej nic z tym nie zrobisz - i dobrze, że tak jest.

Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać?

W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co?

NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki.

Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami.

blackbird 31.07.2004 14:43

NEC ND-2500A - problem z Disc Quality Test

Witam!

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A :jupi: (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed.

Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test. :smutny:

Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam.

Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia...

Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ?
:help:

Co może być nie tak ?

Pozdrawiam
blackbird

Yacho 31.07.2004 15:37

NEC nie zwraca bledow PI/PO wiec nie bedzie mozna na nim uruchomic tego testu

VIZZARD 31.07.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez blackbird
Witam!

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A :jupi: (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed.

Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test. :smutny:

Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam.

Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia...

Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ?
:help:

Co może być nie tak ?

Pozdrawiam
blackbird

Niestety, jest właśnie tak jak napisał Yacho :|

Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób :nie:

blackbird 31.07.2004 15:50

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Niestety, jest właśnie tak jak napisał Yacho :|

Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób :nie:

W takim razie jak mogę to sprawdzić ??? Jakim programem ?
Jest takowy ?

Pozdrawiam
blackbird

VIZZARD 31.07.2004 15:55

Cytat:

Napisany przez blackbird
W takim razie jak mogę to sprawdzić ??? Jakim programem ?
Jest takowy ?

Pozdrawiam
blackbird

Niestety jeżeli chodzi o błędy PI/PO to nie sprawdzisz

Możesz ewentualnie zrobić test transferu i na tej podstawie coś wnioskować :taktak:

JerzyRR 31.07.2004 20:23

Mam ta nagrywarke dwa dni
nagralem na razie dwie plyty DVD+R Verbatim 8x
Na razie nie mam innych plytek
Bios mialem oryginalnie 1.06 - uaktualnilem do oryginalnego 1,07 - nie kombinowalem na razie z harim itd. (brak nosników DL)

Pozdawiam
JerzyR

porsche911 31.07.2004 22:50

Panowie gdzie moge dorawac jakis najlepszy biosik na wersje @DL? Cos tu widze jakiegos "Herriego 1.07 v2b5", on jest GIT? Moze linka...

VIZZARD 01.08.2004 10:33

Ilość załączników: 1
A oto mały ciekawy wykresik :D

Nie znaczy to jednak, że Nec dorównuje Litkowi :nie:

Płytka jest w zasadzie w bardzo dobrym stanie - właściwie bez żadnych zarysowań

Nagrane na Litku 812@832 :taktak:

VIZZARD 01.08.2004 10:34

Odczyt Nec 2500A :P

VIZZARD 01.08.2004 10:50

Ta sama płytka odczyt Liteon 812 :>

VIZZARD 01.08.2004 10:52

Cytat:

Napisany przez porsche911
Panowie gdzie moge dorawac jakis najlepszy biosik na wersje @DL? Cos tu widze jakiegos "Herriego 1.07 v2b5", on jest GIT? Moze linka...

Jest GIT!

A linka znajdziesz w TYM temacie :D

mr.max 01.08.2004 12:28

Może wprowadźmy oficjalnie (bo nie oficjalnie i tak już jest) nową skalę ocen, np.: złom, szajs, ok, super, git ? :) Chodzi o to, żeby wiadomo było, że "git" jest lepszy niż "super" a "szajs" gorszy niż przeciętniak "ok" :D

VIZZARD 01.08.2004 12:36

Cytat:

Napisany przez mr.max
Może wprowadźmy oficjalnie (bo nie oficjalnie i tak już jest) nową skalę ocen, np.: złom, szajs, ok, super, git ? :) Chodzi o to, żeby wiadomo było, że "git" jest lepszy niż "super" a "szajs" gorszy niż przeciętniak "ok" :D

A może miast git byłoby: Max Super Hiper Mega MC :>

mr.max 01.08.2004 12:39

Może być, tylko np. taki Samsung nie znalazłby chyba w tej skali nic dla siebie ^_^
Chyba, że ktoś uważa, że wszystkie nagrywarki są super, tylko inne są superowsze :jupi:

VIZZARD 01.08.2004 12:44

Cytat:

Napisany przez mr.max
Może być, tylko np. taki Samsung nie znalazłby chyba w tej skali nic dla siebie ^_^

Ale to nie skala! :nie:

To jedno określenie zamiast git :mruga:

Fine 01.08.2004 18:58

NEC 2500a & 2510

Czy można NECa 2500a przerobić na 2510 ?
Czym te nagrywarki się różnią, tylko Biosem ?
czy można wgrać bios od 2510 do 2500 ?

B@rtek 01.08.2004 19:39

Gdzie jest admin??? Juz tyle razy o tym było. Wpisz w wyszukiwarce 2500A@2510A cos powinno być ^_^

jumpman 01.08.2004 22:39

Cytat:

Napisany przez Fine

O to juz byly pytania... :|
Tak :taktak: mozna wgrac bios!! Zobacz tu post nr 20

mmacka 01.08.2004 23:30

Kupilem jakis miesiac temu neca 2500 za 390 zl .... dzis patrze a moza go wziasc juz za 317 zl 8).... chyba zaraz zaczne sobie rwac wlosy :)

jumpman 01.08.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez mmacka
Kupilem jakis miesiac temu neca 2500 za 390 zl .... dzis patrze a moza go wziasc juz za 317 zl 8).... chyba zaraz zaczne sobie rwac wlosy :)

No ceny nagrywarek ida w dol.... A jakbys mogl teraz wybierac jeszcze raz to stalbys sie ponownie szczesliwym posiadaczem tego napedu, czy moze cos innego...?

VIZZARD 02.08.2004 02:09

Cytat:

Napisany przez Fine

Fine!

Bardzo fajowy avatarek!

Ale te pytania ....:bicz:

VIZZARD 02.08.2004 02:10

Cytat:

Napisany przez jumpman
O to juz byly pytania... :|
Tak :taktak: mozna wgrac bios!! Zobacz tu post nr 20

jumpman!

Szybko się uczysz! :taktak:

I widzę, że chyba raczej wciągniesz tego Neca :D

jumpman 02.08.2004 11:48

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
jumpman!

Szybko się uczysz! :taktak:

I widzę, że chyba raczej wciągniesz tego Neca :D

:jezyk: No zastanawiam sie, juz bylem sklonny kupic tego NEC`a... :D Ciekawi mnie jeden model jeszcze LG GSA-4082B w wersji Oem dostepny za przyzwoita cene bo kosztuje 350 zl (wersja BOX 495 :O ) Obsluguje wiekszosc formatow, (miedzy innymi zapisuje DVD-RAM 3x) tylko jakos nie moge sie sie dowiedziec sie tutaj co o tym ludzie mysla...???

Acha i sorry ze pytam tutaj o LG :zawstydz:

atibor 02.08.2004 12:05

Jak wgrac nowy bios do neca 2500??

moze by ktos napisal jak wgrac nowy bios do neca i skopiowac stary na dysk.

VIZZARD 02.08.2004 14:05

Cytat:

Napisany przez atibor
moze by ktos napisal jak wgrac nowy bios do neca i skopiowac stary na dysk.

Ty, ale głupio tak ciągle to samo pisać :taktak:

Wpisz "2500A" w wyszukiwarkę - to zobaczysz coś ciekawego :wow:

atibor 02.08.2004 15:59

no...

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

:cool: ale czy warto?

atibor 02.08.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez atibor
:cool: ale czy warto?

Mam 1.06 a chce wgrac 2k5107v2b5dl.rar ??

VIZZARD 02.08.2004 16:10

Cytat:

Napisany przez atibor
Mam 1.06 a chce wgrac 2k5107v2b5dl.rar ??

Warto!

I nie pytaj się w dwóch wątkach jednocześnie :niepow:

atibor 02.08.2004 16:38

w

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Warto!

I nie pytaj się w dwóch wątkach jednocześnie :niepow:

Trzech :zawstydz: Ale wielkie dzieki ^_^

mmacka 02.08.2004 17:31

ponownie kupil bym nec'a...ale ponad 70 zlotych mialbym w kieszeni :)

flakon 02.08.2004 20:45

Jaki nośnik do nec ND-2500A??

Witam!!!
Jakos udało mi sie nie zadawać pytań typu jaka nagrywarka - wybrałem nec-2500...bo dobrze nagrywa(z tego co piszecie), wiem rowniez, ze musze dokupic odtwarzacz(wezme litka albo toshibe).
Słyszałem, ze rozne nagrywarki maja swoje, ze tak powiem plyty.

W zwiazku z tym mam pytanie jakie sa dobre(cena, jakosc) dla neca 2500??

Moj kumpel nagrywa na plytach "PRINCO" (na allegro mozna je kupic nawet po 1,8) jestem ciekawy jak jest z ich zywotnoscia, moze ktos ma jakies uwagi.

Dziekuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :cool:

pawelblu 02.08.2004 20:54

Princo lepiej sobie daruj ze wzgledu na zywotnosc (nagrac to sie nagraja). Platinum, Esperanza i inne uznane za raczej dobre.

sebikolo 02.08.2004 20:55

jesli piszemy o cenach, to za za nec'a 2500 dalem 500pln, a teraz...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328

flakon 02.08.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez sebikolo
jesli piszemy o cenach, to za za nec'a 2500 dalem 500pln, a teraz...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328

Dzisiaj kupiłem i tylko czekac jak przyjdzie :D
Pozdrawiam

VIZZARD 02.08.2004 21:07

Cytat:

Napisany przez flakon
Witam!!!
Jakos udało mi sie nie zadawać pytań typu jaka nagrywarka - wybrałem nec-2500...bo dobrze nagrywa(z tego co piszecie), wiem rowniez, ze musze dokupic odtwarzacz(wezme litka albo toshibe).
Słyszałem, ze rozne nagrywarki maja swoje, ze tak powiem plyty.

W zwiazku z tym mam pytanie jakie sa dobre(cena, jakosc) dla neca 2500??

Moj kumpel nagrywa na plytach "PRINCO" (na allegro mozna je kupic nawet po 1,8) jestem ciekawy jak jest z ich zywotnoscia, moze ktos ma jakies uwagi.

Dziekuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :cool:

Z Neckiem raczej nie ma takich problemów - wypala prawie na wszystkim co mu włożysz :taktak:

Jeżeli nie masz Litka do kProbe to i tak tego nie sprawdzisz :nie:

Ewentualnie sprawdzić można jako test transferu w Nero CD/DVD Speed i to czy chodzi w stacjonarkach - ale to drugie jak dla mnie nie jest dobrym testem nagrania płytki

Dlaczego?

Ano dlatego iż płytka może być wypalona perfekcyjnie, a stacjonarka nie lubi danego nośnika lub formatu zapisu +/-

VIZZARD 02.08.2004 21:09

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Princo lepiej sobie daruj ze wzgledu na zywotnosc (nagrac to sie nagraja). Platinum, Esperanza i inne uznane za raczej dobre.

Z tym, że espera jest najbardziej kontrowersyjna jeżeli chodzi o Litki

Albo bardzo dobra, albo podkładka :taktak:

Dla Neca - cóż - trzeba sprawdzić :D

flakon 02.08.2004 21:14

Szczerze to mysle o Verbatim ale cena to prawie 4 zł- pytanie czy warto tyle dac za plyte.
Pozdrawiam

VIZZARD 02.08.2004 21:31

Cytat:

Napisany przez flakon
Szczerze to mysle o Verbatim ale cena to prawie 4 zł- pytanie czy warto tyle dac za plyte.
Pozdrawiam

Zależy co nagrywasz

Jeżeli dane - cena 4PLN za Verbatima wydaje się nie być zbyt wygórowaną

Jeżeli filmy - spokojnie możesz się rozejrzeć za czymś tańszym :taktak:

Boger 02.08.2004 21:34

Ja wymienilem swoja 401s@811s na NEC'a ND2500A. Kupilem go w zeszlym tygodniu tu: http://www.miodzio.pl/
Calosc wyniosla mnie 320pln (juz z przesylka i pobraniem). Zamowilem o 1 w nocy i po 15 godzinach mialem ja w domu:)
Tak wiec polecam ten sklepik.
PS. No i oczywiscie 24m-ce gwarancji:)

flakon 02.08.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zależy co nagrywasz

Jeżeli dane - cena 4PLN za Verbatima wydaje się nie być zbyt wygórowaną

Jeżeli filmy - spokojnie możesz się rozejrzeć za czymś tańszym :taktak:

Szczerze to w 95% filmy-i to dla siebie oczywiscie :D

Dzieki, szczerze mowiac to dzieki twoim (w wiekszosci) postom zdecydowałem sie na taki wybor nagrywarki
Dopiero co zaczynam sie obracać w tym temacie-takze prosze o wyrozumiałość.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich forum jest na 6 :spoko:

Adamikos 02.08.2004 21:50

Cytat:

Napisany przez flakon
Pozdrawiam

Ja to powiem tak, jak chcesz nagrywać tylko na Verbatimach to mogleś kupić LiteOn'a, NEC wypala wszystko co mu zasadzisz.

flakon 02.08.2004 22:07

Cytat:

Napisany przez Adamikos
Ja to powiem tak, jak chcesz nagrywać tylko na Verbatimach to mogleś kupić LiteOn'a, NEC wypala wszystko co mu zasadzisz.

hmm fakt Adamikostroszeczke to zle przemyslałem. :|
Chciałem, zeby miec dobrze nagrane nosniki - to patrzlem na neca, ale chodziło mi tez o to, zeby te nosniki troche polezały-to patrze na np. Verbatim, TDK.

Jak ktos kiedys powiedział "jakbys nie zrobił i tak bedzie zle."

VIZZARD 02.08.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez flakon
Szczerze to w 95% filmy-i to dla siebie oczywiscie :D

Dzieki, szczerze mowiac to dzieki twoim (w wiekszosci) postom zdecydowałem sie na taki wybor nagrywarki
Dopiero co zaczynam sie obracać w tym temacie-takze prosze o wyrozumiałość.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich forum jest na 6 :spoko:

No to dzięki serdeczne :przybij5:

Mam nadzieję, że nie zawiedziesz się na tej spawarce :mruga:

No to żeby nie lecieć na opinii zamieszczam teścik

Platinum DVD-R x8 Nec 2500A 1.07 v2b5 burn x8

VIZZARD 02.08.2004 22:30

A tu trochę inaczej :D

Mint(koperta) x52 Nec 2500A 1.07 v2b5 burn x24

flakon 02.08.2004 22:37

Jeszcze raz dzieki-tylko jeszcze musze doczytac na forum (bo napewno gdzies o tym pisze w sposób czytelny dla laika :D )o tych wykresach dot. bledów ???
Szczerze to jeszcze dla mnie czarna magia-ale jak doczytam to bede mial gdzie popatrzec :spoko:
Pozdrawiam

Popielaty 02.08.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez flakon
Jeszcze raz dzieki-tylko jeszcze musze doczytac na forum (bo napewno gdzies o tym pisze w sposób czytelny dla laika :D )o tych wykresach dot. bledów ???
Szczerze to jeszcze dla mnie czarna magia-ale jak doczytam to bede mial gdzie popatrzec :spoko:
Pozdrawiam

Ustaw:
prędkość odczytu x4
ECC blocks sum (PI/PO): 8/1

po wykonaniu testu, im wartości PI / PO mniejsze tym lepiej, zasadniczo
PI powinno być mniejsze niż < 280
PO powinno być mniejsze niż < 4

przy ECC blocks sum (PI/PO): 8/1 oczywiście

pojedyncze szpilki można ignorować (co można zresztą ustawić w programie)

Powodzenia.

VIZZARD 02.08.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez flakon
Pozdrawiam

Popielaty ci to najprościej wyjaśnił :taktak:

Gdybyś chciał coś więcej to TU

I jeszcze tylko krótkie moje pytanko - właściwie formalność

Wiesz, że jeżeli nie masz czytnika DVD (a najlepiej spawarki) Liteon/Sony - to kProbe na niewiele ci się zda? :>

flakon 02.08.2004 23:01

o kurcze :O, ale naped litka wystarczy-bo taki mialem zamiar od poczatku-nec 2500 +czytnik litka lub toshiby-ale teraz juz wiem ze czytnikiem bedzie litek :D

VIZZARD 02.08.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez flakon
o kurcze :O, ale naped litka wystarczy-bo taki mialem zamiar od poczatku-nec 2500 +czytnik litka lub toshiby-ale teraz juz wiem ze czytnikiem bedzie litek :D

Spokojnie powinno wystarczyć, choć gdzieś czytałem, że jednak kProbe pisany jest dla nagrywarek DVD, więc na czytnikach DVD wyniki mogą być zafałszowane :|

Boger 03.08.2004 07:27

Male sprostowanie... (przez noc sie zreflektowalem:) ... nagrywarke dostalem nastepnego dnia popoludniu, wiec po 39 godzinach a nie po 15:)
Sorry za pomylke.
PS. W kazdym badz razie caly czas polecam.

nacuna 04.08.2004 01:08

Cytat:

Napisany przez atibor
Trzech :zawstydz: Ale wielkie dzieki ^_^

Ale LOL'ek z ciebie koles.
Ja kiedys na jakims forum tak zrobilem. Ten sam temat do kazdego dzialu i dostalem ostrzezenie od administrator tamteg forum :)

atibor 04.08.2004 07:26

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Potrzebowałem szybkiej odpowiedzi. Zmieniłem biosik i ... mam wrażenie że jest gorzej. Tzn. napęd chodzi ciut głośniej i przy odtwarzaniu filmów z kamery nagranych na nim zacina się. Pojawiła się za to możliwość nagrywania jako DVD-ROM, ale po nagraniu filmu na DVD+RW nie chce się odtwarzać na starym DVD Thomsona który niektórw płytki DVD widzi i nawet czyta (ale zrywa obraz) :idea:

VIZZARD 04.08.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez atibor
Potrzebowałem szybkiej odpowiedzi. Zmieniłem biosik i ... mam wrażenie że jest gorzej. Tzn. napęd chodzi ciut głośniej i przy odtwarzaniu filmów z kamery nagranych na nim zacina się. Pojawiła się za to możliwość nagrywania jako DVD-ROM, ale po nagraniu filmu na DVD+RW nie chce się odtwarzać na starym DVD Thomsona który niektórw płytki DVD widzi i nawet czyta (ale zrywa obraz) :idea:

Cóż mogę ci powiedzieć ???

Raczej powinno być lepiej niż gorzej - świadczą o tym wątki na zagranicznych forach :taktak:

Ale napisałem "raczej" - bo każdy egzemplarz jest unikatowy - i nie wszystkim to wychodzi na dobre :nie:

Ale dopóty się nie dowiesz dopóki tego nie sprawdzisz :D

Koolo 04.08.2004 20:56

Właśnie o to mi chodzi na razie nie mam żadnych problemów więc pytam czy warto się bawić w zmianę ? DL absolutnie mnie nie interesuje, nagrywam głównie filmy na tanich nośnikach dla znajomych (oczywiście za symboliczną opłatą) a sobie to na TDK. Nie zauważyłem też opisywanych przez wielu użytkowników problemów z odczytem i korekcją błędów.

grz3si3k 04.08.2004 21:03

DZiś wgrałem 1.7 od Herriego i praktycznie jest jak było...:D czyli OK :P

czero 04.08.2004 21:49

Ja u siebie tez zmienilem jakis czas temu bios na bios 1.07 Harriego i jak do tej pory wszystko pieknie smiga :spoko:

blackbird 07.08.2004 11:02

NEC 2500A i zgrywanie audio

Witam!

Mam pytanie : do tej pory uzywalem do zgrywania EAC'em nagrywarki LG 8080B i tam, plyty audio zgrywaly mi sie ze srednia predkoscia x4 (oczywiscie w trybie secure). Natomiast teraz po tak ogromnym dla mnie :mruga: przeskoku technologicznym, EAC na NEC'u potrafi sie "rozbujać" nawet do x10.
W logu niby mam na koncu "No errors occured" ale nigdy nie zaszkodzi Was zapytac.

Czy to normalne zjawisko ?
Mi zawsze sie wydawalo, ze aby rip plyty byl dobrej jakosci, predkosc powinna oscylowac wlasnie na ok x4 ? Czy to bylo tylko moje mylne przeswiadczenie ?

Pozdrawiam
blackbird

VIZZARD 07.08.2004 11:34

Cytat:

Napisany przez blackbird
Witam!

Mam pytanie : do tej pory uzywalem do zgrywania EAC'em nagrywarki LG 8080B i tam, plyty audio zgrywaly mi sie ze srednia predkoscia x4 (oczywiscie w trybie secure). Natomiast teraz po tak ogromnym dla mnie :mruga: przeskoku technologicznym, EAC na NEC'u potrafi sie "rozbujać" nawet do x10.
W logu niby mam na koncu "No errors occured" ale nigdy nie zaszkodzi Was zapytac.

Czy to normalne zjawisko ?
Mi zawsze sie wydawalo, ze aby rip plyty byl dobrej jakosci, predkosc powinna oscylowac wlasnie na ok x4 ? Czy to bylo tylko moje mylne przeswiadczenie ?

Pozdrawiam
blackbird

Tylko przeświadczenie :D

Jeżeli napęd jest dobry w tym względzie

I umożliwia pracę urządzenia z taką prędkością przy zrzucie audio w trybie secure

To dlaczego z tego nie korzystać?

Gdyby coś było nie tak - program by cię o tym poinformował

Nie z taką prędkością się zrzucało 52327S :D

blackbird 07.08.2004 12:15

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tylko przeświadczenie :D

Jeżeli napęd jest dobry w tym względzie

I umożliwia pracę urządzenia z taką prędkością przy zrzucie audio w trybie secure

To dlaczego z tego nie korzystać?

Gdyby coś było nie tak - program by cię o tym poinformował

Nie z taką prędkością się zrzucało 52327S :D

heh, :D

czlowiek "starej" daty, to i troche zacofany... :mruga:

czyli moge taką predkosc uznac za calkiem przyzwoity wynik - right ?

pozdrawiam
blackbird

VIZZARD 07.08.2004 12:30

Cytat:

Napisany przez blackbird
heh, :D

czlowiek "starej" daty, to i troche zacofany... :mruga:

czyli moge taką predkosc uznac za calkiem przyzwoity wynik - right ?

pozdrawiam
blackbird

Naturlich :tak!:

Takie czasy, że człowiek po tygodniu czasu jest już zacofany w świecie komputerów :D

Wszystko zapier**** jak mały samochodzik :D

wwojtek26 07.08.2004 17:39

nec 2500 wielki problem

Coś,nie wiem co podkusiło mnie i zrobiłem flash firmware(nec 2500)Oryginalna wersja była 1.6. Najpierw wgrałem jakiś bios (2k5107v2b5dl) który niby wspomaga palenie dl-sam nie wiem po co,nawet nie widziałem na oczy takiego nośnika.Zacząłem wypalanie-płyty które do tej pory wypalałem z prędkością 4 teraz mogłem wypalić z 8-skutek niestety był wiadomy-film który wypaliłem zacinał się.Operację powtórzyłek kilkakrotnie-z tym samym skutkiem.Spanikowałem.Postanowiłem wgrać bios 1.6-na stronie nec znalazłem ale flash trzeba robić z poziomu dos-tak też zrobiłem tyle że nie bardzo chcał się wgrać,więc z poziomu windows wgrałem bios 1.7(K25G3020)
ale teraz płyty które do tej pory paliły się dobrze wypalają się z błeami.
Co powinienem teraz zrobić?Może ktoś podrzuci mi link do jakiegoś firmware wypuszczonego przez nec.I jeszcze jedno-nie wiem czy moja nagrywarka jest oem retail czy bulk-bo niby tych oem się nie flashuje,ale idzie je wogóle jakoś rozpoznać?
jeszcze jedno-używam nero 63115,a ten bios który wgrałem jako pierwszy był od harrego beta 5.

Popielaty 07.08.2004 19:09

Witaj. Również mam NEC'a 2500 i wyżej wspomniany bios i nie mam żadnych problemów! Nie wypalam co prawda tanich nośników x8 bo to się mija z celem (chociaż raz wypaliłem jakieś Media Store za 2 zł x 8 i chulał pięknie !). Zapewne twój egzemplarz nie chce gadać z biosem od Herriego :(

Skoro z poziomu windows wgrałeś 1.7 oryginalny to wszystko powinno wrócić do normy, a wersjami bulk oem itp się nie przejmuj.

darry 07.08.2004 20:02

Hej. Do mojego Necusia 2500a tez wgrałem biosik Harrego i nie mam zadnych problemów, a posiadam wersje wypalarki OEM. Pali wszystko jak paliła do tej pory.
Jedna uwaga, raczej filmów, które będę później odtwarzał w stacjonarnym, nie wypalam x8 to lekka przesada. Według mojego doświadczenia x4 to max ( osobiście palę filmy x2). :spoko:

SKY 08.08.2004 22:02

To tak: Wgrałem bios od herriego - 2k5107v2b5dl.exe . Płytke philipsa x4 wypaliłem x8 ale z danymi nie z filmem. Filmy pale max x4. I tak wypalony philips pięknie się czyta. Także ja nie mam problemu z tym biosem i tą nagrywarką. Bios który wgrałem jest zhackowany, ale mam też bios od modelu 2510, który jest przerobiony tak aby można było nim flashować 2500. Zastanawiam się który jest lepszy?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07.