![]() |
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 zobaczcie ten link i powiedzcie czy mozna go kupowac. Mi sie troche niepodoba bo w innych aukcjach daja gwarancje na 24 miechy a tu na 12, a poza tym przod nagrywarki rozni sie od wersji szarej (nie ma wejsca na sluchawki i potencjometru od glosnosci). prosze o opinie
|
Firmware 1.07 do NEC-a ND-2500A
Mam obecnie 1.06 czy warto zmieniać ? I jak to zrobić ?
|
Cytat:
Większa baza nośników, lepsza jakość wypalania, itp.... Zawsze możesz wrócić gdyby coś nie pasiło ...:taktak: Wystarczy ściągnąć i odpalić ten np. ten BIOS albo najlepiej ten od Herriego - to chyba najlepszy obecnie bios do 2500A :taktak: |
Cytat:
Najwyżej sobie dorobisz :D |
bardzo kur... smieszne
|
Nie smieszne tylko prawdziwe. Sprzedawca daje 12 a producent 24 i wyslesz do serwisu ( jakby co ) razem z paragonem ze sklepu i ci uznaja gware , wiec sie nie przejmuj ze daja 12 m-cy .
|
Popieram Vizarda, biosik 2k5107v2b5dl, to chyba jedyny słuszny bios w tej chwili do NEC'a 2500, płytki palą się rewelacyjnie, jest bitsetting i podobno wsparcie dla płyt dwuwarstwowych :). Polecam gorąco.
|
Nagrywarka NEC ND-2500A
Proszę o opinie
|
ale zes sie wysilil, lol
a wyszukiwarka to niby po jakiego grzyba jest, dla ozdoby? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tym od Herriego 1.07 v2b5 :taktak: |
[QUOTE=VIZZARD]Tak, ale nie z oficjalnym :nie:
Tym od Herriego 1.07 v2b5 :taktak: :spoko: Wielkie dzieki! :D |
[QUOTE=jumpman]
Cytat:
Tylko kup dobry egzemplarz :D |
Cytat:
|
Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu i kazdy player to lyka. Mam 2500 ale jeszcze nic nie wypalilem na R ale palilem na RW i moj player wybredny czyta + i - a myslalem ze jest do d..y :-)
|
Cytat:
|
Cytat:
I to wystarczy za komentarz :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?
|
Cytat:
VIZZARD żartowniś z ciebie, czasami jednak napisz coś przydatnego. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
@plast Nic nie zrobisz. Moze ktos z uzytkownikow moglby sie pobawic tym biosem i dopracowac go, ale w to watpie. |
Cytat:
JerzyR |
Cytat:
I w tym miejscu specjalnie dla tytusdezoo rozwinę swoja przepełnioną jakże głęboka treścią wypowiedź :D Nec 2500A może mieć fabrycznie wgrane biosy 1.06 lub 1.07 Reszta to przeróbki, od których specem jest Herrie:spoko: Po małych przeróbkach biosu od Neca 2500A można go wgrać np do TDK 880N i HP420n i HP520n i odwrotnie. Niektóre z biosów do Neca bazuja na biosach właśnie z nagrywarek HP Dodatkowo można pozamieniać biosami Neca 2500A i Neca 2510A - jest gdzieś w sieci. Nawet na forum.cdrinfo.pl ktoś wgrał do 2510A bios od Herriego 1.07 v2b5 z bardzo pozytywnym efektem przynoszącym poprawę jakości zapisu :jupi: Należy jednak pamiętać o jednym: cudów nie należy się spodziewać - jeżeli coś ma s*******oną korekcję sprzętową - to choćby nie wiem jak dobry był software - i tak dojdziesz tylko do granic możliwości sprzętu i nie dalej :nie!: W przypadku Neca można to rozważać dwojako: 1. Jeżeli Nec ma tak dobry zapis - to dlaczego taki kiepski odczyt - zawsze można coś poprawić :taktak: 2. Napęd ten robili fachowcy z Neca - jeżeli było by tak kiepsko - to dlaczego oni tego nie poprawili??? Być może dlatego - że już bardziej się nie da :nie: Nie chce mi się już pisać - może ktoś bardziej kompetentny rozwinie dalej to zagadnienie :jezyk: Acha! Bios od Herriego 1.07 v2b5 do 2500A umożliwia palenie DL :tak!: |
Cytat:
Sorry ze nudze z tymi nosnikami bo temat juz jest dosyc oklepany, ale skoro jest roznie u Ciebie to napisz co to za nosniki. I male pytanko: kombinowales cos z biosem do niej? Wgrywales jakis inny np. z TDK bo slyszalem ze mozna. Odpisz. Dzieki :jupi: |
Cytat:
Testy Nec 2500A Nec 2500A Nec 2510A |
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:
- płyty DVD-ROM czytają się OK - płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem) - z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych. Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze. |
Cytat:
:spoko: A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna :taktak: wypowiedz, sorry za moja :zawstydz: |
Cytat:
|
Cytat:
Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać? W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co? NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki. Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami. |
NEC ND-2500A - problem z Disc Quality Test
Witam!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A :jupi: (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed. Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test. :smutny: Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam. Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia... Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ? :help: Co może być nie tak ? Pozdrawiam blackbird |
NEC nie zwraca bledow PI/PO wiec nie bedzie mozna na nim uruchomic tego testu
|
Cytat:
Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób :nie: |
Cytat:
W takim razie jak mogę to sprawdzić ??? Jakim programem ? Jest takowy ? Pozdrawiam blackbird |
Cytat:
Możesz ewentualnie zrobić test transferu i na tej podstawie coś wnioskować :taktak: |
Mam ta nagrywarke dwa dni
nagralem na razie dwie plyty DVD+R Verbatim 8x Na razie nie mam innych plytek Bios mialem oryginalnie 1.06 - uaktualnilem do oryginalnego 1,07 - nie kombinowalem na razie z harim itd. (brak nosników DL) Pozdawiam JerzyR |
Panowie gdzie moge dorawac jakis najlepszy biosik na wersje @DL? Cos tu widze jakiegos "Herriego 1.07 v2b5", on jest GIT? Moze linka...
|
Ilość załączników: 1
A oto mały ciekawy wykresik :D
Nie znaczy to jednak, że Nec dorównuje Litkowi :nie: Płytka jest w zasadzie w bardzo dobrym stanie - właściwie bez żadnych zarysowań Nagrane na Litku 812@832 :taktak: |
Odczyt Nec 2500A :P
|
Ta sama płytka odczyt Liteon 812 :>
|
Cytat:
A linka znajdziesz w TYM temacie :D |
Może wprowadźmy oficjalnie (bo nie oficjalnie i tak już jest) nową skalę ocen, np.: złom, szajs, ok, super, git ? :) Chodzi o to, żeby wiadomo było, że "git" jest lepszy niż "super" a "szajs" gorszy niż przeciętniak "ok" :D
|
Cytat:
|
Może być, tylko np. taki Samsung nie znalazłby chyba w tej skali nic dla siebie ^_^
Chyba, że ktoś uważa, że wszystkie nagrywarki są super, tylko inne są superowsze :jupi: |
Cytat:
To jedno określenie zamiast git :mruga: |
NEC 2500a & 2510
Czy można NECa 2500a przerobić na 2510 ?
Czym te nagrywarki się różnią, tylko Biosem ? czy można wgrać bios od 2510 do 2500 ? |
Gdzie jest admin??? Juz tyle razy o tym było. Wpisz w wyszukiwarce 2500A@2510A cos powinno być ^_^
|
Cytat:
Tak :taktak: mozna wgrac bios!! Zobacz tu post nr 20 |
Kupilem jakis miesiac temu neca 2500 za 390 zl .... dzis patrze a moza go wziasc juz za 317 zl 8).... chyba zaraz zaczne sobie rwac wlosy :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Bardzo fajowy avatarek! Ale te pytania ....:bicz: |
Cytat:
Szybko się uczysz! :taktak: I widzę, że chyba raczej wciągniesz tego Neca :D |
Cytat:
:jezyk: No zastanawiam sie, juz bylem sklonny kupic tego NEC`a... :D Ciekawi mnie jeden model jeszcze LG GSA-4082B w wersji Oem dostepny za przyzwoita cene bo kosztuje 350 zl (wersja BOX 495 :O ) Obsluguje wiekszosc formatow, (miedzy innymi zapisuje DVD-RAM 3x) tylko jakos nie moge sie sie dowiedziec sie tutaj co o tym ludzie mysla...??? Acha i sorry ze pytam tutaj o LG :zawstydz: |
Jak wgrac nowy bios do neca 2500??
moze by ktos napisal jak wgrac nowy bios do neca i skopiowac stary na dysk.
|
Cytat:
Wpisz "2500A" w wyszukiwarkę - to zobaczysz coś ciekawego :wow: |
no...
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
I nie pytaj się w dwóch wątkach jednocześnie :niepow: |
w
Cytat:
|
ponownie kupil bym nec'a...ale ponad 70 zlotych mialbym w kieszeni :)
|
Jaki nośnik do nec ND-2500A??
Witam!!!
Jakos udało mi sie nie zadawać pytań typu jaka nagrywarka - wybrałem nec-2500...bo dobrze nagrywa(z tego co piszecie), wiem rowniez, ze musze dokupic odtwarzacz(wezme litka albo toshibe). Słyszałem, ze rozne nagrywarki maja swoje, ze tak powiem plyty. W zwiazku z tym mam pytanie jakie sa dobre(cena, jakosc) dla neca 2500?? Moj kumpel nagrywa na plytach "PRINCO" (na allegro mozna je kupic nawet po 1,8) jestem ciekawy jak jest z ich zywotnoscia, moze ktos ma jakies uwagi. Dziekuje z gory za odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :cool: |
Princo lepiej sobie daruj ze wzgledu na zywotnosc (nagrac to sie nagraja). Platinum, Esperanza i inne uznane za raczej dobre.
|
jesli piszemy o cenach, to za za nec'a 2500 dalem 500pln, a teraz...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 |
Cytat:
Dzisiaj kupiłem i tylko czekac jak przyjdzie :D Pozdrawiam |
Cytat:
Jeżeli nie masz Litka do kProbe to i tak tego nie sprawdzisz :nie: Ewentualnie sprawdzić można jako test transferu w Nero CD/DVD Speed i to czy chodzi w stacjonarkach - ale to drugie jak dla mnie nie jest dobrym testem nagrania płytki Dlaczego? Ano dlatego iż płytka może być wypalona perfekcyjnie, a stacjonarka nie lubi danego nośnika lub formatu zapisu +/- |
Cytat:
Albo bardzo dobra, albo podkładka :taktak: Dla Neca - cóż - trzeba sprawdzić :D |
Szczerze to mysle o Verbatim ale cena to prawie 4 zł- pytanie czy warto tyle dac za plyte.
Pozdrawiam |
Cytat:
Jeżeli dane - cena 4PLN za Verbatima wydaje się nie być zbyt wygórowaną Jeżeli filmy - spokojnie możesz się rozejrzeć za czymś tańszym :taktak: |
Ja wymienilem swoja 401s@811s na NEC'a ND2500A. Kupilem go w zeszlym tygodniu tu: http://www.miodzio.pl/
Calosc wyniosla mnie 320pln (juz z przesylka i pobraniem). Zamowilem o 1 w nocy i po 15 godzinach mialem ja w domu:) Tak wiec polecam ten sklepik. PS. No i oczywiscie 24m-ce gwarancji:) |
Cytat:
Dzieki, szczerze mowiac to dzieki twoim (w wiekszosci) postom zdecydowałem sie na taki wybor nagrywarki Dopiero co zaczynam sie obracać w tym temacie-takze prosze o wyrozumiałość. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich forum jest na 6 :spoko: |
Cytat:
Ja to powiem tak, jak chcesz nagrywać tylko na Verbatimach to mogleś kupić LiteOn'a, NEC wypala wszystko co mu zasadzisz. |
Cytat:
Chciałem, zeby miec dobrze nagrane nosniki - to patrzlem na neca, ale chodziło mi tez o to, zeby te nosniki troche polezały-to patrze na np. Verbatim, TDK. Jak ktos kiedys powiedział "jakbys nie zrobił i tak bedzie zle." |
Cytat:
No to dzięki serdeczne :przybij5: Mam nadzieję, że nie zawiedziesz się na tej spawarce :mruga: No to żeby nie lecieć na opinii zamieszczam teścik Platinum DVD-R x8 Nec 2500A 1.07 v2b5 burn x8 |
A tu trochę inaczej :D
Mint(koperta) x52 Nec 2500A 1.07 v2b5 burn x24 |
Jeszcze raz dzieki-tylko jeszcze musze doczytac na forum (bo napewno gdzies o tym pisze w sposób czytelny dla laika :D )o tych wykresach dot. bledów ???
Szczerze to jeszcze dla mnie czarna magia-ale jak doczytam to bede mial gdzie popatrzec :spoko: Pozdrawiam |
Cytat:
prędkość odczytu x4 ECC blocks sum (PI/PO): 8/1 po wykonaniu testu, im wartości PI / PO mniejsze tym lepiej, zasadniczo PI powinno być mniejsze niż < 280 PO powinno być mniejsze niż < 4 przy ECC blocks sum (PI/PO): 8/1 oczywiście pojedyncze szpilki można ignorować (co można zresztą ustawić w programie) Powodzenia. |
Cytat:
Gdybyś chciał coś więcej to TU I jeszcze tylko krótkie moje pytanko - właściwie formalność Wiesz, że jeżeli nie masz czytnika DVD (a najlepiej spawarki) Liteon/Sony - to kProbe na niewiele ci się zda? :> |
o kurcze :O, ale naped litka wystarczy-bo taki mialem zamiar od poczatku-nec 2500 +czytnik litka lub toshiby-ale teraz juz wiem ze czytnikiem bedzie litek :D
|
Cytat:
|
Male sprostowanie... (przez noc sie zreflektowalem:) ... nagrywarke dostalem nastepnego dnia popoludniu, wiec po 39 godzinach a nie po 15:)
Sorry za pomylke. PS. W kazdym badz razie caly czas polecam. |
Cytat:
Ja kiedys na jakims forum tak zrobilem. Ten sam temat do kazdego dzialu i dostalem ostrzezenie od administrator tamteg forum :) |
Cytat:
|
Cytat:
Raczej powinno być lepiej niż gorzej - świadczą o tym wątki na zagranicznych forach :taktak: Ale napisałem "raczej" - bo każdy egzemplarz jest unikatowy - i nie wszystkim to wychodzi na dobre :nie: Ale dopóty się nie dowiesz dopóki tego nie sprawdzisz :D |
Właśnie o to mi chodzi na razie nie mam żadnych problemów więc pytam czy warto się bawić w zmianę ? DL absolutnie mnie nie interesuje, nagrywam głównie filmy na tanich nośnikach dla znajomych (oczywiście za symboliczną opłatą) a sobie to na TDK. Nie zauważyłem też opisywanych przez wielu użytkowników problemów z odczytem i korekcją błędów.
|
DZiś wgrałem 1.7 od Herriego i praktycznie jest jak było...:D czyli OK :P
|
Ja u siebie tez zmienilem jakis czas temu bios na bios 1.07 Harriego i jak do tej pory wszystko pieknie smiga :spoko:
|
NEC 2500A i zgrywanie audio
Witam!
Mam pytanie : do tej pory uzywalem do zgrywania EAC'em nagrywarki LG 8080B i tam, plyty audio zgrywaly mi sie ze srednia predkoscia x4 (oczywiscie w trybie secure). Natomiast teraz po tak ogromnym dla mnie :mruga: przeskoku technologicznym, EAC na NEC'u potrafi sie "rozbujać" nawet do x10. W logu niby mam na koncu "No errors occured" ale nigdy nie zaszkodzi Was zapytac. Czy to normalne zjawisko ? Mi zawsze sie wydawalo, ze aby rip plyty byl dobrej jakosci, predkosc powinna oscylowac wlasnie na ok x4 ? Czy to bylo tylko moje mylne przeswiadczenie ? Pozdrawiam blackbird |
Cytat:
Jeżeli napęd jest dobry w tym względzie I umożliwia pracę urządzenia z taką prędkością przy zrzucie audio w trybie secure To dlaczego z tego nie korzystać? Gdyby coś było nie tak - program by cię o tym poinformował Nie z taką prędkością się zrzucało 52327S :D |
Cytat:
heh, :D czlowiek "starej" daty, to i troche zacofany... :mruga: czyli moge taką predkosc uznac za calkiem przyzwoity wynik - right ? pozdrawiam blackbird |
Cytat:
Takie czasy, że człowiek po tygodniu czasu jest już zacofany w świecie komputerów :D Wszystko zapier**** jak mały samochodzik :D |
nec 2500 wielki problem
Coś,nie wiem co podkusiło mnie i zrobiłem flash firmware(nec 2500)Oryginalna wersja była 1.6. Najpierw wgrałem jakiś bios (2k5107v2b5dl) który niby wspomaga palenie dl-sam nie wiem po co,nawet nie widziałem na oczy takiego nośnika.Zacząłem wypalanie-płyty które do tej pory wypalałem z prędkością 4 teraz mogłem wypalić z 8-skutek niestety był wiadomy-film który wypaliłem zacinał się.Operację powtórzyłek kilkakrotnie-z tym samym skutkiem.Spanikowałem.Postanowiłem wgrać bios 1.6-na stronie nec znalazłem ale flash trzeba robić z poziomu dos-tak też zrobiłem tyle że nie bardzo chcał się wgrać,więc z poziomu windows wgrałem bios 1.7(K25G3020)
ale teraz płyty które do tej pory paliły się dobrze wypalają się z błeami. Co powinienem teraz zrobić?Może ktoś podrzuci mi link do jakiegoś firmware wypuszczonego przez nec.I jeszcze jedno-nie wiem czy moja nagrywarka jest oem retail czy bulk-bo niby tych oem się nie flashuje,ale idzie je wogóle jakoś rozpoznać? jeszcze jedno-używam nero 63115,a ten bios który wgrałem jako pierwszy był od harrego beta 5. |
Witaj. Również mam NEC'a 2500 i wyżej wspomniany bios i nie mam żadnych problemów! Nie wypalam co prawda tanich nośników x8 bo to się mija z celem (chociaż raz wypaliłem jakieś Media Store za 2 zł x 8 i chulał pięknie !). Zapewne twój egzemplarz nie chce gadać z biosem od Herriego :(
Skoro z poziomu windows wgrałeś 1.7 oryginalny to wszystko powinno wrócić do normy, a wersjami bulk oem itp się nie przejmuj. |
Hej. Do mojego Necusia 2500a tez wgrałem biosik Harrego i nie mam zadnych problemów, a posiadam wersje wypalarki OEM. Pali wszystko jak paliła do tej pory.
Jedna uwaga, raczej filmów, które będę później odtwarzał w stacjonarnym, nie wypalam x8 to lekka przesada. Według mojego doświadczenia x4 to max ( osobiście palę filmy x2). :spoko: |
To tak: Wgrałem bios od herriego - 2k5107v2b5dl.exe . Płytke philipsa x4 wypaliłem x8 ale z danymi nie z filmem. Filmy pale max x4. I tak wypalony philips pięknie się czyta. Także ja nie mam problemu z tym biosem i tą nagrywarką. Bios który wgrałem jest zhackowany, ale mam też bios od modelu 2510, który jest przerobiony tak aby można było nim flashować 2500. Zastanawiam się który jest lepszy?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07. |