![]() |
Do kompromisu na temat co jest lepsze LiteOn czy Nec to na pewno tu nie dojdziemy. Zawsze będzie ktoś za tym a ktoś za innym napędem. Ja osobiście jestem za NEC'iem. Mam teraz NEC'a 2500a i Liteona 451S i mogę coś na ten temat powiedzieć. Wypaliłem sporo płyt na Litonie i sporo do mnie wracało (nie z całej Polski co prawda ale od kumpli, których sprzęt na prawdę nie jest taki zły.) Próbowałem różnych Biosów (ukłon do Pana Kowańskiego), podłączałem do innych kompów, zasilaczy itp. Owszem drogie płytki typu TDK, Verbatim paliły się przyzwoicie, ale te z niższej półki, tragedia. Inna sprawa że wszystkie płytki na Liteonie starałem się palić x2 bo jak chciałem x4 to straszna kicha nawet niekiedy na markowych nośnikach. Teraz na Necu palę na ile pozwala płytka i nie muszę się modlić czy będzie OK czy nie. Chciałbym zobaczyć KProbe TDK'a x4 wypalonego x6 na jakimś Litku, bo tak teraz mogę te płytki wypalać na Necu co zajmuje mi 10 minut a nie prawie 30 (x2)jak na Litku bo szybciej nie było sensu chyba że chciałem podstawkę pod kawę. Ten Liton 451S to już drugi mój napęd tej firmy. Na pierwszym schrzaniłem około 20 płytek bo był walnięty od samego początku, straciłem sporo kasy, którą mogłem dołożyć i kupić od razu coś porządnego. Także nie ma co gadać Liteon się jak do tej pory z nagrywarkami DVD nie popisał, bo jeśli chodzi o nagrywarki CD-RW to nie widzę konkurencji do dziś mam 24/10/40 Litka i wszystko śmiga jak należy.
|
Cytat:
Ciekawe jak masz udokumentowane ze 'jezlei nagrana na necu nie zadziała to zadna nie zadziala, a jezeli nagrana na litku nie zadziałą to zawsze sa watpliwosci czy na innym sprzecie jakbym nagral to by zadziałało.' - ciekawe ile testow przeprowadziles zeby wypowiadac tak GLOBALNA kwestie. Bo intuicyjnie w wiekszosci przypadkow (watpie zeby w 100%) moze to i prawda, ale sam mowisz ze to co ty podajesz to sa 'udokumentowane przypadki'. Co do reszty - nie wiem czy przegladales - kiedys byla taka sonda z ktorej wyszlo ze 50% wszystkich nagrywarek DVD u uzytkownikow to wlasnie LiteOn - juz wiesz dlaczego tyle tych problemow ?? Ja mialem 451s i powiem ci ze rozstawalem sie z nim z bolem serca. Nagrywalem na Esperanzach SE ktore kosztuja majatek - az 2.80 z predkoscia 4x i NIGDY na nich nie zdarzyl mi sie zaden problem. Tych na cala Polske poszedl caly cake 50. Proponuje nie zajmowac sie wiecej napedem ktory oceniamy, tylko skupic sie na analizie nagrania. W pierwszym przypadku w skali od 0 do 10 dalbym wynik 8/6 dla NECa. Niedlugo MCC +RW... |
Cytat:
Dla mnie cos co sprawdziłem jest czyms udokumentowanym a nie wyssanym z palca... niewazne i tak ja swoje ty swoje, juz sie nie odzywam i czekam na dalsze testy. |
Ilość załączników: 1
DVD+RW nagrane na LiteOn 451s (pierwsze nagranie plyty). Pik ktory doszedl do ponad 200 obcialem zmieniajac skale. Byl na samym poczatku.
|
I NEC po full formacie. Prosze nie zwracac uwagi na koncowke powyzej 60 PO, poniewaz ten obszar nie powinien byc skanowany gdyz nic tam nie ma.
Test raczej 'lajtowy' - trudno bylo stworzyc odpowiednie obiektywne warunki, no i jeszcze ten blad konca plyty. |
Moim zdaniem testy z płytami RW są mało wiarygodne, jak ja zrobiłem taki test z kilkakrotnie już nagrywaną Verbatimką to za każdym nagraniem tego samego obrazy co innego mi wychodziło. Ale jeśli chodzi o Twój test to Litek tu nawet dobrze wypadł, inna sprawa że u mnie na płytkach RW też świetnie wypala. Jutro mam dostać przesyłkę to postestuje Princo wypalę po jednej na Litku i na Necu i obadamy. Pozdrowionka.
|
Skasowalem ponownie nosnik i teraz wynik z 411 - podobny do tego z 451s gdy nosnik byl zupelnie nowy wiec test jest juz bardziej wiarygodny.
|
A moim zdaniem cos tu nie gra ... jak testujesz plytki z NECa to mowisz ze na koncowke nie nalezy zwracac uwagi bo tam nic nie ma. Wnioskuje z tego ze to nie ta sama zawartosc co przy testach z Litka ? I czemu w KProbe w opisie dysku na plytkach z Litka jest "MCCA01" a na plytce z NECa jakies "MCCUcostamcostam" ? Czyzby to nie byla ta sama plytka ? O co tutaj chodzi ?
|
Po prostu moj egzemplarz ma taka przypadlosc ze widzi plytki +RW na maxa i do konca chce je skanowac. To co widac po 60 to interpretacja full erase - czyli ruletka, a identyfikator plyty - no coz cholera wie. To jest ta sama plyta - nie ma spiskowej teorii dziejow. A znasz taki identyfikat producenta MCCU'kwadrat'ś ??
|
Kolejne testy - Memorex LiteOn 451s
|
No i ten sam nosnik z NECa
|
Cytat:
Cytat:
|
Ściągać, ludzie, i raportować! ;)
|
Cytat:
Acha i swoja droga... NEC ma BIOS 1.08 |
tez mi sie wydaje ze robirnie testow na plytce RW to jakies nie 'higieniczne'
zrob test na +/-R, beda bardziej wiarygodne ... pozdr |
A co wam nie pasuje w testach na DVDRW.
Uwazam ze po full formacie na testowanym napedzie i nagraniu plyty tym wlasnie napedem otrzymujemy jakosc zapisu DVDRW. A waszym zdaniem naped nie musi umiec dobrze zapisywac DVDRW ?? Moim zdaniem to jest jeden z podstawowych wyznacznikow. Uwazam ze test zapisu 411 po full formacie plyty po tym jak zostala zapisana na NECu i test zapisu NECa2500 po full formacie plyty po tym jak zostala zapisana na 451 daje OBIEKTYWNY wynik. Co do zapisu 451 na nowej plycie jeszcze ani nie razu nie zapisanej moznaby sie klocic - dlatego przeprowadzilem dodatkowy test i teraz wynik jest dla mnie obiektywny. |
To jest faktycznie smieszne.....czekam na LiteON'a 832 DL....ale, zeby nagrywac na niej DVD+R9 bede musial poczekac na nosniki.... :D
|
Cytat:
|
:piwo: :peace: :piwo: 8) :piwo: :peace: :serdusz: ||
|
Rozumiem że TDK 880N też może mieć DL ;)
|
Ja też rozważam zakup tej nagrywarki. Spotkałem się że w sklepach piszą oznaczenie 2500 i 2500A czy one się czymś różnią, czy to dokładnie ten sam napęd? Bo nie chce się wkopać :) Zależy mi na booktype i na ewenualnej zamianie na DL :D i jeżeli się różni ten model 2500 to go nie chcę :)
|
Zastanawiam się nad kupnem nagrywarki Nec 2500 . Więc warto ją kupić . To już pewne na 99 % że będzie nagrywać DL ?
|
mikas@ ... wstrzymaj konie, poczekamy zobzczymy ... ale juz za obecne mozliwosci/jakosc kupic warto
pozdr |
Cytat:
Jeszcze tylko na allegro (to ta sama firma) zostało trochę ich w cenie zbliżonej do 470zł. Nigdzie więcej chyba nie da sie kupić taniej. |
Nie znam zabardzo angielskiego , więc mam tylko pytanie czy ten soft do Dl juz jest i da się go wgrać do 2500 ?
|
Nie ma, te linki podałem tak sobie, dla żartu. ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Moge tylko odesłac tak jak mbar naskrobał w głównym poscie http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?...=1&key=𐓔 |
Żeczywiści nagrywa !!! Tylko dalej mam dylemat czy kupować tańszy model 2500 czy poczekać na 2510 . Może będzie lepszy , chodzi mi o odczyt płyt DVD i może będzie miał jeszcze coś innego . A jeśli chodzi o prędkości nagrywania to 2500 będzie miał takie same jak 2510 ?
|
Temat troche wystygl, to moze teraz:
Hawk DVD-R 4x (nagrany 8x na NECu - tylko 3.5 GB) ATIP Verbatima !!! |
Hmm, jedna rzecz niepokoi...
"the burned disc (dl) from BenQ yes, we had partial sucess at PS2 and other DVD Players, however at some players we got some skipping or pauses..." no ciekawe czy na Necu nie będzie podobnie, oby nie, niedawno zmieniłem stacjonarnego playera i mam nadzieję, że da radę z dl... |
No wiesz - to bedzie przez najblizszy czas to jedna wielka prowizorka. To sa pionierskie testy wiec nie dziwie sie ze dziala kiepsko - mozna miec tylko nadzieje ze bedzie lpeiej.
|
Cytat:
|
No powiem Ci jak na Howk x4 nagranego x8 to super. A możesz coś więcej o tych płytach powiedzieć? Ja zaprezentuję TDK dvd-r x4 też wypalona x8 na NEC'u 2500A.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tyle już było o tej nagrywarce, że szkoda rozpoczynać nowe wątki. Sugerowałbym skorzystanie z wyszukiwarki. |
Ludzie!
Prawie cale forum to dyskusja o nec i liteon wiec please uzywajcie funkcji szukaj! Nec 2500 A jest spoko, chociaz mam lietona 451s ktory jest mniej spoko. |
Cytat:
|
zasadniczo poprzednia wersja miala po 8, a nowa (2.x) ma 8 i 1, jezeli sie nie myle to autor kprobe twierdzi ze te nowe ustawienia sa bardziej miarodajne. chodzi o to ze w 2 zmienila sie zasada przeliczania bledow PO - teraz sumuje sie tylko 1 blok ( poprzednio w 1.x bylo 8 domyslnie) i teraz maks PO dobrze nagranej plyty przyjmuje sie 4. zreszta najlepiej byloby porownywac wykresy zawsze z tej samej wersji kprobe
|
Standard swiatowy to ECC PI = 8 ECC PO =1 speed = 4x
Co do tego wykresu. PI przekracza norme ponad 3 razy i przypominam ze zostalo jeszcze 1 GB wolnego miejsca. IMO nie kwalifikuje tego testu jako sukces - po prostu chcialem sprawdzic jak bedzie. No i jakiejs specjalnej porazki nie bylo, sukcesu jakos tez nie. Z tego co widze przy nagraniu 4x wygralby jednak NEC. Jeszcze planuje wkleic kilka testow i na koniec przejdziemy do konkluzji, choc juz teraz, mniej wiecej na polmetku sie ona rysuje. |
Nie wiem jak wy, ale ja czekam az testerzy i inne ludy calkowicie potwierdza, ze bedzie OK, wtedy sam to wgram :)
Wtedy mam nadzieje, ze koniec przerabiania filmow dvd9 na dvd5 :) |
wie, ktos moze z Was kiedy maja pojawic sie pierwsze nosniki DL?
|
Cytat:
pozdr |
Cytat:
|
|
hehe - tak samo mandrakesoft zapowiedzial publiczne udostepnienie obrazow mandrake 10.0 official we wczesnym maju :) - jeszcze to nie nastaplio...
A jak nawet sie nosniki DL pojawia to i tak bedzie je miala ilosc sprzedawcow bo na samym poczatku beda strasznie taniec (pewnie pierwsza cena bedzie zaporowa). Te 50$ to nie jest do konca prawda. Tyle to mogly kosztowac prototypy klika miesiecy temu. W masowej produkcji nie wyobrazam sobie ceny wyzszej niz 10$ (na poczatku). |
Cytat:
pozdr |
No i kolejny bardzo obiecujacy formware do neca. :jupi:
Wiecej szczegółów tu: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=95819 Kolejny bios Herriego bazuje tym razem na 1.27 o hp czyli booktype included. Szczerze mówiac wyglada bardzo solidnie: "I just worked on Beta 4 of the 1.07V2 booktype firmware. This version is based on HP 420i 1.27 firmware Problems earlier versions only allowing upto 6x on DVD-R media should be solved now Most common 4x discs should work @ 6x or 8x now! For DVD-R the FUJIFILM03 strategy is used, for DVD+R the PHILIPS 081 strategy! Changelog (compared to 1.07): DVD+R: MCC 002 & MCC 001 @8x using 4x, 6x and 8x from MCC 03 RICOHJPN R00 and RICOHJPN R01 @ 8x using RICOHJPN R02 RITEK R03 @ 8x RITEK R03 PHILIPS C08 @ 8x using Philips 081 OPTODISCOP1 @ 4x using OPTODISCOP4 OPTODISCOR4 @ 8x using PHILIPS C08 OPTODISCOR8 @ 8x using PHILIPS C08 DVD-R MCI4XG @ 8x using 2x and 4x from MAM4XG01, 6x and 8x from FUJIFILM03 MXL RG02 @ 8x using FUJIFILM03 RITEKG03 @ 8x using FUJIFILM03 RITEKG04 @ 8x using RITEKG05 from 1.06 Stock RITEKG05 @ 8x using RITEKG05 from 1.06 Stock GSC002 @ 6x using 2+4x GSC001 and 6x MCC 01RG20 BeAll G40001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 LGE04 @ 8x using 4x, 6x and 8x from FUJIFILM03 GSC001 @ 8x using FUJIFILM03 CMC MAG. AF1 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 CMC MAG.AF01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 CMC MAG. AE1 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 SKC Co.,Ltd. @ 8x using TYG01 OPTODISCR004 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 OPTODISCK001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 ProdiscS03 @ 8x using ProdiscS04 SONY04D1 @ 8x using SONY08D1 INFOSMART01 -> 05 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 AN31 -> AN35 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 NANYA-JC001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 LONTEN001 & LONGTEN009 @ 8x 6x and 8x from FUJIFILM03 PRINCO @ 8x using FUJIFILM03 VDSPMSAB 01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 AML @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 Yi Jhan 001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 TYG02 @ 8x using PVCR001002 LEADDATA01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03 Added DVD-R: ANWELL33 @ 8x using AN31 AN30 @ 8x using AN31 POMSI002 @ 8x using FUJIFILM03 Plasmon1A @ 8x using FUJIFILM03 4M SYS 202C1 @ 8x using FUJIFILM03 POMS3A @ 8x using FUJIFILM03 TAROKO-X2 @ 4x using PVC001001 Auvistar @ 4x using PVC001001 NANYA P1861 @ 4x using PVC001001 LEADDATA @ 4x using PVC001001 FORNEX001 @ 2x using MCIG01 MAMEG02 @ 2x using MCIG01 ME 153 @ 8x using MCC 01RG20 ACER MEDIA @ 4x using MAM4XG01 SMMR01 @ 4x using MXL RG02 LONGTEN TECH @ 8x using TYG01 POSJ 01 @ 2x using PRINCO POSG02 @ 2x using PRINCO BEALL_G00002 @ 2x using TAIYOYUDEN REC001 @ 2x using TAIYOYUDEN SHT 001 @ 2x using MXL RG01 SKC Co.,Ltd. @ 2x using MBI BEAll G001 @ 2x using BeAll G00001 3AM0201 @ 2x using DATA TRACK DVD-R 4.7-01 @ 2x using DATA TRACK 4M SYS 202C1 @ 2x using DATA TRACK Eurodig-Disc @ 2x using DATA TRACK INFOD K-R01 @ 2x using DATA TRACK GRUPO CONDOR @ 2x using DATA TRACK MAF1202 @ 2x using DATA TRACK EZOSDVDR @ 8x using LEADDATA01 LEAD DATA @ 8x using LEADDATA01 EZOSDVDR @ 8x using AN31 FORNEX 4X002 @ 8x using AN31 IS-F @ 8x using AN31 VDSP SAB 01 @ 8x VDSPMAB 01 Vanguard @ 8x using VDSPMAB 01 Added DVD+R: POMSA0010R @ 8x using Philips 081 SKYMEDIAR01 @ 8x using Philips 081 PLASMON 001 @ 8x using Philips 081 POMSI002P01 @ 8x using Philips 081 POMSC001002 @ 8x using Philips 081 POMSI00201 @ 8x using Philips 081 Plasmon1C01 @ 8x using Philips 081 MEDIA ID001 @ 8x using Philips 081 001 @ 8x using Philips 081 GSC502 002 @ 4x using GSC503 H01" Zapraszam do testów panów z liteonami (kprobe).http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b4.rar Espki qe @ 6x :peace: |
Czy jeśli sobie kupię nową nagrywarkę Nec***8217;a 2500 będę mógł wgrać sobie bios 1.7 beta lub jakiś inny a potem Np. bios DL i ponownie stary oryginalny?. Czy jest możliwość żonglowania tak, biosami?
|
Cytat:
|
W zwiazku z wydaniem nowego BIOSu do NECa mam zaszczyt przedstawic Esperanza SE palona @6x
Jak na plyte za 2.80 wypalona w 10 minut to wynik swietny. |
Cytat:
|
stery?
sterowniki do usb najnowsze? i poprawnie zainstalowane?
|
Cytat:
Ale na jakim napędzie robiłeś te testy w kProbe? |
Temat chyba sie lekko zdezaktualizowal.
|
Update firmware'u w NEC'u 2500A
Czy ktoś zna program pozwalający ściągnąć z napędu NEC 2500A oryginalny firmware (np. do pliku binarnego), oraz wgrać dowolny inny plik?
Firmowy program pozwala jedynie na zastąpienie wersji 1.06 wersją 1.07. Mtkflash oczywiście nie obsługuje tego układu... |
chcial pomoc ... ale nie wie o czym mowi :peace:
pozdr |
Flasher
prosze bardzo
|
Cytat:
pozdr |
Dziękuję bardzo. Znalazłem ten sam program na stronie The Dangerous Brothers (warto tam iść!); pozwolił ściągnąć firmware 1.06 do pliku (tak na wypadek wszelki).
@ Alex69: A jakiego programu używałeś? Bo program ściągnięty od NEC'a zawiera w sobie flasher i firmware, i pozwala tylko uaktualnić firmware z 1.06 do 1.07. |
puch@ .... a z tych :)
2k5107b9a.rar 1549_Firmware_ND-2500A_WIN107.zip dvrn8_f100.exe nec108.rar pozdr |
Pech czy ... (dot NEC 2500A)
Po długich namysłach (wszak to spory wydatek), zachęcony ocenami na forum, zakupiłem NEC 2500A. Pierwszy egzemplarz nie nagrywał. Oddałem na drugi dzień do serwisu, po tygodniu wrócił do mnie spowrotem, że niby OK.
Dołączyłem zatem nagrane płytki (m.inn. Platinum, Verbatim - a więc nie najgorsze) i ponowiłem reklamację. Uznano i wymieniono na nową !!!. Pełnia szczęścia - nagrywa !!! ...ale... nie odtwarza (przynajmniej nie zawsze). W większości nagranych płyt weryfikacja wypada negatywnie. Przypadkowo włożyłem taką płytkę do drugiego napędu (DVD-R Toshiba) i okazało się, że działa. Bez zatrzymań, szarpań etc - bardzo ładne płynne odtwarzanie. Test na badsektory w DVDInfoPro w Toshibie - ok, w NEC'u aż czerwono. Podobnie w Nero CD-DVD Speed - pod NEC'iem się wali, pod Toshibą czyta do końca. Mam teraz dylemat co robić - oddać ponownie ? Nie mam żadnych gwarancji, że kolejny będzie dobry. Ta przynajmniej nagrywa. Już na mnie w sklepie patrzą "wilkiem" (upierdliwy klient), nagrywarka znacznie dłużej jest w serwisie niż u mnie. Tym bardziej sprawa jest kłopotliwa, że to ja muszę udowodnić, że wada występuje, a "na odległość" jest to praktycznie niemożliwe (sklep jest praktycznie jedynie "skrzynką kontaktową"). Oczywiście próbowałem na wszystkich biosach, nagrywałem w Nero, płytki różne, ale nie te najgorsze, DVD+R, +RW, -R. Może ktoś miał podobne zdarzenia, może to coś z moim kompem (ale co tu konfigurować ?) Pozdrawiam wszystkich LUCAN PS. Nagrywarkę używam wyłącznie prywatnie. Nie mam stacjonarnego DVD, a jedynie komp. Choć to może wywołać gromki śmiech, nie wiem czy w takich przypadkach nie jest korzystniejszym np HDD 120 GB. Znalazłem wiele plusów, nie trzeba się martwić czy - nagra się lub nie (nerwy, stres, a także koszty - dotychczasowe próby "kosztowały" mnie 20 padniętych płytek a 4.- zł = 80 zł) - po pół roku dane nie padną - zawsze mogę wykasować zbędne (odpowiednik znacznie droższych DVD-RW) - znacznie mniejsza awaryjność - lepsze wykorzystanie miejsca (film 6,5 G, zajmie właśnie tyle, a nie 2x płytka) Przepraszam za przydługi wywód, ale może komuś przydadzą się moje "doświadczenia" i przemyślenia |
Nadal warto kupic Nec'a 2500a?
... w przedziale cenowym do 500 zl? Pytam, bo prawie kazdemu doradzaliscie ta wlasnie nagrywarke, a jak wiadomo sprzetu do wypalania DVD jest mnostwo i praktycznie z dnia na dzien ukazuja sie jakies nowe wypalary. Warto ja nabyc czy polecilibyscie cos innego?
Pozdrawiam. |
witam
dołączam się do pytania tyle różnych modeli jest na rynku że nie wiadomo co wybrać dzięki i pozdrawiam |
jesli ma to byc jedyny naped w komputerze to nie (problemy z zapisam zwyklych plyt cd,dosc slaba korekcja bledow,szczegolnie widoczne przy porysowanych nosnikach),ale jesli chcesz kupic nagrywarke glownie do palenia DVD i/lub jako dodatowy naped to jak najbardziej warto.
|
Ja mam ten naped jako jedyny w kompie i nie narzekam :) jest znosny da sie zyc :)
w nagrywaniu nie ma sobie rownych ! a jesli chodzi o przerobki Zauwwazcie ze NEC jest JEDYNYM napedem ktorego udalo sie przeflashowac fw I NAGRAC plyte ortaz ja ODCZYTAC w pelni pomyslnie... na Liteonie tego nie robili - wiadomo ze bios dziala - nic pozatym.... |
Cytat:
mozesz to bardziej sprecyzowa bo nie rozumiem....,ze niby jest bios ,a i tak nie wypala DL,czy niby jak ?? |
Nec ma zastapic wysluzona nagrywarke CD Plextora (24/10/40) no i sluzyc oczywiscie do palenia DVD :D. Moze masz do zaproponowania jakas inna palarke? Ja kompletnie sie na tym nie znam, a nie chce kupic jakiegos tandetnego sprzetu... Moze warto sie wysilic i dolozyc do czegos? Tylko do czego...
|
niewiem co sugerowal Yacho,ale jesli to co mysle to chyba nie widzial tego testu : http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=67600
Litek812S@Sony 700A bezproblemu nagral plytke DL,wiec Nec nie jest juz tutaj jakims wyjatkiem :] Nieujmujac doskonalosci w nagrywaniu plytek DVD NEC'owi 2500A,ja jednak wybralbym LiteON'a 812S ,a nastepnie przerobic go na model 832S lub wspomniany juz Sony700A.Naped bardziej uniwersalny,bo dobrze radzacy sobie w kazdej dziedzinie,a nie tylko wybitny w jednej kategorii Oczywiscie jest to moje zdanie i nie musiecie sie z nim zgadzac 8) |
Cytat:
I co sadzisz o LiteOn LDW-851S ? |
851s jest nastepca 811s i jest juz troszke bezprzyszlosci :]
jak juz brac litka to tylko 812S,po przerobce na 832S lub 700A jest mozliwosc nagrywania na nosnikach dwuwarstwowych |
Cytat:
a wracajac do liteona testy sa juz w sieci z wypalona plytka po przerubce na sony dru-700a (liton 812s i 832s to te same napedy a 832s i sony dru-700a to tez te same napedy) roznia sie tylko biosem i nic wiecej. :) |
Ehh juz teraz w ogole nie wiem na co sie zdecydowac :/
Brac LiteON'a 812S, czy Nec'a 2500a?? Moze powiem dokladniej do czego ma sluzyc. Jak wczesniej pisalem zastapi on wypalarke CD Plextora, wiec na razie bede nagrywal wiecej CD niz DVD. Zalezy mi na szybkosci i oczywiscie jakosci nagrania (na tym drugim bardziej), a najlepiej zeby pogodzic te dwa czynniki. Mowicie o roznych jakosciach nagrywania CDkow. Czym sie rozni ta jakosc? Bo dla mnie jak plytke mozna odczytac to jest nagrana dobrze :) A wiec o co chodzi? |
jakis czas temu testowalem u znajomego w sklepie liteon'a 811s, 851s i Nec'a 2500A
NEC niepotrafil nagrac plyty z obrazem .iso ,poprostu przy 70% sie wysypywal.Ten sam pliczek obydwa Litki nagraly bez problemu.NEC jest super palnikiem wszelakich plytek DVD,ale nie CD-R/CD-RW,moze to jednorazowy wypadek przy pracy ale jednak takowy zaistnial Litka 812s bralbym ze wzgledu na pelna zgodnosc z 832s jak juz Turboni napisal |
Ciekawa sprawa. Kupiłem neca i za pierwszym razem mialem to szczescie ze trafiłem na normalny i dzialajacy egzemplarz. KAZDA nagrana płyta konczy sie w cdspeed test 100% powodzeniem na necu jak i na asus e616. Wszystkie płytki działają zarówno na ps2 jak i na zwyklym stacjonranym odtwarzaczu. Ale skoro piszesz ze na Toshibie działa to mogą być 2 powody.
1) płyta jest bardzo słabo nagrana, musiałbys skombinowac jakas nagryware liteona i zrobic kprobe-wtedy bedzie wiadomo. 2)cos jest nie tak z odczytem w necu. Bo jesli wyniki kprobe beda przyzwoite to nie ma innej mozliwosci. Najlepiej jakbys zrobil kprobe i nam tu wkleił to by sie cos wiecej powiedziało. Spróbuj tez moze te płytki na innych napedach. Co do opcji hdd zamiast dvd to juz twoja sprawa i SAM musiasz rozwazyc ewentualne za i przeciw. Ja wybrałem neca i jestem zadowolony. |
Chyba jednak zdecyduje sie na LiteON'a 812s, bo rozumiem ze tez nie ma problemow w wypalaniu DVD'kow :) Mozecie mnie jeszcze poinformowac ile to cudenko kosztuje?
|
Cytat:
|
A czy istnieje jakiś "kprobe" pod inne nagrywarki?. Niestety, nie mam dostępu do liteona, choć chętnie bym wykonał taki test.
Nie usiłowałem nikogo przekonywać do HDD, sam kupiłem Nec'a i taka była moja decyzja, jednak wobec tych kłopotów naszły mnie wątpliwości w kontekście alternatywnych rozwiązań. pozdr |
Cytat:
|
Cytat:
na litku tez wypalano i rowniez problemow brak 8) (wlepialem linka kilka postow wyzej) Narazie takie pogaduszki na temat DL sa i tak na wyrost,bo nosnikow u nas brak,a nawet jak juz sie pojawia to beda kosztowaly tyle co film na DVD :) |
Jesli juz wypalono i dzialaja - to sorry - naprawde nie wiedzialem :)
|
DZiekuje wszystkim za pomoc :) Juz jestem prawie zdecydowany. Wybor padl na LiteON'a 812S. Pozdrawiam. :peace:
|
Próbowałem 812 i 2500.
Jeśli ma to być jedyny napęd w komputerze, wybrałbym 812, bo jest bardziej uniwersalny - lepiej sobie radzi z CD, i ma lepszą korekcję przy odczycie. Natomiast nie radzę nagrywać DVD z prędkościami proponowanymi przez nagrywarkę - płyty mają dość dużo błędów, i zdarzają się kłopoty z ich odczytem. 2500 nagrywa za to z mniejszą ilością błędów, jest natomiast marnym czytnikiem. Nie obsługuje płyt CD 90 i 99 min. Ogólnie jest mniej uniwersalny i dlatego lepiej mieć w komputerze jeszcze jakieś inne urządzenie, przynajmniej do czytania płyt CD/DVD. |
CZyli jak mam w kompie czytnik DVD to lepiej kupic 2500? :)
|
tez ma oprucz nagrywarki czytnik dvd i po przerubce 812 na 832 plytka esperanza dvd+rw x4 palona x4 na po max 27 i pi max 8
ja bym wybral liteona decyzja nalezy do ciebie |
Cytat:
Decyzja co do zakupu neca była jak najbardziej słuszna, wydaje mi sie ze masz poprostu pecha, ale warto sie troche nameczyc ;p Sprubuj wymienic- do trzech razy sztuka ;p Spróbuj jeszcze tylko jak nec czyta inne nagrywane płyty. Nie nagrywane przez niego ale inne od jakiegos kumpla czy cos. Jakby cos było z odczytem to powinno to sie objawiac na wiekszosci płyt. |
post dotyczacy nec'a "super nagrywarka" http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35058
|
Cytat:
Popatrz sobie ile na forum jest problemów z nagranymi dvd neca a liteona. Nawet biorąc poprawke na to ze liteonów na forum jest znacznie wiecej widac wyraznie. Jak tak gramy to prosze http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34588&page=1 Post pierwszy z góry zawierający porównanie obu firm... |
Cytat:
|
To było nieuniknione Herrie znów to zrobił!!!
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96333 Nowa wersja biosu Herriego z wszystkimi poprzednimi poprawkami + Bitseting+....................wsparcie dla DL :jupi: Bios oparty na biosie DL dla hp. Po szczegóły i firmware odsyłam na stonrke wyzej podaną. Pozostaje tylko czekać na nośniki :piwo: |
Cytat:
|
bedzie niezle ... 8)
czekam na litka i robie testy |
ok to by bylo na tyle na tena liteon i nec kazdy ma swojego faworyta wiec wybor do zakupu nalezy do samego siebie co kto lubi i woli
|
Sorki za tak lamerskie pytanko , ale co to jest ten bitseting ?
|
juz pisalem to na innym forum ...
... chodzi tu o >Book Type Field< czyli miejsce (w lead-in) na plycie ktore zawiera informacje dla napedu DVD z jakim nosinikiem ma do czynienia. Jesli twoje DVD pod telewizor lub pod komputer robi ci jazdy ... nie chce czytac nosnikow wypalonych u kolegi nawet na DVD-R, bedzie to chyba rozwiazanie (mi pomoglo:)) Cala wolta polega na oszukaniu napedu, (z ktorym mamy problem) ze plyta do niego wsadzona jest plyta tloczona a nie nagrana ... Jak to zrobic ano prosto ... przed nagraniem ustawiajac bit jaki posiadaja plyty DVD-ROM(czyli jak standardowe tloczone płyty DVD) na plytach DVD+R/RW(tylko!) na ten czas modyfikacja (na plytach) bitsetting'u mozliwa jest za pomoca napedow takich firm jak Richo, Lite-On, BenQ, HP, Nu i NEC ale mialem juz jazdy z odtwarzaczami ktore +/- czyta ... a nagranych ROM'of nie |
moim zdaniem te wszystkie ochy i achy na temate NEC'a sa grubo przesadzone,ale wszystkim rownoczesnie dogodzic nie mozna :]
|
Ale zescie nakreclili :P Chcialem zebyscie pomogli wybrac cos dobrego, a widze ze ile osob tyle zdan na te tematy :] pozdrawiam.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:37. |