![]() |
Szczerze to mysle o Verbatim ale cena to prawie 4 zł- pytanie czy warto tyle dac za plyte.
Pozdrawiam |
Cytat:
Albo bardzo dobra, albo podkładka :taktak: Dla Neca - cóż - trzeba sprawdzić :D |
Cytat:
Jeżeli nie masz Litka do kProbe to i tak tego nie sprawdzisz :nie: Ewentualnie sprawdzić można jako test transferu w Nero CD/DVD Speed i to czy chodzi w stacjonarkach - ale to drugie jak dla mnie nie jest dobrym testem nagrania płytki Dlaczego? Ano dlatego iż płytka może być wypalona perfekcyjnie, a stacjonarka nie lubi danego nośnika lub formatu zapisu +/- |
Cytat:
Dzisiaj kupiłem i tylko czekac jak przyjdzie :D Pozdrawiam |
jesli piszemy o cenach, to za za nec'a 2500 dalem 500pln, a teraz...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 |
Princo lepiej sobie daruj ze wzgledu na zywotnosc (nagrac to sie nagraja). Platinum, Esperanza i inne uznane za raczej dobre.
|
Jaki nośnik do nec ND-2500A??
Witam!!!
Jakos udało mi sie nie zadawać pytań typu jaka nagrywarka - wybrałem nec-2500...bo dobrze nagrywa(z tego co piszecie), wiem rowniez, ze musze dokupic odtwarzacz(wezme litka albo toshibe). Słyszałem, ze rozne nagrywarki maja swoje, ze tak powiem plyty. W zwiazku z tym mam pytanie jakie sa dobre(cena, jakosc) dla neca 2500?? Moj kumpel nagrywa na plytach "PRINCO" (na allegro mozna je kupic nawet po 1,8) jestem ciekawy jak jest z ich zywotnoscia, moze ktos ma jakies uwagi. Dziekuje z gory za odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :cool: |
ponownie kupil bym nec'a...ale ponad 70 zlotych mialbym w kieszeni :)
|
w
Cytat:
|
Cytat:
I nie pytaj się w dwóch wątkach jednocześnie :niepow: |
Cytat:
|
no...
Cytat:
|
Cytat:
Wpisz "2500A" w wyszukiwarkę - to zobaczysz coś ciekawego :wow: |
Jak wgrac nowy bios do neca 2500??
moze by ktos napisal jak wgrac nowy bios do neca i skopiowac stary na dysk.
|
Cytat:
:jezyk: No zastanawiam sie, juz bylem sklonny kupic tego NEC`a... :D Ciekawi mnie jeden model jeszcze LG GSA-4082B w wersji Oem dostepny za przyzwoita cene bo kosztuje 350 zl (wersja BOX 495 :O ) Obsluguje wiekszosc formatow, (miedzy innymi zapisuje DVD-RAM 3x) tylko jakos nie moge sie sie dowiedziec sie tutaj co o tym ludzie mysla...??? Acha i sorry ze pytam tutaj o LG :zawstydz: |
Cytat:
Szybko się uczysz! :taktak: I widzę, że chyba raczej wciągniesz tego Neca :D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Bardzo fajowy avatarek! Ale te pytania ....:bicz: |
Cytat:
|
Kupilem jakis miesiac temu neca 2500 za 390 zl .... dzis patrze a moza go wziasc juz za 317 zl 8).... chyba zaraz zaczne sobie rwac wlosy :)
|
Cytat:
Tak :taktak: mozna wgrac bios!! Zobacz tu post nr 20 |
Gdzie jest admin??? Juz tyle razy o tym było. Wpisz w wyszukiwarce 2500A@2510A cos powinno być ^_^
|
NEC 2500a & 2510
Czy można NECa 2500a przerobić na 2510 ?
Czym te nagrywarki się różnią, tylko Biosem ? czy można wgrać bios od 2510 do 2500 ? |
Cytat:
To jedno określenie zamiast git :mruga: |
Może być, tylko np. taki Samsung nie znalazłby chyba w tej skali nic dla siebie ^_^
Chyba, że ktoś uważa, że wszystkie nagrywarki są super, tylko inne są superowsze :jupi: |
Cytat:
|
Może wprowadźmy oficjalnie (bo nie oficjalnie i tak już jest) nową skalę ocen, np.: złom, szajs, ok, super, git ? :) Chodzi o to, żeby wiadomo było, że "git" jest lepszy niż "super" a "szajs" gorszy niż przeciętniak "ok" :D
|
Cytat:
A linka znajdziesz w TYM temacie :D |
Ta sama płytka odczyt Liteon 812 :>
|
Odczyt Nec 2500A :P
|
A oto mały ciekawy wykresik :D
Nie znaczy to jednak, że Nec dorównuje Litkowi :nie: Płytka jest w zasadzie w bardzo dobrym stanie - właściwie bez żadnych zarysowań Nagrane na Litku 812@832 :taktak: |
Panowie gdzie moge dorawac jakis najlepszy biosik na wersje @DL? Cos tu widze jakiegos "Herriego 1.07 v2b5", on jest GIT? Moze linka...
|
Mam ta nagrywarke dwa dni
nagralem na razie dwie plyty DVD+R Verbatim 8x Na razie nie mam innych plytek Bios mialem oryginalnie 1.06 - uaktualnilem do oryginalnego 1,07 - nie kombinowalem na razie z harim itd. (brak nosników DL) Pozdawiam JerzyR |
Cytat:
Możesz ewentualnie zrobić test transferu i na tej podstawie coś wnioskować :taktak: |
Cytat:
W takim razie jak mogę to sprawdzić ??? Jakim programem ? Jest takowy ? Pozdrawiam blackbird |
Cytat:
Na Necu nie sprawdzisz jakości zapisu w ten sposób :nie: |
NEC nie zwraca bledow PI/PO wiec nie bedzie mozna na nim uruchomic tego testu
|
NEC ND-2500A - problem z Disc Quality Test
Witam!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-2500A :jupi: (data produkcji maj 2004) i mam problem z testem przeprowadzanym na CD/DVD - Speed. Mianowicie w momencie gdy daję Disc Quality Test nagrywarka zaczyna rozpędzać płytę ("Spin Up Drive") i w momencie zaczynania testu pojawia sie Error Initializing Test. :smutny: Probowałem tego samego na DVD-ROM'ie Pioneera (DVD-116) ale efekt jest taki sam. Coś niecoś czytałem o wyłączeniu sprawdzania c1 c2 ale w opcjach jest tylko ustawienia Graph Limit co do C1 i C2, więc jeśli dobrze mi się wydaje nic to nie zmienia... Czy ktoś miał podobny problem na tej nagrywarce ? :help: Co może być nie tak ? Pozdrawiam blackbird |
Cytat:
Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać? W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co? NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki. Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami. |
Cytat:
|
Cytat:
:spoko: A pomoze tu cos zmiana biosu? Dzieki za obszerna :taktak: wypowiedz, sorry za moja :zawstydz: |
Nie polecam NEC-a jako jedynego napędu w kompie. Moje doświadczenia mnie nauczyły, że:
- płyty DVD-ROM czytają się OK - płyty DVD+/-R(W) nagrane przez NEC-a w większości przypadków NEC odczyta (ale nie zawsze, i to czasem nie uda mu się z markowym nośnikiem) - z płyt nagranych na nagrywarkach "z niższej półki" może z jedną mi odczytał. Konkretnie były to nagrywarki Liteon 4__ (nie pamiętam dokładnie modelu) oraz jakaś Matsushita z laptopa. A płyty testowałem od różnych producentów, także od tych najlepszych. Przypomina mi to trochę sytuację z moją starą Yamahą CRW 6416S - ona też prawie nic nie czytała, a wypalała płyty rewelacyjnie! Jak się porówna płytę "noname" sprzed wielu lata nagraną właśnie na Yamasze do Verba nagranego przez Litka x48 kilka miesięcy temu, to test KProbe jest na korzyść Yamahy! Mam nadzieję, że w przypadku NEC-a okaże się podobnie i że nagrane przez niego płyty pożyją przynajmniej tyle co te nagrane na Yamasze. |
Cytat:
Testy Nec 2500A Nec 2500A Nec 2510A |
Cytat:
Sorry ze nudze z tymi nosnikami bo temat juz jest dosyc oklepany, ale skoro jest roznie u Ciebie to napisz co to za nosniki. I male pytanko: kombinowales cos z biosem do niej? Wgrywales jakis inny np. z TDK bo slyszalem ze mozna. Odpisz. Dzieki :jupi: |
Cytat:
I w tym miejscu specjalnie dla tytusdezoo rozwinę swoja przepełnioną jakże głęboka treścią wypowiedź :D Nec 2500A może mieć fabrycznie wgrane biosy 1.06 lub 1.07 Reszta to przeróbki, od których specem jest Herrie:spoko: Po małych przeróbkach biosu od Neca 2500A można go wgrać np do TDK 880N i HP420n i HP520n i odwrotnie. Niektóre z biosów do Neca bazuja na biosach właśnie z nagrywarek HP Dodatkowo można pozamieniać biosami Neca 2500A i Neca 2510A - jest gdzieś w sieci. Nawet na forum.cdrinfo.pl ktoś wgrał do 2510A bios od Herriego 1.07 v2b5 z bardzo pozytywnym efektem przynoszącym poprawę jakości zapisu :jupi: Należy jednak pamiętać o jednym: cudów nie należy się spodziewać - jeżeli coś ma s*******oną korekcję sprzętową - to choćby nie wiem jak dobry był software - i tak dojdziesz tylko do granic możliwości sprzętu i nie dalej :nie!: W przypadku Neca można to rozważać dwojako: 1. Jeżeli Nec ma tak dobry zapis - to dlaczego taki kiepski odczyt - zawsze można coś poprawić :taktak: 2. Napęd ten robili fachowcy z Neca - jeżeli było by tak kiepsko - to dlaczego oni tego nie poprawili??? Być może dlatego - że już bardziej się nie da :nie: Nie chce mi się już pisać - może ktoś bardziej kompetentny rozwinie dalej to zagadnienie :jezyk: Acha! Bios od Herriego 1.07 v2b5 do 2500A umożliwia palenie DL :tak!: |
Cytat:
JerzyR |
Cytat:
@plast Nic nie zrobisz. Moze ktos z uzytkownikow moglby sie pobawic tym biosem i dopracowac go, ale w to watpie. |
Cytat:
|
Cytat:
VIZZARD żartowniś z ciebie, czasami jednak napisz coś przydatnego. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :spoko: |
Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
I to wystarczy za komentarz :D |
Cytat:
|
Ponoc 2500 pali nawet na wieczku po LECHu i kazdy player to lyka. Mam 2500 ale jeszcze nic nie wypalilem na R ale palilem na RW i moj player wybredny czyta + i - a myslalem ze jest do d..y :-)
|
Cytat:
|
[QUOTE=jumpman]
Cytat:
Tylko kup dobry egzemplarz :D |
[QUOTE=VIZZARD]Tak, ale nie z oficjalnym :nie:
Tym od Herriego 1.07 v2b5 :taktak: :spoko: Wielkie dzieki! :D |
Cytat:
Tym od Herriego 1.07 v2b5 :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
ale zes sie wysilil, lol
a wyszukiwarka to niby po jakiego grzyba jest, dla ozdoby? |
Nagrywarka NEC ND-2500A
Proszę o opinie
|
Popieram Vizarda, biosik 2k5107v2b5dl, to chyba jedyny słuszny bios w tej chwili do NEC'a 2500, płytki palą się rewelacyjnie, jest bitsetting i podobno wsparcie dla płyt dwuwarstwowych :). Polecam gorąco.
|
Nie smieszne tylko prawdziwe. Sprzedawca daje 12 a producent 24 i wyslesz do serwisu ( jakby co ) razem z paragonem ze sklepu i ci uznaja gware , wiec sie nie przejmuj ze daja 12 m-cy .
|
bardzo kur... smieszne
|
Cytat:
Najwyżej sobie dorobisz :D |
Cytat:
Większa baza nośników, lepsza jakość wypalania, itp.... Zawsze możesz wrócić gdyby coś nie pasiło ...:taktak: Wystarczy ściągnąć i odpalić ten np. ten BIOS albo najlepiej ten od Herriego - to chyba najlepszy obecnie bios do 2500A :taktak: |
Firmware 1.07 do NEC-a ND-2500A
Mam obecnie 1.06 czy warto zmieniać ? I jak to zrobić ?
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28701328 zobaczcie ten link i powiedzcie czy mozna go kupowac. Mi sie troche niepodoba bo w innych aukcjach daja gwarancje na 24 miechy a tu na 12, a poza tym przod nagrywarki rozni sie od wersji szarej (nie ma wejsca na sluchawki i potencjometru od glosnosci). prosze o opinie
|
|
A co możecie powiedzieć o tym. Może poczekam na DL i do tej pory bedę miał na "zabawkę" tej firmy... Lite-On ? Niet!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Odwołuje wszystko to co pisałem o NECU (AOPEN).
Wymieniłem dziś napęd na nowy i kupiłem DVD-ROM LITEON SOHR-167T. Musiał mi się trafić wadliwy model. Teraz jest ok , a nawet SUPER. PALI PŁYTKI SKY( 2,6PLN) I MA PO ŚR - 12 A PO ŚR - 3. Wgrałem bios od NEC i wszystko OK. :jupi: :jupi: :jupi: ^_^ ^_^ ^_^ :jupi: :D :jupi: :D :jupi: :D :jupi: :D :jupi: |
Cytat:
|
No więc głebokie talerzyki w warszawskich sklepach oraz na giełdzie sobie spokojnie leżą. Każdy z was może już przetestować swojego zmodyfikowanego NEC'a dwuwarstwową płytą VERBATIM'a o pojemności 8,5GB o ile macie sporo kasy w kieszeni (lub portfelu) jeden taki okaz (jedna sztuka) kosztuje około 75zł. Możecie zakupić 3-pack w którym znajdziecie 3 płytki które są po "okazyjnej" cenie a mianowicie 150zł
|
Faruk do TDK nie dokładają pełnej wersji nero 6 tylko badziew jakim jest nero Express plus kilka programów do remasteringu materiału mpeg-4 firmy ahead. Mogli by sie postarać o nieco lepsze aplikacje. Co do samego napędu to TDK jest super napędem sprawuje się doskonale no i ma o wiele ładniejszy przedni panelik :) nie tylko że jest czarny ale jest poprostu odlotowy design. Ja kupiłem ta nagrywarkę za 640 zł jest to pełny box :) pozdrówka. ps. nie wiem jak to jest w wpraktyce ale słyszałem że pomimo iż TDK 880N jest rzeczywiście klonem NEC'a 2500A jest tak naprawdę sporo poprawiony przez inżynierów TDK. Spotkałem sie z opinią iż ma o wiele lepszą korekcję odczytu płytek.
|
No tak, w tym poście wiele uwag, cenny link do cdrinfo.com, ale ile osób tyle zdań... Sam myślałem o NECu, no ale biorąc pod uwagę jego braki w odczycie i jakość tegoż, chyba jeszcze poczekam... Może wypuszczą lada chwila x12 lub wyżej, ceny spadną, a co więcej, może nowy napęd wyjdzie im lepiej?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To może napiszeszna czym nie nagrywać.
Wypaliłem SKY-(AML), Platinum 8x(RITEK) - i LITEON - (RITEK) 4x i wszystkie do kosza. |
Cytat:
|
Tak i bardzo źle działa
|
wgrywasz 1.07 beta 5 DL + BS ??
|
Czy ktoś z was wie co to jest ten Aopen DRW8800 AAN - firmware 1.5A.
Niby pisze na zachodnich stronkach ,że to NEC 2500A ale jak wgram bios Herriego , są straszne problemy z zapisem i odczytem. Płytki SKY i Platinum "-" wszystkie do kosza. Może ktoś wie jakie firmware wgrać do tego ( moze DL) lub jak pogrzebać w biosiku tak żeby zmienić szybkości zapisu. PS. Co zauważyłem to to że biosik Aopena obsługuje BOOKTYPE w NERO. |
Cytat:
|
Cytat:
Co do shitów - faktycznie - na pewno są takie, ale w porównaniu z Litkami generalnie Neciki wychodzą dużo lepiej :taktak: Nec na przykład na pewno nie poradzi sobie z płytkami chodnikowymi ani z krążkami do szlifierek :D |
Cytat:
Sa shity z ktorymi nawet NEC ma problemy w szerokim tego slowa znaczeniu. |
Cytat:
Wierz mi, że nie ma problemów z tanimi - niedługo będę mógł to udowodnić :mruga: Bios ja osobiście poleciłbym 1.07 v2b5 od Herriego :taktak: |
Z jakimi płytami ma NEC problemy i na jakim Biosie.
Z tego co widze to ma takie same problemy z tanimi płytkami jak Litek. PS. Może ktoś z was wie jaki Biosik zapodać??? |
Otóż to!
Czyli domniemania wielu się potwierdzają 2500A = 2510A, a lepsze lub gorsze cechy jednostkowe zależą tylko i wyłącznie od danego egzemplarza :taktak: Szczerze powiem, że wyniki testowanego tam Necika 2510A z zapisem x8 trochę mnie jednak rozczarowały - tutaj na forum niektórzy na swoich Necikach i Litkach lepsze rezultaty osiągają :tak!: Cóż, ważne by trafić na dobry egzemplarz - zrobić sobie wedle upodobać i jakości zapisu 2500A lub 2510A, ale jak dla mnie 2510A nie przebił 2500A - wprost przeciwnie :D Ale to tylko moje zdanie! :matrix: |
Tam pisze ze na nalepce z kodem kreskowym ( wewnatrz napedu ) jest ciekawy napis a jaki to zobacz sam :-)))
Okazuje sie ze to ten sam naped tylko z innym BIOSem. |
VIZZARD - nie znam angielskiego, takze zdradz tajemnice czy 2500 i 2510 to te same "bebechy"
|
mocne!! :D
|
Dla tych co się wahają czy kupić 2500A czy 2510A - świeżutka recenzja (a może już nie) z cdrinfo.com
Zobaczcie co kryje w środku Nec 2510A - to się uśmiejecie! :D |
Cytat:
Grunt to spokój! Najwyżej będziesz miał na kogo zwalić :D |
troche mnie uspokoiliscie ;)
pozdro |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |