Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

Kameleon 30.06.2004 21:29

Zgadza sie jest to ta sama nagrywarka wystarczy zmienić w niej FW i z modelu 2500 stanie sie modelem 2510DL.

nacuna 30.06.2004 22:05

Cytat:

Napisany przez Kameleon
Zgadza sie jest to ta sama nagrywarka wystarczy zmienić w niej FW i z modelu 2500 stanie sie modelem 2510DL.

Ale czy jest jakis oficjalny,originalny FW do NEC 2510 wydany przez firme NEC?

Kris 01.07.2004 08:11

Cholera, firmy nie mogą robić takich podmianek.
Czy ktoś wie jak to sprawdzić, bo chcę kupić taką nagrywarkę, ale również mam obawy co do firmware...

Moim zdaniem to jest powód dlaczego nie można przerobić Pioneera czy Plextora na DL.

Pozdrawiam,

Visa 01.07.2004 10:14

Po dokładnym przeczytaniu, całego watku prosze o panów testerów o podsumowanie.... co jaki bios daje, gdzie jest itp.

Esiek 01.07.2004 11:54

Cytat:

Napisany przez Esiek
Podsumowanie:
1.08 jest bardzo podobny do 1.06 i jest dla ludzi ktorzy chca oryginalnego 1.06 tyle ze z bitsettingiem (choć z tym na 1.08 nie wiem czemu maiłem troche kłopotów). Osobiscie wybieram dl z nastepujacych powodów:
1)najwazniejsze- jakosc i szybkosc nagranych espek qe , tych najwiecej uzywam i dlatego to jest dla mnie najwaznieszje
2)tylko dl bedzie dalej rozwijany przez Herriego
3) kupiłem nagrywarke x8 i z takim speed chce nagrywac, patrzac na oficjalne biosy to do takiego speedu dojada moze za rok... a tu juz wiekszosc nosnikow x4 mozna zapisywac x8. Owszem czasem zdarzy sie walek jak np bulkpaq ale po to wlasnie testuje ten bios zeby sobie wybrac odpowiednie nosniki do nagrywania. Vakoss i intenso x8 dzialaja badzo ładnie i je teraz tez bede kupował.
4)teoretycznie nagrywa dl ;p
5)jakos takos przypadl mi do gustu
Jutro oddaje litka takze koniec testow z mojej strony.
Ewentualne komentarze i wybór biosu pozostawiam wam.

...

kowanski 01.07.2004 17:31

Ilość załączników: 1
Memorex DVD+R 4x - palony x8 na NEC-2500a 1.07 v2 beta 5 DL BS :)

PS. Poprostu rewelacja :)

Visa 01.07.2004 17:37

Błagam ! Komentarz ! !!!!!
Nawet jeśli coś wydaje sie oczywiste, myśle ze 2 linijki komentarza zawsze są niezbędne !
Jeśli artykół czyta laik to dwa wykresy: jeden niebieski drugi czerwony nic mu to nie mówią.
Umieszczajcie komentarze, to dobry zwyczaj a przedewszystkim reszta rozumie co ogląda przez co jest mniej zbędnych pytań....

Wogóle wielkie dzięki ,że testujecie płytki napędy biosy tylko żeby wszyscy rozumieli wyniki waszej pracy.

Ps. To tak samo jak sie pisze program, komentarz do kodu jest niezbędny zeby zrozumiał go ktoś kto jest słabszy w dziedzinie programowania...

Jeszcze raz wielkie Elo i szacun !

Visa 01.07.2004 19:02

Apropo cen to tydzień temu kupiłem NEC 2500a za 360 z 2 letnią gwarancją.
Ładnie poszły ceny w dół.

Myśle, że mimo wszystko to inne napędy
inaczej nie wstawiano by do 2500a biosów od HP tylko od wyższego neca.

Z drugiej strony, jeśli rozwiązania programowe z Hpeków sprzawdzają sie w NEC`u to czemu 2510 nie ma być poprostu innym biosem w stosunku do 2500a.

Jednak skłaniam sie ku 1 koncepcji, słyszałem na giełdzie ( możliwe ze to takie tam giełdowe gadanie ) że do DL musi być laser o konkretnej sile. I jeli ktoś rozłorzy na części 2500a i 2510 oraz układy optyczne będą miały te same oznaczenia ( bądz podobne ) to znaczy ze różnica jest w oprogramowaniu, jeśli nie ..... (...), to znaczy że niewarto palić DL 2500a :(

Pozdro

qsqa 01.07.2004 20:03

Test jakości nagranego DVD-R dla NEC 2500A

Witam,

Czy istnieje jakaś alternatywa dla Nero CD-DVD Speed (po rozpędzeniu wywala błąd "Błąd podczas inicjowania testu") aby sprawdzić jakość nagrania w nagrywarce NWC 2500A. Niby wszystko jest ok bo stacjonarny player łyka bez problemów ale chętnie bym popatrzył na jakieś wykresy a'la KProbe :-)

Pzdr
qsqa

Esiek 01.07.2004 21:55

Cytat:

Napisany przez qsqa
Witam,

Czy istnieje jakaś alternatywa dla Nero CD-DVD Speed (po rozpędzeniu wywala błąd "Błąd podczas inicjowania testu") aby sprawdzić jakość nagrania w nagrywarce NWC 2500A. Niby wszystko jest ok bo stacjonarny player łyka bez problemów ale chętnie bym popatrzył na jakieś wykresy a'la KProbe :-)

Pzdr
qsqa

Też bym se chętnie popatrzył ale niestety nie ma szans. Pozostaje tylko ufać necowi :)

qsqa 01.07.2004 22:23

Jak na początek to sie nie zawiodłem :-)

nacuna 01.07.2004 23:27

Cytat:

Napisany przez Visa
Jednak skłaniam sie ku 1 koncepcji, słyszałem na giełdzie ( możliwe ze to takie tam giełdowe gadanie ) że do DL musi być laser o konkretnej sile. I jeli ktoś rozłorzy na części 2500a i 2510 oraz układy optyczne będą miały te same oznaczenia ( bądz podobne ) to znaczy ze różnica jest w oprogramowaniu, jeśli nie ..... (...), to znaczy że niewarto palić DL 2500a :(

Pozdro

Pozyjemy zobaczymy :)
Ja i tak narazie nie pale na DL, bo mnie nie stac na nosnik DL :)

latet 01.07.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez qsqa
Witam,
Czy istnieje jakaś alternatywa dla Nero CD-DVD Speed (po rozpędzeniu wywala błąd "Błąd podczas inicjowania testu") aby sprawdzić jakość nagrania w nagrywarce NWC 2500A.

Spróbuj DVDInfoPro.

latet

Koolo 02.07.2004 00:04

Cytat:

Napisany przez Visa
Apropo cen to tydzień temu kupiłem NEC 2500a za 360 z 2 letnią gwarancją.

Gdzie ?

Yacho 02.07.2004 01:59

Cytat:

Napisany przez Visa
Myśle, że mimo wszystko to inne napędy
inaczej nie wstawiano by do 2500a biosów od HP tylko od wyższego neca.

Pierwszy bios DL dla 2500A byl zrobiony na podst 2510A - wlasciwei to byl ten sam bios - byly problemy z powrotem do starszego poniewaz flasher neca jak nareazie nie supportuje 2510A

IMHO te nagrywarki sa identyczne ;p - inaczej cena dl bylaby zaporowa - a nie jest...

PaWCi0 02.07.2004 09:52

Cytat:

Napisany przez Koolo
Gdzie ?

A choćby na allegro.
Nec 2500a (OEM) - 359 zł:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27539770

Aras18 05.07.2004 16:24

Nec 2500 a płyty DL

Jestem nowy w tej dziedzinie i mam pytanie.Obiło mi sie o uszy ze mozna jakos przerobic Nec'a 2500 zeby nagrywal płyty DL.
Jak to zrobic?? Byłbym wdzieczny za mała instrukcje tej przeróbki.

Pozdrawiam

qsqa 05.07.2004 16:35

Cytat:

Napisany przez Aras18
Jestem nowy w tej dziedzinie i mam pytanie.Obiło mi sie o uszy ze mozna jakos przerobic Nec'a 2500 zeby nagrywal płyty DL.
Jak to zrobic?? Byłbym wdzieczny za mała instrukcje tej przeróbki.

Pozdrawiam

Hint: Użyj "Szukaj" i wpisz "NEC 2500" i życie staje się łatwiejsze

Hint2:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34281 (po polsku)

http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=66772 (po angielsku)

Pozdr
qsqa

pawelblu 05.07.2004 18:39

Jak NEC 2500A pali plyty DL 8.5 GB - TEST

Witam.

Zaczne od podziekowan.

Chcialem przede wszystkim podziekowac firmie CDRLand ktora bezplatnie przekazala nosnik Verbatim Double Layer DVD+R 8.5 GB to tego nieoficjalnego testu.

Oprocz tego chcialem podziekowac Herrie'mu za swietny Firmware w wersji 1.07 DL beta 5 + Bitsetting do NECa 2500A (tutaj jest o nim dyskusja) umozliwiajacy zapis plyt Double Layer na NECu 2500A.

Jezeli chodzi o sam firmware to jest on zupelnie nieoficjalny. NEC nie gwarantuje poprawnego dzialania napedu po wgraniu tego firmware'u (nawet przestrzega przed jego wgrywaniem) - WGRYWASZ GO CALKOWICIE NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC.

Oprocz tego chcialem przestrzec przed wyciaganiem daleko idacych wnioskow jakoby KAZDY naped mial sie zachowywac podobnie i na KAZDYM egzemplarzu testowanego napedu wynik bedzie taki sam. Ze wzgledu na brak autoryzacji opisywanego Firmware'u przez NECa, wyniki nie sa w zaden sposob oficjalne.

Po tym wstepie mozemy przejsc do meritum :)

Testowanym napedem jest NEC 2500A z Firmware 1.07 DL beta 5 autorstwa Herriego.

Przed nagraniem sprawdzilem jak wykrywana jest plyta przez naped:

pawelblu 05.07.2004 18:45

Jako material do nagrania posluzyl mi film DVD Underworld (bez kompresji) wielkosci 6.44 GB. Film zostal zencodowany i nagrany programem DVD Shrink. Podczas nagrania widoczne bylo nagrywanie Layer 1 i w polowie zostalo zmienione na Layer 2. Program nie zglosil zadnych bledow. Oprocz tego nagrywanie odbywalo sie z wlaczona opcja DVD-ROM w DVD Shrink oraz z wlaczaonym booktype na DVD-ROM dla DVD+R oraz DVD+RW w DVDinfo. Oto co powstalo:

pawelblu 05.07.2004 18:48

Zaraz wrzuce jeszcze test odczytu z CDSpeeda, ale juz moge powiedziec, ze plyta URUCHOMILA sie w napedzie stacjonarnym (byla widoczna i otworzylo sie MENU). Sam film bede ogladal pewnie dzisiaj i pewnie dzisiaj pojawi sie komentarz odnosnie jakosci nagrania.

pawelblu 05.07.2004 18:55

Zapraszam http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36737

VIZZARD 05.07.2004 19:02

Nawet nie wiesz jak bardzo chcemy żebyś już oglądnął ten film :tak!:

pawelblu 05.07.2004 19:13

Nie powinno byc problemow:

pawelblu 05.07.2004 19:33

Z LiteOn niestety jest inaczej ...

Widac predkosc odczytu litka jest zbyt wysoka ???

VIZZARD 05.07.2004 19:39

A ten Nec to z jakiego miesiąca jest?

pawelblu 05.07.2004 20:11

Z marca - za ok 15 min. zaczne ogladac film :)

To jeszcze moze pierwsze 10% plyty w kprobe. Dlaczego tak nietypowo ??

Niestety na 811 nie uda sie uzyskac dobrego wyniku w Kprobe poniewaz nie da sie utrzymac stalej predkosci odczytu (wogole ten naped nie nadaje sie to testowania DL z tego co widze...). Ustawilem wiec predkosc na 8x. Test zaczal sie z 3.6x a skonczyl z 4.7x w polowie widac pomiar przy predkosci x4.

Jak wlaczam x4 to test zaczyna sie od 1.6x chyba i trwa wiecznosc... (po 1.7% dalem sobie spokoj).

VIZZARD 05.07.2004 20:26

Cóż, zatem miłego oglądania

qsqa 05.07.2004 21:29

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Z marca - za ok 15 min. zaczne ogladac film :)

To jeszcze moze pierwsze 10% plyty w kprobe. Dlaczego tak nietypowo ??

Na forum CDRinfo.com Emperor pisał, że kprobe nie za bardzo się nadaje do testów płytek DL wypalanych w NEC 2500. Bardziej wiarygodny jest test czy pójdzie w stacjonarnym DVD.

http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=66772

Pozdr
qsqa

piotrek123 05.07.2004 23:04

No i jak tam film?8)

pawelblu 05.07.2004 23:28

Obejrzalem. Ogolnie wyszlo zadowalajaco ale pojawily sie przycinki - dokladnie od 54 do ok 58 minuty zdarzaly sie przeskoki (bez takich kwadratow-pikseli, same przycinko-przeskoki). Oprocz tego reszta filmu odtwarzala sie IDEALNIE. Trzeba wziasc poprawke na to ze stacjonarny jest dosc niskich lotow takze wyciska siodme poty z odtwarzanych plyt ...

W kazdym razie mozna dac 4/5 za taki wynik.

Zreszta to jest dosc niedopracowany BIOS jezeli chodzi o nagrywanie DL. Herrie mowi ze bedzie sie na tym teraz skupial i pewnie ulegnie ta kwestia jeszcze poprawie.

Jestem dobrej mysli ...

Bede lazil z plytka po znajomych. Jak beda jakies interesujace obserwacje to dam tutaj znac.

VIZZARD 05.07.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Obejrzalem. Ogolnie wyszlo zadowalajaco ale pojawily sie przycinki - dokladnie od 54 do ok 58 minuty zdarzaly sie przeskoki (bez takich kwadratow-pikseli, same przycinko-przeskoki). Oprocz tego reszta filmu odtwarzala sie IDEALNIE. Trzeba wziasc poprawke na to ze stacjonarny jest dosc niskich lotow takze wyciska siodme poty z odtwarzanych plyt ...

W kazdym razie mozna dac 4/5 za taki wynik.

Zreszta to jest dosc niedopracowany BIOS jezeli chodzi o nagrywanie DL. Herrie mowi ze bedzie sie na tym teraz skupial i pewnie ulegnie ta kwestia jeszcze poprawie.

Jestem dobrej mysli ...

Bede lazil z plytka po znajomych. Jak beda jakies interesujace obserwacje to dam tutaj znac.

Jednym słowem

Alleluja, Brothers! :sluze:

pykson 06.07.2004 00:00

no to ladnie, DL zadomowil sie juz chyba na stale na tym forum,

gratuluje, to juz chyba trzecia poprawnie nagrana plyta na forum, 2x litek, 1x nec, idzie ku dobremu

nacuna 06.07.2004 01:46

TRZYMAM kciuki za Nec'a 2500a :)
Bo sam go mam :)

AleX69 06.07.2004 03:06

... ciekawe jak sie ma kompatybilnosc/odczyt DL plytek pod stacjonarne dtwarzacze dvd ... wesze :ZONK: :D

pawelblu 06.07.2004 09:34

Cytat:

Napisany przez AleX69
... ciekawe jak sie ma kompatybilnosc/odczyt DL plytek pod stacjonarne dtwarzacze dvd ... wesze :ZONK: :D

No wlasnie to sprawdzalem ... :)

Tak naprawde to tylko to jest interesujace. Tzn jak bardzo BIOS Herriego jest w stanie zmusic naped do poprawnego nagrywania DL. Okazalo sie ze juz jest lepiej niz gorzej :)

A to jeszcze nie ostatnie slowo Herriego ...

PS. Oczywiscie dla wiekszej kompatybilnosci ustawilem ROM dla tego DLa

pawelblu 06.07.2004 22:31

Film u sasiada odtwarza sie podobnie jak u mnie, ale teraz juz wiem cos wiecej na temat tych przeskokow. Samych przeskokow nie ma. Jest po prostu jedno miejsce na plycie - 56:20 (moze to jest miejsce przejscia miedzy layerami) w ktorym odtwarzacz sie zatrzymuje. Na kompie jest to 3 sekundowy freeze i przeskok natomiast na stacjonarnym jest to zwiecha w tym momencie i trzeba kombinowac zeby ogladac dalej (tzn przewijac w miejsce po 56:20).

Jabba the Hutt 06.07.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Film u sasiada odtwarza sie podobnie jak u mnie, ale teraz juz wiem cos wiecej na temat tych przeskokow. Samych przeskokow nie ma. Jest po prostu jedno miejsce na plycie - 56:20 (moze to jest miejsce przejscia miedzy layerami) w ktorym odtwarzacz sie zatrzymuje. Na kompie jest to 3 sekundowy freeze i przeskok natomiast na stacjonarnym jest to zwiecha w tym momencie i trzeba kombinowac zeby ogladac dalej (tzn przewijac w miejsce po 56:20).

Płyty tłoczone dwuwarstwowe czesto mają napis,ze przy przejściu warstwy może nastąpić chwilowe zatrzymanie odtwarzania. W praktyce nie zawsze to występuje albo jest niezauważalne. 3 s na kompie to chyba za dużo.

Jabba

lev 11.07.2004 01:47

Cytat:

Napisany przez Kameleon

hmmm...chcialbym wiedziec i w 100% wierzyc w to.
chyba jak wszyscy zreszta ;]
pisza inaczej, ale moze to tylko chwyt reklamowo-komercyjny i NEC trzesie majtkami iz wyda sie ze to te same nagrywarki.
nie zrobiliby wtedy takiej kasy na modelu 2510DL, i firma NEC w placy bedzie zawsze ostro...
ktoz to wie.. ?!
pisza niby-fakty, a ludzie z tamtejszego forum nabijaja sie z ludzi z NECa

zobaczcie:

"
Why is NEC not offering an official firmware update for the ND-2500A?
In the case of a DVD+R DL, for instance, the laser optics must be precisely adjusted. This adjustment must take place during production, however, and cannot be performed subsequently. It is therefore not easily possible to enable the ND-2500A to write a DVD+R DL after production. There is no guarantee that an updated drive will burn DVDs reliably after the update.
"

calosc dyskusji tutaj: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=26133

l.

nacuna 11.07.2004 09:02

Cytat:

Napisany przez lev
hmmm...chcialbym wiedziec i w 100% wierzyc w to.
chyba jak wszyscy zreszta ;]
pisza inaczej, ale moze to tylko chwyt reklamowo-komercyjny i NEC trzesie majtkami iz wyda sie ze to te same nagrywarki.
nie zrobiliby wtedy takiej kasy na modelu 2510DL, i firma NEC w placy bedzie zawsze ostro...
ktoz to wie.. ?!
pisza niby-fakty, a ludzie z tamtejszego forum nabijaja sie z ludzi z NECa

Zawsze mozna wgrac FW od Herrie'go i bedzie dzialac.
Bo juz niektorzy zrobili testy i dziala :)
Tylko szkoda, ze cena nosnikow DL jest drogaaaa.

lev 11.07.2004 11:17

wiem, wiem :] , ale chodzi mi o to czy to rzeczywiscie te same napedy -> identyczna linia produkcyjna dla modelu 2500a i 2510dl czy po prostu zmodyfikowany przez herrie`go firmware ktory UMOZLIWIA taki zapis na bardzo podobnym sprzecie.

l.

B@rtek 11.07.2004 12:06

na allegro 2510A jest po 450zł :)

sebikolo 13.07.2004 23:02

NEC 2500A - jaki bios?

Witajcie!

Mam NECa 2500A. Ostatnio nagralem znajomemu płytki DVD SONY, a on mowi, ze zacinaja sie mu na stacjonarnym odtwarzaczu. U mnie jest OK. Inny kolega ktoremu nagralem TDK - tez informowal mnie o zacieciach przy ogladaniu filmu z wesela. Jaki bios polecacie do NECa. Chodzi mi o taki, ktory najlepiej jakisciowo pali. TDK - i SONY i - + palilem x4, a biosik mam aktualnie 2k5107v2b5dl. Moze inny bios pali lepiej pod wzgledem jakosci? Prosze o rade.

VIZZARD 13.07.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez sebikolo
Witajcie!

Mam NECa 2500A. Ostatnio nagralem znajomemu płytki DVD SONY, a on mowi, ze zacinaja sie mu na stacjonarnym odtwarzaczu. U mnie jest OK. Inny kolega ktoremu nagralem TDK - tez informowal mnie o zacieciach przy ogladaniu filmu z wesela. Jaki bios polecacie do NECa. Chodzi mi o taki, ktory najlepiej jakisciowo pali. TDK - i SONY i - + palilem x4, a biosik mam aktualnie 2k5107v2b5dl. Moze inny bios pali lepiej pod wzgledem jakosci? Prosze o rade.

To chyba najlepszy bios do Neca jaki jest do tej pory :taktak:

To, że się u kogoś zacina płyta - nie świadczy od razu o złym wypalaniu - może te odtwarzacze są do dupy??? Tu szukałbym problemu :tak!:

Sam piszesz, że u ciebie jest OK

Jakie koledzy mają odtwarzacze? Niektóre, jak LG potrafią być bardzo wybredne.

Spróbuj jeszcze innych płytek albo pokombinuj z booktype DVD-ROM :mruga:

Yacho 14.07.2004 00:03

i nie nagrywaj plyt przy obciazonym kompie :)

sebikolo 14.07.2004 16:59

wypytalem znajomego, powiedzial mi, ze płytki nagrane u mnie utykają w 2 czesci nagrania. testowal na odtwarzaczu Philips i na DVD-ROM.

judam 21.07.2004 17:21

Nec NEC ND-2500A 8x Czy warto kupic ?

wiem ze na forum jest pelno pytac jaka kupic nagrywarke. Moj jest podobny ale i zarazem inny.
Chodzi mi dokladnie o model NEC ND-2500A 8x . Czy warto go kupic ? Prosze o porady wskazowki wady i zalety uzytkownikow wlasnie tego sprzetu. I jeszcze jedno. Czy bede mogl za jego pomoca zrobic wierna kopie zapasowa orginalnych filmow na dvd ? Z gory dzieki za wszelkie info.

pawelblu 21.07.2004 17:34

Z zalet to ma nagrywanie DVD a z wad brak odtwarzacza MP3.

Reszta zostala kilka razy przemaglowana. Wpisz do wyszukiwarki "NEC 2500" i po ok. dwoch godzinach lektury bedziesz o niej wiedzial prawie wszystko.

VIZZARD 21.07.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Z zalet to ma nagrywanie DVD a z wad brak odtwarzacza MP3.

Reszta zostala kilka razy przemaglowana. Wpisz do wyszukiwarki "NEC 2500" i po ok. dwoch godzinach lektury bedziesz o niej wiedzial prawie wszystko.

pawelblu!

Prawda, że cierpliwość ma swoje granice? :D

judam!

Jeżeli masz dobry czytnik DVD (Liteon, Toshiba) - kup Neca 2500A

Jeżeli nie masz - kup Pioneera 107D :taktak:

A jak nie masz i chcesz DL - kup Liteona 832S

klamocik 22.07.2004 00:17

Nec 2500A po małej modyfikacji obsługuje duale!!!

tytusdezoo 22.07.2004 00:51

Od dziś mam Aopen 8800 (nec2500A oem), przerobiłem go na Neca z biosem który pali Dual (Dość juz szajsu Liteon!!!!!!!).
Ale ten napęd to tez żadna rewelacja, nagrywa dobrze ale odczyt ma tragiczny. Nawet ma problemy ze swoimi płytami oraz z płytkami które nagrałem na Litku. A Liteon je czyta bez problemu.
Miałem kiedyś Pioneer 106 i myślę ze to sa najlepsze wypalarki i napędy DVD.

Ps. Wielki minus za odczyt ide jutro po dobry DVD-Rom. :bicz:

spidek 22.07.2004 10:46

Polecam Pionieer'a.Wczoraj zrobilem test k-probe plytki Datex 4x (cala czerwona) i bledy ponizej 10 PI az sie sam zdziwilem zrobie moze caly i wrzuce bo mialem cierpliwosc tylko do 40%.Jezeli nie zalezy ci na DL to tylko Pionek choc dla mnie Dl to (narazie) bezsens.Dac za plytke ok. 50 zl zeby nagrac film....jednym programem podziele to na 2zwykle plytki i wyjdzie kolo 6zl.Ja przynajmniej nie widze sensu Dl dla domowego uzytkownika.
Cya.

VIZZARD 22.07.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez klamocik
Nec 2500A po małej modyfikacji obsługuje duale!!!

Coś podobnego? :wow:

Nie piszę o tym bo to oczywiste - wałkujemy to na forum dobre 2 miechy, jak nie lepiej :D

Na myśli miałem tu, że Liteon to napęd uniwersalny + DL, a Pionek to lepszy napęd uniwersalny - DL, a Nec to super palnik + DL (reszta funkcji napędu jest mizerna, no poza cichą pracą i wysuwaniem tacki :D). Dlatego do Neca trza jeszcze dobry czytnk :taktak:

Sebastian997 22.07.2004 13:59

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Od dziś mam Aopen 8800 (nec2500A oem), przerobiłem go na Neca z biosem który pali Dual (Dość juz szajsu Liteon!!!!!!!)

Przerobka na DUAL ??? Chciales chyba powiedziec DOUBLE (layer). Bo "dual" w oznaczeniach nagrywarek oznacza neped zapisujacy oba formaty DVD, zarowno "plusy" jak i "minusy". A to zupelnie cos innego niz double layer, czyli zapis nosnikow dwuwarstwowych.
Natomiast na temat "szajsu" nie bede z toba polemizowal

seba_o 22.07.2004 17:30

no nie mowcie ze z odczytem jest tak fatalnie ze nagranych przez siebie plyt nie odtwarza? :/ serio jest tak zle?
ja dzis bylem kupic ale bedzie dopiero we wtorek :/ ale teraz mnie przeraziliscie
wiedzialem ze ma problemy z porysowanymi plytami, ale zeby z dobrymi?
powiedzcie ze tak nie jest :D

mam zamowic innego? juz sie napalilem na niego :D

VIZZARD 22.07.2004 17:43

Cytat:

Napisany przez seba_o
no nie mowcie ze z odczytem jest tak fatalnie ze nagranych przez siebie plyt nie odtwarza? :/ serio jest tak zle?
ja dzis bylem kupic ale bedzie dopiero we wtorek :/ ale teraz mnie przeraziliscie
wiedzialem ze ma problemy z porysowanymi plytami, ale zeby z dobrymi?
powiedzcie ze tak nie jest :D

mam zamowic innego? juz sie napalilem na niego :D

Zobaczysz sam!

Może jednak trafisz na jakiś dobry egzemplarz :taktak:

Na wszelki wypadek zostaw sobie PLNy na jakiś dobry DVD-ROM :D

Ale jako palnik jest nie do pobicia! :tak!:

miernik 22.07.2004 17:54

Mam pytanie moze glupie ale nie doczytalem jak wyciagnac oryginalny bios z tego NECusia na wszelki wypadek ?
Pozdrawiam

VIZZARD 22.07.2004 18:07

Cytat:

Napisany przez miernik
Mam pytanie moze glupie ale nie doczytalem jak wyciagnac oryginalny bios z tego NECusia na wszelki wypadek ?
Pozdrawiam

Tu są wszystkie biosy Original Stock od Neca - więc jeżeli nie widać różnicy - po co wyciągać? :D

miernik 22.07.2004 18:10

Poto ze jak oddam do serwieu to nie beda sie mieli do czego przyczepic.

VIZZARD 22.07.2004 18:28

Cytat:

Napisany przez miernik
Poto ze jak oddam do serwieu to nie beda sie mieli do czego przyczepic.

Daję przekład na polski:

Na tej stronce masz wszystkie oryginalne biosy od Neca 2500A :czytaj:

miernik 22.07.2004 19:51

Daję przekład na polski:

Pytam jak wyciagnac a nie z kad wziasc .
Jak bede chcial z kas wziasc to znajde , ja chce wyciagnac.

VIZZARD 22.07.2004 20:10

Cytat:

Napisany przez miernik
Daję przekład na polski:

Pytam jak wyciagnac a nie z kad wziasc .
Jak bede chcial z kas wziasc to znajde , ja chce wyciagnac.

Ale żeś się uparł! :D

Używasz do tego programiku NEC2x00A.exe

Komp startuje z dyskietki startowej, a więc DOS

Przykładowa linia wiersza poleceń wygląda następująco:

NEC2x00A.exe -pri -mas -out biosik.bin

gdzie:

-pri - promary controller
-sec - secondary controller
-mas - master drive
-sla - slave drive

-pri i -mas znaczy, że masz Neca skonfigurowanego na pierwszym kontrolerze IDE jako Master - jeżeli masz inaczej wpisujesz odpowiednie symbole

biosik.bin - to przykładowa nazwa biosu - ważne, aby była max. 8-znakowa

:mruga:

Odpalasz i ciągniesz ile wlezie! :D

miernik 22.07.2004 20:17

Oto chodzilo.
Dziekuje uprzejmie i klaniam sie.
Pozdrawiam.

miernik 22.07.2004 20:19

Ale musialem cie pomeczyc :-)))

pawelblu 22.07.2004 20:35

Cytat:

Napisany przez miernik

Ale to samo mozesz sobie sciagnac ze strony w 1 min zamiast w pol godziny kombinowac.

pawelblu 22.07.2004 20:37

Nie no troche przesadzacie - odczyt jest gorszy od litka ale nie jest taki tragiczny jak to opisujecie. Ja bezblednie zgralem na dysk lekko porysowana plytke ktora zacinala sie w stacjonarnym.

VIZZARD 22.07.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez miernik

Bo ja nie umiem tak od razu .... :szybksex:

Jestem taki nieśmiały .... :zawstydz:

VIZZARD 22.07.2004 20:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie no troche przesadzacie - odczyt jest gorszy od litka ale nie jest taki tragiczny jak to opisujecie. Ja bezblednie zgralem na dysk lekko porysowana plytke ktora zacinala sie w stacjonarnym.

No dooobra!

Przesadzamy..... :D

BTW: jedna płytka Neca nie czyni. Dwie! To już byłoby coś! :D

pawelblu 22.07.2004 22:39

Aj tam. Jakos go specjalnie nie katowalem i do tej pory nie mam zastrzezen. Ripowalem malo - jakies kilkanascie plyt, ale ze wszystkimi sobie poradzil.

VIZZARD 22.07.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Aj tam. Jakos go specjalnie nie katowalem i do tej pory nie mam zastrzezen. Ripowalem malo - jakies kilkanascie plyt, ale ze wszystkimi sobie poradzil.

No proszę!

Czyli sytuacja staje się coraz bardziej klarowna ....:taktak:

sonon 22.07.2004 23:38

A ja mam NEC-a, któremu zdarzyło się nie przeczytać kilku płyt, które sam nagrał. Te same płyty chodzą jednak idealnie na Toshibie. Są to płyty z danymi, więc nie mam jak tego sprawdzić na stacjonarnym. Było to jednak tylko kilka płyt nagranych zaraz po zakupie. Nagrałem jakieś 70 płytek i od jakichś 60 ostatnich taka sytuacja się nie zdarzyła.

A co do płytek tłoczonych - na razie tylko z jedną sobie nie poradził, była dość ostro skatowana. Tak więc chyba nie jest najgorzej :-)

pawelblu 22.07.2004 23:52

Wiesz jezeli mi NEC nie przeczyta DataWrite ktorego sam nagral to sie nie pochlastam :D - wrecz przeciwnie - uznam to za wynik standardowy.

sonon 23.07.2004 01:21

Tylko, że ja wypalałem na Verbatimach +R x8 printable od MCC. I to paliłem prędkością x4. Problem zniknął jak wrzuciłem nowy bios - najpierw 1.07 od Neca, później DL od Herriego. Tak więc podejrzewam, że przyczyną była nieodpowiednia strategia wypalania płyty. Teraz te Verby palą mi się idealnie.

seba_o 23.07.2004 08:57

troche mnie uspokoiliscie ;)

pozdro

VIZZARD 23.07.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez seba_o
troche mnie uspokoiliscie ;)

pozdro

No widzisz!

Grunt to spokój!

Najwyżej będziesz miał na kogo zwalić :D

VIZZARD 24.07.2004 00:30

Dla tych co się wahają czy kupić 2500A czy 2510A - świeżutka recenzja (a może już nie) z cdrinfo.com

Zobaczcie co kryje w środku Nec 2510A - to się uśmiejecie! :D

AleX69 24.07.2004 09:12

mocne!! :D

leszekgd 24.07.2004 09:48

VIZZARD - nie znam angielskiego, takze zdradz tajemnice czy 2500 i 2510 to te same "bebechy"

miernik 24.07.2004 11:16

Tam pisze ze na nalepce z kodem kreskowym ( wewnatrz napedu ) jest ciekawy napis a jaki to zobacz sam :-)))
Okazuje sie ze to ten sam naped tylko z innym BIOSem.

VIZZARD 24.07.2004 12:47

Otóż to!

Czyli domniemania wielu się potwierdzają 2500A = 2510A, a lepsze lub gorsze cechy jednostkowe zależą tylko i wyłącznie od danego egzemplarza :taktak:

Szczerze powiem, że wyniki testowanego tam Necika 2510A z zapisem x8 trochę mnie jednak rozczarowały - tutaj na forum niektórzy na swoich Necikach i Litkach lepsze rezultaty osiągają :tak!:

Cóż, ważne by trafić na dobry egzemplarz - zrobić sobie wedle upodobać i jakości zapisu 2500A lub 2510A, ale jak dla mnie 2510A nie przebił 2500A - wprost przeciwnie :D

Ale to tylko moje zdanie! :matrix:

tytusdezoo 24.07.2004 15:18

Z jakimi płytami ma NEC problemy i na jakim Biosie.
Z tego co widze to ma takie same problemy z tanimi płytkami jak Litek.

PS. Może ktoś z was wie jaki Biosik zapodać???

VIZZARD 24.07.2004 19:02

Cytat:

Z jakimi płytami ma NEC problemy i na jakim Biosie.
Z tego co widze to ma takie same problemy z tanimi płytkami jak Litek.

PS. Może ktoś z was wie jaki Biosik zapodać???

Z różnymi płytkami na różnych biosach na różnych egzemplarzach :D

Wierz mi, że nie ma problemów z tanimi - niedługo będę mógł to udowodnić :mruga:

Bios ja osobiście poleciłbym 1.07 v2b5 od Herriego :taktak:

pawelblu 24.07.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
...Wierz mi, że nie ma problemów z tanimi - niedługo będę mógł to udowodnić :mruga:...

To zdanie jest spelnialne ale nie jest tautologia.

Sa shity z ktorymi nawet NEC ma problemy w szerokim tego slowa znaczeniu.

VIZZARD 24.07.2004 19:38

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To zdanie jest spelnialne ale nie jest tautologia.

Sa shity z ktorymi nawet NEC ma problemy w szerokim tego slowa znaczeniu.

Ile w tym elokwencji, retoryki i enigmatyczności :wow:

Co do shitów - faktycznie - na pewno są takie, ale w porównaniu z Litkami generalnie Neciki wychodzą dużo lepiej :taktak:

Nec na przykład na pewno nie poradzi sobie z płytkami chodnikowymi ani z krążkami do szlifierek :D

pawelblu 24.07.2004 19:43

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ile w tym elokwencji, retoryki i enigmatyczności :wow:

Co do shitów - faktycznie - na pewno są takie, ale w porównaniu z Litkami generalnie Neciki wychodzą dużo lepiej :taktak:

Nec na przykład na pewno nie poradzi sobie z płytkami chodnikowymi ani z krążkami do szlifierek :D

Zacina mi sie Intenso no i oczywiscie Datawrite.

tytusdezoo 25.07.2004 12:30

Czy ktoś z was wie co to jest ten Aopen DRW8800 AAN - firmware 1.5A.
Niby pisze na zachodnich stronkach ,że to NEC 2500A ale jak wgram bios Herriego , są straszne problemy z zapisem i odczytem. Płytki SKY i Platinum "-" wszystkie do kosza. Może ktoś wie jakie firmware wgrać do tego ( moze DL) lub jak pogrzebać w biosiku tak żeby zmienić szybkości zapisu.

PS. Co zauważyłem to to że biosik Aopena obsługuje BOOKTYPE w NERO.

pawelblu 25.07.2004 15:25

wgrywasz 1.07 beta 5 DL + BS ??

tytusdezoo 25.07.2004 15:53

Tak i bardzo źle działa

pawelblu 25.07.2004 16:05

Cytat:

Tak i bardzo źle działa

To dzwine. Chyba masz problem.

tytusdezoo 25.07.2004 16:53

To może napiszeszna czym nie nagrywać.
Wypaliłem SKY-(AML), Platinum 8x(RITEK) - i LITEON - (RITEK) 4x i wszystkie do kosza.

pawelblu 25.07.2004 18:40

Cytat:

To może napiszeszna czym nie nagrywać.
Wypaliłem SKY-(AML), Platinum 8x(RITEK) - i LITEON - (RITEK) 4x i wszystkie do kosza.

Zobacz jak wyjdzie z espera -R i platkiem +R. No i cos z +RW zobacz - najlepiej Platinuma.

VIZZARD 25.07.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zacina mi sie Intenso no i oczywiscie Datawrite.

Ale tnie ci w Necu po wypaleniu na nim?

Monter 26.07.2004 00:52

No tak, w tym poście wiele uwag, cenny link do cdrinfo.com, ale ile osób tyle zdań... Sam myślałem o NECu, no ale biorąc pod uwagę jego braki w odczycie i jakość tegoż, chyba jeszcze poczekam... Może wypuszczą lada chwila x12 lub wyżej, ceny spadną, a co więcej, może nowy napęd wyjdzie im lepiej?

BioComp 26.07.2004 17:47

Faruk do TDK nie dokładają pełnej wersji nero 6 tylko badziew jakim jest nero Express plus kilka programów do remasteringu materiału mpeg-4 firmy ahead. Mogli by sie postarać o nieco lepsze aplikacje. Co do samego napędu to TDK jest super napędem sprawuje się doskonale no i ma o wiele ładniejszy przedni panelik :) nie tylko że jest czarny ale jest poprostu odlotowy design. Ja kupiłem ta nagrywarkę za 640 zł jest to pełny box :) pozdrówka. ps. nie wiem jak to jest w wpraktyce ale słyszałem że pomimo iż TDK 880N jest rzeczywiście klonem NEC'a 2500A jest tak naprawdę sporo poprawiony przez inżynierów TDK. Spotkałem sie z opinią iż ma o wiele lepszą korekcję odczytu płytek.

BioComp 26.07.2004 17:55

No więc głebokie talerzyki w warszawskich sklepach oraz na giełdzie sobie spokojnie leżą. Każdy z was może już przetestować swojego zmodyfikowanego NEC'a dwuwarstwową płytą VERBATIM'a o pojemności 8,5GB o ile macie sporo kasy w kieszeni (lub portfelu) jeden taki okaz (jedna sztuka) kosztuje około 75zł. Możecie zakupić 3-pack w którym znajdziecie 3 płytki które są po "okazyjnej" cenie a mianowicie 150zł

piotrek123 26.07.2004 20:50

Cytat:

Napisany przez BioComp
Faruk do TDK nie dokładają pełnej wersji nero 6 tylko badziew jakim jest nero Express plus kilka programów do remasteringu materiału mpeg-4 firmy ahead. Mogli by sie postarać o nieco lepsze aplikacje. Co do samego napędu to TDK jest super napędem sprawuje się doskonale no i ma o wiele ładniejszy przedni panelik :) nie tylko że jest czarny ale jest poprostu odlotowy design. Ja kupiłem ta nagrywarkę za 640 zł jest to pełny box :) pozdrówka. ps. nie wiem jak to jest w wpraktyce ale słyszałem że pomimo iż TDK 880N jest rzeczywiście klonem NEC'a 2500A jest tak naprawdę sporo poprawiony przez inżynierów TDK. Spotkałem sie z opinią iż ma o wiele lepszą korekcję odczytu płytek.

Stary daj sobie spokój:wesswiat::D

tytusdezoo 26.07.2004 23:15

Odwołuje wszystko to co pisałem o NECU (AOPEN).
Wymieniłem dziś napęd na nowy i kupiłem DVD-ROM LITEON SOHR-167T.
Musiał mi się trafić wadliwy model. Teraz jest ok , a nawet SUPER.
PALI PŁYTKI SKY( 2,6PLN) I MA PO ŚR - 12 A PO ŚR - 3.
Wgrałem bios od NEC i wszystko OK. :jupi: :jupi: :jupi: ^_^ ^_^ ^_^

:jupi: :D :jupi: :D :jupi: :D :jupi: :D :jupi:

piotrek123 27.07.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez Monter
No tak, w tym poście wiele uwag, cenny link do cdrinfo.com, ale ile osób tyle zdań... Sam myślałem o NECu, no ale biorąc pod uwagę jego braki w odczycie i jakość tegoż, chyba jeszcze poczekam... Może wypuszczą lada chwila x12 lub wyżej, ceny spadną, a co więcej, może nowy napęd wyjdzie im lepiej?

Monter poczekaj na Pioneera DVR-A08, to dopiero jest super sprzęcik, ja tylko czekam aż dostane go w swoje łapki:spoko:

VIZZARD 27.07.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez BioComp

Tak jak TUTAJ :D

joolo 28.07.2004 01:20

A co możecie powiedzieć o tym. Może poczekam na DL i do tej pory bedę miał na "zabawkę" tej firmy... Lite-On ? Niet!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08.