![]() |
Stary napisz to bardziej po polsku, co ci rysuje gdzie i kiedy bo nie bardzo kumam o co ci chodzi ?
|
no rysuje w od srodka tak do 1/4 calosci plytki sa ryski jak nagrywam i tylko na plytkach +i- r przy rw nie ma tego
|
Cytat:
Po zrobieniu się rysy informacje na temat struktury płyty są natentychmiast odczytywane :czytaj: I płyta powraca do pierwotnego swojego stanu :O |
Cytat:
|
Cytat:
No daj już spokój! :D @MLotek Wyczyść dobrze tackę napędu :taktak: A jak to nie pomoże - to weź kilka takich płytek, skrobnij laborat na temat zagrożonych ważnych danych :O I wal do serwisu :worek_tre: Normalne napędy, a zwłaszcza firmy Nec(@legion :mruga: ) nie robią czegoś takiego Żądaj nowego egzemplarza :tak!: Ja tak kiedyś zrobiłem z CDkiem Hitachi - choć dobra z niego maszyna była :taktak: Ale rysy? Tylko w górach! :tak!: |
Cytat:
|
legion vel MLotek, nie rozmawiaj sam ze soba.
|
legion - zpomniales ze tu sie zachowuje logi IP.
Zenada !! |
Cytat:
|
Cytat:
:taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
p.s. ostatnio cos Ci sie nie wiedzie, teraz jest was dwoch a juz obie czerwone kropy @MLotek, zapytaj legiona, on sie zna, pewno Ci pomoze powodzenia |
Cytat:
juz mam to co potrzebowalem:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
2 dniowy ban dla 2 profilow na przemyslenie i ochloniecie. Temat zamykam.
|
nec nd-2500A czy mozna flash na szybsza?
czy ten model nagrywarki dvd mozna sflaszowac na szybsza niz 8x?
i czy to ma sens wogole? i czy dobry zakup zrobilem za 230 pln brutto? pozdrawiam zinger |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. Ale mozna z niego zrobic nagrywarke DL Poszukaj biosu 1.07 beta 5 DL + BS by herrie na forum.cdfreaks.com |
a jak sprawdzic czy po flashu harriego ma juz dl? jak to wypalac? na jakich plytkach?
|
Cytat:
Wypalać to nagrywarką DVD :ognicho: Najlepiej na płytach DL :D |
Mam taki problem. Musze przerobic NEC 2500@2510. Chodzi o to ze do 2500 nie ma f/w z obsluga plytek DL produkcji Riteka (TRAXDATA) posiadam taka plytke i dlatego mi zalezy. Probowalem pod dosem ale ciagle jakies mam problemy. Miedzy innymi pisze ze bios jest uszkodzony. Litki i LG jakos nie mialem problemu w MTKFLASH przerobic. A moze wlasnie MTKFLASH uzyc???
|
MTKflasha nie dotykaj lepiej.
To powinno sie dac zrobic zwyklym execiem z jakiegos zachodniego forum. |
Cytat:
|
Jestem laikiem a chciałbym uaktualnić sobie Bios pod Dosem
Jak się to robi, prosiłbym opis w szczegółach. Help |
Cytat:
Jeśli np. twoja nagrywarka to SECONDARY MASTER to uruchamiasz tryb MSDOS w Windowsie i uruchamiasz program do patchowania z parametrami: Np. NEC2500A -sec -mas -out backuptwojegobiosa.bin -flash plikznowymbiosem.bin Wyjaśnienia parametrów wyświetlają się przy uruchamianiu programu parchującego pod DOS. Pozdrawiam & Good luck |
Serdeczne dzięki i tak z NEC-a 2510A OEM z ver. 2.04 Biosu udało sie uaktualnić do ver. 2.16, czyli najnowszej.
Reasumując, najpier uaktualniamy z windowsa do ver. 2.06 nastepnie z pod MS-DOS-a do wersji 2.15 i jeszcze raz z windowsa do ostatecznej jak narazie wersji Biosu 2.16 Jeszcze raz dziekuje za pomoc :) |
NEC 2500A vs NEC 3500A - test jedej płyty :)
Ilość załączników: 2
Ten sam nośnik PHILIPS 1-4x
pierwsza palona x8 na NEC-2500A (1.07 od Herriego) druga palona x4 na NEC-3500AG (2.17 od Herriego) |
Nec2500A - naprawiać na gwarancji?
nagranie na verbatim 4x(10pack) DVD+R:
PI max=1410 average=822 PIF max=860 average=94 na 10 plłytek u znajomych najczesciej czytają się np. dwie u mnie w necu wszystkie ale z ostrymi zacięciami zacięciami a na liteonie SOHD-167T nie lepiej (na niektórych zgłasza błędy) firmawe:1.07 .......??? napęd jest na gwarancji, zanosic do serwisu? na innych płytkach jest tak samo lub gorzej (intenso i esperanza) zauważyłem ze wolniejsze nagrywanie powoduje więcej błędów. pozdrawiam heinep. |
Tak serwis, o ile jestes pewien ze z systemem masz wszystko OK (czyli nie np. nie masz traya dlugosci tasmy filmowej)
|
Cytat:
To daj później znać :taktak: Ciekawe, czy będą naprawiać, czy też Nec 3500A w dłoń I do domu :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
NEC 2500A dziwne bledy...
Witam.
Mam maly problem z nagrywarka NEC 2500A. Otoz zauwazylem ostatnio calkiem przypadkowo ze psuje ona mi dane zapisane na dowolnych nosnikach DVD (na CD nie sprawdzalem). Przeprowadzilem maly test: Np. Kilka duzych plikow 1GB ZIP lacznie dajacych ok 4GB nagrywam na DVD+RW (nie wazne moze moze byc +- badz -+R) przed nagraniem robie sumy kontrolne tych plikow SFV za pomoca Total Commander'a. Po nagraniu zrzucam spowrotem dane na dysk i sprawdzam sumy oraz na koniec rozpakowuje wszystkie ZIP'y. Co sie okazuje?? Ze sumy sie nie zgadzaja mimo tego ze podczas zrzucacania spowrotem danych nie wystepuje zaden blad odczytu. Oczywiscie takie ZIP'y ze zla suma nie daja sie do konca rozpakowac (( Odziwo problem nie wystepuje za kazdym razem. Nagranie 1 (te same dane) - wszystko OK Nagranie 2 - zla suma dla jednego pliku Nagranie 3 - zla suma dla jednego pliku ale innego niz w nagr 2 Nagranie 4 - sumy OK Toz to totolotek :klnie: Na 90% dane zostaja uszkodzone i nie jest to blad zedu iles tam MB ale chyba 1bajta ?? Zmienialem napedy odczytujace tak nagrana plyte , np. DVD-ROM LiteOn i to samo. BIOS w nagrywarce zarowno od Herriego jak i oryginalny 1.07 - to samo. Podejrzewalem tez komputer: testowalem wszystko po kolei pamiec, procka, tasmy i wszystko gra czyli jednak nagrywara? Kompletnie nie wiem jak mam taka nagrywarke reklamowac przeciez dane daja sie spowrotem zczytac na HD ale roznia sie zawartoscia (1bajt) Co robic?? Pozdro, RyEk |
Zaistaluj sobie na nowo system i całe oprogramowanie. Myślę że robisz to pod winrarem???
|
Wlasnie o to chodzi ze przeinstalowalem Winde juz chyba ze 2-3 razy, inne nero tez sprawdzalem i to samo
|
Mam tę nagrywarkę, i mam podobnie, ale używam jej tylko do nagrywanie a do odczytu używam dvd-rom'u Toshiby. Jest to z tego co wiem spowodowane przez słaby odczyt płyt tego napędu, ale nagrywa dobrze. Doradzam kupno jakiegoś dvd-romu Toshiby lub jakiś inny dobrej firmy.
|
Też kupowałem mojego nec 2500a w komputroniku i jakies 2 tygodnie temu się mi laser pospuł, odesłalem i dzisiaj przyszedł spowrotem kurierem. Jakiez było moje zdziwienie jak odtwarłem i okazło sie ze wymienili mi juz na nec 3500a :piwo: 8 ) NAJLEPIEJ!! :)
Zaraz sie zabieram za testy biosy i te sprawy || |
to nec'e też się psują??
ja myślałem, że tylko lg :O |
Cytat:
|
InCD 4.3.0.5 a NEC 2500 -> DVD - Rozwiazanie
Ilość załączników: 1
Mam NEC-2500 i za nic nie mogę sformatować płyty pod InCD (wersja jak wyżej, ale i 3.5...). rusza formatowanie, a po dłuższej lub krótszej chwili wywala komunikat że płyta niezgodna lub porysowana.
Płytka DVD+RW x4 Verbatim od NAN-YA. Kupiłem dzis nową DVD+RW x4 EMTEC od Optodisc i od razu po kliknieciu formatuj, wywala ten komunikat. Na CD RW to samo. A w combo, ta płyta formatuje się ok. Czy może NEC-2500 nie obsługiwać zapisu pakietowego ??? Proszę o pomoc, bo juz trace resztkę cierpliwości :rozwal:. NEC 2500 = jeden "big problem". Taki błąd jest zapisywany w logu (nowa płytka): keGenSCSIError 2001 SCSI error: ----------------- Dodam że na Verbie nagrywałem do tej pory bez kłopotu. |
A to druga płytka: Verbatim
Błąd zapisany w logu: 03a4 04:10:02 21:32:37:20 e=0. Media is a DVD+RW. 03a4 04:10:02 21:32:37:20 e=2001. SCSI error: (Op 5Ah (ModeSense10) => os=0h host=0h tgt=0h sns=05/24/00h Invalid field in CDB Info=0h=0. @ ID=0_0_0_0 '_ NEC DVD_RW ND-2500A' CDB bytes:[5Ah][00h][03h][00h][00h][00h][00h][01h][08h] [00h][00h][00h]) ------------------------------ :O :'( :help: Jeżeli uważacie że wina leży po stronie nagrywarki, to oświeccie mnie. Ide do serwisu z nią. Mysle że to wyleczy mnie na długo z nec'a. Pozostaje Lite-On! |
O problem z NEC'iem :wow: Przecież to niemożliwe ||
|
Cytat:
A czar pryska! :D |
i wtedy prawda jest bolesna :>
|
InCD uzywam juz od paru lat, ostatnio na LiteOn 832S i jeszcze nigdy nie widzialem takiego bledu... ;)
|
Cytat:
|
http://www.de.nec.de:
DvD Burner ND-Series - Problems in conjunction with various burnsoftwares (directCD) or backupsoftware In operation with some special burnsoftwares or backupsoftware device doesn`t burn or is giving always error messages. What causes this problem? Our burners ND-1x00A, ND-21x0A, ND-3500A and ND-6x00A supports on the hardwareside no "Mt.Rainier" function, only "InCD" from Nero for CD-RW/ DvD+RW medias will be supported. If you have burn problems with a special application, pls. first verify with manufacturer of them, if "Mt.Rainier" is needed. Sorry, but a solution for this problem is not available at the moment. |
w sumie to sie dziwie ze ktos ! tego jeszcze uzywa ?
|
a niby dlaczego dziwic sie ze ktos tego uzywa? to przydatna aplikacja jezeli ktos czesto robi backup. jak kiedys nagrywalem multisesyjnie to gdy mialem na jednej plycie duza ilosc sesji (nie pamietam juz ile bo to bylo dawno, ale sesji bylo hmm 10-15) to juz cdrom nie czytal tego jak powinien... a z InCD nigdy zadnego problemu nie bylo jak nawet co godzine cos nagrywam przez caly tydzien
|
Komputronik - czekam na naprawe nagrywary juz ponad dwa tygodnie....
Niestety, czekam na naprawe nagrywary juz ponad dwa tygodnie, rozumiem ze wysylaja nagryware do producenta i czekaja na to co odeslą.... i zastanawiam sie czy mam sie pieklic czu grzecznie czekać dalej.....
naprawial moze juz ktos cos w Komputroniku? heinep |
Cytat:
Poczekaj, 14 dni ROBOCZYCH i powinnien przyjsc 3500a :cool: |
Cytat:
dzianks heinep |
Znalazłem odpowiedź na mój problem.
Powodem kłopotów jest... Alcohol 120%. Próbowałem z różnymi ustawieniami i z zainstalowanym Alcoholem (v1.9.2.1705) zawsze te same objawy. InCD wywala komunikaty jak niżej. Po odinstalowaniu kłopoty znikają i InCD pracuje prawidłowo. Wrzucam info o tym, może kiedyś, komuś, się przyda. I pytanie do "mocniejszych" w temacie: Czy istnieje możliwość zmienienia, jeśli tak to jakie wartości wpisać w tym oknie? Być może to ustawienie (defaultowe) jest powodem konfliktu? |
ja mam Alcohola 120% v1.9.2.1705 InCD 4.3.0.5 i u mnie na Litku 832 nie ma tego, no ale jak widac zalezy od konfiguracji kompa. Ustawienia przy instalacji Alcohola zawsze biore defaultowe
|
Dzieki i za to.
Skoro u Ciebie chodzi, to znaczy że jednak może. Spróbuje powalczyc u siebie. |
Właśnie cieszę się NEC-iem 3500 :-)
wymienionyna gwarancji w Komputroniku, pisze bo ktoś czekał na potwirdzenie że wymieniają.
heinep |
Cytat:
Tylko sprawdź czy nagrywa DVD-Video :O Bo chodzą pogłoski, że nie ... ^_^ |
Cytat:
|
Nowy BIOS do NEC_2500A
Na stronie http://www.station-drivers.com/page/nec.htm ukazał się Bios do Nec_2500A z numerkiem 1.09A
Ale niestety nie mogę go zainstalować do mojego Neca, wyskakuje komunikat "Target NEC ND-2500A is not found correctly", mam wgrany bios 1,07 Czy komuś udało się go wgrać ? |
Cytat:
On już dawno jest i TUTAJ :czytaj: Tylko zobacz co tam jest napisane :czytaj: Zresztą na tej stronce co podałeś także (only for Fujitsu/siemens OEM) Czyli dla Neców wydanych przez Fujitsu/Siemens :O Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał Ale skoro tak piszą - to pewnie tak jest :D |
Wymiana NEC 2500A na 3500A ?
Witam
Jest sens wymienic? jaka roznica w zapisie... o ile lepsza jakosc? moze ktos sobie wymienil i podzieli sie uwagami... bede bardzo wdzieczny! |
Cytat:
Jest tam jeden taki post :taktak: :D |
Witam...
Mam do Was pytanko: Jak najlepiej nagrywać płyty DVD, żeby czytały je stacjonarne odtwarzacze (i nie tylko)? Mam nagrywarkę DVD RW NEC2500A z biosem: 2k5107v2b5dl, odtwarzacz DVD Toshiba SD-M1912 oraz nagrywarkę CDRW TDK 16x10x40. Mam też trzy programy: NERO 6.3.0.2, DVD Decrypter 3.2.3.0, DVD Shrink 3.2.0.15 Z tego co się orjętuje to najlepiej chyba będzie nagrywać na DVD+ (Verbatim/TDK). Podobno tylko DVD+ da się "przerobić" na DVD-ROM??? Wcześniej używałem tylko DVD Decrypter (ISO READ a potem ISO WRITE), ale słyszałem, że lepiej obraz płyty robić DVD Decrypter, a wypalać w NERO? Nie wiem tylko czy: używając DVD Decrypter korzystać z opcji: FILE czy ISO READ? (pozostaje jeszcze ISO INPUT????), a wypalając w NERO, wypalać jako: DVD-ROM (ISO)? czy DVD-VIDEO? Proszę o jakieś wskazówki... Z góry dziękuję. MC_NEO |
Cytat:
Opcja ISO READ - utworzenie obrazu :taktak: Opcja ISO WRITE - wypalenie obrazu :taktak: Jeżeli miała by wyniknąć z tego dyskusja Na temat jakości wypalania jednym programem albo drugim To bez kozery powiem: DVDDecrypter :tak!: A co do bitsettingu na Necu na tym firmware Możesz zrobić tak: 1. Ściągasz program DVDInfo Pro i instalujesz go 2. W obrazkowym Menu jest takia ikonka z płytą i dopiskiem +RW - użyj jej 3. Pojawi ci się okno, w którym tam gdzie jest: CHOOSE A BOOK TYPE zaznaczasz DVD-ROM 4. Następnie klikasz na dwa duże przyciski: SET DRIVE DEFAULT ...., tak, że w okienku po lewej stronie na dole będzie DVD-ROM Teraz zawsze nagrana przez ciebie płyta DVD+R/RW będzie miała booktype DVD-ROM :taktak: Jest to najlepszy sposób na kompatybilność z innymi peryferiami DVD Plus oczywiście dobre płyty - jak to zauważyłeś - Verbatim i TDK (to na pewno) :czar: |
Akurat tego potrzebowałem, a przy okazji za wcześniejszą pomoc leci reputka. Dzięki.
|
Cytat:
|
Wypalanie Płyt DVD... Bitsetting... DL...
Witam...
Otórz mam pewien problem z nagrywaniem płyt w Nero... Ale od początku: Mój sprzęt to: DVD-RW NEC ND-2500A (z biosem 2k5107v2b5kl), TOSHIBA DVD-ROM SD-M1912 oraz CDRW TDK 16X10X40. Opis problemu: Jeżeli nagrywam płyty w DVD DECRYPTER VER.3.2.3.0 (ISO READ oraz ISO WRITE), korzystając z DVD INFO PRO VER.2.4 (bitsetting) nagrana płytka jest OK - DVD-ROM :cool: . Jeżeli użyję DVD DECRYPTERA tylko do zrobienia obrazu płyty, DVD INFO PRO do bitsettingu, a wypalić chcę w NERO VER.6.3.0.2 zarówno jako DVD-ROM (ISO) lub DVD VIDEO po analizie płytki pojawia się komunikat: "BŁĄD KALIBRACJI MOCY LASERA!!!" :wow: (zaznaczam, że korzystam z lepszych plyt DVD: Verbatim lub TDK). Prosiłbym o jakieś porady w tej sprawie... z góry dziękuję... Pozdrawiam... MC_NEO |
do wypalania *.iso staraj sie uzywac np. dvddecryptera lub cloneDVD2
nero jakos nie radzi sobie z niektorymi plikami *.iso (to moje zdanie - mialem kilka przypadkow) |
Cytat:
Przygotowuje film i nagrywa :D |
No i jak podobają ci się podpowiedzi kolegów z góry. Jak nie działa to nie używaj a uzywaj tego co działa. W sumie to jest słuszne rozumowanie a przynajmniej przynoszące dobre efekty. ;-)
|
Ostatnio wgrałem sobie do swojego NEC-a 2500A bios od MADDOG-a 2.F7 SL&DL Bitsetting.
Hawk palony x4 na NEC-2510A 2F.7 :) |
A to Hawk x4 DVD-R burn x4 2500A 1.07v2b5 Herrie
|
@VIZZARD: "A to Hawk x4 DVD-R burn x4 2500A 1.07v2b5 Herrie"
@Kowanski: "Ostatnio wgrałem sobie do swojego NEC-a 2500A bios od MADDOG-a 2.F7 SL&DL Bitsetting.Hawk palony x4 na NEC-2510A 2F.7 :wow: WoW :wow: Nigdy nie widziałem takich Hawków, tzn tak ładnie wypalnoych. Panowie czy możecie mi powiedzieć jak te nośniki po takim ładnym nagraniu chodząw stacjonarkach? Od niedawna mam Litka 1633 ale ponieważ pali dość marnie (plusu nienajgrzej, ale minusy to tragedia) mam zamiar zamienić go na NECa3500. Czy warto? Jak koledzy myślą jak duża może być niedokładność skanowania plłyt nagranych przez Neca w innych napędach (tych które mają zdolnośc do odczytu błędów). Czy napęd dvdrom Toshiby będzie w stanie przeprowadzać dokładne testu jakości dysku (Nero CDDvd speed; kprobe; dvdinfopro). |
Płytka ta chodzi u mnie w stacjonarce idealnie :taktak:
Zresztą tak samo jak ta :> |
A to Hawk x4 DVD-R burn x4 832VS0B(Liteon)
|
Jaki bios do Nec 2500
Jaki jest najnowszy i najlepszy sofcik do Neca 2500? Aby był dual i nagrywał płytki jako DVD-ROM
|
Ja używam tego biosu /większość posiadaczy tego modelu chyba też/ 2k5107v2b5dl.
|
Cytat:
|
Ja ostatnio używam też tego biosu MADDOG 2.F7 - ale czy jest lepszy...
|
Jest nowy bios do NEC-a 25x0A - jest to bios Mad Dog 2F.8 na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware :)
|
Cytat:
|
Raczej tak :)
|
Cytat:
|
Cytat:
:) |
poszlo .... 2.F8
slawekj@ nawet jezeli nikt nic nie wie ... ktos musi to zrobic pierwszy R'n'R czy tez tam P'n'D .... |
Pewnie są testowane jakoś i niedługo ukaże się orginalny bios do NEC-2510A z nowymi nośnikami i strategiami zapisu.
Wgrałem 2.F8 i nagrałem dwie płytki narazie Memorex DVD-R 4x Testy zapodam później :) Test tutaj http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...4&postcount=72 |
Jest nowy biosik do NEC-25x0A od Mad Dog 2.F8 do pobrania tu http://www.micheldeboer.nl/firmware/
Ten biosik ma bitsetting dla DVD +R/+RW/DL Płytka Memorex DVD-R x4 wypalona na tym biosie :) |
Rpc1
Cytat:
I czy te biosy napewno się nadają do Nec-2500A? A może lepiej wgrać http://www.micheldeboer.nl/firmware/2510A221.zip ?? |
Cytat:
Można bez problemu wgrać do NEC-2500A - ja mam wgrany :) |
??
Cytat:
|
Cytat:
|
witam. mam NEC 2500A i seryjny bios. kupiłem bulkpaq 8x dvd-r ale palą się w 4x. poradźcie jaki bios mam wgrać żeby w przyszłości także palić DL?. thx.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ps. A kto jest producentem tych Bulkpaq 8x DVD-R ?? |
Cytat:
Toż to klasyka! Nie mieć tego biosu w napędzie - to grzech :mruga: No chociaż na jeden dzień! :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
nec 2510a a powrót do oryginalnego biosu
Witam!
Mam nagrywareczkę 2510a, do której wrzucilem FW od harriego, ale teraz chcę wrócic do oryginalnego biosu, ponieważ chcę ją zamienić na 3500AG. Moje pytanie: jak to zrobić? bo coś mi nie idzie ... ;p |
Ilość załączników: 3
Zamienilem "klasyka";) na najnowszy 2.F8_QB1 i nagralem espke dvd+r 4x (na AML) i dziala ok. Zrobilem tescik na 811s i wynik raczej lepszy niz na starym 107v2b5. Jak kumpel wrzuci mi screeny na ftp to wrzuce tutaj.
Przy okazji mam pytanko do Kowanskiego (jako speca od 401@811s:)) Wszystkie testowane przeze mnie plytki na takim napedzie (u kumpla) maja bardzo duzo pikow. Co moze byc przyczyna? Sa zawsze, niezaleznie od tego w jakim napedzie byly nagrywane (nec, ww litek), czy jaki jest nosnik. Co moze byc przyczyna? Na poczatku testowalem na starym HSOK, zmienilem na HSOP i jest to samo. Co jest grane??? Aha, zaznaczylem usuwanie pikow, wiec to nie to. PS. Kowanski czy mozesz porownac jakosc zapisu na biosach od maddog'a i harriego (na tej samej plytce i przy tej samej predkosci?) Pozdrowka! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:55. |