![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
pieknie 8)
pozdr |
Ilość załączników: 2
OK. Oto wykres K-Probe płyty Princo-R 4x, nagranej w Lite-On'ie 812S, i w nim odtwarzanej:
Płyta ta zacinała się przy odtwarzaniu w marnym odtwarzaczu DVD (Manta): Drugi wykres to taka sama płyta (z tą samą zawartością), ale nagrana w NEC-u 2500 i odtwarzana też w 812 (K-Probe obsługuje tylko napędy Lite-On'a). |
wstaw jako załącznik tylko odpowiednio pomniejsz ten obrazek do rozmiaru 640 x 480
|
OK, chętnie zamieszczę - jak mi pomożecie. Wstyd przyznać (prawie 900 postów), ale nie wiem, jak wstawić obrazek do wiadomości - a nie jako załącznik do ściągnięcia.
|
Cytat:
|
W 100% zgadzam sie z puchem i dlatego na dzien dziesiejszy najlepszym combo jest: NEC2500 + czytnik DVD i nagrywarka liteona lub combo liteona.
Ale jutro moze sie sporo zmienic ... ;) |
Cytat:
|
nec nd-2500
:help: eloo
właśnie stałem się posiadaczem w/w palnika .prośba do osób korzystających z tego sprzętu -podzielcie się radami ,uwagami ect.. w szczególności interesuje mnie jakie płyty dvd-+r rozpoznaje, pali ? :zawstydz: |
Dzięki wielkie. To nagrywara dla kumpla, a on wysyłkowo nie chce. W każdym razie sprawdzę obie firmy. :-)
|
Moje niewielkie doświadczenie z Lite-On'em 812 oraz NEC'iem 2500 wskazuje, że NEC ma znacznie lepszą jakość zapisu (testy K-probe'm i praktyczne: jednym i drugim nagrałem dokładnie te same płyty; ilość błędów na płytach nagranych NEC'iem była o rząd wielkości mniejsza, a jedna z płyt nagranych Lite-On'em nie chciała się dobrze odtwarzać w marnym odtwarzaczu DVD).
Natomiast jako czytnik NEC nie sprawdza się w ogóle - ma słabą korekcję błędów. Ekstrakcja muzyki z CD też mogłaby być lepsza. Jego osiągów jako nagrywarki CD-R(W) również nie można zaliczyć do pierwszej ligi. Dlatego też uważam go za bardzo dobrą nagrywarkę DVD, ale pod warunkiem, że nie zrezygnuje się z oddzielnej nagrywarki CD, no i przydałby się jeszcze dobry czytnik CD/DVD. Lite-On jest bardziej uniwersalny, ale kosztem gorszej jakości zapisu DVD. |
Cytat:
Ale Nec'i mają za to lepszą jakość nagrywania płyt. |
Cytat:
|
Właśnie jak sobie radzi Nec z porysowanymi płytami . I co do Pionieera to słyszałem że ma super optyke , wiedz i korekcja bedzie chyba dobra. A co do nagrywania przez niego tanich płyt to słyszałem różne opinie .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To jest to samo :spoko: , a Nec duuużo tańszy, właśnie kupiłem i działa bez zarzutu.
|
Jakbys zajechał do Gliwic to looknij tu http://www.profcomputer.com.pl/ Nie wiem czy nec jest w cenniku ale jak zadzwonisz to ci go sprowadzą napewno.
|
Skan
Zachecam do zakupu w Dabrowie Gorniczej polecam sklep "SKAN" znajduje sie on na ulicy paryskiej polecam go w szczegolnosci na to iz "panowie" znajdujacy sie w tym sklepie znaja sie na tym co robie napewno doradza w wyborze a takze mozna ponegocjowac cene naprawde warto :jupi: :spoko:
|
Sprobuj w sklepie ze sprzedarza wysylkowa. Np. www.komputronik.pl ;).
|
Gdzie kupić NECA 2500
Mam pytanko. Gdzie kupić Neca 2500 na terenie Sosnowca, Katowic lub okolic? Może ktoś ma sklep i ma tą nagrywarkę na składzie akurat, albo ktoś wie, gdzieś widział.
Dzięki za informacje :-) |
Cytat:
|
|
Pionieer 107D vs Nec 2500a
Co lepiej kupić. Pionieera 107 czy Neca 2500.
Zalezy mi na tym żeby działały tanie płyty i była dobra korekcja błędów . No i oczywiście napęd dobrze mi słurzył . |
Cytat:
Cytat:
AMI: Advanced Chipset Configuration | Onboard USB | Enabled Award: PNP/PCI Configuration | Assign IRQ for USB | Enabled Phoenix: Advanced Peripheral Setup | Legancy USB Support | Enabled pozdr |
Czemu nikt sie nie wypowiada na ten temat?! :(
Ludzie to jest z wami? |
Cytat:
Cytat:
1.) Kprobe obsluguje tylko LiteOny lub OEMy LiteOna. 2.) Niektore napedy wogole nie zwracaja C1/C2 do takich nalezy np. NEC 2500A wiec z testowania nici (no chyba ze test predkosci odczytu plyty). Takze diagnostyka na NECu 2500 bedzie trudna ... Powiem szczerze - ja zakupie taki zestaw: nowy NEC DL jezeli nie bedzie duzo drozszy od zwyklego, w przeciwnym wypadku wezme 2500A i moze uda sie go podkrecic do DL albo nowego LiteOna 832. Jezeli kupie NECa to na 100% dokupie DVDROM LiteOna. |
Cytat:
2)Nawet nie wiedziałem ze kprobe obsługuje jakies inne napedy oprocz liteonow 3)napedy dvd w wiedkszosci (szczegolnie jak jeszcze nie sa liteona) daja zle wyniki w kprobe dlatego do robienia testow zaleca sie nagrywary litka najlepiej oddajaca to chyba 811s, stad moga brac sie twoje ewnetualne błedy w nagraniu. Sprubuj zrobic testy tego nosnika na nagrywarce liteona- bedzie calkiem inny wynik chyba ze juz sprawdzales i sie myle to sorks, w kazdym badz razie moj asus nie obsluguje kprobe :smutny: |
Cytat:
Czy tez tak moglbys zrobic? |
Dzieki panowie za wypowiedzi - o dziwo nie zagladnal tu chyba zaden zatwardzialy fan litkow wiec z powzyzszych wynika ze NEC uber ales :) znalazlem w poblizu zamieszkania NECa za 499 zl - jeszcze kilka groszy dozbieram i lece do sklepow :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Pomiar bledow na NEC ND-2500A
Zwracam sie z wielka prosba do wszystkich uzytkownikow NEC'a ND-2500A, zeby zrobili testy wypalonych plyt dvd w KProbe. Nastepnie prosze zamiescic je na tym forum w postaci screenow!
Prosze tez napisac jakiej firmy jest nosnik i czy wasza nagrywarka znajduje sie w kompie czy w obudowie usb 2.0/fire wire. Z gory serdecznie dziekuje! |
Cytat:
|
Mam NEC'a
Mam NEC'a i wszystko jest cacy, polyka wszelkie plytki, ladnie nagrywa, ladnie odczytuje. Wczesniej mialem LiteOn 411S i byla makabra, teraz jestem bardziej niz szczesliwy!!
|
nec za 515,-
|
Najlepiej poczekaj - zaraz wejdzie nowy model liteOna, a niedlugo pewnie tez NEC.
|
Cytat:
Bede musial pojsc i powiedziec "s sciagnalby mi pan ja ?" a wiadomo w takich przypadkach panowie ze sklepow lubia doliczyc sobie za fatyge.... Wiec wybiore neca jesli FAKTYCZNIE bedzie on lepiej zapisywal plyty . Stad moje pytanie - jak dyskusyjny to jest fakt ? (a moze bezdyskusyjny ? :P ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Bierz NEC'a!
|
NEC ND-2500A czy Liteon 812S
Jak w temacie....
Za neckiem przemawia "pokrewienstwo" z TDK i "ponoc" lepsza jakosc plyt Plusy liteona: - Cena (60 zl taniej) - Dostepnosc (bedzie latwiej zdobyc) - Wiem gfdzie do niego znalezc biosy :) Czy NEC jest zauwazalnie lepszy ? nagrywarkja DVD bedzie raczej dlugoterminowym zakupem wiec nie chce kupic byle czego z drugiej strony te 490 zl za neca to max.... Jak jest z update'ami biosow do NECa ? czesto wychodza ? potrzebne toto wogole ? Prosze wypowiedzcie sie..... |
Cytat:
Poszukaj na www.google.com |
a gdzie kupiłes bo u mnie jak jest to powyżej 550 zł :( a te 50 zł nadwyżki to wole zainwestować w płytki :D
|
Cytat:
Update: Gdzie sie wlacza ta opcje "USB Legency" w biosie? Szukalem i nic :( Mam plyte glowna MSI K7N2 DELTA-L DDR400 AGPX8 NFORCE. |
A skad sciagnac FW do NEC'a?
|
Cytat:
|
ile dałes za tego NEC'a bo tez mam zamiar kupic :) pozdro
|
TDK 880N (NEC 2500A clone) - nowy FW
http://www.tdk-europe.com/dvd/firmwa...W880N_v133.exe
Added media support: DVD-R: AUVISTARM01 [4x] Auvistar [2x] FORNEX101 [4x] Dvsn A001 [4x] DATA TRACK [4x] DKM_01 [4x] INFODISC-R01 [4x] MUST 001 [4x] LONGTEN 009 [4x] NAN YA A01 [8x] TAROKO-MX4 [4x] DVD+R: IMC JPN R01 [4x] OPTODISCOR8 [4x] DAXON AZ2 [4x] PHILIPS C08 [8x] Czyli pewnie za parę dni pojawi się nowy FW do NEC-a. |
Nec 2500
kupilem i wypalilem juz dwie plytki i sa ok. Nawet dvd Thomsona ktory nie czyta nagrywanych plyt cd odtwarza bez problemu. Dzieki serdeczne za pomoc :spoko: :piwo: :jupi:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nec 2500a jest zarypisty , pali najgorsze No name DVD i jest bardzo cichy podczas nagrywania , wsuwaniu tacki i wysuwaniu .Miałem przez ponad rok 5 nagrywaek nawet Pionnka i Liteona ,Liteon kupa problemów i głośna praca jedynie dużo zabawy w zmianie FW a śmieci Noname miał probłemy.Nec 2500a z biosikiem 1.07 jest poprostu super wreszcie jestem zadowolony.
|
[QUOTE=Faruk]Jako właściciel TDK sprawę zbadałem dokładnie. I wygląda ona tak, że technicznie rzecz biorąc TDK 880N to w 100% dokładnie to samo co NEC ND-2500A. [QUOTE]
No, nie powiem ucieszyles mnie tym stwierdzeniem. Kupilem jakis tydzien temu neca ale mocno zastanawialem sie nad TDK. Cena jednak zdecydowała za mnie. Jestem teraz zadowolony ze tak zrobilem. BO: gwarancje i tak mam u kumpla w sklepie, także jak by co to załatwi mi wszystko. Wersja BOX mi nie potrzebna wystarczy sam napęd. |
a moze do lasu ... 8)
wszystko pali plytki bez zjakniecia ja wybralem nec'a bo szkoda bylo mi siana na pion'ka i tdk'a jak masz kase to szalej :D pozdr |
Top20
http://www.monitor.pl/bxa/?id_kategorii=35&monse
Na tej stronce nec jest za 515,- a tdk za 799,- a moge tdk miec za 680,- czyli w najlepszym przypadku to 165,- roznicy. A moze pionek a07? |
mam neca i jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o liteon i sony to sa podobne takie same napedy poniewaz sony zlecil produkcie litenowi produkcjie swoich napewdow ale czy to prawda to nie wiem tak slyszalem
ja polecam ci nec nd 2500a ( w cenie 500-530zl z dwuletnia gwarancja ) |
Nec ND-2500A dobry wybór czy lepiej Sony
Czy kupić NEC, Sony. czy LiteOn - DVD oczywiście +\- 8x
|
ja mam TDK 880N - narazie SUPER sie sprawuje.. spalil juz ok 30 plytek :) i wszystkie poprawnie chodza.. nie mam mu nic do zarzucenia i ... jak najbardziej POLECAM!
pozdro ;) |
mam osobiscie nec'a i jestem zadowolony oile sie orientuje nec'i sa tylko w wersji oem i maja gwarancje przewaznie 23 lub 24 miesiace ( ale to nie duza roznica ) cenowo to wydatek okolo 500-530zl natomiast co sie tyczy tdk to sa to jedynie wersje box i za te wszytskie smiecie ktore sa w boxie trzeba doplacic okolo 270zl czyli koszt tej nagrywarki to wydatek rzedu 780-810zl wiec roznica jest znaczaca mysle ze lepiej jednak zdecydowac sie na nec'a nic przeplacac srednia 270zl ktore lepiej przeznaczyc na plyty ----- ale to tylko moje zdanie decyzja i tak nalezy do ciebie
|
Jako właściciel TDK sprawę zbadałem dokładnie. I wygląda ona tak, że technicznie rzecz biorąc TDK 880N to w 100% dokładnie to samo co NEC ND-2500A. Rożnice są takie:
1. TDK ma zdecydowanie lepszą gwarancję - pełne 2 lata w systemie door-to-door 2. Z TDK dostajesz pełną wersję Nero (i polską książkę o Nero) - oddzielnie do kupienia za ponad 300 zł. 3. TDK jest z czarnym przednim panelem. NEC w Polsce to tylko klasyczny beż (na świecie również czarny lub srebrny). 4. TDK nie ma na panelu przednim gniazda słuchawkowego i potencjometru. 5. Użytkowników NEC-a jest dużo więcej, więc można liczyć na lepsze wsparcie ze strony przerabiaczy firmware-ów (RPC1, zdjęty Rip Lock itp.). Oczywiście napędy są w 100% zgodne technicznie więc FW jest wymienne, ale ponieważ mają inne nazwy więc standardowe programy do wgrywania nowego FW pod Windows nie zainstalują go na innym napędzie. Trzeba używać DOS-owego flashera co nie każdemu odpowiada. To chyba tyle. Ceny obu napędów jak rozumiem znasz skoro chcesz je kupić. Więc teraz sam musisz sobie odpowiedzeć czy warto dopłacać do TDK (bo pewnie jest droższy) czy jednak nie. Ja dopłaciłem już dwukrotnie kupując do domu i do pracy TDK. Ale to oczywiście nic nie znaczy. :-) |
->
|
sprawdz czy masz wlaczone w biosie >USB Legency<
pozdr |
Ja bym brał TDK chociarz wiele osób na forum zachwala NECa. :D
|
Jezeli TDK jest drozszy o mniej niz 100 zl. to bierz TDK (masz duzo lepsza gwarancje door to door).
Jezeli jest drozszy od NECa o wiecej niz 100 zl. to bierz NECa. Technicznie to te same napedy. |
SPRAWA PILNA NEC ND2500A czy TDK 880N
Sprawa dosc pilna musze podjac decyzje do jutra do 16.00. Co wybrac Nec'a czy TDK. A moze jakis inny naped? chodzi o niezawodnosc i jak najmniej padnietych plyt. Acha no i ktory nagrywa najlepiej na tanich plytach? :help:
|
Cytat:
|
co do partycji systemowej to szczerze watpie no chyba ze masz jakis przedziwny sposob nagrywania. Bo umnie wszystko jedno skad nagrywam leci odrazu na plytke.
sprobuj innym programem nagrac. pozatym wydaje mi sie ze robienie z plyty dvd dyskietki mija sie z celem ale to moje skromne zdanie. jak nie wiesz czy to obudowa usb to niepozostaje nic innego jak sobie wsadzic nagrywarke na chwile do obudowy i sprawdzic. |
Bledy na nagrywarce NEC ND-2500A
Witam. Wlasnie kupilem nagrywarke NEC ND-2500A. Zakupilem takze plyty. Miedzy innymi DVD+RW Verbatim 4x. Po zainstalowaniu w/w nagrywarki w obudowie 5,25" USB 2.0/Fire Wire zrobilem formacik plyty dvd+rw. Na poczatku skasowalo sie tylko kolo 20% i przestalo. Ponownie zrobilem pelny format plytki i tymrazem skasowalo sie do konca. Potem wypalilem kilka filmow na tej plycie. Wlaczam K-Probe. Daje na zakladke Write Strategy i robie test wypalonej plyty (4x). Strasznie duzo bledow powstalo! Co moze byc jego przyczyna? Dlatego ze uzywam w/w nagrywarki w obudowie, a nie w kompie? A moze mam za malo miejsca na partycji systemowej? Prosze o pomoc.
|
Cytat:
|
Napijscie sie herbatki z melisy ...
|
zastanow sie zanim cos napiszesz.
przeciez powiedziales ze ci sprzedali za 485 i placzesz ze mogles kupic jeszcze taniej wiec. 485-480=5zl 485-475=10zl 485-470=15zl Cytat:
|
Cytat:
Filmy ogladam na stacjonarnym DVD ONKYO 500 |
Cytat:
Kapisz? |
Cytat:
Cytat:
Mimo wszystko bierz NEC :piwo: |
Cytat:
485-475=10zl 485-470=15zl juz wiesz o co mi chodzi ? |
Cytat:
|
Witam ludziska
No dobra to co ja mam teraz wybrac litka 812 - pioneera 107 - czy nec 2500 wypalac bede filmy gierki dane Dzieki za wszelkie podpowiedzi i rady oby na temat. Pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
LOL
ty liczyc nie umiesz z reszta poprzedni kolega tez sie nie popisal 10-15 zl jesli juz matematycy pozatym jesli ci kolesie sposcili na 485 to to jest mniej niz 488 zl a sklep tez musi cos zarobic wiec nie mysl sobie ze ci za darmo to oddadza. Ja kupilem za 520 zl i wsumie cena nagrywarki mnie jzu malo obchodzi bo sobie zwalilem 5 tdkow za 42,50. A co do wypowiedzi typu "cos w tym temacie ucichlo" "za drogo maja" to tez zadluga nie jest. |
Cytat:
|
hehe no tak 25 zl = 5 DVD :P hehe ;) dobrej jakosci :]
|
Cytat:
Na jednej stronie, znalazlem oferte NECa ND-2500A oem za 520zl. Na tej stronie widnieje takie napis: Gwarancja najlepszej ceny na płyty i napędy CD/DVD! Jeśli znajdziesz gdzieś niższą cenę my sprzedamy Ci jeszcze taniej! Kowanski podal mi linka do sklepu gdzie sprzedaje tego neca za 499zl. Wykorzystalem tego linka i napisalem do powyzszego sklepu. Oni sprawdzili czy sie zgadza i odpisali mi, ze moga mi sprzedac neca za 490zl. Odpisalem im, ze odrazu bede kupowal plyty, wiec niech mi zniza jeszcze. Ostatecznie obnizyli mi z 520zl do 485zl. Czyli cale 35zl taniej. Juz zamowilem u nich nagrywarke i plyty. Ale to co zaluje, to ze nie dostalem twojego linka Esiek :( Gdybym im pokazal oferte neca za 488zl to po dlugich negocjacjach prawdopodbniej sprzedaliby mi nagrywarka za 475 a moze i 470zl. Zobacz jaki upust. No coz, za wczesniej zglosilem zamowienie, wiec kupuje za 485zl. A moglem kurcze poczekac kilka godzin i bym kupil za 475 lub 470zl :( No coz takie zycie. Koncowe motto mojego postu. SPIESZ SIE POWOLI! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Osobiście kupiłem w komputroniku i se chwale. ok 550zł, mega szybka dostawa i ogólnie wszystko działa oki (gwarancja 24 miechy). Lecz jeśli zalezy ci bardziej na cenie to ja bym spróbował tu http://pc-markt.strefa.pl/product_in...56374928948833
Pozdr. |
Ja mam okazje kupic za 500 z 24 mies gwarancja ale to od znajomych. Normalnie maja 520 i 12 mies. Jezeli dostaniesz 520 i 24 mies to juz jest dobra oferta.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
... na poprzedniej gieldzie (wgk) kumpel kupil za 510,- 8)
pozdr |
komputronik.pl
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10230 albo jak masz blisko do stolicy to wpasc na gielde i kupisz za 520 tak jak ja :D |
NEC ND-2500A gdzie najtaniej kupic?
Witam.
Sorry, ze zalozylem taki topic, ale potrzebuje waszej pomocy. W moim miescie nigdzie nie moge dostac tego NECa i musze teraz go kupic w sklepie internetowym. I teraz jest takie pytanie. Gdzie moge kupic w/w NECa najtaniej? Bardzo prosze o pomoc. |
ja bym dal neca i glowny dysk na ide/ata z mobo
a reszta to wedlog zyczenia, jak ci tam pasuje z kablami. |
Jak podłączyć NEC_2500A
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem nagrywajki NEC_2500A !!!
Teraz prośba. Mam w komputerze następujące urządzenia: -HDD Maxtor ATA133 -HDD Seagate ATA100 -CDRW YAMAHA F1 -DVD Toshiba 1712 -DVD R/RW NEC 2500A Płyta główna Asus P4B533 i tylko 4 wyjścia IDE/ATA Dokupiłem dodatkowy kontroler SIL RAID ATA133 który ma 4 wyjścia IDE/ATA I teraz pytanko jak to podłączyć żeby jak najlepiej chodziło, co podłączyć do dodatkowego kontrolera :help: :help: :help: do tej pory było podłaczone tak 1.HDD Maxtor; 2.HDD Seagate ATA100 3.DVD Toshiba 1712 4.CDRW YAMAHA F1 i działało ok żadnych problemów z transferem itp. :spoko: |
Dzieki chlopaki za wszelkie porady i sugestie :)
Ale juz kupilem zewnetrzna obudowe. Jak bede mial kase to se kupie dodatkowe dyski twarde i kontroler i bede mial wiecej rzeczy w kompie :) A co do zasilacza to moj spokojnie wytrzyma tyle urzadzen w pudle, bo mam Chieftec'a 420W :jupi: Pozdrawiam |
AleX69 to ty raczej masz problem. Gosc sie pytal o opinie to mu powiedzielimy, ze ma to wrzucic do srodka. Nie dlatego ze tak nam sie powiedzialo, ale dlatego ze sami tak mamy. Ja osobiscie w obudowie mam trzy napedy optyczne + trzy dyski twarde. Calosc laci na 400W zasilaczu. I jest ok. Ty masz swoje racje, my mam swoje.
pozdro mjq |
barraqda hamuj pieta ... a wiesz co to powietrze?!
:boks: myslalem ze dyskutujemy i pomagamy na forum ... ... a nie spieramy/licytujemy sie o swoje racje ... i wez tu pomoz pozdr |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |