![]() |
No to i ja nie będę stał w cieniu i także się podepnę, ale jak dla mnie sformułowanie "cena niewiele droższa" brzmi jak 650 Max, bo NEC 2500A w sklepie S. stoi po 439PLN ^_^
|
hmm na www.scan.co.uk cena NECa ND-2510A to - 68.15 a NEC ND-2500A to: 57.87 ceny w funtach...
stad moja wypowiedz o zblizonej cenie, chociaz pewnie u nas bedzie drozej bo po co taniej :( pozdr _ ZyGmunt |
Cytat:
|
Cytat:
Swoją drogą logiczne jest to, że napedy SL w świetle nadchodzących DL powinny jeszcze trochę stanieć, a nielogiczne to - że Neca 2500A wymiata ze wszystkich magazynów. Tak dobrze sprzedający model nie powinien mieć takich braków, co nie? No chyba, że prawdziwą jest teoria któregoś z userów forum, iż faktycznie deficyt modelu 2500A spowodowany jest domniemaniami iż zmienią mu naklejkę, wgrają firmware DL i model 2510A jak malowany. :zly: :nie: |
Cytat:
|
nec 2500a
dziś kupiłem nec 2500a i już mam problem.ledwo włożyłem nagrywarkę do kompa i już zdążyła zepsuć dwie płyty.Dodam tylko że używam nero płytki vobis 4.7gb,a nagrywałem dvd iso filmy avi przy pierwszej płycie wywalił błąd zapisu przy 70% drugą wysmarzył bez problemu a przy trzeciej wywalił błąd zapisu przy 93%myślicie że nagrywarka jest rąbnięta?kupiłem nową.a może ja coś zkaszaniłem?
|
Cytat:
|
nec 2500a - ostrzezenie
Firma NEC wydała oficjalny komunikat, w którym ostrzega użytkowników nagrywarki DVD ND-2500A przed próbami jej upgrade'owania (tak, by obsługiwała zapis dwuwarstwowy) poprzez zainstalowanie firmware'u z modelu ND-2510A.
Ów firmware "wyciekł" kilka dni temu z firmy - krótko po tym na internetowych forach pojawiły się wypowiedzi użytkowników, którzy twierdzili, że po jego zainstalowaniu napęd ND-2500A może zapisywać dwuwarstwowe płyty DVD. Oficjalny komunikat NECa w pewnym sensie potwierdza te doniesienia - czytamy w nim, że owszem, w niektórych przypadkach możliwe jest rozszerzenie funkcjonalności nagrywarki, jednak odbywa się to kosztem jakości zapisu (występuje bardzo wiele błędów). Co więcej, taka ingerencja w sprzęt powoduje utratę gwarancji. http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=66659 bylo? ja sie wlasnie przymierzam do zakupu tego modelu stad prosilbym o odpowiedz od praktykow - prawdali to? :) mnie dvdr potrzebne jest glownie do archiwizacji zdjec - zalezy mi wiec na tym aby zapisane pliki byly bezpieczne. czytam forum ale trudno znalezc jednoznaczne inforamcje w tej masie postow - bardzo bym prosil o jakies podsumowanie - co obecnie gwarantuje spokojny sen? dvd-r? dvd+r? verbatim? tdk? zapisywanie z 4x? czy 8x? pozdrawiam Bartosz Skowronek |
Cytat:
Cytat:
|
no więc tak:jest włączone ultra dma 2-ultra 33,czasem nadpali tylko płytę i lipa.wyskakuje komunikat że błąd zapisu.co teraz?
|
Cytat:
Moze zrob tak: odlacz wszystkie napedy i dyski. Zostaw tylko 1 dysk twardy na Primary Master i zostaw sobie tego neca na Secondary Master i sprobuj wtedy nagrac plytke dvd. |
no właśnie jest na master sam na szmacie.na 8 płyt 3 wypalił dobrze
a 5 popsuł,nadpalił albo doszegł do 70 paru procent i lipa. |
Cytat:
|
moze montuja wewnatrz jakies czarne skrzynki? ;)
btw - czy ktos wie czym rozni sie model nd2500 od nd2500a? pozdr, -- Bartosz |
polecam reinstalke systemu bo chyba masz poprostu syf :]
|
Cytat:
|
Pozycz koledze na dzien/dwa - na pewno sie ucieszy a ty bedziesz wiedzial czy palarka jest OK.
Jak u niego bedzie sie tez walic to serwis. Zobacz w budzie czy masz wszystko podociskane. |
słuchajcie,a możliwe jest że niszczy płyty bo jest na starej szmacie,takiej bez zaślepki?
|
wiessz NEC ND-2500A to model ktory istnieje ,
NEC ND-2500 to blad opisu nagrywarki , chochlik drukarski zezarl literke A |
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli to o to chodzi - to raczej nie powinno to mieć żadnego znaczenia - jednakże w przyrodzie różne wynaturzenia i dziwy są. Dla pewności możesz spróbować na innej tasiemce, a nóż widelec...To chyba jest najmniejszy problem:) |
dupa dupa dupa.nagrywara nadal kaszani płyty,a to jaki ze mnie idiota...kupiłem tą nagrywarę na alegro,od klienta z mojego miasta,który ,ponoć ,jest takim świetnym kontrachentem,tyle miał pozytywów,a teraz nie mogę złapać z nim kontaktu.
|
Cytat:
|
Czy po wgraniu przerobionego biosu z DL istnieje bezpośrednio możliwość powrotu do orginału poprzez skorzystanie z orginalnego pliku NEC-a? (Na Lite-on sprawdzana jest wersja oprogramowania napędu. Aby powrócić plik musi być zpatchowany.)
|
Cytat:
Miałem kłopoty z Nero (pomógł upgrade do najnowszego) i ładowałem biosy bez względu na wersję. |
Cytat:
w komputroniku na przyklad twierdza inaczej :( |
Cytat:
|
tyle ze nec faktycznie sprzedaje dwa modele 2500 i 2500a. zeby bylo ciekawiej twierdza ze obecnie maja w ofercie (dostawa z 8.06) wlasnie 2500. czyli wyjasnienie ze to byly jakies wczesniejsze modele ktore potem lekko zmodyfikowano bierze w leb.
skoro producent je oznakowal to czym sie chyba musza roznic???? |
bartorz@ ... nadszyszkownik pawelblu chyba ci wyraznie napisal ze nie ma modelu 2500 bez A ... ale jak uwazasz inaczej to kup, kup to zobaczysz - albo taniej bedzie jak do nich zadzwonisz - ale oni sami nie wiedza czym handluja :D
|
Cytat:
|
pawelblu dystrybutorzy ostatnio nawet nie rozrozniaja monitora z dSUB'em od monitora z BNC/dSUB :D
wiec taka nagrywarka z A czy bez A to dla mnie i dla nich - zadna nowosc |
Cytat:
Coś w tym jest. |
NEC ND2500A i nagrywanie x1
Witam.
Czy jest jakis FW do ND2500A, ktory umozliwia nagrywanie DVD z jednokrotna predkoscia? Jesli nie, to ktore bity opisujace strategie zapisu trzeba ustawic, aby uzyskac taka mozliwosc? Moze znacie chociaz stronke, na ktorej mozna o tym poczytac? Dzieki, ll2 |
Nagrywanie x1 nie daje pozadanych rezultatow. Na plytach pojawia sie wiecej bledow niz przy nagrywaniu x2. Wiec raczej nie ma sensu.
mjq |
Cytat:
|
Pytalem, czy istnieje taka mozliwosc...
Lub tez, czy ktos wie, gdzie moge szukac, jak przerobic FW. Ale dzieki za odpowiedzi, choc niezupelnie na temat. ll2 P.S. Zeby wyjasnic dociekliwym po co i dlaczego: otoz mam pare starych nosnikow 1x, a moj stacjonarny odtwarzacz bez zajakniecia przeczytal tylko taka plytke nagrana nie u mnie(i najprawdopodobniej wlasnie 1x). Nagrania 2x i wiecej traktuje jak porysowane. |
no ja po prostu staram sie dowiedziec o co chodzi. weryfikuje informacje a nie podwazam autorytet nadszyszkownikow ;). to niestety prawda ze sprzedawcy nie widza co sprzedaja jeszcze gorzej ze nie da sie dowiedziec co sie kupuje. czesto takze u producenta. wychodzi w sumie na to ze nie wazne co byle tanio. i taki mamy rynek, czyz nie? nic to. pewnie i tak kupie tego neca. :)
|
Cytat:
|
pawelblu@ ... np smacznego :D
|
Moze jest na forum ktos, kto wie?
Z litkiem, jak pamietam, nie bylo problemu... ll2 |
Watpie zeby sie dalo.
|
nec 2510 kiedy i czy jest sens czekac?
Czy wiadomo kiedy ukaze sie u nas nec 2510?
Juz w UK jest. Czy warto na niego czekac czy olac DL i kupic normalnego 2500a? Osobiscie nie biore pod uwage zabawy z wgrywaniem firmware z 2510 do 2500. |
Cóż, te rozterki nie dają nam już spokoju od dawna :D
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=kiedy |
a dzieki VIZZARD za linka. no i wszystko jasne. to chyba jeszcze jednak poczekam. ALe jak 2510 bedzie za 800zł to jednak spasuje.
|
niech mi ktos podpowie jak szybko skopiować płyte DVD ,która ma dość dużo błędów.I gdzie jest to firmware do nec'a robiące z niej DL
|
Cytat:
http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dld.rar - pod DOS |
juz nawet w niemczech jest ten 2510 http://www.de.nec.de/productoverview.php/id/661
109euro za nia chca. |
Gdyby to było x5 to wcale nie tak źle, ale gdzie tam...
Jak by to było gdyby ktoś przy okazji nie zdarł z nas po raz kolejny :zly: |
niedlugo bede wiedzial po ile ta nagrywarka jest w szwecji. ile osob bylo by chetnych ja kupic gdybym kilka sztuk sprowadzil? na allegro bym sprzedawal.
|
Cytat:
|
wiec sprawa wyglada nastepujaco. prawdopodobnie bede miec mozliwosc sprowadzenia ze szwecji kilku napedow za cene koncowa 500zł.
ale... wlasnie kwestia reklamacji...jest problematyczna no bo to w razie czego sa koszty. mam tam dobrego kumpla ktory moglby w razie czego reklamowac napedy no ale musialbym wysylac je tam, a to sa jak wiadomo pieniadze. Tak wiec jak ktos chce podjac ryzyko i pisalby sie na ten naped ale niestety bez gwarancji to dajcie znac. |
Wgraj sobie FW ktory umozliwia zmiane Book Type'u i ustaw na dvd-rom, wtedy twoj odtwarzacz wszystko przeczyta!
|
bios do nec 2500A made by Herrie
Witam po raz pierwszy na forum. Jaka najnowsza wersja biosu Herrie i skad mozna ja zassac ?
|
Hej,
Tu masz linki: Windows: http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar DOS: http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dld.rar |
Cytat:
Dzieki |
O nowych wersjach mozesz dowiedziec sie czytajac forum Neca:
http://club.cdfreaks.com/forumdispla...aysprune=&f=86 |
Czy orientujecie się może który bios do NEC 2500 robiony przez Herriego umożliwia bitsetting ?
|
1.07 v2 Dual Layer Bitsetting Beta 5
|
Cytat:
|
a jakim programem najlepiej sterowac Bitsetting ?
|
a! Panowie jest dobrze. Nie wiem skad jestescie ale w Gliwicach w poniedzialek maja byc te wypalarki =) W piatek juz pojawia sie w hurtowniach.
cena mniej wiecej 470zl. |
Ilość załączników: 1
Wgrałem ten bios 1.07 v2 beta 5 DL BS nagrałem płytke DVD-R i widzi ją teraz jako DVD-ROM :) - nagrywałem NERO 6.1.3.15
|
Witam panowie.
A propo palników NEC to to jest jakis pozadniejszy sprzed i warto sobienim zawracac glowe czy nie?? |
Kowanski to fajnie bo ja wyczytałem w innych topicach że ten nero 6.1.15 ma opcję bitsetting'u sam w sobie (wystarczy zaznaczyc w odpowiednim oknie). Tylko mały problem. ludzie nawet zarzucali screeny tej opcji a ja mam 6.1.15 i nic takiego nie ma!! więc pewnie jednak to ten biosik :)
btw czy mozesz zarzucic linka do tego biosika i krótki poradnik "jak sflashować nec'a 2500a" ??? pozdro for all P.S z tego co czytałem to kowanski ogólnie był wielkim orędownikiem lite-ona. Co się stało że przerzuciłes sie na neca??? :) |
Cytat:
Rozpakuj i uruchom ten plik http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar :) Ps. Ja też nie mam żadnej opcji przy NEC-u, jak miałem LITE-ON-a to była opcja:) |
Teraz jest taka akcja: LiteOn + NEC :)
|
Trochę się "rozjechała" ta dyskusja. W wątku http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36173 post 9 załączyłem screen, mam NEC'a z fw 107 v2b5dl (to co proponuje Kowanski - post 53) oraz Nero v6.3.0.0
1. Kowanski - post 53 napisał: "Ps. Ja też nie mam żadnej opcji przy NEC-u, jak miałem LITE-ON-a to była opcja" rozumiem, że przy NEC'u fw 107 v2b5dl, a więc to samo co u mnie, A U MNIE JEST (vide screen) 2. Padały sugestie, że ta opcja jest dopiero od Nero 6.3.15, czemu mój przypadek przeczy. A więc: nie nagrywarka, nie bios, nie system (u mnie XP), nie wersja Nero, ... pozostają sterowniki (?), biblioteki, coś nie związanego z powyższym, a uczestniczące w procesie nagrywania ... Pozdr |
Qrcze kowanski i inni znawcy tematu mam pytanie.
Jak wgram ten fw (Herriego) dual layer to jest pytanie czy jak za jakis czas cos sie stanie z moim nec'iem i bede go musial zawiesc do serwisu to czy jak wtedy ( PO EWENTUALNYM ZNISZCZENIU) powroce do oryginalnego 1.06 albo 1.07 to czy w serwisie sa w stanie wykryc to ze wgrywalem nieorg. fw i anulowac gwarancję :ysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
W wersji 6.3.0.03 też jest - więc to napewno zależy od wersji NERO :)
|
Moze to bylo okrojone wydanie tej wersji co miales (ten sam numerek a inne mozliwosci).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nec DVD-R +/- 8x 2500A - Kupić czy nie kupić ...
Witam wszystkich ...
Niedługo planuje zakup nagrywarki : Nec DVD-R +/- 8x 2500A / 370 zł Myślę że cena jest dobra ... Zdecydowałem się na nią po czytaniu roznych for miedzy innymi tego Mam tylko pytanie - szczegolnie do tych osob ktorzy ja posiadaja ... A mianowicie - nagrywarke kupuje szczegolnie do nagrywania filmow i odtwarzania ich na stacjonarnym odtwarzaczu (JVC) ... Chcialem sie dowiedziec jak ta sprawa wyglada ... czy odtwarzacze te chca je czytac itp. ? Ogólnie radzicie mi ja wybrac czy moze cos innego w tej cenie ? |
okolo 400 zl Pionner 107D.Super jakosc,ciut lepsza od Neca.W sumie Leza na tej samej polce :)
|
Esiek moglbys mnie uswiadomic co do rodzajow obecnie dostepnych Esperanz ? :P
Bo ty widac jestes spec w temacie a dzis w Carefour dorwalem 5szt w slimie po 3.99 stuka kupiolem i pierwsza nagrana 4x ma badsektory na koncu druga wtopilem podczas neroCDspeed 3cia nagralem 2x i wydaje sie oka... wlasnie leci NeroCDSpeed wszystkei espy byly AN31.... jak odroznic espe QE od zwyklej ? |
Cytat:
Bo z tych recenzji ktore ja przegladalem wyglada odwrotnie (czyli ze NEC jest bezkonkurencyjny w dziedzinie jakosci zapisu). Jak mialbym do wyboru NECa za 400 i Pionka za 370 to i tak bym wzial NECa. Ale moze czas zaczac sie rozgladac za LiteOnem. To wszystko jeszcze zalezy od tego co bedziesz na tej nagrywarce robil i czy to ma byc jedyny naped w kompie ... |
Cytat:
Ja bym się przychylał do tej opinii - miałem testowałem - potwierdzam Może gdyby ktoś z użytkowników Pioneera zrobiłby zrzucik w kProbe u kolegi na Liteonie - wtedy jakieś porównania byśmy mieli - a tak pozostają teorie i domniemania |
Pionek ma lepszą jakość odczytu:P
|
Cytat:
Fakt niezaprzeczalny - odczyt w Necu jest żałosny:podbite: |
Hm no ale widzicie mowiac o nagrywarce - 'super jakosc, ciut lepsza od NECa' - IMO mowi sie o jej jakosci zapisu a nie odczytu :)
|
Cytat:
Ale qe x6 MUSZĄ ci sie dobrze nagrac || Aha espy z zamalowanym kółkiem spotkalem tez od GSC001 i na x6 u mnie wymiekły... Ale to naprawde rzadkość, jak jest kółko białe to 99% ze to GSC002. |
Cytat:
Sam mam Liteona 812S, ale zapis na Necu to coś pięknego I tak dla przykładu płytka Msonic DVD-R z indeksem x2 nagrana na Necu bios 1.07 v2b5 z prędkością x6 :taktak: :spoko: |
A jak juz chcesz profesjonalnie to GSC002 ma kod DMMDR 12152-4001 na wew pierscieniu (waski pasek od spodu, bardzo trudno to zobaczyc). No ale do tego musisz miec rozpakowana plytke w reku.
|
|
Cytat:
Ktos ja w koncu musi kupic ;) |
Cytat:
Pozdrawiam, |
No właśnie
Teoretycznie wszyscy wiedzą, że 2510A to to samo co 2500A tylko z inną nalepą - ale nikt nie chce o tym mówić Za "pewność" nagrywania DL trzeba dopłacić kilkadziesiąt złotych - zresztą kto wie - może warto Do mnie jednak osobiście docierają argumenty przemawiające za tą teorią: 1. Po co dwie taśmy produkcyjne - jak może być jedna - tylko naklejki różne 2. Mam małą wiedzę na ten temat, ale chyba te napędy różnią się tylko obsługą DL - reszta parametrów się nie zmienia - więc czy to inny napęd? Tak więc dopóki ktoś nie kupi i nie przetestuje dopóty nie będziemy wiedzieć :taktak: Szukamy chętnego :mruga: |
Tak, ale nie wiem czy wiesz istnieja egzemplarze 2500 nieprzerabialne na 2510. Podobno autor DVDinfo wlasnie taki ma/mial. Wogole przerobka sprzetu to czasem sprawa bardzo trywialna (to te same napedy tylko z inna nalepa i BIOSem), a czasem bardzo skomplikowana (nie wiem czy pamietacie pierwsze przerobki 401 na 411). Te napedy (2500 i 2510) teoretycznie roznia sie tylko BIOSem i nalepka, ale praktycznie 2510 ma dokladniejsze wykonanie. Nigdy nie wiadomo czy nasz naped pochodzi z tych co mialy nagrywac DL i sa lepiej wykonane (chodzi o duza wieksza precyzyjnosc lasera), czy sa to te ktore nie koniecznie musialy nagrywac DL.
|
Hej,
Kupilem ostatnio ta nagrywarke. Jestem bardzo zadowolony z jej pracy i naprawde polecam Ci jej zakup sprawuje sie bardzo dobrze. Jej cena spadla ostatnio na 370 zl i mysle ze jest ona warta tych pieniedzy. |
No tak jak sie tu ktos pytal ...
Nie bedzie to jedyny naped ... wrecz odwrotnie - mam zwykly cdrom , zwykla nagrywarke ... wiec bedzie to trzeci naped ... Planuje ja uzywac w wiekszosci do nagrywania filmow (chce dobra jakos) ale tez czasami plikow ... A nie orientuje sie ktos czy stacjonarne odtwarzacze DVD nie maja problemow z filmami nagranymi przez ta nagrywarke ? Co do tej 2510A ... to chetnie bym ja wziol lecz jest o okolo 80 zl drozsza wiec jest to spora roznica pomiedzy 2500A ... |
To bierz NECa 2500 - powinna spelniac swoje zadanie.
|
ok - dzienki wszystkim za porade :)
najprawdopodobniej ja kupie :) |
Cytat:
Trzeba poczekać aż ktoś kupi, przetestuje .... :mruga: Ja mam możliwość taką: Nec 2500A 365 PLN Nec 2510A 480 PLN Wiem, że w necie są taniej i drożej - ale tak mam na miejscu. Poza tym jeżeli ten 2510A może mieć lepszą optykę, dokładniejszą - to w przypadku nagrywania będzie to totalny nokaut dla innych nagrywarek |
NEC 2510 za 499zl ?
Witam wszystkich.
Ostatnio przegladajac sklep internetowy w Siriusie spotkalem sie z Nec'iem 2510 za 499zl :) Co do ceny to jest bardzo tanio moim zdaniem. Kilka miechow temu kupilem swojego NECa 2500A za 485zl a teraz widze ze 2510 mozna na byc za niecale 500zl. Co wy na to? Bo mi sie wydaje ze jest to ten sam model Neca tylko ze wgrali inny FW i tyle :) Prosze was o wypowiedzenie sie na ten temat! Pozdrawiam. |
NEC 2510 za 499zl ?
Witam wszystkich.
Ostatnio przegladajac sklep internetowy w Siriusie spotkalem sie z Nec'iem 2510 za 499zl :) Co do ceny to jest bardzo tanio moim zdaniem. Kilka miechow temu kupilem swojego NECa 2500A za 485zl a teraz widze ze 2510 mozna na byc za niecale 500zl. Co wy na to? Bo mi sie wydaje ze jest to ten sam model Neca tylko ze wgrali inny FW i tyle :) Prosze was o wypowiedzenie sie na ten temat! Pozdrawiam. http://www.sirius.pl/news.php?id=3672 |
Platinum DVD+R 8x - palony x8 na NEC-2500a 1.07 v2 beta 5 DL BS :)
Media Information Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID RICOHJPNR02 Media Product Revision Number 03h Volume Name masterfilm Application id Implementation id Roxio Toast Recording Date/Time (mm/dd/yyyy) 6/11/2004 19:23:11 Format Capacity 4.06GB(4.36GB) Book Type DVD-ROM Media Type DVD+R Default DVD+RW book type DVD-ROM Default DVD+R book type DVD-ROM Media Id Code Speed 8.0x 11080KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector 2080AFh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 |
Cytat:
No dobra - ta co ja mialem miala ten krazek w srodku taki srebrny odblasowy..... mam bardzo zle skojarzenia z espa teraz..... |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08. |