Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

sAp3r 23.05.2004 00:13

Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy. I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.

mbar 23.05.2004 10:05

Dual Layer firm. 1.07 dla NEC 2500

Tutaj:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96333

mikas 23.05.2004 11:11

Czy taka nagrywarka 2500 w porównaniu do 2510 będzie dobrze nagrywać płyty DL . Mechanika jest taka sama ? Bo może w 2510 jest inna (lepsza). Wie ktoś wogóle kiedy pojawi się Nec 2510 ?

Smyczyk 23.05.2004 12:25

Dziwne

Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :)

wasqez 23.05.2004 13:06

Te same problemy z Nec

Mam z Nec 2500 te same problemy, nagrywa a nie czyta (dobrze działają jedynie DVD TDK i Verbatim), wszystko inne (esperanza itp) nagrywa ale nie czyta, czytają je zaś pozotałe DVD-ROMy :'(

Mam do was pytanie, czy zmiana BIOSu to utrata gwarancji ???
Chce wgrać bios 1.07 oficjalnie wypuszczony przez NECa, może coś się poprawi lub spróbuję bios 1.08 od herriego - ale przytym podejżewam że napewno stracę gwarancję....

LUCAN 23.05.2004 13:34

Kupując w sklepie NEC'a sami mnie zobligowali, aby wgrać nowy BIOS. Podali nawet źródło.
Zresztą, jeżeli nie "zwalisz" nagrywarki, zawsze możesz wrócić do oryginalnego.

A czym Ty nagrywasz ?, jak wypada weryfikacja zapisu ?
pozdr

mikas 23.05.2004 13:56

Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:

Napisany przez Smyczyk
Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :)

mikas 23.05.2004 14:16

Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:

Napisany przez Smyczyk

mbar 23.05.2004 14:40

Mechanika jes taka sama. Rozumiem Mikas, że nie czytasz forum.

pawelblu 23.05.2004 17:48

Cytat:

Napisany przez sAp3r
Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy.

Czy ja wiem - od jakis kilku godzin kiedy to byl ostani post w innym tego typu temacie jakos technologia do przodu nie poszla.

Cytat:

Napisany przez sAp3r
I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.

Wiem ze nie musze - poraza mnie tylko ta glupota pytania sie o cos po raz n-ty. I zawsze przyjdzie ktos (tego samego dnia czasem) i spyta sie po raz 'n plus pierwszy'. No i zasady indukcji matematycznej zalewamy forum tego typu postami - TAK, TO MI SIE NIE PODOBA.

Moze nalezaloby tu zrobic posta 'NEC vs. reszta swiata', tak jak to mialo miejsce w dziale CDR kiedy glupie pytania o litka pojawialy sie 5 razy dziennie az zostal stworzony temat 'liteon vs reszta swiata' i forum sie oczyscilo.

Proponuje stworzyc temat LiteOn vs NEC i wrzucic tam wszystkie posty z dotyczasowych dyskusji a potem przykleic.

nacuna 23.05.2004 17:58

Jaki FW z bitsetting'iem dla NEC'a 2500A ?

Witam.
Zdecydowalem sie wgrac zhackowany FW do mojego NEC'a 2500A.
A z tego co wiem to jest juz KILKA wersji zhackowanego FW, ktory umozliwia mojej nagrywarce ustawienie Book Type'a.
Teraz moje pytanie jest takie.
Ktory FW (zhackowany) jest najlepszy dla mojego NEC'a 2500A z mozliwoscia ustawienia book type'u?
Dzieki z gory za pomoc.

AleX69 23.05.2004 18:03

pawelblu ma racje ... chlopaki zadajecie coraz glupsze pytania, ze sie odpisywac nie chce ... blyszczace autorytetami forum lsni teraz glupota

przykre ...

Esiek 23.05.2004 18:47

Cytat:

Napisany przez wasqez
Mam z Nec 2500 te same problemy, nagrywa a nie czyta (dobrze działają jedynie DVD TDK i Verbatim), wszystko inne (esperanza itp) nagrywa ale nie czyta, czytają je zaś pozotałe DVD-ROMy :'(

Ciekawa sprawa. W ogóle nie widzi płytki?? Jak zachowuje sie cdspeed?? gdzie sa czerwone sektory na srodku koncu czy poczatku. Moze jakis screen. Mimo wszystko taka sytuacja nie powinna miec miejsca...
Cytat:

Napisany przez wasqez
Mam do was pytanie, czy zmiana BIOSu to utrata gwarancji ???
Chce wgrać bios 1.07 oficjalnie wypuszczony przez NECa, może coś się poprawi lub spróbuję bios 1.08 od herriego - ale przytym podejżewam że napewno stracę gwarancję....

Wgranie oficjalnego biosu napewno nie ma wpływu na gwarancje, w koncu po to są one wypuszczane. Natomiast wgranie biosu np Herriego to juz dyskusyjna sprawa.

Esiek 23.05.2004 18:51

Cytat:

Napisany przez nacuna
Witam.
Zdecydowalem sie wgrac zhackowany FW do mojego NEC'a 2500A.
A z tego co wiem to jest juz KILKA wersji zhackowanego FW, ktory umozliwia mojej nagrywarce ustawienie Book Type'a.
Teraz moje pytanie jest takie.
Ktory FW (zhackowany) jest najlepszy dla mojego NEC'a 2500A z mozliwoscia ustawienia book type'u?
Dzieki z gory za pomoc.

Najlepiej odrazu http://club.cdfreaks.com/showthread....3&page=1&pp=25 . Przy okazji powiesz nam jak sie sprawuje :)

Esiek 23.05.2004 19:00

Cytat:

Napisany przez mbar
Mechanika jes taka sama. Rozumiem Mikas, że nie czytasz forum.

Kto czyta ten czyta ;p . Link juz pare dni temu podawany tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34281&page=4 Wspólny temat do biosów nec zeby juz nie zasmiecac i tak zasmieconego forum. :peace: :peace: :peace:

Turboni 23.05.2004 19:35

dokladnie trzeba poczytac inne posty i wszystko jasne. a co do nagrywarki kup to co uwazasz za stosowne, kazdy producent ma swoich zwolennikow i przeciwnikow wiec wybor nalezy do ciebie.

sAp3r 23.05.2004 19:46

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Czy ja wiem - od jakis kilku godzin kiedy to byl ostani post w innym tego typu temacie jakos technologia do przodu nie poszla.

Dobrze, mowilem ze sie na tym NIE ZNAM. Myslalem ze wyboru pomoga mi dokonac ludzie, ktorzy obeznani sa w tym temacie, bo jednak 500 złotych ulicą nie chodzi i nie chce wywalic ich w bloto. Gdzie mam sie pytac jak nie na tego typu forach? Od tego one wszystkie są...

I czytalem inne tego typu tematy, ale wypowiedzi w nich zawarte nie zaspokoily w pelni moich oczekiwan, wiec pozwolilem sobie zalozyc temat od nowa. Przepraszam, ze Cie tym zdenerwowalem

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje tym ktorzy zabrali glos. :peace:

Esiek 23.05.2004 20:13

Cytat:

Napisany przez sAp3r
Dobrze, mowilem ze sie na tym NIE ZNAM. Myslalem ze wyboru pomoga mi dokonac ludzie, ktorzy obeznani sa w tym temacie, bo jednak 500 złotych ulicą nie chodzi i nie chce wywalic ich w bloto. Gdzie mam sie pytac jak nie na tego typu forach? Od tego one wszystkie są...

I czytalem inne tego typu tematy, ale wypowiedzi w nich zawarte nie zaspokoily w pelni moich oczekiwan, wiec pozwolilem sobie zalozyc temat od nowa. Przepraszam, ze Cie tym zdenerwowalem

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje tym ktorzy zabrali glos. :peace:

Mam nadzieje ze wypowidzi w tym temacie cie zaspokoiły... Nie?? Masz jeszcze większy mętlik w głowie?? O widzisz, to jest wlasnie sens tworzenia nowych tematów o tym samym.:peace:

Ale spox, takie tematy były są i będą zawsze zakładane takze trza sie poprostu przyzwyczaic i je omijac.

AleX69 23.05.2004 20:42

kazdy z nas lubi przebywac w madrym/wartosciowym towarzystwie ...
macie problem piszcie ... ale dopiero w tedy kiedy nie ma takowych w poprzednich topic'ach ... wiem ze kazdy chce miec swe 5 minut ale mozecie przeciez zadac pytanie/zaistniec w poprzednich istniejacych o podobnej tematyce

wiem ze jest to odwieczny problem kazdego forum ale na litosc boska >szukajacy< najpierw sprawdzcie czy wczesniej ktos nie mial podobnego problemu ... nikt nie chce byc chamski wobec 'nowych' ale az sie prosi odpowiedz "uzyj szukaj!" lub "naucz sie kozystac z forum!"

ja i pewnie wiekszasc tu zawsze chetnie pomoge/odpowiem - ale tylko na madre pytanie - na inne jest offtopic ...

sAp3r 23.05.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez Esiek
Mam nadzieje ze wypowidzi w tym temacie cie zaspokoiły... Nie?? Masz jeszcze większy mętlik w głowie??

Heh, prawda, musze sie z Toba zgodzic.

Cytat:

Napisany przez AleX69
wiem ze kazdy chce miec swe 5 minut

Napewno nie byl to moj cel...

Cytat:

Napisany przez AleX69
ja i pewnie wiekszasc tu zawsze chetnie pomoge/odpowiem - ale tylko na madre pytanie - na inne jest offtopic ...

Ok, bede o tym pamietal, sorka za smiecenie na forum, to sie juz nie powtorzy 8)

EOT

nacuna 24.05.2004 06:44

Cytat:

Napisany przez Esiek
Najlepiej odrazu http://club.cdfreaks.com/showthread....3&page=1&pp=25 . Przy okazji powiesz nam jak sie sprawuje :)

Ale ja nie chce FW ktory przerabia moja 2500a na 2510!
Chce zwyczajnie zhackowany fw, ktory umozliwi mi zmiane bitsettingu.
Poniewaz sa rozne wersje, nie wiem ktory wybrac.

Esiek 24.05.2004 14:16

Cytat:

Napisany przez nacuna
Ale ja nie chce FW ktory przerabia moja 2500a na 2510!
Chce zwyczajnie zhackowany fw, ktory umozliwi mi zmiane bitsettingu.
Poniewaz sa rozne wersje, nie wiem ktory wybrac.

Ale teraz juz tylo ten bedzie rozwijany gdyz to jest to samo co ostatnia zwykla wersja Herriego tyle ze z obsluga DL. Czyli jest wiecej i lepiej a dl w niczym nie przeszkadza. W końcu od przybytku głowa nie boli co nie?? :cool: Ale jak koniecznie chcesz zwykly to polecam najnowsza odslone Herriego. Znajdziesz na cdfreaks forum w dziale neca.

nacuna 24.05.2004 16:20

Cytat:

Napisany przez Esiek
Ale teraz juz tylo ten bedzie rozwijany gdyz to jest to samo co ostatnia zwykla wersja Herriego tyle ze z obsluga DL. Czyli jest wiecej i lepiej a dl w niczym nie przeszkadza. W końcu od przybytku głowa nie boli co nie?? :cool: Ale jak koniecznie chcesz zwykly to polecam najnowsza odslone Herriego. Znajdziesz na cdfreaks forum w dziale neca.

Na cdfreaks.com w dziale nec'a nie ma zadnej wersji umozliwiajace zmiane bitsettinegu. Jest jedyna wersja 1.07, a ona mi nic nie da.
Chce miec zhackowany fw zeby zmienic book type i tyle. Ale tez sie boje, ze po zmianie FW ilosc bledow nagranych po i pi moga mi wzrosnac!

Yacho 24.05.2004 19:01

Esiek ty tak strzelasz dobbrymi radami a sam siedzisz na oficjalu :P:P ;p ;p ;p

Esiek 24.05.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez Yacho
Esiek ty tak strzelasz dobbrymi radami a sam siedzisz na oficjalu :P:P ;p ;p ;p

:D wyczaił mnie ;p Wierz mi, sam bym wgral ale nie mam zabradzo jak potem tych plytek sprawdzic czy sie dobrze nagraly bo mi na tej kiczowatej mancie poprostu wszystko chodzi nawet te ktore u innych nie dzialaly ;p
Cytat:

Napisany przez nacuna
Na cdfreaks.com w dziale nec'a nie ma zadnej wersji umozliwiajace zmiane bitsettinegu. Jest jedyna wersja 1.07, a ona mi nic nie da.
Chce miec zhackowany fw zeby zmienic book type i tyle. Ale tez sie boje, ze po zmianie FW ilosc bledow nagranych po i pi moga mi wzrosnac!

Sprawa wyglada tak. Na bitsetting masz 2 mozliwosci. Albo wgrywasz oficjany do HP 1.08(przerobiony tak aby pod neciem dzialal) jest on najblizszy do 1.06 albo wgrywasz ktorys z biosów Herriego. Niby lepsze i szybsze ale wlasnie tylko niby bo za duzo testow na naszym forum z tych biosow nie widzalem. Czekam az bedzie wiecej sobo z nec i litkiem do robienia testów. Wtedy wiele sie wyjasni. Sam niestety na dodatkowy naped nie moge se ze wzgledow finansowych pozwolic :(

Bios Herriego: http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar
Bios oficjalny hp 1.08 http://herrie.rpc1.org/downloads/nec108.rar

AleX69 24.05.2004 19:57

ja swego pojechalem na 1.08 (vel HP)
litka (812s) kupuje w przyszlym tygodniu ... to porobie testy

Esiek 24.05.2004 20:09

Cytat:

Napisany przez AleX69

:wow: Spoko, a do samych testów to nie szkoda kasy?? Nie lepiej jakas tania 401?? Ale jak chcesz to kupuj tak tylko se pomrukuje :fiu: ;p Czekamy na kprobe :)

P.S
Swoja droga nawet ladnie wychodzi ten bios dl w praniu, nawet czasem lepiej niz 1.08 http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...3&postcount=88

AleX69 24.05.2004 21:20

esiek@ ... musialem jakis naped DVD kupic - litka nigdy nie maialem, testy chcialem porobic - na combo szkoda ka$ki ... 150,- zeta roznicy miedy 401 a 812, jeden wuj ...

VIZZARD 24.05.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez AleX69
esiek@ ... musialem jakis naped DVD kupic - litka nigdy nie maialem, testy chcialem porobic - na combo szkoda ka$ki ... 150,- zeta roznicy miedy 401 a 812, jeden wuj ...

Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić:
Liteon 4xx 349PLN :zeby:
Liteon 812 399PLN :zeby:

Esiek 24.05.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić:
Liteon 4xx 349PLN :zeby:
Liteon 812 399PLN :zeby:

:wow: To do tego już doszło?? No nieźle nie interesowalem sie ostatnio cenami. W kazdym bądź razie...Miło :)

AleX69 24.05.2004 23:13

temat o biosie do nec'a ... litka 812S box'owanego to i tak w wawie taniej niz 450,- zeta nie znajde ... so

nacuna 24.05.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez Esiek
Sprawa wyglada tak. Na bitsetting masz 2 mozliwosci. Albo wgrywasz oficjany do HP 1.08(przerobiony tak aby pod neciem dzialal) jest on najblizszy do 1.06 albo wgrywasz ktorys z biosów Herriego.

Co masz na mysli mowiac oficjalny do HP 1.08? I czemu fw do HP pasuje do nec 2500a?
Cytat:

Swoja droga nawet ladnie wychodzi ten bios dl w praniu, nawet czasem lepiej niz 1.08 http://club.cdfreaks.com/showpost.p...13&postcount=88
Po tych screenach powiem ze ta przeroba 2500@2510 za pomoca fw beta5 jest lepsza niz 1.08
Poniewaz interesuje mnie JEDYNY fw, ktory da mi zmiane book type i bedzie wypalal mi plytki z jak najmniejsza iloscia bledow!
Wiec co mam wziac?

AleX69 25.05.2004 00:20

cos taki niecerpliwy, wstrzymaj konie ... kupie litka to potestuje - albo ty kup i testuj ...
narazie nikt tu nic nie wie w tym temacie ... dismiss

Esiek 25.05.2004 00:28

Cytat:

Napisany przez nacuna
Co masz na mysli mowiac oficjalny do HP 1.08? I czemu fw do HP pasuje do nec 2500a?

Po tych screenach powiem ze ta przeroba 2500@2510 za pomoca fw beta5 jest lepsza niz 1.08
Poniewaz interesuje mnie JEDYNY fw, ktory da mi zmiane book type i bedzie wypalal mi plytki z jak najmniejsza iloscia bledow!
Wiec co mam wziac?

Hp wypusciło bios 1.27 do swojego napedu, jest to odpowiednik biosu 1.07 neca. Ten sam to jest tylko ze z bitsettingiem i dla HP. Herrie wziął go i dostosował w taki sposób zeby mozna było go wgrac do neca, pozatym nic nie zmieniał. Nazwał go poprostu 1.08. Nie powiem ci który lepszy 1.08 czy dl bo sam nie wiem. Jeden moze nagrac tą płytke dobrze inny tamtą. Herrie robiac dl wrzucił tam swoje stare doswiadczenia i innych forumowiczów z cdfreaks. Przez bardzo długi okres wszyscy tam testowali z jaka najlepsza predkoscia i jaka najlepsza strategia zapisu mozna zapisac dane plytki i dlatego kazdy bios herriego(oprócz 1.08 bo w nim nic nie zmieniał) bazuje na doswiadczeniach innych i teoretycznie powinien byc najlepszy, tyle ze jak sie okazuje np. AN31 w Polsce nie zawsze równy jest jakosciowo AN31 w niemczech i stad pochodza czasami problemy. I dlatego tak wazne jest miec naped liteona i zrobic testu na jednym i drugim biosie. Wywnioskowac który lepiej nagrywa płytki których TY używasz. Nie lubisz ryzyka wgraj 1.08 toz to prawie jak 1.06 tyle ze z bitsettingiem, chcesz troche sie pobawic i poeksperymenotweac wgraj dl. Jak widac po linku ktory podałem jest on niekoniecznie gorszy od 1.08 a nagrywa płytki z wiekszymi predkosciami.Wybór zawsze nalezy do ciebie.....

Yacho 25.05.2004 18:27

Cytat:

Napisany przez Esiek
No i kolejny bardzo obiecujacy formware do neca. :jupi:
Wiecej szczegółów tu: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=95819
Kolejny bios Herriego bazuje tym razem na 1.27 o hp czyli booktype included.
Szczerze mówiac wyglada bardzo solidnie:

"I just worked on Beta 4 of the 1.07V2 booktype firmware. This version is based on HP 420i 1.27 firmware

Problems earlier versions only allowing upto 6x on DVD-R media should be solved now

Most common 4x discs should work @ 6x or 8x now!

For DVD-R the FUJIFILM03 strategy is used, for DVD+R the PHILIPS 081 strategy!

Changelog (compared to 1.07):
DVD+R:

MCC 002 & MCC 001 @8x using 4x, 6x and 8x from MCC 03
RICOHJPN R00 and RICOHJPN R01 @ 8x using RICOHJPN R02
RITEK R03 @ 8x RITEK R03
PHILIPS C08 @ 8x using Philips 081
OPTODISCOP1 @ 4x using OPTODISCOP4
OPTODISCOR4 @ 8x using PHILIPS C08
OPTODISCOR8 @ 8x using PHILIPS C08

DVD-R

MCI4XG @ 8x using 2x and 4x from MAM4XG01, 6x and 8x from FUJIFILM03
MXL RG02 @ 8x using FUJIFILM03
RITEKG03 @ 8x using FUJIFILM03
RITEKG04 @ 8x using RITEKG05 from 1.06 Stock
RITEKG05 @ 8x using RITEKG05 from 1.06 Stock
GSC002 @ 6x using 2+4x GSC001 and 6x MCC 01RG20
BeAll G40001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
LGE04 @ 8x using 4x, 6x and 8x from FUJIFILM03
GSC001 @ 8x using FUJIFILM03
CMC MAG. AF1 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
CMC MAG.AF01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
CMC MAG. AE1 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
SKC Co.,Ltd. @ 8x using TYG01
OPTODISCR004 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
OPTODISCK001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
ProdiscS03 @ 8x using ProdiscS04
SONY04D1 @ 8x using SONY08D1
INFOSMART01 -> 05 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
AN31 -> AN35 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
NANYA-JC001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
LONTEN001 & LONGTEN009 @ 8x 6x and 8x from FUJIFILM03
PRINCO @ 8x using FUJIFILM03
VDSPMSAB 01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
AML @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
Yi Jhan 001 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03
TYG02 @ 8x using PVCR001002
LEADDATA01 @ 8x using 6x and 8x from FUJIFILM03

Added DVD-R:
ANWELL33 @ 8x using AN31
AN30 @ 8x using AN31
POMSI002 @ 8x using FUJIFILM03
Plasmon1A @ 8x using FUJIFILM03
4M SYS 202C1 @ 8x using FUJIFILM03
POMS3A @ 8x using FUJIFILM03
TAROKO-X2 @ 4x using PVC001001
Auvistar @ 4x using PVC001001
NANYA P1861 @ 4x using PVC001001
LEADDATA @ 4x using PVC001001
FORNEX001 @ 2x using MCIG01
MAMEG02 @ 2x using MCIG01
ME 153 @ 8x using MCC 01RG20
ACER MEDIA @ 4x using MAM4XG01
SMMR01 @ 4x using MXL RG02
LONGTEN TECH @ 8x using TYG01
POSJ 01 @ 2x using PRINCO
POSG02 @ 2x using PRINCO
BEALL_G00002 @ 2x using TAIYOYUDEN
REC001 @ 2x using TAIYOYUDEN
SHT 001 @ 2x using MXL RG01
SKC Co.,Ltd. @ 2x using MBI
BEAll G001 @ 2x using BeAll G00001
3AM0201 @ 2x using DATA TRACK
DVD-R 4.7-01 @ 2x using DATA TRACK
4M SYS 202C1 @ 2x using DATA TRACK
Eurodig-Disc @ 2x using DATA TRACK
INFOD K-R01 @ 2x using DATA TRACK
GRUPO CONDOR @ 2x using DATA TRACK
MAF1202 @ 2x using DATA TRACK
EZOSDVDR @ 8x using LEADDATA01
LEAD DATA @ 8x using LEADDATA01
EZOSDVDR @ 8x using AN31
FORNEX 4X002 @ 8x using AN31
IS-F @ 8x using AN31
VDSP SAB 01 @ 8x VDSPMAB 01
Vanguard @ 8x using VDSPMAB 01

Added DVD+R:

POMSA0010R @ 8x using Philips 081
SKYMEDIAR01 @ 8x using Philips 081
PLASMON 001 @ 8x using Philips 081
POMSI002P01 @ 8x using Philips 081
POMSC001002 @ 8x using Philips 081
POMSI00201 @ 8x using Philips 081
Plasmon1C01 @ 8x using Philips 081
MEDIA ID001 @ 8x using Philips 081
001 @ 8x using Philips 081
GSC502 002 @ 4x using GSC503 H01"

Zapraszam do testów panów z liteonami (kprobe).http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b4.rar
Espki qe @ 6x :peace:

U mnie power Calibration Error.... Moze ktos wie dlaczego ? :)

jaras65 25.05.2004 21:31

Chciałbym włączyć się do dyskusji i jednocześnie prosić o poradę. Za waszą sugestią kupiłem owego NEC'a 2500A i przeglądając różne posty na forum postanowiłem wgrać najnowszy firmware typu DL. No i mam problem. Chciałem coś wypalić tytułem próby i zmarnowałem już dwie płytki. Objawy są następujące: zapisuje się na krążku tylko obszar lead in i dalej nic, nagrywara staje się nieaktywna. Tak samo zachowuje się w przypadku wypalania CD-R. Próbowałem wgrać ponownie ten sam filmware i podczas instalacji pokazuje się błąd flashowania i cały proces zostaje nieukończony, a napęd zaczyna pracować i nie chce przestać. Jedyna rada to restart kompa. Identycznie jest w przypadku wersji 1.08. Co robić ? :'( POMOCY ! :sciana:

Esiek 25.05.2004 21:55

Cytat:

Napisany przez jaras65
Chciałbym włączyć się do dyskusji i jednocześnie prosić o poradę. Za waszą sugestią kupiłem owego NEC'a 2500A i przeglądając różne posty na forum postanowiłem wgrać najnowszy firmware typu DL. No i mam problem. Chciałem coś wypalić tytułem próby i zmarnowałem już dwie płytki. Objawy są następujące: zapisuje się na krążku tylko obszar lead in i dalej nic, nagrywara staje się nieaktywna. Tak samo zachowuje się w przypadku wypalania CD-R. Próbowałem wgrać ponownie ten sam filmware i podczas instalacji pokazuje się błąd flashowania i cały proces zostaje nieukończony, a napęd zaczyna pracować i nie chce przestać. Jedyna rada to restart kompa. Identycznie jest w przypadku wersji 1.08. Co robić ? :'( POMOCY ! :sciana:

1.) Jakim programem wypalasz. Jak nero to sprubuj rokordnow albo dvddecrypter
2)Przed zmiana biosu dzialala normalnie czy nie sprawdzales??

nacuna 25.05.2004 22:06

Cytat:

Napisany przez AleX69

Jak kupisz litka to daj nam znac.
Mam do ciebie prosbe. Zrob testy z twoim nec'iem najpierw z oryginalnym fw 1.06 pozniej z oryginalnym 1.07 i pozniej z 1.08 i na koncu z DL.
I powiedz nam ktory z tych fw jest najlepszy, tzn ktory z nich po wypalaniu plyty dvd da nam najmniej bledow PI i PO.
Dzieki z gory.

Esiek 25.05.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez Yacho
U mnie power Calibration Error.... Moze ktos wie dlaczego ? :)

Nagraj czyms innym niz nero i powiedz czy działa.

pawelblu 25.05.2004 23:00

Esperka na 6x pali sie bez zarzutu jak narazie ...

jaras65 25.05.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez Esiek
1.) Jakim programem wypalasz. Jak nero to sprubuj rokordnow albo dvddecrypter
2)Przed zmiana biosu dzialala normalnie czy nie sprawdzales??

Mam zainstalowany Nero v.6. W trakcie całego procesu stworzył mi się na dysku obraz płyty o wielkości takiej jak krążek. Do tego momentu Nero działał prawidłowo. Z chwilą rozpoczęcia wypalania zatrzymuje się zostawiając ślad w postaci obszaru lead in i w tym momencie stopuje nie podając żadnego komunikatu. Przed chwilą próbowałem wypalić CD-R i Nero zareagował tak samo niszcząc płytkę, tak więc myślę że to raczej wina nagrywarki, nie programu. Tym bardziej że próbowałem również wypalić CD-R w EAC'u i za pomocą Windowsa, taki sam efekt.
Przed zmianą biosu wypaliłem tylko kilka CD-R'ów z pozytywnym skutkiem, a sprawdzić DVD-R nie zdążyłem. :(

Esiek 26.05.2004 14:51

Cytat:

Napisany przez jaras65
Mam zainstalowany Nero v.6. W trakcie całego procesu stworzył mi się na dysku obraz płyty o wielkości takiej jak krążek. Do tego momentu Nero działał prawidłowo. Z chwilą rozpoczęcia wypalania zatrzymuje się zostawiając ślad w postaci obszaru lead in i w tym momencie stopuje nie podając żadnego komunikatu. Przed chwilą próbowałem wypalić CD-R i Nero zareagował tak samo niszcząc płytkę, tak więc myślę że to raczej wina nagrywarki, nie programu. Tym bardziej że próbowałem również wypalić CD-R w EAC'u i za pomocą Windowsa, taki sam efekt.
Przed zmianą biosu wypaliłem tylko kilka CD-R'ów z pozytywnym skutkiem, a sprawdzić DVD-R nie zdążyłem. :(

Hmmm dziwna sprawa.. To w takim razie spróbuj wgrać ten bios http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b4d.rar Jest to wersja po dosa wiec musisz uruchomic system z PEŁNEGO dosa i stamtąd go wgrac, powinno zadziałać...

PS
TU:http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96140 Jest bardzo interesujacy temat porównujacy rozne biosy do nec. Jakby ktos nie zauwazył. Warto poczytac.

jaras65 26.05.2004 16:17

Niestety nigdy tego nie robiłem i najprawdopodobniej sam sobie z tym nie poradzę. Musiałbyś mnie poprowadzić i wyjaśnić jak to wszystko uruchomić oraz zainstalować. :uczen:
Mam pewną sugestię. Gdyby tak spróbować wgrać oryginalny filmware do tej nagrywarki ? Skąd mogłbym ją pobrać ? ???

Adamikos 27.05.2004 14:29

Nec 2500a

Chciałem się zapytac o wasze opinie na temat nagrywarki NEC 2500A, chodzi mi głównie O wersje OEM (w wielu firmaware***8217;ach pisze, że nie obsługują wersji OEM), zawsze myślałem że wersja OEM to ta bez pudełka i oprogramowania, czy i w tym przypadku tak jest?? Pozatym chciałem się dowiedzieć jak się sprawdza w paleniu zwykłych płyt CD i DVD i odczyt.

Esiek 27.05.2004 15:21

Cytat:

Napisany przez Adamikos
Chciałem się zapytac o wasze opinie na temat nagrywarki NEC 2500A, chodzi mi głównie O wersje OEM (w wielu firmaware***8217;ach pisze, że nie obsługują wersji OEM), zawsze myślałem że wersja OEM to ta bez pudełka i oprogramowania, czy i w tym przypadku tak jest?? Pozatym chciałem się dowiedzieć jak się sprawdza w paleniu zwykłych płyt CD i DVD i odczyt.

A nie łaskaw wpisac w polu wyszukaj słowa nec 2500 ?? Takie to trudne?? :cisza:

Esiek 27.05.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez jaras65
Niestety nigdy tego nie robiłem i najprawdopodobniej sam sobie z tym nie poradzę. Musiałbyś mnie poprowadzić i wyjaśnić jak to wszystko uruchomić oraz zainstalować. :uczen:
Mam pewną sugestię. Gdyby tak spróbować wgrać oryginalny filmware do tej nagrywarki ? Skąd mogłbym ją pobrać ? ???

Wersja 1.06 Czyli niby oryginał. Koniecznie napisz czy działa. http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5106f.exe

pawelblu 27.05.2004 15:43

Z tymi OEMami to chodzi chyba o egzemplarze ktore NEC sprzedal innym firmom. Czyli firmowy orginalny BIOS NECa nie zainstaluje sie np na HP. Tak ja to odbieram. I tak nie instaluje tych Made by NEC bo panowie z tej firmy znani sa raczej ze swojej opieszalosci w wydawaniu nowych FW i zawsze pozostaja daleko w tyle za BIOSami przerobionymi na NECi ktore sa sciagane wlasnie z tych OEMow (np. HP, TDK itp.)

jaras65 27.05.2004 17:52

Niestety wskazana przez Ciebie wersja nie działa, tzn są identyczne objawy jak pisałem wcześniej.
Zaczyna "flashować", pasek postępu zapełniony zostake w ok 20%, po chwili ukazuje się komunikat o błędzie flashowania, napęd się zawiesza, nie można go wyłaczyć (bez przerwy mrugająca dioda) i jedyna rada to zrestartować komputer.
Jak poradzić sobie z instalacją dosowską po prostu nie wiem i bardzo Cię proszę o pomoc w tym temacie. :help:

AleX69 27.05.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez jaras65
Niestety wskazana przez Ciebie wersja nie działa, tzn są identyczne objawy jak pisałem wcześniej.
Zaczyna "flashować", pasek postępu zapełniony zostake w ok 20%, po chwili ukazuje się komunikat o błędzie flashowania, napęd się zawiesza, nie można go wyłaczyć (bez przerwy mrugająca dioda) i jedyna rada to zrestartować komputer.
Jak poradzić sobie z instalacją dosowską po prostu nie wiem i bardzo Cię proszę o pomoc w tym temacie. :help:

mialem taki sam problem z NEC'em na USB ... jak podlaczylem wew PieC'a nie bylo problemu ... program fleszujacy nie obsluguje innych polaczen z nagrywarka po za czterema kanalami IDE

do czego masz podlaczona ta nagrywarke? ... moze masz jakis dodatkowy kontroler
sprobuj zmienic tasme IDE ... moze ona ponosi za to wine?

Esiek 27.05.2004 20:54

Korzystając z okazji ze znajomy podrzucił mi na przeróbke swojego litka 401 postanowiłem wgrac do mojego neca bios dl od Herriego. Porównałem narazie 2 płytki ze starym biosem 1.06 i jak dla mnie rewelka. Espka qe nagrana x6 wygląda naprawde wporzo podobnie jak...INTENSO nagrane.......x8!!!!
Pare screenów poniżej, jutro albo pojutrze postaram sie dodac jakies nowe nosniki moze sie komus przyda.
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdinfo.jpg

Espka(GSC002) palona x4 na 1.06:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 4x.png
Espka palona x6 na DL:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 6x.png
Intenso (OPTODISCR004) palone x4 na 1.06:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 4x.png
Intenso palone x8 na DL:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 8x.png

Ogólnie jestem zadowolony z wyników, ale jeszcze trzeba to dokładniej sprawdzic. Potestujemy, zobaczymy.

Aha i kazda z tych płyt naturlanie chodzi bez najmniejszych przeskoków na odtwarzaczu: manta, ps2, jvc.

jaras65 27.05.2004 21:38

Obawiam się, że z podłączeniem jest wszystko O.K. Zaraz po podłaczeniu NEC'a udało mi się wypalić w ramach testu kilka CD-R'ów. Niestety, żadnego DVD-R'a wtedy przy sobie nie miałem. Kiedy wgrałem filmware DL i zakupiłem krążki, szybko je podczas próby nagrywania straciłem, a były markowe (TDK). Śledząc powyższą dyskusję, poprosiłem Eśka aby podpowiedział mi jak zainstalować bios pod DOSa, ale się nie odzywa. Może Ty Alex69 opisałbyś mi jak krok po kroku przez to przebrnąć ? Boję się sam grzebać, aby czegoś więcej nie zepsuć. :(

Esiek 27.05.2004 22:51

Przeprowadziłem kolejny tescik i jestem zszokowany :wow:
Espka(AN31 czyli zwykła!!!!) palona x8 na biosie dl:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...anza at 8x.png
Dla porównania espa AN31 na 1.06 (nie patrzcie na koncowy skok gdyz nie wiem czemu ale naped nie stanął a tam był juz koniec płyty..):
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...anza at 4x.png
Niby troche lepsze ale przecie to tylko 4x :D
Ma ktos moze stare espki na zbyciu?? :)

Esiek 27.05.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez nacuna
Jak kupisz litka to daj nam znac.
Mam do ciebie prosbe. Zrob testy z twoim nec'iem najpierw z oryginalnym fw 1.06 pozniej z oryginalnym 1.07 i pozniej z 1.08 i na koncu z DL.
I powiedz nam ktory z tych fw jest najlepszy, tzn ktory z nich po wypalaniu plyty dvd da nam najmniej bledow PI i PO.
Dzieki z gory.

Zajrzyj do tematu Biosy do Nec 2500a- wrzuciłem troche screenów.
Cytat:

Napisany przez jaras65
Obawiam się, że z podłączeniem jest wszystko O.K. Zaraz po podłaczeniu NEC'a udało mi się wypalić w ramach testu kilka CD-R'ów. Niestety, żadnego DVD-R'a wtedy przy sobie nie miałem. Kiedy wgrałem filmware DL i zakupiłem krążki, szybko je podczas próby nagrywania straciłem, a były markowe (TDK). Śledząc powyższą dyskusję, poprosiłem Eśka aby podpowiedział mi jak zainstalować bios pod DOSa, ale się nie odzywa. Może Ty Alex69 opisałbyś mi jak krok po kroku przez to przebrnąć ? Boję się sam grzebać, aby czegoś więcej nie zepsuć.:(

Stwórz se jakas dyskietke startowa dzięki ktorej bedziesz mogl wejsc pod czystego dosa. Zalezy jaki masz sys w xp jest to chyba utwórz dysk startowy pod ms-dos w menu format dyskietki. zgraj sobie plik bin i flasher na dyskietke i uruchom kompa z dyskietki. Wpisz a:\Nec2x00a.exe uruchomi ci sie programik ktory wypisze mozliwe opcje, nie robilem tego nigdy pod dosem bo nie potrzebowałem wiec niech ktos to potwierdzi. piszesz: a:\Nec2x00a.exe -pri -mas flash file(zamiast file piszesz nazwe twojego pliku bin z biosem.
Polecenie podałem w przypadku gdy masz nec na kontrolerze podstawowym i nastawionym do master. Analogicznie postepujesz tyle ze dostosowujesz polecenia do twojego napedu. W tym programiku pod komendami masz nawet ładny przykładzik. Jakby ktos mógł niech mnie poprawi, bo neca nie flashowałem pod dosem.

jaras65 28.05.2004 00:56

Mam dwa pytanka:
1. Jak sprawdzić na jakim kontrolerze chodzi NEC i co zrobić kiedy będzie podłaczony do "slave".
2. Mam gotową dyskietkę startową DOS, ale jest tam za mało miejsca na umieszczenie pliku .bin i flashera.
CO TERAZ :sciana:
Jeszcze jedna mała informacja. NEC jest teraz jedynym napędem w moim pececie, nie mam żadnych problemów z odtwarzaniem na nim muzyki jak i filmów DVD. Tyko to nagrywanie...

pawelblu 28.05.2004 08:48

1 Otworzyc bude i zobaczyc zworki + podlaczenie kabla, albo w managerze urzadzen w windzie, albo w biosie ...
2 to nagraj na druga :) - potem zbootuj i wymien dyskietke.

Esiek 28.05.2004 15:34

Sky [AML] x4 nagrany.........x8 na biosie dl.
Niby nienajlepszy wynik (głównie ze względu na początek) ale jak na tak tani nosnik(tanszy od espery:) ) to jest nieźle bo co najwazniejsze czyta sie i przez mante i ps2.
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie... aml at 8x.png

zygmunt 28.05.2004 20:09

NEC ND-2500 a ND-2500A

Witam

Czytam zawziecie forum bo zamierzam kupic jakas nagrywarke DVD i moj wybor padl na NEC'a.
Mam do Was pytanie czym sie roznia wersje ND-2500 od ND-2500A gdyz zarowno i na tym forum i w sklepach raz pisza ND-2500 a raz ND-2500A.
Na stronie www.necd.de jest opisany tylko ND-2500 wiec jak to jest ? Sa to dwa rozne modele czy np ten sam tylko z roznym biosem ?

pozdr.

ZyGmunt

mikas 28.05.2004 20:39

To jedno i to samo . Ten Nec to ND-2500A , taka jest prawidłowa nazwa .

jaras65 29.05.2004 00:13

Panie i Panowie, pełny sukces :jupi:
Koniec moich problemów z NEC :haha:
Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R :mruga:
Dzięki wielkie za okazaną pomoc i dobre rady :peace:

Esiek 29.05.2004 00:51

Cytat:

Napisany przez jaras65
Panie i Panowie, pełny sukces :jupi:
Koniec moich problemów z NEC :haha:
Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R :mruga:
Dzięki wielkie za okazaną pomoc i dobre rady :peace:

Gratuluje, a tak z ciekawości jakie miałes pierwotne ustawienie??

jaras65 29.05.2004 11:15

Ustawienie było odwrotne, tzn dysk twardy jako "primary - master", a napęd NECa "primary - slave". To uniemożliwiało wgranie jakiegokolwiek biosa. Tak jak napisałem wcześniej nie zmieniałem nic w konfiguracji i ustawieniach, zamieniłem tylko wtyczki od taśm łączących napęd i dysk z płytą. 8-)

AleX69 29.05.2004 11:32

Cytat:

Napisany przez jaras65
Ustawienie było odwrotne, tzn dysk twardy jako "primary - master", a napęd NECa "primary - slave"....

a jak zrobiles to odwrotnie?! :rotfl:

nacuna 29.05.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez Esiek
Sky [AML] x4 nagrany.........x8 na biosie dl.
Niby nienajlepszy wynik (głównie ze względu na początek) ale jak na tak tani nosnik(tanszy od espery:) ) to jest nieźle bo co najwazniejsze czyta sie i przez mante i ps2.

Esiek mam do ciebie prosbe. Czy moglbys wgrac bios 1.08 od HP do swojego NEC 2500A i porobic testy? Bardzo mi zalezy na tym! Dzieki z gory

nacuna 29.05.2004 12:07

Esiek mam do ciebie prosbe. Czy moglbys wgrac bios 1.08 od HP do swojego NEC 2500A i porobic testy? Bardzo mi zalezy na tym! Dzieki z gory

jaras65 29.05.2004 15:12

[QUOTE=AleX69]a jak zrobiles to odwrotnie?! :rotfl:[/QUOT
Nie bardzo rozumiem...

AleX69 29.05.2004 15:27

Cytat:

Napisany przez jaras65
Cytat:

Napisany przez AleX69

Nie bardzo rozumiem...

wlasnie ja tez za bardzo nie rozumiem ... wiec pytam ... pewnie podlaczyles dysk "primary - slave", a napęd NECa "primary - master" ... odwrotnie niz bylo i zadzialalo?! :D

pawelblu 29.05.2004 16:37

A dlaczego mialoby nie dzialac ??

Matti 29.05.2004 19:09

Sorki, że ja tak tu wyjeżdżam z tak lamerskim pytaniem, ale ponoć "kto pyta nie błądzi".

Kupiłem NEC'a 2500A i mam pytanko na wstępie - jaki bios najlepiej wgrać na początek: oficjalny 1.07 czy 1.07 v2 DL od Harriego ??

PS. Dodam, że zamierzam nagrywać głównie na płytach TDK i Verbatimach, więc wydaje mi się, że wgranie biosu Harriego, głównie ze względu na DL ma większy sens (w kontekście przyszłości). Zastanawia mnie tylko fakt czy korekcja błędów na oficjalnym biosie 1.07 może być lepsza ?

jaras65 29.05.2004 19:42

Cytat:

Napisany przez AleX69
wlasnie ja tez za bardzo nie rozumiem ... wiec pytam ... pewnie podlaczyles dysk "primary - slave", a napęd NECa "primary - master" ... odwrotnie niz bylo i zadzialalo?! :D

Przeczytaj posty numer 31 i 32, tam opisałem rozwiązanie mojego problemu :czytaj:

AleX69 29.05.2004 19:46

jaras65 ... smieszny z ciebie kolo :rotfl:

dysk "primary - slave", a napęd NECa "primary - master" ...
... dysk "primary - master", a napęd NECa "primary - slave" ...

jaras65 29.05.2004 19:51

A co Ciebie tak u mnie śmieszy ?

AleX69 29.05.2004 20:34

co mnie smieszy ... twoje odpowiedzi ...
... nie ma zadnej roznicy zmieniajac master -> slave <- master na primary ...
... cos jeszcze musiales zrobic czego nie wiesz ... poprawiona tasma/wtyczka IDE ... zmiana ustawienia slave/master nic tu nie powinna - w twym problemie - zmienic, (simple!) wystarczy ruszyc glowa ... :D

VIZZARD 29.05.2004 21:08

Cytat:

Napisany przez AleX69
co mnie smieszy ... twoje odpowiedzi ...
... nie ma zadnej roznicy zmieniajac master -> slave <- master na primary ...
... cos jeszcze musiales zrobic czego nie wiesz ... poprawiona tasma/wtyczka IDE ... zmiana ustawienia slave/master nic tu nie powinna - w twym problemie - zmienic, (simple!) wystarczy ruszyc glowa ... :D

Masz wysublimowane poczucie humoru chłopie
Już dawno chciałem to napisać, bo śledzę twoje wypowiedzi w różnych tematach - i zawsze cechuje je to samo: arogancja, poczucie wszechwiedzy, nieomylność wypowiedzi (czytaj: jam jest wyrocznia), traktowanie innych z góry, nadpobudliwość, etc, etc.

Nie jest moim zamiarem cię obrażać i wchodzić z tobą w konflikty, ale właśnie na przykładzie twoich wypowiedzi w tym topicu jest wszystko to o czym mówiłem wyżej. To tak jak byś wyglądał tak - jak twój avatar.

Bełkotliwie zadałeś jakieś pytanie
Cytat:

Napisany przez AleX69

o którym klasycznie można powiedzieć: "co autor ma na myśli" (czytaj: ale ze mnie guru-za***isty gość) i jeszcze się chłopaka czepiasz?

Ażeby jednak nie być gołosłownym w wypowiadaniu się co do nieomylności i jedynie słusznej prawdy w twoich wypowiedziach - to nawet nie wiesz jak się mylisz twierdząc, że nie ma znaczenia układ MASTER-SLAVE przykładowo w konfigu HDD-DVDRW

AleX69 29.05.2004 21:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
...to nawet nie wiesz jak się mylisz twierdząc, że nie ma znaczenia układ MASTER-SLAVE przykładowo w konfigu HDD-DVDRW

twa historia mnie urzekla ... jak bedziesz mial w domu 4 piece +serwer a administrowal 240 sztuk mieszanego scierwa to pogadamy ... oK? :rotfl:

AleX69 29.05.2004 21:32

btw: jaras65 ... chyba jednak nie wiesz co tak dokladnie zrobiles :D

VIZZARD 29.05.2004 22:02

Cytat:

Napisany przez AleX69
twa historia mnie urzekla ... jak bedziesz mial w domu 4 piece +serwer a administrowal 240 sztuk mieszanego scierwa to pogadamy ... oK? :rotfl:

:glaszcze: jednak nic się nie pomyliłem

BTW te piece to przykręć - bo cię nieźle grzeją :ognicho:

AleX69 29.05.2004 22:08

:rotfl:

nacuna 30.05.2004 01:29

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Masz wysublimowane poczucie humoru chłopie
Już dawno chciałem to napisać, bo śledzę twoje wypowiedzi w różnych tematach - i zawsze cechuje je to samo: arogancja, poczucie wszechwiedzy, nieomylność wypowiedzi (czytaj: jam jest wyrocznia), traktowanie innych z góry, nadpobudliwość, etc, etc.
Nie jest moim zamiarem cię obrażać i wchodzić z tobą w konflikty, ale właśnie na przykładzie twoich wypowiedzi w tym topicu jest wszystko to o czym mówiłem wyżej. To tak jak byś wyglądał tak - jak twój avatar.

Calkowicie sie z toba zgadzam! Juz sam avatar mowi jak koles wyglada! :sciana:

Yacho 30.05.2004 03:22

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nagraj czyms innym niz nero i powiedz czy działa.

to bylo nagrywane DVD decrypter and alcohol :/ - zminilem biosik na DLke i zapierdziela jak misiu :D

jaras65 30.05.2004 07:13

To jest moja ostatnia wypowiedź w tym wątku i nie zamierzam dalej ciągnąć tej głupiej z Tobą dyskusji AleX69. Jeśli masz kłopoty z nerwami to idź do specjalisty, a nie udzielaj się w taki sposób na tego typu forach. Naprawdę nie moja wina, że nie potrafisz pojąć co zrobiłem, lepiej będzie jak swoje frustracje wyładujesz na przykład uprawiając jogging. Twoja ikonka mówi o Tobie wszystko. Bez odpowiedzi :papa:

AleX69 30.05.2004 09:18

jaras65@ dobrze ze juz nie bedziesz pisal ... ty sam nie jestes w stanie powiedziec co zrobiles - zrozum ze zmiana master/slave na kanele tak naprawde nie naprawilo twego problemu - miales zle wetkniety kabel sygnalowy w nagrywarke albo uszkodzona spinka/kabel IDE ... teraz mozesz miec jazdy z dyskiem ...

jak widac na zalaczonym obrazku ... poslugiwanie sie forum - zadawanie pytan czy czerpanie informacji - wymaga posiadania jednak minimalnej wiedzy w danym temacie

wam sie to chlopaki nie udalo ... :peace:

nacuna 30.05.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez Yacho
to bylo nagrywane DVD decrypter and alcohol :/ - zminilem biosik na DLke i zapierdziela jak misiu :D

To znaczy jak zapiernicza? Plytki 4x wypalasz z predkoscia 8x?

LUCAN 30.05.2004 11:26

Niech zapanuje zgoda

Kilka słów wstępu.
Jestem już na "zasłużonym" odpoczynku po prawie 35-letnim "ślepieniu" w monitor. Ten okres, oprócz konkretnej wiedzy technicznej, nauczył mnie pokory, pokory i jeszcze raz pokory. Komputery to dziedzina, w której nic nie można przesądzić, a prawa Murphy'ego sprawdzają się tu jak nigdzie indziej:
"W pracy z komputerem, opieranie się na jakichkolwiek zasadach jest błędem" (przepraszam MacGyver'a za zapożyczenie)
Różnorodność sprzętu, oprogramowania, niekompatybilność - to czynniki, które powodują, że "nie ma mądrych". Oczywiście nie dewaluuję tutaj wiedzy, ale są przypadki "o których nie śniło się nawet filozofom". Mnie wielokrotnie udało się usunąć usterki działąjąc wbrew logice.
Mogę zrozumieć irytację @AleX69'a, wszak sam ten wątek czytałem kilka razy, jaras65 napisał, że:

"Koniec moich problemów z NEC
Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R",

a następnie:

"Tak jak napisałem wcześniej nie zmieniałem nic w konfiguracji i ustawieniach, zamieniłem tylko wtyczki od taśm łączących napęd i dysk z płytą."

Nie znając poziomu wiedzy jaras65'a, mam poważne wątpliwości, czy rzeczywiście zmienił "master-slave" czy tylko przepiął tasiemkę.
Stąd te nieporozumienia. Piszmy wszyscy konkretnie bez skrótów myślowych. A może oceńmy swoją wiedzę i rozpoczynajmy posty od niej, bowiem rada (oczywista skrajność)
"Zresetuj komputer" - dla jednego jest pomocna, a dla innego - wygłupem.
Ale nie można sobie czynić żartów z czyjejś niewiedzy, wszak uczymy się wszyscy do końca życia, czego ja jestem najlepszym przykładem.

I jeszcze jedno. Korzystajcie z Worda, on sam poprawi błędy ortograficzne lub zaglądajcie od czasu do czasu do słownika.

W wątkach:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35058
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34966
zająłem szanowne grono swoim problemem i obiecałem podzielić się wnioskami. Chyba nadszedł czas.
1. Zmieniłem zasilacz -> bz
2. Podłączyłem komputrer przez autotransformator - zmieniałem napięcie zasilające od 190 - 235 V -> bz
Wniosek: jeżeli napięcia zasilające (płyta, napędy etc.) mieszczą się w granicach tolerancji - powinno być ok. Nawet nieco poniżej dolnej granicy nie zauważyłem zachwiania stabilności systemu.

A teraz najważniejsze: NEC nagrywa bez problemów. Co było przyczyną ?
Odpowiem Wam jak Reb Tewie - NIE WIEM !!!
Zdecydował przypadek. Do dalszych prób kupiłem Esperanze i Platinum (!!!). Pierwsze płytki nagrywałem (z ostrożności) 2x. i padały. Przypadkowo "poleciało" 8x i .... OK ! Nagrywarka psuje płytki przy nagrywaniu 2x, a 4x i 8x idzie jak burza. Czy nie jest to potwierdzenie moich wywodów na wstępie ?
No i chyba zdezaktualizowało się powiedzenie, że "szybko to się tylko pchły łapie"

Pozdrawiam wszystkich
i proszę - mniej agresji a więcej konkretów. Wyjdzie to nam wszystkim na dobre.

Esiek 30.05.2004 18:29

Dalszy ciąg testów:
Platinum 8x nagrany x8 z booktype(wreszcie mój asus moze pokazac pazurki:D)
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...inum at 8x.png
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...latinum x8.png

dla porównania nosnik podobnej jakosci (bo takiego samego nie znalazłem)nagrany x6 na 1.06:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...inum at 6x.png

Oba czytelne we wszystkim.

Vakoss 4x nagrany...x8:D na dl naturalnie

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...koss at 8x.png

Dla porównania ten z 1.08 x4 na prosbe usera naucna:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...akoss x4 8.png

I x4 z biosu 1.06:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/vakoss x4.png

Wszystkie czytelne.

espernaza qe na dl nagrana x6:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 6x.png

Na 1.08 x4 na prosbe usera nacuna:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...qe at 4x 8.png

i 1.06 na x4:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 4x.png

Wszystkie czytelne

tu screen z biosu 1.08:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdinfo8.png

Teraz jeszcze raz porównanie intenso:
Dl x8

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 8x.png
Bios 1.08 x4:

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...tenso x4 8.png
I 1.06 x4

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 4x.png
Wszystkie czytelne.

I jeszcze jedna płytka, jedyne niepowodzenie na dl x8:
bulkpaq x4 nagrana x8

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...qpaq at 8x.png

Niby wykres nienajgorszy ale ostatnie 10% nie do odczytania necu, naped litka ze względu na naturalnie lepsza korekcje poradził sobie bez wiekszych problemów takze płyta do uzycia, ale nie traktuje jej jako sukces gdyz moim celem jest aby odtwarzała się na KAZDYM napędzie..
Podsumowanie:
1.08 jest bardzo podobny do 1.06 i jest dla ludzi ktorzy chca oryginalnego 1.06 tyle ze z bitsettingiem (choć z tym na 1.08 nie wiem czemu maiłem troche kłopotów). Osobiscie wybieram dl z nastepujacych powodów:
1)najwazniejsze- jakosc i szybkosc nagranych espek qe , tych najwiecej uzywam i dlatego to jest dla mnie najwaznieszje
2)tylko dl bedzie dalej rozwijany przez Herriego
3) kupiłem nagrywarke x8 i z takim speed chce nagrywac, patrzac na oficjalne biosy to do takiego speedu dojada moze za rok... a tu juz wiekszosc nosnikow x4 mozna zapisywac x8. Owszem czasem zdarzy sie walek jak np bulkpaq ale po to wlasnie testuje ten bios zeby sobie wybrac odpowiednie nosniki do nagrywania. Vakoss i intenso x8 dzialaja badzo ładnie i je teraz tez bede kupował.
4)teoretycznie nagrywa dl ;p
5)jakos takos przypadl mi do gustu
Jutro oddaje litka takze koniec testow z mojej strony.
Ewentualne komentarze i wybór biosu pozostawiam wam.

AleX69 30.05.2004 19:40

to zes sie chlopie na robil :spoko:
biore sie za analizowanie ...

pawelblu 30.05.2004 21:10

Ilość załączników: 2
A ja wlasnie porownalem X-disc od GSC002 i Espere od GSC002.

Zobaczymy jeszcze jak wyglada pojedynek @6x

BTW. Chyba mnie przekonaliscie do zmiany BIOSu.

Esiek 30.05.2004 22:36

Jako że na zachodnich forach mieli problemy na biosie dl i 1.08 na dvdrw postanowiłem w miare moich możliwosci to sprawdzic. Jak sie okazało wyniki sa bardzo zblizone(choć minimalnie wygrało dl ale to jest granica błędu)
1.06

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...s x4 dvdrw.png

1.08
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdrw8.png
Dl

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdrw.png

Postanowiłem takze wrzucic jeszcze jeden skan z intenso 4x nagrane x8 na biosie dl zeby poprzec jeszcze mocniej poprzedni rezultat:
http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...so at 8x 2.png

Gdyby nie ta końcówka to bym pomyślał ze to jakis verbatim :D Ale jak na dvd za taka cene(tansze od esperanzy-masakra) x4 palone x8 to wynik dla mnie rewela.

mmacka 30.05.2004 23:20

Heh, juz chyba wiem ,ze kupie nec'a 2500A , tym bardziej, ze dzis na siriusie zobaczylem ,ze sprzedaja ja za 399 zl :-)
http://sirius.pl/product.php?action=info&id=8373&sid=

nacuna 30.05.2004 23:48

EXTRA testy Esiek. Masz u mnie duze piwko.
Dzieki tym testom juz jestem zdecydowany zeby przerobic mojego Neca 2500A na fw 1.08
Skoro 1.08 jest prawie identyczny jak 1.06 tylko ze z mozliwoscia ustawienia bitsettingu to czemu nie :)
Teraz pytanie. Gdzie moge ten firmware 1.08 znalezc? Na portalu Herrie'go nie moge go znalezc :( Pomoz mi Esiek.

Esiek 31.05.2004 00:26

Cytat:

Napisany przez nacuna
EXTRA testy Esiek. Masz u mnie duze piwko.
Dzieki tym testom juz jestem zdecydowany zeby przerobic mojego Neca 2500A na fw 1.08
Skoro 1.08 jest prawie identyczny jak 1.06 tylko ze z mozliwoscia ustawienia bitsettingu to czemu nie :)
Teraz pytanie. Gdzie moge ten firmware 1.08 znalezc? Na portalu Herrie'go nie moge go znalezc :( Pomoz mi Esiek.

Pierwsza strona tego topicu. Pierwszy post od góry. :piwo:

nacuna 31.05.2004 01:13

Cytat:

Napisany przez Esiek
Pierwsza strona tego topicu. Pierwszy post od góry. :piwo:

Ehh nie chodzi mi o to. Chodzi mi o strone gdzie to znalazles. Bo wszedlem na strone Herriego i probowalem to znalezc i nic. Chce zebys mi podal jak znalezc ten plik, a nie bezposredni dostep do niego.

Esiek 31.05.2004 07:55

Cytat:

Napisany przez nacuna
Ehh nie chodzi mi o to. Chodzi mi o strone gdzie to znalazles. Bo wszedlem na strone Herriego i probowalem to znalezc i nic. Chce zebys mi podal jak znalezc ten plik, a nie bezposredni dostep do niego.

http://forum.cdfreaks.com/showthread.php?t=94212
Post nr. 21
Nigdzie więcej go nie widziałem...

Matti 02.06.2004 01:46

Marny Debiut - Nec 2500A :(

Zaraz po kupnie nagrywarki Nec'a 2500A postanowiłem zupgradować bios na 1.07 DL (od Harriego). Proces przebiegł bez zarzutu, więc nastąpił moment wypalenia pierwszej płyty:
- postanowiłem zarchwizować część moich danych i zgrać je na płytę Verbatim'a DVD-R 4x, nagrywam w Nero 6.3.10 (pod Win Serwer 2003)
- Niby wszystko pięknie - włączyłem wypalanie + sprawdź poprawność zapisanych danych, wybrałem w zakładce nagrywarka, mojego Nec'a i zaczęło wypalać........czas płynął.....i na jakiś 69% wszystko się zatrzymało:
wygląda to tak:
- użycie bufora - 100 % (dodam, że nic w tym czasie nie robiłem, płytka spokojnie się wypalała)
- zakończone - 69%
- poziom bufora - 13%
- czas całkowity - 60 min i dalej sobie płynie
- czas, który pozostał - oczywiście 00:00:00

Jedyne wyjście to reset kompa bo inaczej wyłączyć się tego nie da, dioda na nagrywarce przestała dawno migać, smutny to obraz ale pierwsza płytka i od razu klops - nie wiem czy jest w ogóle sens wypalać następną.

Może wiecie w czym może tkwić problem ?? :(

kami 02.06.2004 03:19

poniewarz beta5 ma znane problemy z zabezpieczeniem buffer underrun :sciana: :(

proponuję sprawdzić dwie żeczy:

wypróbuj Nero 6.3.1.13 (nieoficjalne) które prawdopodobnie rozwiązuje ten problem :cisza:

albo użyj poprzedniej (innej) wersji biosu np. beta4

aktualizacja:
jest już dostępna jeszcze nowsza wersja Nero która też powinna rozwiązywać problem :spoko:
ftp://ftp.ahead.de/
user: Anonymous
pass: IEUser@
powinno działać

lukiluki 02.06.2004 11:07

a po co nowy bios

Po cholere wciąż wgrywacie jakies nowe biosy. Ja ma taka sama nagrywarkę i pali wszystko jak zła :) TDKx4 wypala z prędkością x8. Nic jeszcze nie padło a naprawdę trochę ją chłostam :)
Po co był ten nowy bios. Co miał robić ?? Czasem warto nie przeginać.
Pozdrawiam
Łukasz

AleX69 02.06.2004 11:22

wyglada na klopot sprzetowy ... nie nagrywarki
wez kup DVD+RW i potestuj ...

SMS 02.06.2004 13:35

Też mam problem z biosami DL. Wypala płytkę (zarówno DVD-RW, jak CD), staje na 99%, dioda na nagrywarce świeci się światłem ciągłym i ani drgnie a jedyne co można zrobić dalej to restart kompa... :zly: Po resecie i wyjęciu płyty daje się odczytać 99% zapisu. Czyżby nie wszystkie 2500 mogą pracować pod DL? :sciana:

Esiek 02.06.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez SMS
Też mam problem z biosami DL. Wypala płytkę (zarówno DVD-RW, jak CD), staje na 99%, dioda na nagrywarce świeci się światłem ciągłym i ani drgnie a jedyne co można zrobić dalej to restart kompa... :zly: Po resecie i wyjęciu płyty daje się odczytać 99% zapisu. Czyżby nie wszystkie 2500 mogą pracować pod DL? :sciana:

To ze nie wszystkie nec moga dzialac z dl to swoja droga moze byc prawda(jeszze nic nie wiadomo) ale ten przypadek jak i przypadek założyciela topicu wyglada na typowy problem nero z buforem. Wgraj jak juz ci polecono nowego nero (ja mam xxxx.13 i dziala) albo najpewniej wypal poprostu innym progiem (najlepiej dvddecrypter, wtedy bedziesz mial pewnosc czy to wina nero) powodzenia.

zygmunt 02.06.2004 22:00

NEC ND-2510A kiedy ?

Witam,

szanownych grupowiczow
czy ktos przypadkiem nie orientuje sie kiedy NEC ND-2510A bedzie dostepny w Polsce, bo czytajac zagraniczne fora jego cena jest niewiele wyzsza niz NEC ND-2500A wiec tak sobie mysle czy nie lepiej poczekac i mniec DL od razu bez kombinowania z biosami (badz co badz zhackowanymi ...)
Oczywicie czekac mozna w rozsadnych graniczach czasowych stad to pytanie ;-)

pozdr

ZyGmunt

Peterpl 02.06.2004 23:40

a też sie dołączam do pytania :) ale myśle że za 2-3 miechy powinien być a cena ^_^ na oko to 800-900zł

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:38.