![]() |
Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy. I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.
|
Dual Layer firm. 1.07 dla NEC 2500
|
Czy taka nagrywarka 2500 w porównaniu do 2510 będzie dobrze nagrywać płyty DL . Mechanika jest taka sama ? Bo może w 2510 jest inna (lepsza). Wie ktoś wogóle kiedy pojawi się Nec 2510 ?
|
Dziwne
Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :) |
Te same problemy z Nec
Mam z Nec 2500 te same problemy, nagrywa a nie czyta (dobrze działają jedynie DVD TDK i Verbatim), wszystko inne (esperanza itp) nagrywa ale nie czyta, czytają je zaś pozotałe DVD-ROMy :'(
Mam do was pytanie, czy zmiana BIOSu to utrata gwarancji ??? Chce wgrać bios 1.07 oficjalnie wypuszczony przez NECa, może coś się poprawi lub spróbuję bios 1.08 od herriego - ale przytym podejżewam że napewno stracę gwarancję.... |
Kupując w sklepie NEC'a sami mnie zobligowali, aby wgrać nowy BIOS. Podali nawet źródło.
Zresztą, jeżeli nie "zwalisz" nagrywarki, zawsze możesz wrócić do oryginalnego. A czym Ty nagrywasz ?, jak wypada weryfikacja zapisu ? pozdr |
Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:
|
Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:
|
Mechanika jes taka sama. Rozumiem Mikas, że nie czytasz forum.
|
Cytat:
Cytat:
Moze nalezaloby tu zrobic posta 'NEC vs. reszta swiata', tak jak to mialo miejsce w dziale CDR kiedy glupie pytania o litka pojawialy sie 5 razy dziennie az zostal stworzony temat 'liteon vs reszta swiata' i forum sie oczyscilo. Proponuje stworzyc temat LiteOn vs NEC i wrzucic tam wszystkie posty z dotyczasowych dyskusji a potem przykleic. |
Jaki FW z bitsetting'iem dla NEC'a 2500A ?
Witam.
Zdecydowalem sie wgrac zhackowany FW do mojego NEC'a 2500A. A z tego co wiem to jest juz KILKA wersji zhackowanego FW, ktory umozliwia mojej nagrywarce ustawienie Book Type'a. Teraz moje pytanie jest takie. Ktory FW (zhackowany) jest najlepszy dla mojego NEC'a 2500A z mozliwoscia ustawienia book type'u? Dzieki z gory za pomoc. |
pawelblu ma racje ... chlopaki zadajecie coraz glupsze pytania, ze sie odpisywac nie chce ... blyszczace autorytetami forum lsni teraz glupota
przykre ... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
dokladnie trzeba poczytac inne posty i wszystko jasne. a co do nagrywarki kup to co uwazasz za stosowne, kazdy producent ma swoich zwolennikow i przeciwnikow wiec wybor nalezy do ciebie.
|
Cytat:
I czytalem inne tego typu tematy, ale wypowiedzi w nich zawarte nie zaspokoily w pelni moich oczekiwan, wiec pozwolilem sobie zalozyc temat od nowa. Przepraszam, ze Cie tym zdenerwowalem Pozdrawiam wszystkich i dziekuje tym ktorzy zabrali glos. :peace: |
Cytat:
Ale spox, takie tematy były są i będą zawsze zakładane takze trza sie poprostu przyzwyczaic i je omijac. |
kazdy z nas lubi przebywac w madrym/wartosciowym towarzystwie ...
macie problem piszcie ... ale dopiero w tedy kiedy nie ma takowych w poprzednich topic'ach ... wiem ze kazdy chce miec swe 5 minut ale mozecie przeciez zadac pytanie/zaistniec w poprzednich istniejacych o podobnej tematyce wiem ze jest to odwieczny problem kazdego forum ale na litosc boska >szukajacy< najpierw sprawdzcie czy wczesniej ktos nie mial podobnego problemu ... nikt nie chce byc chamski wobec 'nowych' ale az sie prosi odpowiedz "uzyj szukaj!" lub "naucz sie kozystac z forum!" ja i pewnie wiekszasc tu zawsze chetnie pomoge/odpowiem - ale tylko na madre pytanie - na inne jest offtopic ... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
EOT |
Cytat:
Chce zwyczajnie zhackowany fw, ktory umozliwi mi zmiane bitsettingu. Poniewaz sa rozne wersje, nie wiem ktory wybrac. |
Cytat:
|
Cytat:
Chce miec zhackowany fw zeby zmienic book type i tyle. Ale tez sie boje, ze po zmianie FW ilosc bledow nagranych po i pi moga mi wzrosnac! |
Esiek ty tak strzelasz dobbrymi radami a sam siedzisz na oficjalu :P:P ;p ;p ;p
|
Cytat:
Cytat:
Bios Herriego: http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar Bios oficjalny hp 1.08 http://herrie.rpc1.org/downloads/nec108.rar |
ja swego pojechalem na 1.08 (vel HP)
litka (812s) kupuje w przyszlym tygodniu ... to porobie testy |
Cytat:
P.S Swoja droga nawet ladnie wychodzi ten bios dl w praniu, nawet czasem lepiej niz 1.08 http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...3&postcount=88 |
esiek@ ... musialem jakis naped DVD kupic - litka nigdy nie maialem, testy chcialem porobic - na combo szkoda ka$ki ... 150,- zeta roznicy miedy 401 a 812, jeden wuj ...
|
|
|
temat o biosie do nec'a ... litka 812S box'owanego to i tak w wawie taniej niz 450,- zeta nie znajde ... so
|
Cytat:
Cytat:
Poniewaz interesuje mnie JEDYNY fw, ktory da mi zmiane book type i bedzie wypalal mi plytki z jak najmniejsza iloscia bledow! Wiec co mam wziac? |
cos taki niecerpliwy, wstrzymaj konie ... kupie litka to potestuje - albo ty kup i testuj ...
narazie nikt tu nic nie wie w tym temacie ... dismiss |
Cytat:
|
Cytat:
U mnie power Calibration Error.... Moze ktos wie dlaczego ? :) |
Chciałbym włączyć się do dyskusji i jednocześnie prosić o poradę. Za waszą sugestią kupiłem owego NEC'a 2500A i przeglądając różne posty na forum postanowiłem wgrać najnowszy firmware typu DL. No i mam problem. Chciałem coś wypalić tytułem próby i zmarnowałem już dwie płytki. Objawy są następujące: zapisuje się na krążku tylko obszar lead in i dalej nic, nagrywara staje się nieaktywna. Tak samo zachowuje się w przypadku wypalania CD-R. Próbowałem wgrać ponownie ten sam filmware i podczas instalacji pokazuje się błąd flashowania i cały proces zostaje nieukończony, a napęd zaczyna pracować i nie chce przestać. Jedyna rada to restart kompa. Identycznie jest w przypadku wersji 1.08. Co robić ? :'( POMOCY ! :sciana:
|
Cytat:
2)Przed zmiana biosu dzialala normalnie czy nie sprawdzales?? |
Cytat:
Mam do ciebie prosbe. Zrob testy z twoim nec'iem najpierw z oryginalnym fw 1.06 pozniej z oryginalnym 1.07 i pozniej z 1.08 i na koncu z DL. I powiedz nam ktory z tych fw jest najlepszy, tzn ktory z nich po wypalaniu plyty dvd da nam najmniej bledow PI i PO. Dzieki z gory. |
Cytat:
|
Esperka na 6x pali sie bez zarzutu jak narazie ...
|
Cytat:
Przed zmianą biosu wypaliłem tylko kilka CD-R'ów z pozytywnym skutkiem, a sprawdzić DVD-R nie zdążyłem. :( |
Cytat:
PS TU:http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96140 Jest bardzo interesujacy temat porównujacy rozne biosy do nec. Jakby ktos nie zauwazył. Warto poczytac. |
Niestety nigdy tego nie robiłem i najprawdopodobniej sam sobie z tym nie poradzę. Musiałbyś mnie poprowadzić i wyjaśnić jak to wszystko uruchomić oraz zainstalować. :uczen:
Mam pewną sugestię. Gdyby tak spróbować wgrać oryginalny filmware do tej nagrywarki ? Skąd mogłbym ją pobrać ? ??? |
Nec 2500a
Chciałem się zapytac o wasze opinie na temat nagrywarki NEC 2500A, chodzi mi głównie O wersje OEM (w wielu firmaware***8217;ach pisze, że nie obsługują wersji OEM), zawsze myślałem że wersja OEM to ta bez pudełka i oprogramowania, czy i w tym przypadku tak jest?? Pozatym chciałem się dowiedzieć jak się sprawdza w paleniu zwykłych płyt CD i DVD i odczyt.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Z tymi OEMami to chodzi chyba o egzemplarze ktore NEC sprzedal innym firmom. Czyli firmowy orginalny BIOS NECa nie zainstaluje sie np na HP. Tak ja to odbieram. I tak nie instaluje tych Made by NEC bo panowie z tej firmy znani sa raczej ze swojej opieszalosci w wydawaniu nowych FW i zawsze pozostaja daleko w tyle za BIOSami przerobionymi na NECi ktore sa sciagane wlasnie z tych OEMow (np. HP, TDK itp.)
|
Niestety wskazana przez Ciebie wersja nie działa, tzn są identyczne objawy jak pisałem wcześniej.
Zaczyna "flashować", pasek postępu zapełniony zostake w ok 20%, po chwili ukazuje się komunikat o błędzie flashowania, napęd się zawiesza, nie można go wyłaczyć (bez przerwy mrugająca dioda) i jedyna rada to zrestartować komputer. Jak poradzić sobie z instalacją dosowską po prostu nie wiem i bardzo Cię proszę o pomoc w tym temacie. :help: |
Cytat:
do czego masz podlaczona ta nagrywarke? ... moze masz jakis dodatkowy kontroler sprobuj zmienic tasme IDE ... moze ona ponosi za to wine? |
Korzystając z okazji ze znajomy podrzucił mi na przeróbke swojego litka 401 postanowiłem wgrac do mojego neca bios dl od Herriego. Porównałem narazie 2 płytki ze starym biosem 1.06 i jak dla mnie rewelka. Espka qe nagrana x6 wygląda naprawde wporzo podobnie jak...INTENSO nagrane.......x8!!!!
Pare screenów poniżej, jutro albo pojutrze postaram sie dodac jakies nowe nosniki moze sie komus przyda. http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdinfo.jpg Espka(GSC002) palona x4 na 1.06: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 4x.png Espka palona x6 na DL: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 6x.png Intenso (OPTODISCR004) palone x4 na 1.06: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 4x.png Intenso palone x8 na DL: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 8x.png Ogólnie jestem zadowolony z wyników, ale jeszcze trzeba to dokładniej sprawdzic. Potestujemy, zobaczymy. Aha i kazda z tych płyt naturlanie chodzi bez najmniejszych przeskoków na odtwarzaczu: manta, ps2, jvc. |
Obawiam się, że z podłączeniem jest wszystko O.K. Zaraz po podłaczeniu NEC'a udało mi się wypalić w ramach testu kilka CD-R'ów. Niestety, żadnego DVD-R'a wtedy przy sobie nie miałem. Kiedy wgrałem filmware DL i zakupiłem krążki, szybko je podczas próby nagrywania straciłem, a były markowe (TDK). Śledząc powyższą dyskusję, poprosiłem Eśka aby podpowiedział mi jak zainstalować bios pod DOSa, ale się nie odzywa. Może Ty Alex69 opisałbyś mi jak krok po kroku przez to przebrnąć ? Boję się sam grzebać, aby czegoś więcej nie zepsuć. :(
|
Przeprowadziłem kolejny tescik i jestem zszokowany :wow:
Espka(AN31 czyli zwykła!!!!) palona x8 na biosie dl: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...anza at 8x.png Dla porównania espa AN31 na 1.06 (nie patrzcie na koncowy skok gdyz nie wiem czemu ale naped nie stanął a tam był juz koniec płyty..): http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...anza at 4x.png Niby troche lepsze ale przecie to tylko 4x :D Ma ktos moze stare espki na zbyciu?? :) |
Cytat:
Cytat:
Polecenie podałem w przypadku gdy masz nec na kontrolerze podstawowym i nastawionym do master. Analogicznie postepujesz tyle ze dostosowujesz polecenia do twojego napedu. W tym programiku pod komendami masz nawet ładny przykładzik. Jakby ktos mógł niech mnie poprawi, bo neca nie flashowałem pod dosem. |
Mam dwa pytanka:
1. Jak sprawdzić na jakim kontrolerze chodzi NEC i co zrobić kiedy będzie podłaczony do "slave". 2. Mam gotową dyskietkę startową DOS, ale jest tam za mało miejsca na umieszczenie pliku .bin i flashera. CO TERAZ :sciana: Jeszcze jedna mała informacja. NEC jest teraz jedynym napędem w moim pececie, nie mam żadnych problemów z odtwarzaniem na nim muzyki jak i filmów DVD. Tyko to nagrywanie... |
1 Otworzyc bude i zobaczyc zworki + podlaczenie kabla, albo w managerze urzadzen w windzie, albo w biosie ...
2 to nagraj na druga :) - potem zbootuj i wymien dyskietke. |
Sky [AML] x4 nagrany.........x8 na biosie dl.
Niby nienajlepszy wynik (głównie ze względu na początek) ale jak na tak tani nosnik(tanszy od espery:) ) to jest nieźle bo co najwazniejsze czyta sie i przez mante i ps2. http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie... aml at 8x.png |
NEC ND-2500 a ND-2500A
Witam
Czytam zawziecie forum bo zamierzam kupic jakas nagrywarke DVD i moj wybor padl na NEC'a. Mam do Was pytanie czym sie roznia wersje ND-2500 od ND-2500A gdyz zarowno i na tym forum i w sklepach raz pisza ND-2500 a raz ND-2500A. Na stronie www.necd.de jest opisany tylko ND-2500 wiec jak to jest ? Sa to dwa rozne modele czy np ten sam tylko z roznym biosem ? pozdr. ZyGmunt |
To jedno i to samo . Ten Nec to ND-2500A , taka jest prawidłowa nazwa .
|
Panie i Panowie, pełny sukces :jupi:
Koniec moich problemów z NEC :haha: Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R :mruga: Dzięki wielkie za okazaną pomoc i dobre rady :peace: |
Cytat:
|
Ustawienie było odwrotne, tzn dysk twardy jako "primary - master", a napęd NECa "primary - slave". To uniemożliwiało wgranie jakiegokolwiek biosa. Tak jak napisałem wcześniej nie zmieniałem nic w konfiguracji i ustawieniach, zamieniłem tylko wtyczki od taśm łączących napęd i dysk z płytą. 8-)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Esiek mam do ciebie prosbe. Czy moglbys wgrac bios 1.08 od HP do swojego NEC 2500A i porobic testy? Bardzo mi zalezy na tym! Dzieki z gory
|
[QUOTE=AleX69]a jak zrobiles to odwrotnie?! :rotfl:[/QUOT
Nie bardzo rozumiem... |
Cytat:
|
A dlaczego mialoby nie dzialac ??
|
Sorki, że ja tak tu wyjeżdżam z tak lamerskim pytaniem, ale ponoć "kto pyta nie błądzi".
Kupiłem NEC'a 2500A i mam pytanko na wstępie - jaki bios najlepiej wgrać na początek: oficjalny 1.07 czy 1.07 v2 DL od Harriego ?? PS. Dodam, że zamierzam nagrywać głównie na płytach TDK i Verbatimach, więc wydaje mi się, że wgranie biosu Harriego, głównie ze względu na DL ma większy sens (w kontekście przyszłości). Zastanawia mnie tylko fakt czy korekcja błędów na oficjalnym biosie 1.07 może być lepsza ? |
Cytat:
|
jaras65 ... smieszny z ciebie kolo :rotfl:
dysk "primary - slave", a napęd NECa "primary - master" ... ... dysk "primary - master", a napęd NECa "primary - slave" ... |
A co Ciebie tak u mnie śmieszy ?
|
co mnie smieszy ... twoje odpowiedzi ...
... nie ma zadnej roznicy zmieniajac master -> slave <- master na primary ... ... cos jeszcze musiales zrobic czego nie wiesz ... poprawiona tasma/wtyczka IDE ... zmiana ustawienia slave/master nic tu nie powinna - w twym problemie - zmienic, (simple!) wystarczy ruszyc glowa ... :D |
Cytat:
Już dawno chciałem to napisać, bo śledzę twoje wypowiedzi w różnych tematach - i zawsze cechuje je to samo: arogancja, poczucie wszechwiedzy, nieomylność wypowiedzi (czytaj: jam jest wyrocznia), traktowanie innych z góry, nadpobudliwość, etc, etc. Nie jest moim zamiarem cię obrażać i wchodzić z tobą w konflikty, ale właśnie na przykładzie twoich wypowiedzi w tym topicu jest wszystko to o czym mówiłem wyżej. To tak jak byś wyglądał tak - jak twój avatar. Bełkotliwie zadałeś jakieś pytanie Cytat:
Ażeby jednak nie być gołosłownym w wypowiadaniu się co do nieomylności i jedynie słusznej prawdy w twoich wypowiedziach - to nawet nie wiesz jak się mylisz twierdząc, że nie ma znaczenia układ MASTER-SLAVE przykładowo w konfigu HDD-DVDRW |
Cytat:
|
btw: jaras65 ... chyba jednak nie wiesz co tak dokladnie zrobiles :D
|
Cytat:
BTW te piece to przykręć - bo cię nieźle grzeją :ognicho: |
:rotfl:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To jest moja ostatnia wypowiedź w tym wątku i nie zamierzam dalej ciągnąć tej głupiej z Tobą dyskusji AleX69. Jeśli masz kłopoty z nerwami to idź do specjalisty, a nie udzielaj się w taki sposób na tego typu forach. Naprawdę nie moja wina, że nie potrafisz pojąć co zrobiłem, lepiej będzie jak swoje frustracje wyładujesz na przykład uprawiając jogging. Twoja ikonka mówi o Tobie wszystko. Bez odpowiedzi :papa:
|
jaras65@ dobrze ze juz nie bedziesz pisal ... ty sam nie jestes w stanie powiedziec co zrobiles - zrozum ze zmiana master/slave na kanele tak naprawde nie naprawilo twego problemu - miales zle wetkniety kabel sygnalowy w nagrywarke albo uszkodzona spinka/kabel IDE ... teraz mozesz miec jazdy z dyskiem ...
jak widac na zalaczonym obrazku ... poslugiwanie sie forum - zadawanie pytan czy czerpanie informacji - wymaga posiadania jednak minimalnej wiedzy w danym temacie wam sie to chlopaki nie udalo ... :peace: |
Cytat:
|
Niech zapanuje zgoda
Kilka słów wstępu.
Jestem już na "zasłużonym" odpoczynku po prawie 35-letnim "ślepieniu" w monitor. Ten okres, oprócz konkretnej wiedzy technicznej, nauczył mnie pokory, pokory i jeszcze raz pokory. Komputery to dziedzina, w której nic nie można przesądzić, a prawa Murphy'ego sprawdzają się tu jak nigdzie indziej: "W pracy z komputerem, opieranie się na jakichkolwiek zasadach jest błędem" (przepraszam MacGyver'a za zapożyczenie) Różnorodność sprzętu, oprogramowania, niekompatybilność - to czynniki, które powodują, że "nie ma mądrych". Oczywiście nie dewaluuję tutaj wiedzy, ale są przypadki "o których nie śniło się nawet filozofom". Mnie wielokrotnie udało się usunąć usterki działąjąc wbrew logice. Mogę zrozumieć irytację @AleX69'a, wszak sam ten wątek czytałem kilka razy, jaras65 napisał, że: "Koniec moich problemów z NEC Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R", a następnie: "Tak jak napisałem wcześniej nie zmieniałem nic w konfiguracji i ustawieniach, zamieniłem tylko wtyczki od taśm łączących napęd i dysk z płytą." Nie znając poziomu wiedzy jaras65'a, mam poważne wątpliwości, czy rzeczywiście zmienił "master-slave" czy tylko przepiął tasiemkę. Stąd te nieporozumienia. Piszmy wszyscy konkretnie bez skrótów myślowych. A może oceńmy swoją wiedzę i rozpoczynajmy posty od niej, bowiem rada (oczywista skrajność) "Zresetuj komputer" - dla jednego jest pomocna, a dla innego - wygłupem. Ale nie można sobie czynić żartów z czyjejś niewiedzy, wszak uczymy się wszyscy do końca życia, czego ja jestem najlepszym przykładem. I jeszcze jedno. Korzystajcie z Worda, on sam poprawi błędy ortograficzne lub zaglądajcie od czasu do czasu do słownika. W wątkach: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35058 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34966 zająłem szanowne grono swoim problemem i obiecałem podzielić się wnioskami. Chyba nadszedł czas. 1. Zmieniłem zasilacz -> bz 2. Podłączyłem komputrer przez autotransformator - zmieniałem napięcie zasilające od 190 - 235 V -> bz Wniosek: jeżeli napięcia zasilające (płyta, napędy etc.) mieszczą się w granicach tolerancji - powinno być ok. Nawet nieco poniżej dolnej granicy nie zauważyłem zachwiania stabilności systemu. A teraz najważniejsze: NEC nagrywa bez problemów. Co było przyczyną ? Odpowiem Wam jak Reb Tewie - NIE WIEM !!! Zdecydował przypadek. Do dalszych prób kupiłem Esperanze i Platinum (!!!). Pierwsze płytki nagrywałem (z ostrożności) 2x. i padały. Przypadkowo "poleciało" 8x i .... OK ! Nagrywarka psuje płytki przy nagrywaniu 2x, a 4x i 8x idzie jak burza. Czy nie jest to potwierdzenie moich wywodów na wstępie ? No i chyba zdezaktualizowało się powiedzenie, że "szybko to się tylko pchły łapie" Pozdrawiam wszystkich i proszę - mniej agresji a więcej konkretów. Wyjdzie to nam wszystkim na dobre. |
Dalszy ciąg testów:
Platinum 8x nagrany x8 z booktype(wreszcie mój asus moze pokazac pazurki:D) http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...inum at 8x.png http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...latinum x8.png dla porównania nosnik podobnej jakosci (bo takiego samego nie znalazłem)nagrany x6 na 1.06: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...inum at 6x.png Oba czytelne we wszystkim. Vakoss 4x nagrany...x8:D na dl naturalnie http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...koss at 8x.png Dla porównania ten z 1.08 x4 na prosbe usera naucna: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...akoss x4 8.png I x4 z biosu 1.06: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/vakoss x4.png Wszystkie czytelne. espernaza qe na dl nagrana x6: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 6x.png Na 1.08 x4 na prosbe usera nacuna: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...qe at 4x 8.png i 1.06 na x4: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...a qe at 4x.png Wszystkie czytelne tu screen z biosu 1.08: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdinfo8.png Teraz jeszcze raz porównanie intenso: Dl x8 http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 8x.png Bios 1.08 x4: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...tenso x4 8.png I 1.06 x4 http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...enso at 4x.png Wszystkie czytelne. I jeszcze jedna płytka, jedyne niepowodzenie na dl x8: bulkpaq x4 nagrana x8 http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...qpaq at 8x.png Niby wykres nienajgorszy ale ostatnie 10% nie do odczytania necu, naped litka ze względu na naturalnie lepsza korekcje poradził sobie bez wiekszych problemów takze płyta do uzycia, ale nie traktuje jej jako sukces gdyz moim celem jest aby odtwarzała się na KAZDYM napędzie.. Podsumowanie: 1.08 jest bardzo podobny do 1.06 i jest dla ludzi ktorzy chca oryginalnego 1.06 tyle ze z bitsettingiem (choć z tym na 1.08 nie wiem czemu maiłem troche kłopotów). Osobiscie wybieram dl z nastepujacych powodów: 1)najwazniejsze- jakosc i szybkosc nagranych espek qe , tych najwiecej uzywam i dlatego to jest dla mnie najwaznieszje 2)tylko dl bedzie dalej rozwijany przez Herriego 3) kupiłem nagrywarke x8 i z takim speed chce nagrywac, patrzac na oficjalne biosy to do takiego speedu dojada moze za rok... a tu juz wiekszosc nosnikow x4 mozna zapisywac x8. Owszem czasem zdarzy sie walek jak np bulkpaq ale po to wlasnie testuje ten bios zeby sobie wybrac odpowiednie nosniki do nagrywania. Vakoss i intenso x8 dzialaja badzo ładnie i je teraz tez bede kupował. 4)teoretycznie nagrywa dl ;p 5)jakos takos przypadl mi do gustu Jutro oddaje litka takze koniec testow z mojej strony. Ewentualne komentarze i wybór biosu pozostawiam wam. |
to zes sie chlopie na robil :spoko:
biore sie za analizowanie ... |
Ilość załączników: 2
A ja wlasnie porownalem X-disc od GSC002 i Espere od GSC002.
Zobaczymy jeszcze jak wyglada pojedynek @6x BTW. Chyba mnie przekonaliscie do zmiany BIOSu. |
Jako że na zachodnich forach mieli problemy na biosie dl i 1.08 na dvdrw postanowiłem w miare moich możliwosci to sprawdzic. Jak sie okazało wyniki sa bardzo zblizone(choć minimalnie wygrało dl ale to jest granica błędu)
1.06 http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...s x4 dvdrw.png 1.08 http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdrw8.png Dl http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/dvd/dvdrw.png Postanowiłem takze wrzucic jeszcze jeden skan z intenso 4x nagrane x8 na biosie dl zeby poprzec jeszcze mocniej poprzedni rezultat: http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esie...so at 8x 2.png Gdyby nie ta końcówka to bym pomyślał ze to jakis verbatim :D Ale jak na dvd za taka cene(tansze od esperanzy-masakra) x4 palone x8 to wynik dla mnie rewela. |
Heh, juz chyba wiem ,ze kupie nec'a 2500A , tym bardziej, ze dzis na siriusie zobaczylem ,ze sprzedaja ja za 399 zl :-)
http://sirius.pl/product.php?action=info&id=8373&sid= |
EXTRA testy Esiek. Masz u mnie duze piwko.
Dzieki tym testom juz jestem zdecydowany zeby przerobic mojego Neca 2500A na fw 1.08 Skoro 1.08 jest prawie identyczny jak 1.06 tylko ze z mozliwoscia ustawienia bitsettingu to czemu nie :) Teraz pytanie. Gdzie moge ten firmware 1.08 znalezc? Na portalu Herrie'go nie moge go znalezc :( Pomoz mi Esiek. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Post nr. 21 Nigdzie więcej go nie widziałem... |
Marny Debiut - Nec 2500A :(
Zaraz po kupnie nagrywarki Nec'a 2500A postanowiłem zupgradować bios na 1.07 DL (od Harriego). Proces przebiegł bez zarzutu, więc nastąpił moment wypalenia pierwszej płyty:
- postanowiłem zarchwizować część moich danych i zgrać je na płytę Verbatim'a DVD-R 4x, nagrywam w Nero 6.3.10 (pod Win Serwer 2003) - Niby wszystko pięknie - włączyłem wypalanie + sprawdź poprawność zapisanych danych, wybrałem w zakładce nagrywarka, mojego Nec'a i zaczęło wypalać........czas płynął.....i na jakiś 69% wszystko się zatrzymało: wygląda to tak: - użycie bufora - 100 % (dodam, że nic w tym czasie nie robiłem, płytka spokojnie się wypalała) - zakończone - 69% - poziom bufora - 13% - czas całkowity - 60 min i dalej sobie płynie - czas, który pozostał - oczywiście 00:00:00 Jedyne wyjście to reset kompa bo inaczej wyłączyć się tego nie da, dioda na nagrywarce przestała dawno migać, smutny to obraz ale pierwsza płytka i od razu klops - nie wiem czy jest w ogóle sens wypalać następną. Może wiecie w czym może tkwić problem ?? :( |
poniewarz beta5 ma znane problemy z zabezpieczeniem buffer underrun :sciana: :(
proponuję sprawdzić dwie żeczy: wypróbuj Nero 6.3.1.13 (nieoficjalne) które prawdopodobnie rozwiązuje ten problem :cisza: albo użyj poprzedniej (innej) wersji biosu np. beta4 aktualizacja: jest już dostępna jeszcze nowsza wersja Nero która też powinna rozwiązywać problem :spoko: ftp://ftp.ahead.de/ user: Anonymous pass: IEUser@ powinno działać |
a po co nowy bios
Po cholere wciąż wgrywacie jakies nowe biosy. Ja ma taka sama nagrywarkę i pali wszystko jak zła :) TDKx4 wypala z prędkością x8. Nic jeszcze nie padło a naprawdę trochę ją chłostam :)
Po co był ten nowy bios. Co miał robić ?? Czasem warto nie przeginać. Pozdrawiam Łukasz |
wyglada na klopot sprzetowy ... nie nagrywarki
wez kup DVD+RW i potestuj ... |
Też mam problem z biosami DL. Wypala płytkę (zarówno DVD-RW, jak CD), staje na 99%, dioda na nagrywarce świeci się światłem ciągłym i ani drgnie a jedyne co można zrobić dalej to restart kompa... :zly: Po resecie i wyjęciu płyty daje się odczytać 99% zapisu. Czyżby nie wszystkie 2500 mogą pracować pod DL? :sciana:
|
Cytat:
|
NEC ND-2510A kiedy ?
Witam,
szanownych grupowiczow czy ktos przypadkiem nie orientuje sie kiedy NEC ND-2510A bedzie dostepny w Polsce, bo czytajac zagraniczne fora jego cena jest niewiele wyzsza niz NEC ND-2500A wiec tak sobie mysle czy nie lepiej poczekac i mniec DL od razu bez kombinowania z biosami (badz co badz zhackowanymi ...) Oczywicie czekac mozna w rozsadnych graniczach czasowych stad to pytanie ;-) pozdr ZyGmunt |
a też sie dołączam do pytania :) ale myśle że za 2-3 miechy powinien być a cena ^_^ na oko to 800-900zł
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:38. |