![]() |
Sorki za tak lamerskie pytanko , ale co to jest ten bitseting ?
|
juz pisalem to na innym forum ...
... chodzi tu o >Book Type Field< czyli miejsce (w lead-in) na plycie ktore zawiera informacje dla napedu DVD z jakim nosinikiem ma do czynienia. Jesli twoje DVD pod telewizor lub pod komputer robi ci jazdy ... nie chce czytac nosnikow wypalonych u kolegi nawet na DVD-R, bedzie to chyba rozwiazanie (mi pomoglo:)) Cala wolta polega na oszukaniu napedu, (z ktorym mamy problem) ze plyta do niego wsadzona jest plyta tloczona a nie nagrana ... Jak to zrobic ano prosto ... przed nagraniem ustawiajac bit jaki posiadaja plyty DVD-ROM(czyli jak standardowe tloczone płyty DVD) na plytach DVD+R/RW(tylko!) na ten czas modyfikacja (na plytach) bitsetting'u mozliwa jest za pomoca napedow takich firm jak Richo, Lite-On, BenQ, HP, Nu i NEC ale mialem juz jazdy z odtwarzaczami ktore +/- czyta ... a nagranych ROM'of nie |
moim zdaniem te wszystkie ochy i achy na temate NEC'a sa grubo przesadzone,ale wszystkim rownoczesnie dogodzic nie mozna :]
|
Ale zescie nakreclili :P Chcialem zebyscie pomogli wybrac cos dobrego, a widze ze ile osob tyle zdan na te tematy :] pozdrawiam.
|
Cytat:
|
Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy. I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.
|
Dual Layer firm. 1.07 dla NEC 2500
|
Czy taka nagrywarka 2500 w porównaniu do 2510 będzie dobrze nagrywać płyty DL . Mechanika jest taka sama ? Bo może w 2510 jest inna (lepsza). Wie ktoś wogóle kiedy pojawi się Nec 2510 ?
|
Dziwne
Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :) |
Te same problemy z Nec
Mam z Nec 2500 te same problemy, nagrywa a nie czyta (dobrze działają jedynie DVD TDK i Verbatim), wszystko inne (esperanza itp) nagrywa ale nie czyta, czytają je zaś pozotałe DVD-ROMy :'(
Mam do was pytanie, czy zmiana BIOSu to utrata gwarancji ??? Chce wgrać bios 1.07 oficjalnie wypuszczony przez NECa, może coś się poprawi lub spróbuję bios 1.08 od herriego - ale przytym podejżewam że napewno stracę gwarancję.... |
Kupując w sklepie NEC'a sami mnie zobligowali, aby wgrać nowy BIOS. Podali nawet źródło.
Zresztą, jeżeli nie "zwalisz" nagrywarki, zawsze możesz wrócić do oryginalnego. A czym Ty nagrywasz ?, jak wypada weryfikacja zapisu ? pozdr |
Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:
|
Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:
|
Mechanika jes taka sama. Rozumiem Mikas, że nie czytasz forum.
|
Cytat:
Cytat:
Moze nalezaloby tu zrobic posta 'NEC vs. reszta swiata', tak jak to mialo miejsce w dziale CDR kiedy glupie pytania o litka pojawialy sie 5 razy dziennie az zostal stworzony temat 'liteon vs reszta swiata' i forum sie oczyscilo. Proponuje stworzyc temat LiteOn vs NEC i wrzucic tam wszystkie posty z dotyczasowych dyskusji a potem przykleic. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30. |