Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

mikas 22.05.2004 21:42

Sorki za tak lamerskie pytanko , ale co to jest ten bitseting ?

AleX69 22.05.2004 21:57

juz pisalem to na innym forum ...

... chodzi tu o >Book Type Field< czyli miejsce (w lead-in) na plycie ktore zawiera informacje dla napedu DVD z jakim nosinikiem ma do czynienia. Jesli twoje DVD pod telewizor lub pod komputer robi ci jazdy ... nie chce czytac nosnikow wypalonych u kolegi nawet na DVD-R, bedzie to chyba rozwiazanie (mi pomoglo:))
Cala wolta polega na oszukaniu napedu, (z ktorym mamy problem) ze plyta do niego wsadzona jest plyta tloczona a nie nagrana ...
Jak to zrobic ano prosto ... przed nagraniem ustawiajac bit jaki posiadaja plyty DVD-ROM(czyli jak standardowe tloczone płyty DVD) na plytach DVD+R/RW(tylko!)

na ten czas modyfikacja (na plytach) bitsetting'u mozliwa jest za pomoca napedow takich firm jak Richo, Lite-On, BenQ, HP, Nu i NEC

ale mialem juz jazdy z odtwarzaczami ktore +/- czyta ... a nagranych ROM'of nie

_Vip_ 22.05.2004 21:58

moim zdaniem te wszystkie ochy i achy na temate NEC'a sa grubo przesadzone,ale wszystkim rownoczesnie dogodzic nie mozna :]

sAp3r 22.05.2004 23:01

Ale zescie nakreclili :P Chcialem zebyscie pomogli wybrac cos dobrego, a widze ze ile osob tyle zdan na te tematy :] pozdrawiam.

pawelblu 22.05.2004 23:50

Cytat:

Napisany przez sAp3r
Ale zescie nakreclili :P Chcialem zebyscie pomogli wybrac cos dobrego, a widze ze ile osob tyle zdan na te tematy :] pozdrawiam.

A co Ty sobie wybrazales. Na pytanie jaki samochod jest najlepszy tez uslyszysz rozne odpowiedzi. Zreszta takie tematy powinny byc zamykane bo codziennie prowokuja glupia dyskusje. WSZYSTKO NA TEN TEMAT ZOSTALO JUZ POWIEDZIANE.

sAp3r 23.05.2004 00:13

Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy. I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.

mbar 23.05.2004 10:05

Dual Layer firm. 1.07 dla NEC 2500

Tutaj:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96333

mikas 23.05.2004 11:11

Czy taka nagrywarka 2500 w porównaniu do 2510 będzie dobrze nagrywać płyty DL . Mechanika jest taka sama ? Bo może w 2510 jest inna (lepsza). Wie ktoś wogóle kiedy pojawi się Nec 2510 ?

Smyczyk 23.05.2004 12:25

Dziwne

Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :)

wasqez 23.05.2004 13:06

Te same problemy z Nec

Mam z Nec 2500 te same problemy, nagrywa a nie czyta (dobrze działają jedynie DVD TDK i Verbatim), wszystko inne (esperanza itp) nagrywa ale nie czyta, czytają je zaś pozotałe DVD-ROMy :'(

Mam do was pytanie, czy zmiana BIOSu to utrata gwarancji ???
Chce wgrać bios 1.07 oficjalnie wypuszczony przez NECa, może coś się poprawi lub spróbuję bios 1.08 od herriego - ale przytym podejżewam że napewno stracę gwarancję....

LUCAN 23.05.2004 13:34

Kupując w sklepie NEC'a sami mnie zobligowali, aby wgrać nowy BIOS. Podali nawet źródło.
Zresztą, jeżeli nie "zwalisz" nagrywarki, zawsze możesz wrócić do oryginalnego.

A czym Ty nagrywasz ?, jak wypada weryfikacja zapisu ?
pozdr

mikas 23.05.2004 13:56

Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:

Napisany przez Smyczyk
Mam juz dość długo Neca 2500A i od samego początku było wszystko OK. Świetnie nagrywa, wszystko odtwarza, nie ma problemu z odtwarzaniem płyt w innych odtwarzaczach komputerowych i stacjonarnych. Nie ma przy tym strat w płytach, bo nagrywarka wypala absolutnie wszystko, nawet uszkodzone mechanicznie, daja się potem odtworzyć, wszak z pewnymi zacięciami. Poza tym niedługo wejdzie oprogramowanie DL.
Twoje kłopoty wynikają zapewne raczej z pozostałego sprzętu w kompie, tj.: dysk, pamięci, płyta główna. Polecam sprawdzony duet: DVD-ROM Asusa i NEC 2500A. Śmiga aż miło. Zwróć też uwagę na oprogramowanie, którego używasz. :)

mikas 23.05.2004 14:16

Też mam zamiar kupić Neca 2500 i jakiś DVD-Rom , ale wiele osób poleca mi jednak otwarzacz LiteOn'a
Cytat:

Napisany przez Smyczyk

mbar 23.05.2004 14:40

Mechanika jes taka sama. Rozumiem Mikas, że nie czytasz forum.

pawelblu 23.05.2004 17:48

Cytat:

Napisany przez sAp3r
Wiem ze bylo wiele tematow, ale technologie za szybko sie rozwijaja, ceny spadaja, ze praktycznie z dnia na dzien moze wyjsc cos godnego uwagi. Dlatego zaczalem ten temat. W kazdym razie dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy.

Czy ja wiem - od jakis kilku godzin kiedy to byl ostani post w innym tego typu temacie jakos technologia do przodu nie poszla.

Cytat:

Napisany przez sAp3r
I nie wiem co Ci przeszkadzaja tego typu posty. Nie musisz tu zagladac, ani brac udzialu w dyskusji.

Wiem ze nie musze - poraza mnie tylko ta glupota pytania sie o cos po raz n-ty. I zawsze przyjdzie ktos (tego samego dnia czasem) i spyta sie po raz 'n plus pierwszy'. No i zasady indukcji matematycznej zalewamy forum tego typu postami - TAK, TO MI SIE NIE PODOBA.

Moze nalezaloby tu zrobic posta 'NEC vs. reszta swiata', tak jak to mialo miejsce w dziale CDR kiedy glupie pytania o litka pojawialy sie 5 razy dziennie az zostal stworzony temat 'liteon vs reszta swiata' i forum sie oczyscilo.

Proponuje stworzyc temat LiteOn vs NEC i wrzucic tam wszystkie posty z dotyczasowych dyskusji a potem przykleic.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.