Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

pawelblu 02.05.2004 17:24

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nie wiem jak ty ale ja wolałbym kopiowac na dysk divixa którego wczesniej se backupowałem na dvd, z predkoscia 20mb/s a nie 10.. ale to juz jak kto woli. :zeby:

Ja wole kopiowac z 10 a nie z 0 patrzac na crc errors :)

AleX69 02.05.2004 17:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ja wole kopiowac z 10 a nie z 0 patrzac na crc errors :)

pawelblu: zgadzam sie ... wole jednak miec mniej bledof przy kopiowaniu czy tez nagrywaniu :jezyk: wracam v1.06 back
pozdr

Esiek 02.05.2004 18:14

Zastanawiam sie tylko dlaczego sadzisz ze beda bledy crc... Fakt przy koncu płyty naped pewnie zwolni ale o czyms takim jak bledy crc na dobrych nie zajechanych napedach nie bedzie mowy. Na cdfreaks jak sprawdzaja poprawnosc zapisu?? Normalnie nerocdspeed jedzie na max a nie na 4-8x. Jak jest dobrze nagrane to nie bedzie błędów jak jest zle to i tak i tak bedą...
Kwestia odczytu a nagrania jednak sie troche różni.

Esiek 02.05.2004 18:17

Cytat:

Napisany przez AleX69
pawelblu: zgadzam sie ... wole jednak miec mniej bledof przy kopiowaniu czy tez nagrywaniu :jezyk: wracam v1.06 back
pozdr

A skąd pewnosc ze teraz masz tych bledów duzo jak nie robiłeś kprobe?? Skoro móiwsz ze stacjonarny czyta to pewnie jest git. W koncu oni to testowali i skoro doszli do wnoisku ze 8x na tym nosniku pójdzie to pewnie tak jest ;p Nie zawsze wolniej znaczy lepiej i na odwrót. To wszystko kwestia dobrania odpowiedniej strategii zapisu.

nacuna 02.05.2004 18:35

Cytat:

Napisany przez Esiek
Jak to po co?? to Ogranicz se odtwarzanie napedu cd do 12x zamiast 52x to zrozumiesz po co...

Tak jestem tego pewien (przynajmniej na wiekdzosci odtwarzaczy tak jest) ale z tego co wiem to ty chyba masz dvd rom toshibe nie?? to w takim razie nie musisz miec bitsettingu tylko firmware hack który udostepnia max speed na kazdym nosniku (sorki jak sie myle co do twojego napedu).

Ehh ja myslalem, ze chodzi o odtwarzacze stacjonarne - kino domowe :)
Tak zgadza sie, mam Toshibe 1802. Juz wgralem zhackowany FW i ci powiem ze mi extra smiga! Extra :spoko:

pawelblu 02.05.2004 18:45

Cytat:

Napisany przez Esiek
Zastanawiam sie tylko dlaczego sadzisz ze beda bledy crc... Fakt przy koncu płyty naped pewnie zwolni ale o czyms takim jak bledy crc na dobrych nie zajechanych napedach nie bedzie mowy. Na cdfreaks jak sprawdzaja poprawnosc zapisu?? Normalnie nerocdspeed jedzie na max a nie na 4-8x. Jak jest dobrze nagrane to nie bedzie błędów jak jest zle to i tak i tak bedą...

No widzisz 90% swiata przy uzywaniu kprobe uzywa speeda 4x.
W nero uzywa sie tak duzej predkosci zeby wycisnac z krazka jak najwiecej - jak przejdzie w ekstremalnych warunkach to przejdzie wszedzie, ALE nie wszystkie przechodza 16x a przechodza 8x - dlaczego - bo przy odczycie 16x pojawiaja sie bledy crc. W duzym skrocie korekcja napedu przy duzej predkosci ulega obnizeniu i to sa swietne warunki na eksperymentowanie na jakosci nosnika, ale zupelnie sie nie nadaje do uzytku codziennego - np. ogladania filmow.

Zreszta to co ty podajesz jako zaleta booktype czyli rozpedzanie do 16x nagrywanych plyt DVD wiekszosc uzytkownikow podaje jako wade. I w zupelnosci sie z tym zgadzam.

Cytat:

Napisany przez Esiek

NO CO TY ?? To nie nagram nic na DVDROMie ?? :idea:

AleX69 02.05.2004 19:48

tak szczerze to kilka plyt nagrywanych 8x (deklarowane przez producenta 4x)
w nero cd-dvd speed wyglebywalo sie
jak kupie tego litka to sie pobawie ... wgrany w ciemo nie daje satysfakcji
btw ... czy macie pod koniec tego testu nero na nec'ach >dziwne< stukanie laserem/glowica?
pozdr

Esiek 02.05.2004 20:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No widzisz 90% swiata przy uzywaniu kprobe uzywa speeda 4x.
W nero uzywa sie tak duzej predkosci zeby wycisnac z krazka jak najwiecej - jak przejdzie w ekstremalnych warunkach to przejdzie wszedzie, ALE nie wszystkie przechodza 16x a przechodza 8x - dlaczego - bo przy odczycie 16x pojawiaja sie bledy crc. W duzym skrocie korekcja napedu przy duzej predkosci ulega obnizeniu i to sa swietne warunki na eksperymentowanie na jakosci nosnika, ale zupelnie sie nie nadaje do uzytku codziennego - np. ogladania filmow.

Zreszta to co ty podajesz jako zaleta booktype czyli rozpedzanie do 16x nagrywanych plyt DVD wiekszosc uzytkownikow podaje jako wade. I w zupelnosci sie z tym zgadzam.

Ja i wiele usób uznaje to za zalete, za odkrycie dodatkowej mozliwosci odczytu napedu, jak ci sie nie podoba to zawsze jakims programikiem to se mozesz zwolnic, a nie majac bitsettingu to zadnym programem tego nie przyspieszysz. Czemu ludzie zrobili hacka do firmewaru toshiby?? Własnie po to zeby ta mozliwosc odblokowac. I znajdz mi osoby które tego hacka nie wgrywają z powodu ..błędów crc.. Testy robi sie na 4x bo wtedy odczyt jest owszem dokładniejszy ale w normalnym uzytku nie musi byc on taki precyzyjny bo korekcja napedu z łatwoscia se z tym poradzi. Ja w kazdym badz razie tez nie zwalniam sobie napedu cd tylko po to zeby miec lepsza korekcje...

AleX69 02.05.2004 21:57

Esiek: ale nikt nie mowi o obnizaniu predkosci :zeby:
pozdr

Esiek 02.05.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez AleX69
Esiek: ale nikt nie mowi o obnizaniu predkosci :zeby:
pozdr

Wiem, ale wnioskujac z postu napisanego przez pawelblu to najlepiej by se obnizyc predkosc odczytu wtedy bedzie on dokładniejszy. I dlatego ja napisałem ze nie mam zamiaru tego robic, jesli on chce to prosze bardzo.

AleX69 02.05.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez Esiek
Wiem, ale wnioskujac z postu napisanego przez pawelblu to najlepiej by se obnizyc predkosc odczytu wtedy bedzie on dokładniejszy. I dlatego ja napisałem ze nie mam zamiaru tego robic, jesli on chce to prosze bardzo.

oj, oj ... czepiasz sie :zeby:
lepiej poradz jakiego litk'a do testow k-probe kupic ...
pozdr

Esiek 02.05.2004 23:55

Cytat:

Napisany przez AleX69
pozdr

Już sie wypowiadałem :) Najlepszy do testów to 811 ale jesli chodzi o kase to chyba kazda nagrywarka litka ma w miare wiarygodne wyniki takze jak masz jakas stara 401 do kupna to bierz i testuj, czekamy :zeby: :jupi:

nacuna 03.05.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez AleX69
pozdr

Nie masz co robic z pieniedzmi, ze chcesz sobie kupic kolejny naped dvd-rw?

AleX69 03.05.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez nacuna
Nie masz co robic z pieniedzmi, ze chcesz sobie kupic kolejny naped dvd-rw?

musze potestowac tego nec'a i jego biosy ... bo juz jestem chory :blee:
pozdr

Esiek 03.05.2004 00:47

Cytat:

Napisany przez AleX69
musze potestowac tego nec'a i jego biosy ... bo juz jestem chory :blee:
pozdr

Dobre podejscie hehe przynajmniej inni tez skorzystaja :piwo: Testerów nigdy nie za duzo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:42.