Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-2100-2500-2510-a-32734/)

sebikolo 07.05.2004 08:42

dzieki za podpowiedzi :-), wgralem sofcik od HP i booktype moge ustawiac bez problemu ( przed nagraniem płytki oczywiście :-) )

Popielaty 08.05.2004 16:15

LiteOn 451S vs NEC 2500A

Ilość załączników: 1
Witam wszystkich forumowiczów!
Miałem ostatnio okazję porównać dwie nagrywarki DVD a mianowicie:

LITE-ON DVDRW LDW 451-S (firmware GSB7)
NEC DWD-RW ND-2500A (firmware 1.07)

W załączniku jest krótki teścik, proszę o ewentyalne wnioski i uwagi, ja ze swoimi tymczasowo się wstrzymam :)

piotrek123 08.05.2004 17:04

Cytat:

Napisany przez Popielaty

W załączniku jest krótki teścik, proszę o ewentyalne wnioski i uwagi, ja ze swoimi tymczasowo się wstrzymam :)

Z testów wynika że NEC jest lepszy, chociaż te płytki też nie pierwszej jakości. Ale i tak NEC jest lepszy w testach od litka jeśli chodzi o jakość zapisu8)

AleX69 08.05.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez Popielaty

good job ... :spoko:
pozdr

grz3si3k 08.05.2004 18:36

Czyli wszystko jasne dobra płyta dobre wyniki albo inaczej niezła płyta dobre wyniki :)
Pale na NEC`u na róznych płytach i naprawde jeszcze nie słyszałem od nikogo ze nie "chodzi".. ;)
chociaż raz się zdarzyło ale nie wiem na jakim sprzecie .Słyszałem tylko ze to stary player a płyta była na " + " ..więc chyba jasne :)

Esiek 08.05.2004 21:21

Cytat:

Napisany przez Popielaty

Świetnie, gratuluje testu i porównania. Dobra robota. Takie cos sie przyda dla udokumentowania wyzszosci nec dla niedowiarków, choc mimo wszystko nie sa to najlepsze wyniki to oddaja roznice miedzy litkiem i neciem. Na platinumie troche za słabo nec wypadł :( Widziałem w wiekszosci duzo lepsze kprobe z tych płytek ale nic dzialac i tak wszedzie beda.
Jeszcze raz thx, czekamy na Test vol 2 :piwo:

nacuna 08.05.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
Pale na NEC`u na róznych płytach i naprawde jeszcze nie słyszałem od nikogo ze nie "chodzi".. ;)
chociaż raz się zdarzyło ale nie wiem na jakim sprzecie .Słyszałem tylko ze to stary player a płyta była na " + " ..więc chyba jasne :)

Wiec powiem ci stary, ze mam problem. Otoz sam mam Nec'a 2500a. Kupilem plytki dvd+rw. 4 dvd+rw Verbatima (4x) i 6 dvd+rw TDK (4x).
Wypalilem na nich moje dane, tzn filmy divx. I o dziwo nec czytal te plytki, ale moja Toshiba 1802 nie czytala 'plusow'. Wlasnie nie wiem czemu.
Z kolei gdy kupile 4 dvd-rw (2x) to moja toshiba lyknela je bez problemu.
Czyzby problem tkwil w mojej toshibie? Powiem ze wgralem FW zhackowany do mojej toshiby, ktory zlikwidowal ograniczenia regionalne i predkosc ripu dvd.

grz3si3k 08.05.2004 23:55

TRudno coś powiedziec... od czasu Liteona i jego przeróbek (nawt 2 liteonów) postanowiłem skończyc z biosami (z całym szacunkiem do Kowanskiego lubie goscia :) ] które są z domotwórczych wydań..mimo czasami dobrej pracy napedów po wgraniu.
POstanowiłem z NEC`em nie kombinowac i to mi na razie wychodzi na dobre
Jedyny bios to 1.06 do 1.07 i tak zostanie no chyba ze wpadnie duo-layer :) :jem:

nacuna 09.05.2004 00:07

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
TRudno coś powiedziec... od czasu Liteona i jego przeróbek (nawt 2 liteonów) postanowiłem skończyc z biosami (z całym szacunkiem do Kowanskiego lubie goscia :) ] które są z domotwórczych wydań..mimo czasami dobrej pracy napedów po wgraniu.
POstanowiłem z NEC`em nie kombinowac i to mi na razie wychodzi na dobre
Jedyny bios to 1.06 do 1.07 i tak zostanie no chyba ze wpadnie duo-layer :) :jem:

Nie dales odpowiedzi na moje pytanie.
Zreszta mam Neca 1.06 original, wiec w czym problem? Czemu moja toshiba tego nie czytac? Przeciez wypalilem na bardzo dobrych nosnikach typu verbatim i tdk. Co jest???

Popielaty 09.05.2004 00:16

Cytat:

Napisany przez nacuna
Wiec powiem ci stary, ze mam problem. Otoz sam mam Nec'a 2500a. Kupilem plytki dvd+rw. 4 dvd+rw Verbatima (4x) i 6 dvd+rw TDK (4x).
Wypalilem na nich moje dane, tzn filmy divx. I o dziwo nec czytal te plytki, ale moja Toshiba 1802 nie czytala 'plusow'. Wlasnie nie wiem czemu.
Czyzby problem tkwil w mojej toshibie? Powiem ze wgralem FW zhackowany do mojej toshiby, ktory zlikwidowal ograniczenia regionalne i predkosc ripu dvd.

A próbowałeś odczytać te płyty na innych czytnikach poza Neciem i Toshibą ?

nacuna 09.05.2004 00:34

Cytat:

Napisany przez Popielaty
A próbowałeś odczytać te płyty na innych czytnikach poza Neciem i Toshibą ?

Nie bardzo, bo nie mam innych zrodel :(

deto77 09.05.2004 12:34

Cytat:

Napisany przez nacuna

Wypalam na Necu 2500A TDK DVD+RW 4x .. i zarowno NEC ;) jak i Tosia 1802 odczutuja dane bez problemu.

Cytat:

Napisany przez nacuna

No wlasnie ja tez nie wiem czemu :/ Powinno byc wszystko oki doki. Aha ... odczytywalem tego +rw zarowno na Tosii z biosem 1031 jak i teraz po upgrejdzie na 1034.

Cytat:

Napisany przez nacuna

Wczoraj kupilem TDK DVD-RW 2x ... i na razie nie testowalem wiec sie nie wypowiem. Ale no to musi byc dobrze nagrywane i odczytywane ... nie dopuszczam innej mysli :)

Cytat:

Napisany przez nacuna

Moze jest wlasnie jakis problem z tym FW ? Nie wiem ... sprobuj wgrac oryginalny albo nowy 1034.

Pozdro, Paweł

grz3si3k 09.05.2004 14:21

Cytat:

Napisany przez nacuna
Nie dales odpowiedzi na moje pytanie.
Zreszta mam Neca 1.06 original, wiec w czym problem? Czemu moja toshiba tego nie czytac? Przeciez wypalilem na bardzo dobrych nosnikach typu verbatim i tdk. Co jest???

Tak nie dałem, poniewaz nie mam Toshiby ale moje płyty wedruja po ludziach i tylko raz ktos mi powiedział ze nie działa .Wypalona była na Liteonie i co ciekawe(!!!) LIteon na innym kompie jej nie odczytał..To była jazda :)

pawelblu 10.05.2004 23:59

Esperanza SE nagrana na litku 451s - odczyt 411

pawelblu 11.05.2004 00:03

Esperanza SE nagrana na NECu2500 - odczyt 411

Co do calego sprawdzania. Jak sprawdzalem espere nagrana na litku 451s tym samym napedem, kprobem 1.28 to miala ok 3 razy mniej PI. Nie wiem czy wynikalo to z innej wersji proba czy z genialnej korekcji mojego egzemplarza.

PS. NEC nie rzucil mnie na kolana...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:05.