![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#541 | |
Bywalec
Data rejestracji: 13.05.2004
![]() |
Cytat:
Przed zmianą biosu wypaliłem tylko kilka CD-R'ów z pozytywnym skutkiem, a sprawdzić DVD-R nie zdążyłem. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#542 | |
The power of Playstation2
Data rejestracji: 23.05.2002
![]() |
Cytat:
PS TU:http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=96140 Jest bardzo interesujacy temat porównujacy rozne biosy do nec. Jakby ktos nie zauwazył. Warto poczytac. Ostatnio zmieniany przez Esiek : 26.05.2004 o godz. 14:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Bywalec
![]() |
Niestety nigdy tego nie robiłem i najprawdopodobniej sam sobie z tym nie poradzę. Musiałbyś mnie poprowadzić i wyjaśnić jak to wszystko uruchomić oraz zainstalować.
![]() Mam pewną sugestię. Gdyby tak spróbować wgrać oryginalny filmware do tej nagrywarki ? Skąd mogłbym ją pobrać ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
Nec 2500a
Chciałem się zapytac o wasze opinie na temat nagrywarki NEC 2500A, chodzi mi głównie O wersje OEM (w wielu firmaware***8217;ach pisze, że nie obsługują wersji OEM), zawsze myślałem że wersja OEM to ta bez pudełka i oprogramowania, czy i w tym przypadku tak jest?? Pozatym chciałem się dowiedzieć jak się sprawdza w paleniu zwykłych płyt CD i DVD i odczyt.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#545 | |
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Z tymi OEMami to chodzi chyba o egzemplarze ktore NEC sprzedal innym firmom. Czyli firmowy orginalny BIOS NECa nie zainstaluje sie np na HP. Tak ja to odbieram. I tak nie instaluje tych Made by NEC bo panowie z tej firmy znani sa raczej ze swojej opieszalosci w wydawaniu nowych FW i zawsze pozostaja daleko w tyle za BIOSami przerobionymi na NECi ktore sa sciagane wlasnie z tych OEMow (np. HP, TDK itp.)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Bywalec
![]() |
Niestety wskazana przez Ciebie wersja nie działa, tzn są identyczne objawy jak pisałem wcześniej.
Zaczyna "flashować", pasek postępu zapełniony zostake w ok 20%, po chwili ukazuje się komunikat o błędzie flashowania, napęd się zawiesza, nie można go wyłaczyć (bez przerwy mrugająca dioda) i jedyna rada to zrestartować komputer. Jak poradzić sobie z instalacją dosowską po prostu nie wiem i bardzo Cię proszę o pomoc w tym temacie. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
do czego masz podlaczona ta nagrywarke? ... moze masz jakis dodatkowy kontroler sprobuj zmienic tasme IDE ... moze ona ponosi za to wine?
![]() |
![]() |
#550 |
![]() |
Korzystając z okazji ze znajomy podrzucił mi na przeróbke swojego litka 401 postanowiłem wgrac do mojego neca bios dl od Herriego. Porównałem narazie 2 płytki ze starym biosem 1.06 i jak dla mnie rewelka. Espka qe nagrana x6 wygląda naprawde wporzo podobnie jak...INTENSO nagrane.......x8!!!!
Pare screenów poniżej, jutro albo pojutrze postaram sie dodac jakies nowe nosniki moze sie komus przyda. ![]() Espka(GSC002) palona x4 na 1.06: ![]() Espka palona x6 na DL: ![]() Intenso (OPTODISCR004) palone x4 na 1.06: ![]() Intenso palone x8 na DL: ![]() Ogólnie jestem zadowolony z wyników, ale jeszcze trzeba to dokładniej sprawdzic. Potestujemy, zobaczymy. Aha i kazda z tych płyt naturlanie chodzi bez najmniejszych przeskoków na odtwarzaczu: manta, ps2, jvc. Ostatnio zmieniany przez Esiek : 27.05.2004 o godz. 21:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Bywalec
![]() |
Obawiam się, że z podłączeniem jest wszystko O.K. Zaraz po podłaczeniu NEC'a udało mi się wypalić w ramach testu kilka CD-R'ów. Niestety, żadnego DVD-R'a wtedy przy sobie nie miałem. Kiedy wgrałem filmware DL i zakupiłem krążki, szybko je podczas próby nagrywania straciłem, a były markowe (TDK). Śledząc powyższą dyskusję, poprosiłem Eśka aby podpowiedział mi jak zainstalować bios pod DOSa, ale się nie odzywa. Może Ty Alex69 opisałbyś mi jak krok po kroku przez to przebrnąć ? Boję się sam grzebać, aby czegoś więcej nie zepsuć.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
![]() |
Przeprowadziłem kolejny tescik i jestem zszokowany
![]() Espka(AN31 czyli zwykła!!!!) palona x8 na biosie dl: ![]() Dla porównania espa AN31 na 1.06 (nie patrzcie na koncowy skok gdyz nie wiem czemu ale naped nie stanął a tam był juz koniec płyty..): ![]() Niby troche lepsze ale przecie to tylko 4x ![]() Ma ktos moze stare espki na zbyciu?? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#553 | ||
![]() |
Cytat:
Cytat:
Polecenie podałem w przypadku gdy masz nec na kontrolerze podstawowym i nastawionym do master. Analogicznie postepujesz tyle ze dostosowujesz polecenia do twojego napedu. W tym programiku pod komendami masz nawet ładny przykładzik. Jakby ktos mógł niech mnie poprawi, bo neca nie flashowałem pod dosem. Ostatnio zmieniany przez Esiek : 27.05.2004 o godz. 23:06 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Bywalec
![]() |
Mam dwa pytanka:
1. Jak sprawdzić na jakim kontrolerze chodzi NEC i co zrobić kiedy będzie podłaczony do "slave". 2. Mam gotową dyskietkę startową DOS, ale jest tam za mało miejsca na umieszczenie pliku .bin i flashera. CO TERAZ ![]() Jeszcze jedna mała informacja. NEC jest teraz jedynym napędem w moim pececie, nie mam żadnych problemów z odtwarzaniem na nim muzyki jak i filmów DVD. Tyko to nagrywanie... |
![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
1 Otworzyc bude i zobaczyc zworki + podlaczenie kabla, albo w managerze urzadzen w windzie, albo w biosie ...
2 to nagraj na druga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
NEC 2500 jaki najnowszy bios?? | chimba | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 7 | 16.09.2013 15:29 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
"Tolerancyjny bios" dla NEC 2500 | Szode | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.10.2006 21:31 |
Plextor 716A vs Benq 1620 vs LiteOn 1653 vs NEC 2500 | pawelblu | Napędy optyczne DVD | 39 | 20.02.2005 00:36 |