![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
knoblauch
Data rejestracji: 26.05.2004
![]() |
nec 2500 wielki problem
Coś,nie wiem co podkusiło mnie i zrobiłem flash firmware(nec 2500)Oryginalna wersja była 1.6. Najpierw wgrałem jakiś bios (2k5107v2b5dl) który niby wspomaga palenie dl-sam nie wiem po co,nawet nie widziałem na oczy takiego nośnika.Zacząłem wypalanie-płyty które do tej pory wypalałem z prędkością 4 teraz mogłem wypalić z 8-skutek niestety był wiadomy-film który wypaliłem zacinał się.Operację powtórzyłek kilkakrotnie-z tym samym skutkiem.Spanikowałem.Postanowiłem wgrać bios 1.6-na stronie nec znalazłem ale flash trzeba robić z poziomu dos-tak też zrobiłem tyle że nie bardzo chcał się wgrać,więc z poziomu windows wgrałem bios 1.7(K25G3020)
ale teraz płyty które do tej pory paliły się dobrze wypalają się z błeami. Co powinienem teraz zrobić?Może ktoś podrzuci mi link do jakiegoś firmware wypuszczonego przez nec.I jeszcze jedno-nie wiem czy moja nagrywarka jest oem retail czy bulk-bo niby tych oem się nie flashuje,ale idzie je wogóle jakoś rozpoznać? jeszcze jedno-używam nero 63115,a ten bios który wgrałem jako pierwszy był od harrego beta 5. Ostatnio zmieniany przez wwojtek26 : 07.08.2004 o godz. 17:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Witaj. Również mam NEC'a 2500 i wyżej wspomniany bios i nie mam żadnych problemów! Nie wypalam co prawda tanich nośników x8 bo to się mija z celem (chociaż raz wypaliłem jakieś Media Store za 2 zł x 8 i chulał pięknie !). Zapewne twój egzemplarz nie chce gadać z biosem od Herriego
![]() Skoro z poziomu windows wgrałeś 1.7 oryginalny to wszystko powinno wrócić do normy, a wersjami bulk oem itp się nie przejmuj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Hej. Do mojego Necusia 2500a tez wgrałem biosik Harrego i nie mam zadnych problemów, a posiadam wersje wypalarki OEM. Pali wszystko jak paliła do tej pory.
Jedna uwaga, raczej filmów, które będę później odtwarzał w stacjonarnym, nie wypalam x8 to lekka przesada. Według mojego doświadczenia x4 to max ( osobiście palę filmy x2). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
To tak: Wgrałem bios od herriego - 2k5107v2b5dl.exe . Płytke philipsa x4 wypaliłem x8 ale z danymi nie z filmem. Filmy pale max x4. I tak wypalony philips pięknie się czyta. Także ja nie mam problemu z tym biosem i tą nagrywarką. Bios który wgrałem jest zhackowany, ale mam też bios od modelu 2510, który jest przerobiony tak aby można było nim flashować 2500. Zastanawiam się który jest lepszy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No dobra to powiem Ci dlaczego text "I jeszcze jedno-nie wiem czy moja nagrywarka jest oem retail czy bulk-bo niby tych oem się nie flashuje,ale idzie je wogóle jakoś rozpoznać?"
To info ze BIOS np. nie dziala dla NEC OEM drives nie oznacza ze nie dziala dla NECow kupionych jako OEM (nie wiem czy wogole w poslce sa BOXy NECa tak BTW), tylko nie dziala dla napedow ktore sa sprzedawne pod innymi markami (np. AOpen) a znane sa jako NEC OEMs (czyli takie ktore NEC sprzedal jako OEM by potem inne fimy mogly wgrac swoj BIOS i ewentualnie swojego BOXa, naklejke i gwarancje i sprzedawac jako swoj produkt). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Nec 2500a i plyty verbatim x2
Witam.
Mam chyba problem ![]() Jestem posiadaczem nagrywarki Nec 2500a , przedstawiam wykres nagranej plytki Verbatim DVD-R x2 , nagrywana predkoscia x2 gdyz nie mam wyboru innej. W sumie kazda plyta okolo pierwsze 400 mb ma strasznie niski transfer odczytu okolo 800 - 900 kb, pozniej jest juz ok. Czy ktos nagrywal na necu takie plytki ? Przy okazji plytka esperanza x4 nagrana predkoscia x 4 zachowuje sie ok , 2 linie prosciutkie. Wiec czy to wina plytek czy po prostru nec moze nie lubi nagrywac wolnymi predkosciami lub nie bardzo pasuja mu te plytki. Z uwagi ze nagralem pare takich plytek Verbatim i maja taki kiepski odczyt na poczatku to mozna je zachowac czy nadaja sie do kosza? Tak jakby na poczatku jakies ograniczenie bylo predkosci ![]() Wdzieczny bylbym za jakies uwagi ![]() Aha bios to 2k5107v2b5dl ale probowalem na roznych i efekt podobny. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2004
![]() |
Nagralem z 50 Verbatimek x2 (takich po 2.99) i zadnego problemu. Oczywiscie NEC2500A, polowa z biosem 1.06, polowa z tym od H.
Nagralem tez z 20 Verbatunek x4 (takich po 3.7 z MM) - plusy byly w porzadku nagrane x4, ale za to po nagraniu 5-ciu minusow z taka predkoscia dwie nie daly sie w ogole odczytac, poniewaz skutecznosc 60% mnie nie zadowalala reszte nagralem x2 i juz bylo ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
a moglbys sie podzielic ich kodem ?
moje sa oznaczone jako MCC00RG200 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2004
![]() |
x4
"-" to MCC 01RG20 "+" to MCC 002 x2 "-" MCC 00RG200 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
a jakiego programu do nagrywania uzywasz?
bo jakies dziwne rzeczy u mnie powstaja, sciagnalem darmowy programik cdburner xp pro3 i ta sama plyta verbatim dvdr x2 nagrana w nim wyglada o wiele lepiej , wczesniej nagrywalem je w nero 6.3.1.17 , dziwne czy program do nagrywania ma wplyw na jakosc wypalanego nosnika ? caly czas wydawalo mi sie i wydaje ze nie ale moze sie myle , albo nero ma jakis blad Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.07.2004
![]() |
Witam ja miałem problem z Verbatimkami x2 od MCC kodu nie pamietam. 25 sztuk cake.
ani moja msi dr4-a ani yamaha nie wypalily zadnej. plextor takze nie dalrady. ponoc x1 dalo sie wypalic inaczej plyta sie wcale nie zapisala albo byla nieczytalna. wypalaem Alcoholem 1.9. Ale te Verby x4 Super
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Niestraszcie mnie!!
Ja zamowilem wczoraj 50 sztuk tych Verbatimow na allegro. Mam neca i mam nadzieje ze nie bede miec problemu. Jest moze na Necu mozliwosc nagrywania tych plyt z predkoscia x4 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
w moim przypadku wiecej jak x2 nie daje sie wycisnac a jak nawet by sie dalo to mialbym duze watpliwosci do jakosci nagrania
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.10.2003
![]() |
NEC 2500a i płytki Dartawrite - problem
MAm NECa 2500a z biosem od Herriego (bitsetting+DL) i mam problem. JAk nagrywam płytki Datavrite (czerwone wersja 2) to wypala się ładnie 4 x speed ale nie chcą się czytać na komputerowych DVDkach. W teście NEro CDSpeed gdy biorę skan powierzchni płytki to jest całą zielona i tylko jedna czerwona kropka na samym początku. Czy ktoś palił juz takie płytki z tym BIOSem? Szkoda bo tanie (1,7zł) i paliły się rewelacyjnie. W KProbe błedy PI nie przekraczały 30 a PIF max 3.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Daj sobie z nimi spokoj! Pioneer 106D na 50 plyt widzial 10 z tego zaczynal wypalac 4, jedna zawiesila mi naped (!!!!) a dwie nie dawaly sie w niczym odtworzyc. To najgorszy szajsc jaki wogole spotkalem! Zreszta o ile pamietam producent to AN31 czyli to samo co w esperach nie 'Special Edition' - musze cos jeszcze dodawac?
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] NEC ND-3650A 2007r. | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 24 | 04.11.2021 18:37 |
NEC 2500 jaki najnowszy bios?? | chimba | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 7 | 16.09.2013 15:29 |
Pioneer DVR-K06 slim OEM vs. NEC ND-6650A Dual Layer slim OEM | s1misza | Napędy optyczne DVD | 1 | 21.08.2008 22:14 |
"Tolerancyjny bios" dla NEC 2500 | Szode | Napędy optyczne DVD | 6 | 17.10.2006 21:31 |
Plextor 716A vs Benq 1620 vs LiteOn 1653 vs NEC 2500 | pawelblu | Napędy optyczne DVD | 39 | 20.02.2005 00:36 |