Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC 3500, ASUS DRW-1604P czy Pioneer 108D? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-3500-asus-drw-1604p-czy-pioneer-108d-39701/)

B@rtek 21.09.2004 18:55

Ja narazie na serwis się z moja 832S nie wybieram aby mi wymienili na 1633S. Poczekam aż wyjdzie jakiś model z 16x DVD-R.

slawekj 21.09.2004 18:51

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Ale chyba na 1633S i biosie BS0C wygląda to jeszcze lepiej :D

To test zapisu. Najlepsza dzisiaj para to właśnie LiteOn 1633S na biosie Teac'a DV-W516G. :taktak: A czy może być lepiej. :spoko: Tak, następny model LiteOn'a.

B@rtek 21.09.2004 18:46

Ale chyba na 1633S i biosie BS0C wygląda to jeszcze lepiej :D

slawekj 21.09.2004 18:42

Cytat:

Napisany przez terpilowski
Z nec-a jestem zadowolony, tylko czasy wypalania sa jednak przydlugie jak dla mnie - to wina zapisu strefowego
dla x8 = 10 min

Dla porównania wykres poniżej. Czas zapisu płytki DVD +R po brzegi plikiem testowym Nero x8 = 8min 13s. To dzięki metodzie zapisu P-CAV.

Cytat:

Napisany przez Bartek15
P-CAV jest lepsze. Widziałeś może scany płytek nagranych na NEC'u i LiteOn'ie w CDSpeed. LiteOn jest dużo lepszy. A wy NEC'owcy nie możecie się z tym pogodzić. NEC to już historia. Może kiedyś dominował ale nie dziś :nie:

A dla potwierdzenia test zapisu na LiteOn SOHW-1633S@Teac DV-W516G.

pawelblu 21.09.2004 18:14

Cytat:

Napisany przez Bartek15
... A wy NEC'owcy nie możecie się z tym pogodzić. NEC to już historia. Może kiedyś dominował ale nie dziś :nie:

Niech zgadne - to mowi osoba ktora widziala NECa jedynie w folii w sklepie ...

B@rtek 21.09.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez Pio321
4x nie przyspieszysz bo już szybciej być nie może.
Co do wyzszych predkości to trzeba liczyć że nowe firmware skróci czasy zapisu.
slawekj - to właśnie zalezy od firmware.

P-CAV jest lepsze. Widziałeś może scany płytek nagranych na NEC'u i LiteOn'ie w CDSpeed. LiteOn jest dużo lepszy. A wy NEC'owcy nie możecie się z tym pogodzić. NEC to już historia. Może kiedyś dominował ale nie dziś :nie:

slawekj 21.09.2004 17:23

Cytat:

Napisany przez Pio321

Tak sądzisz?. A ja myślę że wyłącznie od rodzaju zastosowanej metody zapisu i zastosowanej mechaniki. Najlepsza dzisiaj to P-CAV.

Pio321 21.09.2004 17:09

Cytat:

Z nec-a jestem zadowolony, tylko czasy wypalania sa jednak przydlugie jak dla mnie - to wina zapisu strefowego
dla x8 = 10 min
dla x4 = 15 minut
moze nowy frimware to zalatwi.

slawekj 21.09.2004 12:31

Cytat:

Niestety bledow PI i PIF nie zrobie w KProbe. To duza zaleta Lite-Ona, ze jest super oprogramowany.
Z nec-a jestem zadowolony, tylko czasy wypalania sa jednak przydlugie jak dla mnie - to wina zapisu strefowego moze nowy frimware to zalatwi.

Nowy bios tego nie załatwi. Niestety Nec 3500A pozostał przy zapisie Z-CLV. LiteOn 1633S zmienił technikę zapisu przy prędkościach x6-x16 na P-CAV. Mam 1633S i testy zapisu w Nero to potwierdzają. :)

terpilowski 21.09.2004 12:14

kupilem niedawno [wczoraj] nec-3500 AG. wypalilem do tej pory trzy plytki plantium x8 +R oraz jednego verba +R x4.
zadnych problemow, odczyt z nero speed 3.3 wzorowy [test transferu i scan powierzchni]. Odczyt sprawdzalem rowniez na toshiba sd-m1612 - wyniki rowniez wzorowe. Niestety bledow PI i PIF nie zrobie w KProbe. To duza zaleta Lite-Ona, ze jest super oprogramowany.
dla x8 = 10 min
dla x4 = 15 minut
moze nowy frimware to zalatwi.
Nec byl kupiony jako OEM i nic nie bylo do niego dolaczone - totalny golas zawiniety w folie.
bardzo cicha praca i naprawde niezla jakosc zapisu, sadzac z odczytu oczywiscie.
no ale i plytki byly niezle, plantium to richoh, a verby to mcc
na noname nie planuje raczej zapisywac.
to co nagrywalem to byly dane, palone w nero 6.3.1.20 wiec testow w standalone dvd nie robilem :)
ogolnie: dobrze lub wzorowo z malym minusem - co kto woli.
Lite-Ona mam cdrw model 52327s - oprocz tego, ze strasznie glosny jest calkiem ok. Nie wiem jak z trwaloscia jest u Lite-Ona, opinie sa zupelnie rozbiezne - kazdy [ no dobra, prawie kazdy] chwali to co ma wg mnie :)

axel52 20.09.2004 23:13

Witam
Przy paleniu 2.4 x,efekt ten sam tzn wypaliło się OK ale chyba odtwarzacz nie ten. W skrócie odpala się OK idzie OK tylko ta pauza u mnie jest ciut dłuższa. Plus taki że nie trzeba materiału obcinać i wszystko do 8.5GB wchodzi na płytkę. Postaram się jeszcze płytki DL odczytać na innych odtwarzaczach.

Pozdrawiam

axel52 20.09.2004 09:43

Witam
Nie Jabba, nie miałem czasu, postaram się zrobić to dzisiaj i z pewnością wieczorkiem poinformuję o wynikach.
Pozdrawiam

Jabba the Hutt 20.09.2004 09:33

Cytat:

Napisany przez axel52
próba na DL wykonana, nagrana poprawnnie x4, czas nagrania 7,74 GB to około 28 minut, nagrana Clonem jako DVD-ROM, niestety przy odtwarzaniu w miejscu zmiany warstwy pauza, doszło do tego że musiałem lekko popchnąć klawiszem ">>" ale poszło dalej.
Pozdrawiam

P.S. nagram jeszcze coś x2.4 i zobaczę czy też będzie pauza przy zmianie warstwy

I co, nagrałeś płytkę x2,4 ? Jak tam zmiana warstwy ?

Jabba

Bako 18.09.2004 21:12

Ja majac Pioneera 107D tez nie moglem przetestowac NeroCDSpeed'em, byl ten sam blad. Moze potrafi to ktos wytlumaczyc :)

B@rtek 18.09.2004 18:23

Z tego co czytalem to Pioneer 108 najlepiej pali DL. Spobój tak jak mówisz zresztą nagrać 2,4x powinno pomóc. Jeżeli CDSpeed nie działa to nie wiem jaki jest program do testowania :nie: Ja przy litku mogę KProbem i CDSpeedem a przy pionku to nie wiem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26.